Geografisk tunga


Bildkälla.

Vi gjorde jättegoda pizzor och jag ska gå all in på mitt glutenfria nu igen. Har fuskat så mycket och får alltid problem med magen och tungan (har geografisk tunga som triggas av bland annat socker och gluten har jag märkt med åren) + att jag bara känner mig uppblåst i kroppen och tung i huvudet. // Gabriella Possler

När jag läste om att GabPoss lider av ”geografisk tunga” så var det någonting jag aldrig hört talas om tidigare.
Min vana trogen – steg 1 –  så vände jag mig till Google och fick följande svar från Doktor.se:

Vad är lingua geografica?

Lingua geografica (geografisk tunga) är en ofarlig förändring på tungan. De gulvita och röda snirklande fläckarna gör att förändringen liknar en karta, vilket har gett upphov till namnet. Tillståndet kan komma plötsligt och pågå alltifrån några dagar till flera år. Ibland finns det även förändringar på insidan av läpparna och kinderna. I sådana fall kallas tillståndet geografisk stomatit.

Orsak till lingua geografica

Förändringarna vid lingua geografica är inflammatoriska, men orsaken till varför de uppstår är inte klarlagd.

Lingua geografica är dock vanligare hos den som:

är kvinna
är överkänslig
har födoämnesallergi
har kontaktallergi
har mag-tarmbesvär
är stressad

Steg 2 = kolla bilder.
Jag kommer itu lägga in några bilder här, för alltid är det någon som har fobi för tungor och jag vill inte missbruka mina trigger warnings.
klicka här för att se bilder.

Steg 3 = Lägga geografisk tunga till högen av mina redan fastslagna sjukdomar, åkommor och annat göttigt.
Jag har aldrig lagt någonting vidare tanke vid att min tunga ibland känns och ser ut så där. Det brukar gå över och jag anpassar bara mat och dryck lite för att minska obehaget.
Helt ärligt så har jag trott att det här är ett straff för att ha ätit för många Djungelvrål.

Tänk vad mycket man kan lära sig på sociala medier!!!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har hon en överkänslighet eller är det mer att hon hoppat på trenden att ”vara känslig för gluten” ?

      tror det började med att hon hoppa på trenden, & därmed utvecklade en känslighet.

      Det är verkligen jättetrendigt att slippa ha ont i magen och få hudutslag.

    Tungor är inte det vackraste vi har..

      Kräks av fula tungor. Ingen tunga är fin men de som är fyllda med jack, olika färger, vit beläggning osv blä!

        Så ofattbart många det är som har blivit intoleranta både mot gluten och laktos. För bara några år sedan kände jag inte en enda själ som hade dessa besvär, men nu så är det var och varannan person. Samma med alla diagnoser, adhd, add, aspberger, bipolär, osv. Hur många kände man på 90-talet som hade en diagnos? Inte en enda själ. Men nu så är det samma sak där, var och varannan person, och många har dessutom 2-3 olika. Det är helt otroligt ändå att hela världen upptäcker sina diagnoser och intoleranser ungefär samtidigt.

          Det skulle inte vara ett svar, utan hamnade fel.

          Tror mer att det blivit mer uppmärksammat och mer okej att ha diagnos. Vet inte hur gammal du va på 90-talet, men själv va jag 10-12 år. Tror inte jag la märke till allergier/diagnoser då. Vet däremot vänner som (äntligen) fått diagnos nu när de är vuxna.

          Men tror att det uppmärksammas mer och är okej att lyfta det. Som tur är!

            Undrar just om man inte är väldigt generös med NFP-diagnoser på sina håll. Främst på barn. Börjar dyka upp vuxna i vården som vill bli av med sina diagnoser då det hindrar dem i arbetslivet etc. Mest bara flunsor som kallar diagnosen för min stora styrka.

              Snarare så att man vet mer idag därför att det forskats om det. Tror jag i alla fall.

              du kan köpa en diagnos för 15.000 kr idag!

              Generös? Har du en aning om hur en ADHD utredning går till? Ta reda på det och uttala dig sen…
              Angående gluten/laktosintolerans så finns det väldigt många som diagnostiserat sig själva, betydligt förre som fått diagnosen av en läkare…

          Jag har en bekant som har två diagnoser, autism och adhd. Utöver sina diagnoser så springer hon på vårdcentralen med besvär med huvudvärk, magbesvär, med mera. Hon jobbar ju inte. Naturligtvis inte eftersom hon har 2 diagnoser som sagt och då går det ju inte att jobba. Som sagt, jag tycker att det är så fascinerande ändå att hela världen upptäckte alla sina diagnoser och intoleranser ungefär samtidigt.

            Sluta raljera, vi är massvis som har diagnoser men ändå jobbar.

              nä, det är lätt att chillerlilla lite med diagnoser

            Usch vad nedlåtande du är! Vad vet du om vilka kamper din vän utstår? Man väljer inte att få en diagnos, och de flesta, med några få undantag, vill faktiskt jobba och göra rätt för sig. Tro det eller ej.

            Du vet inget om hennes dolda diagnoser. Jag hade inte heller velat rätta för dig som dömer ? Ingen tjänar på att inte jobba i Sverige.

            Jag fick mina diagnoser ADHD och autism som 23åring. Sedan jag fick diagnoserna så har jag aldrig varit sjukskriven för depression eller liknande (vilket jag varit tidigare) för nu VET jag att de bara är min hjärna som spelar lite spratt. Så istället säger jag till min chef att just nu borde jag inte sitta i kundtjänst för jag är ledsen. Just nu borde jag inte sotta med fakturor jag kan inte koncentrera mig. Och min chef vill ju inte att jag presterar dåligt (de tjänar ju ingen på) så jag får göra mer av annat de dagarna/veckorna tills de släpper. Win win för alla. Plus att jag blivit upplärd saker som nu avlastar andra enheter vid sjukdom/mycket arbete.

            Vad ville jag säga då? Döm inte andra. Många vill funka men har inte verktyg till att göra det. Mitt jobb äger, men jag förstår att inte alla har den möjligheten jag har så de går inte döma att andra som måste välja sjukskrivning istället.

          Jag förstår vad du försöker hinta om, och visst är det väl så att en del kanske inte riktigt kvalificerar egentligen utan åker med trendtåget så att säga. Men det är ju dock inte ett dugg konstigt att ”hela världen upptäcker sina diagnoser och intoleranser ungefär samtidigt” eller att det ökat enormt. Det beror ju på att man dels förstått vissa av dessa problem bättre och att sjukdomsbilden kan se ut på fler sätt än X vilket gör att fler personer då kan få diagnos, samt att kännedom om dessa sjukdomar ökat, i synnerhet med att internet och google blivit mycket mer vanligt. Sådant som förut bara hette ”har känslig mage” kanske någon nu lättare inser att det faktiskt finns någon intolerans i grunden och är mer trolig att gå till läkare för att kolla. Detsamma gällande diverse diagnoser som ADHD, ADD osv.

          Fast tror du på riktigt att det är så? Du tror inte att det kan vara så att man ”förr” inte hade namn på det? Att själva sjukdomen eller diagnosen så klart alltid funnits?

          Och har man inte turen att få ha en unik diagnos att vara så kan man alltid kalla sig HSP ?

          Inget konstigt alls iom att det är extremt mycket mer gluten(klister) i mjölet nuförtiden och det är inflammationsskapande i människokroppen. Inflammationen i sin tur gör att vi blir känsligare och riskerar att få symptomsjukdomar såsom dem du räknar up. Laktos kan du också bli känslig mot om du är glutenintolerant osv…osv…

            Camilla, hur länge ska jag behöva vänta innan mitt nya alias och mail blir godkänt? Skrev ett par kommentarer tidiare ikväll också som fortfarande inte släppt igenom.

          Standardmjölet vi köper idag är 60 % mer raffinerat än det var för 30 år sedan.

        Jag har vit beläggning pga mediciner, dvs att jag är otroligt muntorr vad jag än gör. Är noga med munhygien men har ändå den vita beläggningen. Mår dåligt av det och ler aldrig så man ser tungan och pratar helst inte med för öppen mun heller så man ser den. ?

          Tungskrapa kanske hjälper?

            Varken tungskrapa, tandborste eller annat hjälper tyvärr. Har testat allt. När jag var hos tandläkaren sist så tog jag upp det och hon sa att jag inte har svamp heller utan det är pga muntorrheten.

        Inte direkt så att man kan fixa sin tunga.

