Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

664 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Du Lisa som skulle på dejt och va nervös – hur gick det? 😃

   Undrar också! Även hur det gick för hon som skulle på en dejt med nån äventyrlig person

    Haha det är jag! Vi har inte setts ännu för jag ligger däckad i min endometrios och han ligger däckad av covid. Vi båda har börjat jobba nu dock och jag har inte hört något från honom på några dagar men håller hoppet uppe!

     Även om jag tror att han hade kunnat smsa om han hade varit intresserad för vi alla har telefonen med oss så det är inte direkt svårt. Men men!

      Meeen.. har du sms:at hnm då? 😅 Han kanske tänker likadant 😄

       JA! Jag svarade på hans meddelande han skickade förra söndagen och han har inte svarat ännu. Han är extremt seg kan liksom gå dagar emellan innan han svarar. Men jag försöker också tänka att om han inte är intresserad kan han ju bara ta bort mig från appen? Hur svårt är det? Så känner mig frustrerad haha

        Ah okej bra haha! Tänker att man annars kanske får ta det steget själv om man vill höras mer 😄 Det va nån här för ett tag sen som väntade på att killen skulle höra av sig, men hon gjorde inte det för att om han är intresserad så borde han höra av sig. Ah jag tänker då – just do it. Vill du, så hör av dig. Annars får man ta att han inte heller hör av sig 😂

        Testa o skriv igen! Kolla hur han mår, svarar han inte så hade jag plockat bort det bekymret 😅

         Jag skrev igår haha men alla får inte notiser från appen heller. Aha får väl se vad som händer och om han inte vill prata kan han ju ta bort mig bara! Gud män är hopplösa verkligen! Singel för alltid haha

          Nejdå! Träffade en som är helt fantastisk. Trodde verkligen att dom inte fanns (på Tinder) (eller överhuvudtaget iof) men han är det bästa som hänt mig på många vis ❤️

          Så de finns 😍

           Jag är blockad från Tinder för att jag pausade mitt konto haha och då får man aldrig öppna upp den igen. Men hatar den så lika bra det 😂

           Finns det inget sätt att gå runt det?🤭

           Nej haha men jag gillar inte Tinder så helt lugnt för min del! Kanske får köra Match.com 😂

   Menar du mig? japp, jag skulle på dejt! Men bangade ur 🙁 Han blev inte glad och vi har inte hört sen dess. Det blev pannkaka av allting 🙂

    Hmm en Lisa iaf, som skulle ”prova smink” på Åhlens för att hon inte hade smink hemma. Och va orolig att hennes levnadssätt skulle komma fram (lägenheten tex).

    Tråkigt att det inte blev något 😕 Men då va han kanske inte rätt helt enkelt. Det kommer nya 😍

     Tror Lisa trollade bara….

      Kan vara så med 😏 Nästan så jag hoppas det, önskar ingen bo i en smutsig lägenhet 😞

      Jag hoppas det jag med. Även om jag skrev och uppmanade att absolut inte gå på dejten så hoppas jag var att det var nån som fejkade kommentaren.

    Finns det två Lisa, eller är det samma Lisa som skulle på dejt/Åhléns som brukar kommentera rätt mycket och verkar rätt traditionell i sina åsikter?

     Jag (Anonym 21:25) tror det finns två. Eller så är det samma men skriver på två olika sätt.

  Klänningar för gravida/som passar gravida! Någon som har bra tips på hemsida? Finns inget fint i butik tyvärr 😕

   Zalando har många deras märke anna field bla. Sen finns det brittiska seraphine som har så mycket fint!

    Tack 😃

   Köp vanliga omlottklänningar i en storlek för stor 🙂 otherstories brukar ha fina

    Hittar inga fina i butik iaf, det har kommit in mkt höstkläder nu 😕 Ska googla fram den butiken! Tack 😃

   Boohoo

    Nä de vill jag inte stötta 😬 Tack annars ☺️

   Kolla carina och diana hos Ellos

    Tack! Ska kolla 😃

   Bubblerooms klänningar räddade mig under graviditeten. Det är inga gravidklänningar så men de är ju så stretchiga och framhäver fina magen. Ta en större storlek än vad du brukar så har du till slutet av graviditeten (o efter med såklart)!

    Smart 😍 Tack 🙏🏽

   Köp vanliga klänningar i omlott! Då kan du ha dem i början när du ska amma och ännu inte gått ner graviditetskilona (om du har gått upp några sådana och önskar gå ner dem sen).

   Även rätt onödigt att köpa amningskläder. Köp omlottklänningar och skjortklänningar. Möjligen kan några amningstiden vara bra att ha under dina vanliga tröjor så slipper du visa hela magen när det är kallt

    Jag är inte så långt gången (fjärde månaden), men har en gravidmage. Ska iväg på en större släktmiddag när jag gått halvvägs och vill känna mig fin, så det går bra att funka nu sen kan jag säkert ha den nästa sommar med.

    Har gått ner jättemycket men kulan är liksom där och stor 😅 Så mina kläder ser bara skeva ut. Men omlott köper jag gärna nån fin! Amning lär inte ske förrän tidigast januari. Och då skippar jag nog sommarklänning helst 😂🙏🏽

    Har du tips på bra ställen? 😃

   Finklänning : ilse jacobsen

   Jag brukar handla på Never Fully dressed. De flesta av deras toppar, kjolar och klänningar går antagligen mellan xs-xl eller typ 2-32 🙂 Alltså verkligen brett utbud storleksmässigt 🙂 Dessutom är deras modeller tunna men också större, så man får se hur kläderna skiljer sig åt beroende på kroppsformen 🙂

   Indiska har några fina, jag har denna och den sitter sååå mkt bättre än vad den gör på modellen (bättre urringning, tightare vid midjan och svängig kjol, går till knäna, superstretchig också så passar toppen både med och utan mage 😊
   https://www.indiska.com/se/mode/klader/klanningar-och-tunikor/korta-klanningar/blommig-omlottklanning-i-jersey-111006827red

  Ni som har bo/huslån, hur mycket amorterar ni varje månad (i relation till lånet såklart)?

  Och ni som har lite koll på detta, är det en bra idé att amortera lite mindre just nu om man kan, för att inte låsa in pengarna i bostaden inför jobbiga ekonomiska tider som väntar runt hörnet, eller ska man amortera järnet för att få ner lånen så mkt som möjligt?

   Amorterar 5000 varje månad, har ca 3 miljoner lån, runt 50% belåningsgrad. Har amorterat och sparat/investerat parallellt, gillar att jobba från båda hållen så att säga och planerar inte att bo i vår villa livet ut så kommer väl få se pengarna igen. Om det blir mycket tightare med ekonomin kan jag tänka mig att pausa men det har inte varit några problem hittills. Hade jag haft minsta oro inför att betala räkningarna kommande åren hade jag amorterat så lite som möjligt och spara för att bättra på kassaflödet.

   2,76% amorterar vi.

   Jag skulle inte öka amorteringen men öka avsättningen till boendet. Då har du en buffert vid eventuella räntehöjningar o klarar ni de så kan du slänga in allt som en extra amortering om det inte blir några höjningar som ni inte klarar av.

   Vi sätter av extra varje månad och har sagt att det ska gå till boendet först och när vi har en summa kan vi nalla till inköp av möbler/ rep av bil.

    Hej anonym 20:01 och Linn : i de tider som nu väntar är det topp om man har så låga lån som möjligt. Amortera så mycket ni kan. Tänk på att bankerna tjänar på att ni inte amorterar max, varför göda dem? Vet inte hur gamla ni är men ha en tanke att vara skuldfri, helt och hållet, vid 45, spara, gneta, förhandla med banken osv. Det är extremt befriande. Jag är nybliven pensionär, har varit med om fem lågkonjunkturer, sitter i ett obelånat hus vilket innebär att jag, om det kniper, kan belåna igen och inte behöver sälja när nu villapriserna går ner. Sedan dör jag, haha. För jag tror denna gång handlar om fem år, minst.

     Men är det inte ofta svårare att få nya lån som pensionär?

      Jo det är det! Man bör inte betala av alla sina lån om man inte samtidigt har råd att ha en buffert/ ett eget sparande. Man blir helt utlämnad till att banken vill ge en lån om något händer, vilket de ofta inte vill och dessutom hamnar man i en dålig förhandlingspostition.

      Om man inte kan tänka sig att sälja av sitt boende för att få loss pengar DVS, då är det bara att amortera på.

       Om du som pensionär sitter med ett lågt belånat hus är du en drömkund för banken. Så det du påstår stämmer inte alls.

        Jo det stämmer visst. Utbudet har blivit mycket sämre av sk seniorlån och villkoren hos de som finns kvar är inte så kul.

        Fick hjälpa en äldre släkting med ekonomin för att kunna bo kvar och hon behandlades verkligen inte som någon drömkund trots 8 miljonersvillan.

     Samtidigt blir ju lånen relativt sett mindre under inflation.

     Betalat av huslånet så nu kan jag lägga de pengarna på ett sparande istället☺

      Om du vill spara ihop pengar är ju tid och ränta på ränta viktigt. Härligt att du inte har några lån på ditt hus! Tror inte att ditt sätt är det bästa för alla dock.

       Huvudregeln är oavsett konjunktur ska man alltid ha ett litet lån på sin bostad. Däremot om man är högt belånad och på väg in i en lågkonjunktur ska man försöka få ner belåningsgraden för att inte riskera en ökande belåningsgrad om priserna på bostäder faller. Många har idag anledning att se över sin boendekalkyl.

    Jo så gör jag också. Har ca 4 månadslöner efter skatt på kontot, plus buffertsparar för framtida räntehöjningar. Amorterar 4,80% just nu och börjar fundera på om det är lite för mycket…

   Vi amorterar ingenting. Bostadslånet ligger nu på knappt 50 % av villans värde. Räntan bunden på 1,39 % i ytterligare 2,5 år. Pytsar in så mycket jag kan på mitt sparande istället.

   Amorterar bara en promille av lånet per månad, men har en belåningsgrad på under
   20%. Vill dock ha lånet avbetalt innan jag går i pension, så måste ju öka amorteringen om jag ska komma någon vart.

    Håll kvar ett litet lån på min 10% belåningsgrad.

   Amorterar inget då jag inte måste. Väljer istället att spara mer. Så länge jag har högre avkastning på sparande än vad jag betalar i ränta blir det mest ekonomiskt fördelaktigt.

    Amorterar 2% frivilligt. Belånad 40% men vill bygga hus i framtiden och vill kunna ha ett arkitektritat hus. Amorterar runt 5000. 1.1% ränta.

   Om man lägger pengarna på buffertsparande och istället för amortering tycker jag absolut det kan vara en bra idé. Beroende på hur stor buffert man redan har. Helt klart bra tider att ha en ordentlig buffert.

   Sen kan man alltid använda pengarna till att amortera av i ett enda svep ifall man börjar känna att bufferten är onödigt stor.

   Har belåningsgrad om ca 40% och amorterar 0kr just nu. Investerar istället motsvarande summa och hoppas på bra avkastning på några år 🤪

   Amorterar ingenting, vi är belånade under 50% av husets värde, så ser ingen vits att amortera. Lägger hellre de pengarna på sparande eller nån resa. Planen är att snart sälja huset och köpa billigare lägenhet. Barnen är utflugna så vi behöver inte bo 2 pers i hus längre.

   Har lån på strax under 4.8 mil på ett hus värt ca 7,5 . Amorterar 8000 i månaden 🤣

   Har lån på 9 miljoner på ett hus värt 18 miljoner. Ammorterar så lite som möjligt (har ammorteringskrav) och lägger alla pengar jag kan på investeringar. Det är så jag har haft råd med huset. Läs the intelligent investor, lär sig att räkna på räntor och lyssna inte på folk på internet, ser så mycket ekonomisk analfabetism varje dag och om man följer dessa råd är det en rejäl broms i livet.

    Yes! Samma tänk här. Ser inte vitsen med att amortera extra, om ”krisen” kommer så måste jag låna egna pengar med ränta? Nej tack. Investerar dessa pengar i långsiktigt sparande med god avkastning.

   Jag har strax under 30% i belåningsgrad så jag behöver inte amortera, men gör det ändå för att se att lånet sakta sjunker. Amorterar 2000kr/mån. Kommer fortsätta med det även om det blir lågkonjunktur nu.

  Någon som åkt Viking line på sistone? Alltså typ senaste månaderna. Scannar/röntgar dom alla väskor eller hur går det till? Frågar bara för Viking Line ej Silja eller annat bolag. Tackar

   Då ska det smugglas 😎😅

   Vad ska du smuggla?

    Hahahaha ingenting för sjutton gubbar. Min kollega säger att dom gör det och jag kan för allt i världen inte tänka mig att dom gör det då de aldrig gjort det förut. Vill bara lösa en diskussion 😂

     Kryssningar, ja. Vanligast på Cinderella som är ett renodlat kryssningsfartyg. De andra avgångarna som man kan boka t.ex till Åbo eller Helsingfors är det inte lika vanligt, men kan förekomma.

      Dvs kryssningar till Helsingfors/Åbo, ej reguljärtrafik

       Vad menar du med kryssning? Är inte alla resor med Viking line kryssningar? Trodde jag iaf, lite novis på det hela hehe

        Kryssning är när man åker fram och tillbaka under samma eller följande dag, ofta med samma båt. Om man bara åker en väg eller om man åker tillbaka efter t.ex. tre dagar är det ingen kryssning. Cinderella är Vikings enda renodlade kryssningsfartyg.

