Jon och Janni försvarar sin diktaturturism

Hand upp, alla som tror att Jon och Janni genuint är intresserade av att förändra diktaturen Saudiarabien med hjälp av turism.
*hör ljudet av syrsor*

Hand upp, alla som tror att Jon och Janni skiter totalt i att de lyxturistat i en diktatur och drar den här förklaringen ur röven, nu när kritiken blivit lite så där jobbigt intensiv?
Pengar, pengar, pengar!

??‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️??‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️??‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️??‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️???‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️??‍♀️??‍♂️???‍♀️??‍♂️????‍♀️?

Jag tycker den här kommentaren från Jannis Instagram summerar det hela rätt bra:

Privatflyg trots klimatkris till ett land i klass med Ryssland, betalt med skatteflydda pengar. #nofucksgiven

Så här har norska Amnesty kommenterat på Jannis inlägg:

Läs här om du missat vad som hänt här. 

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Aha! Turism leder till förändring. Men då tar jag och turistar i Nordkorea nästa gång.

   Super! Varför inte ta några dagar i Ryssland när du ändå ska åt det hållet…

    Ja, han älskar formula 1 – banan i Sochi, Ryssland, också. Så det är lungt.
    Hans största besvikelse kanske är att han inte var född än för att se invigningen av olympiska spelen 1936, live!!!
    Något att berätta för barnbarnen….

   Du behöver bara åka till Thailand om du vill turista i ett motsvarande land som Saudi

    Thailand är KASST men i förhållande till Saudi så är det mycket bättre.

    Finns grader i helvetet.

     Så det är okej att turista till Thailand för att de inte avrättar lika många människor per år som Saudi?
     Jag fattar inte, varför är Thailand legitimt att semestra i medan Saudi inte är det?

      Vem har sagt att det är ok? Upp till var och en vad man anser vara ok att stötta. Det som är ok för dig behöver inte vara ok för mig och tvärtom.

      För mig är varken Thailand eller Saudi ok men skulle jag bli tvingad så väljer jag ju såklart Thailand.

      Haha alltid: ”MeN vArfÖr äR thAiLanD oKeej???”

      Thailand är INTE okej, vem har påstått det? Däremot är det bättre än Saudi, ja.

       Kollar man på flyg som lyfter från Arlanda så går det minst ett om dagen till Thailand. Noll direktflyg till Saudi.
       Det är bland annat det som är ett bevis på att man generellt tycker att Thailand är okej och inte Saudi.
       Sedan förstår jag inte jag det här med att det är så viktigt att det verkligen kommer fram att Thailand faktiskt är bättre än Saudi. Varför känner man det behovet överhuvudtaget? Varför går det inte bra att säga att båda är dåliga, punkt. Varför behovet att gradera det dåliga? Båda är oacceptabla, oavsett graden av det.

      ”Thailand är KASST men i förhållande till Saudi så är det mycket bättre.

      Finns grader i helvetet.”

      Hur fick du och de 11 som just nu gillat din kommentar det till att personen påstår att det okej att turista i Thailand?

      Här kommer bara några anledningar till varför Thailand är lite bättre att resa till:
      Kvinnor och män kan äta på samma restaurang, kvinnor får köra bil, kvinnor behöver inte täcka håret, kvinnor får gå till manliga läkare, kvinnor får gå genom vanliga passkontrollen, kvinnor kan röra sig utan manligt förkläde, kvinnor får cykla, kvinnor får resa utan tillstånd av en man. Vill du att jag ska fortsätta? Ps jag har varit i Saudiarabien

       sexhandeln i thailand?

  Jag tycker det är bra att de offrar sig genom att turista i en diktatur. De går liksom i fronten för mänskliga rättigheterna. Stort av dem. #ironi

   Hahahahaha

   Haha ja faktum är att Amnesty är överflödiga nu när vi har Janni och Jon som flyger med privatjet till diktaturer på betalda semesterresor.

