Hela mat-maffian på sponsrad diktatursemester

Bildkälla: Matplatsen.se Instastory

Åse ”56kg.se” Falkman Fredrikson, Victoria ”Matplatsen” Riis, Jenny ”Jennys matblogg” Warsén och Marika Axén är alla på sponsrad matresa i Dubai, med syfte att återigen försöka sminka över faktumet att Dubai inte är någonting annat än en ganska grisig diktatur där män – enligt Amnesty – har viss rätt att slå sina fruar, där regimkritiker fängslas och torteras och där gästarbetarna från Asien – som utgör 85 procent av landets befolkning – saknar grundläggande medborgerliga rättigheter och lever som en andra klassens invånare.
Men vad gör väl det när man kan förmå utländska influencers att posta drömmiga bilder på turkosa hav, paraplydrinkar, blomsterklädda gungor och lyxiga spa?
Så här försvarade Kenza sin sponsrade resa till Duabi när det begav sig.

*Sudda, sudda, sudda bort din sura min och alla tecken på diktatur*

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ÅK till Dubai, förlusta dig, sola och ät gott.

  Men BETALA själv, så kan du också förmedla din bild av landet, kanske reflektera över de orättvisor som finns samt stå för att du ändå, trots allt, åker till landet.

  De är KÖPTA reklampelare, deras jobb är att visa hur fantastiskt landet är, om de är självständiga tänkande varelser så måste det ju bli frontalkrock mellan hjärnloberna att försöka reda ut detta.

   Har följt Matplatsen, 56 kilo länge men avföljer nu så besviken trodde bättre om dom! Ska skriva nåt men då är det väl hat, avundsjuka eller något annat för dölja deras totala ignorans för mänskliga rättigheter, demokrati? Dom kunde lika väl åkt till Ryssland och stötta Putins diktator regim för det är exakt lika usch ?

    Jag kommenterade matplatsens story (följt henne länge nu) hon läste men svarade inte.. så verkar lönlöst. Skickade även med länkar med fakta om landet från regeringen. Hoppas de skäms lite iaf.

     Ja förhoppningsvis skäms de lite iallafall. Tror inte det kommer bli någon skillnad om inte majoriteten avföljer men bra gjort att du skickade info!

    Avföljde dem alla för ett par år sedan. Blir tyvärr inte förvånad, har inte förväntningar om att dessa ska greppa det större perspektivet.

    Jag har följt Marika i många år men har avföljt henne efter inlägget att hela resan var reklam. Innan hon gick ut med information att det var ett samarbete och att dem skulle resa så kände jag nej men vet du inte bättre.

   Så. Jäkla. Osmakligt. Där föll all min tidigare respekt för dessa. Har ändå tyckt att Matplatsen verkar vettig i mångt och mycket. Men nej, det är inte ok att göra reklam för Dubai. Det finns faktiskt inga ursäkter. Dessa damer har än en gång visat att influencers inte kan anses vara ett seriöst ”yrke”. Seriösa yrkesmän och kvinnor vill inte förknippas med diktaturer likt denna och totalt smutsa ned sitt eget varumärke.

    Förtjänar en nominering i kategorin ”Hall of Shame”

     Eller Hall of Shejk?

   Tänk att man vill sälja sig själv så billigt! All trovärdighet och anseende försvann på en sekund. Örk.

  Man kanske skulle unna sig en Resa till Dubai, det är ju ändå fredag.

  Det är så sjukt att vuxna människor 2022 kan lägga sin egna ribba så lågt och göra reklam för Dubai??? Blir illamående alltså. Och ledsen. Hur kan man bara kolla åt ett annat håll när vi snackar mänskliga rättigheter?

  Varför heter Åses konto 56kilo?

   Jag tror mig ha läst någonstans att det var hennes målvikt när hon bantade ?

