Enade eller splittrade?

Ett väldigt intressant och viktigt ämne. Står vi enade som Alex Schulman hävdar, eller är vi mer splittrade än någonsin som Mrs Lindh anser?

Jag tror att många känner sig enade I sin splittring. Enade i viljan att hjälpa flyktingarna från Ukraina, samtidigt som den här selektiva inställningen till vilka man anser sig vilja hjälpa är det som orsakar splittringen.

Man är alltså enad i en selektiva vilja att vilja hjälpa vissa men inte andra, men oj vad enad man är i den kretsen av likasinnade.
Jag tar själv åt mig av det hon skriver, ska tilläggas.

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag håller med. Tycker det är helt sjukt att det görs skillnad på folk och folk.

    Får dock PANIIK när folk skriver utav. AV det ska vara AV, på alla ställen du kan skriva utav byt till AV

      Jag håller också med. Samtidigt som jag förstår den här enigheten. Tänker att kan hålla två saker i huvudet samtidigt. Dock är det vidrigt hur det görs skillnad på folk och folk i de här situationerna.

      P.S. Vad är fel med utav?

        Nej utav är det rätta men det verkar som att många unga personer inte förstår det?

        Jag tycker det är helt fel av mrs Lindh att ta den debatten för det skapar bara splittring. Varför? Det går inte att se allt så svart eller vitt!
        Skillnaden med detta kriget är att det även kan drabba Sverige på många sätt även militärt. Vi har inget val denna gången att ställa upp om vi själva blir drabbade av kriget. Vi är inte med i Nato. Det kommer kräva enorma resurser den här flyktingströmmen men blir det ett mer stabilt läge i Ukraina och ett slut på kriget inom en snar framtid kommer de att återvända. Det är den stora skillnaden. Plus att de här människorna levde ett liv väldigt likt våra och kan engelska. De kommer ha betydligt enklare att komma in i samhället. Så är den krassa verkligheten.

        Det gör mig så arg när det ska klagas när Sverige mer än något annat land i Europa ställt upp för flyktingar. Det har tagit enorma resurser och gör. Vi ser ett utanförskap och mycket gängkriminalitet som vi har svårt att få bukt med. Med inflationen och allt lär det bli ännu värre. Det är för tusan andra länder som också måste ställa upp!

          +1 på den!
          Det är helt olika situationer, därför görs det skillnad. Att det ska vara så svårt för folk att förstå.

        Utav är talspråk. Av är korrekt i skrift.

          Det beror på vad man syftar på men går båda. Det är inte fel att skriva jag mår bra utav solen som värmer t ex.

      Själv får jag panik när folk får panik.

      Jag får mest panik över all jävla good washing från diverse företag. Allt från SL-kort, hemförsäkringar och besök på Junibacken. Jag hoppas att jag blir positivt överraskad när nästa humanitära kris sker utanför Europa och att samma företag erbjuder samma möjligheter även då…

      Har ni redan glömt den enorma uppslutningen kring flyktingarna 2015? Refugees welcome etc? Folk gick ju man ur huse för att ta emot dem på Centralen, folk tog emot ensamkommande barn i hemmen, det organiserade enorma insamlingar av pengar och kläder till flyktingarna och många var engagerade ideellt med språkcafeer, idrottsaktiviteter och liknande.
      Det verkar alla redan ha glömt? Jag var engagerad då och jag minns hur många vi var bara i min vänskapskrets som var aktiva på olika sätt med flyktingarna som kom då.

    Flyktingkrisen 2015: unga män kom och lämnade kvinnor och barn i de krigsdrabbade områdena för att sen kunna ta hit hela sin familj.
    Krisen idag : kvinnor och barn flyr medans männnen stannar och slåss för sitt land och sin frihet.
    Att det dessutom nu flyr människor med liknande kultur gör att i varje fall jag gör att det är enklare för mig att känna mig positiv till flyktingarna. Har inte heller hört om några som flyr för att stanna.
    Så det finns väsentliga skillnader utöver hudfärg.
    Finns väl ändå en anledning till att man ska söka asyl i det första landet man kommer till?

      Håller med.
      Närområdet känns logiskt. Varför tog sig alla just till Sverige/Europa? Och som sagt lämnade kvinnor och barn.

      Jag håller med. Det får lov att uppfattas hur det vill men jag är mer benägen att öppna mitt hem för kvinnor och barn än tonårspojkar och män. Detta oavsett vilket land de kommer ifrån. Jag hade inte velat ta in en svensk man som jag inte känner i mitt hem heller, speciellt inte om de har ett trauma med sig.

        Det här känns dock som en helt annan grej och jag är benägen att hålla med. Dock är det inte så många verlar resonera utan folk vill inte ha muslimer framför allt. Ukraina är dessutom närmare oss så makes sense. Som sagt inte mot din kommentar men tror att den inte säger det många andra här inne säger.

