Johanna Nordström om poddreaktionerna

Markoolio har tagit ställning mot Johanna Nordström och Edvin Törnbloms låt om Ebba Busch i deras livepodd ”Ursäkta”. 
Enligt Johannas Instastory så har tidningarna publicerat fel text, och hon kallar alla som upprörs för ”troll”.
Hon delar även dms som hon fått den senaste tiden, med påhopp på både sig själv och Edvin, där hon undrar om kritiken låtit likadan om det varit två killar som gjort livepodden.
Hade det spelat roll, tror ni?

Enligt Johanna handlar det om politisk satir och musikaliska covers – och ingenting annat.
Hon blir även hopblandad med Kakan Hermansson, som många menade såg till att Ebba Busch inte fick gå på Ellegalan.

Edvin Törnblom har inte delat några reaktioner, men har fått ett par ilskna kommentarer i sitt senaste inlägg.

Bildkälla: Johanna Nordström Instastory

162 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det hatdrev som länge pågått mot Ebba från flera influencers är inte satir. Det är vuxna människor som ägnar sig med mobbing och en hel publik hejar på och skrattar. Bedrövligt.

   Hon är politiker som driver politik som marginaliserar HBTQ+ – communityt genom sin konservativa världsbild. Då får man ändå räkna med mothugg från den grupp man aktivt förtrycker genom att trycka ner heteronormen i allas munnar.

    Tips: slå upp ordet förtrycker i en ordbok.

     för·­tryck substantiv ~et; pl. ~
     • hårda åt­gärder mot med­borgare el. under­ställda: ​politiskt förtryck

     Att exempelvis neka HBTQ-par att bilda familj är per definition förtryck. Hade du fler tips?

      Källa på att Ebba vill neka HBTQ-par att bilda familj.

       Ebba är medlem i Hillsong. Det säger allt du behöver veta. Finns massa källor på vad hon anser om hbtq. Om du är så naiv att du tror att det är ok för att hon dansar i Pride paraden så har du gått på KD’s propaganda. KD står för fördomar och inskränkningar, både mot gayvärlden och kvinnors rättigheter.

        Precis!

        På vilket sätt står KD för fördomar och inskränkningar?

         Men gud, kan folk chilla. Satir när det gäller politiker är väl ingen nyhet. Lev med det eller avgå!

         Läs på om kd och Ebbas uttalanden så fattar du.. kanske

        Oooohh hon är medlem i Hillsong. Den samlade internationella kändis- och influenserelitens nya tillhåll? Vad tror du att de håller på med? Och nu har vi en kyrka i Stockholm. Har funderat på att ta min morgonpromenad förbi någon dag när de har samling. Kan tänka mig flera svenska influensers/ kändisar man kan få syn på.

        Man kan inte vara medlem i hillsong.. de har inget medlemskap

         Men de förväntar sig pengar för att man ska komma närmare Gud 🙏
         Mysigt ställe. Kolla in dokumentärerna om dem.

          Låt mig gissa, på Netflix?

      Hahaa du måste driva. Inte värt att besvara sådant här trams.

      Sedan 1/5 2009 gäller äktenskapslagen alla. Alltså i 13 år har vilken läggning som helst kunnat gifta sig i lagens mening. Har inte någonstans sett henne förespråka att den lagen ska rivas upp varken av Ebba eller KD. Sedan kommer det ibland lite utspel om hederliga kristna värderingar vilket är samma floskler alla partier omger sig med beroende på ideologi. Nej står åsiktsmässigt långt ifrån KD men håller lite koll på vad alla partier står för.

       Du glömde hålla koll på att KD var det enda partiet som röstade EMOT den könsneutrala äktenskapslagen.

        Men vad spelar det för roll. Dessutom röstade även c emot. Är det hitta fel som gäller kan vi vältra oss i alla partiers mörka och snaskiga historia. Ingen nämnd ingen glömd.

         Klart det spelar roll, det är viktigt att veta vad våra partier står för.

         EN person ur C röstade emot.

          Nej det är oviktigt när en lag har gällt i 10+ år utan några kontroverser.

          Jag instämmer, klart det spelar roll när bla. ministerposter skall utdelas.

           Det är inte konstigt att arvsynd fick sånt fäste i Sverige. Har man en gång gjort fel, tänkt fel eller sagt fel ja då är man dömd i skärselden för all evighet.
           Ebba är ingen politiker som imponerar på mig. Tycker hennes partis politik är märklig, för att uttrycka det snällt och jag håller med Magda hon är gapig.
           Men varför älta något som hände för 13 år sedan. Bättre ha koll på vilka dumheter som kommer skuttande i nutid. Dessutom finns ett mycket större och mörkare moln att ha ögonen på nu. SD.

           Sant, men de lär väl knappast få ministerposter iaf. Men den som lever får se.

           Faktum är att just det oroar mig att de lägger sig så platta vad gäller ministerposter. Det får mig att undra vad de har för ”end game”. Det är dags att börja syna deras politik och plocka isär den och exponera den för vad den är istället för att skrika åt dem att man tycker att de och deras väljare tänker fel.

