Ett tillägg i debatten plus ett till tillägg

Igår medverkade jag i Nyhetsmorgon och diskuterade hur en lag om märkning av retuscherade bilder skulle fungera i Sverige.
Tanken är som sagt god, men här på morgonen kom jag att tänka på en annan aspekt som – i alla fall på sociala medier – skulle vara mer effektivt och få ett större genomslag än en varning för manipulerade bilder.

Tänk om offentliga personer med stora plattformar istället var tvungna att uppge vad på deras kroppar som tillkommit på konstgjord väg.
Jag kom att tänka på detta efter att ha skrollat förbi en rövbesatt influencers bild på Instagram.
Ponera att hon hade behövt skriva under sin bild:

Rumpa – brazilian butt lift
Midja – fettsugning till bbl
Bröst – silikoninplantat
Läppar – fillers
Kinder – fillers
Näsa – plastikopereras
Tänder – porslinsfasader

Det skulle förmodligen få ett större genomslag än om hon tvingast skriva att hon använt ett utsmetande filter för att få ett sammetslent utseende i ansiktet.

Precis som jag sa i programmet igår, så är den här falska illusionen av perfektion på sociala medier ett stort problem, men att jag tror att vi behöver gräva djupare än att implementera en tandlös lagstiftning för att få bukt med det.
Det här är mer ett tillägg till den debatten, alltså någonting jag tror som skulle fungera bättre än den lag som diskuterades igår – om det nu bestämt ska lagstiftas.
Om man ska tvinga offentliga personer att uppge någonting alls, så är det här – enligt mig – det bättre alternativet, men det är knappast lösningen på problemet.

Vad tycker ni?


Tillägg: Det här är givetsvis ett absurt förslag i en absurd debatt, och jag ville dra det absurda ett steg längre i det här inlägget.
Det här är saker jag önskat att det funnits plats för i gårdagens diskussion:

Det är inte influencers som skapat den här hetsiga jakten på perfektion, den fanns låååångt innan sociala medier ens var påtänkt.

Illusionen av perfektion har sålts i alla tider, men på sociala medier är den här illusionen mindre tydligt  paketerad än i exempelvis Elle, Vouge eller Vingkatalogen och extremt lätt att missta för verkligheten.

Vi har alla hjälpts åt med att höja och höja och höja ribban för vad det är som uppskattas och uppmärksammas mest på sociala medier, så att enbart skylla på influencers och sociala medier är att göra det väldigt lätt för sig.

Det här är absolut ett problem men om man vill ta tag i det på riktigt så behöver man gräva djupare än så här.
Om det är ett så pass stort problem att det kräver en lagstiftning, varför inte lägga in det i läroplanen?
Ge barn och unga verktyg att kunna navigera bättre i den här världen, än att bara skylla utvecklingen på en extremt snäv del av vårt samhälle och klappa sig själv på axeln för att man nu minsann ska förbjuda någonting som genomsyrar varje del av vårt samhälle.
Kanske kan den nya märkningen göra att fler kan identifiera retuschering i omarkerade bilder, men det förutsätter ju att det står exakt VAD det är i en bild som är retuscherat.
Annars blir det ju mer av en gissningslek, och det var det som var utgångspunkten eller poängen för det här inlägget.

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men då dessa ingrepp numera är ganska normaliserade, kanske det bara skulle bli en lista på rekommendationer? Typ, aha, det är vad jag behöver göra för att se ut sådär.

   Exakt 🙂 med en rabattkod ”min rumpa från akademikliniken”

  Nej det vore integritetskränkande, i stil med att behöva uppge sin sjukdomshistoria, religiösa tillhörighet eller sexualitet. Även om det vore superintressant att veta vilka influencers som gjort vad så är det privat info.

   eller hur , otroligt integritetskränkande. Typ ”Silikonbröst i vänster bröst pga cancer” .

   Nej, ingen har med detta att göra? Man måste ju få se ut hur man och göra det man vill med sin egen kropp. Vad är nästa steg?

  Fast nej. Jag har rätt att göra precis vad jag vill med min kropp utan någon som helst skyldighet att informera andra om det.

   Precis, det går åt båda hållen. Ska folk ha rätt att jaga mig på jobbet och fråga ”har du lasrat f!ttan?”

  Eh nej. Hur skulle det gå till? En instagramanvändare med 1000 följare som opererat sina utstående öron för att de är fysiskt obekväma, någon en näsa för att hen knäckt den i en cykelolycka eller en anna som fått sätta in fasader för att hen blivit misshandlad, någon har alopecia och använder extensions; är det nått man genom lag skulle vara skyldig att ange?

  Detta känns helt orealistiskt och absurt. Att lagstifta en skyldighet att uppge sådant kommer inte förverkligas.

  Jag tycker du har helt rätt, tanken är såklart god men som jag också tror du skrev går det ju inte att dra nån vettig gräns- principen med smink eller stay in shape kläder blir densamma. Förbud är såklart inte lösningen.

  Håller helt med – om bilderna publiceras i marknadsförande syfte. Även om produkten som marknadsförs är ett litet äpple. Flunsorna marknadsför ju sig själva i samma veva..
  Alla bilder som inte är privata bör ses som marknadsföring av sin egna persona, så länge det publiceras offentligt och man tjänar pengar på det!!

  Vanlisar som inte drar in pengar på att publicera offentliga bilder ska inte omfattas av detta.

  I tex en katalog för bilar står det specificerat färgkod, motor och all tillvald utrustning.

  Kan de, så kan flunsorna.

  Det är min åsikt.

   Fast det blir ju bara löjligt. Ska du ange vilket smink, vilka kläder och vilka mediciner du använder. Tänk om du är superdeprimerad och enbart flinar på ett eventuellt för att du äter antidepressiva och ångestdämpande, då måste du ange det i text så folk fattar du inte egentligen är så glad och trevlig och därmed ger andra ångest?

    Men nu skulle det ju, isåfall, handla om sk skönhetsoperationer. Fillers, implantat, osv. Inget att göra med livsuppehållande eller medicinska åtgärder. Som det är nu visar ju dessa influencers upp en helt bisarr nivå av ”förbättringar” av sina kroppar och det hela normaliseras mer och mer. Om en lista på ingrepp skulle hjälpa tvivlar jag kanske på; som jag skrev i inlägg #1 kanske det bara skulle fungera som en önskelista? Projektlista?

    Å andra sidan är nog dagens kvinnor och unga tjejer väldigt medvetna om det mesta. Man ser ju rätt tydligt vilka som fyllt upp läpparna, satt in bröstförstoring, fyllt ut stjärten etc. Det är ju oftast ganska uppenbart. Inte alltid särskilt snyggt, heller, tycker jag…!

     Men hur ska du ha det? Ska folk sluta göra ingrepp eller ska man fortsätta poängtera ut vad som är snyggt och inte. För uppenbarligen dömer du ju folk efter hur de ser ut 🤷🏼‍♀️

     Många kvinnor som haft bröstcancer har implantat (såkallad bröstrekonstruktion). En del personer har inget emot att tala om sin cancer och att man opererats, för andra är det skitjobbigt och inget man vill prata om förutom med de allra närmsta. Att då behöva redogöra i sociala medier att man opererat sina bröst, enbart för att man lägger upp en bild på sig själv blir ju bara sjukt. Skulle det gälla i alla sammanhang skulle man ju inte kunna vara med på bild någonstans.

     Undrar dessutom hur jag som opererat bort båda brösten p g a cancer utan att vilja göra en rekonstruktion skulle behöva göra? 😬 Blir matt bara av att tänka på det.

      Lever du på dina bilder? Dvs får betalt för att ha följare och publicera bilder på dig?

      Om inte, så skulle ju ”vanlisar” vara undantagna..

      Smink, kläder och frisyr är ju inte direkt att modifiera sig själv. Det är styling.

      Modifiering av ett permanent slag bör markeras – om man gör sig ett leverne på att marknadsföra produkter och/eller sig själv.

      Humör/känslor är ju inte heller något som är permanent eller definierar en människa/person. Vi är ju dynamiska varelser. Alla förändras utseendemässigt när man växer och utvecklas. Men det är skillnad på att växa på längden i puberteten och att göra en bröstförstoring.

  Bara utgå ifrån att alla dom är fixade mm så känner man sig snyggare sen dom är helt naturlig! 😄

  Lär barnen från början att de flesta bilder de ser är retuscherade och att folk är helt galna och opererar allt möjligt på ett sjukt osunt sätt. Våra barn är fullt medvetna om det och de vet att de duger som det är sant vet att det faktiskt oftast slutar sjukt fult när man en gång börjat operera sig. De vill inte ens ha Instagram pga alla rövar och fula hamsterkinder som dyker upp i tid och otid.

   Man kan ju också börja hem-hemma – varför väljer mamma/pappa bort alla kolhydrater? Varför är de arga/ledsna för att kläderna inte passar? Hur pratar man om sin vikt/utseende i närheten av barnet osv.

  Detta är ju värre. Otroligt integritetskränkande och inget som andra har med att göra. En skönhetsoperation kan ju också ha medicinsk bakgrund – ska den också märkas ut? Operad näsa pga misshandel? Silikonbröst pga cancerisk? botox pga huvudvärk? Bulliga kinder pga viktuppgång? var går gränsen.

  Lite eget ansvar får folk ta över sig själva. Kanske börja med att titta på hur folk ser ut i sin egen omgivning och sen dra egna slutsatser.

  Självklart kan man inte tvinga någon att dela med sig av vilka operationer de gjort.
  Det är ju dock problematiskt att denna influencer menar att hon tränat sig till sin rumpa och säljer träningsguider för att andra tjejer ska kunna göra likadant, när det är uppenbart att hon opererat den.

  Men hallå kan vi inte bara enas om att var och en gör vad den vill med sin kropp. Ditt förslag är helt befängt enligt mig.

   Ja, det är klart det är. Det är en fortsättning på diskussionen från igår med ett lagförslag som inte kommer fungera.

  Bra sätt att få reda på exakt vad man behöver göra för att se ut som nån man tycker är snygg.

  Men du var ju så nära svaret på detta problem och nu skriver du detta? Problemet ligger inte hos enskilda kvinnor, det är strukturen av hur kvinnor objektifieras och ouppnåeliga ideal. Det bidrar ALLA till, ofta ofrivilligt. Alla mår piss. Felet ligger dock inte hos individer.

   ALLA verkligen?

   Alla mår verkligen inte piss.

  Sen då klagar dom på att männen skickar skamliga förslag, dickpics, flirtar, bara vill ha sex osv.

  Jag får aldrig några skamliga förslag från män. Varför? För jag trycker inte upp röven i männens ansikte. Jag springer inte runt med brösten och röven utanför kläderna. Jag gör ingenting överhuvudtaget med mitt utseende. Och därmed så får jag heller ingen oönskad uppmärksamhet från män. Svårare än så blir det inte. 1+1=2.

   Oj. Detta är så dumt att det knappt är värt att kommentera, men nu gör jag det ändå. De värsta trakasserierna jag gått som kvinna är faktiskt på mitt jobb, i arbetskläder. Kommentarer om utseendet är väl de mildaste men även tafsanden förekommer, samt dickpics och sexuella hot på jobbmailen/privat Facebook (självklart polisanmält). Och så alla äckliga telefonsamtal. För att bara nämna något.

    Herregud, vilken arbetsplats!?

     Kyrkan. För ett tag sedan fick jag en hand på låret under bordet. På en minnesstund. Av änkemannen. Jag önskar verkligen att jag skämtade 😓

      Det där var det sorgligaste jag läst på hela året!!!

    Är du allvarlig? Vad tusan jobbar du med som har kollegor som kommer undan med sådant? Eller som ens får för sig att göra ngt sådant?? Aldrig varit i närheten av detta. Låter helt sjukt.

     Det är inte kollegor som gör det, utan de som möter mig i tjänsten.

     Just det, jag jobbar i kyrkan, som präst. Ska också säga att de som sitter i telefonjouren är mest utsatta men folk ringer ju även på ens vanliga tjänstetelefon. Samtalen brukar börja med ”kan man prata med dig om vad som helst…?”

      Oj hade ingen aning. Så fruktansvärt 😮❤️

   Du tycker inte vi bara ska lägga skulden där den hör hemma? Hos männen som skickar skamliga förslag, trackasserar och förgriper sig på folk?

   Bara för att DU inte fått några skamliga förslag betyder inte att andra kvinnor inte får det. Oavsett hur de gestaltar sig själva.

   👍🏻

   Wow Lisa. Dagens dummaste kommentar.

   Så det är alltså kvinnornas fel att männen är rövhål? Antar att du tycker att våldtäktsoffer får skylla sig själva om de har utmanande kläder också? Låter som att du är av den åsikten.

  Är det paow

   Gynning tror jag

  Vad ska läggas in i läroplanen? Källkritik? Kritiskt tänkande? Båda finns redan. Att vara kritisk till bilder och media är något som arbetas med redan i förskolan.

   Uppenbarligen fungerar det inte särskilt bra

  Det räcker att man signalerar att bilden är retuscherad.

  Nej, nej det skulle bara inspirera fler att göra ingrepp :-/ Som ett recept ungefär..

  Vad är det tjejer vill uppnå genom att eftersträva något skönhetsideal?

   Skönhetsideal finns och har funnits i alla kulturer och tider. alltid.

   Det finns ju många erkända och forskningsbelagda studier som visar hur samhället gång på gång gynnar de som uppnår de rådande idealen. Vi bemöter vackra människor bättre, beundrar dem, tillskriver dem positiva egenskaper, är mer benägna att hjälpa dem, de är mer sannolikt att de är framgångsrika och tjänar mer pengar av dessa anledningen.

    Innan utbildning var en grej, ja. Men en civilingengörsutbildning låter mer framgångsrikt i dagens samhälle tänker jag. Samt att vara företagsam.

    Därför tycker jag det är irrationellt att tänka så mycket på skönhetsideal om det är skolan som räknas.

    Fast de gör ju sig inte vackrare idag, enligt mig iaf

  Varför tycker du debatten är absurd?

   För att en lagstiftning som den föreslagna kommer förändra noll och ingenting eftersom den med största sannolikhet inte kommer efterlevas.
   Som Nyhetsmorgon rubriksatte inslaget – det är som att sätta plåster på ett skotthål.

    En lag är en lag, ingen rekommendation som man kan välja att strunta i. Med samma resonemang kan vi lika gärna ha fri hastighet på vägarna eftersom många väljer att köra för fort. Har hastighetsbegränsningarna effekt? Självklart!

     Jag håller helt med dig, men precis som brott mot marknadsföringslagen på sociala medier inte ger en större konsekvens än en smäll på fingrarna som influencer och andra offentliga personer som tjänar pengar på sociala medier skiter i, så tror jag att den här lagen skulle efterlevas på ungefär samma vis, vilken gör den helt meningslös.

     Finns de knappt några konsekvenser så kommer de skita i lagen, om de överhuvudtagen ens kommer känna till den.

     Om de inte vill berätta att ett inlägg är köpt reklam, tror du de kommer öppet kommer skriva ut att de retuscherat en bild?

      Det är kanske inte lagarna som är problemet och det som behöver ses över utan påföljderna.
      Höj straffen så kommer lagarna att följas.

       👍🏻

        Har sett intervjun och försöker verkligen förstå. Är det inte konstigt att motsätta sig en lag för att den ändå inte kommer få effekt? Jag hade förstått den ståndpunkten om ett konkret alternativ varit en annan mer effektiv lag eller åtgärd. Men det är ju inte fallet här. Det här är ett litet steg mot större transparens i kommersiella inlägg – något som verkligen saknas bland influencers. Och ja, SJÄLVKLART är problemet djupare än så. Ingen menar att man löser utseendehetsen genom detta. Men varför inte välkomna de försök till förbättring i social medier som görs? Nuvarande regler om reklammarkering är kanske tandlösa när de inte efterföljs, men jag kan tänka mig att det har ökat medvetenheten rejält, både bland influencers och följare, och dessutom att många fler reklammarkerar nu än om det inte funnits sån reglering. Ett krav på att markera retuschering eller filter i kommersiella inlägg låter mest bara vettigt och är dessutom en viktigt markering från lagstiftaren. Sen är det givetvis inte tillräckligt, långt ifrån. Det viktiga att ta med sig är väl att man inte ska vara nöjd så, utan fortsätta jobba med transparens i sociala medier.

  Kanske lite halvt OT, men Elin Kungsman. La ut bild framifrån på stories och skrev att allas kroppar inte är som det ser ut på internet. Lägger sedan upp en bild från sidan och skriver ”så här ser min mage ut större delen av tiden t.ex”

  Och magen är helt platt… Följande stories är hon kränkt och skriver att hon minsann aldrig kan göra rätt osv. osv. Förmodligen fått kritik för att hon faktiskt har en platt mage?

  Känns som hon är så himla lättkränkt så fort hon får kritik, hon har alltid grubblerier osv..

  Låter skevt. Har själv gjort fillers, dock inte för att försöka få jättestora läppar utan för att jag har en ovanligt liten mun och min överläpp syntes knappt förut. Och det är min ensak. Låter kanske ytligt men det hjälpte mitt självförtroende väldigt mycket. Men det är ingenting man borde vara behöva stå till svars för till allt och alla. Man gör det man själv vill.

   Verkligen! Jag har förstorat brösten pga att jag har trattbröst (en medfödd missbildning) och det blev en lättare operation att förstora brösten än att operera trattbröst. Ger en illusion.

  För att klargöra den norska lagen vad det innebär.

  Den ändring av marknadsföringslagen som Stortinget har gjort innebär att alla sponsrade inlägg på instagram, facebook, snapchat och tiktok måste märkas om de är manipulerade. T.ex om det är retuscherade för att ändra kroppsform, storlek etc. eller använder filter för t.ex slätare hud.
  Även om den nya lagen innebär att vissa bilder måste märkas, så gäller det inte alla bilder. Det är fortsatt lov att retuschera sina bilder men inte bilder som har andra aktörer inblandade, alltså där de är sponsrade och gör reklam för något.

  instagram är normal igen, hallelujah!!

  Jag är lärare och tänker att det har mycket med källkritik att göra. Jag arbetar i lågstadiet och det är alldeles för vanligt att barnen har tex instagram/snapchat/youtube. Vi hade en lektion där vi gick igenom detta. Diskuterade varför det finns en åldersgräns o så. Sen tycker jag också att föräldrar måste våga ha diskussioner och också säga nej.

   Det är framförallt upp till föräldrarna skulle jag säga. Kanske måste inte samhälle in och styra i detalj så? Allmänna källkritiska timmar finns ju och bör finnas på läroplanen.

   Klokt sagt! Massor av diskussioner kring källkritik behövs, både hemma och i skolan. Och självklart ska man som förälder ha koll på vad barnen pysslar med på internet (och inte tillåta konton överallt). Jag tänker också att samtalen med barnen är det grundläggande – inte bara förbjuda saker, utan våga/kom ihåg att prata om varför vi gör si eller så. Och att prata om skönhetsideal och hur det påverkar oss. Det är ju faktiskt egentligen väldigt okomplicerat, bara att plocka in det i konversationen vid middagsbordet. I kombination med projekten i skolan så kan vi vuxna komma väldigt långt tror jag – om vi bara försöker. Tycker det är jättebra att Camilla bidrar till att lyfta dessa frågor. Tack vare mitt ströläsande på den här bloggen så tog jag tillfället när det gavs och hade ett litet ”köksbordssnack” med mina grabbar häromdagen. Kändes väldigt bra.

  Finns ingen anledning för barn att ha internet och/eller sociala medier. Som nöje/underhållning kan man leka, umgås, ha intressen och hobbyn.

  Fakta och information finns som tur är ännu att tillgå i tryckt format. 😆

  Tillägger också att ja, mina barn har telefoner. Som de kan ringa och messa med. Det räcker för deras behov. Ett behov av att glo på andra har de inte, och jag som förälder tänker inte skapa ett sådant ”behov” heller.

  Ett behov uppstår inte av att man ser ex en jacka. Köplusten uppstår.
  Behovet av en jacka uppkommer när ens tidigare jacka blivit för liten, gått sönder, försvunnit m.m.

  Och jo – jag har tv. Men väljer vad jag/vi tittar på och slår på den cirka 5 gånger per år.

  Slutligen, tipsar alla om att läsa Hanssons böcker om ni inte redan gjort det. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.