Anitha Clemence i Instagramtjafs om pass och passtider

Är detta vad vi kommer komma ihåg från 2022?
Covid-19 slutade klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, Ryssland invaderade Ukraina och det var svårt att få pass?

The struggle is real.
Kämpa Sverige!

321 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Å det måste vara polisens högsta prio, att folk kan komma iväg utomlands pronto…

   Kan väl vara rimligt att begära att Sverige som ändå är ett utvecklat land ska kunna hantera saker som att distribuera pass till dess befolkning samtidigt som man har en fungerande polismyndighet?

    Jag ville resa så fort jag kunde när pandemin blåstes av som pandemi. Jag ordnade först pass, eftersom mitt gått ut, fick hem det och sen bokade jag resa.
    I den ordningen.
    Det var liksom inte svårt att föreställa mig att massor av människor glömt kolla sina pass och att det förmodligen skulle vara lite längre väntetider än vanligt.

    Men visst, det är alltid andras fel när man inte får som man vill.

     Jag hade inga tankar på att åka utomlands, mina barn har aldrig varit utomlands dvs har inga pass. Sedan blev det krig i vårt närområde och jag kände att pass kan vara en bra grej att ha. Spola fram sex månader och passet kan bli verklighet!

      Så även det skulle polisen haft med i beräkningen? Att det skulle bli krig och folk skulle känna att pass vore bra att ha?

      Dom är inga magiker.
      Det är människor som jobbar inom polismyndigheten.

       Nej? Men det är ändå rimligt att en myndighet kan fullfölja sitt uppdrag? Ännu viktigare i kris såklart. Det är inte orimligt med extra väntetid på pass just nu, men det får väl ändå erkännas att själva bokningen var en fuck up. Nu börjar ju såklart alla bli oroliga, även de som inte har tänkt resa, och börjar boka trots att de inte behöver det i närtid. Så ja, det är såklart ett delvis misslyckande från polisens sida, nåt annat kan man ju inte säga.

        Men att en del plötsligt började utnyttja deras bokningssida för att tjäna pengar var också nåt som skulle ha räknat med?

        Att ändra bokningssidan är inte gjort i en handvändning men såklart är det också polisens fel att en del började utnyttja deras system.

        Alltid någon annans fel.
        Alltid.

         Polisen skulle såklart ha varit förberedda på att folk ville resa efter pandemin.

         Onödig diskussion eftersom polisen själva gått ut med att deras passtider var totalt oacceptabla.

          Att polisen konstaterar att kötiden är oacceptabel betyder inte att den är orsakad av polisen utan snarare en konsekvens av allmänhetens brist på konsekvenstänk.

           Men är du helt..?

           Det är polisen som ska se till att tider finns, vad är det du inte förstår? De har haft problem med detta i flera år. Detta kaos är helt orsakat av polisens brist på konsekvenstänk.

           Tycker nog snarare att det är du, sista Anonym som inte tycks fatta. För precis som Dojjan har skrivit, det är alltid någon annans fel. Alltid.

           anonym 13:26 – vad är det som är så svårt att förstå?

          Dom var så illa tvungna att pudla trots att det inte var deras fel.
          Dom slår alltid i underläge för folk begriper inte bättre.
          Dom får skäll när dom bötfäller en fortkörare, för då lägger dom resurser på fel saker.
          Sen får som skäll för att folk kör för fort men ingen är där och stoppar dom.

          Dom får skäll när utredningar går för långsamt. Samtidigt anmäler folk varandra för att ha kallat varandra skällsord på nätet eller klippt trädgårdshäcken för lågt (true story).
          Man kanske behöver tänka ett steg längre.
          I detta fallet förbi såg alla sitt egna ansvar och det faktum att någon utnyttjade deras system för pengar.

          Inte alls en onödig diskussion, det är bara en del som inte tål att bli emotsagda.

          Polisen är förberedda varje år för de har lärt sig att det alltid finns dom som väntar in i det längsta med att boka tid för nytt pass. Med pandemin hade det ökat till det dubbla minst. Hur stor överkapacitet tycker du är rimligt bara för att folk ska kunna vänta till sista minuten? Du fattar att det kostar pengar?

          Frågan var bara: När skulle pandemin ta slut? Våren -2, nyåret -22. Bara att gilla läget och sen se till att alltid fixa nytt pass innan det går ut. Alla har vi lärt så nästa gång det strular kan ingen klaga. Trevlig resa ni som har passet i ordning!

           Våren -21

         Ett pass är en viktig identitetshandling som man i en demokrati ska kunna få tag på inom en rimlig tid. Så är det bara! Man behöver kunna identifiera sig till fler saker än enbart vid utlandsresor. Varför ska vi hela tiden förminska människor som pekar på brister i svenska system? För 5 år sedan var man galen om pratade om problematiken med gängkriminalitet i Sverige, Under pandemin fick man inte yttra någonting om att vården inte fungerar så bra, nu får vi inte vara missnöjda när vi inte kan få pass.

          I en demokrati är det rimligt att alla får en utbildning som leder till att man kan dra slutsatser. Slutsatser om vad som händer om man väntar med att förnya sitt pass till sommarsäsongen. Det är tydligt att det är stora skillnader i kvaliteten på utbildningen i Sverige där bara hälften har lärt sig att dra slutsatser av rätt enkla förutsättningar.

           Vad fan håller du på med? I ett fungerande samhälle ska ALLA få tag i pass inom rimlig tid.

           Polisen är utbildade och kunde ändå inte dra slutsatsen att folk ville resa efter pandemin, varför försvarar du att våra myndigheter bryter mot lagen?

           Till den trevliga anonym 13:24 – Och till vilken kostnad för att människor är oförmögna att tänka själva? Det finns en lösning till den gruppen och det är förbokade tider. När det är dags att förnya passet kommer en notis om att en tid är inbokad. Kan du inte den föreslagna tiden kan du boka om den. Gör du inte det och inte dyker upp får du betala för utebliven tid.
           Personligen föredrar jag eget ansvar men det verkar inte riktigt passa alla.

          Alla hade ju fått tid för nytt pass i rimlig tid om alla hade förnyat sitt pass när det gick ut. Å ena sidan är pass en livsviktig id-handling men den är tydligen inte viktig så länge man inte kan resa. Hur ska ni ha det?

      Varför kan pass vara en bra grej att ha på grund av att det blivit krig?
      OM det blir krig här är du ändå inte tillåten att fly. Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. Vilket betyder att man är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret antingen som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig.

       Ja alla kan bli inkallade men det handlar primärt om yrken som har en samhällsnytta, sjukvårdspersonal, lärare mfl. Så alla influensers klarar sig. Se till att ha passet redo så att ni hinner fly i tid.

       Är det någon gång i livet jag kommer att bryta mot lagen så är det i just det fallet! ? jag kommer fly INNAN det blir krig

        Oh har du en spåkula? ?

       Jisses vilken extrem förenkling av totalförsvarsplikten….

        Vad hade du väntat dig?

    Folk får väl skylla sig själv som inte haft koll på att deras pass gått ut under pandemin ?

     Man kan ha haft koll men pga restriktioner och rekommendationer valt att inte förnya det.

      har man då valt att inte hålla sitt pass uppdaterat så har man verkligen ingen annan att skylla än sig själv! folk älskar fan att böla över sin egen dumhet

       Polisen har uppmanat befolkningen till att vänta med att förnya passet.

       De har nu gått ut med att köerna är oacceptabla och håller således med befolkningens ”gnäll”.

        Stämmer inte. Den enda uppmaningen var att inte förnya passet sommaren 2021 om man inte skulle resa då. Dvs vänta till efter sommaren. För övrigt har polisen uppmanat folk att förnya sina pass eftersom de verkar ha bättre koll än gemenman att passet går ut.

         Sluta ljug.

         Februari 2020: ”Du som inte behöver något nytt pass just nu ber vi er att vänta till hösten med att förnya sitt.”

         Mars 2021: ”Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong, säger Karin Yngvarsson.”

         Juni 2021: ”Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar”

         Allt står på polisen.se

          Tror du att ”högsäsong” är all tid 2020-2022?

          Har du ens bemödat dig att läsa det du själv skriver? Vet du vad närtid betyder? Vet du vad som menas med högsäsong?
          Börjar inse att det verkliga problemet ligger hos polisens kommunikatörer.

           Vet du vad ”Stämmer inte. Den enda uppmaningen var att inte förnya passet sommaren 2021 om man inte skulle resa då.” betyder?

           Vilket var det jag svarade på.

          Mellan juni 2021 och framåt? Hela förra hösten fanns massor av tider.

      Då gjorde du ett val. Skyll dig själv.

     Nähä, kloka Clemence tycker ju att det är myndigheterna som minsann borde sett till att inte sätta samma utgångsdatum på en massa pass? För utgångsdatum på pass hänger ju inte ihop med när passet ställdes ut + giltighetstiden…. Förstår att det är surt att alla kom på att passen ska förnyas just nu, men jag skulle vilja se den myndighet eller det företag som kan öka produktionskapaciteten med flera hundra procent bara sådär. Det finns ju många historier om folk som åkt långt eller stått länge i kö för att få pass men först när en influencer lider så vet man att lidandet är på riktigt!

     Varför skulle man förnya sitt pass när det gick ut under pandemin? Jag skaffar pass när jag tänker resa, annars klarar jag mig på mitt körkort. Ingen visste hur lång tid det skulle ta innan pandemin var över, min familjs pass gick ut 2020. Inte fan skaffar vi nya pass för 1600 spänn och sen eventuellt inte ens hinna använda dem innan de går ut….

  Men, även fast det är krig i Ukraina så måste väl vårt svenska sammehälle funka? Vi betalar Mads myndighetsfolk för att de ska ha ordning på ex vis detta. Och det har de misslyckats med.

  Granska det ist vettja!

   Men snälla, pandemin (som ingen kunde förutspå) lämnar så klart spår efter sig även såhär i sluttampen. Vi har väl sett större bekymmer under dessa 2 år? För få IVA-platser var enligt mig ett större problem än att några Svenssons inte kan ta sig till Kreta så fort som möjligt…

    Flera har förutspått pandemier det är inget nytt påhitt, sen så mer detaljerat vilken typ av pandemi kan vara svårare att förutspå men fenomenet pandemi är inte unikt för 20 talet

     Det som är unikt är väl att dom ändrade definitionen av vad en pandemi är.

     Men va? Ska en hel myndigheten gå efter var massor av människor sitter och förutspår?
     Vart drar vi den gränsen då?
     Vid alla som förutspår jordens undergång några gånger per år?
     Hur mkt extra av allt ska vi bunkra upp för att täcka rubbet om nåt händer?
     Hur många extra sjukhus ska stå tomma i väntan på?
     Och vårdpersonal? Ska alla ”utifall att” sitta hemma och glo för att vara redo?
     Hur många extra poliser ska gå och vänta utan att ha nåt att göra?

     Vart går gränsen för eget ansvar och myndigheternas ansvar?

      Det vore väl bra om vi hade vårdplatser till de som behöver vård just nu och det har vi ju inte ens så kan spontant känna att ditt scenario är ganska långt bort där sjukhus står tomma. Men ja vi förutspår kanske inte jordens undergång men mänsklighetens då vi håller på att skapa ett klimat vi själva inte kommer överleva i och nu kanske jag är helt galen men tycker man borde försöka förhindra det? Såklart man ska ha experter och forskare som förutspår situationer så man är förberedd på vad som komma skall.

       Ok men polismyndigheten då? Dom ska ha personal som står redo ifall nåt händer?
       Dom som knappt har poliser så det räcker redan…..

       Men pass ska dom minsann förstå att det kan råda brist på.
       Eller ska dom lägga krut på att förutspå viktigare saker? Som kravaller? Våld i nära relation?

        Jag tycker att vi ska ha en fungerande polismyndighet, inte sagt något annat?

         Vi har en fungerande myndighet utifrån de medel som delas ut till dom.

         Att folk inte får pass när dom vill kan man inte beskylla polisen för.
         Vi är så jävla bortskämda i det här landet så vi fattar det inte själva.

          Nej det har vi inte enligt polismyndigheten själv. Och jo, det är självklart polismyndighetens ansvar att leverera passtider till befolkningen.

          Tack dojjan! Blir seriöst orolig över hur bortskämda många är i detta landet.

           Man är inte bortskämd för att man kräver att våra myndigheter ska följa lagarna.

           Väldigt märkligt resonemang av dig.

           anonym 13:11 – då antar jag att du är insatt i både passlagen och passdatalagen?

       Ja Sverige har minst vårdplatser per 1000 invånare bland OECD länderna. Dels beror det på besparingar, dels på resursbrist, läs läkare. Ironin ligger i att det är läkartidningen, (läkarförbundets medlemstidning) som skriver om läkarbristen när det är läkarförbundet som ligger bakom själva läkarbristen då man motarbetar alla försök till att utöka antal utbildningsplatser. Anledningen har varit att kunna håva in höga löner på jour och bakjourstillägg. Nu har verkligheten kommit i kapp läkarna och nu inser man att det har blivit ett arbetsmiljöproblem.

        Nej det är politikerna i ex region Stockholm som styrs av Moderaterna som avskedat läkare, sjuksköterskor, barnmorskor inte läkarförbundet! Moderaterna har lagt ner vårdcentraler, sjukhus så hela vården håller på kollapsar! Rösta rött i Regionvalet

         Nej det finns inte tillräckligt många läkare, har inget med moderaterna att göra annat än att många i läkarförbundet råkar rösta blått. Och jag skrev att det även berodde på besparingar som gjorts i 18 av 21 regioner. IVO har undersökt förhållandena i dessa 18 regioner och kommit fram till att det inte går att garantera en säker vård. Jag tycker personligen att region Stockholm består av inkompetenta politiker och tjänstemän men att bara skylla på dem löser inte problemet.

      Risken för pandemier är det globala samhälle vi lever i är välkänd, det är ingen spekulation utan något vi vet kommer då och då, bara att man aldrig kan veta precis när eller vilka som slår hårt.

      Självklart måste samhället vara berett på att pandemier kommer komma med jämna mellanrum. Och alla andra kända risker.

     Eh nej det var ingen som kunde förutspå 2019 vad som skulle hända i och med covid 2020. Om du inte tror på konspirationsteorier och tror att Bill Gates var högst medveten om sin onda plan då. 😉

      Som sagt pandemier är inget unikt fenomen som kom 2020

       Men det inte vad någon säger heller. Ja, det har förutspåtts i flera år att en pandemi kommer inträffa. Men ingen, absolut ingen, förutspådde att det skulle bryta ut just 2020.

     Om det här nu var så lätt att förutse en pandemi + ”passkris” på det så tycker jag verkligen folk borde ha förnyat sina pass lite tidigare. Eftersom man nu lätt kunde fatta att det skulle bli så här.

      Folket lyssnade tyvärr på myndigheterna som uppmanade till att avvakta.

      Polisen däremot borde absolut kunnat förutse.

       Avvakta under högsäsongen om man inte behövde pass just då.

       Det var ingen som sa att du behövde avvakta i höstas.

       Fast de uppmanade ju inte till att avvakta. De bad oss att inte göra pass runt högsäsongen 2021 om man inte var tvungen för att de förutsåg ett högt tryck. Högsäsongen i detta fall betyder inte hela 2021, men det kanske var svårt att förstå för folk som läste detta.

   Svårt för myndigheter att klara sitt uppdrag när folk inte tänker längre än näsa räcker.

   Tänk om alla i sverige inte skulle göra inköp av mat under de första veckorna i månaden, sen den 30e skulle alla göra sin månadsinköp samtidigt, tror du butikerna skulle klara av det?

    Ellerhur!! Håller med dig, detta är ju inte myndigheternas fel eller polisens fel, det är ju helt enkelt folk som väntar till sista minuten att fixa sitt pass för de inser för sent att man behöver förnya det och ingen har använt det under pandemin.

     Exakt så enklet är det.

     Ok, så hela den här grejen med passbokningen och sålda tider är helt ok skött eller? Inga konstigheter. Inget polisen kunde gjort bättre? När de sedan fixar det till att man inte bokar helt anonymt kan man inte boka tills ina barn samtidigt. Exemplariskt skött. Lite högre krav kanan väl ha ändå?

      Om folk hade förnyat sina pass under pandemin hade mycket av detta kunnat undvikas. Men vissa är dumsnåla, lata och saknar konsekvenstänk. Polisen har många brister men att göra en särskild händelse av detta som hade kunnat undvikas om folk bara hade förnyat sina pass under pandemin är att använda våra resrser fel.

       Jag reser verkligen inte tlllräckligt ofta för att motivera att ha ett giltigt pass. Så jävla bra människa är jag. Men nu är det ju krig så det vore fint att kunna få pass till familjen om det skulle behövas.

        Problemet är ju just sådana som tänker som du. Har du lärt dig något till när familjens pass går ut nästa gång?

         Nej, problemet är att samhällsservicen är nedmonterad. Polisen själva säger att det är oacceptabelt så varför försvarar du detta?

          Oh herregud! Är du påriktigt? Anser du att myndigheter finns för att serva dig? Stig ner ur den höga hästen snälla

           Vissa tycker verkligen BARA att de har rättigheter, och det är alltid någon annans fel om de inte ifylles ?

        Du vet att vi har totalförsvarsplikt i Sverige va? Det är liksom inte så att man kan lämna landet bara för att det är obekvämt med krig så vad ska du med passet till?

         Fly måste man väl få göra när man vill eller

          Nej man får inte men man gör det ändå

          Då kan du bli dömd för brott mot totalförsvarsplikten.

           Bara om du blir inkallad och de flesta blir inte inkallade. De som har totalförsvarsplikt vet dessutom redan om det i och med att det ingår i deras yrkestjänst.

           Till anonym: fel. Totalförsvarplikten omfattar alla som är svenska medborgare eller bor i Sverige. Rekommenderar dig att gå in och läsa på MSB så får du en större förståelse för vad det innebär. Totalförsvarplikten har inte med yrkestjänsten att göra. Man kan till exempel bli anvisad arbete om ens vanliga arbete inte är samhällsviktig.

           Det stämmer inte riktigt det du skriver. Man kan bli dömd absolut men tjänsteplikten som de flesta omfattas av beslutas av regeringen om det råder ett förhöjt beredskapsläge. Det kan även varierar från region till region.

        Du får inte fly om det blir krig i Sverige. Om du gör det kan du bli dömd till fängelse. Vi har totalförsvarsplikt.

       Men LÄGG NER. Folk är dumsnåla, lata och saknar konsekvenstänk?! NEJ. Det är folk som har haft tilltro till myndigheter och tagit deras uppmaningar om att vänta och avvakta på allvar.

       Du kanske ska fundera över vad du sprider för budskap egentligen. Att befolkningen inte har rätt att kräva fungerande samhällsservice av våra myndigheter? Att servicen ska nedmonteras tills vi blir ett U-land?

       Tack till alla som har reagerat över de oacceptabla passtiderna som bryter mot våra lagar, och tack till polisen som gått ut med att deras ”service” varit oacceptabel!

        Vet du vad en åsikt är? Tyvärr saknar stora delar av befolkningen konsekvenstänk. Hade man fixat passet när det gick ut hade man haft ett pass nu. Men det gjorde man inte för att man ville inte betala för passet utan att vet när man skulle använda det.
        Fundera själv vilket budskap du sprider. Du har inget eget ansvar. När efterfrågan är stor ska myndigheten ha beredskap att höja produktionen som det passar befolkningen kost vad det vill.
        Det är slöseri med skattepengar och gör att saker som är viktiga prioriteras ner bara för att 2 miljoner kommer på att nu vill jag åka på min svenssonsemeter till grekland.
        Är så trött på sådan som du som sitter där och kräver utan att ta något eget ansvar.

         Nej, folk förnyade inte sina pass eftersom FHM sa åt folk att undvika allmänna platser om det inte var helt nödvändigt. De tog sitt ansvar under pandemin.

          Nja… Polisen uppmanade att förnya passen under hösten 2020 för att minimera köerna när restriktionerna väl släppte. Mitt pass gick ut våren 2021, jag lyssnade på uppmaningen och fixade nytt pass i oktober 2020. Inga köer, inga väntetider och passexpeditionen var exemplariskt inredd med kösystem och möjlighet till social distansering för att minimera risken för smittspridning.

          Vilken bortförklaring. Man slussades in, fick bära mask och sprita händerna. Jag vet för jag fixade pass under pandemin eftersom det gick ut.

           Det heter MUNSKYDD

           Tack Karen!

           Varsågod! ?

         Folk har tagit eget ansvar och lyssnat på polisens vädjan, vad är det du inte begriper?

         Det är polisen som saknar konsekvenstänk.

          Vilken vädjan, du menar den när polisen gick ut i februari 2021 och sedan igen under hösten om att förnya sitt pass och inte vänta till nästa sommarsäsong?
          Förklara gärna hur polisen saknar konsekvenstänk eftersom de vädjade till allmänheten om att flera hade utgångna pass och att INTE vänta med att ansöka om nytt pass dock helst inte under sommaren 2021 om de inte skulle läsa.
          Lider du av selektiva lässvårigheter? Det verkar så.

           Här är en av alla deras uppmaningar:

           mars 2021: ”Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong.”

           Detta som generalsekreterare Didrik von Seth skriver visar hur polisen saknar konsekvenstänk:

           ” Vi har haft en dialog med Polisen om detta under mer än ett år och försett myndigheten med statistik på hur många resor vi räknade med under 2021 och 2022. Vår prognos för 2022 gjordes innan invasionen av Ukraina och visade på högre bokningstal än vad vi ser idag. Trots detta har vi hamnat i denna fullständigt oacceptabla situation när det gäller förnyelse av pass. När vi frågar våra grannländer i Norden och Baltikum om de upplever samma passtrul som vi i Sverige är alla helt oförstående med undantag av möjligtvis Finland som säger att de upplever längre väntetider på 4 till 6 veckor. I Sverige ligger det så vitt vi förstår på 4 till 6 månader!”

           Du hänvisar till centerpolitikern och generalsekreteraren i SRF?

    Men som alltid när något är svårt att få tag i kommer ju folk försöka få tag i det NU. De som inte tänkt reda förrän nästa år försöker nog också få en passtid nu, för säkerhets skull. ”Krisen” kanske inte var så illa som den är nu, men nu försöker folk ha framförhållning vilket ju gör det värre.

    Polisen har ju flera gånger under pandemin vädjat folk att bara förnya pass ENBART om man hade en resa bokad så de har ju själva satt sig i den här sitsen..

     Var har du hört det?

      Googla på polisen passtider så ser du alla deras uttalanden.

       Synd att du missuppfatta vad polisen skrivit eftersom du sprider felaktiga uppgifter. Redan i feb 2021 konstaterade polisen att en halv miljon pass hade gått ut och uppmanade folk att förnya sina pass. Inför sommaren 2021 uppmanade polisen till att inte förnya sitt pass under sommaren om man inte skulle resa vill säga. Istället var uppmaningen att vänta till efter sommaren. Trycket är alltid högre på sommaren och polisen vill gärna sprida ut detta under året.

       Skitsnack med andra ord eftersom du inte kan ange en källa.

        POLISEN.SE ÄR KÄLLAN. Klarar du inte av att googla?

        Här är ett av alla uttalanden som de gjort senaste åren.

        https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juni/vanta-med-passansokan-om-du-inte-ska-resa-i-sommar/

         Polisen uppmanar inte folk att vänta till covid är över utan att inte söka pass under högsäsong. Man ber folk att vänta till hösten. Men det är tydligt att polisens kommunikationsavdelning måste förenkla språket så att alla förstår.

       Polisen uppmanade enbart folk att inte förnya passet sommaren 2021 om man inte skulle resa och vänta till efter sommaren. Redan i feb 2021 började passpolisen påminna folk om att förnya passet.

     Eget ansvar finns alltså inte och vart har de gått ut med det? Mer rimligt att de går ut med det nu.

      På polisen.se kan du se deras uppmaningar om att befolkningen ska avvakta.

       Synd att du antingen bara läst delar av texten eller inte förstått det du läst.

        Det står klart och tydligt att de som inte planerade resa det året skulle avvakta. Och det har de meddelat flera gånger de senaste åren.

         Man bad folk att inte förnya sitt pass under högsäsong om man inte skulle ut och resa då. Som någon annan skrev högre upp så menar man inte 2020-2022 när man säger högsäsong.

     Anni: Du är ju ett exmpel på vad jag försöker få fram, folk kan inte tänka själva utan litar blint på staten.

      Det är ju så när man lever i ett samhälle, att man litar på att staten och myndigheterna ska följa våra lagar.

      Om det inte passar så kan man ju alltid lämna Sverige och flytta till valfritt u-land.

       hahaha, älskar denna hjärndöda retorik.

        Vad exakt är hjärndött? Att vi har lagar och regler i ett samhälle?

        Bara att flytta här i från då som sagt.

         Du svänger dig med lagar och regler. Berätta då hur lång, enligt dessa lagar och regler, handläggningstiden är för pass. Vet du överhuvudtaget hur vårt samhälle är uppbyggt och förvaltas?

          Frågan är om du själv vet det eftersom du är helt oförstående till problematiken?

          Enligt Regeringsformen har alla svenska medborgare rätt att fritt röra sig inom landet och att lämna det.

          Det räcker såklart inte med att man formellt sett tillåts lämna riket. Om man i praktiken inte kan lämna landet för att man inte har möjlighet att skaffa pass, då är det en inskränkning av den frihet som man är berättigad till, säger han. (Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet).

          Friheten att lämna landet har polisen satt ur spel genom att inte försäkra sig om att man förmår följa annan grundläggande lagstiftning, i det här fallet förvaltningslagen, som säger att statliga myndigheter ska handlägga ärenden så snabbt och enkelt som möjligt.

           Regeringsformen? Vill du ha svar ska du titta i passlagen och i passdatalagen. Det du skriver om är när myndigheter gör ett medvetet val att neka någon rätten till ett pass. Det är inte vad som händer i detta fall.
           Kommunikationen från polisen kunde varit bättre och man borde insett att de skulle bli problem och mobiliserat tidigare. Men det fråntar inte befolkningen ett eget ansvar.

    Eller hur!
    Utöka öppettiderna, mer personal, fler expeditioner mm.

    ”Absolut! Ordnar vi över helgen!

    Det blir tyvärr ingen vidare kvalite på grejjerna för det tar vanligtvis tid att rekrytera personal, utbilda dom (jo det krävs utb för att tillverka och ta emot samt lämna ut pass) och att ordna fram fler expeditioner….ja, här skulle man kunna ställa ut baracker.
    Och fler maskiner och fotoautomater? Nja. Det tar tid. Så vi får ta foto med en vanlig kamera och sen tillverka varje pass för hand.

    Vilket också tar längre tid än vanligt men ni förstår väl? ”

    Varför tänker folk inte?
    Fixa pass först. Hämta ut passet. Gå hem och boka resa.

     Tycker nog att kommentaren om att man rimligen inte sätter samma utgångsår/datum på 2 miljoner pass är självmål. Dels undrar jag om hon vet hur det funkar med id handlingar, körkort pass. Sedan undrar jag om hon på fullt alvar tror att 2 miljoner pass gick ut samtidigt?

      Hissen har stannat på fel våning ?

       Märker det Dojjan!

        Ojoj nån är bitsk!
        Vaaaar ääär mitt paaass

      ”Sedan undrar jag om hon på fullt alvar tror att 2 miljoner pass gick ut samtidigt?”

      Det skulle jag tro så mycket som hon tjatar om saken.

       *allvar

    Lewis
    Håller helt med dig ?

    Förlåt men är inte passet giltigt t.ex 4 år efter man gjorde det EXAKT? Hur skulle man kunna ändra så alla fick olika tider, det handlar väl om NÄR man skapade sitt pass från första början? ? Problemet nu är ju att allas pass som gått ut/går ut mellan typ juni 2020 och augusti 2022 Inser samtidigt att JUST DE JAG BEHÖVER ETT PASS INNAN SOMMAREN! Så Anithas teori om att ”man kan väl sprida ut tiderna” funkar liksom inte…

     Ja, precis. Passet är giltigt exakt 5 år, inte en dag mer eller mindre. Så jag förstår inte hur geniet Clemence tror att man kan bara ändra giltighetsdatumet hur som helst.

  Ja, det är tråkigt att helt plötsligt när du får möjlighet att resa stå inför faktum att du inte har ett giltigt pass-
  förmodligen pga det inte varit lönt att göra nytt tidigare, dyrt och kort livslängd gör att många skjutit på det.

  Kombinationen nu med att det är lång leverans på det speciella papper som används gör att även om du faktiskt har en bokad tid så kan du ändå få vänta länge på passet.

  Att polisen inte kunde ta höjd för detta är under all kritik, och nu drabbar det andra viktiga avdelningar (ja, pass är viktigt anser jag, men det är inte viktigare än kärnverksamheten, men myndigheten vill hålla befolkningen välvillig till polisen och agerar därefter)

   Jag tänker att man kanske ska fundera på varför pass blivit dyrt och varför man kortat ner giltighetstiden.

   Det handlar inte om att jävlas med befolkningen.
   Det är delar av befolkningen som sålt sina pass dyrt för att låta andra använda dom.
   Så andras missbruk har lett fram till kostnaden och giltighetstiden.

   Och ta höjd? Ingen visste ens om vi skulle ha nåt att resa med. Skulle flygbranschen överleva?
   Skulle det gå att börja resa så här snabbt igen?
   Skulle folk våga?

   Skulle polisen anställa massa ny personal, bekosta deras utbildning, fler lokaler och fler maskiner för att folk kanske inte tänkte på att vara ute i ovanligt god i tid i en ovanligt udda situation?

   Det hade varit slöseri med våra skattepengar det också om rushen uteblivit.
   Och återigen hade folk skyllt även det på polisen.

   Kom igen. Så svårt är det inte att vänta med att boka en resa förrän du har ditt pass i handen. Har man väntat med att resa i två år kanske man kan vänta några månader till.

   Passets livslängd håller jag helt med om att det är synd att det kortats till 5 år. Men som jag förstår det handlar det om säkerhet. Att däremot tycka att 450 kr är dyrt köper jag om man aldrig har råd att resa utomlands men vill ha ett pass pga att världen nu är mycket oroligare än vad den var bara för1 år sedan.

  Det här sånt jävla klassiskt skyll dig själv. Man kan väl räkna ut med lillfingret att en massa pass gick ut under pandemin, att folk skulle tycka det va ovärt att förnya då och att det skulle va många som behövde göra nya nu. Lite framförhållning får man ha om det är viktigt att åka till Grekland eller annan plats för lite vaycay.

   Precis. Anitha tror att det är en mänsklig rättighet att åka till Grekland. Det är det inte. Sverige gynnas ekonomiskt av att vi semestrar hemma så det kanske är en välplanerad masterplan av regeringen…

    Det är väl en mänsklig rättighet att kunna ha en identifikationshandling? Det var väl inte ovärt att förnya sitt pass under pandemin men man rekommenderades att stanna hemma så då kanske man inte ville prioritera det vilket känns rimligt att följa myndigheters rekommendationer

     Haha exakt. Att kunna identifiera sig har ju inte bara med Grekland att göra. Folk som skriver ”tänk längre än näsan” så kan de inte göra det själva :pPpppPPPppppppP mother fuckers!!

      Du vet mycket väl att det inte handlar om att ”identifiera sig”. Det kan man göra med körkortet eller skatteverkets ID kort. Det här handlar bara om att få resa. Anitha med familj var dessutom i Grekland redan förra sommaren så det handlar knappast om få resa ”äntligen”…. Hon har rest runt i Europa flera gånger under pandemin.

      Om man ska vara spydig och dryg då gäller det att man har rätt och vet vad man snackar om. Annars blir det bara pinsamt…

     Fast pass är ju inte den enda identifikationshandlingen vi har…

      För det går snabbare att ta körkort tänker du eller? ID kort gör man väl på samma plats som passen

       Ja ett körkort kan du väl fixa på nån månad.

        Tror de flesta övningskör mer än i en månad för att kunna ta körkort

         ”Nån månad”
         Väg det mot tiden att få pass just nu så får du väl bestämma själv.

          Jag har både körkort och pass för mig är det inga problem men tycker inte det är orimligt att man inte förnyat passet under en pandemi och att detta hade man kunnat förutspå

       Man kan göra id kort på tex Skatteverket och även banker. Så ni som behöver id, bege er dit istället för att trängas med alla som vill resa utanför eu!

      Enda gången jag identifierar mig med pass är vid resa.
      Annars är det körkort och innan jag skaffade det var det vanligt ID-kort.

      Det kanske är brist på utbildning folk lider av? Inte brist på pass?

       ???

     Ja men har man också inte ansvar själv för att förnya den ID-handlingen då? Eller är det en mänsklig rättighet att den nya ska ramla ner i knät på en när den tidigare går ut?

      Halva kommentarsfältet tycks tro det.

     Men om man vet att man är en person som reser mycket och spontant och som troligen skulle vilja resa så fort restriktionerna släppte, ja då ÄR det dumt att vänta till maj 2022 för att förnya sitt pass! Det fanns gott om tid hela förra året, och året innan det. Och att gå till passkontoret en gång under pandemin var ingen omöjlighet.

    Hon ser det på samma sätt som när hon kallade plats för barn på förskola för avlastning… Jag, jag, jag.

    Folk får väl resa vart de vill eller?

   Om man kan räkna ut det med lillfingret – hur kommer det sig att polisen inte klarade av det? ?

  Fast det handlar väl inte om att 2 miljoner har ett pass som går ut exakt samma datum? Utan att man under pandemin inte har förnyat sitt pass så som man gjorde tidigare.

   Exakt ??? Annars borde ju samma problem skett nör samma personer gjorde passen för 5-10 år sen (eller hur länge de nu håller, minns inte pga har ett giltigt ??)

   Problemet också är ju precis som med toapappret – att alla har panik nu pga passtiderna, så även de som inte behöver förnya bokar in sig för att vara på den säkra sidan. Och vips tar alla tider slut.

   Undra om vi har favorit i repris om 5 år då faktiskt 2 miljoner pass kommer att gå nästan samtidigt.

  Svenska folket är i allmänhet myndighetsskadade, de litar blint på att ’någon” ska fixa allt och blir allt mindre och mindre kapabla att förutse möjliga problem och agera i förebyggande syfte.

  Passtider: Den som tänkte lite själv, insäg att det skulle bli kaos när tre årskullar samtidgt skulle fixa pass.
  Banksstrul : Ha kontanter hemma, hur svårt är det att ta ut lite när lönen kommer och ha hemma (att använda vid behov).

  Detta är bara två färska exempel på att svensken mer och mer blir ett får som inte klarar av att tänka själv utan att pappa/mamma staten fixar precis allt.

  Ser inte fram emot en zombieapokalyps då ligger vi pyrt till ?

   Spot on, vid en eventuell zombieapokalyps är det survival of the fittest som gäller. Clemence blir troligtvis inte långvarig när det sker.

    Du är nog väldigt nära sanningen ?‍♂️?‍♀️

   Naturens urval ?

   Svårt att använda kontanterna bara..? men större matbutikerna tar kanske emot fortfarande och är väl mat man behöver främst då.

    Både mataffärerna och Systembolaget tar kontanter.

     Samt apotek.

     Gör dem? Visste inte jag. Intressant

    Jag var vid ett köpcentrum förra helgen och det var en lååååååååååååång kö till bankomaten. Visade sig att Systembolagets kortläsare låg nere och typ ingen hade kontanter.

   Men äter inte zombies hjärnor? Då har de inte mycket att hämta i Sverige… 😀

  Jag skäms över bortskämda influencers som inte bidrar med något vettigt till mänskligheten.

   En stor influencer betalar mångdubbelt mer i skatt jämfört med en medelsvensson, så nog bidrar de allt till mänskligheten. Eller det beror såklart på vad man avser med mänskligheten, men skattepengarna går ju åt till att hjälpa mänskligheten med bl.a. sjukvård och skola.

    Där har du fel. De har egna bolag som de är anställda i. Intäkterna kommer därmed in i ett bolag och de skattar endast för den lön de tar ut. Bolaget skatter inte. Så var det med det bidraget till mänskligheten…..

     Vänta lite, bolaget skattar visst vid en tidpunkt eller annan? Förmodligen tar de flesta influencers ut sin lön i utdelningen från bolaget vilket har en konstant skattesats om 30 % (med vissa undantag), jämfört med lön där det kan tillkomma bland annat förmögenhetsskattesats om ytterligare ett par % vid en viss gräns.

     Att säga att bolaget inte skattar är helt fel.

      Influensers bolag är i regel fåmansbolag så för skatt på utdelning gäller 3:12 regeln. 30% gäller för större bolag.

       Jag vet, det var därför jag skrev ”med vissa undantag”.

        Du syftar på influensers och skriver att de har 30%. Influensers företag är fåmansbolag. Är lite osäker på om Beauty Icons fortfarande räknas som det, men övriga influenser hamnar i den gruppen.

     Hur många influencers tror du låter kapitalet ligga i bolaget utan att ta ut något? självklart tar de bara ut den lön som skattemässigt är lönsamt att ta ut och tar ut resten som kapital och skattar på kapitalet, allt annat vore ju korkat?

     What? Men bolaget betalar väl moms också?

      Ja och?

    Vet inte riktigt vad du menar med stor influenser men de flesta tar ut rätt modesta löner från sina bolag och betalar inte så mycket mer i skatt än vad medelsvenne gör.

  Anitha Clemence är så dum så klockorna stannar. För det första: det är helt oförenligt med konstitutionell rätt att sätta olika utgångsdatum på pass. Det borde rimligtvis de flesta förstå?

  För det andra: det är väl knappast polisens fel att 2 miljoner människor missat att kolla utgångsdatum på sina pass? Jag förstår att det är ett jätteproblem med dessa passtider, men att rätt och slätt skylla på polisen för att så många helt enkelt strunta i att hålla koll på sitt pass är så trångsynt så jag saknar ord. Vi borde väl få ställa några rimliga krav på medborgarna parallellt med att man kan ifrågasätta passproblemet?

   Plus att när folk gjorde sina pass för 5-7 år sedan var det väl ingen människa som kunde förutspå en global pandemi?

   Jag kan hålla på i en evighet. Jag skrev det i kommentarsfältet för några veckor sedan och jag säger det igen: Anitha Clemence är en fruktansvärt jobbig och tröttsam människa. Vem i hela friden är det som väljer att följa henne på sociala medier? För mig är det helt oförståeligt.

   Tror hon att det är för att 2 miljoner gått ut samtidigt för att polisen satt en och samma datum när de gjorde pass? Tycker dock att det svenska passet kunde ha 10 års levnadstid istället för 5. När man bor utomlands och ska förnya visum etc är det lite irriterande med det svenska passet.

    Vi har fem års giltighetstid för att se till att passen alltid har uppdaterad säkerhet. Vi har exempelvis nya pass sen 1/1 2022 med en rad förbättringar i säkerheten. Om passen vore giltiga i tio år skulle det ta alltför lång tid innan medborgare har nya pass. Det är ett resultat av att många säljer sina pass, med bättre säkerhet blir det svårare att resa på ett pass som inte är ditt.

  Känns som hon är lite efter med sin rant? Det där var ju en grej för ett antal veckor sen, nu vet ju alla hur det är redan.

  Är lite kluven. Tycker det är riktigt illa att människor möjlighet att lämna sitt hemland Sverige blir kringskuren men samtidigt har jag rätt lite sympati för de som gnäller om att de inte kan åka på charter.

  Men hur svårt kan det vara. Ha lite koll på när era pass går ut så slipper ni problemet. Att t.ex ta fram passet 2 dagar innan en resa och konstatera att ’hoppsan, mitt pass har gått ut, så tokigt´är väl för bövelen ert eget ansvar. Snacka om dagens I-landsproblem….

   Nu skriver hon ju att endel/någon i kön väntat på sitt pass sen i januari, men att tryckeriet inte lyckats få fram det..
   Ska man ut och resa i Maj är det inte i grevens tid att boka passtid i januari!

   Så oavsett vad man tycker om Anitha och deras situation är hela passituationen ett haveri!

    Och du litar på vad Anitha säger?

     Precis, tror inte att någon som fått vänta sitt pass från trycket sedan januari då passkön inte ens dragit igång ordentligt. Nu när det är kö även hos tillverkaren är det t ex i Stockholm 16 dagars leveranstid efter godkänd passansökan.

      Edit: 16 arbetsdags leveranstid

       Edit: 16 arbetsdagars

        Inkl helger också eller?

        ??

    Jag gjorde nytt pass i mitten av mars i Stockholm och fick det 1,5-2 veckor senare.

   Inte alla som har koll snälla du. Respektera att allae olika ok

  Jag ansökte som vanligt 4 månader innan mitt pass gick ut så jag kommer att vara utan giltigt pass i ca 2,5 månad. Men sånt är livet, jag dör inte av att stanna hemma.

   Sånt är livet? Nej det är ju inte så det ska fungera i Sverige. DU kanske inte dör av att vara hemma, men folk reser av olika anledningar. Begravningar, bröllop, ett andra boende dit man måste resa pga oförutsedda händelser.

    Jo men då ser man väl ändå till att ha koll på att alltid ha ett giltigt pass om man kan behöva åka med kort varsel? Och med det menar jag att man inte väntar till veckan innan passet går ut med att göra ett nytt. Speciellt eftersom många länder kräver att ett pass är giltigt 6 mån efter resan också.

     Lösning. Sök pass i god tid så slipper du problemet.

      Vad är god tid? Jag började leta passtid 6 månader innan mitt pass går ut. Bokade tid i januari och mitt pass går ut i juni. Jag fick en tid i april och har fortfarande inte fått passet, medan mitt andra går ut om 2-3 veckor.

       Lurigt när du inte skriver datum. Om du gjorde passet i slutet på april till exempel så är det väl 14-16 arbetsdagar som leveranstid så inte så konstigt om du fått det än…

    Ja du, det vet jag väl. Men nu är det så här och då är det bara att gilla läget!

     Stora resurser går till att hantera fusket tyvärr

  Fy fan vad hon är jobbig. Gnälla om allt. Inte lite heller, utan gå på och mala som en jävla papegoja.
  Fattar att det inte är en rolig situation men det är inget nytt, tror hon att beslutsfattarna kollar in hennes instagram, och sååå mkt text, ingen orkar läsa ens.

   Ja hon är så egocentrisk att hon verkar sakna en förmåga att reflektera och analysera helt och hållet. Samma sak med att hon pratar och demokrati, mänskliga rättigheter och ELLE GALAN i samma mening. Det är helt otroligt korkat.

  Det handlar väl inte att 2 miljoner pass går ut samtidigt men att 2 miljoner svenskar har upptäckt att deras pass under pandemin har gått ut då de inte har haft en anledning att förnya det. Är hon dum?

   Ja.

   Absolut

  Jag gjorde pass till mig och mitt barn i mars. Hämtade passen 2 veckor senare, men hade kunnat hämta 5 dagar efter då dom var klara.
  De var feltryckta så jag skulle boka en ny tid. Bokade i förrgår, fick en tid i morgon.
  Jag bor i Göteborg så inte så att jag bor i en avlägsen by i norrland. Det finns ju tider. ?

   Om du försöker boka någonstans i närheten av Stockholm, ända till Örebro så är det tider i november eller december som gäller..

    Så var det här med innan. Fanns tider i januari. Men senaste 2 veckorna har dom utökat öppettiderna så det finns massor av tider.

     Jag bor i Uppsala. Första lediga tid just nu är 28 november. I Östhammar… Tur att jag inte behöver nytt pass.

  Tvivlar starkt på att folk som har gjort pass i januari ännu inte har fått sina nya pass.

   Eller hur.
   Bokade passtid i mars för hela familjen och nu har samtliga nya. Hur smidigt som helst.

  Tror hon på allvar att det beror av att x-antal personers pass går ut exakt samma datum???
  Och föreslår att passhandläggare skall sätta lite random datum i passen, oaktat när de upprättas 🙂

  Ja men det låter rimligt, när vi ändå håller på och önskar så vill jag ha en miljard, eller två.

   Eller hur ”Karin ditt pass kommer gälla 5 år, men Pelles kommer bara gälla 3,5 år…..”
   Ibland undrar man om hon skämtar för så korkad bör man ju inte vara.

  Hon verkar så sällsynt korkad.

   Och ändå så kaxig, inte på något bra sätt då alltså.

  Har man lyckats få en tid kort inpå en europaresa är ett tips att göra internationellt ID-kort. Det levereras garanterat inom 5 dagar pga det är ett plastkort.

   Jovisst, om man ska åka bil, tåg eller båt.
   Flygplatserna och flygbolagen kräver oftast pass vid internationella resor oavsett om det är inom EU eller ej.

    Va? Jag har åkt med diverse olika flygbolag inom EU med endast nationella id-kortet och det har aldrig varit något problem.

    Stämmer inte. Inom eu (som eumedborgare) så kan du flyga med antingen pass eller giltigt id-kort. Finns att hitta information på alla möjliga hemsidor om detta, bland annat swedenabroad eller Europa.eu

    Det är inget som ett enskilt flygbolag avgör utan det är bestämt på eu-nivå. Kanske hade du ett id-kort som inte är giltigt utanför Sverige, exempelvis kan du inte räkna med att kunna resa på körkortet då det inte är en giltig id-handling utanför Sverige. Man behöver alltså ett specifikt id-kort utfärdat av en nationell myndighet.

    Är det pass el internationellt id som skaffas lättast?

   Precis, och dom har sänkt priset på det också. Nu kostar det 100 kr istället för det sedvanliga 400 kr.

    Vart är det 100kr?

  Jag skaffade pass till mig och mitt barn i december för att jag tänkte typ ”tänk om pandemin ger sig, då kanske man vill åka nånstans ”. Ville bara skryta lite över hur smart jag var.

   Du ÄR smart!!

   Ett föredöme! Joel, läs och lär!

  Mitt leg går ut i oktober och jag fick ingen tid förrän i december bokade tiden för 2 månader sen. Var sjukt irriterad tills jag upptäckte att det var jag som var dum i huvudet.
  Man behöver inte ordna sitt ID hos Polisens Pass – Hur kan jag ha missat detta 🙂
  Dock upptäckte jag ett annat problem. Det går inte att avboka sin tid så frågan är hur många av de bokade tiderna som folk inte behöver men kan inte avboka.

   Hittade äntligen hur man avbokar. Idag är jag rena geniet 🙂

   Var kan man fixa nytt leg?

    Skatteverket

     Det kan du dock inte resa på inom EU, utan gäller endast i Sverige

      Nää.precis begränsat

  Förstår inte varför det är så viktigt att åka på utlandssemester med sol och bad när det ändå snart är sommar här?

   Har du levt i Sverige någon sommar? Bortsett från 2018 och 1994 så har vi det rätt så småkyligt emellanåt.

    Haha, jo det kan så vara när man valt att bo i Sverige att sommaren är kort och det mesta regnar bort men jag antar att det finns många soliga dagar att ta vara på om man bara vill. Tycker man att det är hemskt så flyttar man ju söderut?

  Karen-uttrycket är kanske lite uttjatat men jag vet ingen som det passar lika väl som anitha. Polisen har väl dessutom anställt massor av människor tillfälligt för just detta uppdrag? Allt för att folk (inte sällan de som reste också under pandemin) ska få åka på sina solsemestrar.

   Håller helt med … Anitha är verkligen det förkroppsligandet av en Karen.
   Helt skev bild av verkligheten och noll insikt i egenansvar. Och hon kunde väl ha köpt en tid av någon av alla dessa passäljare, hennes moral är ju inte högre än så (ja, jag är less på henne – och nej, jag följer inte henne).

   Och som någon annan skrev – förfarandet för att boka resa bör rimligtvis gå i följande ordning:
   – Kolla pass
   – Har det gått ut – boka tid
   – När man har en tid addera tiden det tar att sedan få passet i handen
   – Efter att man lagt ihop tiden så vet man när man kan boka resa
   – Man bokar den där (jävla) resan som är så kritisk viktig att hela ens liv kretsar kring den

    Jag tycker synd om dig som blir så sjukt störd på andras anledningar till att resa. Du sitter verkligen fast i din egen trånga värld, där du faktiskt inte vet ett skit.

     Oj du tog det extra hårt du!
     Men kanske du tänker efter nästa gång nu?

  Men alltså HUR DUM kan hon vara?
  1. Det är självklart att inte 2 miljoner pass behöver förnyas för att alla dessa är gjorda samtidigt, utan för att det varit en liten pandemi going on.
  PLUS att polisen varnade om detta, att detta skulle kunna bli en konsekvens av att många stannat hemma under pandemin.

  2. Om man nu som Anitha med familj vanligtvis reser en del kanske det inte skadar att ha lite framförhållning och förnya passen 6-8 mån innan det går ut?

   Eller hur! Så j-la blåst. Självklart hade inte alla samma utgångsdatum.
   Blir allvarligt oroad att folk med sån brist på logiskt tänkande finns i vårt samhälle.

  Passtider verkar vara som toapapper i början av pandemin ?

   Det e väl många som ska ut och resa

  Så trött på denna diskussionen. Hade dessa 2 miljoner människor uppdaterat sina pass även om de gick ut under pandemin hade problemet inte varit så stort.

   Man kanske följde FHM:s råd och höll sig hemma och undvek offentliga miljöer? Du vet så där som man skulle göra under pandemin?

    De flesta var tvungna att gå till jobbet, handla mat och hämta barn från dagis, då kan man även fixa ett pass.
    Det var inte så att vi satt inlåsta i ett skyddsrum i två år.

     Lewis, är du dum på riktigt? Man valde att göra det man MÅSTE men sköt upp det som inte var nödvändigt. Jag skulle knappast likställa pass med att hämta barnen eller handla mat…

      Men då kan man heller inte nu påstå att få sitt pass är livsviktigt om det inte var tillräckligt viktigt innan.

       Jag har inte påstått pass är livsviktigt. Mitt är dessutom giltigt till december 2023…

        Det är inte vad jag skrev heller. Poängen var att om pass inte kändes så nödvändigt så man inte ville göra ett nytt pga pandemin, då kan man heller inte tjura över att man inte kan få ett pass direkt nu när man vill ha ett för man ska resa. Att man följde FHMs råd och undvek offentliga miljöer är en rätt vek ursäkt – OM det är viktigt för en att ha ett glitligt pass – eftersom det är något som tar ca 15 minuter och kunde göras under rätt säkra omständigheter (avstånd hölls, på med munskydd, använd handsprit osv.). Inte precis som att gå på stan och shoppa i en folkmassa.

  Man behöver inte ha ett pass för Grekland eller andra länder inom Schengen. Id-kort utfärdat av Skatteverket funkar utmärkt (inte körkort).
  Om man nu gör nytt pass, ta tillfället att också ta ett internationellt idkort samtidigt. Så år du garderad fem år framåt, både för resor in9m Schengen och, med passet, för resor,utanför Schengen..

   Stämmer inte.
   Idkort från skatteverket är bara filtligt inom sverige. Det är nationellt id du tänker på. Som man gör hos polisen

   Nu blev det nog lite fel i ditt tänkande. Varför ska man ansöka om internationellt id-kort och pass samtidigt? Båda är ju bara giltiga 5 år och går då ut samtidigt, väldigt dumt.

    Just det. Det nationella id-kortet är giltigt för resor inom hela EU. Ett tips är att skaffa ett sådant id-kort när passet fortfarande är giltigt ett-två år, så att inte båda handlingarna utlöper samtidigt.

  OT men herregud vad jag blir ledsen av att se alla influensers dra in magen hela tiden! Tanbyklara på senaste storyn när hon är på LPG.. hennes revben trycks ju in ända till ryggen! Vad är detta för skev värld. Loggar ut.

  Gud vilken dryg och otrevlig människa hon verkar vara Anita Clemence

  Har folk dessutom koll på att om du skaffar ett provisoriskt pass fast du har ett vanligt så spärras det vanliga passet?
  Inte helt säker på om det spärras om det håller på att tillverkas och inte hinner komma, men så här står det på Polisen sida:

  Om du har ett giltigt pass
  Om du har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt när du ansöker om det provisoriska passet, kommer det att spärras. Du måste lämna in det till närmaste passexpedition så fort det är möjligt. Passet kan inte användas efter att det har spärrats.

   Ja det är väl självklart att man inte kan ha två giltiga pass samtidigt?! Vore ju ytterst dumt av säkerhetsskäl annars.

  Vart tog inlägget om Vanja vägen? Bad hon om att få det nedtaget? Isåfall får jag ännu mer kassa vibbar…

   Jag har inte tagit ner något inlägg.

   Ligger kvar: https://nyheter24.se/bloggbevakning/2022/05/10/vanja-wickstrom-och-nft/
   Du kan inte ha scrollat särskilt långt ner…

  Det är dock frustrerande att folk inte förstår att många människor avvaktade med att förnya pass som fortfarande var giltiga i upp till ett halvår framåt då det inte tidigare har krävts att man bokar ett år i förväg. Därtill att vi faktiskt levt med en pandemi som innebar att man inte skulle vistas på offentlig plats i onödan varför många undvek att ens gå till läkare, arbeta på plats, besöka vänner eller ha kalas osv. Minns ni verkligen inte detta? Myndigheterna visste också mycket väl att många skulle behöva nya ID-handlingar (även ID-kort) varför det var helt uppenbart att detta borde skalas upp och bokningssystemet anpassas därefter med personliga bokningar. Många verkar heller inte veta att barns pass endast är giltiga i tre år. Det är hjärtlöst att tro att människor bara vill åka på semester och roa sig, men verkligheten är också att det finns stora mängder människor som inte fått träffa familj bosatt utomlands på väldigt många år. I vårt fall nästan fem med en fyraåring som aldrig fått krama farmor och farfar.

   Det är ju för såna som er som det borde gå fort att skaffa pass. Måste ju kännas skit att det är så svårt bara för att Helen och Jörgen ska kunna åka till Spanien i sommar liksom. Man önskar att det kunde funnits snabbspår för familjer som din haha ?

    Blev väldigt rörd av detta, tack!

    Saken är ju den att man sällan vet orsaken till att folk reser. För dig låter det kanske inte viktigt men töj lite på din bubbla och ha lite förståelse för andra personer istället för att bara håna.

   Jag håller helt med. I vårt fall har föräldrarna giltiga pass, men barnens har gått ut. De passen har kortare giltighetstid. De yngre barnen har fötts strax innan pandemin samt under. Nu får vi FaceTima med släkten i Sverige och alla gråter då vi inte kommer att kunna ses i år heller pga av passkaoset. Nu när vi äntligen trodde att vi skulle få kramas, alla tre generationer.

    Om du bor utomlands så kan du ju ansöka om pass på den svenska ambassaden??

     De handläggs av passmyndigheten i Sverige i alla fall. Det är inte ambassaden som utfärdar passen.

     En svensk ambassad finns bara i huvudstäder, och inte ens i alla huvudstäder. Dessutom kostar det att göra ett pass på en ambassad 1 600 kr per person. Plus kostnad för att resa till huvudstaden. Om man ens får ledigt från jobbet för att resa dit… Samt väntetiden för att få passen är densamma. Om inte längre…

      Men vad är din poäng? Om ett pass har gått ut så lär du ju göra ett på närmsta ambassad/konsulat oavsett? Väntetiderna i Sverige är ju rätt irrelevanta i det läget. Ja, det kostar mer att göra utomlands, nej, de kanske inte är lättillgängliga beroende på var du bor. Men det är ju lite det man får ta när man väljer att bosätta sig utanför Sverige. Man kan ju inte vänta sig samma tillgänglighet på myndighetstjänster om man inte befinner sig i landet.

       Det ar inte alltid sa enkelt, pass kan endast goras pa ambassader, inte pa konsulat. Jag bor pa Nya Zeeland och for att fixa nytt svenskt pass maste jag aka till Canberra, Australien, en flygresa pa 6.5 timmar. Det blev for komplicerat och kostsamt, sa jag skaffade Nyazeelandskt medborgarskap och anvander det passet istallet. Det kanns lite markligt bara att valja passkontrollen for icke EU medborgare. Jag kommer dock att ansoka om ett nytt pass nasta gang jag ar i Sverige, forhoppningsvis kommer det finnas passtider da.

    Jag har också nära familj utomlands. Det är en stor anledning till att jag aldrig låter passet löpa ut innan jag förnyar. Jag vill ha mitt på det säkra att jag kan resa över med kort varsel om något händer familjen. Det ansvaret tar jag själv att se till att jag har giltigt pass om något händer. Pandemi eller inte.

     ?

  Kanske någon annan som kommenterat och poängterat de. Men som ja fattat det är det inte 2 miljoner människor som har exakt samma utgångsdatum! Däremot så är det oerhört många som inte förnyade sitt pass när pandemin slog till, så alla dessa människor som då valt att inte förnya sitt pass under pandemin, vill ju göra de nu, tillsammans med alla de människor vars pass faktiskt går ut i närtid.

  Kan absolut tycka att alla de människor som inte valt att förnya sitt pass under 2 år ish, har tappat sin rätt att uttala sig i frågan! Just för att dom skjutit på det för att dom inte varit i behov av de. Så att tycka att vi har en myndighet som inte kan hantera den stora anstormningen av pass ansökningar, faktiskt är snett på de. Ingen kunder förutse att vi har människor som inte behagar att förnya passet när dom faktiskt skulle gjort det och inte två år senare.

   Det finns också vi som gått igenom ett par dödsfall under pandemin som gjort att hjärnan inte orkat tänka på just pass etc. Det är inte endast lathet som orsakat allt detta.
   Många har förlorat familjemedlemmar eller haft covid. Vi kan väl ha mer förståelse för båda sidor här?
   Mitt jag före 2020 hade aldrig missat något sådant här, ändå sitter jag här nu och fixar ett utgånget pass 2022 samtidigt som jag tar mig igenom sorgårsdagar.

    Min mamma dog februari 2020, mitt pass gick ut september 2020. Jag förnyade den i september 2020.
    Såatteh.

    Min mamma var mitt allt, men hon lärde mig att man alltid ska ha giltiga Id-handlingar.

   Jannike, skippa attityden. Folk har haft annat att tänka på samt att man följt FHM:s råd och hållit sig hemma under pandemin. Du verkar dock ha varit ute och ränt som vanligt så det är ju folk som du som vi har att tacka för all smittspridning.

    Nu är det onödigt att bli sådär kränkt när det är helt och hållet ens eget ansvar att kolla efter något så viktigt som pass! Att gå och förnya passet var dessutom mycket säkrare och snabbare än att handla mat i affären, så att.. där brister det lite. Men! Det är alltid lätt att skylla på annat

   Det säger du. Polisen sade dock något annat. Nämligen att vi skulle avvakta med passförnyelse.

    Nej, de sa att vi skulle avvakta med att skaffa pass under högsäsongen 2021 om det inte var absolut nödvändigt för oss att få ett pass. Högsäsongen varade inte 2020-2022 som vissa av er verkar tro utan perioden precis innan sommaren, precis som varje år.

   Skippa attityden? Jag står fast att jag tycker att människor behöver börja planera sitt liv och inte skylla på andra. Jag köper att människor som varit med om dödsfall och det är inte dom människorna som behöver planera, utan de människor som inte har något att skylla på som varit beskonade från skiten. Någonstans så kan omöjligt alla dessa människor som nu behöver boka pass varit med om samma trauma som dig? <3

   Nej du har fel, jag har hållit mig till de restriktioner som FHM har fått ut med. Jag har jobbat hemifrån i den mån det gott. Beställt hemkörning med mat och annat som är fullt möjligt att få hem skickat. Är vaccinerad med tre sprutor och knappt träffat familj, vänner och nära anhöriga!

   Hade det varit så att man inte alls kunde förnyat sitt pass under pandemin hade det varit stängt, det har de inte varit utan det har varit fullt möjligt att förnya sitt pass. Vissa har bara pass som identitetshandling, skulle dessa individer inte förnyat passet menar den tredje anonym?

    Jösses vad du svamlar Jannike. Kostnaden för en familj med 5 pass kostar en hel del. Man beställer inte pass 2 år i förväg som bara räcker i 3 år för barn och 5 år för vuxna.

     Då kanske man inte ska grina sen att man inte har pass sekunden pandemin är över. Bara att välja.

      Tyck du ja svamlar, jag är i alla fall inte anonym i mina svar! Om det nu är så viktigt att resa och det har varnats om att när man väl får resa, så kommer det vara tryck på passtider, då bör man faktiskt ha planerat för att förnya det tidigare. Att dessutom hitta tider för både vuxna och barn var svårt redan innan pandemin, som sagt planera lite. Det är oerhört synd om alla de som drabbats men många människor i vårt land har tyvärr verken barn, dödsfall eller något annat dom kan skylla på mer en att dom är lata och nu skyller på alla andra! Orkar inte diskutera mer

    Vill du ha medalj eller Jannike? Du har gjort det nästan alla i Sverige har gjort. Och att förnya pass var inte en del av det nödvändiga.

     Fast det låter ju på folk som att det är livsnödvändigt nu när de inte har ett pass. Antingen så är det en nödvändighet och då tar man sitt ansvar att ha ett giltigt. Eller så är det inte nödvändigt och då får man snällt ställa sig i kön och vänta på sin tur.

      Varför skulle ja vilja ha en medalj, Anonym? Personen ovan ville få det att framstå som att jag inte tagit mitt ansvar och att ja gjort allt det FHM ombett oss att inte göra. Så svarade bara med vad jag faktiskt gjort för att dra mitt strå till stacken.

      Håller med den andra Anonym! Folk låter som att det är livsnödvändigt och då handlar det om eget ansvar att se till att passet är nytt när man bokar en resa. FÖR man bokar väl ändå inte en resa innan man vet att man har ett hållbart pass? Någonstans så har många länder att passet skall vara giltigt 6 månader efter man kommit hem! Dessutom så har polisen varnat att det kan bli svårt att få tid när man väl får resa igen! Så varför kommer detta som en chock för människor? Som sagt orkar inte diskutera längre, lider absolut noll vart.

       Tack Jannike ?? Folk kan inte ta eget ansvar tyvärr! Det ska klagas och gnällas, ena sekunden är det vääääldigt viktigt och mittiallt var det inte så viktigt. Polisen och myndigheten för fel, när dom har skrivit för länge sen att planera in pass! Nej men så långt kan man inte tänka själv.. Folk är så jäkla bortskämda! De ska serveras på fat.

  Åh buhu. Att det dessutom är global brist på vissa typer av papper, halvledare, plast mm har också gått henne förbi. Allt kan ju lösas med mer folk och längre öppettider fattar ni vääääääl. Åh gud så tjatigt det är med folk som gnäller om sina pass och att de inte kan åka utomlands. Det är noll synd om er. Sluta gnäll ???

  Många lät väl bli att ge sig ut för att förnya sitt pass för att undvika att bli smittade av Covid?

   Fast att gå och förnya sitt pass och sen gå hem är nog inte så svårt? Jag gick dit, med mask på hela tiden, gjorde mitt pass och gick hem igen. Gick skit smidigt och knappt någon där. Sen fick jag mitt pass på 4 dagar. Tycker inte man ska skylla på ”stanna hemma”

    Polisen bad oss att avvakta.

     Under högsäsongen. Många som verkar lägligt glömma det tillägget.

      Exakt. Folk vill läsa det dom vill läsa från polisen för att rättfärdiga att det är polisens fel. Inte att man kan ta eget ansvar!

    Du kanske inte tycker det, men så var det för väldigt många av oss. Jag var inte i en affär och handlade, jag träffade inte mina vänner, jag träffade inte min familj.
    Skulle jag då ge mig ut med buss eller tunnelbana för att ta mig till en lokal och göra pass?
    Ett pass som jag dessutom inte behövde på ett bra tag?

     Inte jag heller, men eftersom jag tycker ett giltligt pass är väldigt viktigt att ha för mig oavsett vad så gjorde jag just ett pass under lågsäsong (höst). Antingen är pass väldigt viktigt för en att ha och tar eget ansvar för att ordna en nödvändig grej som man fixar trots pandemi, men på så bra sätt som möjligt (lågsäsong, munskydd, handsprit, avstånd osv.). Eller så är det inte något man känner är nödvändigt, men då kan man heller inte sura för att man inte får ett pass på direkten för man vill resa sen.

     För mig är det inte ett alternativ att vara utan pass, desamma för hela min familj. Att ha ett fungerande pass är sjukt viktigt. Jag förnyade mitt 6 månader tidigare än planerat för att undvika något drama, vilket tydligen var ett bra beslut.

  Åkte till Italien nyligen med pass som gick ut 2021, ingen sa något dit eller hem ??‍♀️

  Tänker det är bra att folk inte kan resa så att det blir mindre belastning för klimatet ?

  Man ska alltså inte fixa pass i år så man slipper försöka få pass igen om 5 år med den här skaran människor som går över lik för en passtid.

  Är Anitha otroligt trög?

  NEJ. Det är inte 2 miljoner svenskar som haft samma utgångsdatum på pass.

  Det är 2 miljoner svenskar som struntat i att förnya sina pass under pandemin. Och nu ska alla göra det samtidigt. Vad är det som är så svårt att förstås

   Struntat i? Tror du är lika otroligt trög som Anitha.

    Sura på du, men skyll inte det på andra!

  Eftersom det rapporteras både här och där om långa passköer borde man kanske varit ute i god tid. Men nej då, man sitter och beklagar sig på sociala medier istället, trötta mig. Ansvaret är ditt eget och ingen annans.

   Nej, ansvaret är polismyndighetens och de har själva erkänt att deras tider varit oacceptabla.

    Ansvaret är väl inte polismyndighetens om du inte själv har koll på att ditt pass inte gäller längre, helt galet.

  Vem bokar ens en resa innan man har ett pass i handen, särskilt nu när det är allmänt känt vilka problem det är med att få tag på pass.

  Det måste väl ändå bara vara influencers som är så korkade?

  Lite U-landsvarning på Sverige just nu. Enklare att anskaffa ett pass i Mogadishu än Stockholm haha skandal, ska inte vara såhär svårt att få ett pass? Borde va en demokratiskt rättighet

   Det är det också, polisen har brutit mot flera lagar. Bara idioter som hejar på att våra myndigheter bryter mot våra grundläggande lagar.

   Kanske du hade tänkt på det lite tidigare istället?

  Snark.

  Hur blir det om fem år när alla ska ansöka om nya pass?

  Borde funnits två köer. De som behöver pass i arbetssyfte. Och en kö till de som bara vill åka på semester. Ska man på semester får man väl bara vänta tills man har ett pass? Vad är problemet?
  Så här borde det enligt mig gå till.

  1. Oj, mitt pass går snart (sex månader) ut eller har gått utt. Dags att boka passtid.

  2. Oj, det är en väntetid på 6 månader. Tur att jag inte måste resa i arbetet.

  3. Gör ditt pass.

  4. Hämta ut ditt pass. Boka resa. Vill du resa precis just nu. Boka en sista minuten.

  5. Res. Har nu gått 7 månader sedan jag kom på att mitt pass gått ut. En fullt rimlig tid att vänta på en semesterresa.

  Att folk inte kan planera sina liv!!!

   Zzzzzzzzzzzzzzzz……..

  Hon skriver att hans pass inte kommit. Jag fattar det som att han har gjort ett men att det inte hunnit bli klart?

  Jag reser utomlands väldigt sällan och tänker att jag väntar nåt år till så slipper jag skaffa pass nu

  En annan gjorde pass för strax över ett år sen mitt under Corona, för man nånstans förstod att det var exakt dethär som skulle hända? Människor med 0 framförhållning som ”oj NU kan vi resa så NU behöver vi pass”. Är inte förvånad av människors hjärnkapacitet.

   Andra människor följde FHM:s råd och höll sig från onödiga vistelser i offentliga miljöer.

    Men snälla. Om man känner att ha ett giltligt pass är viktigt, vilket är helt rimligt ändå, så hade ett relativt säkert besök kunnat ordnats om man bokat en tid under lågsäsong. Det handlar om ca 15 minuter i en miljö där man hade ordnat med avstånd, därtill hade du kunnat ha på dig munskydd och använt handsprit.

     Exakt! Mycket säkrare där än på vanlig mat affär. Jäkligt dåligt bortförklaring allt för att skylla på nån annan!

  En bekant till mig bokade tid igår och fick komma idag och göra sitt pass, i Göteborg ?

  Är inte en del av problemet, som Anitha helt bortser ifrån, att man ändå inte åkt utomlands under de senaste åren och alltså inte brytt sig om passet? Därför behöver nu alla vars pass går ut i år, men OCKSÅ de vars pass gick ut 2020 eller 2021, förnya sina pass… Problemet har ju inget med giltighetstiden att göra så jag fattar inte varför hon är ute och vevar i just den konflikten….

  Det har nyss varit en pandemi, massor med människor dog, sjukdomen sprids fortfarande.
  Det är krig, folk flyr och dör.
  Men det värsta som kan hända enligt Svenskarna är att man inte får åka utomlands i år, utan får åka först nästa år. Gud vilken mardröm…

  jag bokade passtid i februari, gjorde passet i april och det tog 16 dagar tills det var klart att hämta ut! (påskhelg däremellan) har svårt att tro att några har väntat på sitt pass sedan i januari..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.