      Finns inget värre än bruna kaffetungor..

      Var en reklam för ngn soets lott för några år sedan, ”det är miiin tur nu” sjöng de tror jag.
      Alla hade perfekt målade läppar, kritvita tänder och sen när de öppnade munnen och skrålade så såg man den bruna tungan på vissa av dem.
      Så B

    Victoria Törnegrens äldsta dotters klädsel på semestern: svarta combatboots, svarta cykelbyxor och ett vitt linne.

    Ser så lustigt ut ?

      Alltså tänker väl mest på bekvämligheten också? Vet inte om det är skillnad på barns ”coola” kängor men för vuxna är de ju sällan särskilt sköna? ? Och kanske inte jätte bra stöd för växande fotsulor. Varmt också?! Finns väl svarta gympa skor för barn om man nu prioriterar färgval ?

        Ser väl inte klumpigare ut än barns gummistövlar typ.

          Nä klumpigt var det ju ingen som sa heller.

      Ska vi håna barns klädsel?

        Ett barn som har klätt sig själv? Nej.
        Ett klädval som en vuxen person har gjort endast baserat på ”mode”? Håna… nej. Ifrågasätta? Ja, det kan man absolut göra!

          Kan absolut vara ett barn som valt. De tänker inte alltid praktiskt.

            Victoria har sagt för inte så länge sen att hon väljer kläder till barnen då hon inte gillar färg etc, så nu är det ju inte barnet som har det i detta fallet 🙂

          Du vet ju inte vem som har valt. Så fortfarande relevant fråga, ska vi håna barns klädsel nu?

            Se ovan.

      Victoria behöver verkligen slappna av. All hennes content måste vara svartvitt. Tom barnen kläs i enbart svartvitt. Som sagt, slappna av o var mer spontan.

      Victorias stela samarbetsvideos då ??? förstår ej, är det artsy eller är hon bara en jättedålig influencer?

      Då tycker jag nog hennes poserande i ”parfymreklamen” var lite värre… barnet matchade ju gulligt sina föräldrar

    Har också fått det nyligen, sjukt irriterande. Läkare säger att det är bara att leva med det då det inte finns någon hjälp. Läste en diskussion om en studie som menade att det kan möjligen bero på att kroppen får svårt att absorbera bvitaminer. Någon i tråden påstod att det hade blivit bättre sedan de börjat äta multivitamin. Tänkte äh, provar väl? Men det funkar faktiskt! Inga fläckar längre. Däremot, om jag glömmer en dag dyker det upp igen. Väldigt mysko!

      Vilken typ av multivitamin äter du? Blev pepp på att prova!

        Spelar nog ingen roll vilken, så länge det är en tillverkare du litar på (finns ju så många skojare i den branschen). Hade ica hjärtats familjvariant förut, men tycker de är så jobbiga att svälja. Så bytte till gummibjörnar från skip, funkar lika bra men dyrare såklart.

    Konstigt att så många influensers är känsliga för gluten. Arbetar på en skola med 350 elever varav 4st är glutenintoleranta, så procentsatsen är ganska låg.

      Kan det vara ett ”finare sätt” för att kunna banta?

        Du kan nog ha en poäng. En vän arbetade på ätstörningsavdelning. Samtliga patienter var veganer och/eller glutenintoleranta…

      Där är nog många som du inte vet har det då. Jobbar också på skola, finns många med gluten samt under utredning. Märker dock en ökning ju äldre barnen blir (högstadie). Och bland vuxna är det många som fått celiaki i vuxen ålder.

      Jag vet att man gör sig lustig mycket över folk som är ”känsliga mot gluten” men inte egentligen är glutenintoleranta. Och visst är det säkert så att många hoppat någon slags hysteri över glutenkänslighet. Eller använder det som ursäkt för att äta mindre. Eller vad som. Men samtidigt är det så att det är mycket vi inte riktigt förstår gällande mag- och tarmhälsa. Liksom IBS, är ju mer eller mindre en slaskidagnos där lindring/behandling i princip går ut på att utesluta en massa mat och sakta introducera det för att se vad man reagerar på – alltså är känslig mot om än inte medicinskt intolerant.