    Mothugg och ifrågasättande, absolut. Men man ska väl inte sjunka till samma nivå och mobba henne? Vi är vuxna människor, dom här två beter sig som två elaka ungar.

     Jag kan absolut delvis hålla med. Men satir och att sparka uppåt har varit en vanligt förekommande gren inom humor sedan alltid. Sättet man uttrycker sig på kan man såklart däremot kontrollera och kanske gick de över någon form av gräns. Men att mena att komiker mobbar makthavare tycker jag är starkt.

      I den texten som framfördes/skulle framföras i globen var det slutet som spårade ur. Stör mig mer på att de inte kan skriva rätt namn. Hon släppte Thor när hon skilde sig. Sen har jag synpunkter på kvaliteten på texten generellt. Den suger. Varken satirisk eller rolig och språkligt finns så mycket att önska.

    Människan är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt använda henne som ett medel. Denna människosyn brukar beskrivas som att människan är en person, vilket innebär att varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position, funktionsvariationer, sexuell identitet, etnisk eller religiös tillhörighet.

    Grundlagen ska även säkerställa att ingen diskrimineras på grund av kön, ålder, funktionsvariationer, etniskt ursprung, religion, sexuell identitet, politisk eller annan åskådning, nationellt eller socialt ursprung, ekonomisk eller social ställning.

    Målet för socialpolitiken är att stödja gemenskaperna och de enskilda människorna till egen försörjning och god omvårdnad. Socialpolitiken ska levandegöra att varje enskild människa har samma absoluta värde oavsett ålder, etniskt eller socialt ursprung, sexuell identitet, religion eller kön. De insatser som görs av de sociala myndigheterna ska bidra till att fördela välfärden rättvist och solidariskt och till att ge alla likvärdiga förutsättningar.

    Taget direkt från KD:s partiprinciper https://www.kd.nu/principprogram.pdf

     Connie, Kan du förklara på vilket sätt KD:s politik marginaliserar HBTQ+ – communityt?

      Jag tänker att du ser svaren i många av kommentarerna här. Du kan knappast heller missat intervjun där Ebba tar tydlig ståndpunkt för kärnfamiljen som den enda ”rätta” konstellationen för ett barn att växa upp i. De är ett konservativt parti i grunden även om de tvingas in i tvåtusentalet.

     Riksdagen beslutade den 1 april 2009 att äktenskapsbalken skulle ändras så att även två personer av samma kön kan ingå äktenskap. Beslutet stöddes av sex av riksdagens sju partier. Endast Kristdemokraternas ledamöter, och Staffan Danielsson från Centerpartiet röstade nej till förändringarna.

     För bara 10 år sedan gick dom till slut med på att transsexuella inte ska behöva tvångssteriliseras.

     Sedan 2003 har homosexuella par rätt att adoptera barn i Sverige. Kristdemokraterna var emot lagen när den infördes.

      Men hur ser det ut idag? Vilken är Ebbas ståndpunkt idag? Knappast de du nämnde.

       Eftersom hon är oerhört populistisk så ändrar hon sig ofta i sådana frågor. Notera dock att KD alltid är dom som ändrar sig sist av alla!

        Det är väl inte så konstigt att KD är de som ändrar sig sist. De är det parti som är mest konservativ och det ingår ju liksom lite i konceptet ”konservativ” att vara hyfsat emot förändringar.
        Huvudsaken är väl ändå dock att de faktiskt har ändrat sig? Eller?

         De är ju bromsklossar för alla sådana beslut vilket leder till fördröjningar i flera år. Vi hade kunnat få igenom homoäktenskap långt tidigare om det inte vore för KD.

          Det där är skitsnack. För att något ska avslås behövs det en majoritet som är emot förslaget. Att vi inte fick igenom samkönade äktenskap var enbart för att en majoritet var emot. INTE för att 5% la ett veto i frågan.

           Det är tyvärr inte skitsnack.

           ”Våren 2004 gick alla partier förutom kd samman i riksdagen och begärde genom ett tillkännagivande en utredning av frågan om könsneutrala äktenskap. Januari 2005 tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen utredningen, stödd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och i början av 2007 var den färdig.
           Regeringen Reinfeldt tyckte inte frågan var prioriterad och lät den ligga på hög.
           (…)
           Hade kraften funnits hos de borgerliga ledamöterna att ställa krav på en regering som aldrig kom till skott hade vi redan i dag haft en könsneutral äktenskapsbalk. I stället kom undanflykter och bortförklaringar.
           (…)
           Den 11 december 2008 erkände regeringen sitt misslyckande och överlämnade hela frågan om könsneutrala äktenskap till riksdagen.”

           https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/protokoll/riksdagens-protokoll-20080995-onsdagen-den-1_GW0995/html

           16.48 är detta personligt för dig?

