Gubbe – en tjänst som hjälper äldre med allt de kan tänkas behöva hjälp med.

Michaela Forni gör reklam för tjänsten ”Gubbe” – en tjänst som hjälper äldre med allt de kan tänkas behöva hjälp med.
Jag har aldrig hört talas om en liknande tjänst och tycker det låter spännande.
Enligt hemsidan är Gubbe en ny typ av seniortjänst som håller äldre aktiva, hjälper till med vardagssysslor och som samtidigt ökar tryggheten för hela familjen. Dessutom skapar de meningsfull sysselsättning för ungdomar.
Som ett komplement till exempelvis hemtjänsten som har väldigt begränsat med tid och sällan har tid att sitta ner och prata, om än så bara för någon minut tycker jag det låter som.

Minst var tionde svensk över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden. Det är känt att ensamhet har en negativ koppling till välbefinnande, funktionsförmåga och hälsa — ensamhet kan till och med orsaka tidig död.

En känsla av meningsfullhet och samhörighet förebygger ensamhet. Detta skapas av nära människorelationer, meningsfulla saker att göra och hobbyer.

Ofrivillig ensamhet är hemskt. 
Om det här är en tjänst som fungerar så tycker jag att det låter toppen.
Att kunna skänka en äldre släkting meningsfulla möten, diskussioner och lite hjälp med allt möjligt, om man själv inte har möjlighet.
Kanske bor man långt bort eller har svårt att finnas där så mycket som man önskar?

Så här kan det låta efter ett besök:

Fakta från hemsidan:
Priset för tjänsten efter rutavdrag ligger på 225 – 245 kr/tim, beroende på besöksfrekvensen. Priset på tjänsten omfattar följande: 25 % moms, Gubbe-vännens lön, försäkringar, pensionsavgifter, förvaltningskostnader, hyror, kostnader för affärsutveckling och personallön.

Vad tycker ni om den här typen av tjänst?
Tycker ni att det låter bra eller är ni skeptiska?

151 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Klart det är bra att det finns men det är synd att behovet av en sådan tjänst finns. Klarar du inte av vardagssysslor ska kommunen hjälpa dig, antingen med hemtjänst eller med särskilt boende. Men utrymmet för den här sortens tjänster finns ju eftersom kommunerna lägger minsta möjliga på att ta hand om äldre.
  När det gäller den sociala delen finns det flera frivilligorganisationer som anordnar aktiviteter, bland annat Röda Korset och Svenska Kyrkan.

   Min farmor har hemtjänst som leverar mat, hjälper henne att tvätta/byta sängkläder och duschar henne. Egentligen, rent krasst, kan många nog tycka att hon borde komma in på ett hem nu men hon vägrar det och är väldigt klar i huvudet så det känns fel att ”bara sätta henne där” mot hennes vilja, framförallt när hemtjänsten ändå funkar så bra.

   Anyway! Det jag skulle säga var att ”Gubbe” kan vara en kompletterande tjänst för just pensionärer som min farmor, som har hjälpen men inte sällskapet! Om anhöriga är utspridda och inte kan komma mer än en dag i veckan tex.

    Ja så det för många anhöriga – det är de äldre som bestämmer! Många förfasar sig över att någon äldre bor ensam och ”skulle verkligen behöva ett särskilt boende”. Men har svårt för att ta till sig att det är den äldre som bestämmer och aldrig kan tvingas på varken hjälp eller boende. Sen kan andra tycka hur mycket som helst om att anhöriga inte ställer upp. Varken du eller jag vet vilket förhållande man har och ingen ska döma. Så jag tycker det är bra att olika organisationer finns, gratis eller till kostnad, som hjälper till med det där extra. Är själv volontär och träffar äldre för samtal, fika, lite manikyr eller några papiljotter i håret, ett läkarbesök/ sjukhusbesök, putsa några skor. Ja lite av varje helt enkelt. Mycket givande även för mig. Före detta biståndshandläggare inom kommunen och SOL

     Var är du volontär? Skulle också kunna tänka mig att göra detta!

      Vi har ett volontärcenter inom kommunen där du kan välja vad du vill göra. Jag är över 65 och är seniorvän. Men röda korset vet jag har liknande verksamhet på en mängd platser.

       Tack för svar, ska genast kolla upp detta!

    Så tänker jag också! Hemtjänsten är ju inte där mkt å även om det funkade bättre så skulle dom inte vara där jämnt. Jättebra att ha någon som kommer regelbundet och utan att stressa iväg. Hade älskat om det fanns när min mamma fortf levde. För även om man är där så måste man ju jobba å ha ett liv å kan inte vara där jämnt.

    Jag har jobbat extra inom hemtjänst och många anhöriga kommer bara få gånger per år!!! på besök. Jag tycker detta är jättebra men tycker inte om ordet Gubbe. Det låter osympatiskt!

     Vad ska det heta istället? kärring

  Tycker det låter som en fin tjänst men dyrt för en pensionär tyvärr.

   Ja, speciellt för en pensionär som betalar för hemtjänsten och som sen ska betala extra. Blir kanske ett erbjudande för de som anser sig har råd? Trasigt att man ska behöva betala för sällskap men förstår att det finns många som är ensamma.