   Varför heter bloggen 56 kilo? Jag får ibland frågor till bloggnamnet 56 kilo och till skillnad mot vad man kanske tror så står 56 kilo verkligen inte för vikthets utan tvärtom. 56 kilo var min målvikt som jag så gärna ville nå när jag började på Viktväktarna 1998. En perfekt vikt till mina 1.63 tyckte jag då. – från hennes blogg

   Jag fattar inte att hon inte byter. Känns så jäkla Kate Moss 90-taligt att kalla sin plattform 56kilo…

    Ja 1998 va lääänge sen ?
    Så hon ville så gärna nå 56kg, men ändå är det ingen vikthets skriver hon? Kändes som vikthets var det enda Viktväktarna var på den tiden..

    Till och med Kissie och Blondinbella har ju bytt sina namn så varför skulle inte hon kunna göra det..

  Om man bortser från hur hjärndött det är att åka till Dubai så…

  MATinspiration från DUBAI? Som att åka till typ Mallorca eller Miami för matinspiration. ??

   Känns lite som klassresor med en bra ? lärare som kunde ordna ett schema över resan där merparten av tiden var till förlustelser utan att det gick att utläsa…

   Matresa = vi äter mat OCH solar och badar

   Lika hjärndött som att åka till Polen eller Ungern. Men ser aldrig folk reagera över personer som reser dit.

    Är det många betalda resor till inflensorna till dessa länder? Har jag missat i så fall.

    För att tex Polen är rena paradiset jämfört med Dubai trots extremt hårda abortlagar.

   Fast Dubai har en otrolig matkultur

    Dubai och kultur är två ord som inte passar i samma mening.

     Kultur är kultur oavsett vad man tycker om Dubai. Dubai har sin kultur och vi har vår.
     Så visst passar det i samma mening.

     Finns absolut både mat kultur och kultur här

    Absolut! Du kan äta nästan allt här, allt från streetfood till fine dining.

    Nä, det har de inte. Absolut en del importerad matkultur men man kan inte skaffa sig en matkultur på 60 år. Och tro mig, INGEN vill äta det de åt för 60 år sen när det bara var öken. Ingen. Absolut att dadlar är gott, men det med ris och kamelmjölk räcker inte långt numera. (Obs, regionen har massa matkultur men just uae var ingenting alls innan oljan).

   Otroligt dåliga exempel. Mallorca har en av de mest diversifierade matkulturerna i Spanien. I Miami har du influenser från hela Sydamerika. Makalöst mycket bra kubansk mat där bland annat.

  Ingen kan ju stoppa dem men det är bra att så många reagerar och att det tas upp här. Jag vet att det finns de som tycker att ”ingen är perfekt” och att det finns andra dåliga länder osv, men såklart kan man inte stå och heja på detta för den sakens skull. Dessutom är det ju stor skillnad att göra reklam, att visa upp enbart den bästa sidan och försöka locka andra att göra samma resa jämfört med något mindre smart val man kanske själv gjorde privat någon gång. Som sagt, de gör som de vill men folk har såklart rätt att kritisera.

  Hopplöst. De är väl dessutom 40+ allihopa, då borde man känna till lite. De vet väl säkert men skiter väl i det.

   Påminner mig om en klasskompis till min dotter vars föräldrar tog med henne till Sea World. Jag påpekade för föräldern att man kanske inte ska stödja sådana platser där djur hålls i förvaring. Hennes svar? Men dottern ville ju. Och???

    Klaga på Kolmården och Ölands djurpark, Boråsdjurpark osv då med

     Emma2
     Måste väl börja någonstans med att ifrågasätta. Det gör ju Nettan.

      Har jag sagt ngt om det?
      Men är säker på att hon har fler i sin omgivning som besöker ngt av dessa ställen varje år, så bjäbba med en klasskompis förälder som dessutom redan varit där kan ju knappast ge så mkt.

       Insikt kanske? Information som gör att kanske en person väljer bort och sedan sprider vidare?

      Tack!

     Emmy2: det gör jag om jag hör något om det. Men de flesta i min ålder och omgivning har kommit till insikt för länge sedan så det var förvånande att höra detta.

    Bra där Nettan. Håller med.

     Tack!

    Hahaha men herregud ? låt folk göra som de vill, jag tror garanterat inte att du lever ett klanderfritt liv

  Jag tycker att det är lätt att döma influencers som åker på sponsresa till t.ex. Dubai, men samtidigt vill jag tro att vi är rätt många som nog hade övervägt att åka om någon betalat några månadslöner för att man åker till ett varmt land och hänger med några polare i några dagar.

  Jag förstår såklart att kommentarsfältet är fullt av i det närmaste perfekta människor med en väldigt hög moral, men jag tillhör skaran som nog hade sålt ut mig själv för rätt pris, haha. Jag kanske borde bli influencer?

   Om man vill framstå som en någotsånär påläst och seriös influencer som vårdar sitt varumärke så bör man välja sina sponsorer med omsorg. Denna resa är totalt omdömeslös. Urk…

    Grejen med moral är väl att man ska bära den med sig och ifrågasätta de val man gör. Ibland lyckas man bättre, ibland sämre. Vårt dåliga samvete hjälper oss att navigera rätt och säga förlåt ibland.

    Om man bara tänker att ”ja ja men ingen är moralisk jämt så då ska jag aldrig klandra varken mig själv eller någon annan gör omoraliska val, eller ens diskutera vad som är rätt och fel” då får vi en värld som inte går att leva i till slut.

    Man ska såklart inte såga någon vid fotknölarna, men man måste kunna argumentera för att ett beteende/ val är fel. Och man måste ha något sorts strävan att bete sig bra även man inte alltid lyckas med det.

   En betydande skillnad är dock att ”dom flesta” har ett vanligt 8-17 jobb i skymundan medan en influencer bokstavligen livnär sig på att vara sitt eget varumärke. Vad man gör respektive inte gör är mer väsentligt när bokstavligen hela ens karriär baseras på vad man visar upp utåt. Sedan tycker jag att alla, oavsett yrke och följarskara, bör bojkotta länder som Dubai av uppenbarliga anledningar. Men en vanlig Svensson med butiksjobb kan ändå inte jämföras mot en influencer i denna situation.

    Exakt så! Och som offentlig influencer behöver du dessutom kunna bemöta kritik när dina följare (dina kunder – som du lever på) kommer med konstruktiv/befogad sådan. Men då är de helt plötsligt små stackars privatpersoner som jagas av elaka troll. ?

  Matkoma är också i Dubai, men deras videor tycker jag har varit bra. De visar det negativa också och är inte rädda för att påtala vad de tycker.

   Det negativa också? Vad har de uttryckt som varit negativt?

  Mest förundrad att man bjuder dit personer som får 500-1500 likes på sina inlägg…

   Tomma flygstolar och tomma hotellrum kostar inte särskilt mycket.
   Men tveksamt hur många av de få följarna som själva väljer Dubai som resmål. Kanske Dubai ser det hela väldigt långsiktigt?

  Detta är för mig helt obegripligt.
  Är det nån som vet om de får pengar direkt in på kontot för detta, eller är betalningen själva resan? (Kanske korkad fråga.)
  Om de medvetet skjuter sina eventuella varumärken i sank för en betald semestervecka i en diktatur måste man väl ändå ställa sig frågan om de är enfaldiga?
  Jag gick in och kikade på deras konton, och det är ju knappt nån mat där. Bara helt generiska selfies och kompisbilder som det går tretton på dussinet. Varför följer man dessa? Jag är intresserad av matlagning, och det finns ju miljarder konton som är riktigt bra, både svenska och utländska (Frida Lund, Sofia Wood, Jennie Walldén, Redig mat, Köket, Allt om mat, Tuvesonsskan, osv osv).
  Ett mysterium.

   Med så få följare blir det nog mest in natura och knappast pengar också. Lite fickpengar till shopping möjligen ?

  Dom där flunsorna tänker inte längre än näsan räcker.

  Matplatsen.net gör även mycket reklam för kläder flera gånger i veckan för MQ Marquet, Ellos, Cellebes osv hela hennes garderob måste vara överfull. Om bloggen är inriktad på mat och recept varför då kränga annat samt även reklam för alkohol titt och tätt.

  Älskar hur alla förfasas över att de är i Dubai pga kvinnoförtrycket och att de ignorerar mänskliga rättigheter men så fort någon påtalar samma förtryck och synsätt inom den muslimska diasporan i SVERIGE så är man en jävla nazist fascist rasist islamofob.

   Fast Dubai är inte så hemskt som folk tror

    Det DU inte ser sker inte, menar du?

     Jag bor i Dubai, och ser ganska så mycket.

      Ok? Reagerar över? Inget? Något?

    ”inte så hemskt som folk tror”. Nej du, kanske snäppet värre.

     Nope. Det är bättre än vad alla keyboard warriors tror

   Är man? Det diskuteras väl rätt flitigt eller?

   Nej du det tycker jag verkligen inte du är.

   Däremot skillnad på att kritisera en diktaturs agerande (och självförskönande) och att bunta ihop alla muslimer i Sverige till en enhet där alla är ansvariga för de värsta 2 % beteende.

   Men jag oroar mig absolut för en utveckling där ultrakonservativa värderingar smyger sig in i vårt rättsamhälle och där det plötsligt kan börja vobbla lite kring om det kanske kan vara okej att slå barn ändå eftersom det tillhör någons ”kultur”.

   AMEN.
   Exakt vad jag tänkte.

  Matkoma (mitt favoritkonto på YT) har också varit i Dubai precis.
  Av princip har jag inte tittat på deras videor därifrån för anser att det är jävligt aningslöst att åka dit.
  Tycker att det är riktigt tråkigt att de, som annars verkar vara två stycken vettiga killar väljer att åka till, och på så vis stötta det skitlandet.

   Min gamla klasskamrat är förlovad med fjanton i Matkoma-gänget. De går mig på nerverna och hon likaså.

  Men herregud, sluta hata Dubai så jäkla mycket.

   Om ändå fler ”hatade” Dubai…men det är väl för mycket begärt att folk ska använda hjärnan.

    Herregud, det är typ bara på den här bloggen folk hatar. Svenskar överallt här nere, för det är en ganska bra stad

     ”Ganska bra stad”… Ja, för den som inte har något samvete och förstånd.

      Sant, jag är bara en hemmafru med dåligt samvete. Lever mitt härliga lyxliv här och ignorerar allt dåligt ni ser.

     Jaja snart går det inte att vara utomhus där. Så flunsorna får passa på så länge det går. Under tiden går acn kall och koldioxid vräker ut.

   ????

  Matplatsen Victoria Riis är den mest konsumtionshungriga människa ni kan föreställa er. Där är det bara pengar och gratis som betyder något.

   Känner du henne? 🙂

  Bara Niinis som saknas. Hennes blogg har tyvärr bara övergått till att bara innehålla reklam.

  Kan inte förstå denna dubbelmoral. ”Usch” för Dubai och hej Thailand, Mexico, Polen, Ungern, Indien – ja listan kan göras lång… vart får man till slut resa? Man kan också resonera att genom resandet bidrar man till att människor kan livnära sig. Jag är iaf för nyfiken av mig att endast begränsa mig till PK länder.

   Vad är felet med länderna du radade upp?

    ??‍♀️

    Polen bland annat är abort i princip olagligt.

   Man får resa var man vill. Alla har olika måttstockar. Jag tex vill inte stötta diktaturer, så jag undviker både Thailand och Dubai.

   Du får givetvis göra dina egna val.

   Precis. Samt att Dubai INTE är ett land. Men verkar som att många här inne trivs med att aldrig lämna Sverige. Vilket märktes i ett annat inlägga kommentarsfält där folk skröt över hur länge sen det var de lämnat Sverige. Lol.

    Mitsh
    Bo där och må gott. Jag väljer att bojkotta sådana diktaturer.

     Yes, mår toppen här. Livskvaliteten är så mycket bättre här än vad jag hade i Sverige

    Kul att du trivs. Besökte Dubai för 4 år sedan. Upptäckte att det enbart var en pimpad version av det vidriga stället Riyadh som jag bodde i under några år som barn.

   Skillnad dock på att resa till ett land, och vara fri att vara kritisk mot att t ex inskränkta mänskliga rättigheter eller vad tusan som helst. Och att göra reklam för ett land (en diktatur) i samarbete med ”visti Dubai” eller motsvarande.

   Hur tror du visit Dubai sett på det om dessa bloggare gav en lite mer mångfacetterad bild av landet?

   Dubai ägnar sig aktivt att att rentvå sina egna synder genom att marknadsföra sig på stora konton. Att vara en del av det är ynkligt. Och respektlöst mot diktaturens offer.

   Hahaha precis!!
   Som att de här är sååå pålästa och inte ens har ngn aning om vad som pågår i de andra länderna. Suck alltså

    Om man är påläst förstår man ju att Polen inte är jämförbart med Dubai.

     Så man får stödja allt som inte är värst på listan? Då får man stödja dubai också kan jag tala om.

      Man får stödja vilka länder man vill.

      Men diktaturen Dubai går inte att jämföra med Polen nej. Befängt att påstå att de skulle vara lika illa.

       Var hittar man med den magiska graderingen om vilka länder som är ok trots skit? Var går gränsen?

        Det är självklart upp till var och en.

        Kolla på World Democracy Index för 2022. Vad gäller fae jämfört med polen eller Thailand dom folk drar upp som exempel ligger de två sista på demokratiskalan även om det är knappt medan fae ligger på diktaturskalan om än inte i botten på den.

  Somliga har det bra, det ser onekligen härligt ut i alla fall.

  Glitzan är också där, omärkta inlägg men kan ju inte vara en slump eller nu när jag ser detta?!

  ?

  Och de kommentarer som kritiserar resorna tar de bort och blockerar användarna..

  Tycker Matplatsen var bättre förut, nu är det bara Ellos, ellos ellos…Kan inte kallas matblogg längre. Som någon skrev helt sjuk konsumtionsblogg på skit rentutsagt 🙂

  UAE är en autokrati, eftersom makten ärvs av enskilda personer och är inte tillfällig makt i grupp som en diktatur oftast är.

  Och varför känner ni ens till de problem som finns i Dubai? Utan turismen och öppnandet av landet & staden mot väst hade ingen ens vetat om vilka utmaningar ett shariastyrt samhälle innebär.

  Bättre att resa och besöka platser som inte har samma kultur eller värderingar som ens hemland, än att ignorera, aldrig förstå och sopa under mattan. Detsamma kan sägas för Qatar där VM i fotboll ska hållas. Det är ändå positivt att allt problematiskt kommer upp till ytan. Det gör det inte på många andra håll i världen eftersom hela samhällen hålls stängda för turism och insyn. Får folk aldrig reda på problemen kommer de ju heller aldrig lösas. I Dubai och UAE har det skett väldigt mycket positiv förändring jämfört med tex Saudiarabien som är stängt på ett annat sätt.

  Kräks, bojkottar Dubai. Känns som en skitstad. Killar försöker köpa tjejer med ”diamanter” o skit.
  Nej tack

  Ett land som ger mig noll reslust, jag vill till Island, Portugal, Oslo, Georgien (som ska ha fantastisk mat), Polen, Budapest, Prag och Tokyo en gång till men aldrig i livet en arabstat. Lyx kan du få i London, LA, Paris (kanske inte så mycket poolbilder där med det beror på vem du känner). Jag vill kanske till Grekland igen och Kroatien, Chile (Valparaiso) och såklart Frankrike men där är jag så ofta.

  Matplatsen lägger ofta ut mängder av (onyttig) mat som hon menar sig äta men jag får inte ihop det med hur smal hon är, det känns som att det omöjligt kan stämma att hon skulle äta allt det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *