Simon Sköld stöttar Will Smiths örfil

 

Både Simon Sköld och många av hans följare verkar anse att Will Smiths direktsända örfil i ansiktet på Chris Rock var helt i sin ordning. 
Om detta är pga att han själv arbetar med slagsmål (MMA) eller om det är hans helt generella åsikt om vad man får och inte får göra mot andra människor framkommer inte. Jag antar att det är en tolkningsfråga?

Simon är alltså inte mycket för att vända andra kinden till. Frågan är väl vems kind som avses här. Chris har ju bara en kvar att vända till liksom, och Will verkar inte vända någonting alls, mot någon.
I ki(n)d you not. ?‍♀️

189 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Var går gränsen för Simon undrar jag? En örfil? Ett knytnävsslag i käften? Ett fullbordat slagsmål? Det är ju p.g.a. den extremt toxiska maskuliniteten världen ser ut som den gör. Slagsmål på krogen, misshandel av kvinnor, pojkar som skjuter varandra i hämnd, presidenter som skjuter kärnvapen upp i luften, bombar människor. Det är ju män alltihopa. Det brukar börja med en örfil som man rättfärdigar och sedan eskalerar det.

    Chris Rock gjorde ett osmakligt skämt, men Will skämde ut sig och det vet han – annars hade inte ursäkten på hans instagram sett ut som den gör.

      Han försvarade sin fru. som män gjort i alla tider. Dom var där som gäster. Skämtet var elakt. Och det var ingen hård smäll. Jävla mobbningsfasoner att driva om en kvinnas sjukdom. Han förtjänade det.

        Kan man inte försvara någon verbalt utan måste ta till nävarna har man inte mycket innanför pannbenet.
        Ja, skämtet var osmakligt men det ursäktar inte Wills handling.

          Gud vakna för Guds skull!

            Vänd andra kinden till

        Kan man inte ta en roast av en komiker så har man inget på en sådan gala att göra. Ja, skämtet var osmakligt. Chris hade säkert fått kritik om inte Will agerat som han gjorde. Vad behövde Jada försvaras från tycker du???

        GI Jane är en skitsnygg karaktär spelad av en skitsnygg Demi Moore, jag ser inte den massiva förolämpningen – men sen har jag inte tolkningsföreträde heller.

        Tack, men det är inte så jag vill bli försvarad av min man om någon säger något olämpligt. Jag kan försvara mig själv – muntligt – och behöver ingen som slåss för mig. En helt annan grej om en man ger sig på en kvinna fysiskt som behöver försvaras.

          Roast? JA absofuckinglutely! Men man plockar inte elaka poäng och gör sig lustigkurre på någons sjukdom. Punkt

            Vilken typ av skämt är okej i en roast då, om det där harmlösa skämtet om lite håravfall var för elakt för din smak?

              Ja,då måste vi skaffa regler för vad man får skämta om…Vem bestämmer det isf? Eller nä, vi kanske skall avskaffa skämt öht, göra det olagligt och leva lite a la” Handmaid’s tale”..Herregud alltså, helt otroligt att nån 2022 kan tycka det är ok att slå ngn på käften( man kan faktiskt prata om saker, bua, gå därifrån osv) för ett skämt som landade fel.

            Beror väl på om man gått med på att vara med i en roast

          Förvänta sig en roast… På Oscarsgalan? ? Va. Det är ju verkligen inte en sån gala, iallafall inte historiskt. Det är ju fin fint uppklätt till max med bara top of the notch gäster.

            Har du verkligen tittat på galan förr och inte bara på bilder av alla klänningar? Det är nämligen precis såhär det sett ut även historiskt.

              Ja det har jag. Skämt absolut, men inte att de roastar folk.

                Men det här var ju inte en roast heller. Herregud

                  Har jag inte påstått heller, jag svarade på, citat ”Kan man inte ta en roast av en komiker så har man inget på en sådan gala att göra.”.
                  Har svårt att tro att Meryl Streep klär upp sig inför Oscars och gör sig förberedd på att bli roastad liksom.

                    Exakt var gränsen går för att något ska kallas en roast vet jag inte, men Meryl Streep är nog fullt beredd på att hon kan komma att bli hånad under kvällen.

                Ricky Gervais gick RIKTIGT hårt åt vissa…

              Du kan inte mycket om skämt & sjukdomar va??

          07.05 du låter som du vet rätt. Tagga ner. En filmkaraktär på låtsas har ingenting med en kvinna som har en sjukdom att göra. Känslor är känslor. Jag förstår verkligen han blev rasande. Dom ville ha en fin dag och hans fru blev förolämpad vilket är ett brott.

          Tycker inte att skämtet var ett dugg osmakligt och Will är ett rötägg.

            Ungefär lika osmaklig som du verkar vara.

          Nu är det att missbruka ordet komiker när du kallar chris rock komiker. Det är som att kalla anna book framstående vetenskapsman

          Skämt om en av kändisarna är en sak – att skämta om deras partner är en annan.

        Alla ni som motiverar slaget missar ju att ta till sig att Will faktiskt skrattade först.
        Kom han sen på efterhand att de blev kränkta? Moget att slå då.

