Triss med Therese Lindgren

Ni är många som skrivit till mig om undrat huruvida Therese Lindgren fortfarande är vegan eller inte.
Enligt hennes Instagrampresentation så hävdar hon själv att hon är det, men av hennes val av handväska – gjord i skinn – så tror jag att svaret är nej, och att hon bara inte uppdaterat sin profilinformation.
Enklast är så klart att fråga henne, men här har ni i alla fall min djuplodande analys av situationen.

Therese frågar sina följare om de någonsin testat droger någon gång – och känner sig nödgad att förtydliga att gräs är droger. 
Det är klart de är, i alla fall i Sverige. Vem tror inte att gräs är droger?
När jag tog den här skärmdumpen efter 37 minuter så hade majoriteten av följarna svarat nej, och det är ju tur det med tanke på att majoriteten av hennes följare är yngre människor.

Therese hjälper även till att sprida det nya uppropet från Fair Action mot IKEA – som är ett av få företag i Sverige som valt att inte skriva under arbetsmiljöavtalet i Bangladesh.
Ett avtal som har – och kommer – rädda otaliga textilarbetares liv.

Det ursprungliga avtalet togs fram efter kollapsen av klädfabriken Rana Plaza där 1 134 människor miste livet 2013. Det är en överenskommelse mellan köpande företag och fackförbund att arbeta tillsammans för att förbättra säkerheten i textil- och klädfabrikerna. Det handlar till exempel om att se till att det finns fungerande nödutgångar, att elektriska ledningar inte utgör en brandfara och att balkar och pelare som håller upp en byggnad är rätt konstruerade.

För ett halvår sen fick Fair Action stöd från ett antal influencers att få Ellos att skriva på avtalet.
Frågan är aktuell eftersom 1 september är årsdagen av förlängningen av säkerhetsavtalet i Bangladesh.
Jag blev tipsad om Therese engagemang via mail från just Fair Action och bifogar därför delar av den information som stod i det. (Om någon undrar.)

Uppdatering:
Så här skriver Ikea på sitt Instagramkonto:

”Vi jobbar aktivt med att säkerställa att sociala, miljömässiga och arbetsmässiga villkor upprätthålls av alla våra leverantörer och har gjort det sedan år 2000. Då infördes vår uppförandekod IWAY. Eftersom vi hittills kommit längre med våra standarder än vad kraven i Accord-avtalet gör har vi valt att fortsätta fokusera på IWAY. Vi på IKEA välkomnar att det har nåtts en överenskommelse om brand- och byggnadssäkerhet genom Accord-avtalet, och vi tycker att det är fantastiskt att fler företag arbetar för att förbättra säkerheten för arbetarna i Bangladesh”.

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Canvas är inte skinn när ska folk fatta det?

   Enligt hemsidan om denna väska: Monogram coated canvas and cowhide leather
   Monogram coated canvas and cowhide leather trim

    Och var ser du läder på den väskan??? Jag kan bara se canvas och det kan förmodligen Therese också, därför har hon köpt den.
    Fy fasen vad trött jag är på att folk som inte lyft ett finger någonsin för djuren försöker hitta någon pytteliten avvikelse att attackera veganer och djurrättsförkämpare för!

   Nej, men cowhide leather är.
   ”Monogram coated canvas and cowhide leather”

   Det är ju dock inte bara canvas som väskorna innehåller.
   Cowhide leather översätts från engelska till svenska kohudsläder.
   https://en.louisvuitton.com/eng-nl/products/pochette-felicie-monogram-010578/M61276

  Vill eg bara komplettera, här är en lista på bolag som skrivit under, bra när man ska köpa grejer

  https://cleanclothes.org/campaigns/the-accord/brand-tracker

  Louis Vuitton är inte skinn!

   Inte de som är fejk kanske ?

  IKEA är ett sånt jävla skitföretag. Hur kan det hyllas så och vara drömyrket för så många. Jag fattar inte. Och möblerna är ju bara ren skit. Jag har nog aldrig haft någon IKEA-möbel som inte blivit trasig på något sätt nästan direkt. Kamprad, numera hans familj, blir stenrika på att sälja ren jävla skit och på slavarbete och att utnyttja folk.

   Märkligt, våra ikeamöbler håller år ut och år in.

   Vad gör du med dina möbler egentligen

   Lisa: jag håller med. Få företag har förstört världen som IKEA. Vi har t ex ingen möbelindustri att tala om i Sverige – IKEA:s fel,,som flyttade tillverkning till dåvarande öststaterna i början av 60-talet. De är även ansvariga för att betrakta inköp av möbler som snabbkonsumtion, att man ska byta ut grejerna=dålig kvalitet. Limmat skit som stinker – och där de säger så här på hemsidan , citat:Enligt sekretessrutiner kan vi inte dela information om det kemiska innehållet i våra produkter förutom om en läkare eller myndighet framför en begäran på sådan information, slut citat. Jag har inte handlat på IKEA på femton år och tänker inte heller göra det. Vi måste alla göra så gott vi kan och göda skitföretag med mina pengar går bort.

   Jag älskar Ikea! Typ allt i mitt hem är därifrån. Är ju toppen att de inte är så dyra så man enkelt kan byta ut och förnya när man är less utan att ruinera sig. Dessutom har de snygga möbler. Är på ikea typ varje vecka haha.

   Om dina möbler inte håller så har du skruvat ihop dem på fel sätt. Har flera grejer som håller ihop trots att de till och med förvarats i fuktiga garage i flera år.

    Vissa verkar ju inte kunna hålla saker hela. Samma med folk som menar att kläder från hm, Lindex osv går sönder efter en tvätt. Tvättar man kläderna med sten och syra eller vad? Jag förstår inte vad folk gör med sina kläder eller möbler om de inte håller. Jag har som du möbler från Ikea som är flera flera år, använda varenda dag och de håller precis lika bra nu som när de köptes.

     Testa att montera ner en paxgarderob och bygg upp den igen.
     Huuuuur gör man så att det inte blir vingligt, rangligt och snett? Är man 5 personer som hjälps åt där smatliga har silkesvantar på sig, eller vad?

      Har testat. Vi var dock bara två personer (utan vantar). Gick toppen och garderoberna står stadigt än idag.

       Jotack. Mina står också standigt. Men det är för att de sitter fast stenhårt i väggen OCH har extra vinkeljärn fastskruvade i sig.

      Har du monterat ner och upp en dyrare garderob och den inte blir ranglig?

     Näääää men vänta nu, vad tvättar du med om du inte tvättar med sten och syra??

   Jisses vilken trigger! ? man kan nog inte förvänta sig att tex ett Lack-bord för 200 spänn eller liknande från ikea ska hålla år in år ut och gå i arv…

    Hehe.. har haft mitt som soffbord i 15 år ?

   Håller helt med dig. Förstår inte att folk köper möbler där?! De har trevliga doftljus men allt annat är verkligen skräp med alldeles för kort livslängd.

    Fast nej, de har många produkter i bra material. Det är inte de billigaste de har men snygga och funktionella och bra pris och exakt samma kvalite som dyrare möbler. Har en blandning hemma och alla håller samma kvalitet men visst det är inte deras lack bord jag har och skulle aldrig köpa.

   Ja nu är ju inte alla gjorda av pengar, sorry liksom att jag inte har råd att köpa dyra designmöbler.
   Älskar IKEA eftersom det innebär att även vi fattiga ensamstående kan ha ett fint hem med fina möbler.

  Hyckleri på hög nivå att brinna för veganism och samtidigt inte ha några problem att köpa dyra märkesväskor gjorda av skinn…

   Samt botox, där varje dos kostar ett par mus-liv.

    Jag gissar på att du refererar till denna stuide från 2019: https://www.altex.org/index.php/altex/article/view/1138

    Där man uppskattar att ca 400,000 möss används per år i Europa för att göra batchtestning på botox. Tror det förmodligen används fler än 400,000 doser botox per år i Europa så det inte riktigt blir att varje dos kostar ett par mus-liv. Men jag förstår din poäng.