          Läs lite historia. Sverige har varit i krig med Ryssland sisådär 10 gånger senaste 500 åren. Kalla kriget finns i vårt minne. Ropar du ”ryssen kommer” i Stockholms skärgård skakar träden av rädsla.

          Så att ta ryssen på allvar är liiiiiite viktigare än vad dom händer längre ner på vårt jordklot.

          Men visst hoppas vi alla att världshistoriens rikaste länder runt persiska kan hjälpa sina grannar till fred. (Istället för att bygga massa lyx o höga skyskrapor) .

          Alla älskar fred, självklart.

      Exakt. Dessa människor kommer inte för att stanna, deras mål är att återgå till sitt land. Blir de fast här en längre tid är jag säker på att de har lättare att assimileras, skaffa jobb osv. Bidra till samhället. Vidare ingen kultur med kvinnoförtryck och totalt annorlunda familjebild i samma utsträckning som flyktingar från mindre utvecklade länder.

      Tror du Sverige är det första landet ukrainarna kom till? Det är rätt stora skillnader mellan slavisk kultur och svensk. De har mer gemensamt med tex flyktingar från forna Jugoslavien som bespottades och kallades för kriminella gäng på 90-talet. Dina värderingar känns som att det 100% handlar om att ukrainare är ljusa och liknar majoritetsbefolkningen här, och många andra flyktingar i världen är mörka. Det här babblandet om närhet och liknande kultur mm är BS. Och all forskning i världen visar att folk mer än gärna återbänder till sina hemländer och inväntar trygghet och att kriget ska vara över. Dock är det svårt att rycka upp barn och familj ur sin trygghet om/när krig har pågått i många år. Alla invandrare i Sverige kan berätta om deras föräldrars drömmar om att återvända till hemlandet. Tycker att du borde se över dina värderingar grundligt. Det är väldigt lite skillnad på människor i stort. De flesta vill vara trygga, ha jobb, uppfostra sina barn i säkerhet och möjlighet till god utbildning. Och man ser att andra och tredje generations-invandrare har näst intill exakt likadan statistisk vad gäller arbetslöshet, utbildning, värderingar mm som resten av befolkningen.

        +1!!!

      Kvinnor och barn flyr med livet som insats i små båtar över medelhavet medan de ukrainska flyktingarna, med rätta, får all möjlig hjälp för att ta sig säkert ur landet.

      Hindrade just mig själv från att okommenterat länka till en bild på Alan Kurdi även om ni uppenbarligen är flera som skulle behöva påminnas om den…

      Så barnen på medelhavet på gummibåtar räknas inte? För det var inte bara män som flydde, även kvinnor och barn. Och tonårspojkar är tydligen inte välkomna heller då från muslimska länder? Det ni säger är så enkelspårigt och fördomsfullt. Ingen vill lämna sitt land, det är inte som i Sverige där vi flyttar för vi vill det utan som flyr krig… men det är tydligen skillnad var man flyr ifrån. Blir så förbannad på er dubbelmoral!

        Ingen vill lämna sitt land skriver du, men det är ju just det många vill och har gjort! Inte de som nu flyr från Ukraina och krig men för några år sedan kom det många från icke krigsdrabbade länder som sökte ett ”bättre” liv, män som ljög om sin ålder för att få asyl som ensamkommande barn. De sa att de kom från Afghanistan men när endel fick avslag på ansökan och tillbakaskickade hade de plötsligt aldrig bott där utan i Iran… Detta är bara exempel på hur vårt land utnyttjas av lycksökare. Det kom naturligtvis även folk som verkligen behövde hjälp men tyvärr blev förtroendet för vissa flyktingar förstört till stor del. När det nu skrivs debattartiklar om hur orättvist man behandlar dessa män jämfört med kvinnor och barn direktevakuerade från ryskt anfall blir iallafall jag upprörd och tycker det är otacksamt.

      Alltså det får låta som det låter men det finns ändå väsentliga skillnader för mig som är avgörande.
      Under 2015 kom det till majoriteten män och pojkar. Knappt några kvinnor och barn. Knappt någon hade ID-handling så man vet faktiskt inte vilka de är och hur gamla det är. Väldigt många ljög om sitt ursprung och sin ålder. Kriminaliteten har dessutom ökat med brott såsom gruppv å l dtäkter och hedersbrott. Ingen närhetsprincip heller då många reste genom väldigt många länder som de valde att inte stanna i.
      Nu är det till majoriteten kvinnor och barn från ett land som gränsar EU. De har ID-handlingar och de kommer vara här temporärt tills de kan återvända till sitt hemland. Männen stannar och krigar. Ukraina är attackerad av ett annat land och har inte massa oppositionella grupper och terrorgrupper som bråkar med varandra i sitt eget land.

      Fast okej, du verkar inte riktigt veta hur komplicerat det är att exempelvis fly från Afghanistan. Utan giltiga id-handlingar mm, samt om man tillhör folkgruppen hazarer (som många av flyktingarna därifrån tillhör).

      Jag kan berätta, eftersom jag under hösten 2015 bodde i en bygd på södra Gotland som slöt upp och engagerade sig för den stora grupp flyktingar som kom till oss då. Och där träffade jag så många fina människor, vars livsöden fick mig att gråta.

      Det är praktiskt taget OMÖJLIGT att fly som ensam kvinna (med eller utan barn) både inom ett land och från ett land som Afghanistan. Det är redan oerhört svårt för en man, men en ensam man har ändå mycket större chanser att klara sig från våld och övergrepp än en ensam kvinna. Och när många familjer inte har råd att ordna med en flykt för hela familjen, ja då låter man den familjemedlem fly som har störst chanser att klara en flykt utan att dö på kuppen. Det är väl inte ett dugg konstigt?

      Vet du vad det kostar att fly från en sådan region? Jo det kostar. Mycket. Man måste ta hjälp av människosmugglare, eftersom man anses vara illegal (utan tillgång till pass etc) – vilket i sig är SÅ absurt eftersom många länder i krig och förtryck inte gärna låter människor få tillgång till sina papper på ett enkelt sätt (eller överhuvudtaget).

      Kanske sälja hus och hem för att åtminstone en familjemedlem ska kunna ta sig till frihet. Sedan följer farliga resor. En kille jag träffade på Gotland hade åkt under en lastbil bland annat, vandrat i veckor, tjuvåkt på tåg mm. Det är liksom ingen dans på rosor att fly.

      Hazarerna som jag nämnde tidigare, är en muslimsk folkgrupp som inte anses ha den ”rätta” tron enligt talibanerna. Därför förföljs hazarer och utsätts både för dödligt våld och annat förtryck i Afghanistan, och det har pågått även långt innan talibanerna nu senast tog makten över hela landet i somras.

      Om man i den delen av Asien flyr till något av grannländerna är risken mycket stor att förtryck och förföljelse bara fortsätter, och det är därför så många försöker att ta sig längre bort. Exempelvis till EU. Du skulle väl göra detsamma om det t.ex var kaos i hela Europa? Du skulle väl vilja ta dig till en trygg del av världen, även om det inte innebar att du tillämpade någon ”närhetsprincip”.

      Så snälla ni, som nu menar att de ukrainska mannen är hjältar som stannar och kämpar, sluta upp med att jämföra äpplen och päron. De kämpar i ett land och för ett land som INTE inbördes har ett krig eller förföljer sina egna medborgare. Utan de kämpar mot en tydlig motpart och i en än så länge hyfsat ”fungerande” samhällsstruktur.

      Flyktingar från Syrien eller Afghanistan har inget kvar att kämpa för, deras länder är bara kaos och de som försöker stå upp mot det kaoset och det förtrycket måste i så fall stå upp mot den egna regimen och det är mycket, mycket svårare.

      Att fly som ukrainsk kvinna med tåg och buss över en gräns, och dessutom till ett EU som inte försöker stoppa en utan vill ta emot en, är bra mycket lättare än att fly som kvinna från Syrien eller Afghanistan till ett EU som INTE vill ta emot en.

      Där har ni förklaringen till varför många män kommer (och inte kvinnor).

      För övrigt vill jag bara tillägga att min trakt på södra Gotland som procentuellt tog emot väldigt många flyktingar under hösten 2015, den trakten har klarat det mottagandet SÅ BRA. Bygden gick samman och engagerade sig och av de flyktingar som fick stanna så är nu praktiskt taget alla en naturlig och positivt bidragande del i samhället. De jobbar i lantbruk, hemtjänsten, som lärare och busschaufförer, på café och verkstäder. Men inget av detta skulle ha gått så bra om inte ortsbefolkningen hade varit villiga att försöka se positivt och medmänskligt på de nyanlända.

      Så så kan också ett flyktingmottagande se ut! Trots initiala olikheter mellan kulturer och språk, så finns mycket mer som förenar oss människor är skiljer oss åt – vi måste bara vara villiga att se det.

        Vilket nyanserat och fint inlägg. Tack Kajsa! Det finns hopp om mänskligheten när man läser din text!♥

      Det finns en logik i att som flykting ta sig till ett land som är nära ens hemland, med liknande kultur och seder. Om Sverige blev bombat hade ju de flesta velat fly till Norge eller Danmark då vi har samma sorts samhälle, levnadsvanor och liknande språk. Många av oss hade direkt kunnat ta något jobb och barnen hade kommit in i skolans gång snabbt. Men hade vi flytt till Ryssland eller Dubai hade vi fått problem med språk, klädkoder, relationer (homosexualitet förbjudet m.m.)… Så ja, det finns faktiskt en logik i att länderna som ligger närmst det krigsdrabbade landet hjälper till mest. Jag tycker inte man ska göra skillnad på människor, men kan verkligen förstå att det är ”lättare” att hjälpa europeiska flyktingar framför de från mellanöstern. Finns naturliga skäl som inte har med rasism att göra.

        Eh nej. Jag hade flytt så långt bort det går. Och vet du hur många krigsdrabbade länder det finns? Många.

          Okej du kanske har råd och möjlighet att köpa en enkelbiljett till Nya Zeland, men de allra flesta som flyr krig tar sig i första hand till närliggande länder av enkelhetsskäl. Vi ser det nu där Polen och Rumänien som ligger på gränsen till Ukraina har gjort ettt jättejobb med att hjälpa flyktingarna.

        Om ni inte har missat så har dem flytt till närområden-jordanien, libanon och turkiet…bara jordanien tog emot nästan 1 miljon flyktingar så vad snackar ni om? tror ni verkligen att alla kom till europa?

          det känns så….

    Givetvis finns en närhetsprincip och även anledning till flykten som påverkar. Ett land som blir invaderat av ett annat land i vår omedelbara närhet, som dessutom bidrar till ett hot gentemot oss? Låt oss hjälpa. Flyktingar från länder där inbördeskrig råder, och i många fall har rått under flera decennier – inte samma sak. Tyvärr. Givetvis finns också en kultur-och värderingsaspekt närvarande. Vi har ju sett att det inte varit friktionsfritt att ta hit en stor andel människor från en del av världen som är så olik vår del av världen som man nästan kan komma.

    Pratade med vänner om just det här med skillnaden av hur attityden verkar skilja sig mellan flyktingarna från Syrien och nu från Ukraina, vi kom fram till att det kan bero på att 1. Det är ”nära” oss, Ryssland påverkar oss mycket och det är Europa. 2. Zelenskyj visar på ett mänskligt ansikte som många vill stötta, finns säkert andra förklaringar också.

    Jag håller med Mrs Lindh! Är helt galet att vi har blivit så här påverkade av media och regeringen att vi helt missar att det finns fler människor än de i Ukraina som behöver vår hjälp. Hur har det blivit så här??? 🙁

      Du är medveten om att Sverige är ett av de länder (om inte det landet) som ger mest bistånd till andra?

        Haha och även till Ryssland.. verkar funka prima.

      Hur ska Sverige kunna hjälpa alla?

    Misstänker att detta inlägg kommer dra igång gläfsande om att det är skillnad för nu kommer ”kvinnor, barn och gamla”. Tidigare kom massor av män och ensamkommande barn (som man på högerkanten ville tolka som åldersbedrägeri). Det blir ingen rolig läsning… Nu får ju män mellan 16-60 inte lämna Ukraina – annars hade det troligtvis varit likartat precis som när en miljon Svenskar lämnade för att hitta en framtid i USA. Det var ofta en manlig släkting som reste först. Bra att du tar åt dig, C. Men risk att du får radera inlägget för all öppen rasism som kommer visa sitt fula nylle här.

      Snälla dra INTE rasist-kortet

      USA ville ta in folk på det tiden då människor lämnade Sverige pga hungersår. Där gav staten bort land t.ex. för att få folk att flytta till tidigare obebyggda områden. Och så fick man klara sig bäst man kunde själv efter det. Många återvände, då livet inte alls blev så lätt.
      Det är viss skillnad mot att nu komma hit utan flyktingstatus, då vi inte delar ut land och låter folk svälta ute ifall dom inte lyckas odla nåt.

      Haha du argumenterar med totalt tomma argument som Henrietta så fint påpekade med USA.

      Att åldersbedrägeri har varit ett problem är ett faktum.

      Migrationsverket har angett att det finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av ensamkommande asylsökande med en uppgiven ålder på mellan 15 och 17 år.

      Av de 9000 unga afghaner som diskuterades för något år sedan var efter granskning:
      ”99,4 procent är män.
      • 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
      • 2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
      • 78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.”

      Och detta EFTER att de som är uppenbart vuxna men angett annorlunda redan har sorterats bort.

      Det är ingen propaganda från högern, det är fakta. Läs på lite.

      Haha, svenskar som flyttade till USA krävde knappast att amerikanerna skulle försörja dem med bidrag i flera år. Nej tvärtom, de svenskarna lärde sig engelska och slet hårt för att försörja sig och överleva i sitt nya land. För invandrare ifrån Afrika pcj Mellanöstern tar det 8 !!! år innan ens hälften har arbete. Tror du att hälften av alla svenskar som åkte till USA levde på bidrag?

    Det är verkligen en jätteintressant fråga för det har blivit så tydlig i och med kriget i Ukraina. Jag vet dock inte om jag så gärna vill hålla med om vissa som framför argument om att folk gör (medveten) skillnad på grund av hudfärg, kultur – ”kultur” – etc. Jag funderar dock över det faktum att många flyktingar väljer att göra en extremt riskabel resa över hav och genom europa, när det finns extremt välbärgade länder närmare de själva, ex Afghanistan och Syrien, som rimligtvis har högre statsfinanser som hade kunnat lösa boende och uppehåll lättare?

      Alltså länder närmare Afghanistan och Syrien*, ska det givetvis stå. Argumentationer online innan dagens första kopp kaffe är sällan en god idé.

    Jag håller med om att det är dubbelmoral. Samtidigt så är det här ett land (hur man än vrider och vänder på det) ligger närmre oss geografiskt och på det sättet påverkar oss mycket mera. Inte bara själva flyktingströmmen som blir utan allt annat också. Och vi måste komma ihåg att det här den största flyktingkrisen sen andra världskriget i Europa. 3miljoner människor på flykt och det har knappt gått en månad. Och de flesta som flyr tar ju sig till grannländerna och till släktingar som de har.

    Det är lättare när det handlar om ungefär samma kulturer. Ukraina är vad jag förstår rätt modernt gällande bl.a kvinnosyn, barnaga är förbjudet, fri abort mm
    Det är klart de också då kan ta till sig Sverige på ett helt annat sätt, komma in i samhället snabbt. Dessutom var det en akut situation som uppstod väldigt chockartat nära oss.

      Ja Sverige är ett litet land. Vi KAN inte ta emot ALLA världens flyktingar. Konstigt nog verkar många tycka att vi ska höra det.

      Kan man inte fokusera på de bra sakerna att vi TAR hand om flyktingar.

        Alltså fokusera på dom vi har hjälpt och de pengar vi hat bidragit med genom bistånd. Va nöjda istället helt enkelt.
        Vill ni kunna hjälpa ALLA människor på flykt… det går inte.

        Är det bara jag som minns vilken otrolig insats som gjordes (I Sverige) 2015? Hur många som skänkte pengar, öppnade sina hem och engagerade sig?
        Jag kan hålla med om kritiken som gäller andra länder i Europa, och att vissa partier i Sverige plötsligt har tvärvänt och nu välkomnar flyktingar. Men många av oss var lika välkomnande 2015 som vi är 2022. Med det sagt, det ÄR skillnad på det som händer nu, precis som en majoritet av de som flydde från Syrien flydde till sina grannländer, gör Ukrainarna det samma, och nu är vi ett av de närmsta länderna.

    Tycker att det är viktigt att frågan lyfts, precis som frågan om Ukraina/Palestina. Har sett många debatter kring detta. Handlar det verkligen bara om närhetsprinckpen när även USA stöttar Ukraina, eller handlar det om utseendenärhet/kulturnärhet/religionsnärhet eller rent ut sagt någon gammal rasistisk tanke som ligger bakom?

    Svårt att veta.

      Närhetsprincipen innefattar både närhet i geografisk mening men även närhet i en annan kulturell mening.

        Tack för förtydligandet. Ha endast hört det i geografiska sammanhang. Då har jag lärt mig något nytt, tack för det!

      Helt irrelevant att jämföra Rysslands attack av Ukraina med Palestina-Israels konflikt. Palestina-Israel har pågått under flera decennier och är otroligt komplext, och där kan man på sätt och vis välja sida. Du ser vänstern i Sverige ställa sig på Palestinas sida, men du ser många i USA stå på Israels sida. Det ser man inte i kriget i Europa nu, de enda som tar Rysslands sida är äldre ryssar som är hjärntvättade av propaganda och tror att Ukraina styrs av nazlster! Jag diskuterar inte Palestina-Israel konflikten med vänner och bekanta då jag vet att många aggressivt står på ena sidan av konflikten, men har inte haft en tanke på att en vän eller bekant skulle säga ”Jo men det är så bra att Putin styr och att de bombar Ukraina!”… Det är enormt olika konflikter/krig och därför är en jämförelse meningslös och visar mest på stor okunskap.

    Det är betydligt lättare för många att relatera till kriget i Ukraina eftersom det är ett relativt ”enkelt” händelseförlopp. Ett land har blivit attackerat av ett annat och nu flyr människor.

    Situationen i Mellanöstern upplevs som betydligt mer komplicerad och därför svårare att ta till sig.

    Sedan så blandades flyktingarna från kriget i Syrien upp mer unga afghaner från Iran, människor från Västafrika som vill ha ett bättre liv osv. Alla har alltså inte flyktingar från krig o h det gav utrymme ut dra alla som kom då över en kant och det blir lättare att påstå att flyktingarna från Syrien inte är ”riktiga” flyktingar.

    Folk dör på medelhavet och vid gränsen till Europa. Det är fruktansvärt. Men långt ifrån alla dessa är flyktingar från krig, en del är människor som söker ett bättre liv och saknar asylskäl. Inget fel i det i sak, vem vill inue ha ett bättre liv. men de är inte asylflyktingar vilket människorna från Ukraina till i princip 100% är.

      I så fall har du inte koll på händelseförloppet mellan Ryssland och Ukraina. Att du först hört talas om kriget betyder inte att det inte pågått i många år. Fast bara för en del av befolkningen. Den andra delen levde ett modernt, relativt lugnt och ok liv.

