Kärt barn har många namn

Om jag någon gång skaffar hund har jag tänkt att den skulle kunna heta Hunden. Så kul med ett så generiskt namn. Eller, ingen hund heter kanske just Hunden, men alla heter det ju på ett sätt?

Man ropar Hunden i parken och de andra hundägarna blir förvirrade och kanske lite ledsna å hundens vägnar. En gång när jag var tjugo skaffade min kompis en katt och jag föreslog att den skulle heta just Katten, och så fick det bli. Katter förstår ju dock sällan vad de heter.

I förra veckan när jag och Didrik fotograferades för en intervju ropade fotografen Didrik! för att fånga hans uppmärksamhet. Det funkade inte.
Kallas han något annat frågade fotografen.
Nej inte direkt, jag brukar mest säga bebisen.

Och det var så jag lärde mig att min son faktiskt tror att han heter Bebisen. // Sandra Beijer

Jag vet inte hur det är med er, men mina katter vet inte bara vad de heter utan också vad olika tonfall betyder. 
När THK försöker hoppa upp i fönstret för att stjäla kattmat så behöver jag bara säga ”CUUURTIS” med bestämd röst för att han ska hoppa ner igen.
Det är dock den enda gången jag använder hans faktiska namn, annars går han under smeknamnen ”Curtan” och ”Svart katt”.
Samma sak med den lilla snöbollen. Hon heter ”DEXTER” när hon försöker få uppmärksamhet genom att kloa på ett soffhörn, annars är det ”Dexan” eller ”Vit katt” som gäller.
Det roliga är att vi bara kallar dem för svart och vit katt när vi pratar med Selma om dem, så hon vet exakt vem som är vem, medan katterna nog inte har en aning.

Selma har ungefär hundra smeknamn som varierar i cykler, men när vi tränar så är det alltid Selma som gäller om jag vill få hennes uppmärksamhet.
Smeknamnet ”Snorp-loppan” myntades när jag varken tyckte att ”Lilla snorp” eller ”Lilla loppan” dög längre, så då fick det bli ”Snorp-loppan”.

När man adopterar djur så vill man kanske byta namn på dem, till någonting eget. 
Det kan ju orsaka en viss förvirring hos det nya familjetillskottet, men jag tror fortfarande att den som fortfarande är mest förvirrad är Vanessa Lindblads barn som föräldrarna bytte namn på när hon var runt två år gammal.
VEM ÄÄÄÄR JAAAAAAG!?!?!?

Kan man inte döpa hunden till ”katten”?
Det är ju mycket roligare ju.

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När jag var liten så hade vi en granne som hade en liten tax som faktiskt hette Hunden.

  Våra katter heter en sak ”på pappret” (alltså inregistrerat med ID-märkningen osv) men går under heeeelt andra benämningar hemma. Namn som kanske är liite för pinsamma för att skylta med, vilket gör att de typ oftast bara benämns som Han och Hon när vi pratar med andra. Ja ja…

   Samma här. Min katt heter Mikael hos veterinären och försäkringarna, men vi kallar honom för något jättedumt (inget hemskt alltså, bara ett korkat icke-namn) och eftersom han är äldre än mina barn så har de också alltid kallat honom för det här namnet. Så det är lite pinsamt när de berättar för sina lärare eller polare vad katten heter. Ingen förstår?

    Älskar ”riktiga” namn på hundar och katter! Alltså Mikael istället för Gullan osv. Skrattade högt i hundparken när någon ropade ”Sven! Kom hit!” till sin hund, älskar’t!!!

     Jag hade en mops jag döpte till Sven ? Har även haft hundar som hetat Arne och andra gubbnamn. Sjukt roligt ju ?

     Fast Sven, Tage, Göte, Doris osv – alltså klassiska gubb/tantnamn heter ju många hundar nu (speciellt frallor och andra dylika raser). Då var Mikael jättemycket roligare, så otippat!

