En ny lag för retuschering på sociala medier?

Vi kan väl säga som så att Reklamombudsmannen och jag inte helt var helt överens i frågan. 🙂
Ni kan se klippet här.

Ps: Kunde de inte retuscherat min bild lite med tanke på att jag klev upp kl 05 för att medverka? 😉

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ska vi inte gå hela vägen och lagstifta mot smink när vi ändå håller på 😉

   Och alla plastikoperationer och fillers ska också börja märkas ut i TV tack.

   Fast, hur är det samma sak? Sminka sig är en sak för det är ju fortfarande du, även om du använder solpuder eller concealer.
   Finns inget smink som ger dig en smalare midja, bredare höfter, större rumpa etc etc..

   Att jämföra det med blir ju lite larvigt. Smink kan man spara ihop till, en ny kropp är nog svårare. Vilken tror du kan skapa dålig självkänsla, depression etc etc?
   Isadora’s nya mascara eller en retuscherad bbl till en standard du aldrig man nå?

    Jag tror du missade 😉
    Det var alltså inte allvarligt menat, en lång utläggning är alltså totalt onödig i sammanhanget.

     Inte alls onödigt, finns nog de som tänker så utan 😉
     Så om du skojade kan ju min kommentar vara en egen kommentar som tar upp det då.

     Hoppas du har en fin fredag. 😊

  Du hade mycket bra argument för att det tandlösa lagförslaget inte kommer att fungera på det sätt de tror, och Reklamombudsmannen då? hon verkade inte ens påläst i ämnet och ut kom… ingenting.

   Tycker reklamombudskvinnan verkade påläst och förklarade bra, jag hade däremot lite svårt att förstå camillas argument. Att ”det är att attackera från fel håll” t ex förstod jag inte riktigt för det är väl mest influencers som påverkar och triggar till kroppshets med sina retuscheringar på insta, så varför inte en lag om att de måste märka ut att en bild är retuscherad. Men man fattar att influencers själva inte vill behöva det och inte företag då det blir svårare att sälja produkter som påstås vara magiska osv. Sen att många influencers kommer strunta i det det är väl självklart men att lagen finns är väl inte fel.

  Vilket trams. Man behöver fokusera på männen istället. För det är ju männens fel detta. Tjejerna gör ju bara som männen önskar. Så man behöver jobba med männen, programmera om männen på nåt vis. Ändra om i männens hjärnor. Jag har inget bra förslag på hur dock.

   Jag har aldrig träffat en enda man som inte tycker att tjejer ska vara precis som dom är… detta är ett kvinnoproblem.

    Håller med. Tror många kvinnor ger andra kvinnor ångesten, men så skyller man på männen. Kvinnor är experter på att gå på andra om utseendet (”du är tjock, du är fel, du är proppad av fillers, du är si du är så” osv).

     Kvinnor jämför sig främst med andra kvinnor. Det är den kvinnliga versionen av männens sätt att tävla/bonda med varandra.

      Precis, och då går de (är själv kvinna men aldrig jämfört mig på eller känt tvång osv på det viset) på utseendet. Det märker msn ibland även bland kommentarer här när det dras upp fillers/silisar osv – många drar det till fult/ser hemsk ut/yada yada. Istället för att prata om situationen så går man på utseendet.

    Kan det inte vara både och?

    Hörde en man säga en gång att han ville ha en tjej som har ett porrigt ansikte 😅 Man bah: WTF🤣

     Män som tittar mycket på porr säger gärna sådana där saker. Det är så de avslöjar sig så man kan undvika dem 🙂

    Jag skulle snarare påstå att det handlar om hur naturliga kvinnliga skönheter hyllas till skyarna – och alltid jag gjort – som är problemet. Kvinnor som råkat födas med naturligt stora läppar (Angelina Jolie), kurvor på rätt ställen (Marilyn, Kim K, J.Lo), perfekta tuttar (Scarlett Johansson), naturligt smala tjejer (Giselle) listan fortsätter – dessa tjejer har alltid hyllats och beundrats för deras utseenden och fysiska behag. Av män, ja, men även av kvinnor.

    Vi får inte nog av kvinnlig skönhet. Därav har konkurrensen mellan de ”naturligt vackra” (Kenza t.ex som föddes med allt) och de som inte föddes med samma drag men som vill konkurrera i samma bransch (Bianca eller Paow t.ex) blivit ENORM och en guldgruva för skönhetsindustrin. Du behöver inte längre beundra de vackra utifrån utan du kan själv vara med och tävla genom fillers, botox, hårförlängning, BUS, implantat, lösfransar, tandfasader, butt lift, dieter om du har ork och pengar till det. Likaså restuschering som är det enklaste sättet att bli lika vacker som de ”naturliga” skönheterna.

    Den enda lösningen jag kan se är att världen slutar beundra tjejer främst för deras yttre och fokusera mer på att hylla smarta och framgångsrika kvinnor, så som vi gör med män. Hur vet jag inte, men det är enda lösningen. Sluta ställa kvinnors utseenden på pedistal. Alla vill dit men alla har olika förutsättningar och därav har vi skönhetsindustrin, plastikoperationer och retuschering.

     Nä, jag vill inte leva i en värld där skönhet inte får hyllas men man ska arbeta duktigt och vara framgångsrik som en man för värde. Lika snedvridet fast åt andra hållet.

     Kul ändå att du tror att Kim K har naturliga former 😂

      Hon hade ju det. Inte längre, men inte direkt så att hon var rak i kroppen innan operationerna…. Och btw kan alla bara sluta använda kurvig som ett ”fint” ord för tjock? Man kan vara smal och kurvig och likaså tjock men helt rak i kroppen utan kurvor.

   Va

   Jag har hittills i mitt liv inte träffat en enda man som gillar fyllda läppar och stela pannor. Alltså inte en enda som önskar att kvinnor ska se ut som vandrande instagramdockor. Detta är till 100 % ett problem av kvinnor för kvinnor.

    BS, få män vill ha ostylade kvinnor. De är bara så korkade att de inte ser om en tjej har smink eller inte, iallafall när man kör på en mer naturlig look. ”Tjejer vaknar väl på morgonen med fluffigt fint hår och långa mörka ögonfransar samt läppglans” 😝

     Jag antar att det beror på vilket umgänge man väljer. Jag tror inte att jag har några män i min umgängeskrets som föredrar välfyllda läppar och stela pannor. Men så har jag inte heller några kvinnor i min umgängeskrets som har dessa attribut.

      Så är det. Alla grupper har sina egna skönhetsideal. Jag tycker de som gör ingrepp ser ut som skräcködlor, de i sin tur anser att jag är skitful som inte ”fixat” mig.

     Om du bara vill bli uppvaktad & aldrig ta initiativ så är det klart att du pratar mest med killar som söker efter tjejer som marknadsför sig.

     Ta och fråga 10 killar med smink och sedan 10 killar utan så får du se om det skiljer sig så mycket.

     Men ostylat och stela ansikten är ju två extremer åt olika .

      Är det så illa att ”ostylat” räknas som en extrem nu? 😂

     Anonym 15.30: nu läste du inte vad jag skrev. Prova med det först innan du skriker BS. 🙄

     Sen att du bara träffat på män som vill ha dig stylad är oerhört tragiskt men det får helt och hållet stå för dig och ditt umgänge och har verkligen ingenting med gemene man att göra. Få kvinnor går liksom upp och piffar sig före ens man vaknar. Och älskade är de flesta ändå, med äkta sovrufs, morgonandedräkt och osminkade ögonfransar.

   Fast va? Jag har inte träffat en enda kille som ställer krav på att jag måste se ut på ett visst sätt. Sen finns det såklart undantag men det här är i första hand ett kvinnoproblem. Vilka är det som kommenterar folks utseende i bloggars kommentarsfält? Inte är det männen iallafall.

    EXAKT! Många kvinnor här går ju på utseendet – förmodligen för att det är en öm punkt hos dom själva. Hade jag diskuterat nåt med nån och hon plötsligt säger att jag är ful och ser plastig ut, så är ju hennes argument slut och tar till det som hon tror kommer göra ont. Vilket jag aldrig förstått varför man gör

    Fast alltså ni har så otroligt fel. De män ni träffar gillar kanske naturliga kvinnor men det är absolut inte representativt för männen. Helt ärligt alla män som inte vill träffa er?
    Jag var modell som yngre son träffat många män som vill ha just perfekta tjejer som är ytliga.
    I dags läget är jag 40+ och helt ärligt är jag smal och snygg och ser nog mer ut som 30 och som ny singel träffar jag på många män som kommenterar att åh andra kvinnor tar inte hand om sig , de fixar sig inte osv. Så jo det finns många män som bryr sig om att kvinnor fixar sig,sminkar sig. Kanske inte att de uppskattar duckface men jo det finns många män som vill ha fixade kvinnor.

  Håller med. Jag har så svårt att se att någon skulle bry sig då detta känns ”mindre allvarligt” än att inte märka ett reklaminlägg. Nä, Camilla har helt rätt i sin argumentation.

   Fast att märka ut att en bild är retuscherad borde väl vara lika viktigt annars blir det ju lite falsk och vilseledande marknadssföring, men man förstår ju att influencers och företagare inte vill ha en sådan här lag, blir svårare för dem då ju, blir svårare att sälja och övertyga om att en sminkprodukt är helt ”amazing och magiskt och lägger sig som ett filter” och så har de filter på bilden hmmm.

  Skulle dagens ”plumpa kinder” markeras då hos en viss bloggare?

  riktigt snygg outfit du hade camilla 😍

  Skribent i stället för bloggare, ja det låter väl flådigare kanske, och att kallas expert är inte dåligt 😉 Roligt för dig att få vara med på tv igen. Men det förvånade mig att du är emot att lagstifta att retuschering ska märkas ut, går inte det emot lite av vad du tidigare sagt, du tyckte väl att man skulle vara transparent om att man har filter så du skrev ut vilka filter du använde tex. Om det är så viktigt att märka ut att något är samarbete så borde väl retuschering vara lika viktigt för det kan ju bli vilseledande annars ju.

   Jag är inte emot det, jag tror bara inte det kommer fungera.
   🤷🏼‍♀️
   Jag ville att de skulle titulera mig ”Queen of everything” men det gick tydligen inte för sig. 😉

  Ni skriver om män. Men det är ju unga tonårskillar som påverkas. Och det bankas inn i huvudet att tjejer ska göra om sig. Tyvärr.

   Får tjejerna alltså klara nej från killarna de frågar?

   – Hej får jag bjuda dig på en glass i skolrestaurangen?

   – Nej jag fikar bara med sexiga blondiner.

   Om det inte är som ovan så är det ju inte så. Jag tror problemet är att tjejer inte frågar i samma utsträckning som killar för att de är rädda att bli stämplade som lösaktiga eller vill ha egoboosts och därför förblir de hjälplösa.

   Mm och från vem. Tjejerna 😅

  Oj vilken otippad röst du har Camilla, vet inte hur jag tänkt mig din röst men blev förvånad 😊 du har väldigt lik röst som Shima Niavarani.

   Jag blev också förvånad! Du hade lite ljusare och mjukare röst än jag trodde 😊

    haha tänkte samma 😂

  Jättebra medverkan och argument. Det behövs kommentarer från de som är nära själva verksamheten, det lät som att reklamombudsmannen kanske inte var lika insatt i hur det verkligen fungerar för/med influencers.

  👍

  Helt onödigt ! Med tanke på att även folk som inte retuscherar kroppen bidrar till kroppshets, bata att visa upp sina snygga kroppar ? Sen kan man göra sjukt mycket men vinkel och ljus och ändå bidra till att andra mår dåligt. Man måste egentligen jobba med de som mår dåligt över att de inte ser ut som andra som är snyggare. Obs jag hör till den gruppen som jämför mig och blir avundsjuk på folk som är snyggare än mig, och sen bantar eller färgar håret , fixar naglarna osv osv osv

   Ok jag borde kontroll-läst , massa stavfel men hade bråttom 😂🙏🏽

   This! Det var typ detta jag ville få fram med mina långa kommentar längre upp 😂 Det spelar liksom ingen roll om en kvinna är snygg av 1. Naturen 2. skönhetsingrepp eller 3. Retuschering. Det är faktumet att SAMHÄLLET lyfter, hyllar och beundrar dessa kroppsliga attribut på ett sjukligt sätt som är problemet. Snygga kroppar kommer alltid finnas, vissa kommer alltid födas med smalare midja, fastare bröst eller större läppar. Det är jättesvårt att förhindra. Om något så låter ju retuschering och operationer alla vara med och leka på lika villkor, hur sjukt det än låter. Så det riktiga problemet är egentligen vad vi beundrar, inte vilka.

    Nej, att vi beundrar skönhet är sunt. Problemet är vi till skillnad från förr, är absolut dränkta i kvinnors utseenden nu. ”Perfekta” ansikten och kroppar är avklädda och in our faces 24/7.

  Vänd på steken och markera de som är helt naturliga. Hmm, ingen reklam alltså😁

  Denna kjol och tröja har jag letat överallt efter sett den på TV tidigare, var kommer den ifrån?

   H&M, men den har nog några år på nacken.

  Jag har alltid tyckt att detta är ett bra förslag men fick en liten annan syn efter att få höra dina argument. För att jag tror nog faktiskt inte heller att någon kommer bry sig ens det minsta om det inte finns några faktiska påföljder för det. Varför skulle de när de ändå kan fortsätta låtsas som att det är deras riktiga kropp…

  Du liknar Camilla Läckberg😁

   ja faktiskt!!!

  Jag såg klipper imorse.
  Du är
  Mycket bra på att uttrycka dig, passade i tv rutan, intressanta diskussioner ! hoppas du mår bättre efter operationen, du såg ändå pigg ut så tidigt 🙂 ! Vh

  Oj då, hur skall Charlotte Perelli klara detta?

   Och Anna Book

  Bra diskuterat.

  Är detta verkligen nummer ett av vad vi kvinnor mår som sämst över i livet, andras utseenden? Eller gäller det fler områden också? Att andra kanske har mer pengar än en själv, eller är friskare fysiskt och psykiskt? Hur kan just utseendet vara så otroligt upprörande? Nu är jag inte blind för vad ett vackert utseende ger i samhället, men trots det tänker jag att det måste väl ändå finnas annat som är viktigare, eller har vi blivit så sanslöst platta i våra personer idag?

  Jag håller med om vad som skrevs ovan om att naturliga skönheter hyllas och där startar problemet, men det vackra är en krydda i livet. Jag vill leva med vackra prunkande pelargoner i alla mina fönster, så som andra har, men mina bara dör…men jag går inte runt och bär på någon ilska över att andra lyckas med sina för det. Lika lite som att någon har större tuttar eller smalare midja än jag är ett problem. Jag har levt med ett gäng autoimmuna sjukdomar i hela mitt liv, men går ändå inte runt och känner ilska mot alla de som inte har sjukdom i sina kroppar.

  Som vuxna, efter att man lämnat tonåren bakom sig, måste vi väl ändå ha viktigare saker att hetsa upp oss över? Eller finns det något parti nu inför valet som har ”utseendehets” som främsta valfråga?

  Gud vilken bra intervju Camilla! Riktigt bra jobbat! Det bästa jag sett från dig! Du formulerade dig jättebra och du vann debatten där! Håller heeeelt med dig i dina åsikter. Vi behöver starkare konsekvenser för de influencers som struntar i och inte följer marknadsföringslagen.Heja dig!!! TACK för att du jobbar och brinner för detta. Hoppas du kan ta ett större kliv i media och påverka. Jag hade hellre sett dig axla rollen som reklamombudsman!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.