Tre inlägg värda att uppmärksamma!

Inlägget Laila Högfeldt hänvisar till, uppmärksammade jag här inne på Bloggbevakning, då det framstod som en smula ignorant och värdsfrånvänt.
Av den anledningen känner jag att det är extra viktigt att även uppmärksamma det här inlägget, som Laila publicerade igår, och där hon förklarar bakgrunden till inlägg nummer 1.
Det handlar inte om att influencers inte får göra fel, det handlar om att se sin roll som någon som påverkar väldigt många människor (och tjänar pengar på det), ta ansvar över den makten och ta ansvar för när det blir fel.
Kan man som varumärke tjäna hundratusentals kronor på att kränga prylar till sina följare så kan man även bemöta konstruktiv kritik som ett varumärke – på samma professionella sätt som man tjänar alla dessa pengar på.
Det tycker jag Laila gör här, betydligt mer än vissa andra influencers som också fått konstruktiv kritik för inlägg de gjort.

Men… 
Om influencers ska bete sig som de varumärken som de faktiskt är, så bör också kritiken hamna på den nivån, och dit hör inte personliga påhopp!
Om man vill att de ska ta ansvar och agera professionellt så bör man som kritiker anamma samma princip själv.
Man kan inte påpeka att någon agerar oproffsigt genom att använda diverse okvädningsord och att folk är ditten och datten.
Vi kan alla bli bättre där, så även jag, så ni checkar mig, och jag checkar er.

Ett annat inlägg jag vill uppmärksamma är detta, som Cherrie publicerat.
Det talar för sig själv, eller hur?

Det här inlägget av Angelica Lundin gav mig även hoppet tillbaka igår kväll. 

This is how it’s done, så tack för det!

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fullkomligt fruktansvärt det som händer. Jag är så orolig för det ukrainska folket. Låter klokt att man pausar samarbeten, jämför detta med Alice Stenlöfs story idag (efter hon postat om kriget i Ukraina) om att hon hade klämt en finne och att det hade blivit ett ärr nu buhu :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( en aning dålig tajming kan jag tycka att placera dessa storys direkt efter varandra

   Det är väl just det här som är själva ”skavsåret”. Tror inte att någon egentligen kräver att folk ska sluta jobba, varken tandläkare, receptionister eller influencers. Problemet blir, enligt mig, att det blir så smärtsamt tydligt att många av de här människorna inte har någon uttänkt strategi, eller ens en jävla värdegrund att stå på, när deras arbete ska göras? Allt ska säljas, tiggas pengar till eller marknadsföras till vilket pris som helst, och det utan någon som kunskap to begin with….
   Sanne är väl ett utmärkt exempel där, med tanke på inlägget igår. Alla gör misstag, ja, men det blir otroligt smaklöst att ”jobba” på det sättet hon gjorde igår – misstag or not. Att sen hantera kritiken som en barnunge gör det ännu värre och ÄNNU mer oprofessionellt. Hon borde stått rakryggad och inte hotat med att logga ut och dra på sig offerkoftan. Människor dör just nu i krig men det var henne det var synd om igår. Smaklöst x2.
   Och Petra som absolut inte fattar hur hennes inlägg på spaet framstår vittnar väl även det om att hon absolut inte har någon kunskap om hur man kommunicerar på ett vettigt sätt, dvs noll kunskap. Näej. Klantarslen deluxe.

   Å andra flunsor har problem med hur man reser med hund ut i Europa på ferie, hoppas att det finns ett Europa att resa till är min önskan i dessa dagar men då är jag ju inte någon influencer heller.

  Fast alltså…Ja det är fruktansvärt det som sker i Ukraina, jag säger inget annat. Men samtidigt kan man ju inte heller kräva att folk (influencers) ska sluta jobba? Helt rätt att skjuta upp någon nyhet eller liknande men att pausa sitt jobb helt? Det hjälper inte Ukrainarna på något sätt. Man kan visa respekt i hur man uttrycker sig och ha dem i sina tankar, men vad mer kan man göra just nu mer än att eventuellt också bidra ekonomiskt?

  Denna situation är inte över på en vecka, det kanske blir många gånger värre? När bestämmer man isåfall att nu är det okej att börja jobba igen?
  Fortsätt jobba tycker jag – men tänk en gång extra i vad du postar just nu eller uttrycker dig.