      Jaa, ser gärna att folk döper sina djur till fyrtiofemplus-namn i större utsträckning! Stefan, Linda, Erik, Markus, Jeanette. Liselott! <3 Trött på klassiska gubb/tant-namnen på var eviga hund

     Den här hunden heter ”Ann-Charlotte” vilket får mig att vilja ha den SÅ mycket!!
     https://hundstallet.se/soker-hem/ann-charlotte/

    Haha Mikael ?? Bäst!

  Min lillebror hette ”Öh!” när vi var små …

  ”Öh! Kom och ät.” ”Öh! Gör läxorna.” ”Öh! Det är min tur att välja tv-kanal.”

  Känns ju lite udda att kalla sitt barn för bebisen. Hjärtegryn eller ögonstenen tycker jag är ok. Hundar o katter får man kalla vad som helst.

   Hehe detta är skämtsamt skrivet va?

   Skulle ju lätt välja bebisen framför hjärtegryn och ögonstenen…

   Hahaha. ”Hjärtgryn” maten är klar!

   Ögonsten är ett så äckligt ord, tänker på morgonkletet man har i ögonen när man vaknar

  Kallar också mitt barn för bäbisen mest, snart är hon ingen bäbis längre undra vad det blir då ?

   Kanske barnets riktiga namn?

   Kallade min för lillebror länge.

    Jag gick i högstadiet med en kille som HETTE Lillebror. Han bytte namn när han blev myndig.

     Inte ovanligt förr att minstingen fick heta det ?

     Haha läste någon barnbok om en kille som hette Björn som fick en lillebror som fick namnet Isbjörn hahaha. Kan det ha varit Tzatzikiböckerna måntro?

     Det är ju manliga motsvarigheten till Lillemor.

    Säger fortfarande lillasyster, vi är 35+ idag ?

   ”Lilleman”? ?

  Klart katter fattar vad dom heter! ? Snacka om folk underskattar katters intelligens ?

   Endast folk som inte har haft katt kan tro något sånt. Min förra katt kunde plocka upp sitt namn om man pratade om henne med en vän, och kom med en kommentar som om hon var en part i konversationen.
   Men det är klart att det förutsätter att man har faktiskt spenderar tid tillsammans med sin katt och pratar med den, och gör saker med den. Då kan man inte flänga jorden runt hela tiden och lämna katten hos en kattvakt.

   Eller hur! De vet vad de heter. De väljer bara att slå dövörat till när det passar

  Haha katter har hörsel och hjärna, givetvis fattar de att de har ett namn och lyssnar till det. De gillar bara att nonchalera när man kallar på dem. 😉 Eller vissa gör – min katt är ganska ”hundlik” på det viset att hon kommer när man ropar hennes namn, är väldigt social och väldigt lojal (avskyr främlingar men älskar mig och min man). Jag använder också många smeknamn på henne, men de flesta är lika hennes vanliga namn så det gör nog inte så stor skillnad för henne. Typiskt renodlade hundmänniskor som Sandra att tro att katter är utomjordingar typ. 😉

  Varför är det så många som inte använder barnens namn eller smeknamn till sina barn? Jag tycker att det är väldigt många i min omgivning som kallar sina barn för lilleman, bebisen, grabben, tjejen osv. Känns det typ för konstigt att bebisen har ett namn? Jag har en nära vän som inte valde namn på sitt barn förrän bebisen var 3 månader. JAG tyckte det var svårt att prata om bebisen och det gjorde på något konstigt sätt att jag blev obekväm kring bebisen tillslut innan hon fick sitt namn. Kan det störa anknytningen på något sätt? Jag fattar att jag inte har något med det att göra, men jag har tänkt på det tidigare, att det verkar märkligt att så många inte tilltalar som barn med deras namn. Märkligt för mig såklart!

   A sign of affection.

    Tror inte det gör något med anknytningen om en kallar sitt barn för baby eller Anna.
    Tex Ainu folket kallar sina barn vulgära namn så som ”skiten” så ondskan/djävulen inte skulle vilja ta barnen innan de ”växt in i sin själ/sina kroppar”.

   Du kommer fatta när du får barn själv

    Fast jag tycker att det är att distansera sig från sitt barn att bara referera till den som ”bebisen” som att det är vilken unge som helst.

     Nej det är ju MIN bäbis. Ingen annan kallar den ju för bäbisen ?

