Bra sätt av Petra Tungården

Jag tycker att det blir smetigt många gånger när influencers ska blanda sitt ”vanliga” innehåll med krig, kvinnodagen och andra liknande saker. 
Det blir ofta inte så bra enligt mig, och det finns ingen riktig manual på hur man ska göra det.
Med det sagt tänkte jag dela ett exempel som jag tycker är bra, och det är hur Petra Tungården gjort.
Deras nya lägenhet höll fortfarande på att renoveras när den drabbades av en vattenskada från våningen ovanför.
Pissigt som fan, men fortfarande ingenting jämfört med vad som händer i Ukraina.

Nähä…Får man inte vara ledsen över en vattenskada då eller? Jo, det får man självklart, på samma vis som ett brutet ben fortfarande gör precis lika ont, oavsett om någon annan bryter båda.
Det jag uppskattar är att hon inte försöker blanda dem, blanda in kriget och nästan ursäkta sina känslor för vattenskadan pga att människor dör.
Det är självklart att man får känna så, oavsett om man får perspektiv på saker och ting eller inte.
Det är sättet hon publicerar på som jag tycker är bra.
Hon tar upp vattenskadan i ett inlägg och låter sedan allt annat stå åt sidan när hon postar det här inlägget om krigets Ukraina.

Hela inlägget får handla om det, och jag uppskattar det. 
Jag tycker det är fint och ett bevis på att less inte alltid är more.

43 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Mycket bra! Läste också att flera kända som Carola, Margaux, Anders Borg mfl öppnar upp sina hem för flyktingar från Ukraina. Hoppas alla ni som har möjlighet gör det!

   Har försökt hitta hur man rent praktiskt erbjuder sig som värdfamilj utan lycka. Är det någon som vet?

    Kontakta din kommun!

    Finns info i dagstidningarna.

    Jag har oxå försökt att hitta info om detta men no such luck….

     Aftonbladets chatt.
     Migrationsverket.

    Det finns en Facebook-grupp som heter ”Ukrainian refugees in Sweden” där man kan komma i kontakt med familjer som behöver hjälp.

   Hur gör man om man har plats men inte råd? Har ett hus på landet med ett gästrum, men är mammaledig och elräkningarna gör att jag knappt går runt som det är idag. Samt bensinpriserna..Skäms att säga det till folk, för ett rum har jag ju..

    Fint att du vill hjälpa men börja med att se efter dig själv !

    Du behöver ej stå för deras omkostnader.

    Du får betalt per person samt för alla utlägg såsom mat/kläder osv.

   Jag försöker övertala mamma att få flytta hem till henne ett tag så jag kan låna ut min lgh men det var inte så poppis ?
   Synd! Jag önskar jag satt på en fet villa.
   Men jag blir varm i hjärtat av alla som kan och GÖR ❤️

   Bor i en brf i Malmö där ordförande är otroligt knepig och otrevlig. Någon som vet hur regler kring att ha inneboende hos sig ser ut? Kan föreningen neka om man vill hjälpa folk från Ukraina med boende just nu? Finns det minsta möjliga lucka för henne att neka någon något så gör hon det. Maktmissbrukare som undrar varför ingen annan boende vill sitta i styrelsen med henne ?

    De kan inte neka dig att ha en inneboende, det är som att ha en gäst i lägenheten som betalar för sig. Du får dock inte hyra ut i andrahand utan styrelsens godkännande så du måste bo i lägenheten också.

     Nej det är det inte och ja de kan neka dig, betalar de för sig dessutom så är de ”automatiskt” inneboende.

    För att ha en inneboende som du inte är sambo med krävs det minst 2 sovrum, du kan inte hävda att den inneboende skal sova i en soffa, finns rättsfall på det.

    Otrevliga Ordföranden i föreningar är mer regel än undantag..

   Är det bara jag som reagerade på att Läckberg och Zytomierska gick ut med att de söker bostäder att hyra några månader för människor från Ukrania att bo i MEN vilka skulle ta betalt för det, folk upplåter ju sina hus och hem gratis för det OCH Läckberg och Zytomierska har ju hus att låna ut tänker jag den ena ett väldigt stort hus där flera familjer kunde få plats MEN de vill väl inte upplåta sina egna hus så därför erbjuder de sig att hyra andra boenden, känns som att de vill undkomma att låna ut sina egna hus eller ska de kanske upplåta sina egna hus också?

    Ja man får en peng för detta ex omkostnader, har en bekant som hade 2 st ”18 åringar”, hon fick ca 20 tkr per person samt ersättning för utlägg såsom mat/kläder osv.

     Tar man emot och upplåter sitt hem privat så utgår ingen ersättning. Förstår inte att folk inte tr reda på fakta?

   Du vet att de får ca 20-25 tkr per person va?

    Enligt vilken källa? Summan låter inte trovärdig.

     Ring och kolla Själv.
     Jag har flera bekanta som tar emot flyktingar , den högsta summan jag hört är 35 tkr.
     Utläggen ersätts separat.

      Stämmer inte!

    Ok, trodde du menade per månad.

  Vilket oskönt ryggstöd på den soffan.

  Håller generellt med. Sen finns det influencers som har en reflekterande ton eller vad man ska säga i sina inlägg generellt. Där tycker jag faktiskt att det funkar. My Feldt till exempel tycker jag har skrivit väldigt fina inlägg där både oron och hoppet får plats.

  Fingerspitzgefühl!

  varför är ansiktet i en helt annan ton än hennes ben, eller är det strumpbyxor? om något brukar det väl vara tvärtom? fattar inte

   Fattar du verkligen inte? Det är inte så att du absolut förstår att hon sminkar sig i en mer solkysst ton är hennes egentliga hudfärg, och att du bara tog tillfället i akt att trycka dit någon på ett sätt du tror att du kommer undan med? Spela oförstående så att du inte kan anklagas för otrevliga kommentarer om folks utseende?

    ”Nämen! Inte skulle väl jaaag…!”

  Ja det var ett bra sätt att hantera frågan av Tungården. Samtidigt kan jag tycka att ribban är oerhört lågt satt vad vi förväntar oss av influencers – det är faktiskt inte rocket science att adressera kriget på ett nyanserat sätt.

   Varför ska vi förvänta oss något från influencers? De bestämmer själva över sitt innehåll och har inte ens någon skyldighet att ta upp kriget på sina plattformar.

    Man kan ha förväntningar på att människor gör mer än de är skyldiga att göra. Sorgligt att aldrig förvänta sig mer än lägstanivå av sina medmänniskor, influencers eller ej.

     Jag tycker verkligen inte man kan förvänta sig någonting av någon någonsin. Sköt sig själv och skit i andra till att börja med, otroligt många som gnäller på andra gör inte ett dugg själv.
     Sen tycker jag inte hellet att man sitter som följare och läxar upp influencers som inte gör som man som följare vill att de ska göra.

      Vad tråkigt att du känner så. Jag har tillit till mina medmänniskor och det har tjänat mig väl så här långt i livet. Du har kanske taskiga erfarenheter med dig i bagaget, vad vet jag?

      Att ha förväntningar på andra är dock något helt annat än att läxa upp dem. Det har jag inte ägnat mig åt. Kanske andra i tråden?

      Det jag vet, dock, är att ett samhälle som byggs på devisen ”sköt dig själv och skit i andra” varken blir framgångsrikt eller hållbart i längden. Hjälpen som strömmar in till flyktingar från Ukraina är ett av många bevis på att jag inte är ensam om den vetskapen.

       Ja men då har DU gjort DIN uppgift, men förvänta dig inte samma från andra. Förvänta dig inte att en influencer ska använda sin stora plattform till att prata om kriget, det finns inget måste. Alla gör vad de vill och/eller kan, att ha förväntningar på att ALLA ska göra något tycker jag är fel.

       Och ja, jag har gjort något.

  Ett sånt kamouflage. Som en karmleont.

  Gillar verkligen Petra och tycker hon verkar ha hjärtat på rätta stället och självdistans, och instämmer i att man självklart kan tycka och skriva om egna jobbiga saker som är öken och samtidigt lida med de drabbade och försöka hjälpa i detta fruktansvärda, det ena utesluter ju inte det andra liksom, men att det gäller att hålla dem skilda, givetvis inte blanda in, jämföra el heller ej ursäkta sina ev egna problem osv. Hennes renoveringar dock…puh, fattar ärligt inte hur hon pallar dessa projekt, det är extra allt på detaljnivå. Jag själv hade aldrig pallat dessa ständiga storrenoveringar, jag fattar verkligen inte hur man kan dra igång ngt sånt frivilligt och hade jag varit partner hade jag antingen dragit el avsagt mig all involvering i renoveringen, puh igen.

  Lider så mycket med Petra och hennes familj!! Tycker redan att det läge de haft innan med renoveringen (om än frivilligt) har låtit hemskt jobbigt och påfrestande och så när det precis har blivit klart så har de så extrem otur att det måste rivas direkt ?

   Fast det första jobbiga har de ju iof, som du säger,försatt sig i självmant. Fattar faktiskt inte, som jag skrev, hur man orkar el kan hålla på så med renovering efter renovering. Men vi är ju alla olika förstås och om man tycker det verkligen är superkul med renoveringar (hur kan man tycka det?!?) så ja, då är det förmodligen inte jobbigt för dem. Men vattenläcka är ju aldrig kul, vet av erfarenhet och det tar superlång tid att få det torrt och ofta finns tyvärr ”fuktlukt” kvar som är svår att bli av med om man inte river ut allt, tutti.

  Där sitter hon i sin nya dyra soffa och inte blev livet roligare för det… ?

   Det ar val klart att livet kan kannas roligare och mer tillfredsstallande om man har en vacker hemmiljo man trivs i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.