  Låter som privat hemtjänst, som finns i Finland. Många besök var kaffe och promenad sällskap för de åldringar med pengar och anhöriga långt borta.

   Gubbe är ett finskt företag.

  Wow, vi lever i ett superkapitalistiskt samhälle. Det är bara att betala och dra av på Rut om man vill att någon ska umgås med en.

   Fint att möjligheten finns! 🙂

  Glömde du inte att dela med dig av rabattkoden i inlägget?

   Förlåt!
   Med koden #camcamsgubbe får du 0% rabatt på tjänsten.

  Fin tjänst och behövlig sådan.
  Idag verkar folk fortfarande tro att om man bara skaffar barn så kommer man inte vara gammal som äldre och hemtjänsten kommer ta hand om hushållssysslor.
  Så många ensamma äldre man gått hem till när man jobbade i hemtjänsten som ung, som sörjde att deras barn inte hade tid eller helt enkelt inte ville hälsa på och bry sig om.
  De flesta inom htj hetsade sig igenom de minutrarna de var där och de äldre fick noll personlig kontakt.
  Idag är det ännu värre, det är timvikarier som inte kan svenska, en del har tagit sig igenom en uska-utb men kan fortfarande knappt byta blöja på en vuxen person.
  Det fuskas och glöms bort.

  Nä gör all sorts vård och skola statlig igen och slopa vinstkrav. Det måste få kosta. Människoliv får inte budgeteras.

   Problemet skulle lösa sig självt om folk slutade skaffa barn.

    Haha, men lille du! Har livet varit hårt mot dig?

     Nej, inte särskilt. Vadå då?

    Yes! Så dör hela mänskligheten ut inom 1-2 generationer när ingen mer skaffar barn! Exakt som naturen planerar för mänskligheten! Right?

     Tror naturen hade blivit jätteglad om mänskligheten dog ut inom 1-2 generationer!

     Haha ja, för mänskligheten agerar ju definitivt på naturens premisser i övrigt liksom…………….

    Men va? Oj hur bitter kan man vara ?

   Jag jobbar i hemsjukvården som ssk. Det märks verkligen hur ensamma många är. De blir så glada av att jag kommer, även om besöket kan innebära blodprov, kateterbyte eller annat mindre kul. De vill bjuda på kaffe och prata. Om jag har längre besök så vi hinner prata mycket märks det verkligen att de är gladare när jag åker.

   Kan inte hålla med mer. ?

   Många gamla sitter själva för att dom kanske prioriterade sitt eget liv framför barn och barnbarn, så gjorde mina skilda föräldrar. En flyttade ett par timmar bort och hälsade aldrig på, och en bodde närmare men valde annat när dom var pigga. Nu när dom är gamla och skraltiga så ska dom ha hjälp med allt?

    Tyvärr är det nog så för en del. Självklart måste man investera i sina relationer om de ska finnas kvar. Och det gäller ju inte bara eventuella barn och barnbarn, man kan vara hjälpsam och trevlig mot övriga släktingar, vänner i olika åldrar, grannar osv. Förhoppningsvis kan man då hjälpa varandra och finnas där för varandra genom hela livet.

   09:17 håller verkligen med! ❤

  Skulle behöva en sådan för mina svärföräldrar. De har teknikstrul typ varannan vecka. Och så berättar de inget för barnen för att de ”vill inte störa” mitt i veckan. Vi är ju alla ”så upptagna”. Så de sitter med ickefungerande tv eller bredband mm i flera dagar i väntan på helgen. Blir så hjärtekrossad och frustrerad varje gång. Det är bara några kilometer emellan oss. De kanske hade de varit mer bekväma med att be om hjälp om det kom från en sådan tjänst.

   Kan ni inte besöka typ en gång i veckan och passa på att fråga om allt funkar? ❤️

    Tycker det låter som att dom gör det. Så fint!❤️

   Jag jobbar på en s.k. förebyggande enhet/seniorträff inom äldreomsorgen. Här har vi en digital fixartjänst för äldre som är helt kostnadsfri. Kommunen har även en seniorfixare som hjälper äldre med saker som att byta glödlampor, sätta upp gardiner e.t.c. Den är också gratis.

   Kolla med din kommun om det finns liknande där du bor.

   Kan tipsa om att installera program på datorn så ni kan fjärrstyra. Gjorde så till mina morföräldrar och det underlättar och man kan lösa en hel del på distans.

  Jag skulle älska att vara en gubbe om jag bodde i Sverige. Att få sitta och umgås med en go tant eller farbror och höra om deras liv och erfarenheter, kanske få lära mig nya saker som tex virka och att få ge lite glädje till den äldre generationen. Finns ju liknande saker som Äldrekontakt men som bygger på volontärer. Tycker detta koncept låter bra och extra plus att det också ger folk jobb. Allt som kan göra att folk på äldre dar känner sig mindre ensamma är jag för. Alla har ju inte sina släktingar i samma stad heller.