        Kul att de har ett öppet förhållande där hon får ligga med andra och att det är ok, men ett skämt om hennes frisyr…

          Vad de har för typ av förhållande har ingen betydelse.
          Oscars har en policy som ska följas och både Rock och Smith bröt mot den. OBS! Jag försvarar INTE våld.
          Men snacket om att priset ska tas ifrån Will tycker jag de kan skita i. Det har inget med hans agerande att göra!
          Sen tycker jag inte man bör ”roasta” folk på dessa galor…. Varför ska det vara så och varför ska varenda jäddra programledare försöka vara rolig. Dela ut priserna och låt det vara bra med det!
          Det finns många kändisar i USA som gjort värre saker och klarat sig undan med det.
          Kan vi inte bara lägga detta åt sidan nu och låta tiden ha sin gång så får vi se vad som händer

            Håller med, jag förstår inte heller vad en såkallad ”roast” har på en gala att göra överhuvudtaget. Fattar verkligen inte hur folk kan försvara Chris med att han ”faktiskt är en komiker”?

              Icke att förglömma att det nu kommit fram videos när Will gör narr av en skallig man. Visserligen flera år på nacken men verkar vara så mycket annat som folk sagt/gjort för X antal år sedan som folk än idag fördömer så tycker inte det ska vara något annorlunda nu heller.

              Will misshandlar en person som drar ett skallighet-skämt. Men att han själv gjort det har han visst glömt bort så han är inte mycket bättre människa heller.

              Patetiskt av Will.

                Flera år? Snarare flera decennier

                  Decennier består av år.

            Oscars har en policy, absolut. Den går ut på att varje år bjuda in komiker som roastar publiken. Ett av få tillfällen då det drivs med och skämtas om ”de vackra och onåbara”. Det är man beredd på när man åker dit. Det blir konstigt att skratta så tårarna sprutar åt skämt om andra men ta till nävarna när skämten berör en själv.

              Jag tror du missförstått vad policy innebär

                Nej, men du kanske missade vad jag svarade på.

                Om det gör dig lättare för dig kan vi sätta policy inom citationstecken.

          Jada är vansinnigt vacker i sin snaggade frisyr, liksom Demi i rollen som G I Jane. Jag ser faktiskt inte ens att det måste vara ett osmakligt eller lågt skämt på hennes bekostnad, menat att såra henne. Nu blev hon sårad och visade det. Kanske hade Chris bett om ursäkt, vem vet. Här tyckte Will att det var lämpligt att slå honom inför miljontals tittare.
          Otroligt pinsamt att läsa vad Simon skriver angående våld. En man som slår har alltid en förklaring till varför han har rätt att slå.

            This!

            Hade kanske varit ”roligt” om det va snaggat pga självmant och inte pga sjukdom. Vad du o jag tycker är ju skitsamma eg.

          Vad har just DU med deras förhållande att göra, du verkar bitter överlag!

        Alltså det här med att han drev med hennes sjukdom, han nämnde inte Alopecia. Han kommenterade hennes frisyr och jämförde det med en filmkaraktär. Är man insatt kanske man vet att hon har detta men annars är det inte självklart. Det är något som har belysts desto mer i efterhand för att ursäkta Wills beteende.

          Hade skämtet varit OK om Jada hade haft cancer?
          Man skämtar inte om man inte vet orsaken till någons rakade huvud!

            så du menar att rakad skalle är så fult att ingen kan välja att ha det? Ser för övrigt inga kala fläckar på jadas huvud som tyder på sjukdom. För det är väl det sjukdomen innebär, att du är kal, inte snaggad?

            Men nu har hon inte cancer så sluta dra jämförelsen mellan en autoimmun ICKE-dödlig sjukdom och cancer som för många är en livshotande sjukdom.

              Icke dödlig säger du…. Men om du tänker efter lite eller försöker förstå så kan du nog greppa att sjukdomen kan vara oerhört plågsam mentalt.

            Skämtet var inte OK, men det var inte heller våldet.

          Men för fan man driver inte med någons utseende där man är inbjuden som gäst. Vet en del inte har något om takt och ton.

        Försvarade? Från vad? Han skrattade gott åt Chris skämt, tills Hon gav honom blicken. Hon tar för givet att alla känner till hennes sjukdom men så är inte fallet. Skämtet handlade inte om hennes sjukdom utan om hennes hår! Hur kan han få en Oscar efter det uppträdandet? Han skulle ha avlägsnas och skicka priset med PostNord…

        ”De var där som gäster.” Och? De kom dit fullt medvetna om att värden med stor sannolikhet skulle göra narr av dem, eftersom det är ett standardinslag på dessa galor. Will är en hycklare. Det är jättemärkligt att gå på gala efter gala och skratta med i skämt efter skämt för att sedan göra en helomvändning och slå till komikern så fort det kom ett skämt som inte föll honom i smaken.

      Precis! Alla som är ”team Will”, var går gränsen? Hade varit mer respektfullt om han bara ställt sig upp och skällt ut Chris Rock. Skrik och svär hur mkt du vill slå, men slå inte någon. Även om det ”bara” är en örfil. Tycker det är skrämmande hur många som stöttar detta.

        Tycker också det är beklämmande. Och sorgligt.

        Det många av er inte vet är att detta inte är första gången chris rock har mobbat Jada. Han har hånat och mobbat henne i flera år och will Smith sa till honom flera gånger under åren att sluta! Han gjorde inte det utan fortsatte.
        Detta är bara ett ögonblick och där will tappade tålamodet tillslut när chris var tvungen att skämta på hans frus bekostning igen inför flera miljoner tittare.
        Hon är människa, vilket många verkar glömma.

          Bekostnad*

      Ladydahmers stöttar också örfilen och våld i allmänhet, utom mäns våld mot kvinnor som hon anser är diskriminering.
      Fräscht.

        Är det sant? Var någonstans har du sett detta?

          I hennes stories idag/igår

      Gäsp…så trött på detta jävla tjat om toxisk maskulinitet…Glöm inte att det är vita män som till 99% uppfunnit allt som du tar för givet i din bekväma vardag…

      Vem är simon sköld?
      Ngn stockholmskändis som jag skiter i vad han tycker.

    Meh. Är det inte han som brukar kalla sig The Gentleman? Inte speciellt gentlemannamässigt att lappa till någon… Även: så Smith ska inte vända andra kinden till, men Rock ska (genom att inte polisanmäla)?

      Haha exakt. Så dumt.

    Kanske inte världens mest genomtänkta inlägg av Simon Sköld, tänker att i detta kan användas emot honom i sitt yrke som MMA proffs, förälder, make på så många vis så varför inte strunta i att uttala sig överhuvudtaget? Såvida han nu anser sig behöva publicitet förstås..

      Varken genomtänkt eller särskilt smart. Pinsamt. Återigen sticker någon i paret Läckberg/Sköld ut hakan och vevar runt. Znirkeliznark…

    Män…

    Nu är även Simon Sköld körd. Herregud, vilken groda. Han som dessutom håller på med kampsport. Det här var det sista vi såg från honom. Förmodligen ryker nu även Läckberg delvis lite på kuppen. För hans uttalande når inte bara Sverige, utan även utomlands, eftersom Läckberg har så mycket fans utomlands. Alltså jag fattar inte hur offentliga personer konstant lyckas göra bort sig totalt och på 1 sekund förstöra hela sina karriärer och allting som de har byggt upp. Får dom inte utbildning/hjälp i hur de ska bete sig med sociala medier och media osv.

      Nej det kommer inte hända någonting. Kanske kommer han pudla och/eller så rinner det ut i sanden.

      Den dagen man får höra historier om hur Will har förgripit sig på sina kvinnliga kollegor eller uttrycker sig anti-semitiskt så är han slut i Hollywood annars kan jag lova dig att hans karriär är oskadd.

      Tror du överskattar den här killens kändisnivå.

      Simon kommer säkerligen undan med detta.

      Jag tror förväntningarna på hans retorik är rätt låga så detta kan nog snackas bort lite charmigt. ”Så tokigt det blev, se, hä är mitt nya leopardvin och gulliga dotter”

        ???

          Alltså Al, din kommentar är så orimligt rolig! ???

            Åh tackar, min humor är rätt snäv och träffar inte alltid rätt… Blev riktigt glad att du blev glad ??

      Vadå Nu är även Simon Sköld körd? Folk har rätt att tycka vad fan de vill. Så trött på cancel maffian som ska förstöra folks liv bara för de inte tycker som du.
      Barnsligt beteende.

        Instämmer. Men låt folk tycka.

        Han är inte körd, vad har han ens att upprätthålla? Han är ju knappast ”känd” för sin intelligens eller skarpa analysförmåga.

      Nu överdriver du ändå lite ? Ingens karriär kommer förstöras pga detta

        Innan dagen är slut kommer Läckegerskan gå ut och försvara sin make.

    Ja guuud vilken stor tjänst Chris Rock gjorde Will Smith genom att inte polisanmäla…. ?

    Okej bra Simon. Då vet vi att du är en av de som klipper till när gränsen är nådd. Bara obehagligt att veta ?.

    Jag känner många (inkl mig själv) att när spiken i kistan är slagen, då vänder man just andra kinden till. Man agerar inte på sin impuls utan backar, analyserar och sedan agerar, konstruktivt.

    Mitt bästa exempel. Jag anmälde flera av mina kollegor för kränkande särbehandling och kränkningar mot äldre med demensdiagnos. Jag kanske fantiserade om att lappa till idioterna. Men hade jag gjort det var det nog jag som framstått som den galnaste.

      Fy satan. Kränka demenssjuka. Så jävla hemskt och elakt. Då måste man vara bra rutten som människa. Tvi.

        Det var fruktansvärt ?. Dessa människor höll sedan varandra bakom ryggen och nekade till det jag rapporterade. Då ledde utredningen inte vidare pga ord mot ord. Kan säga att flera av de anställda är familj.
        Är inte själv kvar på den arbetsplatsen idag pga så giftigt klimat. Men jag tänker ibland på de äldre jag försökte skydda ?

          Men du försökte i alla fall och man kan ju hoppas de får smaka karma vid tillfälle.. Stackars gamlingar :/

      Har varit med om detta jag med, för många år sedan när jag jobbade som vikarie på en demensavdelning. Det var en ordinarie personal som betedde sig riktigt elakt, både verbalt och fysiskt mot främst en av de äldre. Jag sa till henne samt faktiskt till hennes chef (inte helt lätt när man är ung och ny) men chefen gjorde inget utan ”noterade” bara att jag rapporterade. Ångrar än idag att jag inte gjorde ännu mer… Hur jävla lågt är det inte att ge sig på en dement?!

    Läckberg är helt på andra sidan. Hon tar avstånd från allt våld.

    Herregud.
    Vad är det för sandlåde och skolgårdsmentalitet?
    Stora tuffa mannen skall skydda sin kvinnas ära?

    Tycker handlingen är sånt lågvattenmärke och säger mycket om Will och hans självbild samt mognadsgrad.

      Och nu också Simon Skölds.

        Vilket kanske i och för sig kom som någon överraskning, men nu befäste han det själv riktigt rejält en gång för alla.

          …det är nog så att många kan tänka en sak och inse det dumma i att spotta ut det ur munnen.

          De som tänker samma tanke men INTE förstår att det är dumt att uttala det, ja, de har lite mer att jobba med!

    Jag har alltid uppfattat Jada som väldigt stark och som för sin talan och inte tar skit. Tror att hon, om inte Will gjort som han gjorde, själv hade tagit ett snack med Chris efteråt…

    Så trött på testosteronstinna män! ???

