Therese Lindgrens busiga ”hoppsan-shopping”

Visst är det tokigt att bara ”råka” shoppa snordyra designprylar?
Så himla busigt liksom…
Therese Lindgren verkar brinna lika mycket för den här typen av konsumtion, som hon känner aversion för ”fast fashion”.

Hur lirar det tycker ni? 

150 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det känns lite konstigt när hon ena dagen undrar hur folk har råd att resa, för att nästa dag köpa en tygkasse från Prada för 15 000 kronor.

   Hon har sålt sitt bolag så hon är nu jätterik.

    Hon undrade hur folk hade råd när hon redan sålt sitt bolag. Hon ville nog bara verka jordnära 😅

    Hon var jätterik redan innan.

  Hon uppmanar till shoppinghets precis lika mycket som sina influencerkollegor.

  Här kan man snacka om greenwashing.

  ”Det man inte har i huvudet, får man ha i plånboken.” Gammalt djungelordspråk.

   Det brukar jag säga när jag får P-böter

  Hon får ju göra som hon vill MEN det blir ju skevt på ett sätt även om hon inte gör reklam nu. Kanske hade jag låtit bli att visa upp mina köp men då hade jag väl missat content 😏

   Fast många av oss shoppar faktiskt inte ”bara för att” jag personligen handlar endast vid behov, och då är det sånt jag behöver. Senast en begagnad mobil, en regnjacka och innan dess en klänning till begravning… och då är de som sagt oftast begagnat, på rea osv.

   Kan inte påstå att det är pga jag tänker på miljön specifikt, men jag finner liksom inget behov av att spontanshoppa eller lägga mina pengar på materiella ting, bara så totalt ointressant för mig. Hade jag spontanshoppat ett par brillor för x antal tusen ’bara för att jag har råd’? Nä, aldrig.

   Bor dock i mindre stad och är 30 år, vilket såklart kan spela in.

    Alla är olika.

  Sluta shoppa!!! Vissa av oss vill överleva!

   Shoppar du aldrig? 🙂 Undrar genuint alltså.

    När du ställde frågan så började jag själv fundera 🤔. … Nää, jag shoppar inte mycket. Sen intresset för odling har dragit igång så har jag typ inte handlat kläder till mig själv. Jag har märkt att jag har för mycket kläder och har klarat mig under lång tid utan att shoppa.
    För att skaffa grejer till trädgården har vi hängt på sidor på Facebook där folk skänker bort prylar. Lite har vi handlat till extremt mycket billigare pris på blocket. Just nu håller vi på tillverka egen jord så det kommer vi inte heller behöva köpa.
    Vi har redan börjat samla frön till nästa odlingssäsong.
    Däremot växer vår son mkt nu och då har det varit några besök på loppisar och second handbutiker.

    För mig känns det så främmande att glädjen och lyckan finns i nya prylar.

     Ja, alla är vi olika och tur är väl det.

      Ja absolut, alla är olika. Jag började bara reflektera och fundera själv på hur ofta jag shoppar. För mig har ett nytt intresse ( dvs odling och trädgård) tagit mer plats i mitt liv och det har lett till att mindre tid spenderas inne i städer. Då blir det väl automatiskt så att prioriteringar förändras.

       Jag (14:10) förstår helt! (Anonym 15:00 är inte jag 😅) Sen jag blev gravid så har jag tappat mkt av suget av shopping av flera anledningar. Det känns oviktigt och bortprioriterat liksom. Lite så som du förklarar hur du känner sen du hittade odlingen. Men måste ju köpa vissa saker, typ trosor eller så.

       Blev mest nyfiken på om TS aldrig shoppar alls med tanke på hennes kommentar. Tänker att en väska och ett par solisar är inte mkt jämfört med 17 påsar kläder och så. Men om inte så ör det ju såklart jättebra ur många perspektiv 😄

   Är det så fel att köpa en dyr väska, ett dyrt smycke osv per år? Många köper ju massvis med slit och släng väskor, billiga smycken som går sönder inom något år osv, då är det väl betydligt bättre för miljön att köpa några få, väl genomtänka saker av god kvalitet som man kan använda länge?

    Det är väl konstaterat att vi kan köpa maximalt fem nyproducerade plagg per år om vi ska nå klimatmålen.
    Jag tycker det är rätt svårt när jag räknar med träningskläder/underkläder och räddas väl egentligen av att det går att köpa i princip nya plagg fast begagnat av de med ännu sämre vanor än mig. Å andra sidan skulle väl inte tradera och Labels we love krylla av NWT-/NWOT-plagg om alla verkligen bara köpte fem plagg per år.

    Och angående lyx vs slit och släng. Har ett par mjukisbyxor från HM som använts dagligen i cirka 7 år. Köpte en LV väska vars dragkedja gav upp efter 3 så jag tänker att det handlar mer om inställning och tur är pengar?

     Så kloka och spännande tankar. Har också tänkt precis så när jag slagit mig på bröstet över att jag handlat fina nästan helt oanvända plagg second hand. Någon annan har ju fortfarande köpt det, sedan har jag bedömt att jag behöver det och om inte det utbudet fanns så hade jag inte hittat något. Samma även med att jag har vissa billiga plagg som hållit sig hur länge som helst. Tror vi snarar behöver tänka till kring vad vi tror vi behöver, vårda det vi har och laga saker som blir trasiga.