   Ja, det ger folk jobb, men i genomsnitt bara 1 dag/vecka, oftast 2 timmar/gång = 8 timmar/månad. Timlönen är 114 kr/timme. Så det är inte så att man får en massa äldre att besöka och kan jobba på 100% eller ens 50%.

    114/timmen? Vilket rån.

     Alla jobb för dagens unga är ett rån. Dom ska också lyckas gå i pension en dag.

     Det är ju frivilligt att jobba där och tycker det låtet perfekt för en student eller kanske en äldre. Det låtet ju inte som ett jättejobbigt jobb heller, mer givande och dessutom får man lite betalt.

      Det ska löna sig att jobba. Hade du jobbat för 114 kr/timmen? Man tjänar ju ingenting på det.

       Jo, 114 kr i timmen tjänar man. Det beror väl på vad alternativet är, för mig hade det varit toppen under tiden jag pluggade.

  Tyvärr skeptisk med tanke på alla som rånar och lurar äldre ?

   Jag är säker på att man får visa utdrag på belastningsregistret innan man börjar. Och om man börjar sin rånarkarriär i samband med att börja jobba kickas man ut snabbt skulle jag tro.

    Tänker att det finns de som försöker få den äldre att skriva om sitt testamente ? så inte ett uppenbart rån liksom.

     De har regler som gäller för gubbjobbarna och de äldre så om ett testamentbyte sker får man nog reda på det förr eller senare. Om inte, testamentet kan även upphävas.

      Hoppas ? Läst i tidningen om att det är svårt att sätta dit bedragaren eftersom testementändringen skett ”frivilligt”.

  Det är väl något liknande som Veteranpoolen.

   Nä, tvärt om. Veteranpoolen är äldre som jobbar med hushållsnära tjänster, typ trädgårdsskötsel.

    Nja, det finns yngre där också.

     För att jobba ska du vara ålders- eller avtalspensionär.

     Oavsett var det helt irrelevant eftersom svaret handlade om att Gubbe inte är som Veteranpoolen.

      Och det står ”något liknande” inte att det är likadant.

       Men det är ju fortfarande inte något liknande. Sluta tjafsa!

  Här där jag bor finns denna tjänst sedan många år i regi av den lokala Röda Kors-föreningen. Kostnadsfri, dessutom.

   Samma sak i Stockholm.

   Ja men nu har nån klurat ut att du kan tjäna massa pengar på detta och då ska ungdomar tjäna pengar åt någon VD, för att göra ett jobb som annars görs utav en god tanke. Underbar kapitalism som skapar denna gig-ekonomi!

    Problemet är att behovet är större än vad frivilligorganisationerna kan erbjuda. Sen är det verkliga problemet att detta bör fås via kommunen, men att få hemtjänst för en promenad runt huset eller fika är i stort sett omöjligt.

    Varför är det fel att tjäna pengar? Är väl jättebra om det skapar ingångsjobb dessutom.
    Eller menar du att alla jobb som hjälper människor ska vara ”för att vara snäll”? Ska läkare, hemtjänst, snöröjning och busschaufförer också jobba gratis?

     När man betalar för en tjänst har man ju dessutom möjligheten att skräddarsy den efter egna behov. Kanske är det svårt att hitta en volontär som kan ställa upp just de tre timmarna när du vill åka på teater eller liknande. Många äldre har ändå möjligheten att betala och då är det väl bra att denna tjänst finns. Det enda negativa skulle väl vara om personer som tidigare jobbat som volontärer går över till detta så att frivilligorganisationerna står utan folk.

     Dom här ungdomarna kommer ju inte att tjäna pengar, det var min poäng. 114 kr i timmen, hade du jobbat för det? VDn kommer ju tjäna stålar i alla fall, kanske det du syftar på? Hurra.

      114kr/h är en vanlig timlön för en timvikarie i vården. 2011 hade jag 104kr/h. Inte jättehög men helt duglig för någon som har ett första jobb.

      Om man som ung vill bli rik på 6månader då är nog inte detta jobbet för det nej. Men många behöver ett jobb. Många behöver komma in på arbetsmarknaden och ha något att sätta i sitt cv. Många behöver ett jobb där det är ok att träna sin svenska.

      Och ja, när jag var yngre hade jag flertalet jobb som betalade betydligt mindre. Det är något grovt fel på samhället när kids utan erfarenhet utbildning eller expertis förväntar sig titlar å höga löner. Det är något man får jobba sig till!

     Det är inte fel att tjäna pengar. Men det är ett problem, tycker jag, om såpass basala behov som mänsklig kontakt och vanliga vardagsbehov (som skulle kunna ingå i hemtjänsten, om denna finansierades bättre) ska täckas genom privata kommersiella tjänster. Dels tyder det på större problem i samhället, att det behövs. Dels blir det en fråga om betalningsförmåga. Lite samma anledning som att många inte vill ha privatiserad sjukvård.

     Läkare och snöröjare ska inte jobba gratis, nej, men de brukar få sin lön genom den offentliga sektorn. Det är en helt annan sak.