    Men HUR kan folk ha så svårt att sätta sig in i hur andra tänker och känner. Jag ser överallt kommentarer om det, GI Jane är skitsnygg, det är en komplimang att bli jämförd med henne osv. Men det handlar ju för tusan inte om det! Det handlar om att håret är något extremt viktigt för en kvinna, väldigt mycket av kvinnligheten sitter i håret för väldigt många (alla?!) kvinnor, det är något extremt för en kvinna att förlora håret. Helt ofattbart att folk inte fattar det. Han skämtade om både hennes sjukdom OCH hennes kvinnlighet alltså. Och det var därför som han fick en smäll på käften.

      Ja, och tack vare Wills barnsliga beteende så vet nu hela världen att Jada lider av håravfall. Jag hade inte en aning om det innan, och det tror jag gäller de allra flesta. Hade de bara låtit skämtet passera och tagit ett snack med Chris efteråt, där de förklarat att de blev ledsna av skämtet, så hade inge brytt sig.

        Kanske spelar det ingen som helst roll att ”hela världen vet detta”? Kanske är det något som t.om. är skönt för henne att det har blivit offentligt? Jag har ingen aning, och inte du heller.

          Det var redan offentligt, hon pratar rätt mycket om det mesta i hennes talk show.

        Eller lyfta det olämpliga i skämtet under hans tacktal sen. Typ nämna hur många som lider av sjukdomen, hans fru bland andra. Backa henne på så sätt i stället för att slåss.

          Ja, till exempel.

          Men det var ju inte som att han visste att han skulle få hålla ett tacktal haha

            Om inte ett tacktal så har han ju en miljon chanser i form av intervjuer efteråt att yttra sig i.

      Fortfarande inte ok att lappa någon för det. Kalla mig okänslig, men tycker inte det var ett grovt skämt. Inte så att man går upp på scen inför hela världen o klipper till nån. Speciellt när man sekunden innan satt o skrattade med. Oerhört bisarrt beteende.

      Nej, han fick en smäll på käften för att Will är en slav under rådande machokultur och inte kan kontrollera sina känslor. Han hade utan problem kunnat göra detta VERBALT med betydligt bättre resultat. Inte fan slår jag någon på käften för att den sagt något kränkande om mig eller någon jag bryr mig om. Will är mer än tillräckligt känd för att få så mycket utrymme i media han vill för att ”ge igen”.

      Många förstår det men inte här. Och jag är inte förvånad. Du vet livserfarenhet är bra.

      Din kommentar är så mycket elakare och mer förolämpande mot kvinnor utan hår än det Chris Rock sade.

    Hur skulle det se ut om alla reagerade med en käftsmäll varenda gång de kände sig verbalt kränkta?

      Dave Chapelle kommer nog börja gå i krav maga nu…

    Att han använder det där typsnittet säger väl det mesta

      Och skriver konsekvent ”de” när han ska skriva ”det”…

      Hahahahaha ?

    Tror faktiskt att bli verbalt åthutad och skriken på skulle ta bättre än en smäll.
    En smäll gör ont för stunden men försvinner. Medan ord sätter sig mer i minnet.

      Ja, verbalt sårar ofta mer än fysiskt slag. Jag har fått 1 smäll i livet, ungefär på samma sätt som Chris fick. Och jag anmälde inte heller, för jag förtjänade det. Nej, jag är inte en hjärntvätttad kvinna som tar på mig skulden, tvärtom, däremot så har jag självinsikt, och jag förtjänade verkligen det. Jag hade själv slagit i det läget. Han slog mig 1 gång och aldrig mer, och det var rättfärdigat. Som sagt, jag hade själv slagit i det läget. Jag kommer knappt inte ens ihåg det slaget, och det har inte skadat mig någonting, men det som jag sa, som var myyyyycket värre än det Chris sa, är den mannen som slog mig fortfarande djupt sårad av än idag. Fysiskt våld är så hemskt tycker alla, men däremot inte psykiskt våld, så märkligt ändå.

        Men gud det är klart det inte var rättfärdigat? Oavsett vad man säger / provocerar ska man SJÄLVKLART inte bli slagen, särskilt inte av någon fysisk överlägsen.

        Vad sa du ens?

        Men herregud Lisa, du förtjänade det självklart inte! Du förtjänade kanske att han bad dig dra åt helvete, men våld är aldrig ok! Våld är farligt. Våld kan skada. Ett slag kan vara menat som en markering men personen kan råka skada sig mycket mer än vad som var tanken. Våld har ingen bortre garanterad gräns!

    Han verkar ha plockat bort den första storyn nu. Men visst är det en oroväckande inställning. Camilla går samtidigt ut för fördömer all form av våld.

      Camilla rycker ut, livrädd för sin bokförsäljning!

        Tror inte hon oroar sig över det precis.

    Hade någon skämtar om min man och hans sjukdom, som är otroligt jobbigt och ett känsligt ämne, inför hela världen, så skulle jag också gett den personen en örfil. Äntligen fick en mans förnedring av en kvinna direkta konsekvenser.

      Men använda våld? Nej. Det ska man aldrig göra.

      Min pappa slog mig under hela min uppväxt, är det okej att jag slår honom nu då?

        Ja jag hade då inte hindrat dig. Hade någon gett din pappa en örfil direkt efter att din pappa slagit dig så hade jag varit den första att applådera det.

        Missförstå mig rätt nu. Man ska såklart inte använda våld i de flesta situationer, men jag ibland förstå våldet. Jag lär mina barn att de får försvara sig med nävarna om det behövs. Det finns en gräns för vad man ska tåla att utsättas för. Det innebär inte att jag menar att våld någonsin ska vara straffritt.

        Förstår precis hur du menar. Min mamma och pappa slog också mig under hela min uppväxt och jag kommer aldrig bete mig som dom gjorde. När jag sa upp bekantskapen var jag mycket vänlig och bestämd. Jag hade självklart velat slå till dom men ville ej sjunka till deras nivå. Känner mig stolt över mig själv. Med det sagt, förstår om andra gör tvärtom. Lätt att vara efterklok.

    Måste allt stötas och blötas i evighet?
    Låt dem tycka vad de vill…det gör ju vi anonymt och behöver inte vara oroliga att få ta hundhuvudet för våra åsikter.
    Simon Sköld är väl en vuxen människa som får tycka vad (idiotiskt) han vill.
    Han överlever nog trots våra kommentarer här.
    Sen kan ha och frun kanske ha nån diskussion om detta men det är inte heller vår sak att diskutera.
    Ärligt så tror jag att Will Smith har fler på sin sida världen runt än vad Chris Rock har.
    Kan vi inte bara släppa det här nu.
    Jag är INTE för våld!

      Det är problematiskt när folk går ut och försvarar (förstår) ett sånt här beteende. Kärlek och våld hör inte ihop, någonsin. Du har ju ingen aning vilka dårar som tar till sig detta och ”försvarar sin egen heder” när frugan kränkt dem genom att ha en egen åsikt, inte lyda osv. Normbyggandet sker i det offentliga rummet, det går inte att tumma på.

        Exakt!!

    Fräscht av Simon att ta med lite inspirationscitat om våld från en dömd våldtäktsman (Tyson) ?‍♀️

      Så. Vidrigt. ?

      Tänkte också på det, att det måste vara den mest idiotiska personen att blanda in i ett sammanhang när man försöker argumentera för att våld kan vara lämpligt ibland… wow.

    Intervjun med Jim Carrey är bland det bästa jag sett hittills angående Will Smith incidenten. ”I was sickened…”

      Länk? ?

    Jag tycker att det är så jobbigt att läsa texter när skribenten inte kan skilja på ”de” och ”det”. Behöver läsa om flera gånger.

    En intressant diskussion tycker jag är det här kring kommentaren ”jaha men var går gränsen då?” (Exempelvis som en kommentar ovan som skrev något i stil med ”var tycker Simon gränsen går? Knytnävsslag?” Osv).

    Ni som skriver så (säger inte att jag inte håller med) ÄR gränsen verkligen så svår att dra? Nu tänker jag bara högt liksom, men säg att man tycker att det kan vara försvarbart av två relativt jämbördiga parter (dvs inte stor åldersskillnad som barn-vuxen, inte stor storleks/styrkeskillnad, etc) att den ena ger den andra en örfil med öppen hand om den andra gick över gränsen med en grov förolämpning? Att ett sådant tilltag kan vara försvarbart om det är ett slag som inte är farligt, inte orsakar mottagaren fysiskt men, etc?

    Kan man inte dra en tydlig gräns vid det? Jag har lite svårt att se ”gråzonen” här. Varför skulle ett knytnävsslag råka bli okej för att en örfil är det? Menar inte att en örfil ska vara lagligt rent juridiskt, men syftar nu på reaktionen från privatpersoner.

    Frågan jag är ute efter är alltså: är det så självklart att ett ”godkännande” av en örfil mellan två jämna parter per automatik skulle leda till en gränsdragningsproblematik för tyngre våld?

      Ibland förtjänar man en örfil. Nej, han blev inte misshandlad och nej, det kommer inte leda till tyngre våld.

        Det är ju som tur är inte du som bestämmer om någon blir misshandlad eller ej, det sköter lagen.

          Sluta tramsa.

        Nej, man ”förtjänar” inte en örfil! Det finns inget försvar för våld, så länge det inte är rent självförsvar (vilket det alltså inte var här för er som inte förstår det).

        När är det ok att rättfärdiga en örfil? Om någon säger att jag har en ful tröja, får jag gå fram och slå? Bara för att tycker jag är kränkt, att jag har rätt till det? Nu var det ett dumt exempel, men ni som försvarar detta, var går gränsen? Om ditt barn inte gör som du säger, tycker du då att det är ok att ge en örfil?

          Såklart inte ok att slå barn!

          Nej för då faller ju mitt kriterie ”jämbördiga parter”.

      Personligen tycker jag att vägen från en örfil > knytnävsslag > handgemäng är rätt stor. Men bedömningen av vad man själv tycker är obehagligt är nog högst subjektivt.

        Oj den vägen är nog kortare än du tror. Det vet de flesta som levt med en våldsam person.

          Det jag menade i min tråd (TS) var dock det här att i ett isolerat särskilt fall, som detta tex, så har vi ju bara just denna händelse. Dvs en man örfilade en jämnstor man med öppen handflata en gång. Min tanke var alltså att gemene man kanske tycker att just denna handling kan vara försvarbar, samtidigt som gemene man absolut inte skulle tycka att det hade varit ok om Will tog ett basebollträ och började slå mot personen. Och min ”poäng” är att: tror vi verkligen att ett ok på den här örfilen automatiskt leder till att örfilaren nästa gång lika gärna kan ta till basebollträet? Det är här jag är tveksam.

      Jag tycker bara att våld är onödigt. Man kan markera att en person har gjort (sagt) fel på väldigt många sätt, men våld är onödigt helt enkelt, det framstår som att man inte har mycket i skallen om man måste ta fram våld när någon förolämpar en med ord. Hade Chris gett Jada en lavett så hade jag 100% haft förståelse för att Will gått emellan och smällt till Chris. Där har vi en helt annan situation när våld och nödvärn är i fokus.

      Grändragningsproblematiken hänger ihop med vem du örfilar. Alla reagerar olika på en sån provokation. Det är bara att titta på Wills beteende där en verbal provokation får honom att respondera fysisk.

    Men då kan ju alla influencers som tycker att det är heeeelt okej av Chris att skoja om någons sjukdom osv bara vända andra kinden till när de utsätts för troll! Då behöver de ju inte gapa om drev osv, de kanske bara är komiker som skämtar!

    Jag hejar inte på Will, men tycker Chris kommit lite för lätt ur detta. Vi vet ju inte, kanske mår Jada vansinnigt dåligt över sin sjukdom osv.

      Ja exakt, vart är Chris ursäkt? Ej sett någon.

      Jada Pinkett är öppen med sin sjukdom och bär sin korta frisyr med den äran. Hade hon dolt håravfallet med peruk och inte pratat om sjukdomen hade det varit en helt annat läge.

      Om Will Smith varit min man är det han som fått sig en lavett. Om jag tar illa upp eller blir förbannad över något kan jag själv säga ifrån. Jag behöver ingen man som för min talan eller hjular upp andra för min skull.

        Det där har vi egentligen ingen aning om. Jag har en vän som bär sin ”övervikt” med den äran och känns stolt inför andra. Men vi nära vet att hon gråter ofta över sin hormonsjukdom, mår otroligt dåligt och tar på sig ett skal av säkerhet när vi ska på fest etc.

        Skönt att du inte vill att din man ska sätta ner foten vid sexistiska skämt, men Jada och Will resonerar uppenbarligen annorlunda.

          Man kan sätta ner foten på tusen andra sätt än att ta till våld. På samma sätt som Chris kanske, med ord. Det är bara ett förslag…

            Använd dina ord du.

              Ja jag brukar göra det. Tycker du på allvar att det är ett bra och intelligent sätt att lösa problem genom att gå och slå till folk varje gång de säger något som gör dig upprörd?

                Bra är det såklart inte men ja, ibland behöver folk en smäll.

                  Så tufft av dig ?

                  Brukar det hjälpa?

          Hur är skämtet sexistiskt? Genuint nyfiken. Jag tycker skämtet var lite osmakligt då Jada p.g.a. sjukdom har den frisyr hon har, men samtidigt kan jag undra om det är rimligt att Chris Rock har en lista på alla kändisars diagnoser så han undviker att förolämpa någon? Kanske visste han inte om hennes alopecia och helt enkelt tyckte looken påminde om (väldigt vackra) Demi Moore i GI Jane?

          Sexistiskt? Va?

      Här är vi väl tillbaks på den där diskussionen som uppstod för några år sedan om Mr Cool och hans sinnessjuka ”skojiga” satirlåtar? Där gapade folk om att vi måste värna om yttrandefriheten versus skydda de som tar illa upp av att höra hans extremt grova våldsskildringar. Vad jag vet så var det ingen som gav sig på Mr Cool med våld, men däremot fick han ju ta konsekvenserna av sina låttexter då flera gig avbokades och han satt med krokodiltårar och tyckte det var orättvist att han gick miste om inkomst. 😉 Väldigt mycket bättre med sådana konsekvenser jämfört med våld, som ger kort tillfredställelse men sedan lämnar en bitter eftersmak.

      Om inte Will hade lappat till Chris hade allt fokus hamnat på Chris. Will gjorde både sig själv och Jada en riktig björntjänst. Ja Chris gjorde bort sig och förtjänade smockan men att folk tänker tanken och att någon sen agerar på den är en stor skillnad.

    Du får öva, det ger sig.

    Will gjorde ett misstag på det sämsta tänkbara evenemanget. Men för helvete folk, lite perspektiv, en slap som Chris inte ens tog sig för kinden/örat/huvudet för (vilket är den naturliga reaktionen).
    Jag säger inte att det är ok att lappa till någon, men en flip off på huvudet och folk skriker misshandel. Det är hårdare tag på dagis.
    Ja det var fel, men igen, perspektiv!! Och gärna lite helikoptervy, tror ni på allvar att det var det rätt tama skämtet som var grunden till det hela?!?
    Folk är så förbannat snabba att döma när någon trampar snett. Vi är människor, vi gör fel. Och det här var fel, men ingen hade brytt sig om det hade hänt på efterfesten. En liten notis eventuellt.
    Tjafs om att anmäla…. Och nej, det är inte att jämföra med män som slår kvinnor, barn, djur osv. Det här var ett statement mer än något annat.

      Folk som påstår att Chris blev misshandlad lever ju uppenbarligen i någon slags PK-bubbla långt bort från verkligheten…

        PK är att inte kunna ta ett skämt

          PK är att kalla en örfil för misshandel ?

        Men självklart är det skillnad på om någon får en örfil eller om den blir slagen gul och blå. Men, det är fortfarande våld när en person slår en annan, ganska hårt också om du kollar på klippet. Det är aldrig någonsin ok.

          Jo, våld är absolut ok i vissa tillfällen.

            Självförsvar ja. Det är det enda.

              Du skrev att det aldrig någonsin är ok men visst ?

                Du förstår nog om du anstränger dig 🙂

      Hade han bara suttit där och garvat med alternativt suttit tyst hade han garanterat fått skit för det också… om än lite mindre skit eventuellt.

        Han skrattade ju dock med i skämtet först.

          Innan orden sjönk in.