      Det man använder är värt att köpa. Problemet är väl alla spontana köp som är på rea, inte passar med något o s v. Exempelvis har jag ett par 15 år gamla Blundstonekängor som jag putsar upp ett par gånger om året. Per användning är de jäkligt billiga. Likaså en regnkappa från Didriksson ca 10 år. Men att köpa trendiga kläder eller klänning till en fest är rent slöseri på alla sätt.

     Håller med dig J. Har flera väskor som jag använt i säkert tio år, som fortfarande är i bra skick, och ingen av dem har kostat mer än ett par hundralappar.

     Samma här. Om man är medveten om vad man köper, kollar materiallappen och tvättråd så håller vissa saker, trots HM el liknande, ofta väldigt länge. Tyvärr har de, HM, numer börjat blanda upp sweatshirts odyl med polyester och då blir det nopprigt och fult nästan direkt. Ruggigt dåligt med dragkedjan på en LV, men det brukar de väl åtgärda?

      Alla tröjor jag har ifrån hm har blivit så noppriga att jag knappt kan ha på mig dem ute efter 2-3 tvättar. Har därför börjat köpa stickade tröjor från tex softgoat som kostar ett par tusenlappar mer men hållit sig fina trots massor av tvättar. Istället för att köpa ca 6 nya varje år för att de blir fula efter någon tvätt räcker en och samma tröja i flera år. Kan väl absolut finnas undantag där även billigare plagg/väskor håller länge men tyvärr måste man ofta köpa dyrare plagg för att få kläder som håller länge

       Ja, så är det tyvärr numer. Har dock kvar en ca tio år gammal favvo sweatshirt därifrån (HM) i ren bomull, lite sliten, absolut, men inte en noppra. Gör oxå så, lägger mer pengar på kashmirtröja jag vet jag kommer ha i massor med år. Ibland vill man dock bara ha skön bomullssweatshirt att softa i och det är fasen omöjligt att hitta numer utan äcklig polyester i..

      Uppskattar att någon mer irriterar sig på polyester smyger sig in bland bomullen 😂

       Dom kallar det recyclad polyester så det låter bättre.

        Exakt, samma plastskit dock!

      Ja dragkedjan fixade genom att skicka väskan till Frankrike där den lagades. Så utmärkt kundservice såklart men ur ett klimatperspektiv kändes det väl inte hundra.

       Du kunde ju låtit dem fixa dragkedjan i Sverige…

        Det verkade inte vara ett alternativ hos butiken men det kanske blivit bättre nu?

         Butiken?
         Många skomakare/sadelmakare och liknande kan fixa trasiga dragkedjor på väskor.

          Ja det är ju en uppenbar reklamation.

     Alltså hur orkar ni?! Vad är poängen med att sluta med mycket av det som är roligt för att rädda klimatet”? För mig är det lika dumt som 80-tals grejen då man lät bli att använda finsoffan för att den skulle hålla längre 🙈
     Lev istället!

      Jag är inte heller så duktig men det är väl självklart varför de gör det? För att just försöka rädda klimatet, världen.. Så att de och fler kan just leva.

       I slutänden är det ju då bara fler som knappt lever för att de är så rädda att allt ska ta slut. Bättre att leva så länge det går, vi kan ändå inte styra över klimatet.

        🤦🏻‍♀️

        Tror nog de lever ändå, man klarar sig nog utan shopping tex. Och jo, vi kan påverka, det är ju hela grejen. Men självklart måste det till beslut på högre nivåer också.

      Jag har aldrig fattat det roliga att shoppa. Köpa massor med kläder, använda dem 1 gång, och sen låta dem hänga i garderoben för evigt? nej jag fattar inte det roliga.
      Varför inte prova ta en promenad, cykla, vandra, utforska, se saker utan att behöver flyga.
      Det går även att festa, gå på bio/restaurang, bowla, osv utan att shoppa nya kläder stup i kvarten.

       Vem använder saker en gång och låter det hänga i garderoben? Lät som ett dåligt köp. Vissa är mer intresserade av mode och kläder än att vandra i naturen…

        Ska du vara med i diskussionen, läs kommentaren jag svarade på, så du förstår sammanhanget och inte verkar så korkad.

        Mitt svar var ju till personen som såg shopping som meningen med livet. Och om man inte shoppade, ja då levde man inte livet. Såna personer använder sällan kläder mer än 1 gång, och de behöver något mer i livet i fall shopping är deras allt.

    Så tröttsamt argument. De som har råd att köpa snordyra märkesväskor och smycken är garanterat samma människor som shoppar massa nya kläder, skor, smycken, heminredning osv. Det är inte fattiga människor som konsumerar mest, det är rika människor! Kolla bara på influencers som har stora garderober fulla med märkesväskor medan vanliga människor har ett fåtal väskor som används tills de går sönder.

     Tyvärr är det folk som inte har pengar som shoppar också. Det är därför avbetalning finns och företag som Klarna går så bra.. eller program som lyxfällan sänds.

