Ellinor Bjurström besviken på svenska vården

Efter att ha hittat en knöl i sitt bröst så vände sig en orolig Ellinor Bjurström till sin vårdcentral. 
De skickade en remiss för mammografi å hennes vägnar, men nu har Ellinor fått veta att hon inte kommer prioriteras, trots att hon har bröstcancer i släkten och att hennes mamma behandlades med cellgifter för just bröstcancer.
Istället har hon fått en tid för mammografi i oktober.

Många av kommentererna handlar om att hon ska ligga på, vända sig till andra vårdinrättningar och vägra acceptera sin låga ålder som ursäkt för att knuffas bakåt i kön.

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fy, vad upprörd jag blir. Upptäckte en knöl i bröstet 2021. Gick till läkaren som skrev en remiss till mammografin. Fick tid snabbt. Det var bröstcancer. Väldigt aggressiv typ av bröstcancer. Stadie 3. Hade jag väntat några månader till hade cancern spridit sig, den hade redan börjat göra det när jag sökte vård (jag genomgick täta kontroller), men deb lyckades gå tillbaka.

  Visst är genomsnittsåldern för bröstcancer typ 70 år men vi unga kan också få cancer! Vi ska tas på allvar när vi söker vård.

   Har exakt samma historia, kände knöl i bröstet 26 år gammal. Fick tid på vårdcentralen dagen efter jag ringde och tid för mammografi, ultraljud och biopsi dagen efter remiss skickades från vårdcentralen. Var aggresiv snabbväxande bröstcancer. SÅ viktigt att även vi unga får komma på undersökning snabbt. Även om det är väldigt ovanligt, så får även unga bröstcancer. Samma som du, hade jag väntat x antal månader hade förmodligen min cancer hunnit sprida sig längre än lymfkörtlar i armhålan, då den hade väldigt snabb tillväxtgrad.
   Tackar den snabba vården jag fick för att jag lever idag!

    Ja. Jobbar själv inom vården och tycker det låter märkligt att hon får vänta så länge? Brukar vara SVF vid knölar i bröstet på kvinnor – tid inom iaf 48h till VC och sedan snabbremiss för mammografi och punktion.

     Kan det vara den stora vårdskulden efter pandemin?

     Jag hade misstänkt bröstcancer och fick remiss för mammografi på tre veckor.

     Man ska inte behöva vänta i månader?!
     Får hoppas att hon väljer att boka en tid hos en privat klinik.

      Men detta var innan pandemin för 3-4 år sedan.

  Hon får skicka ett ”tack”-kort till Svensonius.

   Rösta på Svenonius för mer av samma!

   Hoppas att den kärringen åker ut efter valet! Totalt vidrig i sin politik. Ps*****t!

    Politiken visst men tycker nästan hon är vidrigare imperatorn. Hur kan man vara så oförstående och ha ett sånt översittarbeteende? Ofta är det ju politiskt spel men hon är så extremt bortkopplad att man undrar om signalsubstanserna kopplar rätt…

     Hon är en klockren ps*****t!

  Man vill inte ha ett sånt här styre i Stockholm. Dags att rösta bort det nu till valet.

   Och få den fungerande vården i Västerbotten menar du?

    Kära Anonym,
    Det ena behöver inte utesluta det andra.

     Fast det gör det ju. Antingen har man ett styre som blir motarbetat av opposition. Eller så ger man oppositionen styret och det enda som händer är att de byter roller med varandra där fd. styret har blivit opposition och motarbetar.

     Det enda som blir i slutändan är förändringar som både styret och opposition gemensamt tycker är en bra idé. Oavsett vilka det är som sitter vid nuvarande styre.

    S är tyvärr lika jäkla illa idag. Tyvärr, för de var bra en gång i tiden. Vill du ha förändring måste du rösta V.

     Men nej inte heller V. Känns lite hopplöst då allt bara är tomma ord och noll som faktiskt förändras.

      V har alltid gjort allt för att motarbeta vinster i välfärden och allas rätt till lika vård. Men sen har de aldrig det inflytandet i riksdagen som krävs för att få igenom det. Om någon i det röda blocket är rövhattar i den här frågan är det S som lovade ta bort den fria vårdmarknanden om de skulle ta över efter att M införde den. Vad bra det gick 😒

       Kommunism är inte lösningen. Läs på lite.

        Tror du seriöst att Vänsterpartiets politik är samma sak som kommunist så kanske du bättre hör hemma i USA med dina likasinnade.

         Läs på som sagt om vänsterpartiet och kommunism. Inte länge sen de tog bort det ordet ur namnet. Men samma politik. Som Putin kommer ur.

     Fast när det gäller vården är det ju bara en enda region som är röd. Så hur illa S är vet vi ju inte.

      Fast det vet vi ju i Skåne att det inte är annorlunda. Sämst löner i landet dessutom har vi som vårdanställda i regionen.

   Ja rösta bort dom. Finns även många äldre som arbetat och betalt skatt som får vänta länge på vård. Sverige börjar ju gå åt skogen. Fruktansvärt och fel är det.

   Jag håller med dig, likadant styre i Gbg och funkar lika illa här. Rösta rätt i höst, det kommer bli ännu värre annars, mer privatisering med ännu färre tider på allmänna vårdcentraler mm. Sjukvård & skolor skall inte vara en instans för vinstdrivande verksamhet.

    Vad har dessa verksamheter för incitament för att förbättra sig om de inte tjänar något på det?
    Hur ska vården bli bättre om ingen vill förändra och förbättra?