         Tillägg: om du åker med Grace, Glory, Rosella, Gabriella eller Amorella kan du antingen åka på kryssning eller köpa en enkelbiljett.

          Nja, du kan även boka en tur-och returbiljett vilket blir en reguljär resa 😉

         Fel. Man kan kryssa i flera dagar, när jag var på Karibienkryssning var jag sex nätter på fartyget.

          Nu gällde frågan Viking Line. Ute i världen finns det kryssningar som går på över 200 dagar.

     Det har de ju gjort i flera år.

      Röntgat väskor?? Aldrig varit med om. Visserligen inte åkt på flera år nu men ändå. Låter helkonstigt haha.

       Åkte med Glory förra helgen och ingen kollade väskorna. Tullen var inte ens bemannad. Däremot kollade de leg innan man fick kliva på båten.

   Jag har nog aldrig varit med om att de skulle skannas 😅 det är nog bara att kliva ombord 😊 åtminstone på viking line

   Det har dom aldrig någonsin gjort när jag åkt Viking Line. Åkte senast för en månad sen och de tittade inte ens på leg/pass, forslade bara in alla.

    Så minns jag det också haha

   Åkte i våras. Ingen som helst koll av väskor, och definitivt ingen scanning 😎.

   Åkte med VL Glory med bil två veckor sedan. De kollade inget, knappt ens legitimation vid incheckning av bilen. När jag åkt utan bil så har jag aldrig varit med om att de skulle kolla packningen. De har iofs haft en metaldetektor i hamnen i Stockholm om jag inte minns helt fel men ingen scanning eller röntgen av väskor.

    Vill bara förtydliga att de inte gjorde någon kontroll varken i Stockholm eller Åbo.

   Jag åkte med Viking Line för några år sedan och då skannades allas väskor. Anledningen var att vår terrornivå i Sverige låg på högsta nivå, alltså 5. Det är dock den enda gången det har hänt, har åkt kryssning kanske fem gånger totalt vid olika tillfällen.

  Hej! Någon som har tips på mysiga caféer och butiker i Helsingborg? ☺️

   JA! Jag finns här 😍 Välkommen till vår fina stad 😍 Nere vid strandpromenaden kan du hitta Espresso house, barer och restauranger vid stranden. Nere vid norra hamnen (googla) finns ett sjukt mysigt ställe bland palmer och färgglada möbler. Superfint!

   Ebbas café på Prästgatan (hmm Kullagatan? Äh googla 😂) har svingoda bakelser 😍 Butiker – hmm.. Vill du bara vara i city eller kan tänkas åka tex ut på landet? Har du bil tex? 😃

    Åh, tack för att du tog dig tid att svara! Vilka bra tips 😍 Ebbas café ska vi skriva upp. Ska söka efter stället vid norra hamnen, lät ju supertrevligt! 🥰

    Vi hade tänkt att hålla oss till city och runt stadskärnan!

     Ja, Ebbas fik (ligger på Bruksgatan ;)) är ett supertrevligt och speciellt ställe som verkligen bör besökas! Även Bruket kaffebar som ligger 20 meter därifrån är gott! Om ni gillar öl så tar er till Benchwarmers och/eller Barski en eftermiddag/kväll! Och glöm för guds skull inte Chocolatte om ni vill ha en god chokladbit eller två 🙂

      Ah sant! Haha är fan kass på gatorna här fast jag bor här 😂

     Om ni är i hbg några dagar rekommenderar jag att ta tåget till min härliga stad, Lund och strosa runt, fika och ha det gött. Danmark så klart och snart börjar Malmöfestivalen.

     Helsingborg är väldigt fint och trevligt! Hoppas ni får mysigt 🙂

     Bastard burgers, TUGG, Ginger hälsobar, Chocolatte är ju absolut värt ett besök 😍 City har inga superroliga affärer kanske. Men att strosa längs strandpromenaden är magiskt! Kommer ni nu när det blir 28 grader varmt, så finns det mysig minigolf nere på Gröningen 😍 Och massa restauranger runtom! Plus havet, stranden och strandpromenaden 😍

   Systrarna Lundgren är annars ett hett tips (en liten bit med bil men världens mysigaste café) ☀️🥰

  Mitt nytvättade hår ser ofta väldigt fett och fult ut efter jag haft sex, kan man förhindra detta på något sätt?

   Ha inte sex.

    Jo! Ha mer sex 😍

   tvätta håret efter istället?

   låter konstigt att det har med sexet att göra.. hur fett ens hår blir är ofta baserat på hur ofta du tvättar. tvättar du varje dag så ser det fett ut efter en dag tillslut! jag tvättar kanske 2 ggr i veckan och mitt blir inte fett på kanske 4 dagar. man måste vänja av det!

    Nja om man tar mycket i hårbotten så kan fettet sprida ut sig vilket gör att håret ser fett ut. Svett kan också göra att det ser fetare ut.

     okej mitt tips är då sluta ta på håret under sex

      😂

   Tillägg: söker alltså tips på någon hårprodukt som håller håret snyggt! /ts

    Torrschampo?🤔

   Spruta nån annanstans.

   Be din partner att torka av sig någon annanstans än i ditt hår…..!

   Låter som att det är smutsiga sängkläder det rör sig om!

    Samma tanke!

    Jag tänker att det också kan vara svett + hudprodukter som hamnar i håret i samband med detta.

   Ta det lugnt med Vaselinet!!
   😂

  Jag är så förbannat trött och förbannad på denna sinnessjuka kamp för oss tjejer och kvinnor med endometrios!!! Att det finns läkare som nonchalerar en, skickar hem en från gynakuten i bedrövligt skick med orden ’ta en Alvedon’. Min kille fick ryggsmärta och utskrivet starkare smärtlindring direkt av sin vårdcentral. Jag är på samma vårdcentral, och bad om samma smärtlindring eftersom jag har sammanväxningar i organ och kan få smärtor som gör att jag svimmar. Fick istället en utskällning om risker med opiater. Kan inte tolka det på annat sätt än att kvinnors smärtor inte tas på lika stort allvar som männens. Hade män haft endometrios hade det funnits VIP-sjukhus, smärtlindring i mängder, dem hade sluppit karensdagar utan att ens behöva ansöka om det och dem hade haft egna sjukhus att gå till.
  Det är år 2022 och man får än idag försöka överleva med smärtor som ibland gör att livet inte känns värt att leva mer….
  Hur kan man studera minst 5 år på läkarlinjen, utbilda sig inom gynekologi, lära sig om en sjukdom som anses vara bland de mest smärtsamma på hela jorden, och ändå vägra förstå vad kvinnor får utstå? Jag har full förståelse för risker med opiater, morfin och allt det där. Men jag tror inte riktigt dem förstår riskerna med vad smärtor på den här nivån för med en människa. Vill typ göra uppror!!

   Finns studier som visar att mäns smärta tas på större allvar än kvinnors. Mkt sorgligt att det fortf är så.

    Ja, fy fasen rent ut sagt. Om en kvinna, låt säga över 45, söker för smärtor, så kallas hon ofta (oftare förr än nu, hävdas det, men jag vet inte om det stämmer…) ”svbk” bland läkarna sinsemellan. ”Sveda, värk och brännkärring” Undra om man har en lika nedsättande benämning på män som söker för smärta?..

     Har faktiskt aldrig nånsin hört det, men jag tillhör nya generationens läkare!

    Det gör mig SÅ ledsen och arg att läsa men samtidigt är jag inte förvånad ….

   Har du ingen PAL (patientansvarig läkare) på gyn? Byt läkare! Jag bytte läkare säkert 5ggr på 3 månader pga att jag inte blev tagen på allvar. Idag har jag världens, världens bästa läkare. Hon är så sjukt bra. Hon ringde mig varje vecka ett tag när jag mådde som värst på en behandling, detta under en lång tid (4-5 månader). Hon har gått förbi mig på gynakutens väntrum, stannat, gått tillbaka och tagit in mig fast hon inte ens jobbade på gynakuten. Ser alltid till att det finns en plan för hur vi går vidare och med smärtstillande, uppföljning med psykolog, fysio osv.

   De finns! 🙏🏽 Men överlag är kunskapen otroligt dålig.

    När jag bytte vårdcentral 4 gånger inom ett halvår (för att hitta någon som ville behandla min endometrios både med det hormonella och med smärtlindring) så fick jag höra av gyn på sjukhuset att det ’ringer varningsklockor’ när dem ser sånt, att det kan se ut som att man bara söker sig runt efter morfin. Efter det har jag inte vågat leta runt. Dem verkar tro att allt fokus ska vara på medicin, trots att det egentligen är en liten del (tycker jag iallafall).
    Och gyn hänvisar till vårdcentralen, och vårdcentralen hänvisar till gyn . Så jag faller mellan stolarna …. Har gråtit hela eftermiddagen efter att ha spenderat dagen i värmen på gynakuten i hopp om lite hjälp. Att få läggas in eftersom jag har för ont för att ens kunna stå upp hemma. Men dem sa att jag skulle ’tillbaka om det blir värre’. Hur kan det ens bli värre än det? När man inte ens kan behålla mat för man spyr av smärtan. Jag känner att det börjar tära SÅ mycket på psyket att leva såhär ….

     Åk in igen! Säg att du inte vågar åka hem, det fick jag göra många ggr (det stämde alltså) för jag va livrädd att jag skulle slå sönder mig när jag svimmade.

     Sen (vet det är pissjobbigt, men det är ju tyvärr så man får göra) gör så att du ringer kvinnokliniken när du mår ok, bokar in en tid hos nån som är inom endometrios (helt ärligt, skit i vc). Boka tid hos hen, känns personen bra så säg att du vill ha hen som din läkare, din kontakt. Du har socialstyrelsen bakom dig! Också skittradigt men nödvändigt tips – läs på ALLT där, så står det att du har rätt till en PAL plus en adekvat vård med vårdplan.

     Önskar jag kunde hjälpa dig mer. Jag har hjälpt många hitta rätt väg, tyvärr är vc inga specialister utan de finns på gyn/kvinnokliniken. Också bra att ha en och samma läkare för utvärdering och uppföljning.

     Hur gammal är du? Var bor du? Om jag får fråga 🙏🏽

     Stackare 😭 ja det är verkligen bedrövligt ! Jag bytte också vårdcentral 4-5 ggr i våras när jag hade smärtor hittade tillslut en fantastisk läkare som tog mig på allvar . Men det var en hård kamp .

     Och jag vet, man blir dum i huvudet tillslut. Man orkar inte. Men hur jävla hårt det än låter, så kommer ingen läkare stå i hallen helt plötsligt. Man måste in och kämpa, det är tufft – men idag är jag så jäkla tacksam för alla ggr jag inte gett mig, att jag åkt in och bytt läkare inom gyn (viktigt med personkemi, man måste känna sig trygg) för idag vet typ alla vem jag är där. Min läkare ringde mig idag senast, och min kontaktbarnmorska hade velat ha uppdatering tex och en annan läkare som haft mig när jag varit inlagd ville också veta.

     Heja dig! Må skit idag, åk in om det behövs! Sen när du får en ok eller bra dag så ringer du och bokar tid ❤️

     Fy fasen, lider med dig. Det är som du säger vissa parametrar som läkare gärna sätter ”varningsflagg” på, sen skriver de i journalen och då är det stört omöjligt att få rätt hjälp mot tex smärta, så jag förstår hur du tänker. Inte klokt. Det du kan göra är att spärra din journal från en vårdcentral för andra vårdinstanser, men då ringer det säkert varningsklockor för det oxå hos dem..

   Du är inte ensam 😟❤️ tog femton år för mig innan jag fick min diagnos. Svimmade i skolan som femtonåring med kramper så läraren fick köra hem mig men fick inte min mens förrän jag var arton år. På grund av nonchalans så länge har jag fått andra problem utöver min endometrios. Har problem med magen och nervsmärtor i både armar och ben. Vårdcentralen ville skicka mig till en avvänjningsklinik på grund av – enligt deras egna ord – opiatmissbruk (vilket inte var sant) och hittade på att jag var narkoman. Nu går jag på en smärtklinik som äntligen ger mig den behandling jag förtjänar och ser mig som en människa med smärtor och känslor.

   Kanske de i killens fall tänker att det är tillfälligt smärta och inte så mycket medicin och risker. Medan du skulle ta dem en längre period.
   Men supertufft att de fortfarande inte fattar hur stora problem det är att ha endometrios. Känns ju som det varit uppe mycket för diskussion de senaste åren och de flesta läkare borde veta vilket stort problem det är

   <3 <3 <3

   Hej, har du testat att uppsöka gyn privat? Jag var nämligen till en privat mottagning och de var OERHÖRT hjälpsamma med min endometrios.

   Jag blev så förbannad att jag grät när jag läste din text!
   Har en liknande historia så jag känner så väl igen mig!
   Nu handlar det inte om gyn-besvär utan något annat som jag började söka för när jag var 13 år. Efter otaliga besök hos läkare och alltid får höra att jag är narkoman (utan att ens fått något utskrivet en enda gång) så remitterade äntligen en vettig läkare mig vidare.
   När jag var 31 år fick jag äntligen hjälp för mina besvär. Perioden 13-31 har gett väldigt mycket men och jag får leva på ett sätt som i andras ögon är onormalt, men för mig hade jag inte val.