     Skillnaden är bara vad man köper. Har man pengar har man dyrare vanor. Man kan köpa dyrare hus, bilar, saker, kläder, nöjen… men har man inga pengar så shoppar man från shein, dollarstore, HM och Jysk. Att vara shoppingberoende är inte ett klass-problem.

     Ja spot on!! Exakt detta!!

     Flera kollegor, som tjänar (sjuksköterskor) bra mycket bättre än mig, beställer hem samma plagg i olika färger och storlek för att prova och sen skicka tillbaka det som inte passar 😒

      Skulle det vara bättre att köpa något som inte passar då menar du?

       🤦🏻‍♀️

       Jättestort problem för klimatet

      Vansinne. Skulle aldrig kunna göra så med gott samvete. Är jag osäker på strlk el färg masar jag mig iväg till butik och provar. För de som inte har möjlighet finns oftast mått att kolla på och om det inte skulle stämma får man givetvis returnera, men att använda onlinebeställningar som ”provrum” är helt galet imo.

      Vad har det specifikt med sjuksköterskor att göra allt de handlar kläder?

       Att de har högre lön än mig som lokalvårdare ang millans inlägg att de är de rika som konsumerar mer än vi fattiga/låg inkomst. På mitt jobb stämmer det.

        Så du menar att en sjuksköterska har råd att beställa tex ett par byxor, men inte en lokalvårdare?

      Det är ju så man gör. Handlar man på nätet kan man ju inte prova.

   Shoppa mer, det är så vissa av oss överlever.

   Men vad ska vi ha på oss ifall vi inte shoppar? eller menar du att vi alla ska gå runt nakna?
   Att köpa dyr kvalité som håller i många år är bättre än att köpa billigt skit som går sönder efter 1-2 år.

   Skrik ”sluta shoppa” när folk köper billigt skit från wish, zalando, och liknande. Inte när folk köper dyra kvalitets produkter om kommer hålla i många år…

  Tänker dels att hon får göra som hon vill. Men att det fortfarande är bättre än att göra 25 hauls från Shein, 20 från Asos osv osv. Hon har jobbat ihop sina pengar själv, hon reser inte på 70 Ibiza-resor och har bra/kloka värderingar.

  Vissa köper ju nya Dior/Gucci/Prada-väskor varannan vecka, sen åker de till Ibiza, Marbella, Bali, Maldiverna osv osv osv.

  Hon unnar sig. Gör förvisso de andra med, men detta känns mer genuint tycker jag.

   Håller verkligen med om att det är bättre än att göra 25 shein-hauls och har egentligen inte problem med att hon handlar dyra saker per se. Det är bara den plötsliga svängen som får mig att rynka pannan lite och känns att jag inte känner igen henne. Men det är kanske hos mig problemet ligger där och inte hos henne 🙆‍♀️

    Tycker det känns som att hon alltid köpt kvalité istället för massa skräp. Hon har ju lägenheten, sommarstugan osv. Hon vill väl också köpa nytt ibland. Och som nu sa hon att detta va deras enda veganska väska, hon har pengarna och vill lägga dom på den. Ja, haha låter kanske hårt, men tror problemet ligger hos dig/den enskilda 😅

     Som jag skrev så har jag inte problem med att hon handlar dyra saker. Klart hon också vill köpa nytt ibland. Jag tycker bara hon skiftat så mycket i fokus det senaste. Har inte upplevt att märken varit så viktiga för henne tidigare.

      Ah okej. Jag tänker på jättegamla vloggar tex där hon hade massor av märkesväskor som hon sålde av pga icke veganska. Så jag tycker inte att hon förändrats så, däremot pendlar hon ju i olika intressen och stilar.

      Men men, hennes pengar och jag är absolut avis på att kunna köpa svindyra solglasögon och dyr väska 😂

       Ja nu när du skriver det så kommer jag också ihåg det. Det kanske är ett intresse som vaknat igen.

   Tycker inte det är mer genuint änn andra. Dom har väll jobbat ihop till det med. Fattar inte lyckan att ha en Prada kasse för 15.000?

    Nej jag själv skulle aldrig lägga det, men har heller inte pengarna att göra det. Och tycker inte de är fina, så skulle ändå inte spendera på dom. Men hon hetsar inte på samma vis som alla Chiquelle/Nakd/Bubbleroom osv osv tycker jag. Där är det lättare att köpa saker för många, jämfört med Prada tänker jag.

    Men alla får vi tycka olika 😁

     Jag känner som du. Dock undrar jag ibland om de själva verkligen tycker sakerna, lyxprylarna de köper ÄR snygga? Är det inte mer ett, ”kolla jag har råd med Chanel & Gucci” Annars måste ju även smak vara en klasskillnad (nyrikas), för jag tycker personligen tex Prada väskor är allt annat än snygga, detsamma gäller de flesta Gucci. Skulle aldrig, oavsett bankkonto köpa ngn väska därifrån, inte Chanel heller, pga utttjatat och på var mans arm, och då är jag ändå hyfsat intresserad av stil, färg & form och har ett visst kunnande kring ämnet.

      Kan bara tala för Chanel: kan omöjligt jämföras med en väska i prisklass 5-10K. En Chanel-väska håller för LIVET. Såg en som använts varje dag i 30 år för ett tag sedan, såg ut som ny.

