Michaela Delérs ärliga Instagraminlägg

Samtidigt som jag i mitt förra inlägg skrev om alla influencers som väntar tillökning, så vill jag även lyfta fram den andra sidan, som är minst lika viktig.
Alltså en kvinnas val, att själv välja huruvida hon vill fullfölja en graviditet eller inte.
Det här inlägget kommer i morgon, då jag bytte plats på lite inlägg. ?

Michaela Delér har delat ett väldigt personligt inlägg på Instagram där hon berättar för följarna att hon genomgått en abort efter ett positivt graviditetstest, eftersom hon och hennes man bestämt att de inte ville ha fler barn. 
Eftersom graviditeten inte var långt gången så kunde aborten göras hemma, och fysiskt gick allting jättebra men hon skriver att det var jobbigt psykiskt, trots att hon var helt trygg i det beslut hon fattade.
Hon skriver om känslan av skuld och skam, som man inte riktigt pratar om och om hur varje kvinna borde ha rätten att bestämma över sin egna kropp, oavsett vilket land man bor i.
Hon är så tacksam över att bo i ett land där hon kan göra en säker abort med hjälp av sjukvården och där valet är hennes.
Att förbjuda eller inskränka kvinnors rätt till att själva besluta om abort kommer inte leda till att antalet aborter minskar, det kommer enbart leda till att aborterna görs med farliga och osäkra metoder där kvinnan riskerar komplikationer, att få men för livet, eller att hon rent av avlider.

I min värld finns det inga alternativ till att kvinnor SKA ha rätten att bestämma över sina egna kroppar. 
Det är inte ett alternativ, inte förhandlingsbart och det är ingenting som en panel MÄN ska sitta och besluta eller lagstagda kring överhuvudtaget, så som det är i exempelvis USA.
Punkt.

196 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vrider sig i magen när jag hör att en kvinna gjort en abort MEN jag kommer alltid att stå på kvinnans rätt att genomgå en oavsett anledning!

   Varför vrider det sig för att en kvinna gör ett val med sin kropp?

    För att jag haft dåliga erfarenheter av abort. Tvång, sorg, smärta och tvivel.

     Ja men det är just din upplevelse och den behöver du inte applicera på andra kvinnor.

      Men snälla nån

      ”Jag blir illa berörd och mår dåligt bär folk skriver om cancer”

      ”Varför då”

      ”För jag har haft det och mådde så dåligt, det var tufft mentalt och det värsta jag varit med om”

      ”Du, du får fan inte skriva det eller känna det bara för att du mådde dåligt, lägg inte det på andra cancersjuka.”

      Är folk dumma i huvudet på riktigt?!!

      Ja, i min mage vrider det sig med när ngn gör abort, pga av flera anledningar.
      Tycker också abortfrågan är värd att kämpa för, för kvinnors rättighet att själv bestämma. Men jag får för fan känna för det?!

       Inte i Sverige, här kan ingen kvinna göra andra illa till mods/ledsen/arg för att kvinnan är helig SAMTIDIGT klankar vi ned på en kvinna som vågar känna något annat än det som är mainstream just nu. Vi måste också förminska andra kvinnors erfarenheter av något traumatiskt för att det på något sätt hotar…något?
       Kvinnor är andra kvinnors värsta fiende.

       Men cancer är ju odelat negativt, går inte att jämföra.

     Lite märkligt, andra som du hör om har ju inte gjort det av tvång.

      Hon kan väl känna negativa känslor inför abort ändå? Man får göra det och det är snarare ni som är märkliga som kritiserar henne när hon berättar. Speciellt när hon nämner tvång och sorg

       Jag håller med, men kan också tycka att det var ett märkligt sätt att uttrycka sig på: ”Vrider sig i magen när jag hör att en kvinna gjort en abort”. Jag är extremt förlossningsrädd och har en riktigt hemsk erfarenhet hos en gynekolog och när jag läser om förlossningar och gynekologbesök så känner jag en oro i magen för mina rädslor/upplevelser, men skulle ju inte uttrycka det som ”vrider sig i magen när jag hör att en kvinna genomgått en gynekologundersökning/förlossning”.

        Nähä, men du är inte alla.
        Vi använder väl oss alla av olika uttryck.

         Ja, men om man uttrycker sig lite klumpigt så kanske vad man egentligen menar inte går fram och folk kan reagera på det man säger. Som hände precis ovan.

       Men man behöver inte uttrycka det. Låter ändå som man vill att de ska skämmas, att det är nåt dåligt.

   Håller med. Abort måste vara lagligt, men det är alltid en tragedi.

    Det behöver inte vara en tragedi. Ibland är det helt rätt beslut. Jag gjorde en abort när jag var 19 år och har aldrig ångrat mig och upplevde det inte så jobbigt fysiskt heller, var bara i vecka 6. Kul var det inte, men verkligen ingen tragedi.

     Samma! Genomgick en för ett år sen. Hann till v5. Det var helt odramatiskt och i gemensamt beslut med min sambo pga vi helt enkelt inte vill ha barn. Kanske någon gång i framtiden. Min familj och närmsta vänner har aldrig ifrågasatt detta. Glad för det!

    Nänänä, stopp! Varför måste det va en tragedi? Absolut inte så för många. Bara bra och frihet att man kan välja.

    Jag kan göra nästan vad som helst för att undvika abort för egen del – men det betyder inte att det är en tragedi om någon annan gör det? Varför skulle det vara det?

    Man är olika. Ett tidigt missfall kan också vara en djupt tragedi för någon, och ganska odramatiskt för en annan. Det är väl hur man själv känner som är avgörande för vad som är att klassa som tragedi.

    Mina 3 aborter var absolut ingen tragedi. Däremot hade det varit en tragedi om jag behållit dom

     3 aborter? Du bör ta ett samtal med en ungdomsmottagning om hur man skyddar sig…

      Hej, jag har gjort 4 aborter. Alltid skyddat mig med antingen p-piller, spiral eller kondom. Ibland händer sådant tyvärr. Och jag hade inte heller några samvetskval kring det och tyckte inte det var tufft varken psykiskt eller fysiskt. Alla är olika

       Då verkar du vara lika fertil som jag ?

        Mer troligt ofta dålig i magen el liknande så att man inte tar upp p-piller/minipiller ordentligt.

         Inte i mitt fall åtminstone. Har redan diskuterat det med barnmorskor ?

       Villa idiotiska svar du fick.

      Eller inte. What’s it to ya?!

       Inget alls, men att uppmana människor att ta lite mer ansvar är aldrig fel. Du gav just mig ett tips/kritik, så jag tackar för det 🙂

        Det var varken tips eller kritik snarare en diss som kidsen skulle säga. Det passar sig inte alltid att flika in med en massa bör i tid och otid pga du har iiiingen aning varför folk gör som de gör eller varför saker händer som de gör. Om du är genuint intresserad av varför någon gjort abort 3 eller 100 gånger, fråga gärna. Men förvänta dig exakt noll av den personen.

      Verkligen inte, här är det två aborter. En före mina barn och en efter mina barn. Trots skydd var jag gravid fem gånger på fyra år, det sätter sig lätt på mig. Nu är jag steriliserad då det var det enda säkra skyddet.

      Men håll bara tyst, du har ingen aning om varför denna kvinna gått igenom 3 aborter eller hur gammal hon är.

      Hur vet du att hon är ungdom? ?

      Jag är oxå en som gjort tre aborter. Åt P-piller vid ett tillfälle, blev gravid ändå. De andra två pga kondomer som gick sönder. Så jo, man kan tyvärr bli gravid fast man är skyddad.

     Jag är 31 år så ungomsmottagning är nog inget alternativ ?Blev gravid 2 gånger trots ppiller och en gång pga att jag helt enkelt sket i det där och då

    Jag gjorde en abort som 18 åring. Helt klart det bästa valet. Hade vart en tragedi om jag inte gjort abort då jag hade vart fast med en man jag inte älskade och som inte var snäll, delade inte mina värderingar om varken kvinnor eller barnuppfostran.
    Aldrig känt ånger eller ångest för jag valde abort.

    Jag gick ut och firade med kompisar när jag gjorde abort som 19 åring. Den snubben jag blev på smällen med sitter idag inne för grov misshandel och narkotikabrott. Inte direkt pappamaterial. Och ja han ville vara delaktig och tyckte jag var en hora som gjorde abort… hur han nu får ihop den logiken.

    Mer abort åt folket!

   Självklart får man känna att de vrider sig i magen. Sverige är väl det ända land där man ”skammar” kvinnor om man inte tycker abort är skitbra, roligt och fantastiskt. Om man uttrycker bara en liten tanke som är negativ så skammar man kvinnor?!

   Man får tycka och känna precis som man vill om precis allt. Jag kan tycka att grönt hår är skitfult, men jag tycker inte de ska va olagligt att färga håret grönt och jag går inte fram till nån som har grönt hår och säger att de är fult.

   Samma med abort. Jag kan personligen tycka att det är moraliskt tveksamt eller sorgligt med abort och samtidigt tycka att de ska va lagligt och aldrig kritisera en kvinna för abort. De är liksom möjligt att ha olika åsikter och värderingar och känslor utan att skamma eller vilja att de ska va olagligt. Punkt.

   Tycker dessutom detta kommentarsfält blir så löjligt då man ”skammar” kvinnor HELA tin, om de reser, om de shoppar, om de säljer hus, renoverar etc etc. Det är ALLTID fel på kvinnors val, men om nån säger ”jag gillar inte abort” så kommer alla o skriker ”SKAMMA INTE KVINNORS VAL”

   Hej!

   Den vanligaste anledningen till oönskat graviditet enligt tjejerna är sprucken kondom eller preventivmedel ex p-piller.
   väldigt sällan måste jag säga. Killen tar på sig kondom och under samlaget tar av sig den diskret utan hennes vetskap. kommer i henne för att det e skönare utan och skyller sedan på sprucken kondom och den dume tjejen går på detta. Eller så ljuger båda för att lindra sitt samvete.
   Om det skulle vara så att ett misstag begåts och man blir gravid trots det så ser man till att skydda sig bätttre nästa gång och att kondomen är påsatt hela vägen och med rätt storlek. Inga naglar som skrapar på etc. Abort e inget preventivmedel tjejer.
   Några dafar före och efter ägglossning borde ni ha koll på och har ni fått in ett sprut i så kör dagen efter piller om ni märker att kondom spruckit runt ägglossning. Det håller inte som förklaring att skylla på det ena eller andra. Annars så undvik sex åtminstonne penitrerande sex om ni inte vet hur man skyddar sig och kan knulla säkert.

    Inget preventivmedel är 100% säkert. Och de flesta kvinnor vet hur man skyddar sig. Misstag kan göras ändå så sluta upp med dina moraliska predikningar. Ingen har påstått att abort är ett preventivmedel.

    Det är nog subjektivt vad som håller som ”förklaring” och inte. Jag känner absolut inget samvete för någon av mina aborter oavsett vad orsaken var till att jag blev gravid. Och nej, jag kommer inte undvika penetrerande sex för jag tycker det är skönt som fan ?
    Eftersom du verkar ha så bra koll på vad som PÅ RIKTIGT är anledningen till en oönskad graviditet får man anta att du har bra erfarenhet av det och då kan du väl börja följa dina egna råd istället

    Precis så! Skrev en kommentar om det som nu är borttagen av ngn anledning…Man är bara fertil ngn/ngra dagar i månaden och om man vet med sig att man lätt blir gravid (efter 4 aborter) t.o.m med preventivmedel så borde det inte vara så svårt att se till att ha koll på den dagen/dagarna. Dessutom finns det som sagt dagen efter piller..

  En fråga om Guds-kommentarerna.

  De som tror på gud säger att gud är allsmäktig, god och skapar allt liv.
  Om Gud är allsmäktig vet han ALLT och vet vilka kvinnor/män som vill ha barn eller ej. Om Gud är GOD så skulle han väl inte plantera en liv i en kropp han VET (eftersom han är allsmäktig) kommer att göra abort.

  Om han inte VET att abort ska göras är han inte allsmäktig, om han skapar ett liv som han vet ska aborteras är han inte god och om det inte var han som skapade livet, är han verkligen en allsmäktig gud då?

   Helt onödigt att tänka på vad nån gud vill då människan uppfunnit ca 6000 gudar totalt. Historien om gud är verkligen den största hittepåfantasin någonsin.
   Konstigt ändå att abortmotståndarna inte tycker att gud mördar också, genom alla miljontals missfall som sker.

    Att det skulle finnas något större är verkligen inte den ”största hittepåfantasin någonsin”. Det är liksom inget som du eller jag kan hävda bara sådär.

     Utan några som helst bevis är det just en fantasi, en dröm, en tro osv. Det är inte mer sant än ett blått spagettimonster någon enskild individ kanske ser i sitt vardagsrum… Det är på den nivån faktiskt.

      Ja om man inte klarar av att tänka abstrakt så kanske ditt resonemang är rimligt.

