Äckligt på en helt ny nivå

Okej, så Jon och Janni Olsson Delar åker inte bara och nöjesturistar i den Saudiarabiska diktaturstaden Jeddah, de gör även REKLAM för skiten och försöker övertyga andra om att det här är ett fantastiskt land att resa till och spendera pengar i – någonting som i längden leder till att normalisera turistandet i ett land som har en del att önska, vad gäller exempelvis mänskliga rättigheter och synen på det kvinnliga könet, homosexuella och transpersoner. 
Fräscht!

117 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Därför jag är så sjukt trött på hela influencervärlden. Dumheten är Ibland TOTAL!!!

   Ja varför är dom såna IDIOTER?!!?

    Gissningsvis för att de får betalt. När pengar rullar in rullar vettet ut.

     Precis. Ett bra exempel är David Beckham som får över $200 miljoner i lön för att vara Qatars globala ambadassadör i 10 år (han ska promota Qatars kultur och turism).

    Skulle du få tillräckligt mycket med pengar skulle du också bete dig som en idiot.
    Alla är till salu för rätt pris

     Fast det här är en resa. De har råd att köpa en motsvarande resa var som helst i världen. Är inte hela poängen med att vara rik att man kan göra som man vill? Varför tofflar man för en turistbyrå?

      De här har väl blivit rika av tofflandet?
      Jag tror att de inte bara tofflar för turistbyrån, utan här ligger också Jons sponsor Red Bull bakom, där närvaro på racet krävs för fortsatt spons.

     Jon är god för minst 40-50 miljoner kr vad jag sett han själv sagt på YT. Han behöver inte sälja sig sådär om han inte vill.

     Avd. smutsa ner sitt rykte för lite extra småslantar. Hade det vart en influensa som inte redan hade pengar hade jag varit mer förstående till ”göra reklam kampanj för suspekt turistmål”.

      Är han det? Blir förvånad då jag finns från några somrar sen då han/de tyckte det var för dyrt att ankra lyxbåten i hamnen på Ibiza el Fermentera någon natt. Blev så oerhört komiskt, de var ute och glassade med den där lyxbåten och filmade osv, men att ligga i hamnen nån natt blev för dyrt..

  Kollade kommentarerna.. Varför skriver hela familjen där? ? Alltså de verkar befinna sig på samma ställe, ändå kommenteras det.. Lite som när FB-vänner skriver om sin partner som svarar, fast de sitter bredvid i soffan ? Det blir så ”löjligt” ? Ofta som influencers gör så, som att de är roliga. Vi gjorde nog så när vi va 15-16 med men nu?

  Och jag får stress när jag hör deras riktigt dåliga engelska. Usch gillar inte att klaga, men verkar vara en sån dag idag ? Skyller på 0 sömn på tre nätter pga smärtor i min mage ?

   Btw.. Deras första resa? Har de inte rest sjuuuukt mkt? Grekland, Spanien, Sverige? ?

    Jag antar att de menar dit, de är nu?

    ”First family weekend trip” tydligen. Haha. Jobbigt när man måste lägga till fler och fler ord för att få det till nåt ”första”.

     De kanske inte räknats som resor tidigare ?

   Jag kollade på gamla vloggar och dom pratar mycket bättre engelska då jättekonstigt ?

  Det är inte landet i sig som är problemet, utan religionen som drivs i landet.

   Nej självklart är det inte själva marken, men åker man till ett ställe åker man ju inte bara till marken utan till allt som finns där och präglar den platsen

    Vilka länder är ens oproblematiska längre? Var får man resa?

     Många länder är väldigt mycket mindre problematiska – ett ord som inte täcker vilket vidrigt land Saudi är. Hade aldrig satt min fot där.

      Fast Saudi blir juh blir och mer ”westernized” med varje år som går, så det går juh åt rätt håll

     Schlaraffenland. Influencernas favoritdestination.

   Vem är det som håller liv i religionen?