    Vi vet ju såklart inte om det bara är tillfälligt eller inte, men skillnaden är väl att landet ligger nära och just nu gäller det tillfälligt uppehälle som gäller. Länderna nära andra krigshärjade länder måste ju också ta emot de stora massorna innan människor flyttar längre och till andra kontinenter.
    Om vi tagit emot max antal – vad skulle vi ha att erbjuda nu?

    Jag arbetar med bistånd till Palestina och Västsahara, länder som har varit ockuperade i decennier. Det har varit känslosamt för många där att se vilken uppmärksamhet och stöd Ukraina har fått. Båda jag och de jag känner där är glada för stödet ändå naturligtvis men det är svårt att inte att inte notera den enorma skillnaden. Vi som har kämpat för sanktioner och bojkott mot tex Israel i årtal blev ännu lite förvånade när det tog 6 dagar (!) för sanktioner mot Ryssland. Det verkar onekligen vara lite skillnad på folk och folk. Men kanske kan detta stödet för Ukraina och debatten som nu följer till en förändring?

      Du vill bojkotta den enda demokratin i området?

      Håller med din kommentar. Tror också att många är rädda själva. Hur stor är risken att Israel skulle börja bomba och eventuellt använda kärnvapen i Europa vs att Putin (Ryssland) skulle göra det? Särskilt i detta nu när det är vad P faktiskt hotar om? Då blir ju inte ”bara” Ukraina drabbat – utan även många andra länder.

      (Menar absolut inte ”bara” som i att det inte gör något. Likväl som det inte ”bara” är Palestina som drabbas – och gjort under fruktansvärt många år).

      Skillnaden vad gäller exempelvis sanktioner är att Rysslands framfart riskerar att drabba oss på ett direkt sätt, i närtid, om inte vi agerar nu. Att Sverige, som medlem i EU och i partnerskap med NATO, agerar mot en bindgalen diktator som flertalet gånger tidigare visat intresse för bland annat Gotland, är inte supermärkligt tänker jag.

      Men det finns jättemånga som står på Israels sida och som tycker att sanktioner bör införas mot Palestina. Du ser inte att någon tar Rysslands parti förutom ett par förvirrade äldre ryssar. Meningslöst att jämföra dessa två konflikter/områden. De är så olika i grunden.

        Håller med Jasmin här. Israel-Palestina är en mycket mer komplicerad situation där båda sidor har till viss del rätt och till viss del fel. Israel är dessutom något så ovanligt som en demokrati i Mellanöstern, som ger kvinnor och hbtq rättigheter, Palestina är inte känt för att värna dessa två grupper.

    Vi har ju redan tagit emot jättemånga från Syrien, Afghanistan osv? Nu är det Ukrainas tur.

    Sedan är det såklart lättare att ta emot människor med samma kultur. Vi har ju tyvärr sett ett resultat av att ha många olika kulturer på kort tid.
    Vi har många människor här som inte respekterar kvinnor, det är gängkrig och skjutningar, det är många som inte vill lära sig språket, som inte vill arbeta etc.
    Inte alla, givetvis.
    Men vi ser ju en negativ spiral, ingen höjer ett ögonbryn längre åt en notis i tidningen när nån blivit skjuten. Det är hemskt men vi har blivit vana. Och det är ju skrämmande.

    Tycker det är en jätteviktig fråga och viktigt att det tas upp, men behöver det göras just precis nu? I brinnande kris, mitt i en flyktingvåg? Vad är syftet att lyfta det nu?
    Ska människor som hjälper flyktingar nu fundera över varför de hjälper just dessa flyktingar eller bara fokusera på att hjälpa? Fundera över om de har rasistiska motiv och varför de inte hjälpte till i tidigare kris?
    Jag fattar att detta lyfts men kan vi ta diskussionen när detta har lugnat sig?

      Fast det går ju att ha flera saker i huvudet samtidigt, det tror jag att de flesta människor är medvetna om egentligen. Fast man kanske behöver påminnas om det ibland. Människor lider på många platser NU, det är liksom svårt att vänta med vissa saker också,

    Jag håller med om att skillnaden som görs på människor i kris är vidrig. Det är definitivt rätt tillfälle att ta upp det när ämnet är aktuellt. Det är ingen kritik mot ukrainarna i sig, utan att människor tycker mer synd om dem än exempelvis syrier, eftersom ukrainarna är vita. Det har till och med rapporterats från kända nyhetsbyrår.

    Det är inte alls konstigt.

    Gå först till din närmsta krets, vem räddar du först, din sambo eller grannen?
    Gå vidare, din granne eller okänd på gatan?
    och så vidare.

    Ju närmre och mer relaterabart något är = engagemanget ökar.

    Att FÖRNEKA det är fel. Att känna så är fullt mänskligt.
    (Men att låtsas som att det regnar och inga skillnader görs, det är inte rimligt)

      Nej det är inte konstigt. Men då är det samtidigt bra att det uppmärksammas så att man kan självrannsaka sig och fundera på om perspektivet bör vidgas lite.