      Men om personen vill bo kvar hemma och av olika anledningar inte har så mkt besök, då är ju detta toppen. Jag tänker inte att det ska ersätta eller ens jämföras med hemtjänst utan detta är något som äldre eller släktingar/vänner till den äldre kan välja att betala för som extragrej!!! Såklart är det hemskt med äldre som är ensamma, men det kan ju finnas anledningar till att den är ensam å barn å barnbarn inte hälsar på som någon nämnde. Och vill då inte personen flytta utan bo kvar så är det ju omöjligt för staten att ha någon där som sällskap 24/7.
      Ser verkligen inte problemet. Går väl att jämföra med barnpassning. Staten erbjuder förskola å skola å för föräldrar som inte har släkt å vänner som kan hjälpa till så betalar man någon utifrån.

  Anitha Clemence säger så här på Gubbens hemsida:

  ”Min mamma är svårt sjuk i demens vilket är ärligt sagt rätt smärtsamt och ofta har jag inte tid att hälsa på. Gubbe fungerar som en förlängd arm till min mamma. De kan göra precis det min mamma fortfarande uppskattar under de få vakna timmarna hon har under dagen.”

   Om hon är så sjuk, borde mamman inte bo på ett hem då?

    Ja, hon gör det.

    Man kan inte tvinga någon att flytta till hem trots demens. Om den med demens säger att den vill bo kvar hemma så får den göra det.

  Varför finns det inte fler ställen där ensamma äldre kan ses? I t ex Italien eller Grekland är det mer vanligt att äldre finns kvar i samhällets gemenskap. Så sorgligt i Sverige på det sättet. Hört att det intebärcalltvgörvovanligt att äldre söker dig till akuten för krämpor/sjukdomar när det egentliga problemet är ensamheten.

   Känns som att svenskar är väldigt noga med att endast umgås inom familjen så de som inte har en familj blir ensamma ?

   Tror man är bättre på att släppa in folk i gemenskapen i andra länder?

   intebärcalltvgörvovanligt ? hahah vad skriver du?

    Inte allt för ovanligt gissar jag på..

     Exakt! ?

   Cafét jag jobbar på har vi väldigt många äldre stammisar som är där varje dag, tycker det är jättefint, de umgås inte särskilt mycket med varandra men vi som jobbar där bli bra sällskap. Finns flera som är över 100 till och med. Dock så förutsätter det ju att de är hälsosamma nog att orka komma ut. Skulle gärna voluntära för att komma till de äldre som inte kan komma ut men vet inte vart man ska söka sig till?

    T ex genom Äldrekontakt där de har samlat olika gäng med äldre som träffas för att fika 1 gång/månad hos volontärer. Man kan vara volontären som de träffas hos (2 gånger/år), chauffören som skjutsar de äldre till träffen och tillbaka och som deltar i fikat (eller koordinator som planerar träffarna) https://www.aldrekontakt.se/

    Ett tips är också att kolla på Volontärbyrån, https://www.volontarbyran.org/

   Kanske något vi kommer att se i Sverige i framtiden?!

   ”I Japan är t ex den snabbast växande gruppen i fängelse pensionärer som frivilligt begår lindriga brott för att få den gemenskap och det sällskap som finns i fängelset.”

   https://www.svt.se/kultur/ensamhet-rokning-hjartattack-demokrati-halsa-noreena-hertz

    Inte bara gemenskap och sällskap utan tak överhuvudet och mat på bordet då gruppen fattigpensionärer ökar och ökar.

  Avskyr hur äldre behandlas. Du växer upp och dina föräldrar tar hand om dig och ger dig kärlek (förhoppningsvis) men sedan är du för upptagen för att ens bry dig om dina föräldrar. Du går ut genom dörren när du är 18 år för att bli självständig och sedan struntar du i resten. Tackar vet jag generationsboende där kärleken till ens familj verkligen lyser igenom.

  All respekt till dem som tar hand om de sina.

   Du menar där man tvingas vara kvar i de narcissistiska familjeförhållanden man växte upp i? Det finns två sidor av varje mynt, och det ena är inte mer rätt än det andra.

    Många som har narcissister i sin närhet nu för tiden ?

     Snälla min mamma har lidit/lider av grava mentala sjukdomar och har gjort mig illa i min barndom. Jag har i väldigt få perioder i mitt liv bott med henne annars fosterhem. Men ändå hälsar jag på, mitt syskon varje vecka. (Jag bor på annan ort ganska långt ifrån). Jag pratar med henne flera gånger i veckan. Man behöver inte vara en stor egotrippad skitstövel som struntar i alla. Även psykiskt sjuka människor behöver sällskap och stöd. De flesta har inte agerat bra på grund av sin sjukdom inte av elakhet. Ja hon tar mycket av min energi och gör mig frustrerad men samtidigt hade jag inte funnits utan henne ♥️ Man får se det som att man stödjer ett litet barn som inte har de mentala förutsättningarna att förstå.

      Kan du inte läsa? Jag satte (förhoppningsvis) inom parentes av en anledning.

       Svarade blubb om det inte framgick? Eller du kanske svarade blubb du med? Förvirrande det här ?

        Förlåt! Jag svarade på helt fel kommentar ber om ursäkt ?

    Du är antagligen en av dem.

   Fast generationsboende är ofta inte helt oproblematiskt. Titta på historien där de äldre bodde just i generationer t.ex på gårdar. De gamla levde ofta i undantagsstugor och var mer till belastning för familjen då de inte längre kunde bidra till försöjningen genom arbete. Har träffat en del äldre genom mitt arbete på 70 och 80-talet som var väldigt tacksamma för att få ett eget boende och slippa ”allmosor” från den yngre generationen. Finns ofta en baksida också.

    Absolut men tycker att människor överlag är extremt känslokalla och egoistiska.

     Ja tycker det med. Jag har rest mycket och tycker männuskor bryr sig mer om varandra i andra länder. Jättesynd det inte är så här.

  Jag jobbar i hemtjänsten och behovet av sånt här finns faktiskt och är inget vi kan hjälpa med. Vi i kommunen kan utföra saker som städ, tvätt, dusch, personlig hygien, medicin, måltider osv, men det är det där lilla som fattas! Det är många som frågar efter det men som vi får säga nej till för det tillhör inte vårt jobb. Exempel på sånt kan vara att julpynta, ta ner julpyntet, boka besök till tandläkare, vårdcentral, synoptik osv, byta lampor och batterier, hämta saker i förråd och källare, baka, sätta upp tavlor, köpa nya skor & kläder, listan går vidare… Det finns faktiskt ett stort behov för dom där småsakerna som man inte tänker på! Vissa har inte anhöriga som kan hjälpa dom och vissa har anhöriga som inte förstår sig på såna behov också. Dock så är jag tveksam på en sån här typ av tjänst som en influencer som Forni gör reklam för, jag tycker detta borde finnas i kommunen istället som ett extra erbjudande utöver den vanliga hemtjänsten! Vet att det finns typ veteranpoolen med seniorer som jobbar extra med sånt här men det blir inte samma sak. Hade ju varit bättre för de äldre om samma personer som kommer hem till dom varje dag och känner dom också är samma som kan hjälpa dom med övriga grejer.

   Ja, det borde verkligen finnas i kommunen! När jag var ung och sommarjobbade inom hemtjänst fanns de andra sommarjobbare vars enda arbetsuppgift var att ta dom äldre ute, antingen på promenad eller bara att sitta ute med dom. Det var fint.

    promenad och/eller social samvaro finns i hemtjänsten!

     Hur ofta hinner man göra det?

      Om de äldre har fått det beviljat som en insats ligger det på schemat för dagen och är alltså inte något man gör om man hinner. I min kommun kunde det vara tex att jag skulle vara hos en person i 30 min för hygien, påklädning, frukost, mediciner osv, och att det sedan var ”Rekreation och fritid” i 60 minuter efter det. Då gick vi ofta på promenad och ibland passade de äldre på att fixa lite olika ärenden, kanske till apoteket eller ICA. Ibland skippade vi promenaden och satt och spelade kort eller fikade och bara pratade. Tyckte att det var underbart att ha den schemalagda tiden att lägga på social samvaro!

      Såklart kunde vissa dagar vara extra stressiga och att ”Rekreation och fritid” blev något kortare, men ibland hade vi också luftigare schema och kunde lägga extra tid åt att sitta med när den äldre åt lunch och hann prata lite mer. Sen beror det såklart på var man jobbar i hur ofta man har den extra tiden och hur stressigt det är mellan besöken, men i min sektion i Malmö hade vi det på det hela taget väldigt bra.

       När var det?

      Där jag jobbade under några års tid så fanns det tid för det beroende på den äldres behov. Allt från en gång i månaden till två gånger i månaden. Ibland ville inte den äldre och då fick man helt enkelt göra någonting annat. Det är planerarna som tillsammans med biståndshandläggaren antar jag (inte säker) som bestämmer när och hur. Oftast en hel eftermiddag.

      ja precis, det är inte en fråga om man hinner utan det är en egen insats som man har varje vecka tex måndagar och torsdagar kl 10, inte bara om personalen hinner!

      I kommunen jag jobbar som biståndshandläggare i beviljas vi promenad / social samvaro1-2 gånger per vecka.

  Jättebra för de äldre, som ofta är ensamma. Det borde dock finnas något för yngre/medelåldern också, som också kan vara väldigt ensamma.

   Men ska ha alla i samhället ha någon prenumerationstjänst på att umgås??? Det är fan kallt även för att vara svenskt. Det är väl bara ringa dina anhöriga! Annars är du för sjuk/deprimerad för att det ska hjälpa att nån främling kommer, då behöver du vård och då ska dom instanserna hjälpa till.

    ”Det är väl bara att ringa dina anhöriga”. Sättet att säga det på gör mig förbannad.
    Jag har inga anhöriga eller någon att ringa till, och den sk vård jag får är tabletter. Inget annat trots att jag bett om det länge.
    Men du kanske kan se till att jag får den vård jag behöver?

     Inte kan en tonåring hjälpa dig i alla fall???

      Varför inte? Jag har inga problem med hur unga eller gamla människor är.
      Och bara för att jag kallar mej för Märta-Stina betyder inte det att jag är 80+.

    Jag har inga syskon eller nära släktingar och kommer heller inte skaffa barn. Vilken anhörig tänker du att jag ska ringa när jag vill ha sällskap när jag blir äldre?

     Jada vad tänker du själv? Hur planerar du klara dig?

      Varför svarar du Anna så? Tror du inte ensamma tänker varje dag på att de är ensamma och undrar om de alltid kommer att vara det, självvalt eller ej?

    Det är en ganska provocerande kommentar ”Det är väl bara ringa dina anhöriga!”.

    Alla som kommenterar här tycks ha horder av familjemedlemmar och finaste vänner.

  Fanns en underbar farbror som alltid tackade nej till bäddning och diskning när jag kom dit för att han ville fika tillsammans istället ❤️ Han fixade bäddningen själv innan besöket.

   såna har vi också och det låter fint när du beskriver det men det är jätteirriterande.. man har en viss tid och plats man ska vara på och dessa personer har fått beviljad tid för att vi ska göra just detta och så klarar dem det själva. då säger vi till biståndshandläggaren att dom ska ta bort eller ändra insatser. vi går inte hem till folk och gör helt andra saker bara för att dom ber om det! som denna gubben du pratar om, totalt onödigt att han ska ha disk och bäddning eftersom han tydligt klarar det själv. det han egentligen behöver är ju social samvaro. då kommer personalen för att prata, promenera, fika eller handla och det är ju tryggare för honom att veta att vi kommer för just detta, har tid avsatt för det och att han inte behöver stressa och tänka att han ska bädda själv för att vi ska hinna fika.

    …eller så blir han av med hemtjänsten.

    Var hjärtlöst att kalla det irriterande! Det som händer är att de blir av med hemtjänsten och då har han slitit järnet med att klara bäddningen själv helt i onödan. Den sociala lilla stunden var kanske det som gjorde att de orkade fixa lakanen själv.

     Men socialtjänsten är liksom inte där för att hålla någon i handen. Det är inte syftet. Du kan inte bara göra det till syftet för att det känns fint i hjärtat.

      Du förstod inte vad jag skrev. Läs en gång till.

     då får du kalla mig hjärtlös då, det är så vi jobbar. tänk dig själv om du jobbar som tex lokalvårdare så städar personalen själva varje gång bara för att dem vill umgås med dig istället? det är ju superkonstigt om du tänker efter och du hade nog förstått om du hade jobbat inom det. det finns tex folk som alltid duschar själva innan vi kommer, då antecknar vi detta och säger vi såklart till handläggaren tillslut för vi har ju ett schema som är planerat efter att duscha denna personen. alla vill ju inte att man sitter där utan då blir det istället 30 min som går åt i onödan där vi inte har något att göra. då hade vi ju kunnat ta den tiden till någon annan! socialtjänst är som någon annan sa inte till för folk som vill ha roligt och umgås när man känner för det utan det är till för folk som faktiskt behöver den hjälpen. bäddar man och duschar osv själv så behöver man ju inte den hjälpen! vi har även en kvinna som tackat nej till städ varje gång nu i tre månader, självklart har vi sagt till om det nu för varför ska vi planera in detta om hon inte utnyttjar det? hon betalar ju dessutom helt i onödan. men som jag sa så hade jag ju inte bara NEHEDU BERT detta behöver du inte hjälp med, nu kommer vi aldrig tillbaka utan jag hade ju rekommenderat honom att söka en annan insats, i detta fall social samvaro för det är ju det han behöver.

      Ja, jag tycker att det är hjärtlöst att kalla det irriterande. En ensam människa vill kunna dricka kaffe med sällskap och du kallar det irriterande. Det spelar ingen roll om du tycker att det är rätt eller fel, eller om personen i fråga bara har rätt till ett blöjbyte utan prat. Det är sättet du uttrycker dig på som låter hjärtlöst, du pratar om ensamma människor här!

       haha ja men jag förstår vad du menar men du behöver väl inte kalla någon för hjärtlös pga att man uttryckte ordet irriterande en gång på internet ? lugna ned dig lite, min poäng var inte att jag på något sätt vägrar fika med den där gubben utan bara att framföra att det finns väldigt många som har fel insatser. han du pratar om visste förmodligen inte att man faktiskt kan få hjälp med både bäddning och en stund att fika med sällskap om det nu är det man vill ha.

       Om en gubbe ringer polisen och de kommer hem till honom och han har dukat fram fika och egentligen inte behövde hjälp så är det irriterande, ja. Även om han är sällskapssjuk och menar väl, så utnyttjar han systemet. Hans insatser ska ändras till social samvaro eftersom han är fullt kapabel till att bädda och diska. Johanna har helt rätt i vad hon skriver och du överreagerar.

        ja men tack för att dina ord verkade komma fram bättre än mina hjärtlösa ??

         Det är väldigt lätt att ha en åsikt om en bransch som man inte arbetar med. Jag känner inte dig, men jag tvekar inte en sekund på att du gör ett fantastiskt jobb med dina brukare och sådana som Anni och company är de som gör att vissa dagar är piss för att de inte förstår systemet.

          gullig du är ?