   Jäkla läkare rent ut sagt!

    Usch det låter verkligen fruktansvärt tufft och jag lider enormt med dig 💔 🙁 Det är orimligt att det får gå till såhär. Att man bara lämnar en patient åt sitt öde i det skicket !!

   Lider så med dig och önskar att forskningen kom ikapp vad gällde detta. 🙁 Jag kan i princip leva helt normalt under mens, noll smärta, och önskar det var så alla kvinnor hade det. Är helt galet att en så vanlig sjukdom inte har bättre behandlingar eller förståelse inom vården.

   Det handlar nog om att du har en kronisk sjukdom och han en akut. Kroniska sjukdomar ska inte behandlas med opioider. Tro mig, det är för ditt eget bästa. Alla läkare har sett tillräckligt med tramadolnarkomaner för att vilja rädda dig från det. Mvh läkare

    (Borde kanske tillägga att jag också har endometrios)

  Hur slutar man vara stel runt personen man är intresserad av? Vill vara avslappnad och skön men nervositeten förstör haha

   Haha är likadan, vet inte vad det beror på dock

   Alkohol och bekväma miljöer

   Berättar för personen att man är nervös, varför man är det och att man inte önskar vara det 🙂 Är personen vettig kommer denne att vilja underlätta för dig!

  hur ofta klipper ni er? ni med mellan/långt hår alltså och inte typ cm-korta frisyrer som bara behöver underhållas 😊

   var 3e månad!

   Var fjärde! Men mitt blir inte så slitet.

    gör du något speciellt för att komma undan det? ☺️

     Bra gener 😅 men också bra produkter, kör alltid frisörschampoo osv. Och sen lockar jag nästan aldrig håret/använder plattång!

   Var fjärde månad. 💇🏼‍♀️

   2 – 3 ggr per år. Har tjockt hår med bra kvalitet och tar hand om det noga.

    har du några tips på hur du tar hand om det? 🥰

   Har lååångt hår, klipper mig 1 gång om året.

    hur gör du för att inte behöva kapa typ 1 dm då? 😂 får du inte slitna toppar?

     Svarar här istället för klipper lika sällan. Håret blir knappt slitet sen jag slutade färga det 🤷🏻‍♀️ Enorm skillnad.
     Använder inga värmeverktyg för jag är lat och vet inte hur man gör. Borstar aldrig håret blött.
     Har vågigt fluffigt hår, inte platt glansigt, vet inte om det gör saken värre eller bättre haha

      Klipper också en gång om året eller vartannat år och tror mycket handlar om gener för jag har blekt och använt värmeverktyg samtidigt som jag slarvat med värmeskydd och använder typ barnängens schampoo och balsam 2-3 ggr i veckan och är sällan slitet. De flesta frisörer säger att det enda som behövs klippas av är 2-3 cm sen så klipper jag mer ibland pga stil och frisyr

     Jag har också långt hår (70-80 cm långt) Klipper det en gång per år. Säger alltid till frisören att ta så mycket som krävs för att få bort det slitna + lite till. Slutar alltid med att de klipper ca 5 cm så jag får be dem att klippa mer då det växer ca 15 cm per år och jag vill inte ha ännu längre hår.

     Samma med naglarna. Skivar sig aldrig och får aldrig flisor. De bara växer 😁

   En gång per år. Har fan inte lust att lägga mer pengar på det då det kostar typ 3.500kr varje gång. Ber istället dem att slinga mitt hår så att utväxten sen smälter ihop med det färgade.

    frågar bara specifikt om klippning 🙂

   Vid behov

   Var åttonde vecka på vintern och var tionde vecka på sommaren. Hur ofta man behöver klippa sig beror på vilken typ av hår man har. Jag har väldigt fint hår och de tunna stråna gör att det slits snabbare även om jag sällan använder värme eller gör något annat som sliter. Topparna slits när de gnuggas mot ryggen och slits snabbare på vintern när håret gnuggas mot halsdukar och kragar. Min syster har tjockare hårstrån och hon fönar och lockar håret varje vecka, men hennes hår blir inte slitet och hon klipper sig 1-2 gånger i året.

   Var tredje månad och luggen varje månad.

   Arganolja från botanyforall! Har lång hår och klipper ca 2 gånger per år. Kör balsammetoden och har gjort i många år. Det plus olja är toppen, iallafall för mitt hår.

   Klipper o slingar var tredje månad.

   Bara en gång om året 😆

   Har gjort så hela livet och det sitter i, var svårt att ändra vanan t.o.m. när jag hade kort hår vilket… inte vart så snyggt haha

   Ni som klipper er så ofta, ser ni ens någon skillnad efter besöket?

    Stor skillnad, annars skulle jag inte klippa mig så ofta. På tre månader får jag väldigt mycket kluvna hårtoppar trots att jag sköter håret väldigt bra.

   1-2 gånger om året. Brukar dock klippa lite själv emellan… nu ivorian tog det 2,5 år mellan klippningarna

   Klipper mig 2 ggr om året och har aldrig slitet hår, det är oftast glansigt och friskt (har iofs tåligt hår med ganska kraftiga hårstrån)Tvättar varannan dag och fönar alltid, ibland plattång efter föning. Använder vanliga schampon el balsam man kan köpa i matbutiker. Det jag INTE använder dock, är en massa styling produkter, tror det är det som sliter och skadar hår mest faktiskt, det torkar ut håret. Sen har vi ju alla olika typ av hår och hår är eg bara döda celler som växer ut, där det syns hur vi äter, lever osv.

   En gång om året. Oftast runt sep/okt så klipper jag bort det slitna från sommarens solblekning och alla salta bad som slitit på topparna. Tar då ca 20 cm. Har långt hår så de flesta ser inte att jag klippt mig 🙂

   Toppar mig själv var 5-6 vecka. Så behöver jag inte ta så mycket.

   Var 3-4 månad. Topparna. Har hår som snart går ner till rumpan

   Jag har axellångt lockigt hår med fina hårstrån och klipper mig ca var tredje månad. Bokar alltid in nytt besök när jag är där så jag inte står utan tid, och det är som att håret känner på sig när det är en vecka kvar till tiden för då går det INTE att styla längre 😂

  sry för familjelivs fråga men det här med lh test för att hitta ägglossning? är det tänkt att det ska vara omöjligt att få ett positivt? vet att jag har ägglossning pga regelbunden mens (samma dag varje månad), känner smärta och har annorlunda sekret. ngn här som blivit gravid trots negativa lh test?

   jag fick tips av en snäll tjej här på bb för länge sen att inte fokusera på att hitta det positiva strecket (det mörka alltså) utan fokusera på stegringen! gjorde så, alltså sparade testerna och jämförde och antog att den högsta stegringen var ägglossning och det visade sig vara det med!! mätte med natural cycles samtidigt + mensen kom 14 dagar senare så det bekräftade x3 att just den dagen var ägglossning. prova det!! kan inte svara dig att jag blev gravid pga det, men hittade ägglossning pga det iaf!

   Vill alltså inte skrämmas, bara berätta min historia 🙏🏽 Men jag får ibland sk fejkad ägglossning. Dvs tomma äggblåsor, alltså där är inget ägg. Men kroppen tror att det lossar för blåsan lossar liksom (eller hur fasen det nu va). Har dock endometrios/adenomyos. Men alla vanliga ägglossningssymptom har jag ändå, men där är inget ägg alltid. Ibland är där, från ena äggstocken. Skitmärkligt hur det där funkar. Läskigt och häftigt på samma gång.

   Sen kan ju även testen visa olika tänker jag, man kan ju ha ägglossning men det visar inget typ. Vid symptom – ligg på och ha det gött i flera dagar och njut av varandra 😍

    aaaah okej jag har dock inte endo

     Skönt 🙏🏽 Men har för mig jag hört att det kan ske hos alla, nångång. Bra att ha i åtanke, att det tar tid att bli gravid oftast. Inte för alla, det är ju så olika. Håller tummarna för er 😄

   Har du provat de digitala med smileys? Kan ge ett tydligare resultat 😊

    Jag föreslår också de digitala. De är dyra men ger mer exakt svar. Jag fick heller aldrig positivt med billiga stickor men med digitala så får jag det.

   Vanligare än många förstår med menstruation utan ägglossning så är nog tyvärr så att du inte har ägglossning jämt. Har du just slutat med preventivmedel? Kan ta över ett år att få tillbaka ägglossning efter vissa hormonella preparat. För vissa beror det på andra rubbningar, men är säker på att det kommer komma igång för dig bara du tar hand om dig själv och fokuserar på att äta bra, röra på dig och göra saker som får dig att må bra. 🤞🤞

   Hur använder du testen? Tycker digitala med glada gubbar är rätt dåligt… Använd såna billiga med två streck, börja någon vecka innan förmodad ägglossning, ta ett varje dag och anteckna dagens datum. Jämför testen så ser du stegringen, toppen, och hur det faller.

   Har du testat att tempa på morgonen för att vara säker på att du verkligen har ägglossning? smärta och sekret berättar tyvärr inte allt.

    ja använder NC så tempar varje dag. enligt appen har jag ÄL varje månad

   Jag testade länge innan jag insåg att jag får bara starkt test runt lunch. Morgon, eftermiddag och kväll är bara svaga test för mig. Mitt på dagen däremot kan jag få starkt.

   Jag köpte ett storpack tester när vi försökte för några år sen och upptäckte att min kropp funkar så.
   Det låter kanske skumt men så funkar min kropp.
   Ha sex varannan var tredje dag så gör ni vad ni kan.

   Hur länge har ni försökt?

   Det är väldigt individuellt men för mig har dyrare ägglossningstest visat mer korrekt. Billiga papperstest (rfsu) har alltid visat negativt för mig samtidigt som dyrare visat positivt. Med dyrare menar jag digitala som clearblue (smiley) eller apotekens egna test som är gjorda av plast.

  När ni varit på arbetsintervju, hur svarar ni på klassikern ”Berätta om dig själv!”. Vad säger ni då? Pratar ni om er som privatperson eller bara utifrån tjänsten ni söker?

   Pratar aldrig om mitt privatliv på jobbet. Det hör inte dit.

    Nej hade inte gått in på intressen, familjeförhållanden och liknande. Hade sett frågan som en möjlighet att koppla dina erfarenheter, personlighetsdrag och kunskaper till varför du är intresserad av tjänsten.

     Så resonerar jag också. Fick en kommentar på en intervju nyligen där de menade att de ville veta mer om vem jag var, alltså lite mer som privatperson. Aldrig varit med om det tidigare och visste inte riktigt vad jag skulle säga.

      I min bransch kan det vara relevant att namedroppa fritidsintressen eftersom branschen rör sig inom dom intressena (starkt intresse för en relevant aktivitet = praktisk kompetens inom aktiviteten och produkterna). Men i övrigt, nej. Med andra ord: presenterar mig själv som yrkesperson. Kan nämna fritid om det verkligen är relevant, annars nej. Dels pga gör inte dit, men också dels pga vill inte bli långrandig i nån monolog om mig själv

      Jag kan ställa sådana frågor ibland när jag rekryterar, men då på ett sånt sätt att det verkligen ska gå för kandidaten att svara mer ”anonymt” om hen inte vill dela med sig av något personligt. Jag är inte HR-utbildad utan har bara haft rekrytering till mitt team som en del av min chefstjänst (litet privatägt bolag). Anledningen är helt enkelt att man vill försöka få en bild av vem man har framför sig och hur hen kan passa in i gruppen rent personlighetsmässigt. Att svara proffsigt på vanliga intervjufrågor som handlar om tjänsten etc kan man ju öva in.

   Jag pratar utifrån mitt professionella jag. Berättar inte om privatlivet och pratar inte utifrån tjänsten, vill vara genuin och professionell utan att förställa mig.

    Men om någon ber dig berätta om dig själv då, vad berättar du då? Typ, arbetsam och flitig, lätt för att kompromissa etc? Liksom personlighetsdrag som är positiva för tjänsen som utlysts?

     Jag skulle nog säga vad jag studerat, gjort tidigare och är intresserad av (jobbmässigt, kopplat till tjänsten). Någon mening kanskr om familj och fritid men inget ingående. Om jag intervjuar någon för ett jobb eller uppdrag så vill jag ju veta mer om det passar för personen, inte en massa om personens familj och liknande.

     Det finns inget rätt eller fel svar. Vad du väljer att berätta om dig själv säger väldigt mycket om dig som person. Träffar du en van rekryterare läser hen av dig snabbt och har erfarenheten att kunna läsa av dig genom vad du väljer att berätta och vad du undviker att berätta. Så håll dig till att dela det du är bekväm med. Ibland kan en rekryterare med flit ställa en fråga som hen misstänker kan vara lite obekväm. Det bästa svaret då är att svara att man inte har ett svar på rak arm eller att man behöver fundera på frågan.

   Hur jag är på jobbet, men har ändå fått frågan om hur jag är annars.

   Jag brukar berätta lite kort om var jag är ifrån typ, sen utbildning & jobbrelaterade intressen

   Jag sa bara ”Är det nu jag ska säga något negativt för att sedan vända på det och förklara för er varför det egentligen är positivt?”

   Fick jobbet, är chef idag.

    Varför skulle du förväntas säga något negativt om dig själv när de ber dig berätta om dig själv?

    Haha! Den frågan också! Vad ska man ens svara på vad som är en negativ sida? Helt ärligt, jag har flera dåliga sidor men de visar jag inte på jobbet! Där är jag alltid professionell.

     Att man har en dålig sida innebär inte att man är oprofessionell. Tvärtom: att vara professionell är ju att ha en dålig sida, känna en dålig känsla, men kanske undvika att agera på den och knyta näven i fickan. Eller reflektera och sen angripa problemet från ett vettigt håll utan affekt. Frågan om negativ sida handlar ju mest om att arbetsgivaren vill veta om personen a) har självinsikt och b) tar ansvar för sitt agerande och eventuella tillkortakommanden. Arbetsgivaren vet att dom anställer en människa. Men helst vill man anställa en bra, ödmjuk, proffsig människa.

   Jag jobbar som chef och rekryterar många människor inför varje säsong. När jag ställer den frågan/ liknande frågor så är det för att få en liten aning bara om vem du är lite. Jag är inte intresserad av ditt privatliv. Det låter klyschigt men var personlig men inte privat. Berättat bara det du känner dig bekväm med att berätta.

   Exempel.
   Jag heter Sara är 31 år, bor i en lägenhet tillsammans med min hund. Gillar att spela fotboll och segla. Har precis avslutat en kurs i litteratur.

    Exakt så! Är också chef som rekrytera en hel del människor

  Känner mig SÅ ensam denna sommar 🙁 bara jobbat och umgåtts med min familj (alltså föräldrar…). Gjort slut med min kille och tappat mina vänner efter flyttat och dåliga prioriteringar av mig. Längtar verkligen efter att Elsa B ska ha sitt inlägg om vänner, ser det som en ny chans för mig haha, fy vad deppig och dålig jag känner mig.

   ❤️

   Var bor du? Jag jobbar hemifrån och hänger gärna med dig och hittar på nåt skoj 🙂

   Så tungt, men det låter faktiskt som att du har gjort plats för en massa nya fina personer (ny kille, nytt umgänge) i ditt liv. Annars så kanske försök att höra av dig till några av dina gamla kompisar, kanske till och med våga säga till dem att du känt dig ensam i sommar. Tror att de flesta skulle reagera med att vilja ses på en promenad/fika/aw eller så och inte alls tyckt att det var konstigt bara fint att du hör av dig.

    Vilket fint sätt att se det på.

  Kan man ogiltighetsförklara ett gåvobrev av fastighet om det enda v*ttnet var gåvotagarens barn?

   Ja!

    Är det någon som vet hur processen brukar se ut? Har snart möte med en fastighetsjurist.

     Jag som skrev nedanför. Jordabalken ställer inte krav på att gåvobrev ska vara bevittnade. Vittnen kan ändå hypotetiskt vara bra att ha om någon senare skulle komma och påstå att överlåtelsebrevet är förfalskat tex. Men det krävs inte.

      (Däremot behöver du två underskrifter till lagfartsansökan)

      Vad säger praxis?

   Nej tyvärr. Det finns inget krav på att gåvobrevet ska vara bevittnat så även om jag förstår hur du tänker (släktskap mellan gåvotagare och vittne) är gåvobrevet giltigt iallafall- det hade det även varit utan vittne.

    Vid gåva av fastighet (eller fast egendom överlag) så har jag läst att det måste vara bev*ttnat av 2 oberoende personer. https://www.fenixjuridik.se/gvobrev
    Du tänker nog på gåvobrev av lös egendom.

     Nu pratar jag alltså om en fastighet med redan beviljad lagfart.

      Hänger inte helt med nu 🙂 Tror fenixjuridik förenklar lite (har inte klickat på länken). Gåvobrevet ät giltigt utan vittnen. Däremot ska det vara bevittnat för lagfartsansökan. Så lite blir det ju samma sak. Har lagfart beviljats för en överlåtelse du vill klaga på?

       Det enda jag undrar är om det går att ogiltighetsförklara eller inte. Det finns många sätt att kunna ogiltighetsförklara ett gåvobrev, men jag undrar om det är en sak att kunna gå på då jag inte hittar det någonstans. Däremot så är det enligt lagen krav på att det ska vara bevittnat av två oberoende personer, men detta är inget lantmäteriet kollar upp när de får ansökan. I mitt fall så handlar det om att jag blev hotad till att gå med på gåvobrev av gåvotagaren och dens barn.

        Jättebra att du går och pratar med en jurist, det går inte att ge dig något vettigt svar utan att känna till detaljerna. Men generellt nu: gåvobrevet behöver inte bevittnas. Däremot finns ett formkrav på två oberoende vittnen för ansökan om lagfart. Saknas detta finns en tidsfrist inom vilken talan mot överlåtelse måste väckas. Väcks inte talan inom den tidsfristen får lagfart beviljas.

         Ps. Har du blivit hotad till att överlåta en fastighet tycker jag även du ska polisanmäla om detta inte redan är gjort.

          Kort sagt så hyrde jag ut mitt hus. Hyresgästen ville sedan ses och prata om att köpa huset. Jag, hyresgästen och barnet sågs. Då sluta det med att jag blev hotad till det och även hotad till tystnad. Jag har inte vågat gjort något. Lagfartsansökan beviljades med hens barn som vittne. Men banken märkte att något var fel och jag berätta för dem. De ville att jag skulle göra en polisanmälan och sen boka de in en jurist med förhoppningen att kunna ogiltighetsförklara gåvobrevet så att jag får tillbaks huset.

           Låter fruktansvärt. Absolut ska du polisanmäla. Bra att du fått hjälp av banken med jurist. Jag hoppas det ordnar upp sig!

           Ja, det är det enda rimliga, polisanmäl. Ni kan använda er av 29 § avtalslagen för att ogiltigförklara gåvobrev.

           Kvalificerad gissning: det kommer aldrig gå.

   Nej.

   1. Det finns inget lagkrav på att ett gåvobrev av fastighet måste vara bevittnat för att vara giltigt. Men:
   2. För att du ska kunna söka lagfart så måste två vittnen ha bevittnat överlåtarens namnteckning, så i praktiken krävs vittnen för att Lantmäteriet ska godkänna lagfartsansökan.
   3. Det finns inte något krav på att vittnena tex måste vara icke-släktingar. Det spelar alltså inte någon roll att vittnena var barn till gåvotagaren.
   4. Om du blivit tvingad att skriva på ett gåvobrev finns det andra ogiltighetsgrunder i avtalslagen, tex Tvång. Men det är svårt att bevisa.

   Du kan alltså försöka få gåvobrevet ogiltigförklarat för att du blev tvingad att skriva på – men inte för att vittnena var barn till gåvotagaren.

    Jag vill inte ha falsk information när jag ställer en sån här fråga. Vittnena får inte vara släkt med gåvotagaren, det vet jag redan. Det står i lagen. Du borde kolla upp om det du skriver stämmer innan du svarar mig då det här redan är en jobbig situation.
    ” Erfordras enligt lag, att avtal eller annan rättshandling företas eller eljest bekräftas med vittne får som sådant vittne inte godkännas den, mot vilken rättshandlingen skall företas, inte heller den, som är under femton år eller som på grund av en psykisk störning saknar insikt om betydelsen av sådan bekräftelse. Vad som sagts nu gäller även när vid köp, byte eller gåva av fast egendom eller tomträtt överlåtarens underskrift på fångeshandlingen styrks av vittne.
    Har till vittne tagits någon, som enligt vad nu sagts ej är behörig, vare hans vittnesbekräftelse utan verkan.
    Om testamentsvittne är särskilt stadgat. Lag (1991:1553).”

     Alltså en person som ska agera vittne får inte vara inblandad i rättshandlingen. Ett barn till gåvotagaren är inblandad i rättshandlingen då den kommer ärva. En släkting kan även påverka rättshandlingen. När det gäller lös egendom så kan vem som helst bevittna.
     ” Om gå­vobre­vet gäller en fas­tig­het så måste gå­vobre­vet enligt lagen be­vitt­nas av två obe­ro­en­de per­so­ner som när­va­rar sam­ti­digt.”
     ” Då det är frågan om gåva av fas­tig­het är det vik­tigt att vitt­ne­na är obe­ro­en­de. Detta in­ne­bär till ex­em­pel att vitt­ne­na inte får vara släk­ting­ar till gå­vo­gi­va­ren. ”
     https://aatos.app/se/gavobrev/artiklar/allt-om-gavobrev/

      Personen som svarar dig har rätt. Kanske att sajterna du läser förenklar lite eftersom det behövs två oberoende vittnen för att lagfarten ska godkännas. Med andra ord är det lika bra att få gåvobrevet undertecknat av två oberoende vittnen på en gång. Lagfart kan dock gå igenom trots att två oberoende vittnen saknas men det tar längre tid, en tid den som vill hävda att överlåtelsen är ogiltig enligt huvudregeln måste använda. Nu låter ditt ärende lite krångligt med tanke på att du blev tvingad under hot samt att lagfart redan ska ha beviljats så det bästa du kan göra är att tala med bankkrisen och glöm inte polisanmäla.

       Det blir en teknisk diskussion du inte är hjälpt av (tekniskt har du rätt, vittnen ska vara oberoende). Men just här behövs inga vittnen innan vi kommer till lagfartsansökan. Det är därför det inte spelar någon roll om vittnet i sig är underkänt. Jag tror och hoppas att det kommer att lösa sig för dig ändå men det blir troligtvis på andra grunder än att barnet bevittnat överlåtelsebrevet.

       I mitt fall så beviljades lagfart inom någon vecka bara, och enda vittnet var hens barn då barnet var med och hota och var den enda personen där utöver mig och hyresgästen.

        Det ska vara två vittnen. Framgår inte riktigt om det var ”barn” som i singular eller ”barn” som i plural.

         Men just här spelar det ingen roll om det är ett eller flera barn eller oberoende vittnen- lagfart har redan gått igenom.

        Vad som komplicerar saken för dig är att lagfarten redan har beviljats. MEN du har överlåtit under hot och det är detta som är ditt viktigaste argument, inte att ett eller två eller flera barn bevittnade gåvobrevet. Av denna anledning är det också väldigt viktigt att du polisanmäler, också ur bevissynpunkt.

         Tack för svar alla❤️
         Jag har varit i kontakt med lantmäteriet och dom säger att anhöriga inte får vara vittnen, men att dom tyvärr inte kollar vilka vittnena är. Så jag tar med mig det till juristen. Sen har jag även läst på att det finns andra sätt att få det ogiltighetsförklarat, t ex genom tvång och ocker. Så vi ska kolla på det. Situationen är såklart mer invecklad än vad jag kan skriva här, men jag tror det är 95% chans att det går med all bevisning jag har!

     Om du själv vet så säkert vad som gäller, varför frågar du?

      Vad ovanligt att någon kommer in och är otrevlig här.🙂
      Jag vet att någon som ingår i rättshandlingen inte får vittna, men det var inte frågan. Frågan var om man kan ogiltighetsförklara ett gåvobrev där barnet var enda vittnet.

       Och jag säger nej, men då säger du jo och ber mig att inte komma med falsk information. Tycker att det är du som är lite otrevlig. Jag försökte bara svara på din fråga.

  Men diskutera inte det som Camilla sagt ifrån om. Ska det vara så jävla svårt?

   Alla kanske inte har koll på ALLT som Camilla har sagt haha, chilla lite.

    Du har definitivt koll på det men försöker kringgå det.

    Varför inte då skriva ut namnen?

  Hur länge är det egentligen okej att barn följer med in i ”fel” omklädningsrum tycker ni? Var nämligen på badhuset häromdagen med min femåriga tjej, och hon blev märkbart obekväm av att en lite äldre pojke (skulle säga typ 8 år gammal) bytte om i närheten av henne. Hon har inte visat tidigare att hon tycker det är jobbigt med nakenhet, trodde fortfarande att hon var för liten för att bry sig men det här fick mig att börja tänka annorlunda. Självklart kan man inte lämna små barn ensamma i ett omklädningsrum och gå iväg till ett annat själv, men samtidigt vill jag inte att tjejer ska behöva uppleva sig otrygga i omklädningsrum redan från förskoleåldern. Hur tänker ni?

   Jag utgår ifrån att föräldern gör en bedömning om barnet är moget nog att byta om själv i ett annat omklädningsrum. Om jag skulle uppleva att mitt barn känner sig osäker/blyg i närheten av andra barn av motsatt kön i ett omklädningsrum så skulle jag respektera det och föreslå att byta om på toaletten/hålla för en badhandduk.

    Jo absolut jag förstår ju att små barn inte kan lämnas ensamma, och nu har jag ingen son så jag kommer såklart aldrig kunna relatera till den sidan. Men det är ju samtidigt fel att behöva gömma sig i ett omklädningsrum?

     Hur tycker du mamman med sonen skulle göra då?

      Ja alltså är det nån som borde byta om på toa så är det väl egentligen den som inte ”hör dit”.

   Vette tusan om jag hade låtit min son sköta sig själv på herrarna omklädningsrum, utan låtit han gå med mig, han är 8 år. Han hade väl ifs inte haft några problem med det utan jag som är orolig att han hade slarvat med duschen så kanske bara att klippa navelsträngen 😂

    Nej men jag förstår dig! Att skicka ett barn ensamt till herrarnas låter ju också ungefär som att skicka det stackars barnet till mordor (min sambo berättar om hur gubbar går omkring och låter allt fladdra osv, mardrömsmaterial)

     Vaa hur ska de annars göra? Hålla uppe det som ”fladdrar”? 😂

      Ja alltså bilden jag fått beskriven för mig är mer att de skulle vara typ… stolta över fladdret. Gärna överdriva fladdret. Sitta extra bredbent i bastun osv. Men jag har inte gjort eget studiebesök så kan tyvärr inte bekräfta 😅

    Men det är väl klart att man kan ta en snabb dusch och klä på sig själv när man är 8 år?!

     Klart man kan (om man inte har särskilda svårigheter).

     Min son är nio. Jag skulle inte ta honom med in på damernas (och han hade inte velat det), men känns inte alls bekvämt att släppa iväg honom ensam på herrarnas heller. Känns som ypperligt tillfälle för förövare (och jag är inte överdrivet nojig med sådant tror jag). Har ingen bra lösning.

     Kan dom säkert. Jag tänker mer på att barnet är helt ensam, naken, bland en massa okända.

   Vet inte vad som är rätt eller fel men när jag hade simskola gick vi med barnen och duschade i det omklädningsrum simläraren använde. Dvs kvinnlig simlärare så gick vi in i tjejernas osv och duschade (utan badkläder). Barnen var 5-7 år, så vissa hade börjat typ ettan. Jag tänkte knappt på att det skulle vara ”konstigt” eller så och barnen verkade inte tänka på i vilket omklädningsrum de var i. Samma efteråt, ofta gick barnen och bytte om med den förälder som var med även om det var motsatt kön. Tänker spontant att efter typ 7 år eller 8 år kanske barnen bör vara i ”rätt” omklädningsrum?

    Jag har också nåt minne av att vi badade med fritids och alla var i samma omklädningsrum, måste varit typ 7 eller 8 år? Men ja, jag menade inte att det finns nåt direkt rätt eller fel, bara hur andra tänker.

   Det brukar stå utanför omklädni gsrummen, tycker jag. Har sett mellan 10 och 12.

   När jag var liten duschade hela klassen tillsammans efter gympan till och med årskurs två. Vår fröken duschade också med oss då. Är född 89.

    Haha jag bor i USA och kan inte ens föreställa mig vad föräldrar här skulle säga om detta. 😅

     Hahaha så kul, har också haft en diskussion med amerikanska vänner om hur vi svenska barn ropade ”fäääärdig!” för att pedagogerna skulle komma och torka en i arslet. Dom kollade storögt på mig och bara ”what. the. fuck!?”. För dem är det helt otänkbart att dagis/förskolepersonal någonsin skulle få röra barnens underliv

      Men hur funkar det med tanke på den extremt korta föräldraledigheten i USA? Många går tillbaka och jobbar när bebisen är 12 veckor.
      Menar de att det är över en viss ålder på barnen som det absolut inte är ”okej” och innan dess bör barnen vara pottränade och klara av att torka sig själv?
      Genuint nyfiken.

       Nannys

        Eller hemmafru. Det är liksom dom två alternativen när barnen är så små. Mina kompisar sitter just nu med bf i augusti och räknar på om det är mest ekonomiskt för dem att frugan stannar hemma eller att de betalar full time help. En lön för en lön liksom.

         Mm precis så är det.

       Läste en diskussion om detta på en amerikansk instagramsida och lärare/.fröknar fick aldrig varken torka barn eller ens hjälpa den att knäppa upp en krånglig knapp. Kunde barnen inte sköta detta själv smed muntliga instruktioner så fick läraren skicka dem till en sjuksköterska (skolsköterska antar jag? Alltså de skrev nurse).

       Ganska annorlunda….

      Jag hsr flera vänner med barn på förskolan i USA, självklart byter de blöja och torkar de små.
      Som att 2-3-åeingar i USA kan torka sig mer än svenska barn hahaha

   Jag har också tänkt på det där. När jag var runt 6 år fick jag inte gå in själv och byta om på damernas utan fick följa med pappa in på herrarnas. Jag minns fortfarande hur jobbigt jag tyckte det var och det var extra jobbigt att det var en äldre pojke där också.
   Samtidig så förstår jag min pappa också för jag skulle nog inte känna mig bekväm med att släppa iväg en 6åring helt själv.

   Känns ganska läskigt att lämna ett barn i 8 års åldern ensam i ett rum där.man ska byta om med massa vuxna, och sen med simhall och grejer bredvid… Jag hade nog tänkt att yngre barn som blir obekväma kan byta om på toaletten istället.

   Ingen lätt fråga, men tänker att ett barn tillsammans med en förälder som blir obekväm är i en betydligt tryggare situation än ett ensamt barn i ett omklädningsrum.

    Min man skulle följa med vår dotter, men han var inte bekväm med att ta med henne på herrarnas omklädningsrum då hon utvecklades tidigt. Han frågade en mamma i kön som också hade en dotter, om hon kunde hålla ett öga på vår. Hon var helt självgående, men bara som extrakoll. Inga problem! Föräldrar brukar vara helt ok med att hjälpa varandra i liknande situationer. Så kunde han bara möte upp utanför resp lämna utför damernas, då barnen badade lika länge.

     Ja det var ju en fiffig lösning. Även om barnet kanske blir lite utlämnat till en främling. Helt ärligt vet jag inte om jag haft lika lätt att fråga en man efter att hålla koll på min son, som att be en kvinna hålla ett vakande öga på min
     dotter?

      Jag har tre söner också och håller med dig, skulle inte alls vara bekväm med att lämna någon av pojkarna till en man, även om han har med sin egen son. Kvinnor känns faktiskt mer pålitliga. Lite orättvist mot alla helt normala män, men tyvärr får man vara väldigt försiktig.

  Jag bor i Skeå och vill flytta till Stockholm. Jag har talas om sidor appar som ger förslag på hyreslägenheter med förstahandskontrakt i Stockholm utan kö, tänkte fråga hur pålitliga är dem? Hur billiga är hyran? Har googlat och jag får fram Homespotter.se, bostadslistan.se, fixakontraktet.se, bostadsnotisen.se, bostadsprogram.se, homosexuella.se, Balder.se, hyresbevakning.se
  Dem flesta kräver betalning för att få fram hyreslägenheter men jag kan ju inte betala för alla sidor jag hittar så jag vet inte vilken sida jag ska välja. Har någon av er tagit hjälp av dessa sidor/appar?

   Nej, ingen av dessa du nämner. Tror de tjänar pengar på sånt du kan kolla själv. Vänner jag känner har fått lgh via Wåhlins fastigheters lotteri, HomeQ (finns lotteri där med), studentlägenheter (finns många om du är student), kötid i vanlig lång kö och jag fick via privat värd jag kontaktade själv. Leta i fastighetskalendern, finns på bibliotek.

   Ursäkta men homosexuella.se finns den på riktigt? Jag har bara hört homeq som har ett blandat system med köpoäng men man går också på profil och inkomst

    Oj såg inte. Skulle stå något annat, autocorrect

    HomeQ är reko men det är minst 1000 poäng (dvs dagar) som gäller på att få någonting någorlunda ”centralt” i Stockholm. Och då menar jag typ Bandhagen.

     Jo men det går på inkomst också så som jag förstått det

   Bättre att gå direkt till hyresvärden tex wallenstam och akelius, de har egna köer utan köpoäng(wallenstam kanske har en internkö, men betydligt lägre kötid) Man blir typ medlem på deras hemsidor, kostar inget och sen söker allt. Självklart svårt att få ändå. Men skulle aldrig lita på dessa hemsidor.

  Vill skriva av mig kring en av de värsta dagarna i mitt liv. Det var rätt så många år sedan nu, men har aldrig riktigt vågat gå in på dagen i detalj förens rätt nyligen.

  Jag är 14 år gammal. Jag står i slutet av trädgården på baksidan av huset och gråter helt hysteriskt. Det är mitt i vintern och jag har endast på mig en vit, tunn, långärmad tröja, ett par mjukisbyxor ihopparade med mina smutsvita converse. Poliserna kommer närmare och närmare och det enda jag kan få ur mig i ren panik är att skrika åt dem att inte komma fram till mig. Jag överväger att springa men mina ben är som fastfrusna. Helt plötsligt så sitter jag i en iskall polisbil. Jag minns hur de kalla lädersätet känns mot min rygg, igenom min tunna, vita tröja. En polisman står i öppningen till polisbilen och försöker fråga mig var i mitt sönderslagna rum som mina viktigaste tillhörigheter fanns. En mobilladdare, mina linser, kanske någon tröja och ett par byxor. Jag vet inte om jag i detta tillfälle hör min mamma gråtskrika inifrån hallen. Jag minns hennes skrik, jag vet att hon sitter på golvet i hallen helt förtvivlad tillsammans med några poliser, men jag minns inte hur jag vet det. Allt är så kaotiskt. Kanske 10 minuter senare kör två poliser iväg med mig i baksätet, bort från min mammas hus. Det var sista gången på ca 6 månader som jag skulle få se det.

   Usch vilket trauma
   Sånt ska inte behöva hända en stackars 14-åring. Bara barnet

   Hoppas du fått/får hjälp att hantera skiten du gått igenom

   Berätta mer!

    Polisen körde mig till en annan i familjen, kn*rkarkvart. Gick bara utför efter det tyvärr.
    Mamma var absolut inte ond som det kanske verkar framstå i min text. Men det var mycket problem hemma. Hon hade sina egna problem att hantera vilket gjorde att hon inte kunde vara det stöd jag behövde just då. Vilket i sin tur bara eskalerade mina egna problem, som ja, ledde till att denna händelse tillslut uppstod.

    Min mamma försöke faktiskt varna både polis och mina vårdkontakter att jag bode med/blev körd till missbrukare, står till och med i mina journaler. Men ingen brydde sig, tyvärr.

     Men vad i helvete. Hur kunde de dumpa dig hos missbrukare. Det gör ont att läsa😔
     Beklagar allt du varit med om.

   Läge för lite terapi?

    Tyvärr extremt svårt att få. Har fått lösa saker på egen hand.

     Mindler

     Svårt att få? Det är ju bara att boka tid hos valfri terapeut / psykolog.

      ”Bara att boka tid” om det finns hjälp att erbjuda tar det förmodligen extremt lång tid innan du får hjälp. Då vill säga om du inte har pengar att casha upp för att gå privat. Men det är svårt om du knappt har råd med bussbiljett till och den lilla kostanden besöket på mottagningen kostar.

   Oj vad starkt. Låter som du beskriver en mardröm, men förstår att det hänt dig på riktigt. Fick du hjälp att bearbeta? Hamnade du i lugnare och tryggare hem efter?

    Tyvärr blev jag körd till en annan i familjen vars boende var en kn*rkarkvart. Blev bara värre. Försökte börja bearbeta allting när det kom och slog mig i ansiktet igen vid 18 års ålder men kurratorn på ungdomsmotagningen var så kass att jag slutade gå efter bara några gånger och inte vågade ta upp ämnet ”seriöst” igen på några år.

  Har Lisanna fortfarande Instagram? Hittar inte henne och inte gjort på länge.

  Det flyttar förhoppningsvis in en liten valp hos mig i september! Ge mig era bästa tips 😀 (Ni kan bespara er alla kommentarer om hur jobbigt det är).

   Kör all in på att undvika kiss- och bajsolyckor. Valpen blir snabbare rumsren då. Jag ställde alarm nattetid första veckan. Andra veckan väckte valpen mig när det var dags. Tredje veckan kissade han inte längre på natten och inga olyckor dagtid heller. Väldigt få olyckor överlag också.

   Och sen satsade jag mycket på att ta med valpen överallt. Nya miljöer och människor. Men körde på varannan-dag, d.v.s. om vi varit ute på äventyr ena dagen, var vi bara hemma andra dagen. Man märkte efter äventyrsdagen att han drömde intensivt på natten, så tror det var bra att ta det lite lugnt så han kunde bearbeta nya intryck.

    Min valp som nu är 13 veckor sov direkt hela natten, gärna länge också. Så tacksam. Nu ska jag sätta igång med ensamhetsträning.
    Mina tips är att inte värdesätta några materiella saker😅.
    Gå inte för långa promenader.
    Träna sitt, ligg, vacker tass osv för mental stimulans. Valpar är lättlärda.
    Passa på och gosa järnet!❤️

   Neja och fya aldrig valpen utan erbjud något roligare att göra 🐶

    Är nyfiken bara… Varför ska man inte neja? Vi lärde år valp nej. Typ nej till att bita på möbler/skor eller liknande. Han är 8 år idag och tar inte ”illa upp” om vi säger nej, utan då vet han bara att han inte får göra någon viss sak.

     För att valpar biter på saker hela tiden och vissa säger nej, nej, fy heeela tiden också vilket valpen skiter fullständigt i.
     Den kommer ju automatiskt sluta bita på allt när den blir äldre. Bättre att fokusera på att få en positiv relation!

   För att göra rumsren så fort som möjligt. Gå ut direkt efter lek, mat och vila. Även om det handlar om 30 min, gå ut direkt! Har hunden börjat kissa/bajsa så lyft bara upp den då slutar den direkt och gå utomhus och låt den fortsätta! Vi gjorde det och bodde på femte våningen och han höll sig hela hissreparatör trots att han bara var några få veckor så han lärde sig så fort’

   Låt absolut inte din hund hälsa på andra hundar när ni är ute på promenad. Då kommer den att tro att ni känner varenda hund sen, gör det isåfall i Hundhagen etc.

   Köp alla slickleksaker du kan där man kan stoppa in godis, för tro mig det kommer komma tider där du behöver 30 min utan en galen valp och då är det perfekt att slänga fram en sån.

   Ignorera ALLTID när den skäller på dig. Inte säg nej, bara vara helt tyst och låtsas som att valpen inte finns. Då får du en valp som förstår att man inte kan skälla så fort det är något.

   Träna ögonkontakt med hjälp av klicker! Då blir ni bästa vänner!

   Ta ledigt eller jobba hemifrån i några månader och bonda ordentligt med valpen.

    Jag och min sambo jobbar båda hemifrån så det är inga problem 😊

   Mjölka uppfödaren på deras bästa tips, de har ofta lång erfarenhet och goda råd. Skaffa abonnemang på Fredrik Steen Play nån månad i början och kolla hans föreläsningar och tips (om allt från rumsrenhet och ensamhetsträning till kloklippning och hundmöten). Lycka till!

   Vet inte vad det är för ras , men jag som har större raser är noga med att bära i trapporna (även trappor inomhus alltså) så länge det går för att skona lederna. Inga promenader på länge, bara rastning och lek typ. Börja dock med uppfostran lite lätt redan i början för annars får ni båda en chock när den växt till sig och du plötsligt ska börja uppfostra. Och se till att lära in namnet snabbt genom att alltid ropa glatt (och gärna belöna) när den kommer. Det ska vara positivt att lära sig lystra till namnet. Överlag så jobbar jag alltid med positiv förstärkning.

   Var försiktig i början med för mycket intryck. En valp behöver mycket vila och lugn. Sedan ska man absolut ta sina stunder och testa lite nya miljöer, men jag brukar säga nej till besök första tiden och bara umgås i familjen. Har man en hund med mycket energi och intresse av andra så träna passivitet efter ett litet tag: sätt er på ett torg eller annat livligt ställe, ha hunden framför dig (brukar sätta den mellan mina ben) och vänj den vid att bara titta lugnt. Om det behövs så klappar jag den på bröstet samtidigt, det är lugnande. Läs gärna på om lugnande signaler förresten, det är bra att kunna.

   Håller med den som skrev om att inte hälsa på hundar på promenader, förutom att det skapar förväntningar hos valpen så vet ni faktiskt inte vilka hundar som är snälla. Det kan ju gå helt snett om nån vuxen hund ni inte känner gör något tokigt mot valpen. Jag brukar också undvika att alla människor ska hälsa och klappa, jättesvårt för folk vill gärna.

   Ta ut valpen varje gång den ätit, sovit, lekt för då är den troligtvis kissnödig. Genom att vara uppmärksam och rasta ofta så blir valpen snabbare rumsren. Ett annat tips är att vänta en liten stund efter att den kissat med att gå in igen så att den inte kommer på att man måste gå in när man kissat, då kanske den till slut börjar vänta med att göra ifrån sig. Så ut, kissa, gå runt en liten stund iaf innan ingång.

   Öva att inte dra i koppel från dag ett egentligen, det tjänar du på sedan. Tex genom att stanna när hunden ”drar” så att kopplet blir sträckt. Då lockar du in och så går ni några steg och om kopplet sträcks så stannar du. Ser alldeles för många som har nosgrimmor och sånt på sina hundar, läs gärna på vad tex Fredrik Steen säger om sådana. Säger inte att man aldrig kan använda dem men det är obehagligt för hunden och ska inte användas slentrianmässigt bara för att man inte orkar träna på att gå i koppel.

   En viktig grej som hundägare tycker jag är att verkligen läsa på om sin ras (eller raser om det är en blandis) för en självständig jakthund som är avlad att gå ner i gryt är ju en annan utmaning än en följsam sällskapsras när det gäller många moment. Det ger en förståelse för hunden och gör att ert liv blir bättre, upplever att många slarvar med det. Sedan är ju hundar också individer, men många års avel präglar ändå de flesta hundar starkt. En retriever gillar vanligtvis att bada och bära saker i munnen, medan en brukshund behöver mycket motion och stimulans, osv.

   Förresten mår alla hundar bra av att aktivera sig, att spåra tex är jättenyttigt och tröttar ut hunden på ett bra sätt, så oavsett ras så tycker jag att man ska bry sig om sin hund mentala hälsa.

   Ömka inte hunden! Om det åskar tex och den visar rädsla så var lugn och trygg. Börjar du trösta så förstärks känslan hos valpen att detta är svinläskigt. Jag brukar låtsas som ingenting, bara vara som vanligt.

   Leta efter en bra Valpkurs, det ger mycket och ni kan lära känna andra med valp i samma ålder. Efter många år med hund upplever jag att det kan vara väldig variation på kurserna tyvärr. Jag tycker att just valpkursen är något av det viktigaste som hålls eftersom de flesta nya hundägare går där. Fråga gärna runt efter tips om du inte har koll innan, inte säkert att brukshundsklubben är bäst (tyvärr, gillar konceptet men många instruktörer är själva nya på hund. Det är inte detsamma som förr) Huvudsaken är att ni får bra hjälp av någon som är sund i sitt tänk och har erfarenhet.

   Valptiden är egentligen mest basic med att träna på att bli rumsren, att inte bitas, mycket gos och lära känna varandra. Hoppas att du och alla andra som ska skaffa valp har en plan för hundpassning redan nu om du inte kan vara hemma med den sen. Läste att många nu vill bli av med sina pandemihundar pga att de ej fattat att de måste tillbaka till jobbet. Det får mig att tappa hoppet om mänskligheten….

   Lycka till med din valp!

    Tillägg: med promenader menar jag ju regelrätta sådana som är till för motion, det dröjer innan det behövs. Lite gå i koppel för att öva och miljöträna är en annan sak.

   Tack för alla fina tips!!

    Följ ”veterinarmolin” på instagram som länkar till forskning 😊 finns så otroligt mycket myter som cirkulerar, tex att valpar absolut inte får motioneras – vilket finns studier på att det faktiskt är BRA!

   Stort grattis till valp! Bästa beslutet att skaffa hund för oss.

   Håller med ovan i att ta med valpen på mycket saker i början för att vänja den, givetvis i valpens takt och med mycket vila därimellan. Vi gjorde tyvärr inte det tillräckligt och har svårare med den träningen nu. Men vi har istället en hund som kan var ensam hemma i 4-5h utan problem (lämnar ej varje dag) då vi tränade ensamhetsträning mycket och gick långsamt fram så finns fördelar och nackdelar med det.

   Ta gärna valpkurs/hundkurs tidigt, vi fick mycket och bra hjälp på våran. Även för vana hundägare är det superbra träning för valpen att lära sig vara lugn i en lokal med andra hundar som den inte får interagera med.

   Träna på hundmöten tidigt, det är vårt absolut största misstag och är sjukt mycket och långsam träning att försöka få till det nu utan att det skälls och dras i kopplet. Fredrik Steen har bra tips. Hälsa aldrig på hundar när ni är på promenad, då ska fokus vara på ägaren. Jag har fått skrika på tanter som tycker att de bara kan komma fram till oss med sina hundar, min hund klarar inte av det utan blir jätteprovocerad.

   Till sist så fokusera på att valptiden går över om din lilla valp är jobbig. Min hade två lägen, antingen helt underbar eller ett asjobbigt litet monster som bara ville bitas med sina sylvassa små tänder. Googlade ofta saker som: ”när slutar valpen vara ett litet monster” etc men det blir bättre! Min hund är lite över året nu och det är många saker som bara löst sig känns det som, han har blivit lugnare och lärt sig vad som gäller. Fortfarande mycket träning kvar men vi ser nu ljuset i tunneln.

   Stort lycka till med din nya bästa vän!

  Har någon här valt att inte ha kontakt med sina föräldrar efter att själv ha fått barn? Vad var orsaken isåfall? Har barnbarnen och far-eller morföräldrarna kontakt med varandra?

   Min mamma gjorde så. Kan från ett barns perspektiv säga att det var ganska fruktansvärt. Skapade skador som aldrig gått att reparera. Så funderar du på detta, tänk igenom det ordentligt och var beredd att ha ordentliga och öppna och ärliga skäl när dina barn frågar dig om anledningen. Och nej, det går inte att ha en relation med sina mor/farföräldrar som barnbarn utan föräldrarnas inblandning, såklart! Man tar inte heller den kontakten som vuxen, och i vilket fall så blir det aldrig en bra relation ändå.

    Skador som aldrig går att reparera är väl ändå att ta i… prova att vara barnet som växt upp med en problematisk förälder. Om dina föräldrar sagt upp kontakten med sina så respektera det. Inget barn vill egentligen säga upp kontakten med sina föräldrar, oavsett hur gammal man är. Man kämpar in i det sista. Har steget tagits är det gjort av en anledning.

   Har valt att inte ha kontakt med min far. Kontakten slutade när barnen var 4 år respektive 1 år gamla (dock träffades de sällan innan) Idag är de 6 år och 3 år. Barnen frågar aldrig över ”morfar”. De har aldrig frågat om inte jag har en pappa osv. Jag har inte pratat med barnen om han, det är förvånande smärtsamt för mig. Jag vet inte hur jag ska förklara. Han var våldsam mot min mor och mig. Han förstörde mig. Jag vägrar att han ska ha någon del i barnens liv. Barnen kommer inte heller vinna något av att ha honom i sina liv. Han bor i samma stad men han rör sig inte så mycket så jag har lyckats undvika honom.

    Jag har funderat över detta så mycket. Jag har inga barn än men jag och min sambo har tagit upp ämnet morfar flera gånger och hur vi ska hantera det med framtida barn. Jag har inte haft kontakt med min pappa på snart 8 år och planerar inte att återuppta den heller, tur nog för mig så bor vi 4 timmar från varandra så springa på honom på stan slipper man iallafall. Men jag bävas inför den dagen mitt barn kommer fråga efter mammas pappa eller morfar och vad vi ska svara, hur man ska förklara för dom.. 😩 Min pappa misshandlade mig fysiskt och psykiskt under större delar av min uppväxt men det vill jag inte berätta för framtida barnen..

     Tycker man kan svara ganska ärligt, tycker det brukat fungera bäst mer barn för att inte få oändligt med följdfrågor. alltså att han var en elak pappa och att man aldrig måste ha kontakt med någon som är elak mot en. Frågar de mer i detalj är det också helt OK att svara att man inte vill berätta mer än så för att det känns jobbigt.

     Min sambo har ingen kontakt med sin pappa. Hans son frågar om honom ibland men min sambo svarar bara att han inte vet för han känner/umgås inte med honom. Bättre att vara ärlig, sen går han aldrig in på detaljer om varför. Det får bli när han är äldre om han fortfarande undrar.

   Yes. Min mamma är narcissist & min pappa vetefan vad det är för fel på. Alkoholister är dom med. Blev psykiskt & fysiskt misshandlad från 3-4 års ålder till dagen jag klippte banden med båda (var 26 då). Barnen tror dom är döda.

    Så du ljuger för dina barn om att dina föräldrar är döda? Är inte det inte bättre att vara…ärlig?

     Jag har inte sagt till dom ”mina föräldrar är döda”, jag har aldrig pratat med barnen om dom. Dom TROR det & jag svarar att jag inte vet, vilket är sanningen 😂

      Om du inte fått ett dödsbud så lever de förmodligen.

       Av vem skulle jag få det? 🤔
       Finns inget arv och jag tror knappast dom satt mig som närmast anhörig i sina papper efter alla dessa år haha.
       Jag blockade alla som har kontakt med dom överallt, bytte nr (kontantkort så omöjligt att hitta), bytte mail, bytte namn, flyttat.

   Funderar på att bryta med min narcissistiska pappa. Jag är över 50, han är över 80 och blir bara elakare för varje år som går. Orkar inte längre.

    Gör det!!

   In man har sagt upp kontakten med sin pappa.
   Han har varit högpresterande alkis i må ga år, dvs, haft hög chefsposition, skött sin träning och golf, sociala relationer, räkningar och hygien i hela min mans liv.

   Mannens föräldrar separerade för ca 17 år sedan kan tilläggas.

   Under uppväxtåren kunde pappan dock få extrema utbrott på mamman samt min man som var äldsta barnet. Skrek och svor och var hemsk, detta beteende slutade han med när min man flyttade hemifrån, och skedde bara när han var riktigt full.

   Vi fick två barn tätt och i samma veva träffade svärfar en kvinna.
   Han slutade dricka ett tag då hans lever sa stopp. Sen tog det hus i helvete.
   Hon köpte hem så mkt sprit (han var ölalkis) och vin, själv dricker hon inte då hon är från Thailand och mkt troende.
   Så han blev svårt alkoholföegiftad i flera omgångar och kroppen la av. Där efter fick han Alkoholdemens, Förlorade jobbet som han haft i över 28 år, och det enda han har kvar är bostadsrätten.

   Han är som en annan människa, hotfull, obehaglig, Lättretlig, egocenteisk osv.
   Ser ut som 90-år och luktar fan.
   Hon bor där men hon vägrar träffar släkten och vi får inte komma in.

   Sista gången vi åkte dit blev barnen rädda, fast vi stod ute och han var som en hemsk demon.

   Efter det bröt min man all kontakt.
   Jobbigt även om han är hemsk, men ibland måste man inse vad man behöver göra för stt må bra.
   Man väljer inte sina föräldrar, MEN man är inte tvungen att h en relation om de inte förtjänar att kallas förälder.

  Är sugen på att byta karriärsinrikning och jobba med IT/systemutveckling. Är det någon som har erfarenhet av AW Acadamis 12 veckors utbildning C# eller liknande? Fick ni jobb efteråt? Pallar man tempot på distans?

   Kan rekommendera SALT (School of Applied technology) i stället för AW 🙂

   Har en kompis som gick den med cybersäkerhet för AW, så inte riktigt samma. Men frågade han en del om det förut då jag var lite intresserad själv (men blev aldrig, blev en annan bana istället, inte IT). Men han var nöjd med utbildningen sa han, var rätt högt tempo men genomförbart. Han hade jobb klart innan utbildningen började (genom programmet) och de flesta som gick i hans kurs fick jobb klart när de fortfarande hade en bit kvar på utbildningen. De allra flesta fick jobb med arbetsuppgifter direkt relevant för utbildningen, men någon enstaka fick arbetsuppgifter som kanske inte var 100% det de hade jobbat mot.

   Bra att veta är att du måste jobba ca. ett år för AW som konsult, men på ett företag då. Det är för att du betalar av utbildningen. Du har ingen semester under denna tid. Efter ett år går de flesta över till att jobba direkt för samma företag istället. Fast han sa också att det var vissa som bytt efter ett år då de blivit rekryterade av någon annan, var till och med någon som bytte under sitt första år och betalade av utbildningen till AW istället då det nya jobbet hade såpass bra lön att det var värt det.

   Jag gick den för 4 år sedan, gick Java-programmering. Bästa beslutet någonsin – Jag är inte akademiskt lagd och har svårt att plugga teori, blir uttråkad osv. Så att det var högt tempo och mycket praktiskt passade mig perfekt. Jobbar som utvecklare idag och trivs jättebra med jobbet. Träffade dessutom några av mina bästa vänner där 🙂

   Räkna med lägre inkomst första året när du är konsult hos Academic Work – har för mig att vi gick in på 26k, men man höjer sig snabbt när man kommer ut i arbetslivet ”på riktigt”.

  Har någon testat blekcreme el vad det kallas för pigmentfläckar på kroppen? Hur lång tid tar det?

   Köp hydrokinon, har testat allt, enda som funkat. Finns bara på recept i Sverige men jag köpte hem det på nätet, gör 1-3 ipl behandlingar under tiden du använder det så är fläckarna borta sedan.

    Tack för rådet ❤️

  Så jobbigt att dejta när man bor litet och allt från toaletten hörs 😫 i-landsproblem ja

   Nej tvärtom! Gå in på toaletten och gör så mycket ljud du bara kan, visa dominans!

   Ha inte en dejt hemma när det bubblar i magen.

   Men snälla… Hur mycket ljud gör du egentligen när du går på toa?

    Jag tycker det är jobbigt att ens kissa när någon hör… brukar sätta på kranen eller eltandborsten samtidigt

     Same. Gillar inte att gå på offentliga toaletter pga den anledningen heller. Värst är om det är kö, går verkligen inte att kissa hur kissnödig jag än är.

     Lägg lite papper i toaletten så plumsar det inte så mycket

     Antar alltid att den som har på kranen när den är på toa gör nummer 2, man hör ju kranen 😅 sitt längre fram på sitsen så kisset landar på porslinet först så hörs det inte när man kissar 👌

      Men då stänker det upp på undersidan av toalettsitsen som man måste tvätta bort, men absolut bra tips

     Jag brukar hålla för mina egna öron och sedan kissa hårt så det går fort🥹🤣

     Ännu konstigare att plötsligt höra eltandborste mitt i daten

      Tänker att man gör det morgonen eller innan man ska gå och lägga sig kanske inte mitt i en middag

   Var öppen och skämta bort det typ är mitt tips.

   Säg att du måste gå på toa och att du tycker det är jobbigt när någon är där. Säg att hen antingen får gå hem eller fråga om hen behöver kissa först för efter får personen inte gå in på toaletten och säg även att du vill ha musik eller tvn på lite högt i rummet hen är i. Du kan ju även sätta på något på din mobil inne på toa så det är dubbelt med ljud.
   Så brukade jag göra, gjorde det mer avspänt och behövde inte noja att han skulle gå in där för han hade fått klara instruktioner av mig😂

    + papper i toan då såklart. Finns även något spray man sprutar på vattnet så lukten stängs in under vattnet eller vad man ska säga, funkar kanske inte med papper då dock. Aldrig testat.

     Gillar den sprayen men då måste man också ta med sig den in och ser lite suspekt ut men funkar hemma

  Jag har lite frågor om barn. Jag och min kille diskuterar lite kring saker då vi ska skaffa barn inom 1 år.
  1. Hur mycket tycker ni att man kan dela med sig av barnet på sociala medier? Vi är rätt överens om att inte lägga ut mycket bilder alls, och att det ska ske på låsta konton där bara vänner och familj kan se.
  2. Tycker ni att barnet behöver eget rum? Egen säng? Eller samsover ni? Jag vill gärna samsova med vårat barn men ha en spjälsäng bredvid sängen. Eget rum känns onödigt och ensamt för bebisen på nått sätt.
  Okej har en bonusfråga också. Varför sätter man stora hårband och rosetter på sin bebis huvud?

   Angående rum så är mina barn 4 och 5 och leker knappt på sitt rum, de delar lekrum men tar i princip alltid ut sakerna till vardagsrummet. Och vi sover fortfarande i samma rum allihopa, samsover ofta fortfarande då de helt enkelt sover bättre så. Vi har testat egna rum och egna sängar men vi gav upp då alla fick värdelös sömn då de vaknade flera gånger per natt.

   Jag tror man ska vara lite försiktig med att bestämma hur det ”ska” bli. Vissa barn sover hela nätter i eget rum från dag ett, vissa är som mina 🙂

   1. Angående att dela med sig av foton och liknande så beror det väl på hur många följare man har som kan se det man delar. Finns ju inställningar där man bara delar med sina närmaste. Jag skicka mest foton i vår familjechat på whatsapp, tänker att det ändå är mormor och mostrar som är mest intresserade 😅

   2. När jag ammat/flaskmatat har det varit skönt att ha bebisen i närheten så man själv inte vaknar till så mycket, vilket jag gör om jag ska gå till ett annat rum. Svårare att somna om sen. Till först samsov vi och sedan har bebisen sovit i egen spjälsäng bredvid vår säng.
   När barnet börjar sova hela natten tycker jag det beror på barnet huruvida man ska flytta hen till eget rum eller inte. Mitt första sov bäst med oss föräldrar, men mitt andra är ljudkänsligt och flyttade därför tidigare till eget rum. Sover mycket bättre nu.

   Bonusfrågan: för att folk av nån anledning tycker det är fint. Eller så kanske de inte vill att folk ska missta barnet för en pojke.

    Eller tar hål i öronen på bebisar. Hårband ser väl bara roligt ut på ett huvud utan hår men att medvetet orsaka smärta på sitt eget barn kommer jag aldrig förstå.

   Min son är strax över 1år och vi har samsovit sedan start. Helt klart lättast om man väljer att amma. Nu sover sonen bäst i vår säng för han vill känna lukten och värmen från sina föräldrar men det där är så olika vad de mår bäst av. Man har aldrig någon aning vad ens unge tycker om så ha inte för stora planer. Ta saker som det kommer!

   Btw. Vi har inte delat något om att vi ska få barn, har barn eller liknande på sociala medier. Bara min mor som kände sig tvingad att lägga ut att hon blivit mormor.. Men irritationen över det är en annan diskussion.

    Ja vad hemskt att berätta att man blivit mormor!

   1. Typ inget. Kanske någon nyföddhetsbild då alla ser likadana ut ändå. Sedan kanske om barnets ansikte inte syns kan vara okej?
   2. Samsov. Speciellt om du kommer amma. Slipper du springa upp stup kvarten. Förutsätter dock att du lär dig liggamma. Läs på om säker samsovning. Annars spjälsäng i sovrummet. Sova i eget rum absolut tidigast från 6 mån.
   Bonus: har aldrig haft hårband/rosetter på mina barn när de var bebisar. Är väl en smaksak, men tycker själv det ser urfånigt ut.

   Publicerar ytterst lite trots att jag har väldigt låsta sociala medier. Sen funderar jag även mycket över vilka bilder jag publicerar så att varken barnet känner sig kränkt som vuxen och att ingen vuxen blir kränkt nu. Lite mer personliga bilder skickar jag i så fall direkt till ex mormor och morfar.
   Hade spjälsängen i vårt rum och nu sover barnet i egen barnsäng i vårt rum. Han har ett eget rum med leksaker och där har vi en gästsäng som vi sover i då och då om nån av oss känner för att sova utan snarkningar, prat i sömnen och annat som kan störa en känslig natt.
   Innan jag fick barn tyckte jag det var lite lökigt med rosetter på bebisar men så fick jag en rosett i present och det blev faktiskt riktigt gulligt.

   1. Har delat bild för att berätta att barnen har kommit, när de fyllt år och någon enstaka gång till. Min mamma har delar några bilder men hon frågar alltid om det är ok först. Uppskattar själv en gullig bild på vänner och bekantas barn men man behöver inte bomba folk med dem. Tycker det är långt mer problematiskt att dela med sig av detaljerade berättelser om sitt barns fysiska eller sociala färdigheter än att posta några bilder ibland.

   2. De flesta bebisar vill inte sova själva i eget rum det första året. Undantag finns men generellt vill bebisar sova nära sina föräldrar. Inget barn under 3 behöver egentligen ett eget rum. Att man fixar ett rum till sin bebis handlar mest om sitt eget behov att fixa fint till sitt barn. Absolut inget fel i det. Fixade massor fint till min yngstas säng och hon har inte sovit får en enda natt på ett år.

   Ska du amma så lär dig att ligg-amma så får du bättre sömn. Ett tag i alla fall.

   Barn är olika men de allra flesta vill ha mycket närhet.

   Angående rosetter på kala barnhuvuden känns det lite löjligt. Som att man måste visa att man minsann har en gullig flicka.

   Att samsova är risk 1 för plötslig spädbarnsdöd

  Hur mycket el förbrukar ni i månaden och hur stort bor ni?

  Bor i en tvåa på runt 70kvm. I juli gjorde jag av med 150kWh, har rörligt pris och denna räkningen landade på över 800kr🙃 Brukade inte ha högre än 300kr innan. Ångrar att jag inte band mig innan detta men rörligt pris var att föredra om man inte bodde stort sa dom då för flera år sedan.

  Vet inte hur jag ska få ner timmarna. Har inte diskmaskin eller tvättmaskin.
  Gör väl ingen större skillnad om min tv är på stand by eller drar ur sladden? Lampor borde väl inte dra så mycket när det är led?

  Priserna i vinter vill jag inte ens tänka på..

   Beror såklart på årstid, men nu i sommar ca 500-600kWh/månad. Hus 125 kvm. Har precis bytt till rörligt timavtal för det verkar vara enda sättet att kunna påverka så mycket som möjligt själv.

   Standby-apparater och led-lampor drar försumbart mycket el, alltså nästan inget. Tänk att ju mer värme något genrrerar, desto mer el drar det. Som spis/ugn, strykjärn, hårblås, platt/locktång osv. Och varmvatten och uppvärmning såklart, men det kanske ingår i hyran för lägenheter (?) Men det kommer bli dyrare för alla i vinter, bara att acceptera.

   Bor i villa på typ 260 kvm. I december hade vi ca 5000 kwh i förbrukning, nu i juli typ 600. Tvätt/disk och tv är ju mer eller mindre samma under månaderna så jag utgår från att det är uppvärmningen som är det som påverkar mest.. Lampor/ljusslingor har vi iofs mer tänt på vintern också så det påverkar väl en del. Glad att vi tog bundet pris när vi flyttade in för 1 år sen, blev ändå rätt dyrt trots bara 0,49 öre/kwh 😅

   Bor i en liten etta, ca 20 m2. Min elförbrukning varierar mellan 20-35 kWh/månad.

   Bor i villa om 200 kvadrat, i juli gjorde vi åt 250 kWh för 240kr. Vårt bundna avtal gick ut i juni och vi kör stenhårt med Tibber-appen. Vi tvättar och kör diskmaskin sent om kvällarna när elen är som billigast och likaså laddar vi elbilen då.

  Åker till Paris på fredag och kommer ha med mig sertralin och ppiller i handbagaget. Behöver man även ha recept med eller räcker det med förpackning där det står att det ordinerats till mig?

   Anna
   Tänk på att det är vattenbrist i flera delar av landet.
   Der kan vara svårt att gå tag på vatten.

    Tur att det finns öl 🍻

   Jag har aldrig behövt visa recept eller liknande. Originalförpackning funkar bra. Ingen har någonsin brytt sig om mina mediciner.

   Nej det behövs inte recept!

   Hamnade i modd, du kan ta med dina läkemedel i förpackning, det räcker!

   Om du har med dig under tre månaders förbrukning, behöver du inte ha med recept, eftersom dessa mediciner inte är narkotikaklassade. (Enligt franska tullverkets hemsida)

   Jag hamnade också i modd… men håller med ovanstående, du kan ta med dem. Läst på franska tullverkets hemsida precis bara för att dubbelkolla.

