Olika modeller på sociala medier


I morse skrev jag om Bianca Ingrossos senaste kollektion för Nelly och om hur glad det gör mig att de använder sig av modeller av olika storlekar.

Jag hoppas att jag en dag inte blir glad av det, och då för att det blivit normen och någonting som känns som självklart, men till dess vill jag lyfta fram olika influencer-relaterade företag/märken/produkter som går utanför det som tyvärr än så länge är normen.

Petra Tungårdens ”Adoore” har precis lanserat en ny kollektion och ho använder sig av flera olika typer av modeller.
Smashing!

Även Matilda Djerf använder sig av människor av alla storlekar och kön på ”Djerf Avenues” Instagramkonto.

Samma sak för Linn Ahlborgs LXA. *tumme upp*
Jag älskar den blå tröjan! Så fin!!

Sanne Alexandra Stockholm visar också upp olika storlekar på Instagram.
Snyggt!

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker att det är bra. Är emot glorifiering av övervikt men att visa hur kläder sitter på större är bara positivt!

   Var har du sett glorifiering av övervikt? ?

    Cosmopolitan tex skrev att överviktiga är hälsosamma. På rak arm liksom. Annars är det ju alla från Lady D till Tish (hon extremt överviktiga modellen). Hur kan du ha missat?

     Nej de intervjuade olika kvinnor (som vägde olika) om vad hälsa var för dom, hur de gör för att må bra, hur de förhåller sig till sin kropp osv. Rubriken på repotaget var ”this is healthy” och ett kort på kvinnorna.

     Det är som att en del vill att alla som är överviktiga ska gömma sig och hata sig själv. När typ alla studier visar att första steget till en bättre hälsa (vilket kan inkludera en viktnedgång för en del) är att lära sig uppskatta sin kropp och vilja ta hand om den. Självhat leder ofta bara till depression och ätstörningar.

     Det kan man ju va.

     LD glorifierar ju dock inte övervikt, då har du nog missförstått vad kroppsaktivism är om du tror det.

     Varför skulle de inte kunna vara hälsosamma?

   Även överviktiga behover kläder! Sen kan man var bred, byggd, ha en massa muskler och vara lång utan att vara överviktig och då dra större stl.

   De är inte ens överviktiga. De är kurviga. Herregud.

    Fast varför ska man låtsas att sådana kurvor inte är övervikt? Det är precis som om extrakilon på rätt ställen beror på något annat, men extrakilon på magen, då är det övervikt.
    Folk lägger på sig på olika ställen. Vissa har turen att få stora tuttar och rumpa, andra får bara stor mage och tjocka överarmar vilket inte alls är lika kul. Övervikt är det i båda fallen.

     Fast det ÄR ju hälsosammare att ha fett runt rulla och lår än på buken. Därav att man inom vården också går på midjemått.

      Fast allra bäst att inte ha överflödigt fett någonstans. Det är ju förknippat med ohälsa. Ser det här i USA där även relativt liten övervikt skapar problem på kort och lång sikt. Även lätt höjt blodtryck tar år ifrån en på lång sikt.

       Men om jag har överflödigt fett lite överallt, vilket jag har, men i alla mina 37 år enligt alla läkare jag någonsin träffat, anses vara hälsan själv, är jag fortfarande ohälsosam då?
       Om jag liksom har bra värden på allt, lågt kolesterol, bra blodtryck, normal puls, är jag ändå ohälsosam alltså enligt dig bara för jag har överflödigt fett? När blir fettet överflödigt och när är fettet inte överflödigt? Vart går gränsen? Kan någon med underflödigt fett vara ohälsosam? Om en person utan fett har asdåliga kolesterol värden och högt blodtryck, en hög puls och dåliga värden för övrigt, är den fortfarnde hälsosam då för att den inte har något överflödigt fett?

       Jag frågar därför att jag inte förstår vad du menar och skulle gärna vilja reda ut detta.

        Nej herregud här måste du vara smal som en flaggstång annars är du överviktig och död imorgon. Prisa smalhetsen!

         Jag har hellre lite extra fett och mår bra än att fastna i en farlig vikthetsbubbla.

          Nu är det ju inte antingen eller som gäller.

        För kvinnor så kan lätt övervikt påverka den hormonella balansen. Hormoner styr humör, matsmältning och därmed upptagning av nödvändiga ämnen. Lätt övervikt kan alltså få en kvinna ur gängorna helt. Ser massvis av exempel på detta i min vardag.

         ”Lätt övervikt kan alltså få en kvinna ur gängorna helt.”
         Eller så är det precis tvärtom…

          Alla gör naturligtvis som de vill och vad som gör dem lyckliga men att avfärda fakta och potentiella risker när ingen ens har påtvingat dig livsändringar eller adresserat dig personligen, är bra töntigt.

           Det är precis tvärtom. Det är den hormonella balansen som påverkar vikten.

           Det är bara det att fakta saknas.

         Fast långlevnadsforskare som tex David Sinclair har forskat en massa på optimal BMI och långlevnad och kommit fram till att en BMI mellan 25-27 är absolut bäst (ur långlevnadssynpunkt). BMI 27 är lätt övervikt.

       Det är inte alls särskilt farligt att ha överflödigt fett på tex rumpan. Det är när det sitter vid buken som man ska vara mer noga. Eller pratar du medicinsk fetma när du pratar överflödigt fett?

        Men nu får du väl ge dig. Jag har haft en uppblåst mage enda sedan tonåren där jeansen alltid har varit trånga över magen och magen har vikt sig när jag har böjt mig framåt eller satt mig ner men jag är inte överviktig. Då var jag väldigt smal men magen fanns där. Nu har jag lite extra fett på andra ställen på grund av hormoner men jag lever ännu. Den här fixeringen är onormal.

        Det är bättre med kroppsfett på andra håll än på buken. Men inte idealt någonstans, var min poäng.

         *överflödigt kroppsfett, skulle det stå. Alla behöver ha lite fett på kroppen naturligtvis.

     Herregud vilka fåniga människor ni är som är livrädda för lite extrakilon. Kvinnorna är hur vackra som helst.

      Ingen har sagt att de inte är vackra. Halmgubbe.

      Jag misstänker att det är 1 person som skriver dessa kommenterar. Jag känner igen sättet hur på personen skriver på, väldigt dömande, och provocerande. Är tyvärr en troll och förmodligen en man.

      Dessutom är det skitnack! Jag vägde nästan 90 kg för några år sen. Fick hjälp med min husläkare och en dietist att gå ner i vikt och bli av med fetman. Om jag ska räkna bmi så har jag 6 kgs övervikt idag. Men min dietist tycker att jag har nått min målvikt och ska bara fortsätta som jag gör med kost och träning, behöver inte alls gå ner mer i vikt.

       Jag har skrivit en del av kommentarerna ovan. Jag är kvinna och har tidigare varit överviktig.

    Man kan va både och, inget fel med det heller, är själv det och dömer inte. Men de är betydligt större än andra modeller och bryter normen.

     Ja visst gör de det, men normen för modeller är ju att vara mycket underviktiga. De här må se överviktiga ut, eftersom vi självklart jämför dem med vanliga modeller, men de behöver inte vara det, enligt BMI.

    Jo. Dom är överviktiga.

    Jo nog allt är dom lite överviktiga!!

   Glorifieringen som varit av extremt smala kroppar har varit väldigt skadligt

    Och fortfarande är. Se bara alla sjuka kommentarer här.

     Eller så förstår man att abnormala vikter är dåligt åt båda hållen.

      Men är du störd eller nåt? Dessa kvinnor på bilderna ser ju helt vanliga ut. De är mulliga absolut men knappast att de lider av övervikt. Men du vill ju bara provocera.

       ” De är mulliga, absolut” men sedan kallar du mig störd för att jag säger att de bär på extra kilon. Problem med hormonbalansen eller?

  OT. Gabjossposs tipsar om parfymen you från Emporio Armani sen några veckor tillbaka, hon svääääär på att den luktar så gott och att hon får så många dm angående parfymen. Kan någon bekräfta att den verkligen luktar så gott?

   Ingen kan ju tala om vad du ska tycka om en doft.
   Själv tycker jag inte om den doften.

    Ja det förstår jag också men konstigt nog är det alltid en reklamlänk med på det hon lägger upp så det känns inte som ett tips utan mer som reklam.

   Kom ihåg att parfymer doftar olika på alla. Beroende på hur du luktar naturligt så kan vissa parfymer som doftar underbart på någon bara lukta piss på dig. Prova alltid innan och låt parfymen sitta länge så att du kan känna de olika doftnoter och hur de samspelar med din naturliga lukt.