      Jag hatar min granne så hade tagit främlingen ?‍♀️

    Att folk har mage att gnälla. Sverige tog ett ENORMT stort ansvar under flyktingkrisen 2015. Trots att vi inte var ett närliggande land och en övervägande majoritet var unga män (ofta från Afghanistan) från patriarkala kulturer.

    Det har kostat. Andelen utsatta områden har stigit i höjden och vem kunde ens föreställa sig att gängkriminalitet skulle bli ett av våra allvarligaste samhällsproblem för bara 20 år sedan? Vi har offrat en stor del av vår frihet för att generöst ta emot människor som i många fall inte ens flytt från krig (källa: unhcr). Lite tacksamhet skulle inte skada.

    Förstår inte riktigt kritiken. Svenskar jobbade övertid 2015 och tömde lokaler och sina hem för att göra plats för alla muslimska flyktingar. vi tog in flest per capita i världen, med ett skitresultat dessutom av det. Vad kunde vi gjort bättre? Tagit in ännu fler? Kört bil till Syrien?

      Ja men alltså visst att Sverige stängde gränserna efter det blev för många som kom, men innan det så jobbade personalen på Migrationsverket 16 timmar per dag för att registrera alla, de delade ut mat och SIM-kort, tömde lokaler för att flyktingar skulle sova någonstans och byggde snabbt boenden för dem. Många tog emot ensamkommande barn i deras hem och skrev upp sig som god man. Det stod massa frivilliga och tolkar på centralstationen för att hjälpa de som kom dit. Jag fattar inte riktigt varför folk är griniga??? Flyktingarna 2015 fick massa hjälp och engagemang de också.

      Tänkt ifall det om några år blir krig i Finland och vi hjälper alla att komma hit med båtar och bilar och ger gratis mat och så kommer ukrainarna och ba ”men vi fick inte lika bra hjälp när vi kom vad orättvist!!!”

      Flera mindre kommuner har fått det svårare ekonomisk då de var tvugna att betala för de som kom. En del kommuner fick ta emot mycket mer än andra och i många kommuner fanns det inga jobb. Deras egna invånare hade svårt att få jobb.

      Vi skulle få då många nya läkate, sköterskor m.m men jag undrar hur stor del av de som kom mellan 15-17 verkligen utbildade sig och jobbar nu.

      Sverige är dessutom det land i världen som ger mest bistånd (i relation med BNI) och vi är dessutom bra på privata gåvor till bistånd. Alla kan såklart bli bättre men ärligt, vi gör skillnad

      Men eller hur! Sverige ansträngde sig extremt mycket för flyktingvågen 2015, vi har spenderat enorma summor för att hjälpa de som kom hit då, men nu plötsligt ska alla påstå att vi borde gjort mer?! Vi hjälpte de som flydde Syrien mer än alla andra europeiska länder. Tycker fan vi ska vara stolta över det.

        Senast i höstas tog min stadsdel emot hundratals afghaner som flögs in direkt från Kabul. De har fått bostäder och vi i civilsamhället är aktiva med att samla in sånt de behöver, som cyklar, datorer, mobiler, sportutrustning, vinterkläder etc. Till och med heltäckande badkläder för kvinnorna har privatpersoner köpt in och gett dem för att de ska kunna gå till badhus. Folk organiserar läxhjälp för sfi och barnen placerades snabbt i skolor. Och dessa är alltså afghanska muslimer. Jag ser inte den här rasismen som vissa älskar att påtala.

    Om man vänder på det, skulle vi Svenskar mer välkomna till Ukraina eller Syrien om vi råkade ut för ett krig? (Nu leker jag med tanken att det alltid varit fred i Syrien)

      Vara mer välkomna skulle det stå.

    Vill lyfta en annan aspekt av det; många (jag inkluderat) kommer ihåg kalla kriget, kärnvapenhot, det delade Europa (Berlinmuren ect) och det totalitära Öst.
    Jag tror att många känner att vi inte vill hamna där igen och därför reagerar mot Rysslands regim och dess fruktansvärda handlingar.
    Där tror jag en stor del av skillnaden ligger.

      Det var inte då länge sedan som Berlinmuren föll.

        Precis, det är inte längesedan.
        Men många unga idag är helt historielösa och har noll koll på hur världen såg ut för 30-40 år sedan.

      Precis, det finns ett större intresse av kriget i Europa då vi ganska lätt kan bli drabbade på annat håll jämfört med hur mycket Syrienkriget drabbade oss. Kan ju låta ego vid första anblick, men som du säger, vem vill tillbaks till Sovjet och järnridån…?

