Peg Parnevik om USAs abortlagar

Peg Parnevik har postat det här inlägget om kvinnors rätt till sina egna kroppar och rätten till säker läkarvård när det kommer till abort. 

En killkompis till mig postade det här på Facebook och är en text som läsarna uppmanas dela om man håller med.
Den är skriven ur en mans perspektiv, men jag ställer mig bakom den till 100 %.

I’m not pro-murdering babies.
I’m pro-Becky who found out at her 20 week anatomy scan that the infant she had been so excited to bring into this world had developed without life sustaining organs.

I’m pro-Susan who was sexually assaulted on her way home from work, only to come to the horrific realization that her assailant planted his seed in her when she got a positive pregnancy test result a month later.

I’m pro-Theresa who hemorrhaged due to a placental abruption, causing her parents, spouse, and children to have to make the impossible decision on whether to save her or her unborn child.

I’m pro-little Cathy who had her innocence ripped away from her by someone she should have been able to trust and her 11 year old body isn’t mature enough to bear the consequence of that betrayal.

I’m pro-Melissa who’s working two jobs just to make ends meet and has to choose between bringing another child into poverty or feeding the children she already has because her spouse walked out on her.

I’m pro-Brittany who realizes that she is in no way financially, emotionally, or physically able to raise a child.

I’m pro-Emily who went through IVF, ending up with SIX viable implanted eggs requiring selective reduction in order to ensure the safety of her and a SAFE amount of fetuses.

I’m pro-Christina who doesn’t want to be a mother, but birth control methods sometimes fail.

I’m pro-Jessica who is FINALLY getting the strength to get away from her physically abusive spouse only to find out that she is carrying the monster’s child.

I’m pro-Vanessa who went into her confirmation appointment after YEARS of trying to conceive only to hear silence where there should be a heartbeat.

I’m pro-Lindsay who lost her virginity in her sophomore year with a broken condom and now has to choose whether to be a teenage mom or just a teenager.

I’m pro-Courtney who just found out she’s already 13 weeks along, but the egg never made it out of her fallopian tube so either she terminates the pregnancy or risks dying from internal bleeding.

You can argue and say that I’m pro-choice all you want, but the truth is:
I’m pro-life.
Their lives.
Women’s lives.
You don’t get to pick and choose which scenarios should be accepted.
Women’s rights are meant to protect ALL women, regardless of their situation!
*Copied and pasted, please do the same*

243 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bette Midler twittrar en hel del i frågan om aborter. Hon verkar förespråka vasektormi tills mannen är mogen att kunna ta sitt ansvar. Hälften på skämt. hälften på allvar.

      Smart!

      Hörde också någon som gav på förslag (halvt seriöst halvt på skämt också) att män får genomgå en vasektomi och samtidigt fryser man in spermier från mannen. När både kvinnan och mannen är överens om att de vill ha barn så plockar man fram spermierna. Inga ofrivilliga graviditeter att oroa sig för. Inga män som kan bli ”lurade” att bli pappor osv.

      Så för att ingen ska få bestämma över kvinnors kroppar ska man istället bestämma över mäns kroppar. Logiskt.

        Det är ju exakt det som är poängen med posts som TS nämner. Att det verkar vara ok att bestämma över kvinnors kroppar men så fort man nämner något om att bestämma över mäns kroppar så blir alla* upprörda och säger att det är absurt.

        *menar då pro-life:arna

          Ja jo, var ganska uppenbart. Jag reagerade på biten ”hälften på allvar”.

            Du behöver nog inte springa till de stackars männens försvar, det är en situation som aldrig kommer hända.

      Jag känner lite att killar ännu mindre kommer skydda sig med kondom om de inte riskerar göra någon med barn. Även tjejer, så en ökning av könsjukdomar är att vänta, eller?
      Men i teorin förstår jag varför det är en lockande idé.
      Och hur avgör man om någon är redo att skaffa barn?

    Ni som är för abort, hur långt gången bör vara max? (Om fosret inte är missbildat/kan skada modern).
    Jag är för abort men vet inte riktigt när ett fosters liv överväger moderns (typ v. 27 kan ju barnet överleva utanför livmodern och det köns som mord att utföra en abort då, såvida det inte finns anledning såklart).

      De flesta abortregler tar väl redan hänsyn till när fostret anses kunna klara sig utanför modern så är väl inte jättemycket att diskutera?

        Precis, det är inget att diskutera. Efter 22 veckor räknas barnet som en person enligt lagen. Om något går fel i det läget ska barnet jordfästas som en person, och får dessutom ett personnummer (utan de fyra sista siffrorna). I det skedet finns också en liten chans till överlevnad utanför livmodern. Så fram till dess är det helt och hållet mammans beslut. Det är inga känsloargument utan helt rationellt.

      I Sverige får man göra abort till v18, mellan v18 och 21 får man ansöka om tillstånd att göra abort till socialstyrelsen. Det kan då tex vara pga missbildningar som upptäcks vid ultraljudet som brukar göras kring v18. De allra flesta gör abort mycket tidigare än v18.

      I länder som har avancerad vård för för tidigt födda barn har man kunnat rädda bebisar som är födda i v22 men det är ovanligt och i princip bara möjligt i länder som har liknande sjukvård som Sverige. De foster som aborteras i v21 och alltså är nära där man kan rädda barn är oftast sjuka/har missbildningar.

      Jag är för abort tills ungen är 5 år.

        Hahhaa

      I v 24 kan det överleva. En väns dotter är ett prematurbarn, född i v24 ❤️

      För abort till dagen före beräknad förlossning.

      Nä, skämt åsido men jag är för abort, det är jag absolut. Har ingen koll på veckor i en graviditet dock så v.18 säger mig ingenting, vad är det för månad??

        Hur många veckor går det på en månad?

        Vecka 18 är det en bebis, som har fingrar, tår, hör och reagerar på ljud, ser, suger på tummen, sparkar etc
        Den ska ”bara” väga till sig och utveckla lungorna och lägga på sig mer fett,
        Typ.

          Nja, Denmark omogen i alla organsystem och saknar 10 v innan lungorna har utvecklats. Såatte, förvisso med anatomi som en bebis för ögat men helt ärligt helt livsoduglig utanför livmodern.

      Jag tycker man ska sänka så det är fri aborter till vecka 12-15 (exakt vecka låter jag forskare/läkare avgöra).
      Jag tycker inte vi ska ha fria aborter till vecka 18 som vi har idag. Sverige är det enda land i Europa som tillämpar fri abort upp till vecka 18. Och foster som aborteras så sent lever, det kan inte överleva, men fostret kan leva när det kommer ut, detta är väldigt psykiskt påfrestande för barnmorskorna, mammorna, och såklart ett lidande för fostret som långsamt dör, eftersom man i Sverige inte får ge dödshjälp så kan man enbart titta på medans fostret dör.
      Emellan vecka 12/15-22 ska man få göra abort om läkaren anser att det är det bästa för situationen.

        Håller med. Att abortera foster som lever och redan ser ut som små människor är ett trauma för båda vårdpersonal och den gravida. Vi vet dessutom inte hur det känns för fostret/bebisen. Tänk er att vara läkare och ha svurit att du ska rädda liv, men så ska du stå och se på att en pytteliten bebis ligger och självdör… Fruktansvärt. Det är sånt som skapar abortmotståndare. Det måste vara större avstånd mellan vad som är en cellklump man fritt kan döda och vad som är ett barn man ska göra allt för att rädda. Fri abort till v 15 är gott om tid att upptäcka att man är gravid och bestämma vad man ska göra åt det. Efter det ska det vara särskilda omständigheter och ett team av läkare, psykolog och socionom som beviljar abort eller inte. Särskilda omständigheter kan vara fysisk eller psykisk sjukdom, sociala problem etc. Det täcker i princip allt utom hoppsan, jag sket i preventivmedel. Kvinnor som gör abort igen och igen måste genomgå utredning och samtal om hur de ska skydda sig från oönskad graviditet och att abort inte är ett alternativ till preventivmedel. Tyvärr finns det faktisk kvinnor som skiter i prevention och bara gör abort varje gång de blir gravida. Finns tex två mycket kända influencers som gör så.

          1. Majoriteten av aborter sker innan v 12. Ingen drar ut på en abort i onödan. Eller ”hoppsan, jag glömde boka tid”
          2. Kvinnor som gör aborter får redan samtal om hur de ska skydda sig framöver

          Hur löser man problemet genom att sänka gränsen för fria aborter från v 18 till v 15? De extremt få fall där fostren har levt har varit i aborter mellan v 18-20. Dvs där vi inte har fri abort idag ändå.

            Förlåt. 18-22 så klart.

          Men om man helt skiter i skydd behöver man ju i värsta fall göra en hel massa aborter. Hur påverkar det kroppen i för framtiden?

            Så länge det är medicinska aborter så påverkar det inte alls.

        Det är ju extremt ovanligt med så sena aborter också, i synnerhet som inte sker av medicinska skäl. Så det skulle inte göra någon större skillnad att förbjuda.

        Eller ändra så att läkarna får ge dödshjälp i dessa fall i stället.

        Detta gäller extremt få fall sett till totala antalet aborter ska vi komma ihåg. Med det sagt så är en lösning att sänka gränsen för fri abort vilket tyvärr inte löser problemet eftersom sena aborter trots det kommer att tillåtas, precis som det görs idag. En annan lösning vore att, som i andra länder där sena aborter genomförs, döda fostret innan själva aborten genomförs. Jag är för det senare.

    Bra skrivet av killkompisen, men jag tycker faktiskt inte att män ska uttala sig om detta överhuvudtaget, oavsett om det är positivt eller negativt. Män har ingenting med detta att göra.

    Sinnessjukt. Och ett land som USA dessutom. Det känns närmast overkligt. Vem ska ta hand om alla dessa oönskade barn sen? Ska de adopteras bort? eller jag förstår inte.

    Och de som likställer abort med mord borde faktiskt söka hjälp, för det är ju faktiskt inte riktigt friskt.

      Jag är också lite kluven. En man hyllas för något som kvinnor har sagt i alla tider. Ska det krävas en man för att folk ska lyssna?

        Måste tyvärr hålla med. Blev emotionell av texten, fantastiskt skrivet och helt rätt. Jag är kluven då det känns ”fel” att tysta pga ett kön, men det är just det som ovan skriver, en man hyllas för något som kvinnor har skrikit i så många år ?

          Förstår verkligen inte det här argumentet alls. Jag försöker relatera till det men det går inte. I min värld hyllas han för att det är en stark text som går rakt in i hjärtat och folk fattar, inte för att han är man. Så fattar verkligen inte hur jag skulle kunna känna mig kluven baserat på textförfattarens kön. Om något är det väl bra att han hjälper till trots att just han inte kan bli gravid.

      Vilket märkligt argument? Ska du aldrig kunna uttala dig mot rasism i Sverige om du är etnisk svensk?

      Jag tror tyvärr att det krävs att män uttalar sig som pro-choice för att man överhuvudtaget ska få en syl i vädret som kvinna i USA just nu och när det gäller det här.. Nej män ska kanske inte uttala sig men om det hjälper/gynnar kvinnor så why the fuck not? Då får män mer än gärna stå upp för oss.

      Varför skulle män inte få uttala sig? Ju fler män på kvinnors sida desto bättre.

      Detta är ju att gå bak i tiden. Tex som kvinnorna får leva pga hemska talibaner. Det är hemskt. Att många kvinnor inte får bestämma över sitt liv eller kropp.

      Med tanke på att de flesta makthavare är män, så är det nog viktigt att de ger sig in i debatten

    Män ska bara hålla käft. Punkt.
    Folk som är emot abort är inte ”pro life”. De är ”pro birth” för de skiter totalt i vad som händer med barnet så fort det lämnat kvinnans kropp.

      Och de skiter fullständigt i kvinnans liv.

      Men va. Det är väl bra att de också tar ton. Oftast de som stiftar sjuka lagar

        De kan stifta lagar och lyssna på kvinnor. Släpp fram lite kvinnor i debatten over there.

          Det tragiska är väl att problemet inte är att det inte finns kvinnor framsläppta i debatten. Många rabiata pro life människor är ju just kvinnor.

            Absolut. Men i en debatt är det långt mer rimligt att de rabiata pro life-kvinnorna får debattera med de kvinnor som är för fri abort. Vad ska männen där och göra?

              Jag kan personligen tycka att det är en mänsklig rättighet inte tvingas föda barn man inte vill ha. Du vill ju ha ett stopp i motsvarande parlamentet för en sjuk lag och då måste du få män med i opinionen annars är det en lost cause om inte alla kvinnor är överens om att det är en sjuk lag och det är vi ju inte.

                Att få med män är inte samma sak som att inte låta kvinnor tala.

              När det gäller abortfrågan i USA kommer debatt inte att leda någonstans, tyvärr. Abortfrågan är en till100% politisk fråga och handlar inte om sakfrågan, alltså kvinnors rätt att besluta över sin egen kropp utan om synen på grundlagen. 1982 bildades en grupp på Yale Universitetet som på svenska kallas federalistiska sällskapet som driver frågan att konstitutionen ska förstås som ”the founding fathers” själva förstoden. Trump är en anhängare och under hans tid vid makten lyckades han få in 3 HD domare som själva är federalister. I HD sitter 9 domare varav 5 är federalister. Domarna väljs på livstid.
              Grundlagen antogs 17/9 1787 i en värld som såg väldigt annorlunda ut jämfört med idag. Vad näst står på tur att reversera på HDs lista kan man undra. Kvinnlig rösträtt, slavhandel?

                Du glömmer att den nya demografin som nu är femtio procent i Texas bland annat, Hispanics, traditionellt är emot abort. Hispanics kommer bli den nya majoritetsbefolkningen i USA och de röstar generellt emot abort. Har inget med det du babblar om att göra.

        De ska hålla käft för att de hyllas när de uttrycker stöd i en fråga som kvinnor skrikit sig hesa för i alla år. Man kan stifta lagar och lyssna på kvinnorna. Män ska aldrig ha makt att bestämma över kvinnors kroppar.

          Men det är många kvinnor som är emot abort ockdå. Fakta.

            Ja?

              Hens poäng är alltså att det inte är en lösning att tysta män i debatten.

                Även de som är emot abort kan väl representeras av kvinnorna i debatten

                  Till vilken nytta då? Om du är pappa, ska du inte kunna säga ifrån om en lag inskränker på dina döttrars rättigheter? De kanske är 5 år idag och du är orolig för vilket samhälle De kommer att växa upp i. Bara ett exempel.

                    Man kan vara aktiv i en fråga utan att ta plats själv.

                      Vad menar du egentligen? Den orolige pappan ska vara tyst och inte säga något om sina döttrars (fru, syster, grannar, halva mänskligheten osv) rättigheter? Jag håller verkligen inte med dig.

                      Nej det menar jag inte. Man kan absolut engagera sig och vara aktiv men man kan låta andra, tex kvinnor, höras i frågan. Tex hade mannen i inlägget kunna dela det kvinnor skriver om saken, lyssna och lyfta deras erfarenheter, sprida vad kvinnliga motståndare har att säga. Förstår du hur jag menar?

                      Jag fattar lite bättre vad du vill ha sagt tror jag och tänker att det handlar om den kvinnliga erfarenheten och också lite representation? Men om jag kan hålla med dig på ett generellt plan så tycker jag du missar att man inte måste dela en erfarenhet för att kunna relatera till den. Nu känner ingen av oss den här killen men han gör ett debattinlägg som är bättre än vad både du och jag kunnat göra och jag gissar att vi båda är kvinnor. Av hans text så skulle jag gissa att han är en person som lyfter kvinnor men det spelar egentligen ingen roll. Bättre fokusera på resultatet än vilket kön den som anstränger sig för att nå dit har. Genom att fokusera på hans kön och diskutera det istället för vad han faktiskt sagt så tar man fokus från den viktiga frågan och det resultat man vill uppnå.

            Vilken tur att ingen tvingar dom att genomgå en abort då. Bara för att en annan har rätt att göra det betyder ju inte att de själva måste.

      Först gnäller kvinnor över att män inte tar ställning, att de inte använder sin röst och att de inte kämpar för kvinnornas rättigheter. Sedan när någon väl gör det får denne ändå skor för att han helt plötsligt inte har rätt att uttala sig??

      Det är väl jättebra att alla som kan, vill och orkar bedriva kampen om allas lika värde och rätten till sin egen kropp gör det för allas skull?

    Så man är åtminstone på det klara med att det bara är kvinnor som kan bli gravida, inte män…
    Alltid något.

      Transmän kan bli gravida ?

        Alla som genetiskt är kvinna kan bli gravida, inga andra.

          Män vara juridiska kön är man men har livmoder kan ju bli gravida. Dom registeras automatiskt som pappor fast dom är födande

            Varför dra in en promille i en stor debatt? Klart det alltid finns minst ett undantag

    Igen så är religion grundorsaken till problem. Tänker varken bu eller bä om Peg, men varje normalt funtad människa borde självklart förstå att abort måste få finnas, vara lagligt och tillgängligt.

    Att använda det som preventivmedel tycker jag personligen är vidrigt (att strunta i att skydda sig och göra abort om man blir gravid), men det hör inte till det diskuterade problemet.

    Att abort 2022 är förbjudet i vissa länder/områden är en skam. Att detta ens ska behöva diskuteras!?

      LOl man kan inte använda det som precentivmedel. Man gör en abort om man blir oväntad gravid allt som oftast, så du är alltså emot abort? tyst med dig.

        Ojdå, problem med läsförståelsen? Jag både förklarar vad jag menar om du läser parentesen och skriver att detta inte är problemet som diskuteras, och därför en sidenote som jag ville lägga till då jag under tonåren tyvärr haft flera bekanta som har använt abort på det sättet.

        Alltså inte velat bli gravida men inte skyddar sig för ”blir de gravida gör de bara en abort” vilket de också har gjort. Det tycker jag är vidrigt och inte hur abort ska användas. Självklart så ska abort finnas tillgängligt för alla som inte vill ha ett barn, oavsett anledning MEN jag tycker att man borde skydda sig bäst man kan för att inte bli gravid. Både för sin egen mentala och fysiska hälsa men också för att inte belasta sjukvården i onödan.

          Så du är för abort så länge man har skyddat sig innan sexet?

            Nä, beteendet att inte bry sig om man behöver göra en abort eller inte visar ju om något på att man inte är redo att bli förälder och börja ta ansvar eftersom man inte ens kan ta ansvar för sig själv. Däremot tycker jag som jag redan skrivit att det är ett vidrigt beteende.

          Bry dig inte om vad någon annan gör med sin kropp?

            Om du självvalt belastar sjukvården pga lat och oansvarig så blir det lite *allas* problem.

              Du är verkligen helt puckad. Hoppas att du lever som en ängel, aldrig gör något olagligt eller dumt. Bryt för all del aldrig benen för att du gjort något, det är lite av *allas* problem.

              Jag är iaf otroligt tacksam att jag fick göra en abort trors att jag hade oskyddat sex

                Oj nu har du i från tårna.

                1. Det är skillnad på att aktivt ha sex oskyddat för att man ser så lätt på abort och att ha sex oskyddat och bli gravid.

                2. Jag har aldrig sagt att personer som inte skyddar sig och blir gravida inte ska få göra abort enbart att jag tycker att beteendet är vidrigt. Och det måste jag väl få tycka?

                3. Jag har faktiskt aldrig sagt att någon någonsin inte ska få göra abort. Jag är så för fri abort som man kan bli. Att jag tycker att något kan missbrukas/i mina ögon användas på fel sätt betyder knappast att jag på något sätt försöker förhindra att de ska ha rättigheten.

                Och nej, faktiskt väldigt smart iaf när det kommer till IQ, mer än det är ju svårt att mäta 😉

                  Nej du är inte så för fri abort som man kan bli. Hade du varit det hade du varit det oavsett anledning till aborten. Nu är du mest dömande faktiskt.

                    Men va? Är det så svårt att fatta? Ok ett exempel – Jag tycker det är äckligt att äta kött men jag skulle aldrig försöka förbjuda någon att göra det.

                    Jag tycker det är oansvarigt och direkt vidrigt att aktivt välja att inte skydda sig för att man inte tycker abort är en big deal, men jag hade ju aldrig försökt gå mellan eller stoppa någon från att göra det. Du måste ju kunna se skillnad på det? Jag är ju FÖR att även dessa, trots vad jag anser är äckligt beteende, ska få göra abort. Kan ju inte bli mer PRO än så.

                      Jag förstår inte vad det spelar för roll vad andra kvinnor har för anledning till att vilja göra abort. Sluta skamma.

                      Lol ”skamma” för att jag har en åsikt över något jag tog illa upp av att höra? Att jag uppmärksammar något som nuddar ämnet och råkar har en åsikt om? Att jag nämner en av de starkaste associationerna jag har till abort? Det jag inte fattar är varför du behöver förstora min lilla sidenote.

                      Så jävla trött på folk som du som ska bestämma över vad som får och inte får sägas och drar kort hit och dit. Är det inte rasism är det skam eller förtryck ? Börja tänka lite och våga ha åsikter så kanske en hjärncell eller två magiskt skapas och du kan komma med ett argument och slipper gömma dig under offerkoftan och kort dragningar.

                      Ironiskt att du själv klagar över låg nivå hos de andra här.

                  Men det är väl fan ingen som använder abort som preventivmedel? Vet du ens hur en abort känns? Det gör ONT. Man får sammandragningar i livmodern, man blöder MYCKET, man blir trött i flera dagar… Sluta sprida konstiga rykten om att kvinnor är totalt jävla pantade och gör abort 10 ggr per år p.g.a. för lata för att sätta in p-stav! Herre. Tyckte du var korkad redan i överviktsdiskussionen men nu har du nått en ny nivå, människa.

              Så hur många aborter och av vilka skäl tycker du att en kvinna ska få göra abort innan det blir allas problem och ensak?

              Det låter inte direkt som att du är för fri abort. Du verkar vara för villkorad abort enligt dina ramar och regler.

                Vad jag tycker är ett vidrigt beteende borde inte förväxlas med vad som borde vara lagligt. Jag har aldrig sagt att någon form av abort inte borde vara laglig tvärt om har jag uttryckligen sagt att även dessa extremfall såklart borde vara lagliga då beteendet knappast ger förtroende att personen är redo att bli förälder.

                  Och jag förstår inte varför dessa som tydligen använder aborter som preventivmedel ska dras upp i debatten hela tiden. Känns som att det är sjukt överdrivet hur vanligt det är. Känns som något kaxiga tonåringar slänger ur sig tills den dagen de faktiskt står inför den där aborten.

                    Varför ger du de utrymme då? Hade ingen dragit i ämnet så hade det ju varit en kommentar som tog upp det i havet om kommentarer som inte tar upp det. Det är ju följdkommentarerna som förstorar det.

                      För att du tog upp det. Sen så är vi mer än en anonym här i alla fall.

                      Vad snällt att du tycker att ämnen jag tar upp i förbifarten är så viktiga att du och andra anonyma tycker de kräver att diskuteras. Det är dock inte så produktivt att klaga på att det får plats i debatten samtidigt som det förstoras av er. ?‍♀️

                  men varför bryr du dig om jag gör 0 aborter, 1 abort eller 10 aborter? Det är ju bara jag och ev partner som får lida.

              Ok och det gäller även lungcancer efter rökning, kol, allt relaterat till övervikt? Stel nacke pga stillasittande arbete ska inte behandlas för man skulle ha valt ett annat jobb?

                Haha men försöker du missförstå?

                Hur kan du jämföra ligga runt oskyddat för ”abort är ingen biggie” med att få stel nacke pga jobb? Det är ju inte ens lönt att diskutera med dig om du inte fattar hur detta skiljer sig åt.

                Att äta eller röka sig sjuk är givetvis onödigt speciellt om du självvalt gör det när du enkelt kan skydda dig mot det, vilket är vad som diskuteras. Igen – har aldrig sagt att dessa personer inte borde få göra abort eller få vård men ja allt som kräver vård som du enkelt hade kunnat förhindra men aktivt istället bidrar till för att du inte ser behovet av vård som en biggie är ju inte beteende jag hade promotat.

                  Jag är för lat för att göra rörelsepauser vid skrivbordet. Du som skattebetalare får betala sen när jag går till sjukgymnast och jag tar väl resurser från någon med värre skador.

                    Ok fin värld ni drömmer om.

                    Du är för lat för att göra något och långsiktigt sliter ut något/blir stel som en inte överbelastad vårdenhet kan hjälpa dig med. Du kommer knappast ha risk att behöva prata med en psykolog över ditt beslut eller länge må mentalt dåligt.

                    Vs.

                    Du gör aktivt en aktivitet som direkt kan ge en effekt du inte vill ha och som du enkelt kan förhindra och som belastar en redan överbelastad del av vården och du kan behöva få stöd under en längre tid.

                    Trilla poletten ner på hur dessa skiljer sig åt?

                      Men du påstår ju att dessa bekanta du har inte påverkades av aborterna utan de fortsatte ha oskyddat sex och rycka på axlarna åt aborterna. Om de behövde långvarigt stöd efteråt så tog de väl inte så lätt på det som du vill påstå.

                      Hur ska du ha det? Gör kvinnor det som ett lätt alternativ till preventivmedel eller behöver de långt stöd av vården efteråt?

                      Hahahhah men wow vad låg nivå du håller. Hoppas för din skull att du trollar och inte är så lågbegåvad.

                      Skillnaden på påfrestningen psykiskt efter en abort (vare sig det kommer medan, direkt efter eller år efter) fattar du väl är större än om du blir stel i en axel? Som sagt är minnena från bekanta, skolkamrater och inte nära vänner som jag följt upp och vet hur de mår efter jag vet enbart hur de pratade om det offentligt och deras syn på det där och då. Jag pratar om deras syn på abort, om den ändras efter en abort eller om de hade turen att inte bli gravida vet väl inte jag? Den enda som jag räknar som en vän gjorde 3 aborter innan hon valde att behålla vid 4e graviditeten. Hon vet precis hur jag känner och jag vet att hon inte ser på graviditet som jag. Vi är vänner än idag men vet att där har vi helt motsatta åsikter.

                      Haha men what? Läs om läs rätt. Det är ju inte jag som tycker att abort inte är en biggie – jag tycker ju tvärt om att det ÄR det och borde användas med respekt inte istället för att använda preventivmedel.

                      Du kan inte förvänta dig att inte bli ifrågasatt när du uttrycker din åsikt i ett öppet forum. Det är inte låg nivå på något du har blivit bemött med här.

                      Jag håller inte med dig och jag tror inte på att du har så många bekanta som gör abort efter abort efter abort för att de är för lata för att skydda sig. Ledsen, men det där är ett argument som folk kommer med så fort abortfrågan kommer upp. Abort används inte som en preventivmetod och det finns inget som tyder på att det är något vanligt förekommande problem. Och OM så vore, om det finns ett antal kvinnor som gör abort för att de anser det vara lättare än att skydda sig. So what?! Jag vågar påstå att de är så få att det inte ens är värt att dra upp varenda gång aborter diskuteras.

                      Den där människosynen står för dig, men du lever i ett samhälle som hjälper även de som själva vållat sin situation. Man gör tillochmed allt för att rädda människor som faktiskt aktivt försökt ta sina liv. Att du inte vill betala för det är inget annat än tough luck – så ser ditt land ut.

              Det där är så ologiskt argument. Okej, en abort kostar samhället pengar. Men alternativet till en abort är ju inte att inte bli gravid till att börja med. När en abort blir aktuell är det enda andra alternativet en fullgången graviditet, förlossning och en helt ny människa som ska få barnbidrag, skola, sjukvård osv. Vad tror du kostar samhället mer där, om det nu är skattebetalarna och kostnaden du ojar dig över gällande någon som genomgår flear aborter?

                Och speciellt om det är tonåringar som är ofrivilligt gravida. Det brukar ju ett rimligt samhälle vilja undvika så gott det går.

                M, precis!!!!

                Aldrig sagt att de inte borde få göra abort. Argumentet du försöker tala ner har jag aldrig sagt.

                Jag tycker det är oansvarigt att inte använda preventivmedel för man inte bryr sig om man behöver gå genom en abort eller inte. Jag tycker att vi förminskar aborter om vi ser det som att ”trycka på en knapp” eller likvärdigt med att ta p-piller. Det belastar inte bara kvinnans kropp och psyke så mycket mer utan även vården. Det är mitt argument. Inte ungen vs abortens belastning på samhället. Givetvis ska alla ha rätt till abort oavsett orsak. Har aldrig sagt något annat.

                  Så varför tar du upp att de som är för lata för att skydda sig belastar vården och blir därför allas problem?

                    Åh herregud ?‍♀️

                    Diskussionen hamnade där efter flertalet svar. Det var ett svar på varför man bryr sig om vad andra gör med sina kroppar. Min åsikt är att det inte längre är så enkelt när du aktivt gör något som gör att du kommer behöva vård – det fallet mer på allmänheten än dig själv då. Det handlar inte om att du inte ska få hjälp eller få göra abort det handlar om att det inte längre bara kan tystas och censureras bakom ”min kropp mitt val” argumentet utan att man har rätt att uttrycka sin åsikt om att det det är ansvarslöst att aktivt göra något man antagligen kommer behöva söka vård för att ta bort och kanske kräver mer vård efter det om man enkelt kan förhindra det men istället väljer att öka risken.

                      Ja och då frågade någon om mer exempel där man kan välja att förebygga men inte gör det. Men det var tydligen helt absurt. Och nej, jag tycker inte att det är allas problem om någon gör en abort av enligt dig fel anledning. Speciellt när de som gör det är så få att det knappast utarmar vården.

                      Ja, vi ska uppmuntra preventiva metoder men när graviditeten är ett faktum är inte det relevant. Då är alternativen ett barn eller en abort och det är där diskussionen bör ligga. Varför jag eller min granne eller någon influencer gör abort är inte ditt problem eller något du behöver ha en åsikt om.

                      Censureras?!??

          Det är ju relativt påfrestande för en själv att bli gravid och göra aborter hela tiden så jag tror risken att folk använder det som preventivmedel är minimal.

            Självklart är det så. Det är ett icke-problem.

            Ja, precis som jag skrev i mitt inledande inlägg så hör det inte till det diskuterade problemet med aborträtt att göra. Det var ett sidospår, en åsikt som dök upp i samband med ämnet, som folk hakade upp sig på och sen klagar på varför det får så mycket utrymme ?.

              Uppenbarligen tycker du att det hör hit eftersom du tog upp det.

                Du kan läsa varför jag tog upp det i inlägget ovan. Att det fortsätter diskuteras om ifrågasätts kan inte jag rå för. Det är dock roande att de som ska fortsätta dra i det är de som klagar på att det pratas om. Inte de vassaste knivarna i lådan. ?

                  Tja, du väljer ju själv att svara på alla kommentarer. Är det irrelevant för dig så låt det vara.

                    Nu får du tänka en gång till – Det är ju inte jag som klagar på att det diskuteras 😉

          Man undrar lite hur detta kommer påverka tjejerna senare i livet. Att de då kommer tänka på vad de gjort?

            Jag är en nu 39årig kvinna.har gjort totalt 4 aborter i mitt liv ( använder preventivmedel) och jag mår bra och har inte blivit det minsta påverkad av detta. Alla människor är väldigt olika ?

      Abort är per definition inte använt som ett preventivmedel eftersom det inte är just preventivt.

      Och sen, antingen så är man för abort eller emot. Och ska aborter villkoras till ”rätt” anledningar så är man inte för abort helt enkelt.

      Till sist, de som struntar i att skydda sig och gör aborter till höger och vänster i stället sen är så pass få att de inte borde få så stor plats i debatten som de ändå får.

        Hur vet du hur många det är som väljer att inte skydda sig för att de inte tycker en abort är en stor grej? Tror knappast det finns någon forskning på det eller något som uppges som skäl när personerna väl är i vården. De jag känt till sa såklart att kondomen gick sönder.

        Hur kan du på något sätt tyda min text som att jag tycker det är ett argument mot att abort ska vara lagligt? Tror inte jag kan vara tydligare om vad jag tycker där.

        Jag tycker dock poängen att det är ett medicinskt ingrepp som i hög grad påverkar kroppen inte får glömmas och borde vara sett med respekt för vad det är. Den punkten försvinner lite i bilder som den ”hur det hade varit om män blev gravida” då det skulle vara så enkelt som att trycka på en knapp på en automat. Du kan bli påverkad både mentalt och psykiskt och borde få stöd och rådgivning iom en abort.

        Och nej, självklart är det inte bokstavligen ett preventivmedel – därför kan du läsa parentesen om du har problem att förstå innebörden. Jag kallar det att de använder det som preventivmedel då detta var hur dessa tjejer uttryckte sig om det.

          Mentalt och fysiskt*

          Jag utgår från de erfarenheter jag själv har efter ett helt arbetsliv där jag dagligen träffar kvinnor (i alla åldrar) som genomgår aborter. Självklart är inte det statistiskt men jag tycker mig ha en ganska bra uppfattning ändå. Ta det för vad du vill. Och nej, jag gräver inte i anledning till aborten och kräver inte en anledning alls om de inte gått över gränsen för fri abort. Så visst kan det vara så att flera av dom är där för att de inte orkar skydda sig, men det är verkligen inte min uppfattning. Jag tycker faktiskt att det argumentet är något förminskande också.

            (Och innan någon påpekar, menar att mitt dagliga arbete även innebär att möta kvinnorna som genomgår aborter. Blev fel på meningen)

            Ja, jag går också efter mina egna erfarenheter av de runt mig som har valt att prata om sina aborter. Sen är antagligen de som inte pratar öppet om det vara en majoritet och vara de som ser mindre lätt på det. Så en ljudlig minoritet kanske har omgivit mig i mina tonår. Tycker dock inte att det är förminskande att uttrycka vad jag upplevt. Har knappast sagt att det är en majoritet, att det borde förhindra att abort är/blir lagligt någonstans eller att dessa inte borde få göra aborter. Självklar ska de få göra detta.

            Jag minns dock dessa kvinnors kommentarer om det väldigt väl då jag tyckte det var ett obehagligt sätt att se på graviditet, liv och medicinska ingrepp och detta dök upp i huvudet nu när jag läste detta inlägg. Men som jag även skrev i orginalinlägget så faller det lite utanför ämnet och ändrar inte faktumet att abort såklart ska vara lagligt.

              Med tanke på hur få aborter som årligen görs bland tonårskvinnor i Sverige (senaste året var det 9 st per 1000 kvinnor) så är det imponerande (?) att du har så många nära vänner som gjort flertalet aborter under er tonårstid.

              Med det sagt så tycker jag att du ska vara mindre dömande. Min erfarenhet är att en abort sällan passerar obemärkt hos den kvinna som genomför den. Och de som inte skyddade sig innan brukar allt som oftast vilja skydda sig efteråt för att inte behöva genomgå det igen. Att dina vänner var undantag från min erfarenhet låter otroligt men vill du påstå det så visst. Jag tycker att en kvinna ska få göra så många aborter hon vill och det av vilken anledning som helst.

                (9 st per 1000 tonårskvinnor alltså)

                Hur blev folk runt mig/bekanta till mina ”nära vänner”?

                  Okej, det var jag som antog det eftersom ni verkade tala om ganska privata som aborter. Jag utgick väl från mig själv, mina bekanta och folk i min närhet vet inte något om hur jag skyddar mig eller genomgår aborter. Men det var kanske fel av mig att anta.

                  Min poäng kvarstår dock även om ni bara var bekanta. Det är relativt få aborter som görs hos tonårskvinnor så ni i din omgivning låter som att ni inte var representativa för stora massan när det kommer till genomförda aborter.

                Och ja IGEN med känsla då det inte verkar gå in. Tycker också att alla som vill borde få göra abort av vilken anledning som helst. Försöker inte stoppa någon och hade inte röstar emot. Däremot tycker jag att attityden och beteendet har varit vidrigt från de som jag i min erfarenhet har mött som har sett det som ett likvärdigt sätt att inte få ett barn som att använda kondom eller p-piller. Det kvittar hur få eller många de är, jag tycker beteendet är oskönt. Det är ju min personliga åsikt, men knappast något som förändrar min syn på vem som ska ha tillgång till något.

                Exakt!

                Få? 9 per 1000 tonårstjejer och år är väldigt mycket.

                  Få jämfört med hur vanligt det var i kommentarens bekantskapskrets givetvis.

                  Det är ungefär hälften av hur många aborter som sker över hela befolkningen på ett år så det är relativt få sett till hur vanligt aborter är generellt. Och med tanke på hur vanligt det var i bekantskapen hos den som kommenterade så tycker jag att det är få. Ovanligt många aborter verkade ske där och då upprepade gånger hos varje kvinna. Något som är rätt så ovanligt i just gruppen tonåringar från min erfarenhet.

              Äsch, detta moddande är hopplöst. Mitt svar till dig dyker väl upp tids nog ?

              Tonåringar är väl överlag ganska dumma i huvudet, förvånar mig inte att de skulle kunna vräka ur sig att ”de kan ju bara göra en abort”. Tror de mest vill låta tuffa.

          När jag var i tonåren och genomgick en abort så sa jag också till mina vänner att det inte var någon stor grej, ryckte på axlarna och skojade bort det. Tyckte det var alldeles för pinsamt och jobbigt att visa hur fruktansvärt jobbigt jag tyckte att det var, jag ville ju inte ha barn så varför skulle jag må så dåligt över att ta bort det. Jag ville väl verka coolt obrydd inför kompisarna men tog ett riktigt bra tag för mig att komma över det och jag mådde piss mentalt efteråt.

            Det var ju inte i efterhand utan innan. Att aktivt välja att inte skydda sig då de hellre gjorde abort. Givetvis ändrades antagligen attityden om de verkligen behövde gå genom en.

              Vetdu smartass, misstag sker!! Många tonåringar förstår inte vad kan ske efter sex och tycker därför det är rätt vidrigt att döma dom överhuvudtaget?

      Tro det eller ej men Islam förbjuder inte abort! Hur är det med judendomen?

        Haha jag menar såklart att det är högern i USA som nästan uteslutande är dunderkristna som är mot abort ?‍♀️

          FYI står det inget i bibeln om abort. Alls.

            Säg det till de kristna gubbarna som vill förbjuda det. Det är ju knappast ateisterna som klagar. ?‍♀️

              Stor inget i koranen om kvinnlig om kvinnlig omskärelse heller. Saken är den att det handlar om kulturella uttryck som rättfärdigas med religion, felet ligger inte i skogs religionen utan dess utövare.

                Haha det står en massa skit i både bibeln och koranen som ingen modern människa hade följt. Att det som idag följs är tolkningar är självklart då det inte går att se det som en synd att klippa håret eller bära ett visst tyg i ett modernt samhälle. Att det är tolkningar av skrifterna som idag följs när nästan värre än att de ordagrant följs då de då kan vinklas och tydas lite hur de vill. Men att det är religion som är grunden till hur många uråldriga synsätt, krig och problem i världen kan ju inte undgå någon.

              Gubbarna är inte alla kristna, finns även kvinnor med, Amy Coney Barrett. Men det är inte bibeln det handlar om utan att bokstavstolka den amerikanska konstitutionen.

            Då kan du upplysa de kristna som menar att varje liv är upp till guds beslut och att det därför inte är upp till kvinnorna att välja.

              De känner så klart till det. Det handlar om politik, inte religon. I många västländer var abort i tidigt skede inte uttalat olagligt förrän 1700-talet, trots att man väl tänker sig den äldre tiden som mer religös än nu.

            Faktiskt inte om abort, men det står att Gud kände dig redan i moderlivet, alltså var du ett människoliv redan från början. Och eftersom mord är fel är abort fel.

        Könsstympning verkar dock vara okej.

          Nu har jag inte läst koranen så borde hålla käft men tror könsstympning är mer kulturellt än religiöst. Muslimer från bosnien t ex har väl aldrig ägnat sig åt könsstympning.

            Manlig omskärelse är vanligt i Bosnien.

              Nu är jag helt klart för självbestämmande om sin egen snopp men det går ju överhuvudtaget inte att jämföra mer kvinnlig omskärelse. Skära bort lite förhud har ingen påverkan på kroppsfunktion eller sexualitet men kvinnlig omskärelse har det.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439741/

        Islam tillåter abort om mammans liv är i fara pga graviditeten.

        Judendomen verkar också ok med det eftersom man inte anser att livet börjar förrän man föds (väldigt förenklat).

        Inom den katolska kyrkan fördömer man abort. Det är mord enligt dem I många andra religioner så är det okej med abort. Finns ett klipp på YouTube där flera olika personer pratar om just abort, vilken syn deras religioner har till abort. Den enda kyrkan som stäck ut var den Katolska kyrkan.

      Konstigt att säga sig vara så för fri abort man kan vara men ändå så dömande och skammande mot de som gör aborterna. Är man för det fria valet så bör man väl även vara emot skammandet mot de som väljer det?

      Wow vilken lång tråd det blir av att ts uttrycker en åsikt om vad hon tycker om människor som använder abort istället för preventivmedel. Däremot reagerar ingen på uttalandet om att religion är grundorsaken till problemet. Det är ett felaktigt uttalande och det finns en hel drös fakta att bevisa det.

    Tycker det är lite synd att det pratas så lite om dessa kommande barn också. Tänk att födas oälskad och oönskad mm. Som om det inte finns tillräckligt med barn idag som lider och har det svårt.
    Detta i usa är så sjukt och hjälper ingen! Usch.

      En av HD domarna har ju tidigare uttryckt att det fattas tillräckligt många inhemska (vita) barn att adoptera i usa och att färre aborter löser det…

        Hur kan det vara ett problem att få barn finns att adoptera?

          Det är ju synd om de stackars barnlösa som inte kan köpa ett barn som liknar dem.

        Fyfan vilken vidrig människa! Tänker på business istället för kvinnans hälsa.

        Konsten att kalla kvinnor för avelsdjur utan att säga det rakt ut…

    Jag mår illa av allt sånt här. I grund och botten är att abort motståndare vill att kvinnan inte ska ha sex för njutningens skull utan att få barn. Hela den sexuella frigörelsen hatar dom i grund och botten eftersom att kvinnorna beteer sig som män gör = har sex för att det är skönt och kul. Och om man går på p-piller ha stav eller annat preventivmedel samt kondom men ändå blir ett ägg befruktat och kvinnan bli gravid så är ändå kvinnans fel. En hel del tycker att det är bra att det finns preventivmedel men så fort det inte funkar så är det ändå kvinnans fel. Helt obegripligt. det kommer alltid tillbaka att det alltid kvinnans fel hon får skylla sig själv. Och om man förklarar för de som är emot abort att preventivmedel är också en risk till exempel för blodproppar eller dylikt så går de ändå tillbaka till att kvinnans enda jobb är att vara gravid, moder jord

      Och samtidigt är män kränkta för att de inte har något att säga till om när de haft sex utan kondom och kvinnan blev gravid. ”Buuuhu jag vill inte bli pappa!!”

        OCH.. då tycker majoriteten av befolkningen ändå synd om mannen. ”Kvinnan lurade honom, stackaren”

          Se bara här inne. Aborter är ett resultat av att kvinnor slarvar med att skydda sig, är för lata för att skydda sig, osv. De män nu är så emot aborter kan ju börja med att ta ansvar för att skydda sig också.

      Förlåt men hela p-pillergrejen etc har inte alls varit bra för kvinnor.
      Det leder till press på unga kvinnor att ha sex, eftersom ursäkten att man är rädd för graviditet lätt kan viftas bort.
      Det är också dåligt för kroppens egna hormonsystem som blir helt rubbat.

        Nej det är inte dåligt för kvinnors kroppar. En del mår inte bra av hormoner. Andra mår bättre. En del märker ingen skillnad. Men att det är dåligt punkt är inte sant.

          Dåligt punkt är vad det är. Det är dåligt eftersom det rubbar kvinnans egna hormoner. Sedan om vissa mår dåligt under tiden de tar dem men inte alla, är en annan sak. Men det är inte bra för kroppen.

            Nej det är inte dåligt. Synd att skrämma upp kvinnor angående hormoner. Har vi inte kommit längre?

              ”Skrämma upp”, det är ju tvärtom. Vården förnekar och spelar ner riskerna.
              Kunskapen om p-piller för män finns, men används inte. Vad tror du det beror på?

                För att mäns kroppar inte är kvinnokroppar.

                Vi kvinnor får ju väga eventuella biverkningar (obs biverkningar är inte samma sak som att det är dåligt punkt) mot eventuella risker utan pillren, som tex en oönskad graviditet. Vad ska män väga eventuella biverkningar mot? Har de också andra tex menstruella besvär som kan hjälpas av hormoner?

                Skulle du ta p-piller för att skydda någon ANNANS kropp när du kan skydda dig med tex kondom?

              Det är nog ingen som vill skrämma upp kvinnor men det måste kunna gå att föra en förnuftig debatt i frågan. Att det finns risker med p-piller finns många dokumenterade fall på och genom åren har varnats förökad risk förbröstcancer, blodproppar och hjärtinfarkt. En annan faktor är ökning av könssjukdomar samt att ansvaret för att förebygga oönskade graviditeter förskjuts till att bli kvinnan ansvar.
              Men p-piller har bidragit till många bra saker också men att ducka för de negativa sakerna är bara dumt.

                Absolut, men det som sades var att det är dåligt för kroppen eftersom hormoner rubbas. Ja, hormoner rubbas men det är inte per automatik dåligt för kroppen.

            Jag vill inte vara den som är den men vad har du för källor på det? Att det skulle vara dåligt rakt av för kvinnokroppen pga ”rubbade hormoner” är inget som jag har hört tidigare. Och jag tycker mig hålla mig hyfsat uppdaterad inom ämnet.

              Eller ja, hört det lösryckta påståendet har jag gjort men jag menar vetenskapligt.

                P-piller är också oerhört miljöförstörande. Östrogenet i avloppsvattnet påverkar djurlivet negativt.

                  Precis som fler barn/ människor är då

              Det räcker med att läsa bipacksedeln till valfritt hormonella preventivmedel. Allt står där.

                Står det där att det är ”dåligt punkt” för var och varenda en som tar det? Ok

                Är Alvedon, Ipren, valfri nässpray också dåligt då? Finns biverkningar med i de bipacksedlarna också

              Det är klart hormonerna rubbas. Du tillför syntetiskt östrogen och progesteron vilket gör att kroppens egen produktion stänger ner.

                Nej den egna produktionen stängs inte ner.

                  Det är klart den gör. Signalerna till kroppen från äggstockarna stoppas när ägglossningen stoppas.

                    Så enkelt fungerar inte kroppen. Jag väntar ännu på någon seriös källa som säger att det är dåligt för alla kvinnor att ta p-piller.

                      Du verkar ju faktaresistent. P-piller stoppar ägglossningen och därmed hela den hormonella cykeln. Det står i bipacksedeln. Att man blöder om man gör uppehåll är inte mens, det är en bortfallsblödning som sker de dagar man slutar tillföra progesteron och kroppens eget inte finns där- eftersom det ersatts av syntetiskt progesteron.

                      Ja visst det är jag ju med på men att det är dåligt och skadligt ifrågasätter jag.

                      Varför skulle det vara dåligt för kroppen?

                      13:41, det som ifrågasätts är ju huruvida det är dåligt för kvinnokroppar vilket var påståendet från början.

            Utan p-piller skulle jag ligga hemma på golvet och spy och gråta av smärta 3-7 dagar varje månad.
            Tack vare p-piller slipper jag detta, som värst kan jag känna lite magknip, men inget som hindrar mig från att jobba, träffa kompisar och umgås med folk.
            Jag kommer aldrig vilja vara utan mina p-piller.

              Och jag skulle blöda som en nyslaktad häst sju dagar i månaden. Behöva ställa klockan minst två gånger på nätterna för att gå upp och byta binda, inte kunna följa med kompisar på olika saker där jag inte vet att toalett finns, behöva planera allt jag gör utefter hur jag inte ska blöda genom byxor osv. Med p-piller märker jag knappt av mensen. Underbart!!

        Jag skrev ingen personlig åsikt om preventivmedel om p piller. Jag skrev bara att p piller kan man även bli gravid av och jag tog ett exempel på att vid olika preventivmedel som kvinnor tar kan orsaka exempelvis blodproppar. Ville bara skriva att preventivmedel är inte 100 % säkert sätt att undvika graviditet. Vilket väldigt många abortmotståndare inte vill se. För enligt dem är det inte deras fel att preventivmedel inte funkar. Och att det bästa sättet enligt dem är att kvinnan ska föda barnet ändå och att kvinnorna inte ska ha något val överhuvudtaget.

          Det är så vidrig kvinnosyn på emot aborterna..

    Jag har försökt läsa på men blir lite förvirrad då det skrivs så mycket. Är det någon som VET vad för regler som ligger på bordet i USA? Alltså som jag tolkat det på RFSU:s infosida så diskuterar de att förbjuda abort från vecka 15, är det så? Eller diskuteras ännu mer inskränkande abortregler? Vet någon om de menar att man aldrig får göra abort efter vecka 15 då – ens om det är fara för mammans liv eller om fostret är allvarligt sjukt?

      Texas har ju redan förbjudit från v.6..

      Jag vet att i vissa delstater där abortfriheten knappt finns så kan gravida kvinnan, vänner och till och med taxichaufförer Som kör kvinnan till en abortklinik i en annan delstat blir häktade dömda till dråp och mord pågrund av att det är olagligt att kvinnan gör abort. Men jag vet inte riktigt vilken vecka det gäller men det är väldigt väldigt tidigt i graviditeten. När till och med när kvinnan vet inte ens att hon är gravid. Allt är basic en häxjakt mot kvinnor.

        Det är så i Texas

      Jag lyssnade på USA-podden, Sveriges radio, där de förklarade vad som är på gång väldigt bra.

      Det som just nu diskuteras, (eller ja som kommer att genomföras) är att den federala regeringen inte kan förhindra delstater från att helt förbjuda abort. Det innebär att delstater som är konservativa kommer att förbjuda abort medan mer liberala delstater kommer att fortsätta med sin lagstiftning.

    Så sjukt att detta ens ska behövas diskuteras! Min kropp mitt jävla val!!

    Jag har svårt att förstå varför svenskar blir så upphetsade av detta.
    1) USA är kulturellt helt annorlunda än Sverige, även om många svenskar verkar tro att vi är lika.
    2) USA har alltid varit bigott, det är inget nytt.
    3) Det är exakt noll risk att detta sprids till Sverige. Inte ens SD är emot laglig abort, vad än vissa försöker insinuera för att ha något att gapa om.
    4) Sverige har till och med MER liberal abortlag än de flesta jämförbara länder.

      Vi är ju EXTREMT influerade av USA på otroligt många områden. Klart det har betydelse vad USA gör.

      Nej men SD vill bland annat sänka gränsen för abort och även ge vårdpersonal möjlighet att vägra genomföra aborter (här är jag osäker på hur de precist har uttryckt det). Nej, det är inte att vara emot laglig abort men att inskränka den rätten vi har idag.

        Blandar du inte ihop med KD här?

          Kan mycket möjligt vara så att kd har samma åsikt där. Men om inte sd har ändrat sig i frågan så.. det kan jag inte lova.

        Vet du varför de vill sänka abortgränsen? för om du kollar om det finns det en mycket vettig orsak att sänka gränsen för FRIA aborter.
        Men de som vill sänka gränsen vill fortfarande att det ska vara möjligt att göra abort fram till vecka 22 ifall man prata med läkaren om.

          Ja och jag är emot det förslaget.

          Nämnde det som en kommentar på att Sverige skulle vara fredade i frågan. Oavsett fråga så ska man inte ta frihet förgivet tycker jag.

            Så du ser inga problem med att foster föds levande och får ligga och plågsamt självdö pga sena fria aborter?

              Jag är emot förslaget till sänkt gräns för fri abort. Och jag anser att vår abort ska se ut så som den gör idag. Att socialstyrelsen måste godkänna de senare aborterna.

              Jag är inte här för att debattera denna sakfråga. Där är jag redan övertygad om min åsikt och är inte ute efter att ändra din. Min kommentar handlade enbart om att vi inte ska ta vår aborträtt förgivet.

      Ja nej varför bry sig om kvinnor i andra länder, herregud

        Du vet att det är kvinnor i USA som också röstar för deras lagar? En ytterst liten del av alla deras aborter beror på fosterskador eller våldtäkt. De flesta aborter görs av vuxna kvinnor som inte skyddat sig. De flesta aborter görs av minoriteter. Många abortmotståndare i USA är själva minoriteter som t.ex svarta aktivister som vill vända den negativa födelsetrenden hos svarta. För vita som vill öka sina antal är alltså lagliga fria aborter det absolut bästa då det effektivt minskar barn till minoriteter. Denna fråga är alltså mer komplicerad i USA än svenskar ofta förstår vid första anblicken.

          Svarade du på rätt kommentar nu…? Din kommentar svarar inte alls på något jag skrev?

            Det var en kommentar över huruvida kvinnorna i USA behöver din åtanke. De röstar och lever i en demokrati. Abortmotståndet är utbrett bland kvinnor också.

    Oftast är ju lagarna olika i olika delstater. Hur funkar det där om man bor i en delstat där det är olagligt? Kan man inte bara åka över till en delstat där det är lagligt? Eller kan man inte bara flytta till en delstat där det är lagligt? Javisst att det kan vara lite besvärligt men om det skulle vara förbjudet att ta abort i Skåne så skulle jag DIREKT flytta till Småland där det är OK till vecka 15 tex… Just sayin?!

      Ja. USA är otroligt segregerade. Har alltid tyckt att det är konstigt det här med lagar och delstater. Det är som att USA är inte helt ett land utan flera. Vet inte riktigt om det är någon bra. Kan kanske vara att befolkningen har otroligt många kulturer och att USA är ett väldigt stort land geografiskt och pågrund av det har områdena/delstaterna inte utvecklats på samma sätt.

      Det är inte bara att flytta eller åka över gränsen. De som lever på eller under existensminimum har kanske inte ens råd till bensinen att köra dit, ta in på hotell. De har varken råd eller möjlighet att ta ledigt från jobbet för att åka. Tar de ledigt finns en reell risk att de förlorar sitt jobb. Man kanske behöver vara hemma från jobbet ett par dagar efter en abort och det finns inte ens på kartan. De som har lite, eller mycket, pengar kommer alltid att klara sig. Det har de gjort i alla tider. Det är de fattiga som tvingas in i än djupare misär, de familjer som har det svårast att sörja för ett barn. Fråga sen varför segregation, utanförskap, kriminalitet är ett problem.

        ?

    Grunden till debatten är att det prejudicerande fallet ”Roe vs. Wade” från 70-talet av vissa anses felaktigt och bör rivas upp. Anledningen till att det är relevant är att utkomsten i det fallet ligger på högsta möjliga nivå, och alltså står över delstaternas lagar och därmed självbestämmande. Många tycker att det är fel att makten ligger på federal nivå, utan ska ligga nära folket, alltså på delstatsnivå. Det här specifika prejudicerande fallet blir ett slagträ i den debatten, som egentligen inte handlar om abort.

      Äntligen någon som fattar vad det handlar om.

    Jag har gjort abort 2 gånger. Första gången i v8, andra gången i v5. Båda gångerna efter mycket påtryckning från killarna. Är dock glad att jag inte behöll då båda killarna var väldigt tydliga med att de aldrig skulle ta ansvar.
    Jag hör ofta att folk tror/tycker att kvinnor använder abort som ett preventivmedel. Jag vet inte om dessa personer har gjort abort själva, men i mitt fall så skulle jag aldrig använda det som preventivmedel (det är ju inte ens preventivmedel när man redan är gravid men jaja). Abort gör ju jätte ont? Första gången jag gjorde abort så blödde jag i 6 veckor, var tvungen att gå på efterkontroll för att se om allt kommit ut. Andra gången så låg jag i sängen hela dagen med sammandragningar och smärtor.
    Och om kvinnor nu ska föda fram barn som de inte vill ha så borde ju även mannen ta lika stort ansvar vilket de inte gör.
    I usa föds alldeles för många barn som är oönskade och det leder tyvärr till att en del föräldrar mördar sina barn. Sen ska vi inte ens tala om hur dyrt det är att föda barn i usa.

      Ja det är ju jävligt lätt för män att vara för att alla barn ska födas. Det är ju inte männen som sitter där ensamstående och med tre jobb sen när kvinnan har bestämt sig för att hon inte vill ta ansvar för barnet.

      Och jag håller med dig. De som säger att abort används som preventivmedel har nog inte gjort en abort själv. Jag vill tro att väldigt få kvinnor gör abort efter abort med en axelryckning.

      Det kostar inte ett öre att föda barn i USA om man har bra sjukförsäkring och det är upp till dej själv att skaffa en bra sjukförsäkring. Alla ”fattiga” föder ju massor av barn trots att dom inte har sjukförsäkring och det får stackars skattebetalare stå för.

        Du var mig en charmig prick. Är du en sån som är rädd för kommunister också?

    Linn och Carl har gjort slut ?☹️

      Who?

        The one and only Linn Ahlborg så klart.

      Vem? Min granne Linn?

        Japp, just hon ?

    Det värsta är ju att abortmotståndarna skiter fullständigt hur kvinnan blev gravid, våldtäkt, via incest. Ingen gråzon överhuvudtaget. Du har ju fullständigt ingen empati för kvinnorna kommer tillslut göra aborten själv. Historiskt har ju galgar, trappor varit hjälpmedel. Alltså riskera sina liv. Det är t.o.m. människor som inte alls är religiösa utan ser vetenskapliga argument emot abort.

      De fallen där incest eller våldtäkt skett är mindre än en procent av alla aborter. Det är lite som i Sverige där de flesta aborter görs av 30+ kvinnor instabila förhållanden med arbete.

        Stämmer inte.

        Se figur 1 i länken: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2021-5-7373.pdf

        Vanligast är 25-29 år. Därefter kommer 30-34 vilket är nästan lika stor grupp som 20-24 åringarna. Rätt ska vara rätt.

          (Dvs 20-29 åringar gör fler aborter per 1000 kvinnor än 30-34 och det gäller även om du adderar 35-39 till den senare gruppen)

          Lägger till att jag inte hittade någon statistik över hur stabila relationer kvinnorna som gör abort har, inte heller något kring deras anställningsförhållanden. Kanske sitter du på de siffrorna och vill dela med dig?

          Hur många aborter är en produkt av våldtäkt eller incest i Sverige?

            Jag vet inte, jag tror inte att statistiken delas upp efter anledning till aborten. Jag har aldrig sett det i alla fall men jag gissar att det är en liten del.

            Ville bara poängtera att det om vilken åldersgrupp som står för de flesta aborterna enligt 19:39 inte stämmer enligt socialstyrelsens siffror.

    I ett modernt samhälle ska kvinnan få bestämma över sin kropp. Att det inte är så i alla länder är skrämmande!

    Vi får aldrig glömma att vår frihet är skör. I stora delar av världen har kvinnor inte möjlighet att säga nej till sex, välja om de vill föda barn eller ej, klä sig som de vill, få utbildning eller ens lämna hemmet när de vill. Vi som har rätt att själva bestämma över våra liv är en minoritet. Vi måste stå upp för vår frihet och kämpa för andra kvinnors rätt.

    Tips: Lyssna på senaste avsnittet av USA-podden i P1, ”HD tar sikte på aborträtten”. Där går de igenom allt man vill veta om abortlagarna i USA.

    Så tröttsam lista. I’m pro att den som vill göra en abort ska få göra en abort, punkt. Oavsett orsak. Det räcker att man inte vill föda ett barn.

    2022 och det finns fortfarande länder som förbjuder abort.
    Och länder som jobbar för att man ska förbjuda abort.
    Vad är det för fel på folk? ska inte samhället gå framåt och utvecklas? varför jobbar dessa bakåt, emot 1600 talet?

    Töntigt med Fox News panelen dock. Om vita män är de översittare hen antyder så skulle de vilja ha fria aborter varje dag i veckan. Det är nämligen övervägande minoriteter som aborterar sina barn i USA. Afro-Amerikaner växer knappt som grupp på grund av detta.

      Alt right i USA är ju för abort just därför.

    Använd kondom så e problemet löst.

    Din killkompis 100% en vitman som tror att han är woke men när han ska vara woke så inkluderar han endast normativa amerikanska vita namn FAST (och detta är det som gör att jag inte letar fel utan påpekar hur skevt detta är) som dom flesta skriver i denna debatt så är minoritetsgrupper och POCs som drabbas av detta i första hand.
    Ni som svara på kommentaren och inte håller med och menar att detta gäller alla kvinnor behöver sätta er in i intersektionella analyser. Detta drabbar alla kvinnor men vissa kvinnor (vita) har större möjlighet utifrån sina privilegium att göra dessa saker 1. undvika en graviditet, 2. lämna delstaten om lagarna känns påträngande 3. åka till en annan delstat och få en abort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.