    Ja fast man kan ju tala om att den luktar tex blommigt eller typ mörkare doft. Jag har inte provat den.

     Tips! Jag söker alltid efter parfymer jag är nyfiken på på fragrantica för att se ifall den har noter som jag gillar ? om den ser intressant ut där så testar jag alltid i butik först innan köp.

     Men det kan du ju googla.

      Folk verkar inte kunna googla. ? Hajjar inte poängen med att fråga om något i bloggar osv, när det är superlätt att googla.

       Men herregud vad spelar det för roll om man ställer en fråga? Vill du inte svara så är det väl bara gå vidare eller hur?

        Jag förstår om man vill få andras åsikter men rena ingrediens-relaterade frågor kan man ju snabbt få svar på annat håll.

   Min man har den parfymen, en luktar absolut gott men tycker gabjoss överdriver rätt mkt.

   Hej! Jag testade den idag, eftersom det varit sånt himla tjat inne hos GabJossan. Initialt tyckte jag den luktade gott på handleden, men ganska vanlig killparfym, lite muskigt kryddig sådär. Ju längre tid som passerade desto äckligare blev den dock. Doften blev sötare, starkare och sliskig. Trots att jag bara tog ett litet sprut stank det till slut outhärdligt från hela armen. Det luktade som jag hade varit på dejt med ett riktigt bottennapp, tänk kille med flashiga märkeskläder, fejkklocka, noll högskolepoäng och inga pengar på kontot. Det var min lilla recension! PS: jag luktar fortfarande av parfymen, efter diverse handtvätt, handdisk och dusch. DS.

    Så den har bra longevity alltså 😉

   Min sambo har den (för män) och jag älskar den!

   Har sett flera som skriver att de bara vill ”hoppa på sin man” när de känner doften. Vill alla andra tjejer hoppa på då oxå? Så borde det ju vara ?

   Förbjuden att använda på krogen utan frugan ?

  Ser ingen som är utanför normen?

   De kraftiga tjejerna?

    Det är väl inne att vara kurvig?

     Haha nej. Stor rumpa är inne men midjan ska fortfarande vara smal och magen platt. Träning, hälsa och olika dieter är en självklarhet för alla.

     Jasså du… Det är inte norm att de ut tjejerna på dessa bilder…

      ”Se ut som” ska det stå.

      Inte i modellvärlden i alla fall.

     Thicc är ute nu. Rak och smal är tillbaka.

  Jobbigt med den blåa om man gillar att tvätta händerna rätt ofta.

   Du behöver inga vantar.

   har du en oförmåga att kavla upp ärmarna?

    Börjar förstå mer o mer varför ”tvätta händerna med tvål i 20 sekunder” stod som riktlinjer under pandemin. Folk är äckliga ???

   Jag brukar kavla upp ärmarna när jag tvättar händerna. Prova det ?

  Även om plus size har blivit allt vanligare ska man ju fortfarande vara ”rätt typ av tjock”, det är alltid stora bröst, smal midja och stor rumpa.

   Och smalt ansikte…

   Det är för att sälja.

   Spot on! Tjocka personer, mig själv inräknat, har sällan så platta magar som ofta framhävs när kurviga modeller är med, utan magen är mer som den är när mannär tjock: stor.

   Exakt! Sällan man ser en degig mage eller en modell utan markerad midja.

   The other danish guy: där har vi modeller som börjar gå lite utanför modellnormen

   Tack för att din kommentar! Jag har länge sett många fina överviktiga modeller och testat de kläder jag har sett dem bära. Har blivit besviken varje gång och inte förstått varför. Men det är ju precis som du skriver.

    Kan vara skönt för dig att veta att många plus modeller är storlek 40-44 och sedan använder kuddar/padding för att fylla ut större storlekar. på så vis har de stora rumpor & bröst men helt platta magar och smalt ansikte. Dvs det du jämför dig med är högst ovanligt/finns inte. Du är bra som du är.

  Det är väl dock inte särskilt speciellt eller unikt nuförtiden utan ganska vanligt, och så har det varit ganska länge nu väl.

  Modeller som man fortfarande ser nyckelbenet på är inte att ”gå utanför normen”

   Fast detta är ju bara genetiskt. Jag är normalviktig och de enda gångerna man har kunnat se mina nyckelben är när jag varit på gränsen till undervikt. Du kan absolut ha tydliga nyckelben och vara överviktig.

  Och lis bonne (Maja lindelöf Nilssons märke!)

  För mig spelar det ingen roll om modellen är väldigt smal eller…mindre smal eller överviktig. Är så trött på dessa bilder av rumpor.

   Ja jag vet att det är så jag känner och att vi alla tycker/känner olika. Bara min åsikt.

   Jag med! Kvinnor, smala eller runda, ska fortfarande exponera rumpor och bröst och bära kroppstighta kläder för att det ska gillas. I det avseendet har inget ändrats, snarare tvärtom. (Även om jag såg en lång kjol och långärmad höghalsad tröja på nån bild, ovanligt!)

   Rumpan är ute nu kan jag då glädja dig med. Det är verkligen mer fokus på att vara rak och smal nu med låga byxor och markerade axlar.

  Inte jätteutanför normen kanske..Nu är det väl ”inne” med curves så att säga 🙂 Men visst, fina människor på bilderna med olika drag osv.

   Nja att va större är inte inne va, snarare att ha stor rumpa (på rätt sätt) eller va lite kurvig. Inte norm att se ut som dessa, särskilt inte som modell.

  Alltså den blå tröjan och kjolen. Så snyggt. Tycker också dom ska ha med äldre människor som modeller.

   Men vill äldre klä sig så?

    I en blå tröja och kjol? Ja! ???

     Jag pratar naturligtvis om stuket. 🙂 jag är ”äldre” och jag känner ingen som vill klä sig som sin dotter.

  Älskar! ???

  OT: Vad har hänt med aisha umm harun? Hennes insts verkar inte finnas kvar?

   Insta*

   Ingen aning, hon kanske tog bort den efter orosanmälan som kom? Hon har ju mått psykiskt dåligt också.

  Lite halft OT men klickade precis in på Lojsans kollektion med NA-KD för jag såg kläderna i hennes vlogg och tyckte det var så fint med barnmatchningen. Men alltså… typ 600-800 spänn för plaggen?! Helt sjukt ju! Från NA-KD! Blev väldigt negativt överraskad. Hade gärna köpt något för att kunna matcha med min dotter men att lägga nästan 1000 spänn på en NA-KD-klänning är ju helt orimligt väl? Eller brukar de ha sådana priser? Är kvalitén bra? Har aldrig beställt från dom innan men bara fått intrycket att det skulle vara lite som typ H&M, Cubus osv.

   Halvt** ? rättar mig själv

   Jag reagerade samma, hade kollat in varsin klänning till mig och flickan men då jag skulle shoppa och såg prisen, 89euro för en klänning så blev de nog i butikens lager ?

   Shein har matchande set

    Tack för tips! Dock läst så mycket om att det är extremt osäkert om det man får ens liknar det som är på bild, eller att det inte kommer fram alls. Har du bra erfarenheter?

     Handla absolut inte där. Läs på ??

      Hatar när folk här inne skriver ”läs på”. Jag skriver ju ATT jag läst/hört negativa saker men också (uppenbarligen) positiva. Så om du vill framföra något som ska påverka mitt beslut – dela med dig istället för att skriva ”läs på”.

   Tips att kolla in patpat för matchande kläder. True to size och fin kvalitet, spec på kläderna som är 100% bomull.

    Seriöst? Gick in och kikade. En klänning för 30 kr? Hur är det ens möjligt om det är bra kvalite?

     Det är bebisstorlekarna som kan va så billiga. Klicka på vuxenstorlek så ökar priset. Jag är supernöjd med de klänningarna jag köpt! Har dock för mig det tillkom tull också, men ändå billigt ? Sen är såklart fin kvalitet relativt, men poängen är att man får det som är på bilden och det är korrekt sytt osv.

      Är bebiskläderna från Patpat och Shein godkända( i Sverige)ur kemikaliesynpunk?

  Apropå modeller – Mirka Norrström instastory.

  Är Adoore’s klänningar i polyester? Eller vilket material är det de använder?

  Tycker att de ser så fina ut men undrar om det är värt att köpa.

   Detta har jag funderat för har kollat på några klänningar men inte shoppat då jag inte hittat materialet enkelt..

   Jag kollade på deras hemsida nyss. Alla klänningar jag klickade på stod det 100% polyester. Det är verkligen inte värt. Kan ju få mycket billigare plagg på h&m tex eller veromoda.

   Adoores på svenska, inte Adoore’s.

    Tack för din insats för mänskligheten?