      Men, ska man vara noga finns det inga bevis för att gud/gudar inte skulle finnas heller. Är inget som vi inte kunnat bevisa än sant? Det är alltså ganska ointressant att prata bevis när det kommer till guds existens, bättre att hålla sig till argument för eller emot den existensen.

      Lika tvärsäker som en gudstroende är, lika tvärsäker är en ateist, ingen av dem har vetenskapliga belägg för sin tvärsäkerhet, men båda har gått om övertygelser och argument för sitt ställningstagande. Enklast verkar vara att vara agnostiker och erkänna sin ovisshet.

       Hos den som kommer med ett påstående om något, det är där även bevisbördan ligger.

       Du kan aldrig bevisa att något INTE finns. Därför är det åt andra hållet.

        Låter som barnen högstadiet som tror de är klyftiga haha. Det var du som påstod att historien om Gud är hittepå, så då får väl du bevisa det eftersom bevisbördan ligger hos dig 😉

        Men flera tusen år gamla skrifter och berättelser är alltså inte värt någonting enligt dig? Skrifter som människor ägnat hela sina liv åt att studera? Väldigt intressant att du ser dig som mer vetande och kan avfärda allt på rak arm, utan att besitta några som helst utbildningar kring ämnet.

         Här kan du läsa på så du förstår;

         https://www.vof.se/blogg/omvand-bevisborda/

         ”Det är omöjligt att bevisa något negativt”

         ”Exempel – Finns det enhörn­ingar?
         Rent vetenskapligt kan man inte bevisa att något INTE existerar. Tänk dig att du vill bevisa att enhörningar inte finns. Du kan då ägna en hel livstid åt att resa jorden runt för att ta reda på saken. Hur noggrant du än utför din undersökning och hur mycket resurser du lägger ner, så finns det bara en enda sak som kan avgöra frågan – att du hittar en enhörning.

         Om du däremot aldrig hittar en enhörning så har du bara bevisat att just du inte träffade på någon. Men det bevisar inte att de inte finns. De kanske bara lyckades hålla sig undan för dig, eller råkar vara omöjliga att se. Tänk om enhörningar migrerar (varför inte?). Då kanske du bara hade oturen att de alltid var på någon annan plats. Och så vidare”.

          Jag förstår såklart vad du är ute efter, men att applicera vetenskapliga bevisresonemang när det gäller just TRO blir ju lite bakvänt eftersom tro är just TRO och således inget som kan bevisas med vetenskapliga metoder.

           Ja, jag skrev ju att det är en fantasi, en tro. Så då är vi tillbaka där vi började, där inga bevis finns efter tusentals år, och det därför aldrig ska få påverka andra människor i ett samhälle.

           Tro handlar inte om att försöka bevisa för någon annan, därav mina invändningar mot ditt prat om bevisbörda.

           För mig spelar din avsaknad av tro ingen roll, utan jag respekterar dina åsikter på samma sätt som jag hoppas att du respekterar mina.

         Människan har väl alltid hittat på berättelser? Inget konstigt med det. Betyder inte att det finns sanning bakom. Längtan efter en förklaring till sånt man anser oförklarligt och en tröst i lidandet och sin rädsla för döden har också alltid funnits.. Därav olika gudar/högre makter.

       Lite så tänker jag med. Kan tycka att det är så märkligt när ngn bergsäkert säger att man ”vet” att det inte finns, eller för den delen finns något större bortom allt detta. Själv tänker jag att det å ena sidan vore lite konstigt om det typ fanns nånstans där precis alla som funnits till finns i ngn form, å andra sidan så är ju allt ”bara” energier och var tar den vägen efter döden?. Nej, jag vet varken om det finns el inte finns något mer än det vi ser och det finns ju absolut inga bevis för något av alternativen. Sen den som säger det är det största ”hittepå grejen” kan ju fundera på om det tex kan finnas liv på andra planeter el i andra galaxer, låter ju oxå lite som science fiction och väldigt overkligt, men varför skulle vi vara den enda med mänskligt liv eg? Tänk om vi en dag skulle få bevis på att så är fallet…

     Man kan tro på vad fan man vill men det ska inte påverka andra människors rätt att bestämma över sin egen kropp! Där går gränsen.

   Nu är det inte bara troende som är abortmotståndare, men jag tror att argumentet bygger på resonemangen om att det skapas en människa i och med befruktningen, och att alla människor är värda lika mycket.

    Fast alla liv är inte värda lika mycket enligt många abortmotståndare. Det ofödda livet är enligt dem värt mer än kvinnans/den blivande moderns eftersom man vill förneka kvinnan möjlighet att själv få välja om hon vill bära och föda ett barn. Graviditeter kan innebära hälsorisker och för en del kvinnor kan deras liv vara i fara om de går igenom en hel graviditet. Att då påstå att man bara värnar liv är helt enkelt inte sant, man bryr sig oftast inte särskilt mycket om barnet när det väl är fött heller, inte tillräckligt mycket för att underlätta, dvs ekonomiskt och politiskt prioritera, mödravård, barnafödande, barnhälsovård, barnomsorg, skolor m.m.

     För dem är ett liv ett liv. Livskvalitet spelar ej in i resonemanget.

   ”Det är inte ett alternativ, inte förhandlingsbart och det är ingenting som MÄN ska sitta och besluta eller lagstagda kring överhuvudtaget.”

   Nu är det visserligen Sveriges riksdag som stiftar lagar och i riksdagen sitter både män och kvinnor, blir lite problematiskt om vi ska låta kön avgöra vem som får rösta i vilka frågor.
   För övrigt har jag inga invändningar mot inlägget.

   Ot: äntligen snart dags för final nr7, ska bli spännande ??

    Den kommentaren kommer nog från att det i amerikanska kongressen sitter ett gäng gamla gubbar som är de som vill ta bort USAs abortlag.

   Jag tror religiösa människor brukar utgå från att den fria viljan existerar. Eller jag antar det, för annars känns ju det mesta av konceptet kring gud, himmel och helvete tämligen meningslöst.

   Kanske gud inte kan förutse vad vi kommer välja, om man tänker att vi faktiskt har en fri vilja?

   Gud är helt inte inte god. Och därför behöver man inte heller lyda honom. Är min teori.

   Han har ju skapat homosexualitet också i så fall så då måste det ju vara ok. Han är rätt mkt multipel personlighetsstörning…

   Det är väl inte Guds fel att människor gör val? Det är ju det som är hela grejen; att vi är skapade med ett eget val o ansvar.

   Eftersom Gud gav människan fri vilja?

   Den fria viljan är en gåva från Gud. Det gör att vi kan älska honom med hela vårt hjärta, för att vi själva vill det. (Matteus 22:37)

  Modigt av henne att dela med sig! Sjukt att man ska skämmas, men ja, jag skämdes också… minns att jag satt i väntrummet med en ung tjej, en muslimsk kvinna och en tjej i min ålder (30+). Jag känner så stor tacksamhet där, att vi alla delade samma problem och att vi fick hjälp!

   ❤️ kärlek till dig! Har också gjort en abort och det var rätt beslut men så in i helvete svårt ändå!

  Konstigt att helt utestänga män ur abortdebatten eller? Får kvinnor i så fall aldrig vara med och fatta beslut om saker
  som rör typ prostatacancer?? Män ska vara lika delaktiga i att skydda sig mot graviditet, de ska ta sitt ansvar som pappor både ekonomiskt och känslomässigt när barnet är fött men en man får inte ens ha en åsikt kring vad som gäller när en kvinna blir gravid med hans barn?

  Jag vill verkligen att jag och alla kvinnor ska ha rätt att bestämma över våra kroppar men jag är säker på mina argument och diskuterar gärna detta med en man. Kommer inte avfärda hans åsikt bara för att det inte är han som blir gravid? Det är inget farligt att lyssna på andras åsikter även om man inte håller med.

   MEN DET ÄR JU INTE HANS KROPP

    Abortmotståndarnas argument brukar väl ofta vara att det också är HANS barn, även om det inte växer i HANS kropp. Så varför får han inte ha en åsikt? Får vi inte ha åsikter om funktionsnedsättningar om vi inte har dem själva? Om Moderaterna ifall vi inte är aktiva medlemmar i partiet? Om trängselskatt ifall vi inte har bil?

     Men det går inte att komma runt. Såklart hemskt för mannen om kvinnan aborterar och han inte vill men finns liksom inget vettigt alternativ. Fostret kan inte överleva utanför hennes kropp, det är nästan en del av henne liksom. Och bara hon påverkas av att den växer i henne. En man kan inte vara med i det beslutet om kvinnan ska ha basala rättigheter!

      Jag håller med dig i sakfrågan men inte i att en man inte har rätt till en åsikt eller att han borde få agera utefter det han tror och tycker är rätt.

       Mannen har rätt till sin åsikt. Det är en grundläggande mänsklig rättighet att man ska få tro, tänka och känna det man vill. Mannen får däremot inte besluta i frågan. Förstår inte riktigt din kommentar. Vad är det du vill att mannen ska ha rätt till? Alltså uttrycka sin åsikt är ju typ att säga ”jag vill behålla barnet”. Och det får han ju. Det får han säga till vem han vill och hur högt han vill. Men inga beslut får fattas enbart baserat på det han säger.

        Nej, jag tycker inte att män får det så ofta i Sverige faktiskt. Har ofta hört och läst diskussioner där man inte ens lyssnar på någon av manligt kön när frågan kommer på tal. Det är min poäng.

         Min poäng är att de får. Sen om den de pratar med väljer att lyssna eller hålla med, det är ju den personens val. Mannen får säga vad han vill och den han pratat med får lyssna om hen vill. Men när det kommer till att göra eller icke göra det faktiska ingreppet så är det helt kvinnans val.

         Finns inget att lyssna på från dem helt enkelt? Irrelevant och ointressant vad män tycker om nåt som inte berör dem.

       Män kan inte bli gravida så det politiska beslutet kommer aldrig påverka dem. Alltså ska de hålla käft. Män som är emot abort är mansgrisar och kvinnohatare då de vill förneka kvinnor rätt att bestämma över sin egen kropp. Äckel.

       Jag tycker vi ska tvångssterilisera alla män men en vasectomy som man kan ta bort. Då kan den sitta där tills man anser att alla män är mogna nog att skaffa barn och har en partner som vill ha barn. Tycker väldigt många problem försvinner och man slipper höra kommentarer att du som kvinna ska skydda dig bättre om du inte vill bli gravid. 🙂 🙂

       SARKASM!! Om det inte är förstått. Men helt ärligt måste åsikt av de personerna som bli mest drabbade få talan i första hand och i abortfrågan är det just kvinnor som faktiskt påverkas mest om man blir tvingad till en oönskad graviditet.

   Tack, jag förtydligade mitt inlägg på den punkten.

  Guds vilja. Fast Gud klarar ju inte av att ta hand om de liven som han skapar, för att uttrycka sig milt. Barn misshandlas, torteras, våldtas, mördas varje sekund dygnet runt. Men ändå envisas folk med Guds vilja. Fast det blir ju inte speciellt lyckat ändå, Gud misslyckas ju hela tiden.

   Finns två alternativ.
   Det finns en ond gud som låter dessa hemskheter pågå och varför ska man dyrka en sådan gud?

   Det finns ingen gud.

   Därför är jag väldigt reserverad mot religösa människor, oavsett religon.

    Prova att tänk utanför dina vanliga tankebanor så kommer du nog på fler alternativ!

     Upplys mig gärna med lite fler alternativ.
     Gärna nått bevis på att det finns nån gud.

      Det finns ju såklart inget givet bevis som man kan skriva som en kommentar på internet för att övertyga någon. Först och främst måste man vara mottaglig. Du måste själv hitta din tro. Det kan ingen annan göra åt dig.

       Min tro är att inte tro på sagoböcker från medeltiden och tidigare än så.

       Alla (nästan) religioner hävdar att deras gud är den enda och sanna guden.
       Alla religioner kan inte ha rätt, men däremot kan alla ha fel ?

        Du låter väldigt infantil som kallar bibeln för sagobok. Trodde bara det var tuffa 15-åringar som körde med den retoriken.

        Gud är liksom inte nödvändigtvis den där ”gubben i molnen” förstår du.

         Jag väljer att inte tro (springande punkten är just tro) och jag är infantil, jösses.
         Det ÄR en sagobok med samma trovärdighet som smurfarna (och de har faktiskt besökt månen, för det står så i boken och då är det sant).

          Din diskussionsnivå är infantil ja. Vuxna människor ska väl kunna diskutera tro på en högre nivå än att dra in smurfarna och kalla bibeln för sagobok?

           Förlåt men det är en ytterst träffsäker jämförelse då bibeln påstår att Jesus gick på vatten? Vilket är precis lika rimligt som smurfar på månen. Har inget problem med religion egentligen men det är ett problem att folk gör massa skit och förklarar det med att det är guds vilja.

           Du är ju inte insatt i bibeln för fem öre.

           Enligt historieprofessorer som faktiskt gått till källorna handlar det om att förmedla budskapet: har du tillräckligt stark tro kan du göra allt.

           Det är alltså en metafor som fungerat som ett illustrativt element och inte något som ska tolkas bokstavligt.

           Det är ju till stor del sagor? Blandat med lite historia men det är ju många böcker. Man kan inte bevisa att det är sant men man kan ju välja att tro på det om man vill. Precis som med andra berättelser.

          Jag ser mer bibeln som en historiebok.

       Hen kanske inte vill ha nån jävla tro? Bättre att tänka själv.

        Tonen

         Huh? Vad är problemet?

    Men om Gud är ond OCH kräver tital underkastelse, då är det väl ännu viktigare för människan att följa Hans vilja? Vem vill brinna i helvetet för evigt? Tror man på en God Gud då kan man kanske ”resonera” med Honom och då få lite hopp om att slippa skärselden.

    Har aldrig förstått ”Gud är ond så jag dyrkar honom inte”. Lite som ”jag åker till Nordkorea och spottar på Kim Jung Un för att han är hemsk”. Det är väl aldrig en bra idé att provocera en elak varelse….

    Finns massa argument emot Gud men just detta är så … oigenomtänkt och ologiskt.

     Men ditt argument är ju ännu konstigare. Många människor skulle aldrig böja sig för en ond gud, eller en elak diktator eller vad det nu kan vara. Kolla på de ryssar som trotsar Putin t.ex, trots fängelsestraff eller värre.
     Är väl det som man räknar som mod, ryggrad och hjältar, än nån som av enbart rädsla följer strömmen….

      Så du skulle hellre trotsa en Gud i typ 80 år än att dyrka och få ett paradis i all evighet?
      Du väljer alltså helvetet i all evighet för att visa en ståndpunkt till en omnipotent skapare?

      Fattar inte det.

      Är Gud god då förtjänar Han underkastelse. Är Han ond då bör man underkasta som av fruktan.

       Haha. Föredrar att fokusera helt på mitt liv som jag lever nu, det som jag faktiskt vet existerar.
       Det andra är bara sagor.

        Det får du tycka såklart, tycker bara att argumentet är väldigt dumt och folk slänger med det utan att faktiskt analysera sin egen tanke. Jag är troende men kan ändå komma på 1000 bättre argument emot Gud än ”Han är ond så jag tänker trotsa honom och brinna i en evighet för att visa missnöje”.

     Kul liv, lyda nån ond diktatorgud. Leva i rädsla och sen dö och så var inget sant och man kastade bort sitt liv…

      Så himla jobbigt om man skulle leva genom att vara en god människa med moral och sen fanns det ändå ingen Gud! Då har man varit en bra människa helt i onödan ju.

       Bra och bra.. Finns lite andra krav i många religioner…

   Gud styr inte över människan..? Det är väl ändå människorna som misslyckas? Det är människors handlingar du beskriver, och människan är fri att följa sin egen vilja.

    Så vad har man gud då han ändå inget gör? Ja en tröst, fattar det, men faktiskt resultat är ju oavsett noll. Barn lider och dör år ut och in.. Och ännu värre gör ju religionen det. Bara kolla nu på dessa njutningsäktenskap i ”våra” moskeer, män always finds a way i genom religion att förtrycka kvinnan ännu mer.

     Intressant att du bara sådär kunde konstatera att resultatet är noll. Finns miljontals människor som funnit gemenskap, mening och tröst via sin tro.

     Men absolut kan religion gå överstyr, men då är det snarare fråga om fanatiker.

      Fortfarande är det ju inte gud som skapar nåt alls, allt är man-made. Jättefint med gemenskap, det kan man hitta på många sätt förstås.
      Resultatet av någon guds faktiska handling är ändå noll.

       Är jorden man-made?

       Religiösa människor påstår inte heller att Gud gör konkreta handlingar så jag vet inte varför du argumenterar kring det.

        Varför pratar så många religiösa om ”guds plan” för sina liv då? Speciellt amerikanska kristna t.ex.
        Ena stunden så har gud bestämt allt från början ändå, och i nästa andetag har man fri vilja och gud bara tittar på? Så fort nåt går bra så är det guds/bönernas förtjänst osv.

        Allt är ju bara motsägelser som man anpassar för att passa ögonblicket.

     Hade de inte gjort det i religionens namn hade de gjort det i någon annans namn. De som vill ont kommer att göra onda saker med eller utan religioner.

      Religion hamnar dock verkligen inte på plus-sidan för världen om vi ska ta upp allt som gjorts i dess namn. Och fortfarnde görs.

       Religion är övertygelsen om att det spelar roll hur en människa lever sitt liv, och att världen besitter skönhet och ett inneboende värde. Därmed har det absolut hjälpt människor att vara goda och hjälpsamma samt skapat en gemenskap mellan oss som varit en grundpelare för att överleva i grupp.

       Religion har även hjälpt människan sätt att försöka besvara existentiella frågor.

     Nu blandar du ihop Allah och Gud.
     PS: Varken kristendom eller islam förespråkar någon form av att barn ska lida och då. Så religionen gör det inte värre som du påstår.

      Allah är arabiska för ”Gud” i bestämd form. Kristna araber ber också till Allah 🙂

  Hade bara en extremt jobbig abort fysiskt.

  Men det är vi människor som ska ta hand om varandra. Men Gud säger sin mening i Bibeln. Vi människor har ett ansvar. Men jag är för abort och att man såklart själv bestämmer över sin kropp.

  Självklart ska man få göra abort. Dock alltid nyfiken varför såna som absolut inte vill ha barn eller fler barn som i det här fallet inte skyddar sig då? Om graviditet är totalt oönskat?

   Hur vet du att de haft oskyddat sex?

   Man kan bli gravid trots preventivmedel. Eller så gör man ett misstag (vilket alla kan göra – det är mänskligt) och glömmer/struntar i att skydda sig vid något tillfälle. Det är onödigt att döma en kvinna som gör abort oavsett.

   Håller med.
   Är helt för fri abort, men är också för förbättrad information och större sexuellt ansvar hos individen.

    Hur exakt kan vi införa ”större sexuellt ansvar hos individen”?

     Enkelt tips, är de klara med barn så är det bara för mannen att sterilisera sig.
     Ett enkelt ingrepp, istället för att kvinnan ska pumpa kroppen full med hormoner.

      Hur många män går med på det tror du? Sen ligger ju inte alla i syfte att skaffa barn. Många män vill vänta med barn tills de är typ 40, tvivlar starkt på att de vill sterilisera sig för att sedan göra ännu ett ingrepp när det är dags för barn.

       Du svarar på nått som inte är relevant.
       Mitt svar var gällande blogginlägget (och de var färdiga med barn) och inte alla män i 40års åldern.

        Du föreslog just att vi kan införa större sexuellt ansvar hos individen genom att män ska sterilisera sig. Jag tror inte det funkar i praktiken eftersom män brukar vara måttligt intresserade av steriliseringar.

         Men kvinnor ska offra sig och proppa i sig en massa hormoner tycker du?!

          Ja men det var exakt vad jag skrev!

         När de är klara med barn skrev ju Lewis? Det är väl en klok idé tänker jag.

          Exakt vad jag menade ??
          Har faktist själv gjort det, var ett lätt beslut då det var färdigt med barn och min partner inte mådde bra av p-piller.
          En bonus är att sexet blir bättre, finns ingen oro i bakhuvudet om risken för barn.

       Varför skulle man inte gå med på det om man har de barn man vill ha? Töntig man i så fall.

      Varför bara mannen? Båda kan väl i så fall sterilisera sig.

       Det är ett mycket mindre ingrepp för mannen än kvinnan.

        Min man steriliserade sig på eget initiativ när vi var färdiga med barn. Det var verkligen en snabb och enkel åtgärd. Han ringde själv och bokade tid utan remiss, sen tog ingreppet fem-tio minuter. Sen var vi tvungna att skydda oss på annat sätt i några månader till för att vården ska kunna kontrollera att systemet är helt tömt på spermier.

      Precis som hon kan ångra sig, så kan ju även mannen ångra sig och vilja ha fler barn. Man vet aldrig vad som händer i livet.

       Jag bor i ett katolskt land där abort inte är tillåtet. Vi tillhör den övre medelklassen och är i 40-årsåldern, det är extremt vanligt att männen steriliserar sig efter att paret tycker sig vara sig nöjda med barn. Gäller cirka 80 % av männen i vår bekantskapskrets, alltså ett mycket vanligt ingrepp. Kan också tillägga att även frun måste skriva på att han ”får” sterilisera sig när man är gifta. Det är alltså inte bara kvinnor som inte får bestämma över sina kroppar. Beslutet är så att säga parets gemensamma att ta.

       Jag personligen är inte religiös, jag är för fri abort men inte så sent som är möjligt i Sverige. Förstår inte att abortveckorna är skrivna i sten och inte får debatteras, det är inte värdigt en demokrati. Jag vet att det är en kontroversiell åsikt i Sverige, för mig obegripligt att jag inte får tycka att livet börjar i en annan gravidetsvecka en vad Sveriges lagstiftning menar. Sen behöver man ju naturligtvis inte hålla med mig.

        Tycker absolut du får tycka att livet börjar i en annan vecka än vad jag gör. Det jag inte tycker är rätt är när människor med din åsikt försöker sänka mina möjligheter så de ska passa din tro. Tyck vad du vill och gör inte abort efter vecka 8 om det är det som passar bäst för dig så länge du inte tar bort mina möjligheter och rättigheter att göra det senare.

        Tycker också att det är väldigt värdigt en demokrati att man får det fria valet att göra abort så sent som man nu får göra abort och vad du själv anser rätt för dig. Vad inte värdigt en demokrati är att sträva bakåt när det kommer till mänskliga rättigheter. Det som inte är värdigt en demokrati är det som händer i andra länder där kvinnor mister livet på grund av komplikationer med graviditeten eller att de använder andra farliga metoder för abort.

      Jag bor i ett katolskt land där abort inte är tillåtet. Vi tillhör den övre medelklassen och är i 40-årsåldern, det är extremt vanligt att männen steriliserar sig efter att paret tycker sig vara sig nöjda med barn. Gäller cirka 80 % av männen i vår bekantskapskrets, alltså ett mycket vanligt ingrepp. Kan också tillägga att även frun måste skriva på att han ”får” sterilisera sig när man är gifta. Det är alltså inte bara kvinnor som inte får bestämma över sina kroppar. Beslutet är så att säga parets gemensamma att ta.

      Jag personligen är inte religiös, jag är för fri abort men inte så sent som är möjligt i Sverige. Förstår inte att abortveckorna är skrivna i sten och inte får debatteras, det är inte värdigt en demokrati. Jag vet att det är en kontroversiell åsikt i Sverige, för mig obegripligt att jag inte får tycka att livet börjar i en annan gravidetsvecka en vad Sveriges lagstiftning menar. Sen behöver man ju naturligtvis inte hålla med mig.

     Det är nog svårt eftersom de flesta är korkade och oansvariga i allmänhet, gällande allt.

   Men herregud alla människor kan göra misstag!

   Håller med. Jag har inte velat ha barn under mina 36 år. Har också undvikit att bli gravid tack vare kondom och preventivmedel.

    Kondomer kan spricka.
    P-piller är inte 100% pålitligt.
    Finns inget som är 100%.
    Så sluta döma andra vad de väljer att göra med deras kroppar. Påverkar inte dig på något sätt.

   Det kan ju ske ändå.

  Frågan fan inte hur, men jag blev gravid när jag använde kondom OCH gick på p-piller. De gånger jag haft oskyddat sex har jag inte blivit det.

   Du har förmodligen tagit p piller på fel sätt och haft tur när du kört oskyddat helt enkelt. Sprut i muttan går bra alla dagar säkra dagar förutom några dagar före och efter ägglossning med störst chans bli gravid.

    Det där är ju dock sjukt vanskligt. Jag är gravid nu och inför graviditeten så tog jag ägglossningstest i en vecka (!) runt förväntad ägglossning (några dagar före och efter). Det visade sig att min ägglossning måste ha inträffat en vecka tidigare än vad jag kunde räknat med. Och då ska tilläggas att jag också fått bekräftat av gynekolog att min ägglossning vid ett annat tillfälle varit en vecka försenad. Mensen kom dock ALLTID på samma intervall, aldrig i ofas. Men ägglossningen kan komma närsom. Du kan ha dubbel ägglossning. Kondomer spricker, varit med om det flera gånger. Preventivmedel fungerar inte alltid. Osv.

  En god vän gjorde abort efter en överfallsvåldtäkt. Kunde ej berätta för sina föräldrar på grund av hederskultur. Men fick problem sen ändå, eftersom sjukhuset trots att hon berättat om föräldrarna råkade skicka en faktura till hemadressen (för läkarbesöket, själva aborten är ju gratis).

  Tycker man ska tänka på den som är allra mest utsatta innan man börjar gasta om att begränsa abort. Inget i världen hade blivit bättre av att genomgå en sådan graviditet eller att sätta det barnet till världen.

   Det var ju verkligen klantigt gjort av sjukhuset. Fanns det inget dagen efter piller för denna tjejen? Hur tänkte hon där egentligen.

    Du kan för det första inte ta ett DE-piller när det gått en viss tid, och de kan inte heller användas som abort. Om ägget är befruktat är det för sent. DE-piller skjuter endast upp din ägglossning. Som standard efter en våldtäkt, om du kommer i kontakt med vården direkt, så får du ett DE-piller.

    Det gick förmodligen så pass lång tid att en abort var nödvändig för den aktuella kvinnan/tjejen.

    Du kan fortfarande bli gravid trots dagen efter piller. Fräscht att lägga ansvaret på en tjej som blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt…

  Får man göra en OT?

  Tror ni Sandra Beijers teveserie kommer vara bra? Kommer den göra succé eller bli en flopp, utanför den givna skaran av fans? Vad säger er känsla nu när man sett trailer mm?

  Jag tycker det är spännande att ha följt processen och är därför himla nyfiken på resultatet. Men gissar att den kommer vara för mycket poetiskt skimmer och för lite rolig för att kanske vara en favorit för just mig.

  Var hittar man ditt förra inlägg? Kan inte se det i bloggen och länken leder ingenstans?

   Aj fan, jag flyttade på det.

  OT ge mig pepp- ska på konsert själv om en halvtimma!

   Vad modigt av dig! Hoppas du får roligt 🙂

   Alltid så imponerad av folk som går på bio själv, drar till stranden, sitter på café/restaurang och liknande ensamma. Ser så otroligt härligt ut och önskar jag var så trygg i mig själv.
   Tycker det är jobbigt och ångestladdat att gå på restaurang i sällskap till och med, så lär nog aldrig göra det själv??

    Har klätt mig sexigt, har smink på mig och det kommer nog bara vara kvinnor där. Det finns inga bättre förutsättningar!

     Vad är det för konsert där det bara är kvinnor?

      Robbie Williams? 😉

   här kommer massor med pepp!! ??✨ det kommer gå bra!! kul med konsert ju! ?

  Definitivt ett val alla kvinnor ska få välja själva! Känner dock själv om jag skulle bli gravid tror jag inte jag hade kunnat svälja tabletten för den ser så sjukt stor ut:0 har jättesvårt att svälja tabletter..är det någon här som har känt samma?

  Fy va tufft mentalt att göra abort när man har två barn och vet att embryot i magen skulle kunna springa runt och leka som ett av de barn man redan har, vet inte hur jag ska förklara mig men någon annan kanske tänker liknande. Jag skulle slåss med tanken ”vem” är det jag väljer bort och hur hade vår vardag sett ut med tre barn? Nej fy vilken jobbig tanke, starkt av henne!

   Troligtvis det hon kämpar med. Även fast hon var säker i sitt val så kommer nog dessa tankar oavsett.
   Starkt av henne att dela med sig av detta och framförallt viktigt för utvecklingen i samhället.

   Jag blev gravid när yngsta barnet var 4 månader. Ville så gärna behålla men min sambo ville inte och hotade med att lämna mig om jag inte gjorde abort. Och precis som du skriver brottas jag ännu med de tankarna att vem borde ha suttit på en av stolarna vid köksbordet? Hade de varit en lillasyster? Varför fick inte hen leva vidare som sina syskon utan hamnade i en toastol med massa blod? Jag mår så dåligt och har försökt förtränga allt de senaste månaderna.

    Jag hoppas du är stark nog att lämna din sambo. Du förtjänar bättre än att tvingas till en abort.

     Fast, är ju en skillnad på att bli faktiskt tvingad vs. att ens partner säger att den inte vill har barn och att den kommer vilja bryta upp om det blir barn. Vet inte alls hur VS partner betedde sig eller vad han sa, så kanske var det så att han tvingade VS, men tycker inte man kan säga att någon blir tvingad baserat på det som skrevs.

      Fast det är fortfarande hans barn som han kommer att vara ansvarig för. Fattar inte hur män tänker när de ”hotar” sådär. Fine, han vill inte ha barnet. Men säg att hon behåller det då. Tror han det blir roligare att få ett till barn som ensamstående pappa och ha barnen helt ensam deltid, än att bo med den han delar ansvaret med? För det är ju inte som att han ”slipper” bara för att han lämnar (vilket jag såklart fattar att dessa män föreställer sig när de säger sådär).

       Vet inte VS specifika situation, men det är klart det finns lägen då man ändå hellre skulle gå isär – även fast man fortfarande kommer få ett barn i slutändan och även fast man tänker ta fullt ansvar som förälder. T.ex. om båda innan var överrens om att inte ha (/fler) barn. Det är fullt förståeligt att vilken som helst av parterna kan ändra sig om det ändå uppstår en graviditet, men det är imo också fullt förståeligt att den som inte vill kommer känna att den inte längre kan vara i en relation ifall den andra vill behålla. För att partnerskapet förändras när bådas viljor går isär så mycket. Sorglig situation, men så är det ibland. Ibland är det inte så och man kan hålla ihop och det blir bra och relationen blir bra. Men tycker bara inte en man är per automatik hemsk eller tvingar sin partner till abort om han säger att han kommer vilja gå isär om hon behåller. Det beror på omständigheterna, och förstås _hur_ allt kommuniceras.

        Tycker det låter väldigt osympatiskt förutsett att graviditeten är ett misstag. Att lämna sin partner ensam i det. Hade inte velat leva med någon som saknade hjärta för som parter på det viset. Eller någon som tyckte de kändes bra att jag gjorde en abort jag inte ville göra enbart pga hotet om att bli lämnad.

        Vadå ”då lämnar jag dig” liksom. Inte ens försöka få förhållandet att hålla trots att man har barn ihop? Inte ens pröva? Jag har väldigt svårt att tro att det är något annat än ett maktspel att säga så. Visst inget man kan dömas i domstol för, men inget som hör hemma i en sund relation heller.

       Man kan ju slippa.. inte att rekommendera dock.

      Fan, vill man inte ha barn kan man sterilisera sig eller ge fan i att stoppa in den. Han verkar vara en jävla idiot

       Fast är man i en parrelation bestämmer man tillsammans vad man vill använda för skydd. Om båda är överrens och nöjda så räcker det där. Man är inte en idiot för det.

      Att lämna någon minskar inte direkt ens ansvar som förälder till det ofödda barnet. Det har ingenting med graviditeten att göra, jag tycker det låter som att mannen avser det som ett hot för att få sin vilja igenom.

      Vad jag förväntat mig av en vettig partner är att han hade förklarat att han verkligen inte ville ha barn och varför, och t ex om han var orolig att förhållandet inte skulle hålla osv. Men är man vettig accepterar man också sitt öde (sexet var frivilligt) och hotar inte med att skita i barnet eller lämna förhållandet som någon typ av hämnd.

    Vill inte låta okänslig nu, men jag hade nog i den sitsen varit ännu mer ledsen och besviken över att se den sidan av min sambo.

    Låter som instabilt förhållande, osund sambo.

  Sara bolay gravid!

  Fattar inte varför ALLT ska delas
  Ingenting är privat längre?

   Fast jag kan ändå uppskatta att folk delar med sig om det. Just för att för många ligger så otroligt mycket skam och skuld i att genomgå en abort. Att folk pratar om det, på ett personligt plan (”jag har gjort en abort”) istället för bara rent generellt (”abort är något alla ska kunna göra om de vill”) tror jag skulle kunna vara positivt i just den här frågan.

   Just sådant som varit / är skambelagt kan det finnas en viktigt funktion med att dela. Det hjälper andra. Det är att bry sig om sin omvärld och att vilja göra det lite mindre ensamt för andra som går igenom samma sak. Om det får människor att må lite mindre dåligt har det är stort värde, det väger tyngre än det mesta om man kan hjälpa andra människor.

  ”Hon skriver om känslan av skuld och skam, som man inte riktigt pratar om och om hur varje kvinna borde ha rätten att bestämma över sin egna kropp, oavsett vilket land man bor i.”
  ”crawl up from the stone you’ve been living under”

  Vem är det egentligen som levt under en sten? när man pratar om aborter pratar man oftast och mest om det psykiska, hur psykiskt tufft det är, hur det tär på en mentalt och hur dåligt många mår trots att de inte ångrar sig.
  Och mtp vad som händer i USA är diskussionen ang kvinnors val över sin egen kropp extremt aktiv.

  Så vet inte vilken sten hon levt under om hon tycker att man inte pratar om känslorna runt en abort eller pratar om kvinnors rätt att göra abort.

   Tror inte hon förstår uttrycket alltså och använder det fel. Känns som hon menar nåt i stil med att vi inte lever på forntiden utan 2000-talet.

  Kära nån, har ni läst vad som hänt MM?
  Hoppas verkligen allt går bra ?

   Ja, det hoppas jag också! ?

   MM??

   Tror inte du behöver vara orolig, MM kommer ju med sånt drama med jämna mellanrum när hon tappat följare o likes. Skulle inte förvåna mig om du M är MM för att locka läsare till ditt konto. Men hoppas allt går bra om det verkligen är något allvarligt vilket man blir skeptisk till med tanke på historien tidigare. Hon skriver alltså att hon varit inlagd med huvudvärk och misstänkte stroke.

    Eller hur! ?

  Finns det någon tråkigare människa än denna kvinna?

  Försöker se deras ”vägen mot skilsmässa” för hon är så jävla snygg. Men känns mest som att det är yta och hon som bestämmer, hin verkar inte så där avslappnad.

  Men hoppas så klart hon mår bättre snart.

   Tycker precis tvärtom!
   Aldrig följt henne eller Janni. Tycker dom är färglösa å skittråkiga. Tills jag såg serien. Michaela är ju jätteskön och rolig. Tycker inte alls det kommit fram tidigare. Bara massa fina bilder och outfits, ointressant, men hon är ju magisk. Och så vacker vilket inte kommer fram lika mkt på stillbilder. Reagerade dock på videon, som dom nu döpt om. Tycker också ämnet är viktigt men det blev lite plumpt eller vad man ska säga. Rubriksättningen och hur de pratade om det. Samtidigt som jag kan förstå att vissa uppskattar hur de inte lindade in det utan sa precis som det va

  Gjort en abort, sjukt tacksam för den då det var heeeelt fel kille och tid (19 år), men jävlar va dåligt jag mådde psykiskt av det! Har aldrig ångrat beslutet trots det. Om jag skulle bli gravid nu (har spiral) 40 år 2 barn och stabilt äktenskap skulle jag överväga abort då vi inte vill ha fler barn, men fan vet om jag skulle lösa det. Skulle kännas som att jag dödar mina barns syskon. Oavsett är beslutet mitt/vårt, den rätten är inget som skall kompromissas med eller förbjudas.

  Gjorde en abort när jag var 16. Det bästa beslutet jag någonsin tagit.

   Abort är inte en preventivmetod. Har inte dina föräldrar och skola lärt dig något? Du var för ung för att knulla tydligen.

  Hela barn-frågan är känslig. En vän till mig ville under många år inte ha barn men ljög och sa alltid att de ville avvakta tills de hade fast jobb, hus osv. Alltid någon ursäkt till varför inte just nu.

  När jag var 20 år gjorde jag en abort, var i en dålig relation och ångrar aldrig beslutet om abort. Jag har inte berättat för min syster, då hon två år senare berättade att hon och hennes man inte kan få barn och hon hatar på alla som gör abort ”istället för använder preventivmedel”, för i hennes värld är det så svartvitt. Folk gör abort för att de inte orkar ta ett piller, inte för att något annat hände däremellan. Sprucken kondom, våldtäkt, preventivmedel som inte funkat osv.
  Så, än idag 12 år senare så vet hon inte att jag gjort en abort. Jag vägrar bli shamead för att ha valt bort ett liv med någon som behandlade mig så illa, dela en så vacker upplevelse med någon så hemsk. Han lämnade mig på sjukhuset och kom tillbaka när allt var klart, frågade aldrig hur jag mådde.

  Hon är stark, Michaela. Det måste verkligen vara svinjobbigt att ha två graviditeter med sig i bakhuvudet som resulterade i två fantastiska små individer och sen ta beslut att det inte blir en tredje. Starkt att ta ett beslut för vad en själv är kapabel att ge av sig själv till sina barn, är själv uppväxt med en mamma som skaffade tre barn när hon egentligen bara ville ha och klarade av ett..

  Min egen partner och jag är överens om två barn, efter nummer två kommer han sterilisera sig. Det gjorde hans pappa när de var klara med barn och det är något han varit öppen med mot sina barn som nu tar kloka beslut själva.

  Jag och min man skulle skaffa ett till syskon och fick då under graviditeten veta att barnet förmodligen hade ett stort kromosomfel. Greps av total panik och gjorde abort i all hast. Mår jättejättejättedåligt över det, även om jag inte ångrar beslutet och nu fått ett friskt barn till slut, men det gör ont i mitt hjärta när abortdebatten kommer upp… Ångesten äter upp mig ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *