Dennis Maglic förbjuds skicka ut ”kris-sms”

Minns ni när Dennis Maglic och hans ”företag” skickade ut dessa sms för att profitera på människors rädslor efter Rysslands invasion av Ukraina?
Hur han ville skrämma människor till att köpa hans ”krispaket”?
Om du missade detta så kan du läsa ikapp här, annars kommer nu fortsättningen:

Konsumentombudsmannen, KO, har nämligen nu gått ut och förbjuder bland annat både företaget och företagaren bakom att använda sig av påståendena ”viktigt meddelande” och ”nödlager” vid marknadsföring av utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen.
Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en invasion av Ukraina. Medierapporteringen kring invasionen har varit omfattande och många har känt en stor oro när omvärldsläget förändras.
Strax efter inledningen av invasionen, i mars 2022, registrerade en modebloggare domänen krisskydd.se där det framgår att bolaget säljer utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen.
Marknadsföringsmetoden bestod i sms som har skickats till konsumenter, men inte konsumenter som prenumererat på sidan ”Krisskydds” hemsida utan informationen kom från kundlistor för Dennis Maglics andra företag.
Efter att flera mottagare av smset anmält det hela till KO, så valde de att öppna ett tillsynsärende mot bolaget.

KO anser sammantaget att den aktuella marknadsföringen är vilseledande och eftersom marknadsföringen påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut är den dessutom otillbörlig.

Modebloggaren är för närvarande ensam styrelseledamot och verkställande direktör för bolaget och får anses ha sådant bestämmande inflytande över bolagets verksamhet att han kan anses ha personligt ansvar för bristerna i marknadsföringen.

”Inledningsvis konstaterar KO att det saknas särskilda skäl att inte förena förbudet medvite. Den aktuella marknadsföringen har spelat på konsumenters oro och rädsla för en krissituation. Marknadsföringen har varit påträngande och bolaget har utnyttjat konsumenters försämrade omdömeför att påverka deras affärsbeslut. Att den aktuella marknadsföringen har skickats per sms är ytterligare en faktor som gör marknadsföringen särskilt påträngande”, skriver KO enligt Dagens Juridik.

Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder nu Dennis Maglic och bolaget ”Krisinformation”att marknadsföra utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen genom att använda sig av påståendena ”viktigt meddelande” och ”nödlager” på det sätt som skett.
KO ålägger även parterna att vid marknadsföring av utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen tydligt informera om att det är det aktuella bolaget som är avsändare av marknadsföringen.

KO fastställer vitesbeloppet för bolaget till 500 000 kronor för var och en av de två påtalade överträdelserna. 
För modebloggaren finner KO att vitet måste sättas så högt att det blir ett effektivt incitament för honom att medverka till att säkerställa att aktuella överträdelser inte kommer upprepas. KO finner att 250 000 kronor är ett skäligt vitesbelopp.
Att ett beslut är förenat med vite betyder inte att Dennis och företaget får böter, utan det betyder att de blir skyldigt att betala det här beloppet till staten om de gör samma sak igen.

Skönt att se att Konsumentverket är på hugget ibland! 
Heja!

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker han borde fått böter för det där.

   Jag tycker att han borde polisanmälas (om det inte redan är gjort). Det borde vara olagligt att spela på folks rädslor på detta sätt, för att endast tjäna pengar. Den här typen av sms borde endast MSB få skicka.

  Mycket bra! Många fick dessutom inte vad de hade beställt.

  Skrupellösa mäniskor!

  Camilla – har du redan skrivit om Pontus Rasmusson (YT och TikTok) och hans föräldrars bedrägerier av minderåriga?

   Hon svarade på någon kommentar igår att det kommer ett inlägg om det. Ser verkligen fram emot det. Det är sjukt att media inte har skrivit om honom tidigare.

  Men vart är människors egna ansvar fortfarande? Är det samma typ av människor som köper nåt för att de får ett sms, som ger bort kontokort och kod till nån som kommer och ringer på dörren?

   Självklart har människor ett eget ansvar. Men rationella tankar kan också sättas ur spel när man känner sig rädd, osäker, stressad osv. Och det är ju den omständigheten DM har profiterat på.

    Jo självklart men man kan ju också ta redo på vem som försöker pracka på en saker innan man bara betalar och ser glad ut. Vill nån myndighet att man köper ett krispaket, eller är det ett privat företag.

     Det är en svaghet att inte inse att andra kan vara annorlunda än en själv, och därmed agera/reagera på ett annat sätt!

     (Likt personer i trafikkontroller som är superbilkörare och som ”minsann lilla gumman” klarar av att köra mycket fortare än skyltad hastighet. Utan en tanke på att det finns medtrafikanter unga, gamla med flera utan samma fantastiska förmåga som honom (ja, honom, det är uteslutande män).

     Att styra genom livet med ”jag, jag, jag” som mantra…

      Du beskriver en av de saker som människor med låg emotionell intelligens gör.

      Du drog väldigt hårda slutsatser baserat på väldigt lite där.

   Ja, finns många svagbegåvade alt äldre. Inte ok att lura dem ändå.

    Nej självklart är det inte okej, är bara förvånad över att det ens funkar.

     (Obs, jag har inget gott att säga om affärsidén i sig, och tycker synd om de som känner sig lurade. Så att ingen tror något annat)

      Ja jag kände mig inte direkt inspirerad till att slänga iväg ett eget sms även om det verkar vara lättförtjänta pengar. Menar bara att nånstans måste man väl själv ta reda på vad man köper.

      Den här parentesen skulle hamna under min kommentar att det inte såg ut som ett sms från en myndighet. Vet ej varför kommentarer hamnar lite där de vill.

     Egentligen inte. När människor är rädda är logiskt tänkande bortkopplat och vi går in i ett flockbeteende. Vi tittar på vad andra gör och gör likadant. Vi triggas av och är uppmärksamma på vissa ord, såsom krisberedskap.
     Toapappershamstringen i början av covid är ett bra exempel på flockbeteende. Helt obegripligt när man tänker efter hur man kunde tro att brist på toapapper var en fråga om liv och död. Dessutom en produkt vi kan tillverka själva.
     Förmåga till logiskttänkande och förnuft är ingen garanti för att inte bli utnyttjad i vissa situationer.

      Hamstringen med toapapper var inte främst på grund av flockbeteende utan på grund av den onda cirkel som uppstår. Säg att du och några till får för er att hamstra papper. När jag kommer så är det ganska tomt på hyllan. Jag köper då ett eller två par extra förpackningar för att inte stå utan när jag ska handla nästa gång. Efter mig kommer någon och hyllan är ännu tommare och den köper då också något extra par. Osv. Alla hamstrade verkligen inte på grund av pandemin utan helt enkelt för att inte stå utan då andra tömde hyllorna. Hade alla handlat med måtta så hade det rullat på bra.

       Plus att en stor producent hade en brand i lokalerna under samma tid så det blev svårt för butikerna att hålla hyllorna fulla pga produktionsstopp hos en stor leverantör.

        Det hade inte på något sätt påverkat om folk handlat som vanligt.

         Nej men det bidrog också till att hyllorna stod tomma när vissa hamstrade vilket gjorde att fler ”passade på” att köpa lite extra.

         Och det är inte ett flockbeteende som någon vill påstå.

       Det du precis beskriver är klassiskt exempel på just flockbeteende. Man ifrågasätter inte sitt beslut utan följer beslutsmönster som personen innan. Hm det är tomt på hyllan bäst att köpa någon extra rulle. Flockbeteende handlar inte om att människor nödvändigt vis pratar med varandra och gör samma sak. Det handlar om samma beteende. När tillräckligt många gör samma sak har du flockbeteendet.

        Nej det beskriver inte flockbeteende.

   Ser ju dock ut som att man får sms från en myndighet, så klart en del luras. Fult trick.

    Nej det ser inte ut som ett sms från en myndighet? Jämför med de sms som faktiskt kommer från myndigheter.

     Syftar mer på namnet från avsändaren. ”Krisskydd” är ganska nära ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”, för en som är orolig eller kanske inte känner till namnet på myndigheten så kan man lätt irra ihop de här två.

      Det är inte bara likheten med myndighetens namn som är besvärlig utan även själva ordet krisskydd som skapar en känsla av obehag eftersom det anspelar på att något obehagligt kan hända.

      Ja jag hajade också till – hur kunde han få det domän-namnet godkänt? Det låter alldeles för myndighetsaktigt.