            Inte särskilt smart av honom att först behöva se andras reaktion för att fatta att skämtet var osmakligt…

            Behövde de verkligen sjunka in först? Han skrattade rätt så gott när skämtet drogs. Blev han sen så kränkt när orden sjunkit in att han gick från hjärtligt skratt till våld?

    Men hur jävla trög är han egentligen? Förstår inte alls att folk snackar om ”an eye for an eye” och ”inte bara vända andra kinden till” här. Om Will hade velat markera och ge igen så hade han kunnat göra det med ORD, precis som Chris använde ORD för att förolämpa. Att ta till våld när någon har använt sitt språk är en överdrift vilket borde vara helt uppenbart för de flesta.

    Är det inte detta jättemånga försöker lära sina barn? Kewin tar Tindras leksak, Tindra blir arg och slår till Kewin. Vad säger vi då till barnen? ”Bra jobbat, han gjorde fel så du gav igen! Applåd”? Nej, vi säger ”Tinda, om någon tar en sak så ska du säga till dem att de inte får göra så, men du får inte slåss bara för att de gjort fel”, eller hur? Men vuxna människor verkar inte kunna tänka klart idag.

    Har rannsakat mig själv och helt ärligt vet jag inte vad som skulle vara värst. Att min man offentligt skrattade åt ett sånt skämt som jag personligen skulle ta väldigt hårt. Eller att han gick fram och slogs.

      Eller som i detta fall, att han gjorde bägge.

      Nu tycker jag förvisso att man kan välja en annan väg än våld för att visa sin reaktion och backa sin fru.

    Camilla tycker annat . Nu blir det diskussion hemma 🙂

    Suck.

    https://www.rollingstone.com/movies/movie-news/will-smith-arsenio-hall-john-b-williams-bald-joke-viral-clip-slap-1329729/amp/

    När Will Smith skämtade om samma sjukdom ? absolut att det är sisådär 25 år sedan men ändå

    Kan vi inte bara släppa det nu, det pågår ett krig i Europa där människor dör o plågas? Herregud??

    Då ska du väl överhuvudtaget inte läsa vad som skrivs här.?

    Helt omöjligt att ta någon seriöst när de skriver i comic sans.

    Tycker det är uppfriskande att Simon och Camilla uttrycker olika åsikter i frågan! Det är så klart självklart att par inte tycker samma om allt, men visst är det väl oftast en gemensam fasad som visas upp på sociala medier?

    Jag tycker båda gjorde fel, tycker att dom ska reda ut detta amnars har dom inget på en Oscarsgala att göra.

    Varför skriver Simon så konstigt? De, de, de, de

    Den här Simon skriver som en fjortis. DET**** är ordet du letar efter.

    Folk har tappat vettet. Det är inte rimligt att bli så upprörd av ett skämt, och inte rimligt att bli så arg att man slåss därefter. Dessutom är det en sjuka att alla ska försöka rättfärdiga och uttolka beteenden utifrån en tredje parts möjliga känslor (Wills beteende utifrån Jadas möjliga känslor tolkas av en uppjagad publik) – att rida ut till någon annans försvar efter olagliga handlingar enligt någon slags intersektionalitetsordning. Och helt plötsligt ligger en framgångsrik kvinnas hela psyke och värde i hennes hår? Vad fan pågår?

      Men snälla.
      Det är inte första gången chris ger sig på Jada. Han har också en viss grupp som han alltid ger sig på för att han kommer undan med det. Gissa vilken. Jada tillhör den gruppen.
      Varför ska denna gruppen av kvinnor alltid hånas? Så trött på det.

        Vilken grupp är detta? Och hur påverkar det det faktum att man inte ska bära hand på en annan? Ta den skiten privat isåfall.

    Det är ingen nyhet att Oscarsgalan brukar ha komiker som programledare. Det är ingen nyhet att dessa komiker drar råa skämt, speciellt om de som sitter i publiken. Det är ingen nyhet om att många inom underhållningsbranschen, speciellt de som arbetar med stand-up, tycker att man får skämta om precis allt. Tycka vad man tycka vill. Varför blir man chockad när det dras råa skämt speciellt när man antingen sett eller varit gäst på denna gala förr? Ska kritiken verkligen riktas mot komikern eller bör man vända sig mot event-arrangören som fortsätter sätta dessa komiker på sin scen?

    Vad handlade skämtet om? Chris sa att han ÄLSKAR Jada och att han ser fram emot henne i G. I. Jane 2 … och gjorde kopplingen med Demi Moore som då hade snaggad frisyr likt den rakade skalle som Jada har. Elakt? För somliga ja, då man förstått att Jada har tampats en del med sin sjukdom Alopecia som gör att hon tappar sitt hår. Självklart har hon all rätt att bli ledsen, sårad, arg och/eller besviken. Däremot var det inte en ren förolämpning i skämtet, tycker jag (men vad jag tycker spelar ingen roll, hennes känslor har ändå rätt att finnas). Demi Moore i G. I. Jane var ursnygg.

    Men Will Smith drog det hela för långt: 1. Han skrattade själv åt skämtet, 2. det var först när han såg hur Jada tog illa vid sig som han var tvungen att ”stå upp för sin kvinna”, 3. Det var med lugna och beslutsamma steg han tog sig upp på scen och smällde till Chris, 4. Det var med samma steg han sedan satte sig på sin plats igen, 5. Det var med hård och skrämmande (hotfull?) röst han skrek till Chris att inte ta frugans namn i sin mun, 6. Han vinner sedan ett pris och får applåder, 7. Han, mannen som tog till fysisk våld, får hålla tal men ber alla om ursäkt förutom Chris, 8. Han får mer applåder efter att han dessutom menar att ”kärleken får en att göra tokiga saker”.

    VARJE unge eller fan hyllar Will för att han, likt en grottman, stod upp för Jada – sin kvinna. Vad sänder han ut för budskap? ”Ugga ugga … slå alla som säger något som den du älskar inte tycker om … ugga ugga” … så våld är okej så länge det görs i kärlekens tecken … Okeeeeeej.

    ”Det var bara en liten käftsmäll” … Nej, mina vänner … med sin fan-bas och sitt inflytande på människor världen över så var det inte bara en liten käftsmäll. Och visst kan det varit ett pr-trick … kanske ville man att alla skulle börja prata om Alopecia? Eller om Oscarsgalan? Men hade det inte funnits bättre sätt att göra det på i sådana fall?

    Aja … och självklart blev det lite krishantering när många människor världen över ansåg att Will Smiths agerande var gräsligt. Mannen ber officiellt Chris om ursäkt. Jag hatar inte Will Smith. Jag är bara besviken och mest besviken på alla som låtsas att hans agerande var okej.

      Chris var inte programledare. Han var där för att presentera en film. Enligt akademin gick han ’off script’ och berättade inte att han skulle säga det skämtet i förväg.
      Sen förstår jag inte hur folk inte förstår wills reaktion. Precis innan så hade chris dragit ett skämt om penelope cruz och hennes man och will och alla skrattade. Han hann knappt reagera innan skämtet om Jada kom.
      Många av oss skrattar, för att det förväntas av oss, innan vi ens hinner reagera och ta till oss vad som sagts. Det är helt normalt.
      Sen så såg han att hans fru blev sårad.
      Ja, demi Moore är snygg men vad tusan har snygghet med saken att göra? Vilken otroligt infantil kommentar. Det handlar liksom inte om det.
      Chris har hånat Jada flera gånger under flera år och blivit tillsagd av will att sluta. Men det hjälpte inte utan han fortsatte.
      Han visste mycket väl om hennes sjukdom eftersom han följer henne på insta.

        Det finns också flera nyanser som jag inte orkar gå in på här där svar ta kvinnor konstant hånas av komiker och ingenting görs utan det har blivit normaliserat. Den sista gruppen som man fortfarande kan håna (iaf i amerika) utan konsekvenser. Chris skulle aldrig komma undan med det skämtet om det var riktat till någon annan icke sv art kvinna. Men som sagt, fel ställe att diskutera det på.

        (Skriver igen så denna kommentar hamnade rätt, såg ut som den föll in på övriga kommentarer).

        Ursäkta … Chris Rock, komiker och skådespelare, var inbjuden som presentatör. Ingen större skillnad. Men visst har vi sett andra i hans sits som kört elakare skämt under denna gala tidigare år? Ricky Gervais exempelvis.

        Så förolämpningen i skämtet var att ”Jada du har snaggat hår som Demi Moore i G. I. Jane”? Det var taskigt för att … han nämnde eller påtalade att hon inte hade något hår? Jag förstår att det var jobbigt för Jada och jag förstår att andra i samma situation hade tagit det med en klackspark … men Jada har lika stor rätt till sina känslor för det såklart.

        Det kan absolut ha funnits gammalt groll som legat och klämt, det var väl den enda förklaringen till att Will Smith reagerade så känslosamt. Gjorde han rätt då som tog till näven (eller förlåt handflatan)? Nej det gjorde han inte. Han sjönk inte bara till samma nivå som Chris, han sjönk lägre.

    Ursäkta … Chris Rock, komiker och skådespelare, var inbjuden som presentatör. Ingen större skillnad. Men visst har vi sett andra i hans sits som kört elakare skämt under denna gala tidigare år? Ricky Gervais exempelvis.

    Så förolämpningen i skämtet var att ”Jada du har snaggat hår som Demi Moore i G. I. Jane”? Det var taskigt för att … han nämnde eller påtalade att hon inte hade något hår? Jag förstår att det var jobbigt för Jada och jag förstår att andra i samma situation hade tagit det med en klackspark … men Jada har lika stor rätt till sina känslor för det såklart.

    Det kan absolut ha funnits gammalt groll som legat och klämt, det var väl den enda förklaringen till att Will Smith reagerade så känslosamt. Gjorde han rätt då som tog till näven (eller förlåt handflatan)? Nej det gjorde han inte. Han sjönk inte bara till samma nivå som Chris, han sjönk lägre.

    Så både Simon och hans anhängare är troglodyter.
    Detta är en award show, enligt tradition kommer komiker med roasts, ofta bra mycket hårdare är den Rock gjorde.
    Rocks poke på Jada var otroligt tam jämte vad man normalt hör under liknande sammanhang.
    Det hör till att man får ta den.
    Finns ingen ursäkt till vad Smith gjorde och att försvara det är 100% over-zealous, butthut fanboi-ism.

    Om någon som behöver en lavett så är det Simon.
    Kanske han vaknar till och får loss tungan ur Will arsle.

    Jag er emot våld i alla dess former men jag anser dock att det finns stunder då våld kan behövas. Detta är dock ingen sådan stund.

    Många tycker wills handling var ädelt, rentav lite gulligt. Andra tycker det är chauvinistiskt då Jada Pinkett Smith är en stark kvinna som jag är helt säker på kan föra sina egna strider.

    Själv tycker jag att det är båda delar. Tyvärr finns det inga vinnare här. Det blir bara en sorglig påminnelse om att vi människor fortfarande är fast i dessa triviala mönster och sätt att tänka,

    Istället för att förenas i det faktum att vi alla är här av exakt samma anledning.

    Att växa som människor av den kunskap livet ger.
    Visa kärlek till andra och till oss själva.

    Andlig utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.