      Jo alla som inte känner bebisen och inte har en aning om vad den heter. Alla främlingar kallar den för bebisen. De enda som inte kallar den för bebisen är personer som känner den och vet vad den heter.

       Jobbigt för dig om du har problem med denna styggelse!!!

    Om.

   Anknytningen till dig kanske ?

  Varje katt har två namn. Ett som deras betjänt människan ger dem, och ett namn som bara katten själv vet.

   Min katt känns som han kallar sig själv för ett efternamn.

    Larsson?

     ?

    Mina katt kallar sig nog ”herrn” trots att hon är ogift.

   Lite lätt stulet från T.S Eliot

   ….ETT är för lite. En katt vill ha TRE.
   Först har vi namnet därhemma… enkla, rejäla
   …sen skall man hitta något säreget…. med resning och glans…
   …till sist missen egna namn…
   …sitt nattliga, kattliga, evigt ofattliga, allra förteganaste, egnaste namn.

  Får alltid en känsla av att Sandra försöker vara lite sådär egen, klyftig, finurlig, fyndig, cool, originell.. ja ni fattar.

   Nej, faktiskt inte. Vad är det du försöker säga?

    Att Sandra försöker vara lite sådär egen, klyftig, finurlig, fyndig, cool, originell.. etc.

     ?
     Håller för övrigt med!

     Nej jag fattar inte vad du menar med att hon ”försöker”. Hon kanske bara är sig själv?

     Lite pinsamt att försöka trycka till någon och sen skriva ”ni fattar”, som att alla andra skulle vara lika dumma som du.

     Jag fattar precis vad du menar, men det kan bero på att jag alltid uppfattat Sandra som pretentiös och som ser sig själv som von Oben.

      Ser hon sig som von oben eller är det du som är väldigt underlägsen med många komplex? Det här var faktiskt en genuin fråga:)

       Nej har på tok för bra självförtroende ibland faktiskt lite för bra för mitt eget bästa men tackar som frågar.
       Det kan bero på att jag tycker 9 till 5 är en intetsägande rätt tråkig person som är som folk är mest men försöker att verka märkvärdig och intellektuell.

   Och jag får en känsla av att du försöker vara sådär typisk svensk.. ja, du fattar

    Ursäkta mig men varför skulle såna otrevligheter vara svenska? Man får aldrig säga något negativt om folk med annan etnicitet än svensk men svenskar och svenskhet får man basha hur mycket som helst. Det räcker.

     Jantelagen är väldigt svensk?

      Den e väl dansk?

       Andel Sandemose var i och för sig halvt norsk och verkade i Norge.

     Etnomasochism har hyllats alldeles för länge. Dags att sluta racka ner på svenskhet. ?‍♀️

    På riktigt älskar när folk antyder att det är något negativt att vara svensk. Tycker vi svenskar är helt underbara. Trevliga och artiga. Fattar inte vart fan ni andra bor i landet som bara gnäller på svenskar? Har nästan aldrig träffat på någon som är rakt oartig av sig, speciellt inte här uppe i Norrland? Och det här med att det är så svenskt att bli kränk? Tror faktiskt det är en väldigt liten skara som faktiskt blir det. Det är bara det att de är dem som hörs och syns mest. Sen bor man här i Sverige, så tycker jag det är ganska självklart att vissa saker upplevs väldigt svenskt för det är något vi ser ofta. Tror det är ganska isch snarlikt världen över… Kan tycka vi är ärliga också om vi inte gillar något. Känns inte alls lika fejkade som tex amerikanarna som jag förresten tycker upplevs som ett väldigt dumt land (har rest väldigt mycket inom USA). Vi alla är ju olika och väljer att se allt olikt.

     Låter lite kränkt

    Men vad är ”typiskt svenskt”? Det känns allt som oftast att det är vi svenskar som säger så om varandra på ett nedlåtande sätt när de egentligen borde vara utländska medborgare som uttalar sig om vad som är ”typiskt svensk” för att uttala en uppfattning.

