Therese Lindgrens intervju med statsminister Magdalena Andersson

Igår satte sig Therese Lindgren ner med statsminister Magdalena Andersson för ett samtal där många av följarnas frågor besvarades på ett extremt tydligt och pedagogiskt vis.
Ha i åtanke att Therese har ganska många unga följare, och personligen tycker jag att både hon och Magdalena Andersson gör ett riktigt bra jobb med att lägga frågorna och svaren på en tydlig och pedagogisk nivå som är lätt att förstå.
I videon tas frågor om själva invasionen upp, varför Ryssland valt att starta krig mot Ukraina och hur riskerna ser ut för att även Sverige drabbas.
Om inte genom en fysisk invasion, men kanske genom cyberattacker mm.
Duon pratar också om sanktioner. Vad är egentligen sanktioner och hur kan de se ut?
Therese frågar även statsministern om hon tror att det kan bli ett tredje världskrig, och ber henne även förklara varför inga andra länder går in i Ukraina och stoppar Rutins frammarsch.
Svaret på det är kort och gott för att man vill undvika just ett tredje världskrig.

Har du barn och unga i din närhet som är oroliga för den rådande situationen, eller kanske är det själv?
Titta då på den här videon.
Jag tror att den kan ha en lugnande inverkan och ge svar på många frågor som man kanske har.

Både Therese Lindgren och statsminister Magdalena Andersson får beröm i kommentarsfältet.
Många uttrycker att de är stolta över att ha henne som statsminister och en tacksamhet mot Therese, som använder sin plattform och räckvidd på det här viset.

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bara jag som känner att media och alla politiker ger en otroligt ensidig bild av kriget?

  ”Ryssland tycker att dem har rätt att bestämma hur andra länder väljer sin framtid”

  Missförstå mig rätt, Ryssland är absolut skyldiga till detta men hade önskat lite mer nyansering när man diskuterar orsaken till kriget.

  Tex som denna artikel: ” Vladimir Putin har blod på sina händer. Men missade EU och USA en historisk chans att hjälpa Ryssland bli en fredlig del av världssamfundet efter Sovjetunionens fall?”

  https://www.svd.se/hjalpte-vi-till-att-skapa-en-aggressor

   Hur tänkte du nu. Du skriver att media ger en ensidig bild av kriget och sedan länkar du till en artikel i media som exempel på en mer nyanserad bild…..

    EN artikel ja. Trodde det var underförstått att jag syftade till MAJORITETEN och tex Magdalena Andersson i intervjun ovan som jag citerat.

     Det ryssarna gör är förfärligt. Vilket blir nästa land att drabbas. Dom kan ju kriga utan att resten av världen agerar kraftigt.

      Ryssarna? Tycker du att det är ok att medvetet lägga ansvar på alla ryssar? Nästa land att drabbas? Varifrån får du det? Problemet är att folk inte lyssnar på det Putin själv säger utan tror på det Magdalena Andersson berättar om Putins planer.

   Låst artikel men tänker det är omöjligt att utröna. Hur får man bort korruptionen för att få till demokratin? Det tar generationer och är ovisst.

   Diktatorer känner sig inte hotade av västvärldens millitära medel, utan när befolkningen vill ha ett mer demokratiskt samhälle. Därför måste de skapa spänningar eller krig med omvärlden, vilket är orsaken tänker jag.

   Så på frågan: missade vi en historisk chans att hjälpa ryssland? Ja för ingen vet hur det ska gå till. Samma med alla andra korrumperade länder. USA höll afghanistan i 20 år, men det räckte inte. Kanske 50 år hade fungerat, vem vet.

   Nyanserade debattartiklar har vi passerat för länge sedan, faktiskt redan 2008 då Putin invaderade Georgien. Världen tittade åt andra hållet. Sedan Krim och Belarus och nu Ukraina. Det är löjligt att ens föreslå att någon ska se det som ett svek mot Putin att väst inte hindrar att Rysslands grannar vill gå med i Nato. Ingen stat kan kräva av ett land att de inte får gå med i Nato. Det bestämmer landet själv. Att både Georgien ville och att Ukraina vill gå med i Nato betyder att de känner sig hotade av sin närmaste granne. Och med rätta visar det sig. Georgiens folkvalda avsattes och ersattes med en Putin marionett vilket även är planen för Ukraina.