   Det handlar väl oftast om förvirrade äldre eller psykiskt sjuka som lämnar ut sina bankkoder osv till okända. De som håller på med sådant är dessutom mästarmanipululatörer. Vissa kan ju ge bort 1 miljon till en människa som de aldrig träffat, har sett det flera gånger i catfish-program där kvinnor ger bort allt de äger till en man som de tror är typ flygkapten eller militär. En ”vanlig” människa skulle naturligtvis inte göra så, utan det handlar ju om svaga, förvirrade äldre, sjuka osv. som blir lurade, och det är ju därför som det är så hemskt. De kan tyvärr inte ta eget ansvar, nej.

    Du är också den perfekta kandidaten att lura eftersom du själv tror att ingen kan lura dig. Alla människor ha svagheter som gör att man är påverkbar. Lurendrejare är experter på att se dessa svagheter och vet att utnyttja dessa.
    De svaga grupper som du nämner är faktiskt mer skyddade för de har ofta ett skyddsnät av anhöriga och vänner som är uppmärksamma på vad som händer. Den självsäkre känner inget behov av det eller lyssnar inte på varningar.

     Tyvärr är det väldigt många gamla som är mycket ensamma. 🙁

      Ja så är det, och den gruppen är givetvis den mest utsatta av dem alla. Det viktiga är dock att omge sig med människor som vill en väl och som kan varna en. Det är lätt att bli lurade hur skeptiska vi än tror att man är.

  Härligt att våra myndigheter funkar ibland. Råkade ju beställa därifrån innan jag fattade att det var ett av Maglics bolag. Skickade genast ett mail där jag ville ångra min beställning men det gick inte för ”produkterna levereras direkt från ett lager” och de kunde därmed inte ta bort beställningen (?). Sen att det tog hela 2-3 månader innan produkterna faktiskt gick från det där lagret var tydligen inte tillräckligt med tid för att ta bort en beställning… (ja, jag fattar att det är så det går till, att produkterna oftast skickas direkt från ett lager eller distributionscenter men man har väl ändå moderna affärssystem för att hantera beställningar?). Och nu kommer det kris-mail varje dag om nödlager m.m. Den mannen har verkligen inga skrupler, skulle hellre äta en daggmask än göra affärer med honom.

   Tur att det inte var akut kris då, 2-3 månader utan stormkök och sovsäck, riktigt bra när det gäller.

  Omdömeslösa, egocentrerade, giriga, skrupellösa, empatilösa djävla skitstövlar. Slut på meddelandet.

  Har inte den där muppen lagt ner än och gått under radarn? ?

  Du har svårt att förstå att det finns människor med varierande förmåga att ta rationella beslut? Att det finns äldre som har upplevt nödår där ord som kris och skydd kan vara triggande tillsammans med begränsad erfarenhet av att bli ”lurade”?

   Har dock för mig att det var så att dessa sms endast gick ut till de som tidigare har handlat hos DM, då deras telefonnummer fanns registrerat hos dom. Majoriteten av deras kunder är nog inte en dag över 30, men i andra fall har du absolut rätt!

    Man kan fortfarande vara funktionsnedsatt och vara under 30 samt handla på nätet. Hade en brukare som var extrem när det kom till att handla från tvins och hade 20 (!?!) lotter på Postkodmiljonären. För han förstod inte bättre.

     Absolut, men det är nog en minoritet trots allt.

  Är det Melina Criborn i panta mera-reklamen eller vem är det? Lik iaf ?

   Myra Granberg

   Fattar inte vad hon är känd för egentligen? Utan B hade ingen vetat vem hon är.

    Hennes man är en väldigt stor dj ?

  Finns det verkligen inget annat sätt att tjäna pengar på än att få andra att köpa ens egen skit? Kanske kan folk sätta sig på skolbänken och skaffa sig ett riktigt jobb eller vad säger ni? Blir så trött på denna köphets och alla som tror de uppfunnit hjulet.

   Säger du samma sak om McDonalds, Ica, Hm, Ikea, Biltema, osv?
   Alla företags mål är att sälja sin produkt eller tjänst till en kund, med syfta att tjäna pengar. Det är liksom inget volontärarbete folk håller på med.

   Problemet med DM är ju att han använder folks rädsla och oro för att försöka sälja mer produkter, i kombination med ett namn som folk ska tro tillhör våran myndighet.
   Hade han bara haft en normal sida och sålt sina grejer som ett normalt företag hade det inte varit något problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.