    Jag bor utomlands (inom Europa) och ALL lokalbefolkning och även andra från olika delar av världen jag stöter på hyllar skandinaver som otroligt trevliga, vältaliga, respektfulla, hårt arbetande, lojala osv osv…

   Håller med 🙂

   Det ”roliga” här inne är att det aldrig kan bli rätt. Alla är likdana, o-originella och personlighetslösa blabla brukar det låta.

   Sen har vi en influencer som faktiskt är cool och egen men då är det också fel?

    Men en del försvarar henne som om hon vore en privat vän. Det är ju också lite löjligt kan jag tycka? Visst är hon en bra bloggerska, men hon säljer ju ändå en produkt till oss.

   Lite intesomallaandra typ.

    Ja det gillar VI inte här i Sverige! Alla ska in i ledet och bete sig som vi gör här. Du ska inte tro att du är bättre än vi!

     Sverige? Det är väl ändå relativt universellt att pika sådana yttringar. Har du sett press och kommentarsfält i andra länder?

      Nä. Each to their own men just jantelagen och inte sticka ut är väl väldigt svensk.

      Du har helt rätt! Läser ett flertal engelska tidningar och deras kommentarsfält har samma jargong som våra.

       Skulle vara till anonym 17.05

  Jag hade en ödla när jag var yngre som hette Ceasar Sallad. Vi hade skitkul ihop? han lyssnade på mina vardagsproblem tusen gånger bättre än mina tjejkompisar

   Fan vad det inte ens var relevant information kände jag nu när jag läste det…. ?

    Bästa anekdoten ju!

    Jag blev glad av den infon?

     Jag med! ?⭐️

     Jag med!

  Min mans kompis hund heter Schnitzel.

  Hahaha! Vill höra mer roliga djurnamn!

   Jag hade en kanin som hette Kronken och jag kallade honom verkligen allt möjligt. Ickos-Fickos, Fik-Fik, Kronkiboy, Ikis…

   Och min son kallar jag prins-pojken, men jag hör ju själv hur töntigt det är så det säger jag bara oss emellan haha.

   Dottern är Fis-loppa eller Fis-fia men även Gullsnuppan osv…

  Vi hade bekanta som bytte namn på sitt barn ca vid skolstart för att ”det inte kändes rätt”. Från ett absolut inte konstigt men lite ovanligt och vackert namn till det tråkigaste mest fyrkantiga Svensson-namn som finns (från ett som ca 10 000 heter till ett som ca 150 000 heter).

   Så indirekt ansåg de att barnet inte kunde bära upp ett ovanligt och vackert namn, utan egentligen klädde bäst i ett trist Svensson namn haha. Absurt!

    Antagligen tyckte inte föräldrarna att namnet var tråkigt? De kanske ändrat sig gällande det äldre och tyckte det kändes pretto eller bara löjligt eller något? ? Usch, läskigt åtagande ändå att välja ett namn åt en annan människa, om jag får barn någon gång lär vi bli stammisar hos Skatteverket pga hur velig jag är.

  Träffade någon som hade två hundar som de döpt till Optimus Prime och Majken 🙂

   Majken! Så fint namn. Alltid älskat det.

    Min hund heter Majken men kallas sheriffen av soffenhamn (och har typ 20 andra smeknamn) ?

  Jag relaterar till Sandra Beijer här. Mina barn vande sig sent med sina riktiga namn för vi kallar dom alltid vid smeknamn. Tror det är relativt vanligt ändå?

   Det är jättevanligt, folk som har nåt emot det tror jag inte har egna barn ärligt talat

  När vi skulle skaffa hund funderade vi länge på vad den skulle heta. Massor med både gulliga, roliga, typiska och oväntade diskuterades.

  Det slutade med att vi adopterade en vuxen hund, som redan visste sitt namn och lystrade till det. Han heter Bob. Varken supergullig eller originellt, men Bob Hund fick behålla sitt namn.

  Sa också bebisen om mina barn när de var just bebisar. Och deras namn och ett gäng andra smeknamn.

  En Dobermann i hundparken här heter Gusten. Tycker det är ett lite gulligt och gubbigt namn på en så majestätisk kraftfull hund.

  Vi har bekanta som har döpt sin hund till katten.

   Vi har en katt som heter Grisen…? Hon är jättefin!?

  Ibland hör jag folk som kallar sitt barn för ”lillfisen”. Fisen. Alltså fisen?! Jag kommer aldrig att förstå.

   Hahahha jag och min sambo kallar varandra dylika saker hela tiden, vi är så vana att det bara kommer så som vilket smeknamn som helst. Händer alltså flera gånger om dagen. Kommer garanterat kalla mina barn motsvarande grejer. ?

   Jag har en bekant som kallar sitt barn ”Brakskiten” – och tyvärr inte bara direkt till hen (som ett ”gulligt”, familjärt smeknamn), utan till folk i allmänhet ?

   Ja det känns ofräscht och lite taskigt. (Ja jag fattar att barnet inte fattar o tar illa upp men det är väldigt konstigt att använda ett sånt ord som smeknamn..)

    Att säga att nån är en liten fis menar ju inte att man relaterar till innebörden av fis. Tycker folk förstorar upp detta med smeknamn på små barn? Inte så att man går omkring och kallar sin tolvåring för lillfisen

     Vad menar man annars? En fis är en fis. Också hört folk kalla dem prutten osv.

     Well, just när det gäller min bekant som kallar barnet ”Brakskiten” så gäller det faktiskt ett barn i tonåren

  Har haft en katt som hette råttan. Förvirringen som uppstod alltså, särskilt när det kom små barn på besök.

  En kollega till mig har döpt sin pitbull till Attack. Hehe.

   Fult namn på en ful hund då. ?

    Väldigt rar hund faktiskt, och i mitt tycke gullig precis som alla andra snälla hundar. 🙂

   Hen borde döpt den til Fifi eller Pluto istället. Coolare med mer oväntade namn på en sådan hundras.

    Ja namnvalet var ju för personen tyckte det var kul att ropa ”attack” ute och så kommer en hund springande, inte att det skulle vara oväntat. ? Man kan ju tycka att det är att dra skämtet för långt men kollegan har också hemsk humor. ?

     Okej jag förstår, men håll med att t ex Drago (Dragomir) skulle vara ett kul namn på en Toypudel?!! ?

      Haha supergulligt ju.

   Min hund blev attackerad av en pittbulle så jag har liiiiiiiiiite svårt för de. De är söta men det kan smälla

    Ja alltså har själv absolut en viss olustkänsla kring hundraser som kan göra mycket skada och som historiskt är avlade till att vara avvaktande eller aggressiva mot främlingar, typ kamphundar och vakthundar mm. innan jag ”känner” hunden i fråga, så det förstår jag till fullo. Tycker ju dock de är väldigt söta ändå, de är ju oftast bara små gosevovvar, trots käkstyrka som en bulldozer… ? Så beundrar deras gullighet på avstånd. ? Men hade absolut varit på min vakt om jag hade haft en egen hund eller ett barn, kring alla djur egentligen, men extra mycket kring raser som kan göra extra mycket skada om de har ett olyckligt lynne eller fått en dålig eller bristfällig uppfostran.

  Min katt ”hette” Gaston (men något annat fancy på pappret). Han dog i hög ålder innan jul och jag saknar både honom och namnet. Han var verkligen en underbar herre.

   Åh förstår att du saknar!

   Himla bra namn på en katt 🙂

   Hur fint namn som helst ju! Och usch, saknaden måste vara så ofantligt stor efter ett husdjur. ??

  Jag fick en katt på min 17-årsdag som jag döpte till Grisen. Han levde ett långt och lyckligt liv och fanns vid min sida till min 34-årsdag ❤️

   Så fint! ? gulligaste namnet också! ?

   Jag har åxå en Grisen! Hona dock… inte jag som döpt henne, vi tog över henne som 7-åring. Fin katt!?

  Jag hittade min katt i skogen. Jag sa ibland till henne din pappa var en varg och din mamma var en räv så därför blev du en lite Mumma. ??

  Usch, jag kommer att tänka på ett ex som kallade sin penis för Fido. ?

   Hahaha omg.