   Precis.
   Edwin och Johanna upplever jag är rena mobbare. Antagligen för att dom har dålig självkänsla och ett behov att trycka ner andra.
   Ett sjukt övertramp och personangrepp mot Ebba och DET ÄR INTE OKEJ!! Precis som Marco sa, detta är ej humor.
   Synd att ingen fler bara kan sätta ner foten och säga ifrån ordenligt. #canceledwinjohanna

   Och Ebba driver på hatet mot Annie Lööf, hon är knappast offret i Sverige just nu! Där handlar det om mordhot.

    På vilket sätt driver hon på hatet mot Annie? Jag upplever snarare tvärtom.

  Jag tycker inte att Johanna och Edwin är särskilt roliga. För att vara rolig behöver man ha ett djup och en hög intelligens enligt mig. Men jag tycker det är oerhört uppfriskande att de inte pudlar när de får kritik 😁

  Och såklart är det alltid tråkigt när folk inte kan kritisera utan att sprida hat 🥱 vilka människor skriver såhär till folk?

   ”vilka människor skriver såhär till folk?”
   Jaaaa, har du läst det här kommentarsfältet på sistone? Det kryllar ju för sjutton av dem!

   Jag ÄLSKAR att lyssna på dom (ska se dom i helgen, LÄNGTAR!! 🙌🏽) just för att jag är lite pryd och väldigt ”pk” annars. Deras sätt att vara ironiska och sarkastiska på är ett sätt som.. Ja. Jag vet inte. Älskar dom!

   Blandat med hysteriskt roliga vardagshistorier om ris och semlor i toan, som egentligen inte är roligt men det är hur de berättar saker.

   Men oavsett vad man tycker om låten (som jag inte hört, bara läst om) så är det vidrigt vad folk skriver till dom. Inte konstigt att barn är hemska, när det finns vuxna som sitter och skriver såhär på nätet till andra. Eller som kommentaren ovan – man ser ju nivån här. När det inte går att diskutera saken längre så kommer personpåhoppen istället.

   Kritik på saklig nivå, absolut. Men som du skriver. När det blir hat och elaka personpåhopp då har det gått alldeles för långt.

   Ja hatet i samhället är skrämmande. Vi ska sprida omtanke och kärlek istället. Det är inte svårt. ❤

   Jag tycker inte heller om J och E, men kan hålla med dig om att det är något uppfriskande med folk som inte lägger sig platt så fort de får kritik. Vad är en ursäkt värd om den som ber om ursäkt ändå inte tycker att den har gjort något fel!?

  ”hur kan du sjunka så lågt?!” *fortsätter att skriva sjukt låga grejer.*

  Perfektion

  Tror inte för en sekund att hon hade övervägt att skämta på samma sätt om t.ex. Stenevi eller Nooshi.

   Det är det fina med att bo i ett fritt land. Man får skämta om vem man vill och man behöver inte skämta om alla.

    Nå vissa bedöms nog helt klart som mycket mer ok att skämta om, so to speak.

     Folk här behöver googla högersatir. Det verkar som att många tror att satir är något som bara vänstern får hålla på med. Om man bara stöter på skämt och hån åt ett enda politiskt håll så ska man kanske överväga att vidga sin filterbubbla om man upplever att det är ett problem.

      Alla svenskar borde googla politisk satir. På engelska eller franska för att förstå vad det är för konstform. Kanske beror missförståndet på att det i Sverige finns få människor som är roliga. Svenskar saknar distans, är väldigt duktiga på att kritisera andra, och kalla det för humor när det egentligen är frågan om ointressanta personangrepp. De brister i självinsikt och gud förbjude den som kritiserar en så kallad komiker. Då är det fråga om hat.
      Politisk satir andas finess och intelligens. Som när Obama vid den årliga middagen för den samlade presskåren gav svar på tal till Trump som råkade var där. Som svar på Trumps tjat om att Obama inte var född i usa så presenterade Obama sin ”birth video”. På skärmarna spelades introt till lejonkungen upp.
      Det finns massor med bra politisk satir, både i böcker och serier, djurfarmen, Mäster och Marguerite, the Simpsons, Southampton Park. Nästan alla franska dagstidningar håller sig med eget nyproducerat material.
      Johanna och Edvin behärskar inte genren. Faktiskt är det synd och skam att de kallar sig komiker för de tar sig själva på blodigt allvar. De borde släppa ner håret chilla lite och dra några snabba om sina egna tillkortakommanden.

       * South park inte Southampton park. Autocorrect när den föreslår fel.

       Ja, det krävs verkligen finess och framförallt hyfsat djupa kunskaper om politik om man nu skall ge sig på det och är det välgjort, med lätta penslar kan det vara fruktansvärt roligt, givande och upplysande. I Sverige blir det platt ironi allt som oftast. Sen detta av vi höjer upp exakt samma personer-flockbeteende, och när giljotinen så faller pga ngn liten fadäs, så är alla emot, utan att eg ha speciellt på fötterna, man följer flocken nitiskt och ryggradlöst. Detta fenomen kan appliceras på så mkt i det svenska samhället kan jag tycka och jag har så fruktansvärt svårt för just det. Nu är det denne Johanna som är föremålet i fråga, en person som lämnar mig personligen helt neutral, både innan ”satiren” och nu.

        För att spetsa till det lite; Om man sig i leken ger sig får man leken tåla. Men Johanna får väldigt lite kritik, det är rena personangrepp. Nivån på allt, både deras texter och reaktionerna är så pinsamt låg. Svenskar kanske ska inse att politisk satir är för avancerat både att producera material och för den svenska folksjälen att förstå. Vi är för tråkiga och grubblande som folk.

    V
    Folk är duktiga på att häva och skydda sina rättigheter men gör allt för att gömma sina skyldigheter.
    Bara för att man kan göra en sak som du skriver så beryder det inte att det är fritt fram med vad som helst.

     Politisk satir är faktiskt fritt fram, tro det eller ej.

      Synd då att det inte finns en levande svensk som vet vad det är.

    Fast då behöver diskuteras vad är kränkning och skillnaden med att skämta med någon.

     Det är väl det som görs hela tiden? Komiker utmanar ju jämt och testar sina skämt på mindre klubbar för att sennas som funkar och vad som blir för grovt. Sen kommer ändå alla ha olika gränser exakt för vad som är okej

    Ja visst får alla vara mobbare. Men är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha? Mobbningen har blivit så normaliserad så vi ser den inte ens utan försöker förklara bort det med ”det var bara ett skämt” ”men kom igen tål du inte lite satir eller?” Och vips så blir den mobbade dubbelbestraffad.

   Du måste ändå skoja? Hur mycket har man inte skämtat om MP och Stenevi i valrörelsen?

    Hat knappt hört Stenevi nämnas.

    Att skämta om ett politiskt parti är knappast samma sak som att skämta om en person. Förstår du inte det?

     Är inte Stenevi en person, tänker du?

   Klart att de skämtar om Ebba när KD inte är HBTQ-vänliga och Edvin är homosexuell?

    Va, är Edvin homosexuell?

     Men va? E han?

    Hur är KD inte HBTQ vänliga? Jag försökte sätta mig in i det före valet men hittade ingenting som tyder på att det.

     Googla hur de har röstat kring sådana frågor.

      Och tex i abortfrågan, med bla ”abortkontrakt”. De anser att liv börjar vid befruktningsögonblicket… Vilket bla (hårddraget) lett till nuvarande lagstiftning i USA.

       Var anser de det någonstans?

        Du får läsa på själv, sök på KD och abortfrågan.

         Jag har sökt. Jag hittar inget. Du som verkar vara väldigt insatt i det hela, varför kan du inte hjälpa?

          Googla aborträtt kristdemokraterna. KD fastslog redan på Alf Svenssons tid att man är för den fria aborträtten. Som i alla partier finns det människor som har en avvikande åsikt och just när det gäller abort är det en känslig fråga i ett part som KD. Utspelet om abortkontrakt var lite onödigt från Ebba. Dels för att fri abort är en icke fråga och dels för att det öppnade upp till att missförstås av vänstern som genast populistiskt kapitaliserade på detta. Flera kända vänsterprofiler gick till frontalangrepp. Man ska ha lite koll på SD i frågan eftersom det ska utredas om aborträtten ska grundlagsskyddad vilket sedan kommer bli föremål för omröstning.
          KD anser att fostret är skyddsvärt som de uttrycker det och de ser gärna att man arbetar förebyggande för att minska antalet aborter.
          Även om det finns vissa nyanser i aborträtten så är den inte hotad. Alla likheter med Roe vs Wade är bara billig vänsterretorik. Väldigt få svenskar är insatta i den verkliga orsaken som går mycket djupare än aborträtten i USA. Vita kvinnor i väst har en tendens att inte förstå den verkliga problematiken och går i spin för fel saker. Men i resten av världen är det farligt att vara kvinna och aborträtten är en fråga om liv och död.

           ”KD-toppen röstade emot abort 22 gånger
           Lars Adaktusson (KD) har röstat mot kvinnors aborträtt 22 gånger under sina fyra år som EU-parlamentariker. Det visar en granskning av Dagens Nyheter. Adaktusson själv hävdar att hans röstningar är en markering mot EU”.

           Sophia Sinclair
           Uppdaterad 2019-05-22

       Abortkontraktet var ren populism där Ebba försökte röstfiska. I Sverige är abort helt accepterat förutom hos vissa kufar och en och annan kulturskribent som irrat bort sig i filosofiska irrgångar. Det är en ickefråga och politisk självmord att avvika från gängse uppfattning. Ebba ger inte alltid sken av att vara det vassaste verktyget. Men hon är street smart. Vad gäller Roe vs Wade är det fel hår du drar i.

  Har en artist sagt nej och man ändå använder låten så har man gjort fel. Då säger man ” Tack då vet jag och jag förstår, ha en fin dag” utan att vara otrevlig. När man lagt på då ringer man någon annan och frågar om man får ta deras melodi.
  Då spelar set ingen roll om det är satir eller. Ordet NEJ är ett NEJ och inte ett JA
  Samma sak med ordet sluta, ber man någon att sluta så slutar man.

   Fast hur långt ska man dra det då? Ska man då inte få göra recensioner på t.ex. youtube där man spelar upp delar av filmer/ låtar? Eller i diverse poddavsnitt? Alla låttexter som skrivs om och används som mellanakt i t.ex. melodifestivalen, ofta med ett humoristiskt syfte, ska det också förbjudas? Låten används på ett sätt som är fullständigt lagligt, så hur kan det vara fel?

    hur stora delar man får spela av musik i exempelvis poddavsnitt, youtubevideos etc är väl ändå rätt så bestämt eller?

   Dom tog ju bort det inslaget ur showen direkt när Markoolio sa nej? Eller var menar du att de har varit otrevliga mot honom?

    Det gjorde de ju inte? Bara att den delen inte kommer sändas i tv.

     De gick ju Markoolio till mötes?

      Nej de körde ju låten på showen?

    nä gjorde dem inte dom ar ju inte tagit bort den för dem frågade innan showen han sa nej lyssna på vad han sa på ris fm morgon.

   Vem som helst får ta vilken låt som helst och göra show av så länge låten är en parodi. Sedan har Johanna och Edvin fått nej till att använda låten i kommersiellt syfte och därför klippt bort det ur sändningen. Lägg av nu.

  En storm i ett vattenglas.

  Förstår du inte att du bidrar med dessa kommentarer genom att skriva inlägget som du gör?

   Nej, faktiskt inte. Hur menar du?

    Det jag menar är att när du bara sammanfattar vad som händer och publicerar bilder på meddelanden som inte är okej någonstans, utan att säga något om saken eller ta avstånd från den typen av meddelanden. Då blir det väldigt lätt att andra hakar på och harvar på i samma spår. Det ser man bevis på gång på gång på gång.

    Det är inte en tillfällighet att språket och klimatet blir hårt om man från början publicerar ett hårt inlägg.

     Men det är ju vad hon gör och denna sida går ut på? Att rapportera om influensers. Så Johanna och Edvin ska be om ursäkt för vad de gjort men Camilla har också ett ansvar att ta avstånd från vad de har gjort?

      Det var verkligen inte det jag skrev.
      Var jag verkligen så otydligt att det gick att missförstå såhär pass mycket?

  Ursäkta för dum fråga, men hon har något filter på sina inlägg? Är det menat att vara roligt? Förstår inte kopplingen till texten. Hälsningar en okunnig på sociala medier

   haha… ja, det är ett filter. ett ganska känt filter faktiskt, ofta använt pga att det är så absurt. kan vara ett sätt att visa på det bisarra i att använda filter öht.

   Hon måste ha ett filter eller något annat på sig, känner ju inte igen henne från bilderna! Sedan om det ska vara roligt eller inte, det har jag ingen aning om

   Ja det är ett filter. Syftet med filtret får du nog fråga henne.

   haha, ja undrade det samma, jag vet inte hur hon ser ut så undrade om hon verkligen gått till överdrift med att fixa sitt utseende eller om det var ett filter xD

  26 bast och skriver med sådär risigt språk. Hon måste ju nästan medvetet skriva dåligt, typ göra sig till.

   Ja, vad tror du? Klart hon gör sig till och det är så sjukt kul och antagligen därför så många gillar det hon och Edwin gör.

  Ja, det säger ju rätt mycket att just hon och inte Edvin får de här kommentarerna. Är det en manlig komiker/artist som skämtar/sjunger om våldtäkt på barn eller nåt annat gravt osmakligt så kommer alla kommentarer om att det ju är SATIR, SKÄMT och att det vore CENSUR att förbjuda en att skämta om vad som helst. Nu var en fet (värsta av allt ju!) tjej som gjorde detta, hon borde f-n dö. För (tjocka) tjejer ska minsann veta sin plats i det här samhället.

   Du kan ju inte på allvar mena att Mr Cool INTE fick massa hat och kritik efter hans pedofilskämt?

   Mr Cool blev väl allt från hotad till livet, till shower inställda, så kommentarer och kritik fick han ju väldigt gott om. Och det var även folk som försvarade honom. Men det gör ju en klar majoritet för Johanna och Edvin också?

   När jag kollade tidigare idag så hade i alla fall Edvin en hel del negativa kommentarer på sin IG. Hur det ser ut i hans DM vet jag förstås inte.

   Johanna är väl typ 100 ggr större än Edvin? Han är ju hennes hang around.

  Utan att tycka varken Johanna eller Edwin är roliga eller särskilt skickliga komiker så måste jag ändå på ett vis försvara dem lite. Människor runt om i världen har sedan väldigt, väldigt längre drivit med politiker. Politisk satir är väl ett bara ett av många sätt att kritisera politiker på.

  Till exempel finns ju programmet Parlamentet på TV4 där komiker driver med politiker, på SVT finns dockprogrammet Herr Talman där man driver med politiker, i USA driver man med Trump på SNL osv osv osv.. Varför blir folk så förvånande helt plötsligt?

   Folk är grälsjuka helt enkelt. Valet är över och vi har snart ett resultat, så vi kan inte tjafsa om det mycket länge till. Därför behöver vi hitta något annat att uppröras över

   Jag skulle tro att det i fallet med Parlamentet eller Herr Talman tydligt skämtas med alla politiker lika mycket. Då är det svårare för den hysteriskt lättkränkta publiken att rättfärdiga rena personangrepp på upphovsmännen utan man avfärdar bara innehållet. Tror det kan ha nåt att göra med den svenska Det-måste-vara-lika-för-alla-mentaliteten som jag i grunden verkligen tycker om, men som spårat ur helt när det kommer till saker som kritik och satir. Väljer en kändis tydligt sida och tar offentligt ställning för/emot i en fråga går folk bananas.

    Förstår vad du menar. Jag tror de väljer en politiker som haft många skandaler – vilker ju Ebba har haft. J och E är väl knappast de enda som ”riktat in sig på” att skämta om Ebbas skandaler.

    Vill poängtera att jag tycker att det finns gränser också. Esbjörn-skandalen var ganska rolig att skämta om i början men nu är den uttjatad t.ex. Man behöver inte alltid dra allting för långt.

  Har lyssnat på podden nån gång och gillar den inte alls -MEN- beter man sig som en häxa får man bara hacka i sig…
  PS, Alla vet varför Markoolio egentligen bryr sig…

   Hahaha!!!!! Sista meningen ON SPOT.

   Och då ska Annie bara hacka i sig allt hemskt också enligt din logik?

  Wtf har folk missat vad satir är? Aldrig sett tex Parlamentet eller Svenska nyheter? Eller stand-up öht?

  Det verkar ju dock inte de skarpaste knivarna som hävdar att det fAkTiSkt äR mObBNing då de i samma mening kallar Johanna för ”f3ta, vidr!ga f3tto”. Logiken??

   Och de äldre kritikerna verkar helt ha glömt Hasse & Tage som de annars vurmar så starkt för.

  Bisarrt beteende och skrämmande att dessa individer få gå lösa i samhället. Hat-kommentatorerna, obs obs, inte Johanna eller Edwin. Och vad i hela friden har Johannas övervikt med saken att göra?? Jag börjar bli väldigt trött på tonläget i Sverige som å ena sidan är oerhört hårt och söndrande (som under valrörelsen tex.) och samtidigt å andra sidan präglas av att människor fullständigt verkar sakna självdistans och blir vansinnigt sekundärkränkta så fort en kändis tar nån typ av politisk ställning, tänker nu närmast på kommentarsfältshaveriet efter Håkan Hellströms spelningar på Ullevi till exempel. Det är som att gemene svensk helt tappat all sans och reson och närmast längtar efter en ny fråga eller nytt offer att spy sin galla över.

   Det är så oerhört tröttsamt att man fortfarande kallar grälsjuka troll för sekundärkränkta.
   De är inte ett dugg kränkta. Utan det här är enbart personer som mår så pass dåligt att det enda som kan få dem att må bra är att dra igång drev och hätska diskussioner som inte innehåller något annat än personliga påhopp.

    Pratar vi inte om samma sak? Jag menar inte att trivialisera de här dårarna genom att kalla dem ”sekundärkränkta” utan tror precis samma sak som du, att de är grälsjuka och därför hugger på allt så fort de får chansen, även när det är någon annan än de själva som satiren riktas mot (… Hence ordet ”sekundär”).

     Vi pratar om samma sak, fast ändå inte.
     Det handlar inte om att folk blir kränkta, alls, överhuvudtaget.
     Det handlar om folk som vill skapa bråk och drama. I min bok är det någon helt annat än folk som blir förolämpade.

  Buhu.

  OT – men börjar inte Biancas hyllning till Benjamin bli lite väl.. obehaglig ? Syftar på story och inlägg . Hennes långa texter och en bild när hon hukar sig och gråter för han ör så bra ?

   Tänkte precis samma.

   Det var en fin hyllning för att han fyller år, vadå obehaglig?

   Haha, jag tänkte faktiskt också lite på det när hon la ut stories i anslutning tills hans konsert med symfoniorkestern. Det blir så himla intensivt, som att hon inte kan hitta ord nog för att beskriva vilken fantastisk människa han är. Alltså fint, men… ja

   Håller med!! trodde han hade gått bort eller nåt först haha..

   Jo, det var fan märkligt.

  Blir en aning dubbelmoral när man själv skrivit en låt med nedvärderande, kränkande o allmänna påhopp om en person, som man spelar upp i för 100 tusentals personer och tv filmar det. Sen när man själv blir på hoppad så är de förjävligt och tråkigt. 🤔
  Man kan skämta och driva men vissa delar av texten är både kränkande mot Ebba som privat person, yrkes person och som kvinna.
  Och att ifrågasätta om två snubbar fått samma kritik tycker jag blir en aning taktlöst.
  Men lätt att hoppa på andra men inte lika kul när man själv är utsatt.

   Nej men snälla. Nu får du faktiskt försöka se skillnaden på politisk satir om en partiledares åsikter vs privata meddelanden där Johanna blir kallad för v*drig, ä*klig, f*tto, s*bba osv.

    Absolut, sa väl inget om att det var okej att hon får ta dom delarna? Men jag uppfattar det som att kasta lite sten i glashus.

    Men att säga att någon knarkar, har ett värde bara för att man är snygg eller jämföra någon med kristi brud tycker inte jag är rolig satir. Tycker att folk gömmer sig bakom ” det är satir, det är en komiker, de är ett skämt ” för mycket samtidigt som vi kämpar för ett bättre tonläge och klimat rent allmänt.
    Men de är ju de fina med Sverige att man får tycka olika och yttra sina åsikter ☺️
    Kämpa vidare men att yttra dina.

    Fast vadå? De kanske ansåg att det var satir.

  Diggar ändå hur de två sista meddelandena bara MÅSTE nämna Johannas icke normativa utseende i ett försök att subtilt såra henne, som om man måste vara normativt attraktiv för att få skämta om någon annan.

  Jag håller faktiskt med henne. Hallå, Hey Baberiba, Parlamentet, Svenska Nyheter, typ alla stand up-komiker? Att driva med politiker är satir och har funnits i urminnes tider. Det är väl knappast Ebba själv som har uttalat sig och är sårad heller?

  Jag gillar verkligen ursäkta och ska själv se den i helgen men tycker det blir lite konstigt att skrika ”DET ÄR SKÄMT” när de upprepade gånger pratat väldigt illa om Ebba i podden…

  Stå för att ni ogillar henne men då får man ju också vara beredd på att få kritik

   De verkar i allra högsta grad stå för att de ogillar populistiska Ebba och hennes politik. Däremot är det inte ”kritik” att bli kallad för v*drigt f*tto, ä*cklig s*bba osv. Det förstår du va?

  Tycker det är sorgligt hur lättkränkta folk är nuförtiden och skriker vuxenmobbning över lite politisk satir.

   Det handlar inte ett dugg om att folk blivit kränkta. Utan det här är enbart personer som mår så pass dåligt att det enda som kan få dem att må bra är att dra igång drev och hätska diskussioner som inte innehåller något annat än personliga påhopp.

  Känns lite märkligt att posta detta med någon typ av lösmun- och bastusvettnings-filter?

   Det är för att Johana är så skööön.

  Såg i GP att Björn Werner slutar som kulturchef, han vill vara en närvarande förälder. Ska bli spännande att se om han har något nytt jobb på G i Stockholm. Kul för Sandra att hon har en sådan kille/pappa till sitt barn som tar sitt föräldraskap och familj på allvar.

  Fattar ni inte hur skadligt det skulle vara för samhället om komiker inte fick göra satir av politiker och makthavare?

  Har någon lust att förklara varför Ebba Buschs politik och hens svansföring känns så obehaglig? I KDs partiprogram så hittar man knappt något avvikande, men sammantaget så får man en sekt-känsla av henne och hennes rättegång med gubben, ”skjuta skarpt i folkmassor” och vårdlögnen hon kört på under hela valkampanjen, känner jag till. Men vad är det mer som skaver med henne, hos er som det också skaver hos?

   De röstade ju emot homoäktenskap tex, de var emot att transsexuella skulle sluta tvångssteriliseras, partiet var länge abortmotståndare osv. Nu jobbar Ebba stenhårt för att framstå som HBTQ-vänlig genom att gå i pridetåg osv. Populistiskt och falskt parti helt enkelt.

    Säg det parti som INTE är populistiskt och falskt.

     Tex Moderaterna och Socialdemokraterna är inte populistiska partier.

     ”För populisten är opposition farligt och skrämmande. Istället för att erkänna att det finns legitima konflikter om samhällets syfte och inriktning försöker populistiska ledare undergräva just de institutioner och instanser i samhället som har till uppgift att kontrollera makten och skapa möjlighet till opposition: lagstyret, partierna, riksdagen och tredje makten i form av officiella media.”

   För mig är det att hon ofta bemöter frågor med att gå till attack mot någon annan. Som när ett instagramkonto postade en video med henne från den kristna tidningen Dagen där hon säger att kärnfamiljen är mamma, pappa och barn under Stockholm Pride när hon gick i Pridetåget och viftade med regnbågsflaggor. Här kunde hon ha sagt att det är en gammal intervju (sant) och att hon ändrat åsikt sen dess, det får man göra. Eller struntat i att gå i Pridetåget om regnbågsfamiljer strider mot hennes värderingar men hon valde att anklaga instagramkontot (Dyngbaggegalan) för felcitera henne (var en filmad intervju så hon blev inte felciterad) och sprida hat… Eller som under början av pandemi när hon anklagade Löfvén för att många dog på kommunala äldreboenden i Stockholm. Men Stockholms stad styrdes av Alliansen och KD hade statsrådsposten för äldreomsorgen så det var ju hennes parti som var ansvariga inte Sveriges statsminister.