     Vi skall ju inte prata politiskt härinne, men inte fasen blir det förbättringar för att tex en enhetschef vill visa sig på styva linan (för att kunna klättra uppåt i karriären) och lägga en så stram budget som möjligt. Att vinsten (via stram budget=mindre personal osv) då skulle återinvesteras för att ”förbättra”, till vilket pris då? Månadslånga väntetider, mindre personal som redan går på knäna osv. Hittills har det ”återinvesterats” i form av skrytbyggen mm. (vad förbättras av det undrar jag?)

     Fast vad är det för neoliberal bullshit om att man ska behöva få pengar/vinst för att vilja förbättra? När staten driver vården är det inte med vinstdrivande syfte utan för att tillförse medborgarna med adekvat och värdig vård.

      Ja jävla trams

      Ja så blir det när neoliberalerna krokar arm med neokapitalisterna. Man omfördelar skatteintäkterna rakt ner i fickan till ägarna bakom riskkapitalbolagen.

   Gulligt att folk tror att sossarnas ”skola-vård-omsorg”-mantra faktiskt betyder ett skit.

    Betyder det ett skit för något parti? Alla partierna kommer bara med floskler. Tycker miljöpartiet gjorde ett bra arbete med att lyfta miljöfrågorna men deras invandringspolitik är verklighetsfrämmande. Politikerna ger sig själv förmåner och verkar mest intresserade av att plocka så mycket som möjligt till sina egna fickor.

  Förjävligt. Och en ganska exakt beskrivning av hur vården ser ut idag. Tycker synd om alla sjuka och alla som jobbar inom vården…

   Sökte akut vård på barnakuten för mitt nyfödda barn (10 dagar gammalt), en fredag natt. Fick till svar, efter att ha träffat en ssk: ”vi får faktiskt inte rekommendera X eller Y, vi får inte rekommendera medicin heller, du får avvakta tills måndag och kontakta din BVC. De känner dig och barnet bättre”.

   Rena rama i*ioti. Min BVC känner oss inte alls när de bara har träffat mig och barnet EN gång? Och varför skulle de kunna rekommendera något med inte ssk som förhörde sig med en läkare på plats? 😂 Så konstigt allting. Var så sjukt besviken när jag gick därifrån.

  Jag hade ingen knöl i bröstet men det gjorde jätteont med olika typer av smärta. Har heller ingen ärftlighet av bröstcancer. Jag fick snabbt tid till husläkaren (bor i Stockhilms innersrad) som undersökte mina bröst och sa att hon tror inte det är nåt farligt men att dom skickar till mammografin med låg tröskel. Så hon skickade remiss och jag gjorde manmografi ca 5 veckor senare. Ingen bröstcancer.

   Varför gå genom vc? Det är väl inte nödvändigt? Det finns många olika bröstmottagningar. Ring direkt dit. Det har jag själv gjort.

    Eftersom bröstmottagningen jag kollade upp krävde remiss. Remissen fick jag från husläkaren.

    ”A / 18:16
    I Region Stockholm är det remisstvång för mammografi, jo.”

     Jag gick till bröstcenter på SÖS utan remiss.

      Du kan gå till en bröstmottagning utan remiss men då får du göra det som privatpatient. En mammografi och ett eventuellt ultraljud, kanske dessutom biopsi, går då på flera tusen kronor. Remiss får du om läkaren misstänker bröstcancer, annars ska du gå på din vanliga mammografiscreening.

      Själv går jag privat just eftersom jag vill komplettera mammografin med ultraljud (det borde egentligen göras som standard i screeningprogrammet eftersom det faktiskt inte är helt ovanligt att en vanlig mammografi missar cancer, särskilt hos kvinnor med så kallade täta bröst, men det finns det inte pengar till).

      Till den som hade haft ont i brösten (brösten) och blev orolig, där det sedan visade sig att det inte var cancer:

      Värk/ömhet i brösten är mycket sällan ett tecken på bröstcancer. Det handlar oftast om hormonell påverkan, som kan förekomma även efter klimakteriet, eller helt enkelt om att man överansträngt muskulaturen i regionen och känns oftast på utsidan av bröstet, upp mot armhålan. Det man ska vara obeservant på är i stället just knölar, att brösten ändrar utseende, indragningar i brösthuden eller bröstvårtan, vätska eller blod från bröstvårtan eller allmän så kallad apelsinhud.

      Slutligen tycker även jag som läkare att det låter väldigt märkligt att kvinnan som inlägget handlar om skulle ha fått beskedet att hon tvingas vänta så här länge. Absolut kan nämligen även unga kvinnor (hon ser ut att vara hyggligt ung) drabbas av bröstcancer och tyvärr är det så att det är just i den gruppen cancern ofta är aggressiv.

  Jag bor i Stockholms innerstad och sökte i början av sommaren tid hos min husläkarmottagning pga oro för bröstcancer. Fick tid inom tre arbetsdagar. Läkaren var inte orolig för cancer efter att ha undersökt mig men sa att han kunde remittera mig till mammografi ifall det skulle lindra min oro (har mycket bröstcancer i familjen). Tackade ja till detta och fick tid för mammografi drygt 3-4 veckor senare och väntar nu på provsvar.

  En kompis till mig tog tag i att söka efter att jag gjort det och är inbokad på mammografi i september.

  Det är förjävligt det Ellinor beskriver och det ska ABSOLUT inte få vara så, men jag vill också dela min upplevelse då jag är så otroligt nöjd med det bemötandet jag fått och hur de hanterat mina symtom och oro.

   I Stockholm får man alltid tid för mammografi om man har en knöl i bröstet, oavsett vad läkaren tror. Det är toppen!

  Så olika det kan vara. Hittade en knöl i bröstet för 2,5 mån sen, fick komma på vårdcentralen samma dag och sen har blev med mammografi mm i en rasande fart och det visade sig beöstcanser. Nu har jag kört 3 kurer med cellgitfter allt har gått så bra om än mått skit men allt i vårdkejdan har fått smidigt! Tänk ändå att det är i semestertider! Mer än nöjd med vården här i Sundsvall!

   Oj, vilken traumatisk sommar för dig. Hoppas du aldrig behöver gå igenom något sådant igen och att du blir helt frisk! ♥️

    Tack ♥️ All kärlek till er alla som kämpar där ute med smått och stort 🤗

   Ska tillägga är 38 år så ganska ung ändå för bröstcancer.

   Krya på dig! ❤️ Krossa skiten nu så du blir frisk!!

  Det är fan katastrof!!!!!!
  Att vänta 9 månader från att man ringt är fruktansvärt. Vad arg jag blir! Skulle ALDRIG kunna acceptera det läget utan ringa och ligga på som en galning, jag hoppas hon gör samma!

   9 månader? Ringde i april, första tiden i juli, andra tiden i oktober. Borde till och med vara inom vårdgarantin, eller? (Sen håller jag med om att det ska prioriteras när det finns i släkten, självklart. Men 9 månader var det ju inte)

    Ja… 3 månader från att hon tog kontakt så inom garantin. Vet inte hur det funkar om vårdgarantin gäller till andra besöket ockå eller endast tills första vårdmöte. Man tycker ju att när hon väl kommit in så borde det ju inte dröja flera månader mellan kontrollerna.

     Fast är det välgrundad cancermisstanke ska SVF startas då går det fortare.

   Vårdades i Frankrike för samma grej en knöl och fick tid dagen efter för mammografi, var ingenting att oroa sig för men helt ärligt mer värt att flyga till Frankrike och gå till läkarna där än att vänta i Sverige

    Anon 15:28
    Folk i Amerika skämtar om att det är billigare att flyga till Spanien för att höft opereras. Gå på rehabilitering och bo där länge för samma pris som det skulle kosta att byta ut höften i Amerika.

    Behöver inte vara Frankrike utan nåt land där mammografi etc kan köpas av privatläkare.

    Bor i Norge och fick komma dagen efter jag ringde. Då hade jag känt en knöl i ett par veckor utan att våga ringa. Den var lyckligtvis en godartat. Vi har fastläkarordning och en läkare att förhålla oss till och sjukvården fungerar utan större problem. Tycker att det verkar knepigt med den svenska sjukvården numera.

   Har nu väntat i 13 månader på att dra en visdomstand som är röten. Ringde nyligen och bad om en ny uppskattad tid (första brevet var ”väntetid ca 6 månader”) nu står det ”ca 6-8 månader” 😀 fick jag nu då. Så 13 månader + eventuellt 6-8 månader till… eventuellt… Orkar inte mer!!

   Anledning är att den måste opereras ut och det är tydligen högtryck hos sjukhustandvården, och alla är sjuka hela tiden.

    Går det att göra privat? Har själv tagit bort visdomständer både på sjukhus (operation) och hos privattandläkare.
    Tycker tandläkarläkarvården som vuxen i den privata vården fungerar jättebra. Problemet med den offentliga tandvården just nu är ju att alla nyinvandrade personer har ett väldigt stort tandläkarbehov så det är brist på vård. Egentligen gäller detsamma inom den vanliga vården då invandrare har ett större vårdbehov än etniska svenskar.

     Det stämmer tyvärr

    Du kan vända dig till privat tandläkare och få remiss till privat käkkirururg.
    Men ja vi har enorma remissköer sen pandemin när mycket stod stilla och vi hade materialbrist. Jobbar innom annat specialist område än käk men just nu kämpar vi med att få in alla som väntat för länge.
    Det är dessutom brist i Sverige på specialister i Tandvård vilket inte gör det lättare

     Ja det kan man skriva under på . Väntar tålmodigt på operation.

  ring ks mammografi el bröst centrum. fått komma utan remiss.

   Men det var ju ks hon kontaktade…

   Det var förut. Nu är det remisstvång.

  Upptäckte en knöl i bröstet för ett par år sedan. Fick tid på vårdcentralen samma dag, mammografi och ultraljud veckan därpå. Var så tacksam över att få tid så snabbt, men som sjuksköterska vet jag att det sällan är en självklarhet. Vården ska inte vara beroende av var man bor, vad man söker för eller vem man är, men tyvärr är det lite för mycket ”rysk roulette” idag. Just kvinnors symtom nedprioriteras även mer ofta än symtom hos män. Så ja, ironiskt nog ska man inte bli sjuk eller vara kvinna…

  Byt vårdcentral. Idag!

   Skit i vc. Man behöver ingen remiss.

    I Region Stockholm är det remisstvång för mammografi, jo.

     Region Stockholm = Korrupta Moderater

  Detta är ju helt sjukt!! Jag bor i ett sydamerikanskt utvecklingsland och inte ens här skulle det ta så lång tid. Hur kan ett liv inte prioriteras högre. Fy fan..

  Och folk undrar varför människor går privat. Satan vilken tur att det finns alternativ (dyrt , men ibland det enda valet)

   Väldigt ”tur” att välfärden urholkas så att den offentliga vården blir kass. Klart att privata alternativ ser bra ut då. Ganska utstuderat.

    Det är inte det som det beror på. Var god läs på vad välfärd betyder. Sen kollar du upp bidragsfusk, arbetslöshet, slöseri med skattepengar samt tveksamma bistånd. De gärna över antalet mellan chefer inom landsting och kommunala arbetsplatser också

     Ö? Vad god läs på vad olika saker kostar och att bidragsfusk på arbetslöshetsersättningen inte belastar regionerna – dvs de som bedriver vård. Inte biståndet heller. Eller försörjningsstödet. Bara svenoniusslöseriet.

    Jadu.. Jag bokade provat tid för cellprov (idag faktiskt lol ) eftersom min region prompt sa att jag minsann hade tagit ett cellprov för ett år sedan, så får snällt vänta (trots tecken ) så om inte privat vård hade funnits , då hade jag säkert fått en tid direkt och mina skattepengar hade absolut inte gått till människor som utnyttjar bidragssystemet . Dumma privatisering 😩

     Provtid* ofc

     Så man tappar inte sin plats i kön efter det? När man går privat?

     Jag har också velat gjort cellprov oftare. Hade grava cellförändringar som opererades bort. Sen koll två ggr om året, sen en gång om året. Fick höra att det skulle fortsätta så tills jag var 50. Men rätt som det var får jag bara gå vart tredje år. Och vill jag komma innan så räknas tre år från det.

      Nej precis det gör du inte . Jag gjorde 2021, nästa gång blir remiss 2024 sa dom , så därav tar jag det privat nu. Har inget val

       Tack för svaret. Tycker det är galet att vi inte blir lyssnade på. Hellre ett prov för mycket än tvärtom.

     Så du menar på att problemen inom vården beror på folk som utnyttjar bidragssystemet? Jag fattar inte? Att vården i princip är avgiftsfri innebär ju inte att en massa människor springer och söker vård omotiverat samt också får en massa omotiverad vård de inte behöver.

      Jomen vet du, det är faktiskt det folk gör. Dagens ”jag,jag,jag”- mentalitet speglar av sig i vården också. Minsta lilla krämpa och vård ska sökas med en gång istället för att se om värken i tummen kanske är över imorrn. Närmaste akutmottagning består till största del av sökanden med problem som gott och väl kunnat vänta till VC öppnar nästa dag. Detta tar resurser från de som verkligen behöver vård.

       Myt.

        Ingen myt alls. Arbetar i vården liksom också har vänner som gör det. Alla håller med om att det överkonsumeras vård. Varit om folk som sökt pga magont i en kvart(!?!) O de som varit torra i munnen. Folk har inget begrepp eller intresse av egenvård i dag utan söker hellre vård.

  Blir så ledsen när jag läser detta. Vår skattefinansierade vård har blivit ett lotteri. En del har tur och får hjälp andra prioriteras ner eller bort.
  Vi måste begränsa riskkapitalbolagens vinstuttag och erkänna att vårt experiment med skattefinansierade privata vårdbolag och skolor är ett fiasko som enbart gagnar ett litet fåtal. Vi är det enda landet i världen som get skattepengar till riskkapitalbolag. Det är Robin Hood fast tvärtom.

  Undrar lite varför hon väntade mer en 2 månader med att ringa till vårdcentralen?

   Ja eller hur, det reagerade jag också på.

   Kanske för att hon trodde eller hoppades på att knölen skulle försvinna av sig själv. När hon insåg att den inte berodde på mens osv så ringde hon. Eller så blev hon rädd och stoppade huvudet i sanden en stund. Oavsett spelar det ingen roll, så länge som hon väntar ska man inte behöva vänta. Gissningsvis berättade hon för vårdcentralen att hon avvaktat ett par månader.

  Var med om liknande i våras. I februari i år fick jag tid på vårdcentralen för att undersöka en knöl i bröstet, men tid för mammografi och ultraljud fanns först i juli (dessutom i en stad 2 timmar bort då det inte fanns tid i min stad). Knölen visade sig vara godartad som tur var men tänk om det hade varit cancer..

   Ja det är många som har många timmars resa för en undersökning. Orättvist för de som bor i glesbygd

  Så märkligt at det skiljer så beroende på vilken husläkarmottagning man tillhör, sorgligt.

   Men det beror inte på husäkaren.
   Ring direkt till bröstmottagningen.
   Finns på fler ställen. Jag skulle aldrig gå och låta min vc läkare klämma på mina bröst.

    Som tjatats så många gånger på denna tråd så vissa regioner kräver remiss till mammografi. Man kan inte ringa dit och beställa tid själv.

     Om du ringer bröstmottagning och får tid, så kollar den läkaren ditt bröst och skickar dig till mammografi. Ofta i samma lokaler och samtidigt.

    Jag hade inget annat val. Låter helt sjukt men hamnade hos en gubbe (dansk) på vårdcentralen. Hade hoppas på en kvinnlig. Han klämde och kände på mina bröst och blev mer och mer andfådd. Han kände knölen i ena bröstet men ville jämföra med det andra flera gånger (inget konstigt om han gjort det en, två ggr men han tog verkligen chansen). Jag ska bara känna en gång till också fortsatte han att klämma. Usch jag kände mig smutsig efteråt.

    Men huvudsaken var att jag snabbt fick remiss till sjukhuset och de hittade inget konstigt.

     Jag hade också en dansk, var detta i Norrbotten? Kände mig också smutsig men fick en snabb remiss… trodde man skulle få en kvinnlig läkare

      Det är ju bara att kräva en kvinnlig läkare? Visst, du kanske får vänta längre pga det, men det är ju absolut möjligt.
      Stå på dig och kräv det du känner dig bekväm med!