          Naaw gulligt, klubben för inbördes beundran! ??

      Jobbar man med socialt arbete och med människor tänker jag att det är ett alldeles för snävt perspektiv att ha. Jag arbetar som familjebehandlare inom socialtjänsten och får tydliga uppdrag där det exempelvis beskrivs att ett mål är att barnet ska vara mer i skolan. När vårdnadshavare då ringer mig för att de vill få möjlighet att prata och uttrycka sin oro kring vad som så lyssnar jag och finns där. För att det är medmänskligt. För att det är en stor del i att vara människa, att se/lyssna och stanna upp i samvaro med människor. Det går inte att säga: tyvärr, detta finns inte i mitt uppdrag så jag kan inte prata med dig. Att jobba med människor är en lyx men också ett ansvar.

      Tycker man att denna äldre person har fått fel insats, fått praktisk hjälp istället för känslomässig närvaro så kan man ju samordna en SIP och belysa detta faktum. Att det finns ett stort behov, men att behovet kanske är annorlunda än vad som beslutats. Istället för att säga att det är irriterande och framföra att det inte finns något behov.

       men du tror väl inte jag går runt och säger detta till personen i fråga herregud. självklart är det dagar då jag har suttit och fikat med någon trots att de egentligen är beviljade en dusch eller promenad, eller att jag bara ska lämna en lunchlåda och istället står och byter en glödlampa eller ställer om en klocka på sommartid. ibland postar man ett brev åt någon som inte har möjlighet och ibland sitter man kvar och gör folk sällskap vid kvällsmaten trots att man bara ska laga till den och sedan gå. allt är inte alltid helt enligt spelreglerna. men det är klart att vi är har individkonferenser där vi tar upp insatser och anordnar arbetsmöten för att kunna göra dåliga situationer bättre. det låter på dig som att bara för att jag uttrycker ordet ”irriterande” till en person, som tydligen inte förstår hur just detta arbetet går till, en gång så är jag totalt inkompetent för att kunna arbeta med människor.

    Johanna; Hoppas verkligen inte att du jobbar i hemtjänsten där någon av mina anhöriga tillhör.

     det hoppas jag att jag gör för det är väldigt många som är tacksamma över att jag finns och anhöriga som tycker jag gör ett bra jobb ❤️

      Förstår precis vad du menar Johanna!! Till er andra, tänk att det är inplanerat 20 min för frukost och bädd… i tron av att denna stackars gubbe blir utan frukost är detta besök inplanerat kl 8:00. Ingrid som faktiskt behöver frukosthjälp sitter hungrig och väntar, hennes besök är schemalagt till 8:30. Ingrid skulle gärna ha frukost tidigare men schemat är så att denna gubbe som vill ha sällskap är före henne, och det är inte logistiskt möjligt att åka till Ingrid först för då blir man försenad resten av dagen. Skulle gubben vara inplanerad som fika kunde det besöket vara kl 13. En liten sak, men desto mer som brukar hemtjänsten fel, desto mer som BEHÖVER hjälp får lida för det.

       Och det är komplicerat med schemat, man kan inte köra av och an, besöken planeras strategiskt för att minska tiden mellan patienterna. Dessutom måste visa patienter med Parkinson eller diabetes prioriteras för att deras medicin är beroende på tiden. Sedan finns det patienter som ska iväg med taxi en viss tid m.m. Att det finns en söt gubbe som inte behöver hjälp men på pappret behöver hjälp med morgonsysslor förstör mera än vad man tror helt enkelt!

       jaaa precis så!

  Denna typ av jobb finns volontärt i många större städer idag. tex via Röda Korset och Svenska Kyrkan. Inte lätt att få men värt att kolla upp om ens anhörig inte har en ”tjock plånbok”. Kallas besökstjänst.

  Å ena sidan tycler jag det är kanon. Å andra sidan är det väll typ slutstationen vad gäller att vi i vårt samhälle leasar ut allt som har med våra äldre att göra. Jag älskar att prata med äldre människor och hade gärna åkt hem till de och fikat eller fixat gratis. Hade istället önskat en tjänst där man volontär kunde matcha folk som inte har några äldre i livet med äldre som inte har barn eller barnbarn. Extra mamma/mormor som i sin tur får extra barn/barnbarn.

   Det finns sådana lokala initiativ men inte på nationell nivå. Det är svårt att organisera volontärarbete i stor skala. Ofta innebär ju lönearbete att större intresse. Svårt.

  Låter tyvärr som något ungdomar ska göra för pisslön, för att hemtjänsten inte hinner med. Som alla andra gig-jobb unga ska lockas till så är det troligtvis kassa villkor, absolut minsta möjliga lön och inget kollektivavtal.

  Hoppas jag har fel! Men är riktigt skeptiskt mot gig-jobb. Speciellt eftersom detta verkar innefatta viss vård…?
  Svenskar umgås inte så mycket med sina släktingar och föräldrar när de blir gamla – ungdomar ska ta hand om dem, antingen via kundservice där de ringer 10 gånger i veckan av ren ensamhet eller genom att vi pimpar ut våra unga till gigekonomin, som det här.