   Jag köpte en klänning jag tyckte var fin. Skulle ha på midsommar. Fick byta för blev liksom klistrig. Jätte fina klänningar men jag personligen tycker inte om materialet.

   Jag förstår inte varför Sverige är så på med polyester?? Varför pushar vi alltid fast fashion och plast på världen? När lämnade vi kvalitet och organiskt som ledord?

  Den blå kjolen ? Vill ha! Men kostar väl en njure när det är en influencer som ”tagit fram” den.
  Kanske finns någon liknande någonstans? Någon som sett en?

   Håller med, blev helt kär i den! Kollade nu och den kostar 700 kr, det är lite väl mycket pengar för mig tyvärr ?

  Lär en okunnig tack, men är det inte bättre att inte hela tiden uppmärksamma när företag använder plussize-modeller? Alltså för att det ska kunna bli normaliserat? ❤️
  Jag tänker typ på artikeln en kvinna skrev om slutet av Girls (spoiler!) men att hon tackade Lena Dunham för att hon inte la något fokus i serien på att en överviktig kvinna var med utan att den kvinnan fick passera liksom, som vilken kvinna som helst. Hon som skrev artikeln fick dock lite skit pga. att hon då ju uppmärksammade det istället ??‍♀️
  Poängen: om vi bara låter plussizearna passera utan att hela tiden nämna det borde det väl normaliseras fortare? ??‍♀️

  Tar jättegärna emot argument dock för jag har säkert helt fel och jag ändrar mig gärna, men i mitt huvud är min tanke så rimlig just nu ?

  Puss och kram från fet och ohälsosam

   Kan förstå tanken. Som nya sex and the city där de tvångsmässigt påpekar att någon är mörkhyad och gör en stor grej av det istället för att som i originalserien bara låta mörkhyade vara människor som de dejtade eller umgicks med utan att skrika ut det… Blir bara mer ”konstigt” när det som är ”utanför normen” ska skyltas med.

    Menar du originalserien Sex And The City? För där är utbudet väldigt smalt och det påpekas. Tex när Miranda dejtar en mörkhyad person. Eller Charlotte som dejtar en jude och trots att han är ’så ful’ (hårig, flint osv) gifter hon sig med honom (fastän hon och alla andra anser att hon är finare än honom!). Eller Aidan som är lite ”tjock”. EllerSamantha som har gått upp såååå mycket i vikt i första filmen. Eller allt påpekande om dem som är homosexuella.

    (Obs, gillade inte nya serien. Allt skulle vara så fruktansvärt PK och inkluderande och som du skriver skulle det också påpekas hela tiden. Menar bara att originalet inte var bättre i sig på just den punkten)

   Håller helt med!

  Jag blir glad över dessa bilder. Den lite mulliga 14-åringen i mig som växte upp på 90-talet där alla modeller såg ut som Kate Moss och Claudia Shiffer blir lycklig över att se modeller med mer variation. Hade dessa bilder funnits i t ex Veckorevyn när jag läste den på tidigt 90- tal hade jag säkert mått mycket bättre över min egen kropp och inte hatat den så mycket under hela uppväxten och ungdomsåren ända fram i vuxen ålder. Så glad över att mina barn får se större variation på kroppar!

  Det jag är intresserad av om jag ska köpa kläder är att se hur de skulle tänkas sitta på MIG. Därför är det ju ett steg i rätt riktning att de har modeller i olika storlekar så fler kan få en känsla för det. Men skulle det inte vara toppen om man fick skriva in sina egna mått i en filtrering, och därefter visas kläderna på den modell som är mest lik en själv i måtten! Eller, presentera modellerna på en sida med alla mått, och där kan man välja vilken modell man vill ska visa kläderna på alla bilder när man går vidare i sökningen.
  Känns som företagen bara försöker vinna pk-poäng, inte främst underlätta för kunden?

  Självklart ska alla typer av modeller finnas.

  Men jag har sett en mycket tragisk utveckling bland kraftigt, sjukligt överviktiga som försvarar sig med största offerkoftan och kallar det för FETTFÖRAKT om vården eller nån annan påpekar att deras övervikt inte är hälsosam.

  Ta en titt på en transexuell Louise instagram. Stackars hennes kropp. Och hon gör inget åt det och ingen får säga nåt om att hon borde ta tag i det. Hon förstör sig själv och folk hejar på. Om hon får kommentarer med konstruktiv kritik hänger hon ut dom och grinar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.