    Jag tror (hoppas) dock att siffran idag är lite lägre såhär tre år senare, då alla stora producenter av toxiner numera har ett cellbaserat test som ersätter test där djur (möss i detta fall) behöver användas, och dessa cellbaserade tester har blivit godkända av regulationsmyndigheter i Europa. Så i teorin borde ingen botox batchtestning ske längre, men i praktiken gör det det ändå. Förhoppningsvis kommer djurtesten fasas ut i allafall.

     Vi kan väl prova skiten på människan istället?! Det är vår (som alltid) fåfänga som får djur att lida. Hatar det!

      Ja, det kan jag hålla med om. Men de test de har som alternativ är ju det ultimata om det fungerar, på celler som inte kräver en levande individ av vare sig människa eller djur.

      Du vet att botox är en medecinsk produkt? Den används inom vården, att den används i skönhetsindustrin beror på att en bieffekt var att rynkor försvann.
      Jag går o tar botox uppe på huvudet mot kronisk migrän. Det gör dessutom fruktansvärt ont så inget trevligt tyvärr har jag kvar mina rynkor iofs

  Hon sa för ett tag sedan att hennes LV väska är den enda veganska väskan de har.

   Det stämmer inte alls. Det enda veganska de säljer är ett par sneakers, som kom ut för 8 månader sedan:
   https://vegnews.com/2021/11/louis-vuitton-sustainable-vegan-shoe

  Vad använder veganer för skor? Gummistövlar året runt? ?

   Finns ju hur mycket syntetskor som helst.

    men syntet är ju gjort av plast, och plast av olja, och olja av döda djur

     Fan, det var nog nytt rekord i kategorin långsökta argument.

     Gummistövlar är väl också gjorda av plast?

   Det finns ju dock en massa andra alternativ än gummistövlar om man inte vill undvika läder

    No shit, Sherlock! ?

   Faktum är att det inte är helt enkelt då även skor av syntetmaterial kan innehålla lim med animalier t ex. Men jodå det finns faktiskt en hel del att välja mellan numera.

  Definition about veganism enligt the vegan society: “a philosophy and way of living which seeks to exclude—as far as is possible and practicable—all forms of exploitation of, and cruelty to, animals”.

  As far as is possible and practicable = man kanske inte behöver sopa marken för att inte trampa på myggor för det är orimligt men köper man väskor av skinn eller dylikt är man per definition inte vegan (enligt denna definition iaf). Therese = dietary vegan?

  Intressant sidospår: Vissa hävdar att man kan äta ostron och musslor som vegan då studier visat att dessa inte är förnimmande och därför inte kan lida.

  Tråkigt. Såg alltid upp till Therese men på senaste tiden känns det som att hon förändrats drastiskt. Hennes plötsliga kläd- och märkeshets (minns för kanske 2-3 år sedan när hon sa att hon inte brydde sig alls om de här sakerna) känns inte alls som henne. Har inte sett en youtubevideo från henne på 2 månader, vad hon levererat på sina kanaler den senaste tiden har varit ganska vagt. Tyvärr. Hoppas hon får ett uppsving, då kommer jag lätt vilja följa henne igen.

   Om min ekonomi ändrats lika drastiskt och åt det håller inom loppet på ett par år skulle jag nog också börja köpa dyrare väskor etc.
   Om hon nu har råd, varför kan hon inte få unna sig?
   Kan det inte vara så att hon trodde att väskan var vegansk och nu vill hon inte göra av sig med den. Ibland kan livsstilsändringar ta till. Hon kanske kommer ut som en som äter vegetarisk kost istället för att vara vegan om ett tag när hon är redo?

    Men hon har ju haft väldigt bra ställt med pengar ända sen hon började tjäna på sina kanaler. Så det där är egentligen lite bull. Therese har handlat mycket, högt och lågt gällande pris och varumärke i flera år men aldrig hållit på att skryta om sina märkesväskor som hon gör nu. Det är någon ny grej hon kör med att behöva visa upp sina nya märkesgrejer.

    Glöm inte heller att Therese var riktigt humble och down to earth för bara några år sedan så det är ju uppenbarligen en period i hennes liv där hon inte försöker vara så

   Tror hon försöker fylla ett tomrum i livet. Hon kanske känner sig vilsen? Vet inte hur hon ska ta nästa steg i livet. Därav ett tomrum

  Skriver de under avtal och ger de som tillverkar möblerna bra avtal så betyder det att de kommer behöva gå upp i pris vilket såklart inte gynnar ett företag som livnär sig på att ha billiga möbler. Moraliskt fel enligt mig. Men det är samtidigt lika moraliskt fel av alla som tycker att de ska skriva under men som ändå fortsätter handla av dem. Tycker man att något är fel så får man rösta med fötterna och sluta bidra.

  På tal om moral så kanske alla som partyknarkar kan ta och sluta nu eftersom det finansierar vapnen som skjuter våra barn i lekparken? Hade varit trevligt om folk bara hade en moral och faktiskt följde den 🙂

  Tack för mig, hej!

   Detta! ☝️

   Visste inte detta om Ikea så nu ska jag gå och ha ångest över alla mina Ikeagrejer lol (nej, inte helt skämt, lär få ångest)
   Folk kan ju fundera över varför vissa grejer är billiga? Vem är det som betalar då? Troligtvis är det de som faktiskt tillverkar sakerna som betalar i form av skitlön och dåliga villkor.

  Så onödigt att hitta fel och skärskåda ngn som ändå har hjärtat på rätta stället och vill väl för djur och miljö. Alla är vi hycklare och lever i ngn form av dubbelmoral men bara att man börjat tänka om är fint.

   Är det fint att hon börjat tänka om? Hon har alltså börjat använda animaliska produkter efter flera år som ”riktig” vegan, jättefint!

    Men snacka om fultolkning… De som kallar sig djurvänner men äter kött, eller de som påstår sig bry sig om miljön men flyger utomlands är värre än en väska av fel material även om den gärna fått vara vegansk den med. Hon kanske helt enkelt trodde den var av canvas enbart.

     Jo, alltså… kanske är det en ”fultolkning”. Men att hon ”trodde den var en canvas enbart” är inget annat än ett önsketänkande från din sida.

      Jag har ingen aning faktiskt, vet du hur hon tänkte och vad hon visste. Jag är vegan i hjärta och själ men lever inte hundra rätt och kommet aldrig påstå det heller.
      Har hamnat i helt absurda diskussioner där den som äter kött bara måste hitta något jag gör fel typ ”men du har ju nagellack!!!” Ok, jaha, men om jag åt kött får jag ha det? Som att tycka att de som äter kött även måste slakta sin hund för att liksom vara konsekvent hela vägen ut.
      Peppa varann att göra skillnad positivt istf att hitta fel.
      Tycker för övrigt att märkesvaror generellt sett är asfula så inte det jag försvarar, baradet här med att veganer måste vara 100% perfekta.

       Jag har full förståelse för om man inte vill äta kött eller andra animaliska produkter. Var och en bestämmer själv vad man äter eller inte äter. Men jag tycker att det är hyckleri att vara vegan och hävda att alla djur inom livsmedelsproduktionen lider och sedan själv bära/äga biprodukter från den uppfödningen. Alltså skinnprodukter (skor, väskor, jackor eller för den delen produkter av ull). Enligt den egna logiken bidrar man ju i så fall minst lika mycket till djurlidande som om man äter en biff. Men att äga en skinnväska och samtidigt säga: ”Jag vill inte äta djur” har jag inga problem med. Det är den ovan beskrivna dubbelmoralen som jag har svårt att förstå.

        Nu kanske inte det här är applicerbart på Therese i just detta fall, men om man pratar mer generellt så finns det ju helt okej/bra anledningar att någon som är vegan ändå äger något icke-veganskt såsom en skinnväska. T.ex. om den ägdes innan personen blev vegan, något onödigt från ett hållbarhetsperspektiv att göra av sig med den och skaffa nytt. Gäller också andra konsumtionsprodukter såsom t.ex. smink och dyl. Att man använder upp det man redan köpt och ser till att alla framtida inköp är veganska. En annan anledning kan vara att man köpt det i andra hand och därmed inte bidrar till efterfrågan på nyproducerat på sama vis.

        Alla veganer är inte överrens om hur man hanterar sådant, det är lite upp till varje person att avgöra själv liksom, finns inga skrivna regler precis. Men säger bara att det inte behöver vara dubbelmora för att en vegan äger något som är icke-veganskt.

  Alltid finns det något att klaga på ?

  och…då kanske man ska bojkotta influencers som gör reklam för IKEA? Tänker många bäckar små eller ska vi jaga rabattkoder och lika deras reklam?

  Bara dryga snobbar som nobbar Ikea-möbler.

  IKEA svarar såhär på sin Instagram:

  ”Vi jobbar aktivt med att säkerställa att sociala, miljömässiga och arbetsmässiga villkor upprätthålls av alla våra leverantörer och har gjort det sedan år 2000. Då infördes vår uppförandekod IWAY. Eftersom vi hittills kommit längre med våra standarder än vad kraven i Accord-avtalet gör har vi valt att fortsätta fokusera på IWAY. Vi på IKEA välkomnar att det har nåtts en överenskommelse om brand- och byggnadssäkerhet genom Accord-avtalet, och vi tycker att det är fantastiskt att fler företag arbetar för att förbättra säkerheten för arbetarna i Bangladesh”.

   Detta var jag precis tänkte komma och kommentera. IKEA kanske inte skriver på ett avtal för att de har något bättre? Jag har inte undersökt deras påståenden alls så jag vet faktiskt inte om det är sant. Ibland kan de där gemensamma avtalen hindra arbetet för att det är så många aktörer som måste komma överens om formuleringarna i dokumenten osv. Då kan det vara bättre att stå utanför och fokusera på egen satsning.

    Pluto och anonym: Fast greenwashing är ändå vanligt, få journalister som gräver numera. Vilka konsumenter bryr sig egentligen? Se ovan, där folk verkar älska IKEA. Eller alla som handlar på HM trots vetskapen om att arbetsmiljön är skit för de som syr kläderna. Ingen googlar ens eller tänker efter:kanske köpa färre saker, helst tillverkade inom EU. Det är dyrare men bättre.

    Vad fel det blir när man bara nappar på första bästa rubrik som inte framstår som bra, utan att faktiskt undersöka saken ordentligt.

   Om det här stämmer så kanske det vore bra att upplysa folk. Gervide? Ser att det är massa arga människor som stormat ikeas instagram nu

    Fixat!
    Tack!

   Flera influencers som uppmanade sina följare att gå in och spamma på Ikeas instagram angående detta. IKEA ligger ofta i framkant i dessa frågor så förmodligen finns det en anledning till att de inte skrivit under just detta avtalet. Vem säger att det inte finns fler sätt att jobba för arbetarnas villkor?

  Therese har gjort och gör mycket för att lyfta djurrättsfrågan. Som djurrättsaktivist själv (nej, jag är inte aggressiv och nej, jag förespråkar inte våld) tycker jag det är kontraproduktivt att jaga henne för det här. Visst rimmar det dåligt med att identifiera sig som vegan och köpa skinnprodukter. Men hon gör mycket för djuren i övrigt så jag kan inte förmå mig att bli arg på henne för detta när man inser hur många det finns som aldrig någonsin lägger en enda tanke på hur djuren har det. Kronfågelkyckling t ex säljs som smör i solen trots alla fruktansvärda larm och rapporter om hur djuren behandlas.

  Dags att ”mygga av” TL va. Hennes trovärdighet är ju lägre än lägst efter den helomvändning hon gjort. Från supervegan och djurvän som skriker åt alla andra influensers att de ska skriva på kravlistor gentemot företag och ”fast fashion” till att pumpa ut i varenda kanal att hon shoppar än det ena än det andra. Ja, dyra (mer hållbara?) väskor, men också en massa skit (som hon dessutom säger ett hon aldrig kommer att använda) i en av sina senaste videor.