  Verkar alltid vara samma personer som inte har tid för sina föräldrar som tycker det är synd hur vi behandlar gamla… Ring dina föräldrar och hjälp dem då. Besök dem. Det är liksom inte meningen att resten av landet ska agera skyddsnät åt dem. Det ska finnas insatser men i första hand tycker jag att anhöriga ska finnas behjälpliga.

  Se dokumentären ”The Swedish theory of love” om ni inte redan gjort det.

  Säkert bra men och det finns ett men, sakta men säkert går vi mot att allt mer ska betalas av den enskilde och inte vara en kommunal service via skattsedeln. Marknadskrafterna styr. Man behovsanpassar och ser då att en sådan här funktion tar allt större plats. Vilket inte är detsamma som att jag tycker att just Gubbe är en dålig idé. Det fyller ett behov men vore bättre om alla kunde ta del, inte bara de som har råd.

   Välfärden urholkas…

  Ni som skammar anhöriga som inte kan vara närvarande tycker jag ska tänka till lite. Ofta bor anhöriga inte ens i närheten av sina gamla föräldrar och de flesta har säkert dåligt samvete och en ständig oro för sina gamla.
  Och även om man bor närheten så kan det vara svårt att få livspusslet att gå ihop. Jag säger inte alltid att det är så men bra om man har det i åtanke.
  Det finns även äldre människor utan anhöriga. Jag kommer att bli en sån gammal tant då jag varken har barn el annan släkt förutom den på min mans sida som vi inte är särskilt nära.

   Dags att skaffa ett sammanhang då?

   Sen kan det vara riktigt utmattade när ens anhörig börjar bli dement, ringer i tid och otid och man bara förlorar mer och mer energi på det. Sen kan det ju även bero på hur en som barn har blivit behandlat under barndomen, vissa som varit riktigt elaka vill man som vuxen inte alltid spendera all ledig tid på. För det tar tid när dom är äldre och allra helst dementa.

   Folk lever ju också längre så inte konstigt om barnen till en 95-åring själva är sjuka, kanske till och med bor på hem.

   Jag kommer från en annan kultur och det du skriver låter så främmande för mig. Jag förstår att folk har dåligt samvete. Varför flyttar ni inte närmare era föräldrar eller åsidosätter erat ”livspussel”? För mig är mina föräldrar en del av mitt livspussel så det blir liksom inte komplett om en pusselbit glöms bort i en annan stad

    Alla kanske inte kan eller vill flytta dit föräldrarna bor? Mina svärföräldrar har flyttat 45 mil bort, från Stockholm till landsbygden. Inte en chans att jag skulle flytta dit, det skulle vara både urholkade mentalt och fruktansvärt opraktiskt. De har själva valt att flytta, då är det så.

    Fast mina föräldrar har aktivt valt att inte flytta med mig och min syster till en annan stad. De har aktivt valt att köpa ett hus som är ännu mer off än för vi växte upp. Ska jag behöva flytta efter 30 år då?!

  Jag ringer min mamma varje dag och besöker henne ca tre dar i veckan. Ändå gör det ont i hjärtat när jag vet att hon sitter ensam övriga dagar. Ta hand om era föräldrar! De förtjänar så mycket ! Min mamma har kämpat genom olika saker i hela sitt liv, liksom så många andra. Kan Gubben lysa upp livet lite mer är det väl bra.

  Idiotiskt att de heter gubbe.se men den hemsidan finns inte ens utan de finns på en annan hemsida. Känns inte speciellt användarvänligt, vilket är extra viktigt när det kommer till äldre

   Finns på gubbe.com 🙂

    Ja jag har inget problem med att hitta det men tycker att en tjänst för äldre inte borde ha ett användarnamn som ser ut som en hemsideadress när den inte finns på den sidan

  Det enda jag känner är väl att Michaela kanske kan slita sig från sin selfiekamera och hjälpa mormor då och istället för att skicka en komplett främling 🙂

  Önskar tjänsten fanns ” adoptera en morfar/mormor”. Då man ses varanna vecka och gör något mysigt ihop. Och GRSTIS. Då man kan fika , prata , eller liknande.

  Bor nära mina föräldrar, de är pensionärer men inte direkt lastgamla. Har märkt att de behöver vara ”behövda”– så även om jag och barnens pappa egentligen löser hämtning och lämning av barnen själva brukar jag be mina föräldrar om hjälp. Idag hämtar de ett av barnen efter skolan och hjälper hen med läxorna etc. Roligt för dem och barnet, och skönt för mig som kan laga middag i lugn och ro ?

  Jag jobbar extra i hemtjänsten. Tycker att jag hinner prata lite vid nästan varje besök. Och ibland är det biståndsbedömt för social samvaro eller promenad. I alla fall hos oss är det inte så illa som man läser om i tidningarna. Sen finns det så klart problem, t.ex. vi är många vikarier vilket dom äldre tycker är jobbigt. Och klart man ibland önskar att det fanns mer tid.

  Det låter väl som en jättefin tjänst för de som har råd att betala ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.