    Det är väldigt knepigt. På många sätt. Jag har jobbat med migration i större delen av mitt arbetsliv och kan bara konstatera att det finns så väldigt många moraliska saker att navigera kring här. Nästan alla skulle nog säga att de anser att alla människor är lika mycket värda, oavsett hudfärg eller nationalitet. Men faktiskt, ingen jag känner lever på det sättet i praktiken. För vad är solidaritet egentligen? Tar solidariteten slut vid vårt lands gränser? Vi reser, har fritidsaktiviteter och fina hem och kläder. Varje gång vi gör valet att köpa en ny tröja har vi valt att det är viktigare än att ge svältande barn mat för dagen i exempelvis ett fattigt land i Afrika! Varje gång vi gör en resa anser vi att det är viktigare att vi ser nya saker än att kanske ge 200 barn vaccin mot malaria. Ingen, oavsett politisk åskådning, jag känner lever på riktigt efter devisen att alla människor är lika mycket värda. Inklusive mig själv, även om jag självklart skulle svarat ja på den frågan. I Sverige har vi månat väldigt mycket om människor som flytt från Afghanistan och Syrien. De har fått stor massmedialt utrymme och tillhör en stor del av de personer som invandrat till Sverige. Inget fel i sak, vill vara extremt tydlig med det! Dock, samtidigt har det förekommit fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter i flera länder i Afrika. Kring detta rapporteras det i princip ingenting och är man inte insatt i frågan förstår jag att det inte är lätt att skapa sig kunskap kring detta. Och ovan skriver jag utan att på något sätt försöka rangordna de vidrigheter som försegår i världen. Dock, Ukraina är nära oss och det är ett demokratiskt land i Europa. Det vi ser nu är på många sätt något som inte inträffat i Europa sedan 40-talet. Det är fruktansvärt att Putin bara kan gå in i Ukraina på detta sätt och mina tankar går det ukrainska folket. Sen tror jag personligen att den oro, och medföljande medkänsla, vi känner även till en del även beror på att alla förstår att om Putin vill finns det precis inget som hindrar att han gör exakt samma sak med Sverige och Finland. Så, var vill jag komma med allt detta? Jo, det går, men hänvisning till ovan, i princip inte att göra rätt på alla fronter. Men, ska vi ge oss på de som faktiskt gör något och erbjuder något bra, oaktat ovanstående, tror jag snart att ingen vågar göra något och vill vi verkligen hamna där? Det är som sagt inte lätt att navigera rätt hela tiden, men alla som gör nåt gör iaf mer än de flesta!

    Den här diskussion var ju väntad. Självklart känner sig den här gruppen av människor kränkta och drar rasse kortet som vanligt. Jag tycker att de ska skämmas för att ens tänka tanken då så många miljarder som gått till att välkomna dem till Sverige oavsett deras egentliga ”flyktingstatus”. Vi har gett dem tak över huvudet,undervisning och sjukvård. Somliga har gapat och demonstrerat när maten på flyktingförläggningarna inte passat el rumskamraterna. Man har kraschat inredningar och orsakat bränder(Jodå,det vet jag säkert då det funnits ett antal flyktingförläggningar i mitt närområde) Tycker att de utan skuld däremot skulle vända sig emot alla som bara utnyttjar systemet och vägrar att anpassa sig och bli delaktiga språk och kulturmässigt här i Sverige. De som väljer bort att följa våra lagar,arbeta och lära sig språket samt suger ut vårt lands generösa bidrags system. De ”flyktingar” som för våra skattepengar åker till sitt hemland på semester . Det här kan man skriva en hel roman om men om man tycker att det här är ok beteende så förstår jag att man inte förstår varför svenskarna blivit ganska avigt inställda till invandring från vissa specifika länder.

    Ukraina är ett fredligt , demokratiskt land (som dock har och hade sina problem) som är beläget i vårat närområde. Det är också en jäkla kulturskillnad Ukraina- Afghanistan , där män från Ukraina i flera fall ÅTERVÄNDER till sitt hemland för att hjälpa till. Det är ett land som prioriterat kvinnor och barn, och inte fan har vi sett ett fullproppat flygplan eller buss med endast män som lämnat dom svagare kvar . Det är en jävla skillnad . Sen är det helt OK att engagera sig mer i vissa situationer än andra . Det är exempelvis helt ok att skänka pengar till hjärt och Lungfonden för att ens syskon blivit drabbad , istället för Barncancerfonden. För det betyder det inte att den ena är viktigare än andra. Sen tror jag absolut att i flera fall kan handla om rasism för vissa beslut som människor tar i detta krig, men det är hos några personer. Det är fan sjukt om man tycker ukrainare ska ha det svårt bara för att andra har haft det. Typ ” alla ska inte ha det lika bra, alla ska ha det lika dåligt”

    C antingen stänger du ner kommentarsfältet eller låter logiska kommentaren vara kvar. Jag berättade t.ex om min familj som flytt kriget i mellanöstern. Varför tog du bort den kommentaren?
    Känns väldigt fel när bara en syn visas mest

      Vem är du att bestämma över vad Camilla gör med sitt kommentarafält?!

    Folk ropar högt om att det är för kulturen är densamma. Vilken kultur? Vad är det för kultur som är densamma i Sverige som Ukraina?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.