   Du skojar hoppas jag?! Annars läs på bland annat vad dom lovat och svär i FN… dom har mycket makt där tyvärr. Usch

    Så funkar det inte i världen. När din granne påstår att hen har rätt att hålla på med vad som helst i sitt hem så finns ändå vissa saker som kan drabba dig som granne. Det är ok att ett land ifrågasätter varför t ex USA ska ha så mycket involvering i Ukraina. Kom ihåg då att Ryssland stängde ner sin militära bas i Kuba år 2001 efter förhandlingar och påtryckningar från USA. USA i sin tur lovade att inte närma sig Rysslands gränser. Men vad tror du? USA håller inte sitt ord. Och det var bara ett exempel. På samma sätt kan nu Ryssland återigen etablera sina baser i Latinamerika. Om man använder samma logik. För latinamerikanska länder kan ju själva bestämma vem de samarbetar med.

     Det var svaret till anonym 20:15

     Anna du verkar inte förstå begreppet geopolitik. Men för enkelhetens skull går vi på din egen logik. Vad har ett land för rättigheter att invadera en suverän stat med målet att avsätta dess folkvalda ledare och installera sin egen marionett?
     Du har missförstått helt vad som hände i Kuba eller så lyssnar du på desinformation. Förklara gärna hur usa närmar sig Rysslands gränser? För du förstår väl att usa och Nato inte är samma sak?
     Varför skulle Ryssland vilja invadera ett land i Latinamerika? De försökte mycket närmare hemmavid på 80 talet med Afghanistan och se hur det gick.
     Ryssland har tydligt visat sin geopolitiska ambition men precis som på sovjet tiden underskattar de sin egen militära styrka pga den utbredda korruptionen och att ledningen består av idel ja-sägare. Historien upprepar sig. Tack och lov finns en yngre generation som har en helt annan förståelse och en vilja till förändring.

      Anonym, och du verkar ha missat att man kan ha en annan åsikt och det betyder inte att man missförstått något. Exakt. Vad hade USA för rättigheter att invadera en suverän stat (Irak, Afghanistan) med målet att avsätta dess folkvalda ledare och installera sin egen marionett? Förstår själva Nato att alliansen inte är samma sak som USA? För när man lyssnar på Stoltenberg så uttalar han sig mycket fritt utan att ha stämt det med alla medlemmar om att placera kärnvapen vart som helt (när NATO i själva verket äger inte kärnvapen utan bara förfogar över USA:s och Storbritanniens kärnvapen). Vem har sagt att Ryssland skulle invadera ett land i Latinamerika? På den tiden Ryssland hade sin bas i Kuba handlade det inte om någon invasion. Du kan så klart hitta på hur mycket som helst kring Rysslands ambitioner och det du gör demonstrerar perfekt varför vi har den situation vi har. För Ryssland har pratat i åratal om problem och lösningar i forna sovjetregionen, men ingen var intresserad av att lyssna och diskutera. Ingen lyssnar på det Ryssland säger om sig själv utan alla vänder sig till Magdalena Anderson för analys av Putin och hans planer. Hallå. Han har pratat om sina planer i många år. Det är helt galet. Tyvärr tror jag att det har med den svenska konflikträdslan att göra vilket gör att man kan inte tanka sig att det personen säger rakt fram är det hen menar. Man börjar leta efter andra ambitioner och motiv och analyserar sönder varje ord.

   Det ÄR ett ensidigt krig.

  Therese ändå. Hon är så bra. ?

  Här ser vi ett solklart exempel på hur stor makt en influencer faktiskt kan ha idag. Det visar även på hur viktigt det är att granskning måste få ske av dem och deras arbete.

  Btw kommentarerna. En elvaåring som lår skit över ”stressen i skolan”? Är det så tuffa krav nu för tiden alltså? Sjukt

   Alla upplever ju skolan olika. Vissa har mer krav hemifrån, och skolan är idag utformad annorlunda än när iaf jag gick i skolan (är lärare dock).

   Hur ser deras dag ut dock? När jag gick i mellanstadiet år så var det kl 8-15, att vara med på lektionerna och skriva något halvdant.

   Sitter mellanstadieeleverna på sina smartphones istället kanske? Jo då blir det ju stressigt om de kan få gå om och inte klarar av att lägga ifrån sig mobilen.

    Men va? Nej dagens barn har höga krav på sig. Dessutom upplever vi alla skolan olika. Alla lever inte likadana liv, vissa barn blir självständiga alldeles för fort. Ibland tvingade till det. Barn med diagnoser, barn som har det tufft hemma, mobbing, hårda krav på sig själva, hårda krav från familjen, eller att man bara tycker att det är stressigt i skolan.

    Ni sitter alltså (antar) vuxna människor och förminskar en elvaåring som ni inte känner. Va fint ?

     Förminskar hur? Man måste väl kunna diskutera frågan. De borde ändra skolsystemet om 11-åringar känner sig stressade över skolan.