  Hahaha, underbart – nu är Johanna och Edvin kränkta underhållare 🙂 Naturligtvis drar hon könsdiskriminerings-kortet – det har ju INGET med det att göra. Nästa steg blir att säga att dom inte fick mobba och gå över gränsen i sin show för att dom båda är överviktiga, eller? Löjligt. Hon får stå för vad hon gjort, så är det bara. Dom tycker det är kul att driva med politiker som dom inte sympatiserar med, och en del älskar det men andra tar illa vid sig. Hon är ju inte sen att speak up själv så varför bli så upprörd. Hon uppmuntrar till en otroligt hård och tuff retorik utan respekt för dom hon driver med och nu verkar det som att hon tyvärr får samma tillbaka. Kan förstå att det suger men då är det ju absolut bättre att inte ge sig in i leken, själv skulle jag aldrig palla det trycket eller vilja eller våga, är alldeles för känslig och tar saker personligt!

   Men förstår du verkligen inte skillnaden på att en komiker gör satir av en makthavare mot att komikern får privata meddelanden där hon kallas för f*ta, äck*iga su*bba? :/

    Fast vadå det var ju bara skämt? Förstod hon inte det eller? Förlåt men det är samma retorik, är så trött på att folk ska gömma sig bakom ”det var bara ett skämt” hihihi och där man skiter i vem man sårar.

     Så länge du inte förstår vad politisk satir är så kommer du inte förstå skillnaden på satir och mobbning.

  Tyckte Timbuktus hot var betydligt värre/grövre.

  Vad har hänt med hennes läppar?

   Filter.

   Trodde först det var Emelie Walles

  Trodde verkligen att texten skulle vara jättegrov, men den är betydligt mildare än hur man skämtar om politiker på riktig stand up. Tyvärr har det visat sig flera gånger att högermän inte förstår skillnaden på politisk satir och kränkningar, ofredanden och trakasserier.

   Inte lätt att vara både lättkränkt och aggressiv.

   Däremot kan högermän vara riktigt vidriga mot kvinnor som inte håller med dem i politiska frågor. Underligt.

  Skulle inte videospelaren försvinna senast i måndags?

  Alla har väl olika uppfattning om var gränsen går för vad man kan skämta om. Tycker de som klagar kan ta sig en tankeställare om de möjligtvis blivit underhållna av sådant som andra kan uppfatta som kränkande innan de uttrycker sig (och speciellt på sätten som här ovan). Det finns liksom ingen tydlig gräns och ofta heter det att man ”inte förstår” om viss typ av humor inte uppskattas av någon. Censur av allt som kan vara upprörande är knappast lösningen men har själv svårt för skämt om väldigt utsatta personer/grupper. Kanske får man helt enkelt acceptera att man själv inte blir underhållen av vissa saker och låta det passera. Och skulle något vara allt för opassande såsom uppmaningar till brott eller hets mot folkgrupp så kan man ju anmäla det på riktigt, inte skriva hopslafsade kommentarer.

  Inte okey!

  Det är sjukt mycket hat som sprids sig överallt. På internet. I sociala medier. Överallt.

  Känns som valet fått ännu mer känslor att svämma ut över alla håll och kanter. Troll som påverkat röstningen till sd:s fördel. Krafter som påverkat muslimer att rösta på nyans. Lögner och hat sprids som aldrig förr. Vi får lära oss om källkritik redan i skolåldern men få verkar kolla upp olika påståenden och ”sanningar”. Lägg till de som enbart pratar arabiska på det och litar blint på det som sägs på deras språk.
  Stort problem till nästa val.

  Fattar inte vad folk är så upprörda för? Vi lever i en demokrati vilket vi ska vara rädd om. Få vågar göra satir av islam med tanke på rondellhundarna och Lars Viiks öde (leva med konstant beskydd). Alla vet hur det gick på tidningsredaktionen i Paris där satirskaparna sköts.

  Ett sånt samhälle vill vi inte ha. Ett samhälle där man inte får skämta om folk eller religion. Ska vi hata Uggla också för han sjungit om Lotta Engberg, polacker och Christer Björkman? Eller ska vi ta det för vad det är?

  Vad exakt är det folk blivit så upprörda för här?

  Politiker ska kunna tåla väldigt mycket, det ingår i jobbet. Jag ser ingenting här som är över gränsen eller som är värre än det som sagts om Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Annika Strandhäll, Magdalena Andersson eller andra kvinnliga politiker på vänstersidan. De personliga och osakliga påhoppen på Johanna är långt mycket värre. Jag förstår inte ens hur man tänker när man bemöter upplevt hat med mer hat?

  Humor och satir är under attack som vanligt.

  Är det bara jag eller har högermänniskor blivit jäkligt känsliga och lättkränkta de senaste par åren? De nya snöflingorna.

   Högermänniskor har stickat största offerkoftan i världshistorien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.