  Och så naturligtvis hennes behov av att visa så mycket hud, urringning, och halvnaket som möjligt för alla de barn som följer henne.

  Tack, det räcker nu.

  Har under senaste tiden insett hur märklig Therese är. Jag följde henne slaviskt för flera år sedan, men slutade som många andra när mycket av hennes innehåll anspelade på s*x. Men kikade på några vloggar för några veckor sedan och blev lite illa till mods av att så mycket går isär i hennes liv? Hon vägrade i i jul-vloggen att inte berätta vad hon röstar på, samtidigt som hon tidigare sagt i Sinnessjukt att hon stödröstar KD. Sedan hävdar hon att hon minsann aldrig skulle bli tillsammans med en man igen om hon och A skulle gå isär (tror det var en vlogg från i somras?) utan istället skaffa tjej. Samtidigt som hela hennes flöde och content är vinklat för den manliga blicken. Tror helt enkelt hon kämpar med att bli godkänd i ”normaliteten” som unik, pk, nykterist osv. Men mycket av hennes liv passar inte in med det, så då måste man förvränga sanningen.

  Ja, gräs är en drog ur samma synpunkt som alkohol är det, då det påverkar det centrala nervsystemet. Sen må det vara olagligt, men klart sämre drog än alkohol på alla sätt och vis, förutom risken att bli straffad av att inta det… tycker jag personligen 🙂

  Nu har jag ingen större åsikt om just Therese, men det här med att äta OCH leva veganskt är nog få som uppfyller. Man säger att man är vegan när man äter växtbaserat för annars blir det alldeles för stor förvirring. Jag är själv vegan kostmässigt men jag har djur och det rimmar väl egentligen dåligt med en vegansk livsstil. Jag har dessutom häst som jag har sadlar och träns i läder till (köper främst begagnat). Till mig själv köper jag inte läderprodukter men till hästen är det tvunget. Och det ständiga kontroversiella med att utnyttja ett djur för eget nöjes skull… ja JAG vet ju att min häst har ett toppenliv men visst utsätter jag den för vissa situationer som den själv inte skulle ha valt. Jag är strikt emot att vilda djur hålls i fångenskap men våra domesticerade framavlade tamdjur kan vi inte släppa fria. Men vi kan sluta avla på dom… Det är en evighetsfråga och jag tycker nog att man får säga att man är vegan för att man äter veganskt och alla är väl högst välkomna att engagera sig i djurrättsfrågor, t o m de som äter en bit ost emellanåt.

  Therese la ju också upp att hon åt croissanter för ett tag sen, har aldrig sett veganska croissanter? Nån som vet vart man kan köpa det?

   Jodå, det finns. Det mesta finns i växtbaserad form.

  Vet inte om väskan är ny eller inte, men minns att hon i en video sagt något i stil med att hon kommer fortsätta att använda de väskor hon redan har som inte är veganska, eftersom de inköptes innan hon blev vegan.

   Denna är ny sedan i somras.

  Man kan ju ha vegansk kost och kalla sig ”vegan” även om man har en väska (som man kanske kan ha i 20-50 år) i skinn. Det är nog bara olika definitioner på ”vegan”.

  Själv skulle jag säg att vegan syftar bara till kosten. Vegan + vegansk livsstil då lever man helt utan djurriket.

  Men också oklart hur man kommer undan det helt, får grönsakerna inte vara gödslade då eller?

  Therese har gått ut och sagt i en video att hon kommer fortsätta använda dyra väskor som hon köpte INNAN hon blev vegan. Hon är vegan!

  Hahahhahaa, Kära TS.

  Du kan ju inget om märkesväskor/kläder, kan du inte börja läsa på mer innan, snälla?
  Alla företag gör idag veganska produkter.
  Jag tappar tyvärr tron på dig för varje inlägg då du inte är källkritisk. Aftonbladet har dålig nivå på källkritik, men detta är värre nu för tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.