  För ett par år sedan hittade jag en knöl i bröstet. Ringde bröstmottagningen och dom beklagade att det var lång väntetid. (Trodde då att jag skulle behöva vänta jättelänge.) Men dom hade ingen tid till mig förrän om 9 dagar. Dom hade nämligen annars som policy att erbjuda tid inom en vecka.
  Men jag fick komma dit efter 9 dagar och då gjordes mammografi, undersökning, ultraljud och biopsi samtidigt.
  Hade tur och det visade sig vara en lite ovanligt cysta bara.

  Hur fasen hittat man knölar i brösten? Mina bröst är fyllda av massor med små knölar och inte jämna alls (har varit så sedan jag var tonåring dock). Har jag konstiga bröst eller har alla massa knölar och ojämnheter i brösten?

   Jag har likadant, kommer inte ihåg vad det kallas men läkaren nämnde nåt om det när jag hade hittat en knöl som ”stod ut”. Inte så ovanligt att ha det så, å jag kände tydligt skillnad på de vanliga ojämnheterna och knölen (som inte var nån cancer som tur var).

   Man ska vara uppmärksam på nya knölar. Därför viktigt att regelbundet känna igenom brösten 😊

   Jag tänkte skriva något liknande. Jag vet inte vad som är en ”ovanlig” knöl och vad som bara är vanlig.

   De ”vanliga” knölarna som alla har i brösten är väl typ fett och sånt?

    Ja men hur vet man skillnad på de ”vanliga” knölarna och en farlig knöl? Jag har alltså så mycket ojämnheter att jag absolut inte kan hålla koll på om det är en ny eller gammal.

     Men du lär väl märka om nåt ändras, eller trollar du bara?

      Du kan väl läsa vad S skriver? Nej, hon har alltså väldigt mycket knölar, liksom många kvinnor, och då är det oerhört svårt att känna om något förändrats.

       Jag har läst. Och jag har själv många knölar i brösten, men känner igenom brösten ofta och märker därmed när något förändrats. Men förstår om det är svårt om man bara känner nån gång ibland.

        Jag känner varje månad efter mens och har alltså hundratals knölar i brösten så det är OMÖJLIGT att veta om det är en ny eller gammal knöl jag känner på

    Knölarna man känner i sina bröst är mjölkkörtlar.

   Jag har också knöliga bröst. Ont ofta i ena. Hittade en extra tydlig liten knöl för ca 15 år sedan, ringde och fick tid samma vecka. Ultraljud och mammografi två veckor senare. Som tur var det inget. Min mormor hade bröstcancer så de ville kolla mig snabbt.

   Jag fyller 40 i år (december), är det efter födelsedagen man blir kallad på mammografi? Eller är det året man fyller 40?

    Året man fyller.

     Ok tack då borde jag alltså bli kallad i höst.

   Jag har också tät bröstvävnad med mycket körtlar. Det är svårare för oss att känna förändringar så vi måste bara vara extra uppmärksamma. Du kanske kan försöka memorisera de lite större ”knölarna” du känner så att du vet om något nytt skulle sticka ut?

  Inte behövt undersöka några knölar men jag blir fan irriterad och undrar vem som prioriteras.

   Riskkapitalister, konsulter, mellanchefer…

    Jag är konsult…prioriteras ändå inte. Hahaha ringde 3ggr i oktober förra året + skrev på 1177. Läkaren skulle återkoppla. Det gjorde hon. Några dagar före jul med anledningen ”jag bedömde att det inte var så allvarligt”😂🤦‍♀️

     (Fortfarande inga knölar men en annan sak)

  Jo det verkar som att det är väldigt stor skillnad beroende på VAR man bor. Är inte helt säker på hur mycket regionerna eller länen (?) hanterar av vården själva men som sagt det varierar tydligen supermycket. Det har ju varit en del om det på UG på TV också i samband med t ex Corona och hur olika vård man erbjöds beroende på var man bor. T ex var tydligen jönköpingstrakten och vissa delar av norrland bra men skåne och stockholm (med störst befolkning) sämst, om jag inte missminner mig. Det är också lite som att man kan träna sig på att bli mer liksom pushig och krävande som patient och det låter som att hon har en del att lära där. INte för att man ska BEHÖVA vara pushig utan man ska ju få hjälp oavsett men min erfarenhet är att om man ligger på, klagar, går privat (om man kan/om det finns) osv så kanske det går snabbare. Men tyvärr är det nog så att har man otur bor på tättbefolkat ställe eller är gammal osv så kanse man inte alltid får tillgång till den vård man behöver i rätt tid. Har släkt i skåne och där är stora problem med cancervården patienter dör tyvärr pga får vänta för länge (inte bröstcancer utan jag tror det var lymfkörtel eller liknande). Hemskt ändå.

   Regionerna har ansvar för det allra mesta av hälso- och sjukvård. Jag kan därför bli irriterad när stockholmare ”är besvikna på den svenska vården”. Det är vården i Region Stockholm som de är besvikna på. Precis som du skriver så skiljer det sig en hel del åt mellan regionerna. Det är absolut inte ok med den vårdsituation som är på vissa håll, men dra inte hela Sverige över en kam. Och inse också att en region kan ha ett helt annat politiskt styre än det som sitter i regeringsställning.

    Precis, hoppas stockholmarna inser detta och röstar bort Svenonius och hennes gäng. En region som för övrigt går med överskott samtidigt som vården skriker efter resurser.

     Exakt samma i Gbg, stora vinster (pga ännu mer åtstramade budgetar där resurser behövs), så bygger man lite skrytbyggen mm för vinsten som människor fått betala för i form av väntetider inom bla vård & omsorg.🤮

     I Västerbotten har vi rött styre. Bland de längsta vårdköerna i landet. Vi skickar patienter till region stockholm för att vår region inte klarar av det.

   Här i Västernorrland brukar vi ha längst väntetid på cancervård i Sverige. Hemskt att regionen ska påverka om man klarar sig eller inte. Att människor dör för de inte får vård i tid (fattar att det är så över hela Sverige, men brukar ofta lyftas fram att cancervården här har lång väntetid).

  Vård i världsklass faktiskt! / Sossarna

  Tänk om fler svenskar flyttade utomlands och insåg hur dåligt sverige fungerar i de grundläggande funktionerna trots ett av de högsta skattetrycken i världen. Det där hade aldrig hänt i tyskland tex. Där de, ve och fasa, har sjukförsäkringar och det ligger små läkarmottagningar i varenda stadsdel.

   Det är inte sossarna som styr över vården. Läs på.

    Så många som tror att det är spadarnas fel att sjukvården är som den är…

    👏👍

   Men det var ju inte så här för 20-30+ år sen? Typ den bästa vården och skolan i världen. Så det har ju knappast med sossarna att göra. Personligen tror jag att en rekordstor folkökning på kort tid där typ mer än 50% går på bidrag spelar in 🤷‍♀️

    Alltid är det de där invandrarnas fel. Enkla lösningar, ut med dem bara så fixar sig allt! Vården, skolan, kriminaliteten, allt blir bra! Kanske löser sig även klimatproblemen, när man tänker på saken så måste de där gummibåtarna orsaka en enorm nedskräpning.

     Men fler människor sätter ju så klart ett större tryck på systemet, speciellt också när vi haft en så stor invandring från fattiga länder. Kräver ju självklart vårdresurser och är inget skylla på…

      Och vilka jobbar i vården?

      Ja det är faktiskt ingen hemlighet att tandläkartiden på folktandvården jag tillhör har jättedåligt med tider sen flyktingvågen 2015. Det har personalen själv erkänt. Vi är för många som tillhör den folktandvården så väntetiden är under all jävla kritik.

       Sök privat tandläkare då? Så slipper du vänta pga alla invandrare som tar din plats?

     Jag skyller på politikerna (och en stor del av svenska folket) som tyckt och tycker att det är en bra idé att det invandrar en medelstor svensk stad varje år. Vilket det gjort under en lång tid. Och det utan att integrationen fungerar och utan att man förstår att kommer det lika många som bor i säg Norrköping så betyder det att man också behöver ungefär Norrköpings kapacitet vad gäller skola, vård, äldreomsorg, socialtjänst osv. För alla med nån som helst slutledningsförmåga förstår man att det inte är möjligt på sikt. Vilket också visat sig på väldigt många områden i det svenska samhället.

     Vad gäller vården vore det klädsamt om man använde skattepengarna på rätt sätt! Sverige har betydligt högre skattetryck än de flesta europeiska länderna men ändå nästan minst vårdplatser per capita, minst poliser per capita and the list goes on… När ska människor ställa sig frågan vad skattepengarna faktiskt går till? Jag förstår Leif Östling som sa ”va fan får jag för pengarna”. När det gäller vård/skola/omsorg ska det alltid sparas men till utsatta områden och integration kan man fullständigt pösa ut skattepengar, det är som en aldrig sinande brunn med skattemedel som går till dessa områden utan någon som helst resultat. Inte konstigt att folk börjar tröttna!

      Oh Word!! 🙏🙏🙏

    Fast det var så här för 20 år sen också. Då dog långt många fler av de som fick cancer. Att vården är belastad beror inte på invandringen utan på att vi räddar fler liv. Lever längre. Har hittat på dyrare behandling osv osv

   Nu styr ju inte sossarna i så många regioner, i alla fall inte i Stockholm som detta gällde.

   Men snälla. Blir så jävla mörkrädd av att folk som inte ens vet vilka som styr vad får rösta. En enda region är s styrd idag.
   Vården = regionerna. Dvs styrs inte av regeringen.

  Hittade en knöl i bröstet precis vid vårtgården. Fick tid hos vårdcentralen men läkaren där ville inte skicka mig vidare till bröstcentrum. Krävdes 4 besök innan remiss till ks bröstcentrum för mammografi och ultraljud. Läkaren vid ultraljud skrev en remiss till punktmottagning och var oroad!
  Kommer till punktmottagning, möts av en man som säger att jag uppenbart tar upp tid för andra patienter. Att knölar som min knöl inte hör hemma hos dem. Han tar prov men lyckas inte sticka i knölen, sticker mig fem gånger innan han får ut något. Sedan dröjer det 6 veckor får då hem brev ”din knöl uppvisar inget som tyder på något farligt” ärendet avskrivs. Känner mig helt tom. Orkar inte börja om på vårdcentralen. Men på bröstcentrum sa de att man alltid är välkommen att vända sig direkt till dem! Även utan remiss!

   Men varför ska du börja om ifall du fått svar att det inte är något farligt?

    Varför hon ska söka på nytt? Kan ju vara så att med tanke på hur hon blev bemött så litar hon inte på läkare och hon känner att något är fel, magkänslan.
    Jag har träffat läkare som haft fel och det värsta gällde min son. Om jag inte varit på och tjatat om bård hade det gått riktigt illa.

     Jo fast oavsett hur man blir bemött så ljuger ju inte provsvaret? Fattar om de inte tagit prov och bara viftar bort henne men de fick ju material till en biopsi som de analyserat skriver hon? Och det svaret visade att det inte är något farligt?

     Btw behöver du inte svara så otrevligt om du nu ska svara i hennes ställe, det var ju henne jag ställde frågan till.

      Men kommentaren du svarar på var väl änd inte otrevlig?

  Tips! Om din vårdcentral inte har tid så ring till en annan. Man behöver inte besöka samma vc som man är skriven på. Man har rätt att söka vård på alla vårdcentraler. Min gamla vc hade inga tider, inte ens akuttider över huvud taget, och jag hade haft feber i 8 dagar och varit sjuk med andra symtom i 2 veckor när jag kontaktade min vc. Min dåvarande vc sa att jag kunde få tid om 3 dagar. Jag ringde en annan vc och fick tid samma dag, där konstaterade de att jag hade lunginflammation och jag bytte även vc efter detta.

  Det är därför man inte tvunget ska konsumera bort all deg man drar in, utan förslagsvis investera i aktiefonder så att pengarna finns när de behövs (och växer klart mer än på något surt bankkonto). Det kan vara till en privatläkare i Sverige, en operation i Danmark, insats till lägenhet eller pengar till pensionen (ja, även du kommer att bli gammal en dag, och då kan du glömma att staten tar hand om dig som du skulle önska).

  ”Mäh, jag har inte råd”-argumentet kan du skita i. Vad skulle du göra om inkomsterna minskade med säg tio procent? Lägga dig ner och dö? Nej, det skulle du inte. Du skulle hantera det, eller hur? Bra, då kan du spara tio procent av lönen. Om du inte klarar av det, så är det ingen som kommer att hjälpa dig med ditt liv.

   Du har helt rätt i sak, att en del måste se till att omprioritera och tänka lite längre fram än löningsdags. Man kan ju tex. kolla på programmet ”Lyxfällan” tex, där en del, med hyfsat låga löner, lever som de vore höginkomsttagare…helt galet. Dock finns det ju även en ansenlig andel människor som faktiskt inte kan spara nåt, de kanske lever på existensminimum.

   Vi betalar rejält med skatt och borde inte behöva ha ett privat sparande för att betala för samma saker en gång till….

   Jag betalar skatt.

    Hej anonym 17:33: det är just det saken gäller. Vi har ett minskande skatteunderlag som ska räcka till en befolkning där 504 000 är arbetslösa och lever på bidrag. Vi har ytterligare utgifter i form av förberedelse för Nato, utbildning av militär etc. Pengarna räcker helt enkelt inte till allt.
    Vård borde prioriteras men det faktum att vi har new public management – infört av socialdemokraterna inkl en lång rad beslut under Göran Persson (kommunaliseringmav skolorna, ett exempel)
    Så att rösta bort Svenonius spelar ingen roll.
    Anonym 15:47: så rätt du har. Man önskar folk började tänka istället för att tro att allt ska fixas för dem.

  Ett tips då jag tror att många går via vårdcentralen angående knöl i bröstet:
  Där jag bor (en bit utanför Karlstad) kan man kontakta sjukhusets bröstcentrum direkt utan att behöva gå via vårdcentralen och få remiss, gick väldigt fort. Har även varit med om det i Örebro och Borås.

  Det är sorgligt hur olika det är i landet när det kommer till vård och väntetider.

  Man hittar en knöl i bröstet i januari men väntar ändå till april för att ringa, förstår inte det med tanke på historiken med bröstcancer runt henne. Då om något borde man väl ringt redan i januari?

  Jag fick en tid väldigt fort för det fanns en tid,men på vårdcentralen förvarnade hon mig att det kunde ta flera månader eftersom de prioriterar äldre eftersom risken att det är någonting är större hos dem. (Äldre = över 40)
  Bor o Sthlm.

  Usch, man känner hennes frustration o ångest i inlägget, hemskt att det ska vara så men åxå rätt illa när man får som svar att man inte är prioriterad. Men det finns ju privatkliniker som hon kan vända sig till, borde väl funka att få en relativt snabb tid nånstans i landet iom att hon har bröstcancer i två rätt nedåtgående led i släkten tänker jag.
  Men man vet egentligen ingenting, förrän man vet det. Håller tummarna att allt kommer att se bra ut för henne🍀✊🏼🍀

   Fick förklarat för mig ang bröstcanser i fam, att bara om typ mamma o mormor fått canser i ung ålder, räknas det som ev ärftligt.

    Nej det stämmer inte. Bär du på någon av de kända generna ex BRCA1/2, CHEK2 osv. kan bröstcancern vara ärftlig.

  Ja. Vad ska jag säga? Är det här nyheter eller? Den svenska sjukvården har gått utför de senaste 10 åren. Sjuksköterskorna flyr sjukhusen pga ohållbar arbetsmiljö. Men ingen vill bry sig förrän de drabbar just de själva.

  Lider med personen i fråga. Läste i sydsvenskan idag om tvillingar som dog i moderns mage pga ”vårdmiss”. Det är verkligen dags att göra ngt nu.

   Håller med men tyvärr är det inte bara sjuksköterskorna som flyr vården. Undersköterskor lämnar också. Blir inte mycket utbildad personal kvar.

  lite samma för mig, hittade knöl i januari. Fick svar att avvakta och se om den försvinner då det kan vara en vattenfylld cysta. I april fick jag en rodnad. Mammografi i maj, fick svar att det är en svullen lymfkörtel. Sen flyttade jag, och sen dess har jag bara slussats mellan olika mottagningar

   Men varför måste du fortsätta kolla upp det om det inte är något farligt??

    En svullen lumfkörtel är inte nödvändigtvis ofarlig

  Så sjukt!

  Jag hittade en golfbollsstor knöl i mitt bröst och fick komma på mammografi/ultraljud/biopsi inom en vecka. Den var ofarlig men när den ändrade form efter graviditet fick jag kolla igen och då tog det kanske 4 veckor eftersom det inte var akut vilket är rimligt.

  Ledsamt nog inget ovanligt. Min mor är svårt sjuk i reumatism och har varit så i över 35 år. Nu kan hon snart inte längre gå och jag ser henne vittra sönder dag ut och dag in men läkarna tycker bara på axlarna och gör ingenting.

  OT, men är det ikväll man får veta vem som kommer ta över allsång eller när kommer den informationen? 😊

   Kunde du inte väntat tills imorgon?

    hon undra ju om det var ikväll

  Fruktansvärt! Har allt för många i min närhet som förlorat kampen mot cancer pga att det gått för långt innan behandling trots att de länge sökt vård och blivit avfärdade. Bland annat en kompis som var 24 år som fick bråka sig till undersökningar, det visade sig vara bröstcancer och hon fick operera bort båda sina bröst. Hon avfärdades först som ”du är för ung för bröstcancer” flera gånger. Hon hade det i släkten och hade en stark känsla av att något var fel. Och det var tur. Jag hade inte bråkat så mycket utan försökte t.o.m. lugna henne under den här perioden genom att säga att vården nog vet vad de gör.

  Hade en kollega som under alla år jag jobbade med henne hade en envis rethosta. Hon sökte gång på gång vård men de sa att det var astma och allergier osv men ingenting hon fick hjälpte mot hostan. Dagen efter sin pension åkte hon in på sjukhus och gick bort 11 dagar senare. Min bild av vården rasade.

   Fy fan. Arbetat hela sitt liv och går i pension för att avlida. Usch. Tyvärr är det ju oftast de som orkar tjata, inte ta ett nej, som får ordentlig utredning. Speciellt den lite äldre generationen tror jag har förhållningssättet, att vad läkaren säger, det litar de fullt ut på, eller kanske eg.,inte vågar stå på sig emot, även fast känslan säger ngt annat. Sliten, men mer än nånsin aktuell klyscha, man måste verkligen vara frisk för att orka vara sjuk i vårt land numer.

  Dessa privatiseringar inom vården som gjorts av korrupta politiker, har bokstavligen kostar massor av människoliv och lidande. 😢

  I Stockholm har Moderaterna och KD styrt vården i snart 17 år och vi har de längsta väntetiderna på akuten i Sverige som ett exempel, men pengar finns men används inte där de behövs.

   Precis! Det är ju just det, pengarna finns, men används inte till det viktigaste vi har, mjukvaran.

    Nya KS slukade miljarder till konsulter, som dessutom tog fram en vårdstrategi som inte fungerade väl och därför nu avvecklas. Vansinnigt!
    Lägg pengarna på personalen så att de stannar kvar i yrket istället!

  Hon är mamma till en liten bebis också! 😓

  Covidvaccinet kostade svenska staten 3 miljarder 2021. Vad gick alla PCR-test på? Vad kostade alla sjukskrivningar pga karantänreglerna? Pengapungen är inte oändlig.

  Camilla, Jag skrev nyss om en anledning till att vården har knappa resurser. Den raderades, varför? Den skyllde inte på invandringen eller liknande skit många SD-sympatisörer skyller på och de kommentarena brukar få vara kvar. 🤔

  Ett pytteland som Sverige har ökat sin befolkning med ca 1,6 miljoner invånare på 20 år! Det visar sig på många olika sätt.

  Man skulle ju inte direkt bli mindre orolig för att man inte har ”rätt” ålder, är ju bara en undersökning som kan stilla ens oro där, så man vet.

  Upptäckte en knöl i bröstet och fick tid hos vc som remitterade till bröstmottagningen direkt. Ultraljud, mammografi och biopsi gjordes som visade på en ofarlig knuta som sedan försvann. Tacksamheten att detta gick så snabbt och att de tog mig på allvar går inte beskriva. Förstår hennes frustration..

  Den nya tidens ättestupa. Patienten hinner att självdö innan denne får vård. Så jävla illa.

  Vårdsystemet har havererat totalt… Jag blir nonchalerad och ignorerad TROTS att jag är inne i cancervården och får vänta 3-4 mån på undersökningar och remisser OM jag ens får dem att gå med på att ge mig något sådant. Hade jag inte blivit galen och vägrat gå ut från min 3:e ultraljudsundersökning i Februari utan en biopsi, så hade jag nog aldrig mer gått dit och det hade fått sprida sig tills det var för sent. Man orkar fan inte med hur mkt som helst. Jag har slagits, bråkat och jävlats i 1,5 år innan de äntligen kunde konstatera att jag hade bröstcancer då det är en lurig jävel som inte syns på UL eller röntgen och ändå så måste jag fortsätta slåss med både kniv och gaffel om precis allting. Hittills har varenda detalj jag påtalat om vad jag KÄNNER i min kropp visat sig stämma trots att alla jävla läkare sagt att det i princip är omöjligt att det skulle vara så och att det är inbillning. Ändå tar de ingen hänsyn alls till det i den fortsatta vården. De tar inte heller någon notis om ens egna önskemål eller erbjuder någon diskussion om alternativ alls utan allt bestäms över huvudet på en och sen levererar de sin plan och förutsätter att man bara ska acceptera det. Är inne på en tredje rond nu och om det visar sig att jag även har rätt denna gången så kommer jag anmäla tills jag storknar. Önskar INGEN människa att behöva uppleva att bli behandlad på detta sättet. Man är helt maktlös. Jag är inte ett dugg oroad för just cancern, jag är mer rädd för vad våra barn går till mötes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.