      ”Sitter mellanstadieeleverna på sina smartphones istället kanske? Jo då blir det ju stressigt om de kan få gå om och inte klarar av att lägga ifrån sig mobilen. ”

       Tänkte på att hen skrev ”ni sitter…” som att hen menade alla kommentarer.

     Det är inte höga krav på 11-åringar. Jag har haft tre barn i mellanstadiet de senaste åren och kraven i femman är jättelåga.

     I den svenska skolan börjar saker hända i åttan, vilket är alldeles för sent. Eleverna är inte vana och har inte fått lära sig studieteknik. De blir jättestressade i högstadiet (de som bryr sig).

     I mellanstadiet är nivån och takten som sagt låg. Jämför med vilket land som helst.

      3 barn och du svarar för hela svenska skolsystemet, inte illa… *suck*. Vår svenska skola har aldrig i mannaminne utstått så stora påfrestningar som idag och många skolor ger en mycket bra undervisning utifrån rådande förutsättningar. Finna bra skolor, hyfsade skolor och sk skitskolor, som alltid.

       Ja, men läroplanen är samma i hela landet och kraven är låga.

    Det här är ju helt off toppig på inlägget, men känner att jag vill svara.

    När gick du mellanstadiet? Har du barn själv? Jag kan intyga att det skiljer sig enormt från ex 80-talet. Det handlar inte om att barn sitter med sina smartphones, de har helt andra krav på sig nuförtiden. De ska prestera och förberedas inför högstadie och gymnasium. Det är bl a nationella prov som stressar upp dem. Och redovisningarna du gjorde är förmodligen i jämförelse på en helt annan nivå.

    Du ”var på plats 8-15 och skrev något halvdant”. Good for you. Vilken tur att vi har en ny generation som tar över.

     Nivån i mellanstadiet i Sverige är extremt låg. Det är helt fel att påstå att de har det tufft idag.

    Min brorson går i tvåan och har läxor varje dag. När jag var lika gammal hade vi ”veckans ord” och någon gång då och då någon sida läsläxa.

     Född på 80-talet och hade läxor varenda dag i hela grundskolan. Matte, svenska, engelska, glosor, läsa i en bok osv. Är ju snarare dagens barn (eller kanske föräldrar…) som gråter så fort barnen får en läxa. För äldre tenerationer var dagliga läxor en självklarhet.

      Också född på 80-talet och hade en hel del läxor men hade ändå upplevt dagens skola som mer stressig. Mindre katederundervisning, krav på abstrakt tänkande, eget ansvar för lärande, betyg osv från tidig ålder.

      Tror tbh dagens barn/ungdomar har det tuffare än oss generellt, den första generationen på ett bra tag som inte växer upp med vetskapen att saker kommer bli bättre. Inte konstigt om de är stressade.

     Min son går i ettan och har läxor varje dag MEN det är små läxor som går snabbt att göra. Handlar mer om att få in en rutin att något litet ska göras varje dag vilket jag tycker är super. Själv hade jag superlätt för att lära genom lågstadiet fram till högstadiet. Läste aldrig inför prov och sög åt mig allt som en svamp. I gymnasiet blev det svårare och jag hade varken vanan inne att jobba eller någon studieteknik = betyg sjönk ganska drastiskt.

    men när du gick i skolan? Skärp dig! Att du tyckte det var chill i skolan betyder ju inte att andra 11 åringar nu och då tycker det är stressigt. Klart som fan att det är mycket som sker allmänt som 11-åring både akademiskt och socialt. Dessutom får de betyg tidigare och gör nationella prov och annat. Klart det är stressigt och massa nytt ibland.

    Lite empati skadar inte!

     Om man menar att det är tuffa krav för att någon tycker det är stressigt, så tänker jag att empatin skadar deras utbildning istället. Möjligtvis att eleverna är mer medvetna precis.

     11-åringar får inte betyg. De behöver kunna läsa enkla texter och kunna väldigt basala saker inom SO och NO.

     Kolla i valfritt annat land och säg sedan om svensk skola är jobbig eller inte?

    Som andra har varit inne på så kommer nog en del stress av att det är betyg och nationella prov redan i sexan, det känns betydligt mer seriöst nu än för 20 år sedan då jag själv gick på mellanstadiet.

    Sedan skiljer det sig stort mellan kommunerna, resurserna ser extremt olika ut beroende på var i landet man bor där vissa kämpar med stora klasser, begränsad personal, icke behöriga lärare, inget skolbibliotek o.s.v.

     De flesta andra länder har betyg från klass 1. Problemet i Sverige är att ingen lär dem studieteknik och att ta skolan på allvar. Självklart blir de stressade då när de inser att skolan inte bara är fritids, lek och klassråd utan de förväntas läsa och lyssna och lära sig vissa saker.

    Elever får inte sitta med mobiler på lektionerna lol. Och att gå om är inte direkt ett lätt val och något som många gör. Det krävs väldigt mycket för att gå om.

   ”Stress” behöver väl inte betyda just läxor? Det kan vara en stress över att passa in, stress över att få bra betyg (kanske beror på press hemifrån), stress att hinna med läxor samtidigt som man idrottar eller utövar fritidsaktiviteter etc.

    Jag har stora problem med stress och det var många år sedan jag hade läxa.

    Usch man borde verkligen inte ha betyg i mellanstadiet! Sjukt ju

     De flesta länder har betyg från klass 1.

   De kanske är mobbade? Har svårt med vännerna? Har dyslexi? Andra svårigheter? Vad vet vi…

  Måste skriva att jag är otroligt glad att Therese kom på idén att intervjua Magdalena och inte Pärleros.

  Har inte kollat på intervjun än men vore intressant att veta varför Sverige forfarande betalar bistånd till Ryssland trots kriget och att Sverige anses vara en ”ovänlig stat”.

   Har lagt in flera länkar åt dig som besvarar din fråga men hamnade självklart i modd som vanligt :))

   Men googla ”Sverige bistånd Ryssland” så förstår du varför vi betalar bistånd.

   ”“Biståndet till Ryssland fortsätter”, sade en rubrik i Aftonbladet. ”400 miljoner i stöd till Ryssland fortsätter betalas ut – trots kriget”, skrek Dagens Nyheter ut på samma sätt.

   Båda vinklarna är djupt okunniga. Faktum är att de lika gärna kunde vara resultatet av rysk desinformation som av en redigerare som inte tänkt sig för, vilket är det troliga svaret.

   Så, varför är det okunnigt?

   Av den enkla anledningen att en betydande del av det bistånd som går till Ryssland handlar om att stötta det civila samhälle Putin under två decennier gjort att för att krossa. Det handlar om att öka kontakterna mellan människor i Ryssland och andra länder. Det går inte till “Ryssland”.”

   https://www.dagensarena.se/opinion/okunnigt-om-bistand-till-ryssland/

    Är för att ge bistånd som går till de behövande och för att främja demokratin. Dock är det ju helt sjukt att det ens behövs fortf 2022, och med en diktator vid makten som gör allt för att demontera detta, blir det lite slänga pengarna sjön om man är inte gör ngt åt själva grundproblemet…Sen dessa oligarker med båtar för 50 miljarder, el var det 500 miljarder…strunt samma för dem, peanuts..med oceaner av smutsiga pengar, blir så oerhört äcklad alltså.

     Nej, det är inte att slänga pengarna i sjön eftersom de går till demokratirörelsen och oberoende medier.

      Jo, jag vet, och skrev att jag är FÖR det, men jag skrev oxå att det ”blir lite som att slänga pengarna i sjön” pga att grundproblemet inte åtgärdas, (alltså Putin) om du läste hela kommentaren.

       Fast det är ju ingenting som att slänga pengar i sjön? Man kan liksom inte skita i allt för att Putin är ledare.

        Men åh, är du nu här igen ”Anonym”.? Vill missförstå precis allt. Svarar dig därför inte mer utförligt, för du vill inte förstå hur man menar.

         Första gången du diskuterar online eller?

         Om du vill bli förstådd så får du förklara hur du menar, klart man inte förstår annars.

         Såklart det bästa vore om Putin försvinner, men nu när han sitter så får man jobba på de sätt man kan. Tex med att stötta demokratin.

          För det första, tyken första mening…om du förväntar dig ett hyfsat trevligt svar tillbaka, vill säga. Just sayin..Och Jo, jag anser det oerhört förlegat att låta en diktator hållas i den tidseran vi lever i, därmed inte sagt att jag tycker vi skall sluta med bistånd, men jag tycker fortf det känns lite som att slänga pengarna i sjön.

           Försöker inte vara otrevlig utan undrar genuint: hur tänker du att VI ska få bort diktaturen i Ryssland?