  Ja det händer ju att män behandlas bättre. Blev du utskälld så anmäl. Ta inte emot sådant. Det räcker ju med hur ont du har. Förstår det är jobbigt.

  Vilket karaktär i bonusfamiljen ogillar du mest respektive gillar mest och varför?

  Jag kan säga att jag avskyr Lisas syster. Riktigt manipulativ, snål och obehaglig person. Mest gillar jag definitivt Henrik! Vilken underbar person!

   Lisa, sjukt störig och barnslig.

   Tycker ärligt talat att alla karaktärer kan vara störande, vissa mer och andra mindre, men Lisa och hennes syster, och Patrik, är väl dom jag stör mej mest på. Bäst är terapeutparet haha! Och Bigge och Gugge ❤️

   Lisa klarar inte av den karaktären… gillar mycket Henrik och Patrik i serien. Gillade även Katja när der var Petra mede som hade rollen!

   Längtar tills filmen kommer!

   Martin men vilken jävla jättebäbis det är. Så jävla tafatt. Klarar verkligen inte av honom.

   Jaa Henrik!! <33

   Stör mig mest på Martin, usch för mansbebisar.

   Sima! Tycker Nour är en så dålig skådespelare så det är nog mest det jag stör mig på. Sen är Wille en riktigt irriterande karaktär, lillgammal viktigpetter. Eddie är ju en skitunge men har iallafall charm ( + så duktig skådis!)

   Eddie då han är jobbig (men blir bättre i sista säsongen) samt Martin då han är otrevlig och respektlös

  Amanda Schulman la upp på Insta stories om att hon har ny lägenhet. Har de flyttat eller bara renoverat?

   De har flyttat igen 😅

    Jaså! Helt missat. Har Amanda snackat om det i podden eller hur vet du? Tack / Med vänlig hälsning, sjukt att jag ens undrar 😂

     Ja i podden men också på Instagram (story)😊 Minns inte riktigt varför, tror det kanske var för få rum för att barnen skulle få varsitt 🤔 Plus att hon verkar ha ett stort behov av förändring/förnyelse 🙈😅

   Men har de skaffat hund?

    Japp!

     Oj jaha trodde Alex hatade hundar 😬

      Det är nog inte han som bestämmer i det hushållet

   Tror inte dom flyttat men dom har köpt till lägenheten bredvid deras befintliga i huset som dom redan bor i och i samband med detta renoverat:-)

    Just det, det var i samma hus! Men det var väl ändå en ny och större lägenhet de flyttade till, inte att de gör om två lägenheter till en? 😊

     Jo dom slog ut väggar emellan

      Aha, då lyssnade jag inte så noga 😊

  Och maten blir bara dyrare och dyrare. Hur sa det sluta. Inte kul.

   Tur att det är mycket svamp i skogen!

   Ja, jisses vad dyrt. Handlade idag. Stor Bregott för 65 kr, kaffe för 66 kr, stor creme fraice för 38 kr. Ett paket mjöl för 38 kr! Nog en dyr mataffär men ändå….

    Helt vansinnigt.

    Va? Kostade mjölet 38:-

    Har inte handlat mjöl, pasta och tvättmedel sedan tag gjorde en riktig storhandling i början av året. Skulle köpt ännu mer tydligen

     Mycket spannmål odlas i Ukraina

      Sverige är självförsörjande på spanmål. Så länge vi fortsätter att köpa svenskt d.v.s.

   Kommer typ få börja handla efter bara reklambladen snart. Och typ redan nu, börja köpa det som är billigt och frysa in.

    Jag blev faktiskt medlem i ytterligare en mataffär nu i veckan, för att kunna handla mddlemsvaror. Laddade ner appen så jag kan ha koll på erbjudanden. Handlar alltid i kort-datum-kylen.

   Jag har verklgien inte alls märkt av detta med matpriserna? Dock dricker jag inte kaffe, är sparsam med mejeriprodukter och äter inte mjölmat, och som jag förstår det är det dessa varor som ökat mest?

    Det var erbjudande på gurkor på min affär. 2 st för 48 kr!

     Va?? Vad var det för affär? Helt jävla galet ju!

      ICA Maxi

     Oj?? Jag som reagerade när svenska gurkan gick från 10 till 15, på en Ica Kvantum.

      Va? En gurka på Willys kostar ju typ 27 spänn där jag bor. Smått bisarrt när man betänker att en gurka dessutom består mest av vatten..

     Det är ju dock säsongsbetonat och inte första gången gurkan är dyr.

      Fast en gurka kostar 26.90 på Willys i min stad, vägrar och åkte till Lidl.. Där kostade en svensk gurka 6.90. Sjukt. Och kom inte och säg att kriget drar upp priset, det är handlarna som utnyttjar situationen!

       Absolut är det så. Varken pandemin eller kriget har höjt priserna så extremt.

    Pågens Levain har gått från 29.95 till 42.95 på ett par veckor.

    Frukt och grönt har blivit svindyrt ju. Vanliga tråkiga äpplen för 45 kr/kg.

    Jag tycker det märks stor skillnad. Allt är fasiken dyrare. Sen att handlarna smyghöjer är ju under all kritik. Experter uttalade sig om detta, allt går givetvis inte att skylla på pandemin och kriget. Utan de höjer för egen vinning. Vi kunder får betala ännu mer 🙁

   Tror att det kommer att bli värre för det är inte bara matvarorna som kommer att stiga i pris. Själv är jag beredd på att redan nu dra ner på allt jag kan och handla smart. Finns många kronor att hämta på att skriva inköpslista och handla varor med kort hållbarhet som är nedsatta.

   Hurra för Karma och Too Good To Go! 🥳🥰

  Nån som kan berätta lite om hur det är att bo i Årsta, Stockholm, specifikt runt valla torg? Är det ett bra område? Min bror och hans tvååring har fått erbjudande om en lägenhet där men varken han eller jag har koll på området.

   Jag bor i Årsta sen 20 år tillbaka. Tryggt som tusan. Drömstället att bo på om man inte vill att något ska hända. Jag låser inte ens dörren när jag går ut. Lugna, skötsamma människor bor här. Allmänt extremt lugnt och tryggt.

    Bor du långt ifrån valla torg? Tänkte på kommentaren här under. Tack för svar!

   Årsta är suveränt men har inte lika bra koll på hur det är att bo i Valla torg. Området känns ju lite ruffare och mer eftersatt än övriga Årsta.

    Valla torg hör inte till Årsta eller är det en sämre del av Årsta? Tack för svar!

     Det tillhör men skulle säga att det är den sämre delen av Årsta. Vågar dock ej svara på om det är otryggt där.

   Min pappa och hans fru bodde i Årsta nära Valla torg i säkert 10-15 år innan de flyttade för ett par år sen. Jag var inte där så ofta, kanske nån gång per år, bor själv långt därifrån. Men har aldrig hört honom prata negativt om området, vad jag vet trivdes de toppenbra.

   Bott i andra hand vid Valla torg, min upplevelse är inte den bästa men det var nog färgat av sunkig lägenhet i bottenvåning och att det var under vinterhalvåret och jag trivdes inte riktigt 😅 Det var väldigt lugnt område men inte så mysigt direkt.. Småjobbigt att timea in tvärbana eller buss för att åka till gullmarsplan för att ta tunnelbanan. Det som var plus var att kunna gå längs med vattnet. Nä nu låter jag sjukt negativ, men hade jag fått erbjudande om en lgh hade jag nog tagit det ändå.

    Ps, jag hyrde hyresrätt i andra hand i valla torg. Vet inte vem första-hyresvärden var, kanske är det samma i alla hus däromkring? Men lägenheten var tyvärr ganska sunkig, så om de har möjlighet att få se bilder eller gå på visning skulle jag råda honom att göra det.

   Det byggs och har byggts väldigt mycket nytt i området och dessa hus ser trevliga ut med mycket grönt runtomkring och med stora härliga balkonger. Sen finns det den äldre bebyggelsen av ganska trista gråa höga hus men som sagt området verkar dom satsa på mycket så det har fått sig ett uppsving! Ni får åka dit och spana in läget:-)

   Flyttade från Årsta för ca ett halvår sen, bodde dock inte vid Valla torg utan mer i centrum. Älskade att bo där, lugnt område, mysigt att promenera vid Årstaviken men finns ändå lite liv och rörelse. Gick ofta förbi Valla torg när jag var ute och promenerade och har aldrig upplevt att det skulle vara något farligt område eller så

  Varför tycker folk det är okey att gå in med skor bara för det är sommar? Hatar när mina kompisar kommer hit och springer ut och in med sina skor. Säger till dem varje gång men de verkar ha jäkligt kort minne och jag får dammsuga grus hela tiden.

   Hellre det än att behöva se andras barfotafötter🤢

    Jag förstååååår inte varför folk är barfota! Inbillar mig att alla mattor luktar fötter.

     Inte jag heller! Är det I vissa skor men aldrig när jag måste ta av dem hos någon annan.
     Så äckligt också med det där lite ”klibbiga klickljudet” som kan bli av varma fötter på ett golv. Snälla folk, ta på er strumpor😂🙈🤢

   Ogillar starkt när folk går in med skor! Utomlands gör typ alla det – hade aldrig pallat ☺️

    Haha ja USA är värst, där man går in med ytterskorna på heltäckningsmatta. Äcklad varje gång haha

   Det gör alltid min pappa när han är på besök och jag blir också irriterad. Känner mig också stressad för det känns som att han liksom är redo att gå i samma stund som han kommer!?

  Nån mer med jobbångest?? Börjar på måndag och mår sååå dåligt. Söker nya jobb men kommer inte ens till intervju. Tycker att jag har ett bra personligt brev, så allt faller nog på att jag inte har utbildning eller erfarenhet.. Har ej råd att plugga och får inte läsa på cvl pga högskoleutbildning.

  I vintras mådde jag skit så skadade min fot och blev sjukskriven i tre veckor. JA jag vet att det låter sjukt… men jag vill inte sjukskriva mig pga mitt mående.

  Nu ska jag dra täcket över huvudet och hoppas på en bättre dag imorgon.

   Vet hur det känns, det är fan hemskt att hata sitt jobb och må dåligt där 40 timmar i veckan. Sen är det hemskt att inte ha ett jobb också, så inte bara att säga upp sig 🙁 jag håller verkligen mina tummar för att du hittar något nytt snart. Sök allt möjligt och se vad som kan bli aktuellt för dig!
   Håll ut, för det brukar komma ut mycket tjänster under hösten.

   Oj, skadade du din fot med flit? Då har det gått lite väl långt tänker jag. Snälla sök hjälp, att bli sjukskriven för mental ohälsa är väl inte hela världen? Varenda kotte lider eller har lidit av det typ.
   Annars försök ännu hårdare byta jobb/sysselsättning. Någon kortare yrkesutbildning kanske? Typ målare? Vad som helst bara du byter! Bemanningsföretagföretag finns ju också.. Skribent, typ skriva reklamannonser.
   Du är värd bättre än du har det nu iaf!

  Hej på er! Söker desperat efter sköna, hållbara och dressade leggings lämpliga för kontorsmiljö. Har någon vänlig själ tips? Tack på förhand!

   Lululemon! De är dyra men håller länge och har leggings som ser mer ut som byxor och funkar till jobbet.

  Blev Vanessa Valderramas assistent Bea avskedad pga sin gravidtet?

   Jag undrar detsamma!

  Skrev i ett tidigare öppet spår men fick bara ett enda svar så provar igen ☺️

  Någon som genomgått en näsplastik som skulle vilja dela med sig utav sina erfarenheter? Fick ni några komplikationer? Vilka frågor ska man ställa på konsultationen? Blev ni nöjda? Hur lång tid tog det innan det värsta av läkningen var över?

   Jag opererade min 2014 när jag var 20 år gammal, bästa jag gjort. Inga komplikationer och väldigt nöjd. Hade inte ont en enda gång, det ända som kändes var när tussarna i näsan skulle dras ut efter operationen men det var över på 15 sekunder.
   Var väldigt svullen i hela ansiktet (panna, kinder) och blåmärken under ögonen. Det värsta var borta på 2 veckor ca men det var först 3-6 månader efter man verkligen såg resultatet.

    Dock beror det ju på vad för slags operation de tänker göra och vad problemet är från början.
    Lyssna på vad läkaren säger går att göra etc.
    Följer en som fick stora problem. Men så gick hon inte efter första läkarens rekommendation. Att hon antingen kunde göra ngt åt andningsproblemen eller utseendet och kanske inte exakt det utseende hon var ute efter. Hon gick istället till en andra läkare som hävdade att han kunde göra båda. Slutade sådär

     Jag gjorde en i våras, typ 3,5 mander sedan.
     Läkningen var lindrigare än vad jag förväntat mig. Gjorde ingen stor korrigering men valde ändå öppen teknik då det ger bäst resultat. Nu är ju inte slutresultatet synligt förrän efter 1år men är nöjd so far.
     Var nojjig över narkosen och läkningen men om något har min bild av seriös privat vård/plastik operationer stärkts. Alla var extremt hjälpsamma och gulliga.
     ångrar att jag inte gjorde det tidigare

  Hur länge hade ni dålig hy efter att slutat med p-piller? Andra biverkningar?

   1år och still going… 😩

   Inte alls. Märktes inte när jag varken började eller slutade med piller.

   2 år!