       Absolut, de håller och blir oftast t.o.m finare med åren. Inte det jag håller emot Chanelväskor, utan det faktum att ALLA influensers värda namnet har typ samma väska på sin arm, för mig blir det då totalt ointressant och jag vill absolut inte ha ngn.

      Nej precis, min absoluta favvoväska är en skitgammal från Wish. OBS!! Den köptes för säkert 6-7 år sen innan man kanske helt förstod vad Wish va för typ av företag. Jag har inte handlat där sen dess, men den väskan kostade 100kr. Beställde i typ röd, blå, svart, beige och grå samtidigt.

      Som sagt, jag har inte satt mitt finger på den appen sedan dess. Men väskorna används alltid, har superbra kvalité och får ofta komplimanger av andra tjejer (framförallt) för dom. Men att lägga 15.000 – då hade jag inte vågat använda den 😂 Nä, återanvänder de jag har eller gör så kloka val jag kan efter min ekonomi.

      Ångrar dock att jag handlade där såklart, men men det är 6-7 år sen och jag har definitivt lärt mig 🙏🏽

   Jag ser inget problem med att hon köper dyra saker. Problemet för mig är att hon har satt sig själv på en hög höst och proklamerat ut att hon är en förebild när det kommer till shopping. Therese är den influenser jag ser som konsumerar i särklass mest prylar. Kanske inte så mycket kläder, men rent krasst så är allt skräp hon köper från kina inte det minsta bättre än just kläder.

  Hon är inte en hållbarhetsambassadör det är tydligt. För att inte verka skenhelig ska hon nog akta sig för att inte ha åsikter om fast fashion och människors resande. Greenwashing ligger när till hands.

   Jag är övertygad om att hon skulle resa precis lika mycket som sina kollegor om det inte vore för att hon är rädd för många saker som hör resande till, t.ex. att flyga och att vistas bland folk.

  Tycker mest synd om de som lockas att tro att de ”måste” leva så och shoppar dyra märkesprylar och hamnar i en skuldfälla.

  https://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/influencers-och-lanehajar-lockar-unga-i-skuldfallan/

   Om man väljer att ta en pizza på avbetalning är man bra omogen. Känner inget medlidande.

    Jo, självklart är det väldigt omoget. Men i den situationen skulle man heller inte behöva bli matad med t ex Thereses sätt att konsumera eller reklam för snabba lån. Omognaden, som inte kunde sätta en gräns för ”pizza på avbetalning”, skulle ju heller inte klara att sätta en gräns för annan konsumtion. Hjälp, hellre än stjälp, tycker jag.

  kan vi prata lite om plan b-poddens avsnitt om influencers som kom ut idag? Ett i min mening välgjort men kanske aning för försiktigt avsnitt. Det visar så tydligt hur himla svårt det verkar vara att prata om influencerbranschen när man inte vill peka ut någon eller trampa någon på tårna. Att det är så otroligt känsligt att kritisera eller syns just den här branschen. Hur kommer vi förbi det?

   Läste med fel betoning och tänkte oj vilka influencers ”kom ut” idag 😂😂

    Haha läste som du och tänkte att det var ju vältajmat under Prideveckan.

    Fel betoning?

   Håller med, de var väldigt försiktiga men det var ett stort steg iaf inom att diskutera ämnet. Tyckte de lyfte så bra saker som hur kommer de stora influenserna att gå till historien. Troligen kommer de glömmas bort allt eftersom för de är kopier av varandra. Men tänk den superfluensern som bara vänder blad och blir hållbar, köper second hand och tar tåget. För jag tänker alltid när jag ser ett tips att de får så stora miljökonsekvenser när så många kommer köpa det. Jag skulle vilja se att fler greenfluensers blir lyfta i den här bloggen som en motpool mot all konsumtion som inläggen här faktiskt handlar om.

  Tycker bara den här plötsliga märkensbesattheten är så underlig? Therese har alltid svängt mycket i sina intressen men det känns rätt extremt på senaste tiden eller?

  Från citytjej till skogsmulle till lyxfru typ..

   Hon slutade konsumera fast fashion, människan behöver väl fortfarande kläder osv. Följ i hennes fotspår istället kan man tycka och sluta shoppa kläder med tvivelaktigt ursprung bara för att du vill ha något billigt.

    Prada är tillverkat i Italien, inte av barnarbetare i Bangladesh. Tycker att det är bra att köpa få dyra saker istället för en massa fast fashion.

     Skaparen av Prada är en ärkekommunist som gör sig själv rik på kapitalism. 😂

      Touche!

    Ser ut som din kommentar hamnat fel med tanke på att den handlar noll om vad jag just skrev..

  Hon åkte till Danmark för egenkonferens där hon bara skulle skriva på en bok sa hon, alltså jobb.
  Men hon verkar mer ha shoppat, varit på spa och gått på stan så verkar mest varit semester/fritid.

  Men hur funkar sånt här?
  Blir hotell, färdmedel osv lite billigare om man tar det på sitt företag? Eller kostade denna resan ingenting för Therese? Förutom hennes shopping.