   Fido, buss på henne! Äääee fyyfan

   Haha det var det konstigaste jag hört ? Undrar vad hans association till namnet Fido var? Aldrig hört det i något annat sammanhang än som hundnamn? Men han kanske identifierade sin penis som en bichon frisé?

  Jag har fått en dålig ovana att lära mina barn fel namn på saker, namn som jag själv hittat på. Flaska är tatu och mammas famn är mammka, ersättningsmjölken är kölk osv.. tror nog de lär sig vad saker heter på riktigt tids nog.

   Vi försökte lära sonen att krokodilen sa gogligogligogli istället för raaawrr eller vad man nu brukar lära barn att krokodilen säger. Han gick tamefan inte på det så det satte sig aldrig, trots att han aldrig hört nåt annat. Synd ändå.

  Ville döpa hunden till typ ”Farmor”. Blev nedröstad tyvärr av min sambo. Hade ändå varit roligt om sonen (som bara var bebis vid tillfället) hade försökt förklara på förskolan om hur ”Farmor åt bajs på promenaden.” eller att ”Farmor inte gillar grannens katt hon brukar jaga den”
  Eller stå ute och ropa ”FAAAARMOOOOR!!!! Hiiiiiit!!!”

  Så besviken på min roliga namnidé! ?

  Gillar annars ”människonamn” på djur, såsom Mia, Lennart, Göran, Kevin osv. ?

   Ett barn på ”min” förskola hade en katt som hette farmor, han berättade att farmor klättrat upp för högt i trädet och satt fast där hela natten, och farmor ville inte komma ner när de ropade på henne och lockade med mat…det var en del frågetecken innan personalen förstod att det var en katt han pratade om?

   Haha, det var ju bästa förslaget! ??

  Katten i ”håll huvet kallt” (julkalendern 1994) hette Geten. Det tyckte jag var kul både då och nu.

  Min sambo kallar mig för Apan och har gjort i typ 12 av våra snart 15 år tillsammans. Vid ytterst sällsynta tillfällen kallar han mig vid mitt tilltalsnamn och då reagerar jag knappt. Alla andra jag känner kallar mig ju för mitt riktiga namn så på jobbet och så är jag ju med om någon säger Elin men om just han gör det så kopplar det liksom inte.

  Vet många som döpt sina katter till KF (Katt-Fan)

  Min lillasyster hade en kanin för ett gäng år sedan, en hona. Hon hette Katten Ragnar, det blev många fel hos veterinären emellanåt ?

  Mina barn har massa smeknamn av kärlek ?❤️

  Min katt har det tråkigaste djurnamnet någonsin. Barnen fick välja och typ alla djur heter så. Någon som kan gissa? 😉

   Alla djur? Har inte djur olika namn. Kossor heter Stella, hästar heter brunte, hundar heter fido och katter heter misse eller murre.

    Nej? Kossor heter Flora och Doris, hästar heter Pålle eller Mulle, hundar heter Ludde eller Charlie och katter heter mysan, morris eller maja. ??‍?

   Kattis

   Missan.

   Gosan? Mysan? Pussgurkan?

  Blir faktiskt lite orolig att barnet inte noterar tilltal 🙁

   Det ska du inte vara.

    och du är hennes följarskara HAHAHAHAHA

   Hennes bebis är väl jätteliten?
   Yngre än min som är 8 månader, och är starkt tveksam på att han vet vad han heter.

   Han reagerar på tilltal, men skulle inte spelaroll om jag sa ”Kalle”, ”Juan”, ”Lars” eller hans riktiga namn.

  Vi har två katter och jag brukar kalla de båda ihop för gubbar så nu lyssnar båda även på ”gubbar” ?

   Ja jag tror min förra katt trodde att hon hette ”kissen” för det var det hon fick höra oftast.

  Jag hade en kompis vars storasyster (som va ca 30 år) döpte sin hund till farfar, hunden slet sig en dag och hon sprang runt och ropade ”faaaarfar” över vår lilla by… folk vände på huvet och hann undra mer än en gång innan hon fick förklarat att de va en hund lös ?

  Töntigast är att kalla sin kille/man för baby, är ju så vanligt i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.