   Håller med. Självklart rimligt att man inte delar krigsbilder och sen 5 min efter ett glatt samarbete men tex Instagram är ju faktiskt många personers inkomstkälla och det är givetvis inte rimligt att förvänta sig att man bara ska sluta jobba. Jag tror inte att de som tex driver en egen fysisk butik nu har stängt tills kriget är slut och inte heller att någon förväntar sig det.

   Så klart behöver vi fortsätta leva som vanligt trots det hemska som pågår. Men igår kan jag tycka att dagen kunde ha vikts åt det hemska som hände. Det var en historiskt hemsk dag. Att avvakta nått samarbete någon dag kunde alla göra.

   Håller med att man inte kan sluta jobba och leva. Vi vet ju inte hur länge detta kommer pågå. Men igår kunde man tänkte lite extra på vad man lägger upp. Framför allt inte lägga upp om kriget och direkt efter ett glatt samarbete/event eller liknande. Sånt kan man faktiskt pausa iaf ett par dagar och speciellt igår.

   Nej, så klart kan man inte sluta arbeta. Men om nu influencer har det så gott ställt, vilket jag tror att många har, att de kan pausa massutskicken av diverse reklamsamarbeten så är det väl bra? Jag tvivlar starkt på att deras pauser är avsedda att vara en längre tid om man säger som så. Men här och nu, när detta elände har börjat så känns det rimligt.

    Fast pausa samarbeten handlar ju inte om man har råd eller inte, finns ju avtal man ska följa. Dock kan man skippa att lägga ut reklamutskick ?

   Håller med. Vissa influensers kanske inte kan pausa, Alla är ju inte ekonomiskt oberoende som tex bianca.

   Jag håller med. Hon skriver att instagram inte är hennes främsta inkomstkälla och hon därför kan pausa och det är ju bra för henne. Men det finns säkert de som har det som sin främsta inkomstkälla.

   Håller med dig Malin.

  Bloggbevakis har gått bananas på instagram och letar upp influencers som delat olämpligt innehåll senaste dygnet. Men hur mycket vettigt har hon själv delat?

   Mycket
   (Som svar på din frågeställning)

    Va haha, hon har ju bara delat andra människors inlägg och hånat de som varit tanklösa?

     Jenny inte ens om du bara läser bloggbevakning kan du undgå att se att kritik mot influensers kommer från fler källor. Personligen känner jag förakt för dessa influensers som vevar på i sin låtsas värld som om hela världen är en feelgood film.

  Jag tänker att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Det går att vara otroligt ledsen över kriget i Ukraina samtidigt som man är otroligt glad över att man har bokat en massage och ska få njuta idag. Att vara ledsen över att människor dör samtidigt som man är lycklig att det går bra på jobbet. Varför måste livet pausas, förstår inte det? Flera tankar och känslor kan få plats i både hjärna och hjärta samtidigt. Mitt hjärta brister av att se små barn som är ledsna på teve samtidigt som jag känner oerhörd tacksamhet över dagen jag har framför mig. Självklart behöver man känna av situationen just nu och jag ser det olämpliga i att tweeta att man skulle ha en happy thursday igår när ett krig just brutit ut. Ta hand om er alla. Var snälla mot er själva och varandra.

   Livet behöver inte pausas, men ens egen glädje över en massage, sorg över en finne etc måste ju inte kommuniceras på sociala medier för att ”få existera”, de känslorna existerar ju oavsett hos personen ?

   Jag håller med att man, influencers, kanske bör ha lite taktkänsla och om inte annat fundera på hur det påverkar deras eget varumärke att lägga ut 12 storys om ett samarbete med ett hotell, klämma in en bild/story med ”Pray for ukraine”, för att i nästa 4 storys publicera ett samarbete med NAKD.

  Många förstår nog inte skillnaden.

  Att göra reklam för en produkt är inte förbjudet pga att krig råder i ett land, då hade vi aldrig fått se reklam mer.

  Att HÄNVISA till en tragisk händelse lite kort, för att sen, ta da, kolla in denna läckra ögonskugga jag säljer- DET är osmakligt.

  MEN jag tror att många självutnämnda outbildade marknadsförare saknar den fingertoppskänslan. Så inget konstigt med det.

   ….och kanske heller inget att bli allt för upprörd över.

   ALLA kan inte vara bra på allt helt enkelt. Bara för att du är bra på att fånga följares uppmärksamhet, sälja saker med ditt sätt att uttrycka dig och marknadsföra dig, så betyder inte det att du på något vis besitter någon högre kompetens inom etik och moral.
   Eller någon form av kompetens över huvud taget (det kan göra det, men är inte en självklarhet).

   Det betyder INTE att personerna är onda eller känslokalla, det betyder kanske att de är bra på en sak – men inte på allt, vilket också blir väldigt tydligt.

    Tror det slår tillbaka på dom själva. Visst dom kanske ”måste” marknadsföra vissa grejer men (höll på att skriva vi) vissa som tittar blir illamående och kanske gör som jag, tänker att den där människan kommer jag avfölja direkt och aldrig ta på allvar igen.
    Skänk det ukrainska folket och land en tanke åtminstone ett par dagar.

  Fast man kan ju ha två tankar i huvudet samtidigt?
  Varför ska just influensers inte kunna göra sitt jobb då det anses som ”olämpligt”?
  De har väl inte större ansvar än andra?
  Man kan ju som sagt, tycka att det som händer är hemskt men samtidigt köpa en nya jacka till sitt barn tex…

   Det som kritiserats är influencers som uttrycker sig aningen okänsligt:
   ” Trist med krig, men kolla vad jag har det bra här i morris på SPA med skumpa och rysk kaviar”

    Är det inte samma sak vi andra gör? Jag fortsätter också vara positiv på mitt jobb

     På mitt jobb var vi igår glada och skrattade men vi grät också, och vi tittade på vad våra politiker sa samt följde media.

     Mellan det jobbiga måste man skratta för att orka stå ut men det mörker som föll över oss och resten av Europa gick inte att ta bort.

     Jag jobbar med annonsering i digitala kanaler och vi har pausat alla glättiga och gåpåiga budskap denna vecka.

    Exakt….. då saknar man empati eller är helt enkelt obildad/världsfrånvänd och lever i sin lyxbubbla. Mådde på riktigt illa efter det inlägget

    Fast är det verkligen det som kritiseras? Angelica här ovan pratar ju inte bara om en paus idag (igår), hon vill inte ha utskick mm. Och hon får beröm för att hon hoppas att alla andra gör samma sak.

  Att hålla på och klaga på folk som man anser gör fel dagarna i ända på Instagram och i sin blogg – hur konstruktivt är det?
  Om man enbart ska tänka på det som händer så kan man ju då istället fokusera på de man anser gör rätt än att klaga på alla man själv anser gör fel…tänker du Camilla att världen idag behöver fler folk som klagar, anklagar osv?

   Att utnyttja en tragisk händelse, oaktat vad det månde vara, till förmån för att marknadsföra konsumtionsvaror – det tycker jag är en viktig sak att lyfta och markera att det inte är ok. Men det kanske du tycker? Att det är bra och rimligt?

   Jag vill i alla fall inte leva i en värld där det blir normaliserat och tycker det är bra att det uppmärksammas.
   Det finns dessutom en anledning till att personerna som Camilla ”klagat” på också korrigerat eller tagit bort sina inlägg.

    Vilka har utnyttjat den här händelsen för att marknadsföra konsumtionsvaror? Jag har faktiskt inte sett en enda som gör det, men så följer jag heller inte alla influencers.

    Fast vilka har använt utveckling i Ukraina för att sälja och göra reklam för saker?!

  Att lägga ut en post där man skriver att man inte lägger ut några samarbeten pga kriget känns lite som att säga ”Jag hade tänkt så dig men jag låter bli” och sedan förvänta sig beröm ??‍♀️

   *slå

   Jag tror det handlar mer om att förklara varför man inte kommer använda sina sociala medier. Chloe Schuterman skrev att hon vill lämna plats för mer viktiga händelser och kommer därför bli mindre aktiv, kan ändå tycka det finns något fint i det ?

    Fast på vilket sätt hjälper hon till genom att vara mer aktiv?

     Mindre*

     Det lämnar mer plats åt andra konton som uppmärksammar det politiska läget, att man får upp det på stories och i flödet och inte får upp saker som hon postar helt enkelt

     Inte så att hon hjälper till per se men lämnar utrymme för andra medier

   Det är väl en jättekonstig jämförelse? Snarare som att förklara för sin chef varför yttre omständigheter lett till att man inte gjort sina arbetsuppgifter, och be om ursäkt för det?

    Nej för omvärlden behöver ingen förklaring till skillnad från din chef

  Fast samtidigt känner jag lite som så att VEM BRYR SIG ENS om en influenser INTE postar storys på någon timme/dag? Märker folk ens av det??
  Strunta i att lägga upp det bara, hela ens inkomst kan väl ändå inte hänga på om man postar nåt meningslöst en eller ett par gånger om dagen? Menar då alltså allt utöver planerade reklamsamarbeten.
  Hatar tanken på att folk livnär sig på att posta grejer på Instagram, dessa människor borde verkligen sluta ta sig själv på så stort allvar..

   Vill du att folk ska sluta livnära sig på sociala medier så kan du förslagsvis dra igång en kampanj om att folk ska sluta följa influencers. Så är problemet löst.

   Det är inte influencers som tar sig själva på för stort allvar, det är ditt och mitt intresse som ser till att de tjänar pengar…

  Känns lite konstigt att pausa alla ”roliga inlägg” på sitt konto pga detta. Ska vi inte kunna prata om någonting annat nu? Och hur länge ska det vara så?

   Är du medveten om att din kommentar låter väldigt självisk? Många människor vill prata om det som sker i Ukraina, flera personer väljer att upplåta sina sociala medier till att sprida information om det som händer. Det är väl inte så konstigt?

    Fast Linda, nu skrev personen inte att den inte vill prata om Ukraina överhuvudtaget

    Jo det är ju fortfarande nära inpå, men tycker själva inställningen att pausa ”alla roliga inlägg” är konstigt. Det här är liksom ingenting som kommer försvinna om några dagar och då kan vi börja posta bilder på gulliga katter igen. Det kommer vara såhär nu. Det är inte fel att låta bli att posta bilder på en semla idag, att däremot bestämma att för en tid framåt inte posta någonting positivt eller glatt är konstigt.

   Nu har alla slutat prata om Corona då är det dags att börja prata om det här. Gör du inte det är du en ond människa som letas upp av mobb bloggare och hängs ut.
   Gör som storebror säger eller dö

    Jag tycker din kommentar bekräftar vad jag försökte förmedla ovan.

    ALLA förstår (tydligen) inte balansgången mellan att göra reklam för en produkt, kontra göra reklam på en produkt på bekostnad av andras lidande. Och det är DET som Camilla lyfter fram.

    Fortsätt lev, andas, konsumera, skratta, gråt och allt där emellan.
    Det går att hålla två tankar i huvudet – det går också att INTE sko sig på andras lidande!!

     Nej, det är inte DET Camilla lyfter fram, hon lyfter fram dem som lägger ner sina jobb helt just nu.

     Om nu någon skulle lägga upp ett på förhand avtalat reklaminläggen så är det inte på bekostnad av andras lidande.

     Jag tycker också att man kan försöka ha viss taktkänsla, framför allt när man är känd. Men det är inte det som lyfts fram

      Camilla har lyft fram båda delar.
      Och jag är alltså FÖR det Camilla gör, om det nu var oklart.

       Nu, däremot, lyfte hon fram andra delen.

       Jo det har varit solklart att du är för det Camilla gör. Och om det inte var klart vad jag tycker så är några delar bra, men mycket är totalt onyanserat. Som det här inlägget.

        Ja, hängde inte med vad du ansåg, men nu vet jag!

        Det är nog lite så, C är inte alltid glasklar i sitt sätt att skriva och ej heller särskilt konsekvent.
        Kanske har jag överseende med saker som jag inte hade haft med andra bara för att det C skriver som jag tycker om överväger det hon skriver som jag inte gillar.

     Men hur har någon gjort reklam på bekostnad av andras lidande? Sanne uttryckte sig klumpigt, absolut, men i övrigt så är det väl ingen som ba ”nu när det är krig, passa på att köpa det här så att ni kan vara snygga under tiden!”. Tycker att du greppar efter halmstrån i din kritik. Folk utnyttjar inte det som händer för att sälja, de säljer trots det som händer. Två väldigt olika saker.

   Ja herregud det har ju gått ett heeeelt dygn. ?

   Det handlar väl om att det eventuellt är så att tredje världskriget har fått sin start för ca 24 timmar sedan? Jo man kommer att få ha fest, skratta, dejta, fira födelsedagar och allt möjligt men just NU i den mest paniska fasen så är det väldigt många som är chockade, ledsna, arga och har svårt att fokusera på annat än denna enorma kris i Europa. Jämför med Estonia-olyckan, 9/11, terrorattentatet i Sthlm m.m… Ganska få var sugna på att gå på stand-up och flabba arslet av sig 24 timmar efter att det hade hänt.

   Tänk till, om du var den som satt i ett land där bomberna faller, hur skulle du agerat och vad skulle du vilja att omvärlden uppmärksammat? Att klara av att offra en dag med att inte kränga varor måste väl vara det minsta man kan göra? De har ju så bra ställt när de själva får visa upp sig så pytt pytt en dag med mindre pengar på kontot är väl överkomligt?

    Gäller det även de som jobbar i affärer? De kränger också varor.

    Jag jobbar på en arbetsplats som säljer grejer B2B.
    Ska jag ta ledigt menar du?

  Tycker det är svårt! Jag använder instagram som avkoppling och underhållning. Information och nyheter konsumerar jag också, men på DN, Sveriges radio och SVT.
  Det är såklart smakfullt att visa sorg och medkänsla, och att dela tips på hur man kan hjälpa – men är det verkligen obligatoriskt? För vilka? Behöver min mamma också följa den är regeln eller är det ok för oss vanlisar att lägga ut hundbilder och mat?

   Självklart kan man lägga ut bilder på hundar och mat! Livet och vardagen fortsätter.

  Fast att pausa sina samarbeten pga kriget, det är ju hennes inkomstkälla? Ska jag sluta gå till mitt jobb som jag tycker är kul pga krig i Ukraina

   Nej så klart! Men det jag har så svårt för är när en influencer först nämner Ukraina i förbifarten för att visa att de bryr sig (?) och sedan fortsätter som vanligt i samma inlägg. Det är mycket bättre att göra ett vanligt inlägg utan att nämna Ukraina. Tror några har varit rädda för att lägga ut saker som om inget hade hänt, men det är blandningen i samma inlägg som upplevs som osmaklig, av mig i alla fall.

    Det går verkligen inte att göra rätt helt enkelt. Vi har sett folk som tycker att det är osmakligt att blanda, folk som tycker att det är osmakligt att skriva om Ukraina om man inte är statsvetare, folk som tycker att det är osmakligt att uppmuntra till att skänka pengar (för att det skulle betyda att de tror att de är bättre än andra?), folk som tycker att det är osmakligt att inte skriva någonting alls… Damned if you do, damned if you don’t. Så glad att jag inte är en offentlig person.

    Och de influencers som inte lägger ut annat än vanliga inlägg får kritik för det också.

  Varför skriva ”jag skulle berätta något kul idag men struntar i det”? Varför inte bara…. Strunta i det helt enkelt. Måste man tala om det?

   Eller hur och när ska hon berätta det roliga istället?

  Pernilla Wahlgren har swishat 200kr till UNHCR. Lite snålt kan jag tycka

   Vad är det man brukar säga…bättre än inget?

   Swisha mer du då.

   Vad hade du känt var rimligt?

   Hon kanske swishade till en massa olika organisationer. Eller tänkte swisha 2000 och missade en nolla. Eller så tyckte hon att 200 var lagom. Sluta gnäll och swisha själv istället!

   BRA att hon går ut med att hon skänker pengar – det kan uppmuntra fler som inte tänkt tanken.

    De flesta skänker pengar utan att tala om det för hela världen.

     Men när influencers lägger ut så kan det förhoppningsvis influera andra att göra samma. Många verkar inte ens veta vilka organisationer som är på plats och gör vad. Så bara bra att det uppmärksammas.

     jag blev inspirerad av en influenser som delat info, jag hade dock inte själv behov av att där efter dela min gärning på MINA sociala medier. Men hens delning fick mig att agera och säkerligen fler med mig.

     Så nej, man BEHÖVER inte berätta för hela världen.
     Men när en person ( i mitt fall då INTE pernilla :-)) som man ser som förebild delar info kring en insamling så ser jag det endast som positivt!

   Hur mycket har du själv swishat?

  Fast de behöver inte framhålla hur duktiga de är. Räcker med att inte lägga upp samarbetet. Utan att berätta det.

   Gick inte du till jobbet igår?

    Hur är det relevant? Som att jag på min insta skulle skriva att jag gick till jobbet (deras morsvarighet är att posta ett inlägg) men jag skrattade inte/gick inte på ngt roligt möte etc (deras motsvarighet att de gjorde inte reklam i sitt inlägg etc. Förstår inte behovet av duktighetspoäng.

     Skrattade du inte på hela dagen?

     Nej. Skillnaden är att inlägg på Instagram ÄR deras jobb. Därför är det en relevant fråga. Du gjorde ditt jobb och de gjorde sitt.

      En dag utan reklam tror jag accepteras av Ellos. Utan att de blir arbetslösa.

   Samarbeten innefattar väl någon typ av avtal, eller? Kan man bryta avtal hur som helst bara för att det är krig i Ukraina? Frågar åt en vän.

    I ett sånt här fall tror jag Ellos och Cellbes är ok med att krängandet blir en dag sent.

  Älskar Angelica!

  Det är nu alla kändisar världen över kommer ”be för Ukraina” och inte göra ett skit utöver det.

  Så influencers bryr sig om Ukraina och då är det fint och hedervärt att sluta posta samarbeten. Medan inte en människa brytt sig om vad som pågått i Jemen i flera år, DR Kongo, Centralafrikanska republiken OSV. Pinsamt att hylla influencers som slutar posta samarbeten i typ 2 dgr bara för att det händer närmare Sverige. Håller självklart med om att det som händer i Ukraina är fruktansvärt men tycker att det är pinsamt med alla i sociala medier som ska överträffa varandra i hur mkt de bryr sig med tanke på hur lite de bryr sig om humanitära katastrofer som pågår över hela världen, varje dag.

   Nä men om flunsornas marknad hade varit Ukraina så skulle ni få se hur hemskt de skulle tycka att det var. Bara för att det inte drabbar en själv kan man ha en viss respekt för andras olyckor.

  Kan ju också vara så att man har skrivit ett kontrakt som anger när och hur många inlägg man ska publicera. Så kanske inte alltid är möjligt att pausa pga det. Tänker tex på Elsas inlägg med Davida igår. Orkade inte ens läsa det, scrollade förbi för kändes helt irrelevant att läsa om kashmirgrejer och kolla på bilder där Elsa posar med paraply. Men antar att det säkert fanns en förutbestämt plan för när det inlägget skulle ut på blogg vs insta stories.

  Här börjar jag väl känna att jag inte längre håller med och att det är ett väldigt dubbelmoraliskt och konstigt narrativ som spelar upp sig. I föregående inlägg om Sanne Alexandra så tyckte jag att det var helt rätt att kritisera en ogenomtänkt och taktlös text till hennes reklam. Jag försvarade även inlägget och påpekade att det är texten som kritiseras och inte att hon utför sitt arbete. Men baserat på det här inlägget så låter det som att det moraliskt rätta är för alla influensers är att pausa alla samarbeten. Bara det i sig har jag reservationer för, och jag kan utveckla det resonemanget om så önskas. Men när personen som postat kritiken själv postar inlägg som vanligt utan att ha inaktiverat sin egen reklam så tycker jag bara att det är dubbelmoral i sin renaste form.

  Men jag kanske missförstår något?+

  Alltså, det finns plats för allt på internet. Personligen tycker jag Lundins bild är just sådant till intet förpliktigande fotoshoppat känslopjunk inkl brustethjärtaemojin. Herregud.
  Har sett kommentarer här som mest handlar om hur felinformerad man är, fake news och reklam för diverse obskyra sajter. Finner ingen anledning alls att kriget diskuteras här. Information om kriget inskaffar man från Hufvudstadsbladet som vet vad de pratar om pga Finland, SvD, Svt m fl. Inte på Facebook etc
  Sin egen krigsångest bör man, eftersom vi är vuxna här, lära sig att hantera på annat håll än i kommentarsfält bland okända.

  Om man tycker att influensers ska pausa allt så kan man väl också rimligtvis tycka att Camilla ska lägga sitt på paus. Igår tex, ett inlägg om en blå kofta. Pausa det? Dessa inlägg om influencers samarbeten hade väl kunnat läggas på paus tex. Eller vill Camilla också fortsätta jobba trots det som sker!?

  Blir lite hycklande.

  Och re sakfrågan: självklart ska influencerna fortsätta göra sitt jobb. Att de ska kommentera kriget är bara trams, de har i vanliga fall ingen aning om något annat än konsumtion, polyesterkläder mm och verkar i ärlighetens namn inte vara de skarpaste knivarna i lådan. Be dem tycka, herregud det är som när Filip Fredrik lurar på Emma Andersson en treblinka tshirt och ställer nazifrågor som inte fattar något av. Den nivån på influencers är det.

  Influencers är ändå relativt unga och i sin roll ensamma personer, de kan göra fel. Jag tycker att Sephoras reklamutskick igår var betydligt betydligt värre.

  Ämne: ”Det brinner… ?”

  Text: Hot offers, spara upp till 50 %

  Men är det ingen som reagerar på att Camiz hänvisar till att hon ”diskuterar företaget” men taggar Sannes privata instagram och skriver ”hur tänkte DU”? Pratar man om företag får man ju hålla sig till företagets officiella sida och förhållandet lite mer distanserad till formuleringar som ”du”.

   Ja, Sanne är ett varumärke på Instagram. Inte en privatperson.

    Din retorik är väldigt personlig mot henne, och även om jag i sak håller med i kritiken håller jag inte med i din retorik som känns väldigt småaktig och inte professionell. Behandla influencers som varumärken at all times och inte som en privatperson, ”du”.

  Jättebra att Laila läst på nu och uppmärksamma det som händer i Ukraina. Kan däremot inte förstå varför hon inte bara ber om ursäkt för sitt klumpiga svar på story, istället för att oja sig över att det sprids på olika sajter och göra sig själv till ett offer. Hennes svar var ju väldigt okänsligt, där hon exempelvis använde ”?” och beskrev att hon struntade i att lyssna när hennes man försökte prata med henne om det.

  Det mest vettiga hade varit att kolla upp vad som hänt innan hon gav ett så barnsligt och okänsligt svar. Redan den 22/2 fanns det ju hur mycket information som helst om att Ukraina var på väg att bli anfallna.

  Så ja, bra att hon läst på nu, men synd att hon försöker leka något slags offer och skylla ifrån sig.

  Jag tycker detta är jättesvårt. Jag förstår och håller med om att det är opassande att nämna situationen i Ukraina lite snabbt i förbifarten samtidigt som man gör reklam för sina produkter mm.

  Jag förfasas och oroas jätte mycket över vad som händer i Ukraina och försöker hänga med i utvecklingen mm
  Samtidigt kan jag inte riktigt förstå varför allt skall stå stilla här hemma. Är det för att Ukraina ligger så nära oss? För att det är i Europa?
  För det är krig i andra delar av världen också. Varför förfasar vi oss inte på samma sätt över det som händer i Gaza, Somalia, Afghanistan och andra länder?

  Njah, vet inte riktigt om jag håller med om detta. Det finns nyheter och nyhetskällor som är legitima. Jag tycker inte att influencers har ett ansvar i att rapportera eller dela runt allt de hittar, eller ens vara politiska. Man kan visa stöd, men de är influencers, de är inte politiker, de är inte nyhetsankare, journalister eller insatta (vissa kanske) i världspolitiken. Precis som jag som lärare inte kan pausa mina kurser som inte har med Ukraina att göra, pga att det pågår ett krig. Vi kommer fortfarande behöva följa en kurs, och en plan. Dessutom – vad gör det mer viktigt att uppmärksamma detta krig, än något annat? I dagens samhälle påverkas vi av alla jävla krig, om inget annat så påverkas Sverige och våra industrier…… kanske borde dessa ta större ansvar, inte våra influencers? Men vad vet jag. Jag är en vanlig dödlig. Tycker bara man ska vara försiktig med att peka finger om vad som är ”rätt och fel” i såna här tider. Alla gör sitt bästa, vi alla lever i en osäker tid. Det är orimligt att alla ska gå ner i ett mörker och pausa livet, pausa jobb, pausa glädje. Jag har själv varit med om ett krig – även i det kriget fann de människor och jag själv stunder av glädje. Det är så vi människor överlever, det är så man orkar med livet när det är som värst. Jag vill inte gå in på Instagram och mötas av länkar, nyheter (eller påstådda nyheter) av diverse organisation osv. av influencers. Då vill jag ha riktiga källor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.