  Läst att influencers säger att dom ska iväg och jobba, åker utomlands med flera vänner och då drar av/fakturerar sitt företag eller vad man säger (är inte insatt som ni märker😅). Antar att det är de T gjort också.

  Har hört om en egen företagare som köpte en bil till sin unge men drog av det på företaget och sa att det var en företagsbil men ungen fick använda den när den var ledig, vilket var alltid för det fanns en annan riktig bil till företaget. Är sånt okej?

   Jobbar du 24h/dygn? 😅

    Självklart inte. Men i en story lät det som att hon inte ens börjat att skriva på boken. Så planen var säkert en konferensen men blev mer som semester.
    Minns inte exakt vad hon sa och finns ju bara kvar i 24h.

    Sen var min fråga även hur det funkar. Alltså vad man tjänar på att ta det på sitt företag, om man får göra som man vill med saker man köper osv 🙂

     Ang det sista har jag inte koll på alls, men det hade ju nån annan nedan.

     Tänker att hon säkert gör mkt jobb som inte syns, typ research osv. Ingen aning 😂 Men tänker att om hon sover borta några dagar för konferens så jobbar hon säkert när vi inte ser, ”osynligt” 😄

    Ska man dra av en konferens måste man ha ett schema med x antal timmar som är jobb per dag. Men har inte koll på henne, hon kan ju ha shoppat och spa’at andra timmar

   Man behöver inte betala moms om företaget köper (-20% av den totala kostnaden).

   Sen blir det ännu billigare än så eftersom du behöver betala arbetsgivaravgifter och skatt på din lön så om du ska på ett spa som kostar 5000:- så behöver du betala ut 10 000:- i lön, där hälften går bort i skatt och avgifter. Alltså en kostnad på 10000:- för företaget om privatpersonen Therese ska betala, men bara 5000 – 20% om företaget Therese ska betala. 😃

    Då förstår jag. Tack för en väldigt bra förklaringen! 😊

    Detta förutsätter dock att de kostnader som företaget tar verkligen hör ihop med företagets verksamhet, det är grundkravet både för kostnader och moms. Exempelvis att gå på spa har jag väldigt svårt att se hur det skulle kunna vara företagets kostnad (om du inte har ett företag som recenserar/säljer spaupplevelser). Då blir det en förmån för den som besökt spat, och beskattas för marknadsvärdet, plus att företaget får betala sociala avgifter på samma belopp.
    Samma sak med bil som utnyttjas av familjemedlemmar. Om de inte arbetar i företaget är det svårt att motivera varför personen ska ha tillgång till bil. Oavsett är det en bilförmån som ska beskattas.
    Det kan låta enkelt att ”ta saker på företaget”, men i verkligheten är reglerna ganska komplexa. Är man inte insatt, eller får hjälp, ska man verkligen inte chansa. Det kan bli väldigt dyrt med skattetillägg etc om Skatteverket underkänner en deklaration, samt att man i värsta fall kan anmälas för bokföringsbrott.

     Trodde det var så enkelt som det låter 😅
     Men kan man anmälas för bokföringsbrott så är det kanske inte så vanligt att man fuskar, tänja på gränserna på vad som går och inte.

     Tack för förklaringen 🙂

  För att inte tala om hur mycket random skit hon köper enbart till sina videor.

   Samtidigt är väl hennes jobb betydligt mer miljövänligt än många andras även om hon konsumerar för att kunna skapa innehåll? Hon jobbar hemifrån dvs sparar in massor av utsläpp på att slippa ta bil till jobbet vilket de flesta andra gör, flyger sällan flygplan i jobbet osv. Jämför man det med många ”vanliga” jobb är det väl mer eller mindre det samma i slutändan.

    Hennes jobb går ut på enbart en sak. Att få folk att konsumera. Det är vad hennes samarbetspartners förväntar sig av henne när de anlitar henne. Företag som använder sig av den kanalen säljer produkter som inte är nödvändiga utan som vänder sig till en homogen och synnerligen lättpåverkad målgrupp.
    Så influensers, alla och inte bara Therese bidrar inte ett dugg till en mer hållbar konsumtion. Tvärtom, vilket är kritiken mot influensers och den livsstil de säljer.
    Vad gäller hållbarhet när det handlar om arbetsplatsen så har många idag sin arbetsplats hemma. Den grupp som inte kan jobba hemma åker många kollektivt till och från arbetet. Vad gäller affärsresenärer började antalet resor att minska redan före pandemin och nu efter pandemin är det ännu lägre. Företagen ser att det funkar utan dyra resor. Den enda grupp som fortsätter att resa som vanligt är influensers. Så hur man än vänder och vrider på det är det stora flertalet influensers stora miljöbovar.

     Tack för en nyanserad och tänkvärd kommentar.
     Tycker det är extremt underligt att så många försöker försvara Therese när hennes huvudsakliga syssla faktiskt ÄR att få människor att konsumera. Detta gäller såklart alla influencer så det vore väl ganska rimligt om ni såg dem på samma sätt istället för att kasta skit på somliga och sedan slå knut på er själva för att hitta på ursäkter åt andra.

      Riktar ni lika mycket kritik mot folk som arbetar på markandsföringsföretag, Apple, ikea osv? Deras jobb syftar också bara till att få folk att konsumera mer? Är det lika problematiskt att jobba med produktutveckling på volvo?