    Seriöst, det är osmakligt att etniska svenskar åker till Mellanöstern för att göra reklam om dess turism? Vi får absolut inte glömma att vita människor, från västvärlden behandlas på ett helt annorlunda sätt i Mellanöstern än andra etniciteter, speciellt deras eget folk. Om vi bara tittar på Dubai, majoriteten som bor där är inte ens från Emiraterna, de är expats, alltså utlänningar. De får leva en helt annan livsstil än den egna befolkningen. Vilket är helt sjukt egentligen.

    Bland de värsta dikaturländerna i världen är Saudiarabien. Alla kvinnor i landet har en förmyndare, oavsett om de är gifta eller ej.
    Nu vill Saudi satsa stenhårt på sin turism för de vet att de inte kan försörja sig på oljan i all evighet. Så planen är att bli som Dubai.

    Vi får inte heller glömma mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018 som utfördes av Saudiarabien. Mordet på Khashoggi är dock bara ett av en lång rad exempel när det gäller Saudiarabiens fruktansvärda inställning till mänskliga rättigheter.

    Dessutom så är Saudiarabien är ett av de länder som utför flest avrättningar i världen. Ibland sker det genom halshuggning på offentliga platser.

    Så respektlöst att göra reklam för ett land som inte bryr sig om mänskliga rättigheter, speciellt när man själv kommer från ett land som Sverige, där mänskliga rättigheter har alltid varit en självklarhet.

    Vad är det med influencers? Kan man vara så girig och vilja göra reklam för vad som helst för pengar?!

     Vilka länder är okej att resa till? Och vad menar du med att mänskliga rättigheter alltid varit en självklarhet i Sverige?

      Det jag menar är att mänskliga rättigheter är grundläggande i den liberala demokratin i Sverige. De mänskliga rättigheterna säger är att alla är födda fria och att ingen människa ska bli diskriminerad.
      Att bli diskriminerad betyder att bli orättvist behandlad.
      De länder som sagt ja till de mänskliga rättigheterna måste också se till att kvinnor och män har lika rättigheter när det gäller ekonomi, kultur, politik,
      och när det gäller hur vi kan leva våra liv. Sverige värnar om respekten för mänskliga rättigheter, men självklart finns det stora brister i Sverige också. Men kvinnor i Sverige har inte förmyndare som ska bestämma åt en om man till exempel får börja studera på universitetet eller ej.

       Tack för att du utvecklade! Jag tyckte bara att det var lite väl att säga att mänskliga rättigheter alltid varit en självklarhet i Sverige för så är det tyvärr inte. Sverige har nu senast kritiserats av Amnesty för diskriminering av samer.

        Men du kan och får på riktigt inte jämföra kvinnor i tex Saudiarabien och samer. Det samerna håller på med är inte heller ok. Amensty vet inte vad de pratar om. Hälsningar en som är same men inte är på deras sida pga de är hycklare allihopa.

      ”Vilka länder är okej att resa till?” Helt ärligt? Som vuxen borde du själv kunna fatta beslut över vilka samhällen/strukturer du vill stötta. Vi fattar väl allihopa att ingen kan/kommer tvinga dig att göra något. Med hjälp av demokratiska värderingar och moral bör du kunna fattat ett välgrundat beslut att aktivt välja bort länder där mänskliga rättigheter om och om igen kränks. Att sätta sina egna, personliga ”behov” av sol och lyxiga hotell framför människoliv är… riktigt, riktigt knäppt

       Frågan var retoriskt ställd. Vilka länder jag själv känner att jag kan resa till har jag inga problem med att avgöra.

       Håller med till viss del, samtidigt som jag inte heller tror att världen blir bättre av att alla slutar resa till länder man inte vill stötta. Jag tror att vi kan utvecklas genom utbyten. Med det sagt vill jag tillägga att jag inte tycker att det är rätt att åka på en resa som är sponsrad på det här sättet då det är nära kopplat till Saudiarabien som stat.

        Bra och saklig ton, vore utbyta olika åsikter om fler var som du.?

     Den ”egna” befolkningen i UAE och Dubai har det jävligt bra. Det är många som inte ser det, eller förstår det. Men regeringen hjälper verkligen Emiratis mer än vad den svenska regeringen hjälper svenskar

   Stämmer inte vadå religionen? Finns många muslimska länder där det absolut inte ser ut som det gör där. Det är KULTUREN.

    Säg ett enda muslimskt land som inte bestraffar homosexuella och/eller har mardrömslika lagar för kvinnor. I’ll wait.

   nej det är de som styr landet. INTE religionen.

    Och vilka styr landet, med vilken statsreligion?

  De skulle verkligen behöva uppdatera sig om hur landet ser ut utanför den ”fina” världen.

  Såna som lever gott i sin egen bubbla och inte bryr sig…

  Kan någon förklara för mig varför de gör detta? Är de helt okunniga? De har ju hur mycket pengar som helst, vill de verkligen åka på en resa har de råd att betala för det. Fattar de inte hur illa det är i SA eller?

  Mina homosexuella vänner hade med rätta avskytt mig om jag gjorde reklam för ett ställe som ville halshugga dem.

   Jag antar att de får rätt bra betalt för att göra detta samarbete, utöver själva resan dvs

   Länder/emirat som Saudiarabien, Qatar och Dubai förlitar sig på västerlänningars okunskap och naivitet. Det är så provocerande när man tänker på att de avskyr västerländsk kultur och normer men utnyttjar västerlänningar för att tvätta rent sitt anseende. Tyvärr har de till stor del lyckats med det.

  Vidrigt ?

  Hoppas ni dissar alla som åker till Florida framöver också! Nya lagen är ju skrämmande

   Förstår inte ens syftet med lagen. Brukar man undervisa om sexuell läggning när barn är 8 eller vad?

    Ja, här i Sverige absolut!

    Ja självklart och det är en bra grej. Varför skulle det döljas liksom?

    Jag lärde min dotter från start att man kan bli kär i alla. Att vissa tjejer gillar killar, andra tjejer eller alla oavsett kön. Inget konstigt. Helt odramatiskt att lära barn om kärlek. Tog aldrig för givet att hon bara skulle gilla killar.

    Tycker föräldrar eller skolpersonal som bara pratar om heterosexuell kärlek är konstiga.

     Problemet jag ser att barn blir undervisade i detta i tidig ålder är att de inte alls har koll.
     Undervisas man inte av en skärpt lärare som vet vad denne gör så är det väldigt lätt att barnet tror att de är gay bara för att man inte tycker om det motsatta könet.
     Att inte tycka om 11 åriga pojkar (som f.ö ingen tycker om när de är i den åldern) betyder inte automatiskt att man är kär i flickor.
     Låt barn vara barn och börja undervisningen när de är mogna för det! Dvs ungdomar.

      Hela samhället är ju heteronormativt. Alltså alla barn ser ju att majoriteten av alla i både omgivningen och på tv/ sociala medier tycks leva i heteronormativa relationer. Jag tycker att därför behöver man aktivt visa och berätta för barn om att det också kan finnas andra konstellationer och läggningar osv. Självklart barnanpassat.

      När jag får barn ska jag i alla fall från tidig ålder försöka skaffa lite barnböcker där karaktärerna tex är gay osv. Om jag kan göra nånting för att förebygga att mitt framtida barn ska riskera att behöva gå runt med skam å psykisk ohälsa på grund av grubblerier kring kön och sexualitet…

      Mvh, från väldigt heteronormativ värld

       Dock så ger man ju barnen en skev bild åt andra hållet när man presenterar homo och hetero som lika vanligt. Det är ca 1% av alla människor som är strikt homosexuella och max 10% orienterar sig i någon grad även mot det egna könet. Den stora majoriteten är heterosexuell vilket säger sig självt om vi ser till biologin, och hur andra däggdjur fungerar.

        Argumenterar du mot någon osynlig kommentar för ser inte någon säga att barnen ska få infon att det är 50/50? Däremot att homo/bisexualitet existerar och det är helt ok och normalt att vara det med.