      Och i slutändan, vem bryr sig egentligen. Vill någon propsa på att de är känslig utan att egentligen vara det, jaha, det komplicerar ju deras matsituation i huvudsak och inte random människor omkring. Köper inte överhuvudtaget argumentet från vissa att sådana personer förstör för riktiga allergiker/intoleranta för att de gör att andra människor (i synnerhet restauranger) tror att folk med allergi/intolerans X kan äta det lite ändå. Går man till en restaurang och de erbjuder ett glutenfritt eller mjölkfritt eller nötfritt alternativ, så ska det vara det – oavsett om personen som bestället faktiskt behöver glutenfritt, mjölkfritt eller nötfritt. Annaras ska de inte erbjuda servera sådana rätter.

        +1

        Tack! Jag har IBS och går liksom inte att komma ifrån att mina symptom blir värre av gluten (bland 100 andra saker). De uppskattar väl att 10-15% av alla har IBS så tycker inte alls det känns orimligt att många av de som hävdar glutenkänslighet faktiskt har det, som jag.

    Då lider jag åxå av geografisk tunga. Bara att.. Jag lider inte av det.

    Såg sista 10 minuterna av ett program med c-kändisar som varit på en ö. Nu tar de verkligen i. Kommer inte ihåg hur en sitter på en stol eller använder bestick. Hur länge har de varit på ön egentligen.

      Oj, du har lite problem med att förstå skämt tror jag.

        Tyvärr så verkade ingen ironisk.

          Nej, inte ironiska utan skämtar.

    Ja tänk vad vi lär oss från allvetande influencer. Relationsråd, skönhetråd, ekonomiska råd.. Och diverse andra saker dom är experter på ? inte just i detta fall men i måååånga andra.

    Lite förvirrande svar på mys instakonto ngn vill boka pass men det funkar inte ?

      Tycker alltid henne svar är så otrevliga och nedlåtande på något viss. Tycker hon beter sig som en besserwisser. Förstår inte hur folk kan vilja boka pass där!

        Håller med verkar lite hemligt runt pt studion

        Tror att de flesta avstår. Om inte annat när de väl är i kontakt med henne och vill ställa frågor. ?. Taggarna utåt.

          Och bilden till inlägget. Har hon analklåda eller?

          Nu är mys svar borta på insta även en del frågor !! Är hon här o läser ?

            Jag kan se dem och nu är det fler svar ? nu är hon tydligen fullbokad fast ändå inte fullbokad utan bara nästan men hon skriver att det kommer fler tillfällen ??‍♀️

              Hon har 3 plaster kvar (till klinkers)! ?

                Men hon som ville boka kunde bara boka 1-2 pass i veckan för mer tid fanns inte ?

                  Å ena sidan finns tre platser, men enbart 1-2 tillfällen för aktuell kund att boka. Kunden uppmanas att betala för en dyr konsultation, köpa presentkort, träningspaket. Kul att betala för en konsultation och tjänsten inte är tillgänglig, eller bara delvis tillgänglig. Låter som att hon behöver få in snabba pengar.
                  Hade aktat mig för den skojaren.

    Jag har också en geografisk tunga. Jag kan säga hej på 10 språk!

    Någon fler som såg Dessie på Rapport ikväll?

      Haha jag! Försöker komma på nåt roligt att säga, lyckas inte, MEN jag såg henne ?

    Förlåt för ot men måste veta, vem är den otrogna killen som Hanna Friberg träffade?

      [Borttagen kommentar]

      [Borttagen kommentar]

    Keith i The try guys har en geografisk tunga och pratar ofta om hur det påverkar honom. Han är bland annat känslig för vissa typer av mat och kan få väldigt ont i munnen. Det är således inte enbart en estetiskt åkomma, utan kan vara begränsande i livet och ge olika problem.

      Tänkte också på honom! Kul att få veta mer om detta.

    Sorry – OT.

    På tal om Madeleine Ilmrud nedan så borde hon nog reklammärka sitt senaste inlägg om frisörbesöket. Det är länkat hit och dit och fram och tillbaka.
    Jag kan dessvärre inte skriva en kommentar hos henne om det för antingen tar hon inte med den eller så ändrar hon innehåll på min kommentar. Det sistnämnda har jag varit med om flera gånger. Ett kritiskt innehåll har hon ändrat till en positiv och överdrivet smickrande kommentar, som hon sedan glatt svarat på och tackat för…

    [Borttagen kommentar]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.