       Fakta och kritik är inte samma sak. Förstår du verkligen inte skillnaden mellan produkter som influensers pushar och den marknadsföring som produceras av kunniga medarbetare hos de seriösa företag du nämner? Syftet med marknadsföring är inte att få människor att köpa mera. Det handlar om att få kunden att välja den egna produkten eller varumärket framför en konkurrents.
       Faktum är att själv begreppet influenser marketing är aningen missvisande och borde egentligen benämnas influencer campaign activities. Vad de gör är regelrätta försäljningskampanjer.

  Finns många hålrum i själen där.

  Bojkott.

   Jag har avföljt henne nu. Pinsamt med alla Prada & Gucci prylar som hon plötsligt stoltserar med.

    ZZZzzzzzzz…….

  När jag hoppsanshoppar är det typ en snickers på ica eller ett dependnagellack som jag egentligen inte behövde. Men man är ju olika. Och har olika budget, framför allt.

  Bättre att köpa ett fåtal dyra produkter med känd produktionslinje än fast fashion producerat i tvivelaktiga fabriker.

  De enda som har rätt att gnälla är ni som köper second hand, ni ligger steget före även om jag aldrig vill vara som er.

   Om du har en hel väska behöver du inte en till. Om du köper en billig eller dur kvittar. Det är inte priset utan att du köper. Har svårt att tro att Therese inte sen tidigare äger en endaste väska.

    Här har vi en som har fattat grejen. Tack! 👏👏👏

    Fast de är klart man kan få köpa 1 dyr väska/år om man vill. Och då har man ju efter 5 år 5 väskor. Inge konstigt med det.
    PS: jag och många som mig behöver definitivt mer än 1 väska.
    Tex har man ju 1 väska när man ska ut på stan, 1 väska för att ta med sig matlåda och annat till jobbet, 1 väska när man ska vandra i fjällen, osv.

   Jag har tidigare sågat Sellpys märkliga prissättning på tvivelaktiga skönhetsprodukter, men har även köpt både skor och kavaj därifrån och är supernöjd.

    Jag sökte en specifik klänning med fickor på från Gekås, nypris 94kr på sellpy hittade jag en begagnad för 160kr begrunda då att det inte var en eftertraktad klänning utan en basic men som jag älskar att jobba i bara för att den är helt i bomull och har stora fickor. Nej sellpy är inget jag handlar hos.

     De sätter ofta superhöga utropspriser på noppriga & uttvättade plagg, sen sänker de när ingen nappar. Affärsidén är ju att få folk (lura) att köpa plagget till så högt pris som möjligt, även om i risigt skick, el t.o.m billigare i nypris, går det så går det, liksom. Varit på tapeten i pressen ett antal ggr.Riktigt sunkigt.

   Absolut bättre att köpa bättre producerade grejer. Men nu var det ju ”oj hoppsan”. Gör man genomtänkta köp och sedan tar hand om sina saker så att de kan användas av någon annan om man själv ledsnar så är det ju inga problem. Men har man stora horder av saker som får ligga och bli torra och börjar lukta unket tills, ja, tills man dör eller senare försöker hitta nya hem åt sakerna så spelar det ju mindre roll.

  Blir genuint äcklad av all onödig konsumtion, dvs konsumtion som bara är till för att göda egot. Själv går jag runt i trasiga skor och vägrar (!) köpa nya skor förrän sulan på skorna typ ramlar av av sig själv, likadant med min enda jacka. Jag säger inte att alla måste bokstavligen slita ut kläderna likt jag gör eller leva minimalistiskt, men det här lyxshoppandet är äckligt och det går alldeles utmärkt att nöja sig med det som är nödvändigt.

   Håller med. Har så svårt för den överdrift som influensers visar upp i sina flöden.
   Blir de verkligen lyckligare?

    De tror väl att de ska bli lyckligare, men jag tycker mest att det verkar som att de vill utmärka sig som lite finare och mer märkvärdiga än gemene man. Jag kan bara konstatera att jag aldrig kommer att förstå mig på det där med statusjakt och lyx. Jag blir mer imponerad av människor som gör gott för andra – (utan att skryta om det på sociala medier). Inte av en Chanel-väska för det kan alla skaffa sig, om de vill.

   Hjärtat, det är du som är problemet då. Inte vi shopaholics!

    Utveckla gärna, om du har hjärnkapacitet nog till det.

   En fråga av ren nyfikenhet. Vad spenderar ni som försöker konsumera minimalt, era pengar på? Geniun fråga, för jag fascineras alltid över andras prioriteringar när det kommer till privtekonomi. Lägger ni på hög då istället eller? För de mesta man kan lägga pengar på innebär ju i regel konsumtion av något slag. Även sparade pengar kommer ju förhoppningsvis spenderas någon dag dessutom.

   Jag önskar jag kände mindre behov av sk ”onödig konsumtion”, men vet inte va jag skulle göra av mina pengar annars heller så hade känts bättre, förutom välgörenhet.