        Angående statistiken du hänvisar till och påstår att den är ett resultat av ”biologin” så är det en rätt grov förenkling för siffrorna varierar fruktansvärt mkt beroende på hur öppet samhället är där undersökningen görs och vilken ålderskategori man kollar på. T ex finns det ofta betydligt fler som identifierar sig som homosexuella i 60-års åldern än 70-års åldern. Och det skedde ju inget med biologin där utan pga liberaliseringen av lagar och folks syn på homosexualitet skedde precis i glappet mellan dom.

        Hur vanligt är det egentligen? Det vet vi nog först när vi har ett 100% fördomsfritt samhälle där ingen känner skäl att dölja eller inte våga utforska sin sexualitet men det är ju tyvärr rätt långt dit.

         Jag reagerade på det en ovanstående skrev att hen lär sitt barn att ”man kan bli kär i alla”. Det är väldigt ovanligt att någon kan det. De allra flesta är heterosexuella eller homosexuella. Det finns inget positivt i att lära barn att vi inte har preferenser.

          Ja man kan bli kär i alla och det är helt ok att säga till barn. Det betyder inte det som du tolkar in alltså ”du kommer bli kär i både killar och tjejer och det gäller alla” utan helt enkelt att man säger att en del blir kär i killar, en del i tjejer och en del i både och.

          För i övrigt finns det ingen grund för påståendet att bisexualitet är mkt ovanligt/ovanligare än homosexualitet. Snarare pekar de flesta undersökningarna/studierna åt andra hållet, alltså inte speciellt ovanligt och vanligare än att vara homosexuell.

       Du behöver inte skaffa böcker och krångla till det. Det räcker långt att visa för sin barn vad man själv tycker så kommer dina barn att ärva din inställning och syn. Så faktiskt är det viktigare att man själv funderar på vad man tycker så att man inte bara säger något som låter bra som man sen inte lever upp till.

        Läsa böcker gör man ju för sina barn ändå, det är knappast att ”krångla till det”. Däremot kan det vara krångligt att hitta barnböcker som inte är normativa.

        Jag tycker att det är jätteviktigt att visa barn att det finns en mångfald i vår värld, inom alla delar. Sexualitet, religion, hudfärg, intressen, utseende, familjekonstellationer, osv. På det sättet kan mina barn möta människor som är helt annorlunda från sin egen familj och direkt ha en förståelse för dem. Det är min förhoppning! Skulle barnen bli förvirrade av att få veta av en bok att killar kan gilla killar eller att ett barn med mörk hudfärg är hjälten i en historia? Det skulle göra mig som förälder väldigt ledsen om jag ska behöva förklara för en tonåring att ”alla är inte som du är”, eller få höra att mitt barn alltid känt sig utanför för att hen själv inte är normativ. Men det här är bara mina tankar.

         Om du själv umgås med alla sorter så kommer ditt barn att tycka alla sorter är vanliga sorter.

         Att försöka uppfostra sitt barn genom snack och ideologier är inte särskilt effektivt om du ändå bara umgås med andra ”toleranta” medelklassfamiljer.

         Jag läste ”Lill-Zlatan och morbror raring” av Pija Lindenbaum när mina barn var små. (jag älskar för övrigt alla hennes böcker)

  Sponsorkontraktet med Red Bull har hängt med sedan Jon Olsson var aktiv som friåkare.
  Nu är det hans största regelbundna inkomst så det är klart att Red Bull kräver att Jon Olsson ger valuta för pengarna.
  Och det är en bra timpenning – flera miljoner om året.
  Och för Red Bull är Formel 1 viktigt eftersom man satsar stora pengar på sitt stall Red Bull Racing Honda med försteföraren Max Verstappen som för övrigt kom tvåa i Saudi efter Lewis Hamilton. Säkert för att Jon & Janni var där och hejade på!
  Men visst, att åka till Saudi sponsrade av Red Bull och Visit Saudi för att promota F1-racing är inte helt oproblematiskt. Om man så säger.

   Jag korrigerar mig själv innan någon annan gör det:
   Verstappen vann årets race i Saudi.
   Det var förra året som han kom tvåa.
   Så Jon & Janni förde i alla fall tur med sig för Red Bull-stallet.

    Att läsa denna kommentar och sen se den nedan fick mig att fnissa till.

   Max vann ju dock racet i helgen?

  Hade också gärna åkt dit för att se F1 om jag hade haft pengar till det. Att Verstappen vann var inte vad jag hade hoppats på dock!

   Då har man förbrukat sin rätt att klaga om man behandlas illa.Även om detta inte skedde i Saudiarabien så kunde det absolut ha hänt även där: https://www.cnn.com/travel/article/australian-women-sue-qatar-examinations-intl-hnk/index.html

   Varför åka till Saudi för att kolla på ett F1-lopp? Där det finns i princip enbart en läktare, ta istället Silverstone, Barcelona eller något närmare där det är mer en ”folkfest” med runt 100 000 besökare.

  Bodde i Saudiarabien i 2,5år till och från. Är inget semestermål direkt. Haha. Förstår om dom byggt någon resort men överlag inget ’fint’ land. Hade velat se deras reaktioner bakom kulisserna. ?

  Vilka länder är det helt ok att åka till egentligen?? Turkiet, är det ok? Marocko? Hur är det med katolska länder, där får kvinnor inte bli präster, är det ok ändå att semestra i Spanien och Italien för medvetna svenskar?

   Lite skillnad att du inte får vara den du är än att inte få jobba med ett yrke…

    Isåfall går alla muslimska länder bort alltså?

     Haha hur kom du fram till det?

      Nämn ett muslimskt land som är oproblematiskt, har alla prideparad och öppna demokratiska samhällen?

      Eftersom muslimska länder inte tillåter homosexuella handlingar så borde alla muslimska länder gå bort, om man inte ska åka till länder där folk inte får vara de de är?

   Vad som är ok att besöka är faktiskt upp till dig själv och din egen moralkompass. Men räkna inte med att alla kommer att applådera ditt val av semesterort.
   Själv har jag svårt för länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. Har trotts det besökt sådana länder och ibland haft en unken känsla när jag kommit hem och ångrat resan.

  Tänk lite: det är bättre för alla om västerlänningar åker dit och deiver utvecklingen åt rätt håll. Hur är bojkott en lösning för lokalbefolkningen? Jag har bott i Abu Dhabi i 5 år, och Dubai i 8 år. Jag jobbar med Emiratier har sett och lever i den utvecklingen. Det har skett enorma framsteg (allt är såklart inte bra än, det vet vi alla).
  Lyssna nu: jag är så glad att vara svensk och att åka hem på somrarna med min lilla familj är det bästa jag vet.

  Men skenheligheten är otrolig: hur många gånger varje år får man sitta o lyssna på hur hemskt UAE är (men ”Oman är ok” – ehh det är som att säga att Finland är ok men inte Sverige) – men sen ska det minsann åkas till Thailand (diktatur, pedofili & prostitution in absurdum, etc. Var det inte där kungen utlyste sin hund som general också?), och Maldiverna (homsexualitet förbjudet, dödsstraff, ett massivt berg av skit som turisterna lämnar efter sig som befolkningen inte kan ta hand om etc). Men dessa ställen är på något magiskt sätt ”OK”? Varför?

  Jag skulle kunna förstå kritiken mer mot UAE om man höll rak rygg mot alla andra ställen. Men det gör man ju inte? Så kanske lika bra att istället utbilda sig, vara med och drive förändring och förbättring?

  Hög svansföring fungerar bara om man är konsekvent…

   Jag har varit i både UAE och Oman och tycker det är en viss skillnad mot Saudi ärligt talat. Inte på papperet förstås, men i verkligheten är Oman och till viss del UAE mycket mjukare.
   I Oman kan även lokala kvinnor gå västerländskt klädda till exempel, i Saudi är det inte möjligt.

    Instämmer 100% – inser att jag inte var så tydlig i kopplingen till Saudi:

    UAE har ”mjukats” upp just tack vare att människor med andra värderingar kommit hit och bosatt sig (igen: det finns fortfarande områden som måste förbättras).

    Jag tror ang Saudi att det är lösningen. Även om det är en mer oberäknerlig variant och av en annan komplexitet än UAE (så kanske inte helt rättvist att dra likamed-streck).

   Man ser ett land med andra ögon när man bor där. Jag har bot länge i flera länder både i Asien Sydamerika och Afrika. Men faktum kvarstår flertalet länder i världen är inte demokratier vilket innebär att det finns grupper som kränks och utnyttjas och som aldrig kommer att behandlas med värdighet. Det spelar inte så stor roll hur mycket man putsar upp fasaden för skiten lyser igenom sprickorna.

   Här blir det dock ganska skevt – ska alltså västerlänningar åka på semester och frälsa andra genom sin närvaro? Är det nu ok med vita riddare och missionerande av vår livstil för att vi tycker att den är rätt (demokrati, liberalism, kapitalism etc) och där utgångspunkten är att all lokalbefolkning bara väntar på att västerlänningar ska utöva påtryckningar på ledarskapet i landet? Eller vad menas med ”driva på utvecklingen”? Känns väldigt naivt att tro det när vi vet exempelvis från undersökningar att majoriteten av muslimer exempelvis är för sharialagar och liknande. Kanske får vi fortsätta sopa framför egen dörr och strunta i att gynna diktaturer med våra reskassor. Man måste faktiskt inte se allt här i världen med egna ögon när det finns trevliga ställen att besöka och närliggande, mer klimatvänliga resmål att överväga.

    Jag tycker du drar på rättstarka växlar i ditt resonemang, och det är trist för vi skulle nog kunna ha en trevlig och saklig dialog men man blir lite osugen.

    Jag är inte naiv, men jag är ödmjuk efter att i 13 år bott utomlands i UAE att just umgås gör att vi alla berikas – inkl västerlänningarna själva såklart. Mina barn är födda och går i skola här. De firar Diwali när deras indiska skolkamrater gör det, de vet om Ramadan – och de svenska barnen går Lucia tåg och lär alla sjunga ”tipp tapp” ?.

    Jag har själv berikats enormt av mina nära realtioner med Emiratier (några av mina närmsta är ex-kollegor från Abu Dhabi och jag var tex bjuden på bröllop etc).

    Vem pratar om ”vita riddare”? Handlar inte om att vi ska frälsa, det handlar om att mötas.

    Hur saker förändrats: 2009 var det otroligt strikt under Ramadan i Abu Dhabi, man fick tex inte tugga tuggummi och jag åt alla luncher på toaletten för även som icke-muslim så gällde strikta regler för mig. Numera är det Ramadans regler mer tillämpade för muslimerna själva och inte oss andra. Man har behövt göra så eftersom man är beroende av turismen här och eftersom Ramadan ändras ca 14 dagar varje år (länkat till månen) så är den nu på mer turistvänliga månader och just därför så har reglerna mjukats upp. Just denna typ av utveckling är bra för det hjälper ekonomin i landet.

    Det handlar om att kunna se olika persepektiv, lugnt o fint.

     Haha, nice try, Sofie!

     Att någon som staplar upp sina argument med ”tänk lite” och ”lyssna nu” och hävdar att andras tonläge är för högt skulle vilja ha en saklig dialog är inte uppenbart och inbjudande. Hursom, jag anser fortfarande att man lika gärna kan rösta med fötterna och semestra i mindre kontroversiella områden (där man inte behöver smussla med lunchen på toaletten) än att ta ansvar för samhällsutvecklingen i länder som inte ens ställt sig i den demokratiska startfållan genom att erkänna mänskliga rättigheter.

      Jag menade inget illa med de inledningarna men kan förstå att de kan tolkas så. Sorry för det! Antar att 13 år av åsikter av folk hemma på somrarna som är så motsägelsefulla och okunniga sätter sina spår.
      Gällande resten, let’s agree to disagree. ?

    Det är inga vita riddare! Mellanöstern har en stolt befolkning som verkligen inte ser oss som högre stående, tvärtom. När vi kommer dit är det på deras villkor, tro inget annat.