           Tänker på raden ”jag anser det oerhört förlegat att låta en diktator hållas…”

           Ok✌️ Jag har tyvärr inte svaret på det, har ej heller hävdat så. (Hade jag haft det, hade jag förmodligen inte suttit här och gafflat)Det är en åsikt och hur jag tänker. Utan att gå in djupare, men med alla avtal som slutits länder emellan, resolutioner osv.,det internationellt konstaterade, uppenbart olagliga och i mitt tycke, svårt irrationella beteendet, så kan man ju tycka att det borde finnas ngt sätt att komma åt honom, tex. (må vara naivt, men har hänt förr) genom andra människor, det har ju varit förhandlingsmöten med ryska representanter..Diagnosen galen har använts för mindre…Diktatorer har störtats förr..tyvärr dock oftast med fullskaliga krig. Jag kan hålla med dig om att generellt när man klagar man på ngt, så bör man komma med förslag till förbättring.

   Och anledningen till att Sverige anses ovänligt är ju pga att vi skickade vapen till Ukraina.

   Med tanke på hur kontroversiell Pärleros tenderar att vara har jag svårt att se att statsministern skulle ställa upp oavsett om han kom på idén före Therese eller inte. Tyckte Therese skötte det så snyggt!

  Skolverket har en länk som heter typ ”hur du pratar med barn om kriget” eller liknande. Ska se om jag hittar den.
  Om man har barn i sin närhet som ställer frågor.

   Om mina barn frågar om kriget vet väl jag bättre än Skolverket hur de som individer tar in information? Jättedum tanke att tro att alla barn passar in i Skolverkets ”mall”.

    Alla föräldrar kanske inte känner exakt som du utan vill ha tips och råd i hur man pratar om sånt här.

    Visst förstår du att Skolverkets text kan vara ett stöd? Det är inte tvingande. Jättedum tanke att tro att allt stöd måste användas till 100 %.

  Kan vi inte lyfta Therese utan att samtidigt trycka ner någon annan?

  Varför trycka ner Bianca? Hon har ju exakt inget med detta att göra?

  Jag är höger men shit vad jag gillar Maggs som statsminister. Mycket hellre henne än Ulf Kristersson.

   Samma. Kristersson är alltid så deppig.

   Håller med, känns som hon har fattat att man måste vända sig till alla Sveriges invånare, och förmedla budskap på ett lite mer lättförståeligt sätt för politiskt oinsatta. Inte bara stå i riksdagen och debattera el ge intervjuer med politiska floskler som svar. Blir mer & mer impad av henne.

    Tänk på att det är valår..

     Ja, det måste vara därför hon pratar krig just i år!

      Nej, men Therese och Anders röstar rött

       Tror du? Var får du det ifrån? Får verkligen M-vibes av dem

    Kunnigaste finansminister vi haft som är väldigt respekterad i världen. Som statsminister i denna svåra tid har hon skött ”jobbet” utomordentligt. Jag undrar när hon sover bara..

     Njaaaa jag vill nog påstå att Anders Borg var snäppet vassare!

    Förmedla budskap till alla är vad kommunikatörer och informatörer gör. Av en statsminister förväntar jag mig att hon ska våga ge sig in på komplicerade resonemang. Det har hon inte gjort.

   Är också höger, men Maggan skulle allvarligt kunna få mig att konvertera. Hon har mitt fulla förtroende, känns trygg och förtroendegivande.

    ”Känns trygg”

    Hur blir du en populär svensk statsminister? Visa dig i rutan utan att ha panikattack.

   Nej jag klarar inte av henne. Hon talar till en som om man var dagisbarn. Lite förvånande eftersom hon ändå är välutbildad, men hon har väl blivit briefad att tilltala ”hela folket” så då blir det bebistonen ändå, per automatik.

  Man älskar ju ändå Therese❣️
  Och även om jag röstar höger så älskar jag också Maggan?

  Jag älskar verkligen inte ”Maggan”. Varför ska man göra det? Vad har hon gjort hittills som statsminister? Svajat i uttalanden om Nato.

  Hon är helt ok men driver en helt insane politik. Med Miljöpartiet med sig så kan de nog sabba mycket i detta land. Å de är på god väg tyvärr ?

   Har du missat att MP inte sitter i regeringen längre?

    Gissar att personen syftade på efter valet, om mp inte åker ut ur riksdagen.

  Vilka unga följare? När Therese lägger upp halvnaket material på Youtube och håller på att fåna sig med med sexleksaker och fått kritik för så har hon ju sagt att hennes följare främst består av personer över 18 år?

  Therese❤❤

  Är jag den enda som avskyr att Sverige skickade vapen? Vi har inget större eget försvar, inget Nato heller, bara en massa politiker som vill framställa sig som modiga och tuffa. Eftersom vi inte får hjälp av andra länders trupper vid eventuella militärattacker så hade jag önskat att vi stod neutrala och skickade pengar, medicin etc…men INTE vapen. Nu snackar dom att skicka mer vapen. Det kan länder med större stöd göra, för mig är detta en stor risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.