    Tror J&J bara läst det där om ”glossier picture” och tänkte att ”det kan vi hjälpa till med – nästan som att jobba för Amnesty!”

   Haha exakt. De tog den för laget! Ädelt

  Ett land i klass med Ryssland? Skulle nog påstå att Saudi är ännu värre än Ryssland.

   Skulle nog säga att de ligger på samma skala nu.

    Man kan ju inte skylla ett hel land som Ryssland p.g.a. några galningar i styret. De är livrädda här för att uttrycka sig. Tro inte på allt du läser i tidningarna.

  Bara en tidsfråga innan allas våran Bella & Pålle drar på sponsresa dit…

   Jag kan sponsra! Synd att jag bara har råd med en enkelbiljett åt dem. Ja, ja, de får väl lifta hem. Eller stanna. Har hört att bubblorna där är extra fina att fotografera.

  Finns det nåt exempel där turism har lett till förändring? Kommer inte på ett enda?

   Hög turism KAN i många fall leda till att landet får starkare ekonomi och därmed ökad levnadsstandard för dess invånare. Med det sagt så är det långt ifrån alla länder som har en utsatt befolkning på ett eller annat vis som faktiskt gynnas av turismen. Många gånger går pengarna rätt i fickan till makthavarna och gynnar ingen annan än dessa.

    Svarar mig själv: det är alltså otroligt många aspekter att ta hänsyn till för att kunna avgöra om befolkningen gynnas eller missgynnas av turism. I detta läge gällande Saudiarabien är det dock glasklart då landets problem är så mycket värre än ’endast’ hög fattigdom.

   Rwanda är nog ett sådant exempel, genom turismen har dem kunnat använda sig av olika permits som turister betalar för. Detta för att man ska kunna besöka olika delar av djungel + gorillorna(andra djur). Dessa pengar går till att bevara djungel och minska på tjuvjakten, även annat 🙂 turismen har även minskar arbetslösheten i många regioner. Blev faktiskt förvånad över hur bra det funkade i rwanda om man jämför med många europeiska/skandinaviska länder.

    Har det något att göra med att Rwanda är ett kristet land?

     Nä det skulle jag inte vilja påstå, Rwanda har en otrolig blandad syn på religion och är långt ifrån Sveriges syn på det hela. Majoriteten är ju kristna men har för mig att islam är näst störst. Minns själv när jag bodde där att man kunde höra böneutrop samtidigt som man hörde kören i kyrkan. Låg nästan vägg i vägg. Mycket har nog med folkmordet att göra + att dem som land inte fick mycket stöttning under kriget/uppbyggnaden. Man har ju samhällsdagar nån gång i månaden där alla invånare måste hjälpa till att städa/måla/bygga osv. Umuganda kallar dem det hela 🙂

      Min poäng är att man är väldigt mån om landet + befolkningen. Dem är långt ifrån fullbordade men verkligen på god väg.
      Jag nämnde tidigare deras permits, för att ha ett godkännande för att ens vistas med gorillorna så kostade det 10.000kr svenska. Om man är en local så kostar det nån hundralapp. Detta gör dem för att befolkningen ska kunna ha en gnutta möjlighet till det alla turister har råd med. Även i utbildningssyfte, att kunna lära känna sitt land och sina tillgångar.

      Detta är exempel på en positiv utveckling. Trevligt att läsa! =)
      Vill dock nämna att islam inte är landets näst största religion. Vad jag kan se så är ungefär 5% av landets befolkning muslimer.

   Det undrar jag med. Jag skulle gärna vilja ha konkreta exempel på att turism har lett till kulturella förändringar. Madeleine har en white savior-mentalitet. Det är så naivt att tro att vita turister skulle kunna förändra levnadsvillkoren för en befolkning genom turism.

    Finns väl en del som talar för att turismen bidrog till utvecklingen i Spanien på 70 talet. Men det går ju inte att särskilja från annat.

   Men vad menar du har du missat experten pilotmadeleine, utbildad till pilot som inte fick jobb som pilot och skolade om sig till influenser som skriver om resor. Det gör ju henne till expert på ämnet turismens inverkan på fattiga länders ekonomi och statsskick. Taskigt av dig att ifrågasätta hennes expertkunskaper. Fattar du inte att du också mobbar stakars Janni som bara vill dela med sig till sina läsare av sin upplevelse för hon vet att de drömmer om att leva som hon gör.
   OBS ovan innehåller både spår av sarkasm och ironi.

   Tycker att Marocko lyckats förändra landet till det bättre vad gäller både rättigheter för kvinnor, utbildning, arbeten, bättre villkor generellt för befolkningen etc. tack vare deras turism.

    “Compared to last year’s (2020) study, Morocco has moved down one place, ranking 144th out of 156 countries total, and 12th in the MENA region. In Morocco, only 23.4% of women participate in the labor force, compared to the MENA average of 31%. Furthermore, in the North African country, 87.2% of all managerial positions are staffed by men.”

    https://www.moroccoworldnews dot com/2021/04/339129/morocco-slides-down-to-144th-rank-in-2021-global-gender-gap-report

    “Compared to last year’s (2020) study, Morocco has moved down one place, ranking 144th out of 156 countries total, and 12th in the MENA region. In Morocco, only 23.4% of women participate in the labor force, compared to the MENA average of 31%. Furthermore, in the North African country, 87.2% of all managerial positions are staffed by men.”

    Källa: moroccoworldnews

    Kan inte se Amnestys svar? Har hon tagit bort det?
    Men annars

    BURRRRN ???

   Finns de som menar att turismen till medelhavsländerna på 60-70 talet bidrog till att de utvecklades till att likna nordeuropeiska länder. Men det går ju inte att särskilja från annat.

   Man blir förvånad över dumheten att tro att ämen om jag turistar i valfri diktatur där människor är fattiga kommer det att leda till att människor får det bättre. Visst för att människan är lite smålat och fyller i luckorna med egna antaganden istället för fakta men just Janni och Jons svar tar dumheten till en helt ny nivå. Och vem fan är pilotmadeleine som vet bättre än etablerade organisationer som Amnesty?

  Det enda deras turism bidrar till är väl mer pengar för Saudi att fortsätta vidrigheterna… 🙂 Trevligt.

   Ja, pengarna går ju inte till de utsatta.

  Vad trovärdiga de blir när de taggar visitsaudi – saudiarabiens officiella turistsida – i sitt försvarstal om varför turism leder till förbättring i ett land.

  Vilka plastiga, korkade och ytliga personer. Ett bra exempel på att pengar inte kan köpa intelligens eller smak.

  De gör vad som helst nu för att behålla Jons huvudsponsor Redbull. Plötsligt är det F1 i diktaturer, flera nya sportbilar, ny kamerautrustning och Team Overkill igen. Fattar att Redbull inte har varit nöjda med hans prestationer senaste åren, men det här är så genomskinligt!

  Är så ledsen. Har gråtit hela morgonen. Fyller 30 idag och kommer spendera den ensam eftersom sambon åkt iväg. Har inte ens fått blommor, choklad, något litet. Inte ens idag. Var tillsammans hemma vid tolvslaget och i morse så kunde fått det då men ingenting… Har sett fram emot den här dagen och visste att jag skulle bli besviken men hade ändå hopp.

  Får bara ont i hjärtat och känner mig inte speciell… Inte ens en blomma eller choklad är man värd på sin dag..

   Grattis?

    Tack så mycket ??

    Massa, massa grattis på din 30-årsdag ❤️❤️

    Jag kämpar själv med en del ensamhetskänslor och vet att det inte är helt enkelt alltid att göra något på egen hand, men om du har möjlighet så tycker jag att du ska unna dig något – en riktigt god middag, något materiellt du velat ha länge, en spavistelse eller vad än du gillar. Kram!

     Kommentaren hamnade visst fel, men det är förhoppningsvis tydligt vem den var riktad till. ?

   Dumpa omedelbart, du är värd mycket bättre.

   Jag skickar MASSA KRAMAR till dig.

   Ditt värde definieras inte av honom.
   DU är värdefull bara för att du är du.

   Kör och köp choklad och något fint till DIG från DIG.

   Hoppas du förstår hur jag menar, det är ok att vara ledsen över hos beteende, men det är inget som på något vis har med dej att göra. Ditt värde är intakt, hans kanske har sjunkit en bit……

    Jag har planerat att köpa allt jag vill till mig själv idag. Jag behandlar mig själv bra. Blir ledsen att han inte gör det… Att omtanken inte finns där..

    Och tack ❤️❤️

   OCH bry dig inte om alla som kommer gapa om att detta inte är öppet spår, tycker det här var ett legitimt undantagsfall.

   Grattis på födelsedagen! Du är 30 nu, köp egen choklad och egna smycken och gör något du gillar.
   Du måste prata med honom när han kommer hem. Berätta att du blev ledsen och varför.

    Ska göra det ??

    Gulle ???? tack så mycket ???

   Men fy fasen, ta ett rejält snack med honom när han kommer tillbaka.
   Och….GRATTIS! Så himla mycket grattis på din födelsedag! ♥️♥️

   Grattis❤️ Tycker du ska köpa/laga din absoluta favoritmat till dig ikväll. Sätta igång en bra film eller serie och ta ett glas vin till efterrätt. Låt ingen annan förstöra din dag. Kom in och snacka på
   Öppet spår ikväll❤️

   Stort grattis på din dag! ❤️? Jag känner inte dig men jag tänker på dig & önskar dig allt det bästa!
   PS. Du är värd någon som ser ditt värde!

   Stort grattis på din dag! ?☀️

   Jag förstår att du är besviken, med all rätt. Fokusera på att unna dig en fantastisk födelsedag, och imorgon ägnar du dagen åt att fundera på huruvida din sambo verkligen är mannen du vill spendera resten av ditt liv med. Kram❤️

   Grattis på födelsedagen❤️
   Du är speciell, betydelsefull och förtjänar någon som får dig att känna så.
   Varje besvikelse är tid du tar från dig själv och någon som hade kunnat ge dig precis det du vill. Lovar dig att det finns massa människor därute som inget hellre vill än att visa att du är speciell och betyder något om de bara fick chansen? Slösa inte din värdefulla tid, energi och kärlek på människor som inte förtjänar den!

   Sambon kanske kommer hem senare och överraskar dig? Håller iaf tummarna att det är så ??❤️

   Dumpa! Du är värd någon som uppskattar dig för den fina personen du är. Stort grattis på födelsedagen! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️??????

    Haha folk här inne alltså. Ska man dumpa sin sambo bara för att man inte får blommor och choklad på morgonen ??‍♀️ Människan är 30, inte 12. Om han planerat tre rätters på restaurang ikväll då? Eller överaskningsfest? Kanske beställt blommor som dyker upp under dagen?

     Inte så jag tolkade personens kommentar. Tolkade det som att han sket i henne fullständigt och gick ut genom dörren. Så gör man inte men han är ju trots allt man så inget oväntat.

      Fast så står det ju inte? Står att han åkt iväg. Med tanke på att det är onsdag så… Till jobbet kanske?

      Ja för att (förlåt) presonen har världens största offerkofta på sig. ”Inte ens choklad är man värd”, vill du ha choklad då säg det till hnm! Eller köp själv. Är ni så fastbundna i era partners? Rätt sjukt.

       Fast alltså, jag är allt annat än fastbunden i min partner. Vi bor inte ihop och jag äger allt mitt själv, gör egna saker, har egna vänner och kan gott och väl köpa min choklad och mina presenter själv.
       Men jag hade inte velat vara med en partner som inte ens kan ge mig en trisslott/choklad/en bok på min 30-årsdag. Kan ju likväl vara utan partner om denne inte får mig att må bra. Och hade det varit så att TS partner hade visat uppskattning och omtänksamhet årets alla andra dagar tror jag inte att hon gnäll om sin födelsedag.

       Det är absolut inget sjukt med att vilja känna sig uppskattad och förvänta sig att ens partner gör något litet för en (för hon verkar ju inte förvänta sig en lyxig utlandsweekend utan typ en chokladbit) när man fyller jämt? Och klart hon kan köpa sin egen chokladbit men det är liksom inte saken som är poängen det är omtanken.

       Att man har lite förväntningar på sin partner är inte att vara osjälvständig herrrgud. Man ska inte nöja sig med vad som helst.

   Stort grattis till dig, jag har känt exakt likadant så du är inte ensam. Massa kramar till dig ❤️❤️❤️

   Men jisses. Dagen är inte slut ännu. Du vet väl inte vad som kommer. Varför ta ut det sämsta tänkbara i förskott.

   Dagen har bara börjat 🙂 Grattis!

   ?????

   GRATTIS! <3

   Gratulerer med dagen fra Norge! Forstår følelsene dine, jeg kjenner på det samme hver fødselsdag (får liksom sms med grattis fra mine foreldre, de ringer ikke engang!) Håper du får en fin dag – kjøp deg blomster, god mat, kanskje noe du har ønsket deg en stund? Eller sitt litt i solen med musikk eller podcast på øret. Stor bursdagsklem fra meg!

   Kära du, GRATTIS ❤️ vilket rövhål till sambo (om han inte planerat något till senare?). Gör nånting som DU tycker om idag och ät bara goda saker.

   Stort grattis på din dag????

   Jag har varit i samma situation, du måste förklara för honom att du blev ledsen och besviken. Att du ser en födelsedag som ett sätt att visa att man är viktig för varandra, att visa omtänksamhet och anstränga sig för att göra den andra glad. Om han svarar ngt i stil med ”jag anser födelsedagar är löjliga/materialistiska, jag visar min uppskattning varje dag istället etc etc” så förklara lugnt att du beskriver vad du känner och hur du ser det, och om han vill göra dig glad så får han göra det på dina premisser, på samma sätt som att du kanske försöker anpassa dig och göra honom glad på de sätt som han uppskattar.
   Jag har fått nöta detta med min sambo, och säga rakt ut att ”om en vecka fyller jag år, jag skulle uppskatta om du kommer med frukost på sängen, det gör mig så glad” etc. De senaste 10 åren har det funkat fint, han behöver inga påminnelser och verkar äntligen ha lärt sig!
   Eller så dumpar du honom direkt och hittar någon som du inte behöver uppfostra i flera år. Men avvakta tills efter helgen så att det inte visar sig att han planerat någon överraskningsfest. 🙂

    Vänta till helgen? Herregud hon fyller år IDAG, en blomma/ett kort kan man väl anstränga sig med.

   Grattis ??! Hoppas dagen vänder trots skitstart. Hurra, hurra, hurra!

   Säg till när sambon är hemma så skickar jag Will Smith

   Världens största grattis! ????????????????

   Hoppas innerligt att han har någon liten överraskning inplanerad till senare, om inte, gör andra planer och dra iväg själv eller med familj eller vänner ikväll? Om du inte har någon annan, boka in dig på något spa eller annat du tycker om, om du har råd? Främst för att inte bli sittandes besviken hemma med honom. Om du inte vill ta diskussionen idag är det ju lättförklarat med att du kom på idén och ville unna dig lite dagen till ära.

   Hoppas du får en fin födelsedag. ❤️

   Grattis fina du ❤️❤️❤️❤️❤️

   Blir så ledsen av att läsa detta, du förtjänar att firas även om det ibland kan vara utan presenter, men firad skall man bli.

   Tycker du skall hoppa på sadeln & ge dig ut på ”stan”, träffa familj/vänner/bekanta- folk som faktisk VILL FIRA JUST DIG!

   Och…. imorgon funderar du på om du vill ha kvar honom i ditt liv för ser det ut såhär idag…hur blir det ”imorgon”…??

   Många kramar till dig , hoppas du får en riktigt grym dag!

   p.s Ryser när jag tänker på texten från ”Holiday”..” WE ARE GOING TO CELEBRATE THAT WE ARE YOUND AND LIVE”….så ja kör på & fira dig själv!!!!

   DUMPA SAMBON!!!

   Men åhh!! Önskar jag kände dig så jag kunde fått fira dig! Det är du värd, ta ett seriöst snack med din kille. Kram på dig ❤️

  Varför ska man inte åka till Thailand? Thai är mitt andra hem, men är nyfiken på varför ni andra bojkottar, kanske lär jag mig nåt nytt 🙂

  Vilket otroligt naivt påstående. Saudi driver ju sedan några år tillbaka en kampanj för att framstå som ett land under förändring. Att ta emot ett begränsat antal turister i syfte att sprida positiva erfarenheter från Saudi är en del av denna kampanj. Att tro att den lilla skara turister som kommer till landet på något sätt skulle förändra förhållandena i landet är så korkat. Det visar bara hur lite de vet om landet och hur det är uppbyggt. Gör flunsor verkligen allt för pengar?

  Men äsch, vem ska vi klaga på om Saudi förbättras? Att MBS gör stora grejer under kort tid är oviktigt, vi måste hata för att kunna känna oss bättre.

   Aha du menar som att låta Saudi kvinnor köra bil, att låta kvinnliga artister uppträda på officiella scener samtidigt som han var personligt involverad i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Ja men vad är väl ett mord på Saudis ambassad i Turkiet jämfört med att kvinnor får göra några självklara saker.

  Apropå Amnestys kommentar – det har enkelt inte varit tillräckligt många svenska flunsor i Saudi i år för att göra skillnad..

  Jag är orimligt taggad på poddavsnittet Janni kommer släppa imorgon 😀 Hon kommer med största sannolikhet nämna det i förbifarten under ca 3 sek men man vet ju aldrig.

  Borde finnas ett ord för detta, motsvarande greenwashing. När man försöker tvätta sin smutsiga buk med lite vilseledande manövrar. ”Hej vi har ihjäl folk som inte älskar varandra på rätt sätt men kom hit och bidra med turism så löser det allt”

  Ungefär som när HA har insamlingar till behjärtansvärda ändamål.

  Eller när donken gör reklam och utger sig för att de är pga goodwill de anställer ungdomar ”öppnar dörren för dem”, och inte för att de kan jobba för låga löner.

   Fake-supporting kanske?

   ”smutsiga buk” haha. Ser framför mig hur Jon och Janni står och frenetiskt tvålar in magen.

    ?????, just det, byk skall det ju

  Kan vi införa en särskild skatt på influenser?!

  Vi måste få resurser att reparera det som de ställer till med, som att ge sken av Saudi som en trevlig semesterort.
  ?

   Den skatten blir väldigt hög eftersom det kräver stora utbildningsinsatser för att vända den höga fördumningen av folket som influensers bidragit till.

  Alla verkar ha ett pris.

  Avfölj och ignorera dessa ?

   Jag avföljde direkt. Känns inte som några jag vill ha i mitt flöde och inspireras av.

  Detta måste väl ändå vara något slags rekord i hur lågt man kan sjunka för att dra in pengar. Pengar som de dessutom tycks klara sig utan. De visar båda upp sin ointelligenta och sin giriga sida. Bortförklaringen gör det bara ännu mer tragiskt. för att bli trovärdiga borde det bara ta bort skiten från instagram och ta kostnaden för denna resa privat. Då kanske det även skulle få känna på ett surt Saudis riktiga ansikte.

  Alltså, det finns en diskussion i det här som KAN vara intressant – att turism faktiskt är positivt för ett lands befolkning, att du handlar i småbutiker som kan stötta en lokal handlare direkt och ger västerländska influenser till en grupp som annars kanske bara ser demoniserade bilder av ”oss” via sin media MEN inget av det håller ju här: 1. De är direkt sponsrade av VisitSaudi, det statliga initativet för att öka turismen. Hela deras resa blir då färgad AV den saudiska diktaturen och det som vissas upp är det saudi vill ska visas upp – inte den ”lilla” lokalbefolkningen, för den får de knappt se. 2. De glammar dit i privatjet, går på F1-racing (arena byggd under gissningsvis hemska förhållanden) och är mil ifrån närmsta verklighet landet egentligen lever i. 3. Ingenstans problematiserar de frågan eller samarbetet. Använd era kanaler för att lyfta fram amnestys kritik mot landet då, nu när ni faktiskt har ögon på er i frågan. Det skulle vara en intressant kontrast mot sponsrade inläggen att samtidigt göra en serie stories om hur brutalt regimen håller sin befolkning i schack och alla människorättsövertramp – men det vill de förstås inte göra för då riskerar de ju alla framtida samarbeten med Saudi eller andra diktaturer och det vore ju jättetråkigt för dom att inte få flyga privatjet till någon annan F1-arena i en diktatur nästa gång.

  De har pengar nog att göra andra val av resmål, de har pengar nog att tacka nej till samarbetet, de har makt nog att göra ett verkligt ställningstagande här och de har dessutom alla möjligheter i världen att inte lägga ut inlägg om sin resa om de nu så himla gärna vill åka – men alla de alternativen är något mer obekväma eller 0.01% mindre nice för dom så då skiter de i det och spelar lite offer nu när de får kritik för det. Eller nej, de spelar inte offer – de spelar hjältar ”vi är nere och RÄDDAR LANDET för turism är det enda som kan göra det!!!” som att det här är någon form av aktivism och inte alls en all-out-superlyxresa som ingen av deras följare någonsin skulle haft råd med.

   SPOT ON!

   Letade efter en sån här kommentar! Håller med, spot on??

   De är nog inte så dumma att de eg tror på det de själva säger, snarare något de försöker intala andra och sig själv för att stilla sitt samvete. Det här handlar om en sak, pengar. Men inte en gratis semester, det rör sig om många miljoner. Redbull säger ”hoppa!” och då gör J&J det och blundar för problemen och kritiken.

    J&J är absolut inte korkade men jag tror inte att de försöker intala sig själv och stilla sitt samvete på något sätt. Jag tror faktiskt inte att de bryr sig och att de inte har en tanke på att det kan vara ett dåligt beslut att besöka Saudi. Vi pratar om två människor som helt tappat markkänning och det är inte så konstigt för vi pratar två vanliga svenssons med över 1 miljon följare vardera på sin instagram och som lever ett liv som är ouppnåelig för stora flertalet av deras följare.
    Jag tror faktiskt att de blev förvånade över skitstormen som deras resa startade. Jag tror att de upplever det som ett irritationsmoment som tar en massa tid att hantera och att de blir orättvist ifrågasatta för de är ju bara två helt vanliga människor som visar upp sitt liv för sina fans. De förstår inte att med en följarbas på 2 miljoner tillsammans utgör de en maktbas genom att de kan påverka så otroligt många människor. Som makthavare måste du stå ut med att granskas mycket hårdare än Kalle som åker till Thailand 2 ggr om året. Detta är spelreglerna i en demokrati där allt går ut på maktdelning. Vill de leva i ett land där de slipper bli granskade och synade ja då passar nog Saudi bra för dem.

  Hmmmm hade nån förväntat sig nåt mer än detta? Inte jag. Influencers kommer alltid krysta fram en förklaring som rättfärdigar att de kan företa sig vad som helst, tveksamma resemål, samarbeten osv.

  Jag hoppas att alla deras följare som tycker att detta samarbete är fel avföljer dem. Följer man en influencer är man indirekt ansvarig för de samarbeten influencern gör.

  Kommer annars Janni från en rik familj? Tycker att hennes pappa skulle äga en stor och lyxig båt i Medelhavet, men Janni och Michaela verkar ha härligt olika tillgångar.

   Pappan är rik, mamman vet jag inte. Jon har väl också massa pengar så han och Janni spenderar nog mest deras egna pengar, inte pappans. Har ingen aning om Michaela eller hennes partner (om hon har en) har mkt pengar eller vad de jobbar med.

    Lite oklart hur rik Rickard egentligen är. I Sverige är han bara sammankopplad med ett mindre företag som omsätter 300k SEK om året. Han är hantverkare i botten och har sålt ett framgångsrikt företag som sysslade med fönster har jag för mig. Har sedan hållit på med fastigheter och bostadsrätter i Spanien. Han har nästan 250k följare på insta vilket måste anses bra för att vara hans generation. Han har samma stuk som Jan Emanuel som lyckats bli rik och berömd utan att egentligen göra så mycket.

   Nej, ren arbetarklass. Rickard är grovarbetare som jobbat sig uppåt. Enligt rykten har inte allt varit helt lagligt, men han har jobbat hårt. De kommer inte från en rik familj och Janni har tjänat sina egna pengar på sociala medier. Hennes blogg blev snabbt jättestor pga Jon och deras livsstil.

  Är fasen stum…hur kan man sätta sig i en privatjet (och glatt dokumentera det för allmänheten) och åka med sina barn för semester till en diktatur och sen dessutom försvara det..l IQ fiskmås.

   Fiskmås var ordet. ?

  Får känslan av att det inte var deras idé att skänka pengar till Ukraina. Är inte deras vän Benny involverad i C’est Normal? Medan Jon och Janni åker på sponsrad resa i privatjet till Saudi för att titta på F1, åker han till Polen för att hjälpa flyktingar…

  Samma i Kairo. Kairo zoo kostar typ 5 pounds för egyptier (2.5 kr) men flera hundra pounds för turister. Är man gift där lagligt med en egyptier men ändå inte egyptisk medborgare betalar man dock samma pris som egyptier. Även båtresor, museum, turer vid pyramiderna osv följer samma mönster. Det är också för att egyptierna själva ska ha möjlighet att besöka dessa ställen.

  Däremot kan man lätt lura turisterna om dom är omedvetna.
  Vi åkte från Hurghada till Kairo med buss och när vi stannade på en rastplats skulle jag köpa något att äta vid ett typ grillkol. Han ville ha betalt i dollar, jag hade bara egyptiska pund. Det han däremot inte räknade med var att jag kan arabiska siffror och insåg direkt att han försökte lura mig. Min make var på toa men när han kom tillbaka blev han jätteuppröd. Ett annat exempel är när jag blev biten av en mycket giftig fisk och behövde läkarvård med antidot. Min man är läkare så vi hastade till närmsta militärsjukhus där vi betalade 100 pund för behandling. Militärläkaren sa helt öppet att jag betalade 100 pund men om en ensam turist kommer blir det 100 dollar. Bara några exempel.

  Jag förstår att dom också vill tjäna pengar, att egyptierna betalar på en mycket lägre nivå än turister. Men det borde vara på ett mer transparent sätt. Inser turisterna i efterhand att dom betalar mer än trippelt om inte mer
  i jämförelse så avskräcks kanske de flesta till framtida besök. Eller vad säger ni?

   Har läkare tillgång till militärsjukhus? Varför åkte ni till just ett sånt och inte ett vanligt? Är bara nyfiken så hoppas du inte tar illa upp ?

  Jaja, gött för dem att de hade det nice iaf.
  Trevligt! Roligt! Kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.