    Jag unnar mig god mat samt fina saker till hemmet som jag köper på secondhand eller tradera. Sen är pengarna slut. Mvh autist som lever på sjukersättning

     Om du är autism är det troligen därför du inte förstår det här med shopping, och går runt i trasiga kläder.
     Autister hatar förändringar. Nya skor, nya kläder, känns inte som den gamla, därför ogillar många autister nytt och går runt i kläder trots att kläderna är trasiga.
     Ett tips, hitta ett favorit märke, köp flera likadana produkter av samma märke.
     Tex hitta en favorit märke/modell på skor, kör 5 par exakt likadana skor. Då har du ”samma” skor i 4-5 år, så slipper du stora förändringar, men slipper samtidigt gå runt i trasiga skor.

      Om har HAR autism*
      ska det såklart stå. Ingen är sin diagnos <3

       Vet du vad? Innan du kastar din amatörpsykologi i ansiktet på folk så är det bra om du inte uttrycker dig funkofobiskt och dessutom läser på om autism. Jag hade kunnat skriva en informativ och vänlig kommentar tillbaka, men känner ärligt talat att du inte är värd det med tanke på ditt extremt nedlåtande svar till mig. Och dina tips kan du ge till någon som har bett om dem, jag behöver dem inte. Folk härinne är fan helt dumma i huvudet.

        funkofobiskt? exakt vad har jag skrivit som är funkofobiskt?

        Jag förklarade bara varför personen troligen väljer att gå runt i trasiga skor. För att många autister hatar förändring, vilket gör att dem inte vill shoppa nya kläder eftersom nytt är jobbigt.
        Du borde läsa på om det jag skriver ang autister och problemet med nya skor, kläder, osv, innan du kallar påläst folk för ”funkofobiska” bara för att du själv saknar kunskap i ämnet.

        Du verkar mer funkofobisk eftersom du verkar sakna förståelse för endel problem som autister har med just att shoppa nya saker, och hur otroligt jobbigt det är för endel personer med autism.

      Jag förstår att vi konsumerar mer än världen klarar av,
      jag förstår att att Earth overshoot Day var den 28 juli i år,
      jag förstår att att det sättet som människan utför rovdrift på världen är inte en hållbar framtid.
      Jag förstår att det är vettigt att lappa och laga och använda saker tills dom inte kan användas mer och sedan återvända material och återvinna.
      Jag förstår att även Greta Thunberg är autistisk.
      Och jag är autistisk, det är inte en ”del” av mig, det är jag helt enkelt…men det är ju olika hur autistiska människor ser på den saken också…
      Och olika människor ser olika på världen även om dom är autistiska,
      se bara på Elon Musk och Therese sa ju precis att hon har autism..

       Och jag förstår inte varför du skrev allt detta till mig?
       Jag svarade bara på varför personen troligen går runt i trasiga skor.
       Om du googlar finns det massor att läsa ang hur många autistiska personer har svårigheter med kläder, skor, jackor, osv.

       Jag har aldrig påstått att detta gäller för alla autistiska personer.
       Men Greta Thunberg, Elon Musk och Therese går inte heller runt i trasiga skor till sulan ramlar av.

        Fast jag har valt att inte köpa nya skor pga att jag värnar om klimatet och inte för att jag har autism och ”inte förstår det här med shopping”, men du kanske inte är läskunnig? Du är funkofobisk, fördomsfull och nedlåtande på samma gång. Bra jobbat!.

         Fast det är inte normalt att gå runt med skorna tills sulorna ramlar av.
         Men det kanske var en överdrift och du menar att du normal sliter på skorna innan du köper nya? för det är en annan sak.

         Jag vet autister som bokstavligen använder silvertejp för att hålla ihop skorna för att slippa köpa nya skor. Så att påstå att många autister inte har svårt med nya kläder, skor, osv är extremt funkofobiskt av dig.

         Och det är inte fördomsfull och nedlåtande att sprida information ang de problem som många austister möter. Sorgligt att folk inte vill ta till sig fakta och kunskap, och lära sig mer om dem problem som många autister kämpar med bakom stängda dörrar.

   håller med har själv autism adhd och har sjukersättning. du skriver bra klok komentar.

  Kan för mitt liv inte förstå alla dessa ”hihi hoppsan busiga maj”. Återigen inne på spåret att hon verkar vilja spela korkad på något sätt vilket bara blir frustrerande att kolla på när man vet hur smart hon egentligen är.

   Therese är extremt intelligent, mer så än hon låter synas, och det är därför hon kan spela sin fans (unga tjejer som vill höra vad de ska ha på sig/tycka om/ha för åsikter) som en fiol.

  Går typ.. väldigt mycket ihop? Det hon gör är ju att köpa mer hållbara, dyrare saker istället för just fast fashion. Dessa saker kommer hon ju förmodligen använda resten av livet.

  Om man räknar pris/användning är detta ofta otroligt mycket bättre än billiga ting från H&M som går sönder direkt eller som man tröttnar på efter 3 användningar.

  Dvs detta är ju… exakta motsatsen till fast fashion.

   Gör hon det? Hur är det hon köper mer hållbart? Det krävs fortsatt vatten, material och troligen underbetalda sömerskor som tillverkar de dyrare kläderna, allt nyproducerat har utsläpp hur dyra de än är. Och det är just det här med att göra sig av med kläder för att man tröttnat efter tre avändningar, innebär det inte att samma person troligen tröttnar på sin dyra tröja efter tre gånger? Bara för att den är dyr är det ingen säkehet för att plagget kommer användas under många år, för de har pengar och det gör inget att de slutas användas. Och personer som handlar ofta kommer inte sluta utan de fortsätter byta ut sina plagg efter någar få användningar. Det blir fast fashion fast med höger prislapp.

    Exakt mina tankar kring det hela. Sen att dessa lyxköp ofta ”försvaras” med att den kommer jag ha heeela livet, problemet är bara att nästa månad är det en ny snordyr väska som hen kommer ha heela livet och förra månadens passeras till hyllan längst in, och so it goes on and on. Det enda positiva är att tillverkningen av dessa lyxprylar (förhoppningsvis) inte är av barn, fast vad vet man…

    Att köpa kvalité är mer hållbart, det är helt enkelt fakta.
    Att köpa kvalité som håller i 10-20 år , kanske t.o.m mer, är bättre för miljön än att köpa billigt skit då man måste köpa nytt vart annat år för att de går sönder.

     Jo, att hållbart är klimatsmart förstår vi nog alla, nu var ju frågan som ”🌻” tog upp dock om de som handlar lyxprylar el kvalitetsvaror som håller i tjugo år, ändå trots allt kanske köper nytt i parti & minut, trots att väskan el vad det nu må vara, är hel och fin, dvs. de konsumerar lika snabbt som ngn som köper ”slit & släng” och därmed är hållbarhetsfaktorn i relation till klimatsmart utraderad.

  Tröjor från Hm, bikbok, Gina, för att inte prata om billighetsseriens från nätbutiker som Nakd, junkyard osv är ren skit. Blandmaterial som noppar sig och blir gräsligt direkt. Köper ibland men blir lika förbannad på mig själv varje gång när de blir fula efter någon tvätt. Inte ens en riktig collegetröja får att köpa idag utan att det är mixmaterial som noppar sig. Tacka vet jag tex Peak Performance, har tre collegetröjor som jag haft i över 20 år, kanske något blekta men lika fina i form och kvaliten. Inte en tillstymmelse till skavank på dessa. Jag betalar gärna 2000kr på ett plagg om det håller formen tills dess jag själv väljer att sluta använda plagget och inte att jag behöver slänga det pg av att det blivit fult.

   Synd om dig du, gråter en tår för dig

    …och jag gråter en tår för dig…

   Har tyvärr mkt från HM pga ja, inte haft råd att köpa dyra kläder. Men jag använder dom väl och jag tycker aldrig att mina HM-kläder tappar form eller färg. Och då jobbar jag på förskola, det borde slitas som tusan, man är på golvet och upp och klättrar och det är färg, klister – you name it. Men kläderna håller sig superfina trots HM.

   Vet inte vad jag vill komma med det, mer än att mina kläder iaf håller sig fina trots välanvända, tvättade och varit med om både det ena och det andra 😅

    varför har du inte arbetskläder?

     Det är en fråga många av oss pedagoger inom förskolan funderar på. Och tar upp med chefer. Utan gehör.

   I hear you! Instämmer i allt!

    Till ”Anonym” 17.07

  Aldrig riktigt gillat Therese, hon går ”under min radar” – får ingen kläm på henne asså. Jag kan omöjligt tolka lr känna in hennes energier, inte heller om hennes personlighet känns äkta lr falsk, hon är för mycket av allt, blir geggigt liksom.
  (Geggigt frästen, finns det ordet längre ens?)
  Men att hon skulle börja tokshoppa riktigt exklusiva väskor mm, DET såg jag inte komma. Som sagt har svårt att läsa av henne.

   Word.

   Ordet geggigt finns men inte frästen….

  ”Don’t let them know your next move” 🙄

  Så oförutsägbar människa. På ett icke positivt sätt…

  Nu har flera stycken påstått att hon lyckats hitta en vegansk, äta Louis Vuitton-väska. Ok, vad heter modellen?
  Jag vill veta exakt vilken väska det är och att den är i plast dvs falsk läder.

  Louis Vuitton har på sin hemsida väskor i ko-skinn, krokodil-skinn, pytonorm-skinn, m.m.
  Det är ju det här företaget hon har gett tiotals kronor till. Tycker det är riktigt jävla skenheligt att allas vår favorit ”vegan”.
  Jag kan inte hitta en enda väska i falskt läder från Louis Vuitton, gör du det Camillla?

  ”Does Louis Vuitton have a vegan bag?
  It doesn’t appear that there is a single Louis Vuitton vegan bag – further, Louis Vuitton still uses exotic animal skins in its designs and is the target of campaigns by animal activists. Have a look at Stella McCartney instead, whose bags are vegan.”

  Menar hon på allvar att det inte är exakt denna hon har köpt?
  https://en.louisvuitton.com/eng-nl/products/pochette-felicie-monogram-010578/M61276

  Har avföljt Therese, mår lite dåligt av att se hur hon shoppar dyra saker och bor på svindyra hotell. Jag är nog både avundsjuk och irriterad över att hon liknar blondinbella mer och mer.

  som jag trodde hon är falks. greenwashning delux.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.