   Eftersom utveckling inte bara ”går åt ett håll” utan kan svänga fram och tillbaka så är det med ditt resonemang också möjligt att väst åker dit och lär sig och utvecklas därefter. Ingenting är linjärt och speciellt inte i samhällsvetenskap och samhällsutveckling. Tankar att de automatiskt skulle vilja bli som oss är väldigt västcentrerat. De flesta länder tycker att de gör på det bästa sättet fast de är helt olika. Inhemsk skolgång, speciellt för flickor skulle hjälpa mer än några rika partysvenskar för att göra landet ”mer utvecklat”.

    Se mitt svar ovan?

    Gällande skolor kan jag ej uttala mig om Saudi (var där 2014 senast) men i UAE är skolorna väldigt bra med hög standard på undervisningen.

    Jag minns i AD när jag höll föreläsningar där våra graduates (Emiratis). Trodde tjejerna skulle sitta tysta och killarna ta för sig – men det var precis tvärtom. Tjejerna satt längst fram med armarna i vädret. Killarna var mer tysta och hade satt sig längre bak. Ville kanske inte riskera svara fel och tappa ansiktet.
    Man lär sig efter ett tag att världen oftast är mer nyanserad än vad vi vill få den till. Diskussionerna blir lätt svart/vita och binära. Jag försöker bara få in lite mer färg.

   Precis! Jag bor också i Dubai, och får höra så mycket skit, även sånt som faktiskt inte stämmer alls med hur livet är här varken som expat eller Emirati

   Det är stor skillnad på att resa till ett odemokratiskt land och att resa dit för att göra reklam för landet. Att dessutom göra reklam för privatflyg i samma veva, är bara helt ofattbart i dessa tider. Usch!!

  Att göra reklam för Saudi är inte mer äckligt än att resa till och göra reklam för Dubai, Maldiverna, Thailand, Sydafrika och alla andra korrupta diktaturer länder som inte värderar mänskliga rättigheter.

   Och typ Polen och Ungern också!

    Bali, Indien, Turkiet, Mexico, Egypten, Tanzania, Kenya, Tunisien, Indonesien, Kina och så vidare och så vidare i all oändlighet.
    Dessa länder är ju dock inte så populära att influensers åker till och gör reklam för. Än..

     Mexico och Bali är ju en influääääänser favorit.

   olika grader i helvetet
   blir svårt att ens ta sig till pingstbältet kring Jönköping med omnejd, är nog mycket abortmotstånd i stugorna där…

    Det är väl ändå rätt stor skillnad på vad byfolk har för värderingar hemma. Och att ett helt land med rättsligt stöd driver dessa värderingar?

     Jag var otydlig

     Med olika grader I helvetet (som var en kollentqr till ts) menade jag just som du skriver, det går inte att jämföra och likställa olika grader av dumheter.

     Då kan man tillslut inte besöka Asta i Nässjö pga hennes bokstavstolkning av bibeln.

      *kommentar

      Det är ju dock väldigt ovanligt att semestra och frivilligt ekonomiskt stödja Asta i Nässjö. Inte sant?

       Du förstår nog fortfarande inte vad jag menade.

        Och du förstår inte vad jag menar, så här står vi….

  Varför följer folk ens dessa personer?

  Fy fan

  Ingår det att automatisk bli dum när man blir influenser?

   Bli? Det är väl snarare så att ett stort segment inom influencers och kändisar är det. Lite därför de väljer det jobbet. Har inte så många andra val.

  En saudisk modeshow där man använder drönare istället för modeller: https://www.youtube dot com/watch?v=IObrlp-Fd6A

  Varför har jag hamnat på svarta listan?
  Blir modd hela tiden. Brukar inte vara så.

  Att följa influencers och ondgöra sig över deras dumhet, utseendefixering och girighet är som att förfasa sig över gängkriminialitet och skjutande och sen ta sig en joint eller annan skojig drog på lördagspartyt.

   Haha har aldrig gjort den kopplingen att gängkriminella och influensers är två olika varianter i samma art av amöbor. Den tål att tänka på.

  De är så otroligt pengakåta de två ?

  Med tanke på hur världen markerat för Ryssland genom sanktioner och fördömanden är det helt sjukt att ingen säger något om Saudi. Det som händer i Ukraina är INGET emot vad Saudi (med flera) gör mot folket i Jemen. Var är bojkotten av Saudis olja? Eller bryr vi oss inte för det inte är vita som flyr? Eller för att USA stödjer Saudi i frågan? FN har liknat kriget i Jemen med Syrien 2015 och den största humanitära katastrofen sedan dess. Barn svälter för Saudi blockerar hjälporganisationer från att komma in. Men ingen bryr sig och det svider verkligen!

   Närhetsprincipen förmodligen.

   Vad gör du själv PL förutom att kommentera på en blogg?
   Man ska alltid börja med sig själv…

    Jag arbetar med dessa frågor på en svensk myndighet. Specifikt kriget i Jemen och Sveriges förhållningssätt till 1%-regeln när det gäller bistånd och hur mycket av det som ska bli humanitärt bistånd, då det är det som ofta är minst politiserat och mest effektivt i extrema situationer som den i Jemen. Skrev min master om Rysslands beroende av fossila ämnen som bränsle och hur EUs sanktioner från 2014 påverkade rysk ekonomi och hur pass hotade Ryssland kände sig av detta och vad det potentiellt kunde leda till. Hint: det var hänt nu. Där tog jag även upp alternativen till rysk olja och gas där Saudi är ett exempel på några som är minst lika goda kolsupare. Hoppas du fått svar på din fråga ?

   Jag håller helt med dig. Det finns så många krigshärdar där ekonomiska intressen styr över humanitära intressen. Allt handlar om hur väst upplever hotet. Vad gäller Saudi och Jemen är uppfattningen att kriget är någon annans krig och man vill inte äventyra sin egen ekonomi. Med Ukraina kom kriget plötsligt till den egna bakgården och där är bedömningen att konsekvenserna av de ekonomiska sanktionerna är mycket mindre än konsekvenserna av ett fullskaligt krig i Europa.
   Hur man väljer att se på det valet beror mycket på politisk ideologi.

  Tack för att du uppmärksammat och reagerar. Vi får verkligen inte sluta göra det. Visst finns det andra länder som inte är helt ok och visst finns det andra människor som också reser dit utan att någon bryr sig. Men att reagera är SÅ viktigt, att faktiskt uppmärksamma och informera folk, för nej, alla som ser dessa bilder kommer inte tänka att de aldrig skulle resa dit. Börjar fler ifrågasättas kommer förhoppningsvis folk i allmänhet bli mer uppmärksamma och välja resmål med omsorg.

  Laila Bagge och Elin åkte till Dubai för någon vecka sedan och reklamen kring det fantastiska med att resa dit tog aldrig slut!! ????

  Något jag reagerade på när jag såg bilder från bl.a. deras besök i gamla stan är att det inte finns en enda människa eller annat liv inom synhåll? Helt dött? Kanske inte bor eller rör sig människor just där? Men det kändes bra märkligt öde, både gator och byggnader.

   Man får inte fota folk där utan tillstånd.

  Om vi bortser från reklamen. Var går gränsen? Svenskarnas turistmål Thailand är en militärdiktatur, är det okej? Religiöst styrda länder är i huvudregel definitivt inte jämställda. Ja det finns olika grader i helvettet eller olika nivåer av icke-demokrati, men var går den osynliga gränsen där ett överskridande innebär kölhalning?

  Breakit skrev en text om reklamsamarbetet här: https://www.breakit.se/artikel/32512/kraftig-kritik-mot-influencerparets-sponsrade-saudi-resa-pengar-fore-manskliga-rattigheter. Hoppas också få prata med Janni och Jon!

   Jag la in länken i 12-inlägget också eftersom de flesta bara läser de nya inläggen.

  Äckligt! Tänk att vara så kåt på pengar att man väljer att stödja diktaturer och kvinnomördare!
  Örk så ointelligenta människor. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.