Vad sägs om att betala folk lön? Nej?

Modellpraktikant?
Mycket ska man höra innan öronen trillar av.
Precis som influencers alltid jagar obetalda praktikanter, för att ”få in en fot i branschen” så verkar inte heller Natalie Schuterman vilja betala för utfört arbete.
Praktik brukar ingår som LIA i diverse utbildningar. Tror ni det här också är det, eller vill de mest bara hitta någon som ställer upp gratis så de slipper betala för modellen?

I samma bunt stories som Natalie Schuterman söker efter sin modellpraktikant så gör de reklam för dessa ”teddyväskor” från Jaquemus.
De kostar 14 495 kr. De kan väl ge modellen en sån om de inte vill punga ut med faktiska pengar för hens arbete. Den går säkert att skriva av i deklarationen.
Natalie Schuterman omsatte 29 miljoner under 2021 så jag tror nog att det finns utrymme i budgeten att betala för den här typen av utfört arbete.
Det handlar nog mer om att de inte vill betala, och istället hoppas på att få tag i någon ung person med modelldrömmar, men sannolikt även med noll erfarenhet av yrket.
Hade personen haft erfarenhet så hade hen säkerligen tagit betalt.

Chloe Schuterman kan väl ställa upp?
Hon svassar ju dagligen runt på Instagram, i prylar från mamma Natalires butik, så halva jobbet är ju redan gjort där.
Hon kan väl göra det gratis, som en tjänst till mamsen?

Tack för tips!

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag vet faktiskt inte om jag tycker det är konstigt att praktisera mot en väldigt låg ersättning (kanske helst inte gratis dock). Det gör man ju även hos typ kommunen eller vilken arbetsgivare som helst. De riktiga är väl snarare att det är folk som faktiskt saknar erfarenhet som praktiserar (typ studenter) och att man har tid och utrymme att låta dem lära sig saker och se olika delar av verksmaheten, inte bara typ låter dem inventera ett lager i en månad.

   Lön beror ju på. En riktig praktik har en praktikanordnare bakom tex kommunen, arbetsförmedlingen eller att det är del av din utbildning. Då får du ju ersättning , är försäkrad ifall något händer och har ett tydligt syfte med praktiken samt en plan så du gör rätt saker på praktiken. Vi har ofta praktikanter på mitt jobb från olika utbildningar. Skulle dock aldrig ta in någon som inte kom med en anordarde för då är de tex inte försäkrade.

   Praktik är egentligen oavlönad för det är inte arbete utan en möjlighet att se hur det funkar. Tyvärr använder en del företag praktik som förtäckt oavlönat arbete vilket inte är ok.

   Exakt! Det är en chans att komma in i ett sammanhang man annars inte skulle kommit in i. Inget konstigt alls!!! En språngbräda eller skjuts i karriären. Också ett bra sätt att testa om man verkligen VILL satsa på det yrket innan man lägger år av svett å tårar på utbildning/erfarenhet som ska ge ett jobb inom det.
   Med det sagt ska det ju vara en praktik. Det ska finnas tid och vägledning för en och chans att utvecklas

    Inom modellbranschen???

   Saken är ju att då ska du just vara praktikant och inte i tjänst. Har svårt att se hur det skulle gå ihop med ett modelljobb. Ska praktikanten stå bredvid och lära sig posera? Det blir ju fel om bilderna sedan publiceras för marknadsföring, och jag har svårt att se hur företaget skulle hyra in en modell från agentur bara för att lära upp en oerfaren praktikant. Och i ett sådant fall bör praktiken rimligen ske genom agenturen kan jag tycka.

  Fast har nån dubbelkollat ifall man får lön? Eller är det mest ett antagande att man inte får en krona?

  Hade hellre gjort det gratis iof än fått den fula väskan oavsett vad den kostar ?

   Men väskan hade du iaf kunnat sälja sen och tjäna lite pengar.

   Men håller med, har frågan ställts till NS om det är betald praktik eller inte?

    Sant iof, om nu nån vill köpa ? Äh så ful haha!

    Ja är nyfiken, den lilla faktan är ju rätt betydande faktiskt ?

   Fast modellpraktikant? Vad är det ens? Om man anlitar en modell så betalar man men en modellpraktikant (återigen vad är det ens) så verkar det inte vara betalt.

    Många modeller jobbar ju via agentur. De kanske vill ge någon som inte blivit anlitad ännu chansen att få prova på modellyrket eller någon som är modell men inte har en agentur. Då väljer de att kalla det praktik. Men praktik kan ju vara betald eller obetald. Vi har haft både och hos oss, och då är vi en ingenjörsfirma.

     Ja jo men det är lite skillnad på att va ”modellpraktikant” och att praktisera på en ingenjörsfirma

      Ja absolut det håller jag med om. Men frågan var om det var betald praktik eller inte. Och det framgår inte via orginalinlägget. Så Camilla borde ha kollat upp det innan publicering av detta inlägg.

       Exakt ? / Ts

     Du på ingenjörsfirman brukar ni annonsera efter arbetskraft via Instagram och vad är det för typ av praktik ni inte avlönar? Genuint nyfiken.

      Är väl olika målgrupper man riktar sig till. Tror du att modeller söker jobb via samma kanaler som en ingenjör? Genuint nyfiken

       Spekulerade jag i vilka kanaler man söker modeller i? Jag ställde frågan eftersom jag för ett tag sedan diskuterade med en kund hur man kunde öka antal sökande till deras företag som jobbar med IT tjänster. Jag föreslog att man når ut till en bredare målgrupp genom att tipsa om lediga tjänster och länka till dem via företagets Instagram sida.
       Du verkar dock mest grälsjuk men alla som läser bloggbevakning är inte surpuppor som behöver blåsa ur sig spydigheter.

        Jag är inte alls sur. Jag undrade genuint.

      Jag är snart nyexaminerad ingenjör och nästan alla företag som erbjuder internships/praktik till studenter annonserar om det via företagets instagramkonto för att nå ut. I den posten/storyn brukar det heller aldrig stå något om lön, eventuellt att det framgår om man klickar sig in på deras hemsida men personligen utgår jag från att det alltid är betalt oavsett om det står eller ej, aldrig hört om obetalda internships

     Du menar att Schuterman ”vill ge någon chansen”?
     Du tror inte dom vill ha en modell som kostar gratis?

     Ja Natalie Schutermann brinner verkligen för att hjälpa en lång person att bygga upp en portfolio. Det har absolut inget att göra med att hon inte vill betala någon för jobbet.

    Jag (ts) har ingen aning. Är inte modell eller praktikant. Är det du som tipsat, du verkar gå igång på det ? Undrade mest ifall det va så eller om det bara va ett antagande. Tänker att det är ett ”värdelöst” inlägg om man inte faktiskt vet ?

   En arbetsgivare behöver inte ersätta en praktikant för praktik är inte jämställt med arbete. Däremot om praktikanten nyttjas till att utföra någon annans arbetsuppgifter och den personen är ledig eller platsen är vakant, ja då är det fråga om arbete och inte praktik och då ska praktikanten ha ersättning. Men att ta in en praktikant är inte gratis för arbetsgivaren. Praktikanten ska vara försäkrad av arbetsgivaren, har rätt till en handledare och en bra arbetsmiljö.

   Dubbelkollat! Hur menar du då? Kollat två (dubbelt) gånger? Vem skall göra det?

  Omsättning har noll att göra med om företaget går bra eller dåligt, dvs om man har råd med något.

   Exakt men folk verkar inte fatta det. Kan ha hur bra omsättning som helst men vad spelar det för roll om mina kostnader överstiger det osv

    Vad pratar du om? Driver du själv företag?

     Hur menar du själv? Om kostnaderna överstiger omsättningen så går man med förlust, om man nu inte har andra resultatposter (t ex finansiella intäkter, koncernbidrag) som väger upp. Driver du själv företag?

      Roligt när en blind leder en blind. Det blir ofta inte så lyckat men många skratt får man. Resultatposter? Koncernbidrag? Låter som att du snappat upp några redovisningstermer som du nu svänger dig med.

   Ännu en expert har talat…
   Omsättning är i alla största grad ett viktigt nyckeltal som talar om hur företaget mår. Men liksom alla nyckeltal måste man sätta det i relation till tidigare år och bransch. NS har haft en kraftig nedgång i sin försäljning, helt väntat dock, och har effektivt balanserat sin minskade omsättning med kostnader. Så omsättning har i allra högsta grad allt att göra med vad du har råd med.

    Omsättning är ett mått på ett företags tillväxt, inte lönsamhet. Från en annan expert.
    Om du inte vet skillnaden mellan de två begreppen – googla!

     Resultatet är fortfarande bra. 🙂

     Lönsamhet, var ser du att jag jämför omsättning med lönsamhet? Förändring i omsättning är ett nyckeltal som kan användas till att dra vissa slutsatser avseende ett företags tillväxt. Men den analysen görs bäst genom en titt i balansräkningen.
     Eftersom du är så snipig känner jag att det är helt ok att fråga dig hur länge du jobbat som redovisningskonsult? Det är det enda som möjligen kan förklara dina kunskapsluckor.

      Omsättning i balansräkningen? Kan du något om redovisning? Jag tog upp lönsamhet, eftersom det är ett mått på hur ett företag mår, inte omsättning som du pratade om. De flesta driver företag i vinstsyfte och då är ökad omsättningen i sig inte mått på hur bra företaget går. Ett företag med låg omsättning kan vara lika lönsamt som ett med högre omsättning.

    Omsättning kan vara ett mått på tillväxt men om man säljer mer och mer och kostnaderna växer mer än intäkterna så vet jag inte på vilket sätt man blir gladare? För tillväxtföretag med höga utvecklings-/etableringskostnader, eller under perioder där man på något vis omstrukturerar verksamheten kan omsättning vara ett viktigt mått på att man är på rätt väg fast resultatet är kasst. Men har svårt att se nåt influencerföretag som säljer kläder som ett sådant företag.

     Omsättning eller egentligen nettoomsättning som är det du ser i årsredovisningar och på alla bolag är försäljning av varor och tjänster minus eventuella rabatter, moms och annan skatt som är direkt kopplad till omsättningen. Omsättning är en post i resultaträkningen och börjar på nytt varje räkenskapsår. Ett vanligt sätt att mäta tillväxt är att titta på omsättningstillväxten eller förändring mellan olika år. Vad gäller lönsamhet behöver man titta i balansräkningen och då tittar man främst på nyckeltal som avkastning på total-, investerat- och eget kapital. Lönsamhet handlar om att se hur effektivt det i företaget uppbundna kapitalet arbetar.

  Att lönen inte står utskriven betyder väl inte säkert att man inte får lön? Eller?

   Praktikant är slang för ”vi kommer inte betala dig”. Modellpraktikant är liksom inte en grej.

    Jaha men om det nu är vedertagen ”slang”(?) så vet väl de som söker också det då. Ingen tvingar någon att söka ett oavlönat jobb.

     Nejmen nu missar du poängen här..

      Jaha.. jaja, så kan det kanske vara.

      Skit samma, ska fortsätta mitt avlönade jobb här nu ändå.

      Poängen redan vid ts var ju väl att det inte framgick om det var lön eller ej. Att praktik skulle vara slang för oavlönat…!? Nja. Hade oavsett varit schysst att fråga kan jag tycka, innan man slår på stora trumman.

       Det är inte slang. Praktik är oavlönad per definition. Sedan är det många bolag som ger sina praktikanter en liten ersättning.

       Jag förknippar i alla fall praktik/praktikant som oavlönad. På mitt jobb har vi ibland praktikanter i form av gymnasieelever som måste praktisera som en del av gymnasieprogrammet de går på. Vi har också haft oavlönade vuxna praktikanter som går en handelsutbildning tex (jobbar i butik). Lika så är ju tex VFU oavlönad praktik för att lära sig ett yrke. Om det nu inte är oavlönad modellträning(?) de erbjuder skadar det ju inte att förtydliga det.

        Personer som gör praktik genom en utbildning har ju ofta CSN eller att föräldrarna försörjer dem om de går i gymnasiet. Folk som gör praktik via arbetsförmedlingen har ju nån slags aktivitetsersättning. Man får ju känslan av Schutermanns annons att det inte finns nåt samarbete med nån utbildning eller så, utan att msn bara ropar efter nån som ska göra jobbet gratis.

        Äntligen någon som vet att praktik är oavlönad. Det förekommer även praktik där personen får ersättning men det är inte fråga om lön och den betalas inte av arbetsgivaren. Arbetsförmedlingen ordnar praktik åt arbetssökande dels för att lära sig ett nytt jobb eller som arbetsträning efter sjukskrivning. Men det är inte lön utan bidrag.

     Ingen som tvingas NS att vara så jävla snikna heller. Lamt att ha råd med snordyra väskor men inte lön till anställda.

    Är det verkligen det då? Praktikant är väl svenska motsvarigheten till internship (vilket det brukar kallas i de flesta branscher nu för tiden) och jag har inte sett ett enda internship som inte är betalt?

     Praktik nu för tiden kan betyda vad som helst. Praktik som ordet använts tidigare har i de flesta fall varit oavlönat arbete. Ett sätt att testa på att jobba när du fortfarande gick i skolan. Många företag ger sina praktikanter någon liten ersättning men det finns inget krav på det för praktik handlar om att få uppleva hur det går till på en arbetsplats men du förväntas inte prestera något. Internship är något helt annat. Ofta har företag ett rätt seriöst program där personen får jobba med lite olika saker. Du förväntas att leverera och för det får du lön. Dock är tiden tidsbestämd och behöver inte leda till fast jobb.

    Har alltid fått betalt för mina internships… Så jag vet inte om det är givet att praktikanter jobbar gratis. Här kanske iofs, låter oseriöst.

  Här kommer lite konstruktiv feedback:

  Kul med den här typen av inlägg! Obetalda praktikplatser är ett stort problem i en del branscher med hög konkurrens. Bra att du belyser det, även om vi inte vet säkert om ersättning utgår(?).

  Dock tycker jag att inlägget tappar trovärdighet när du plötsligt drar i Chloe och att hon ”svassar runt på Instagram”. Det säger ganska mycket om din bild av influencers. Jag kan sakna när bloggbevakning var mer saklig och objektiv, utan inslag av dina högst personliga åsikter.

  Varsågod!

   Fast är det någon som vet vad hon ens gör förutom att vara infödd ”rikemansunge” men följare på instagram? Det enda man kan uttyda av hennes sida är intetsägande bilder eller att hon kommenterar ???? på andra influences. Obs det är väl inte hennes eget fel egentligen eftersom hon varit inne i det där sen hon bara var ett litet barn men man skulle ju vilja veta vad hon egentligen gör för sin inkomst.

    Men inlägget handlade ju om butiken, så då borde det ha handlat om just butiken.

    I övrigt noll koll på personen.

    Men varför då? Varken du eller jag har någon skyldighet att berätta om vår privata förmögenhet? Varför skulle hon? Och om det är något som bör tas i den här bloggen borde det vara ett separat inlägg, eftersom det är ett helt annat ämne.

    Jag förstår att det finns nyfikenhet! Jag är också nyfiken – men det innebär inte att jag har någon rätt till den informationen. Däremot, att diskutera lön för utfört arbete är relevant att göra tillsammans med branschkollegor för att se till att en ligger marknadsmässig till. Jag är dock inte i samma bransch som Chloe och vet inte vad hon tjänar pengar på, om hon tjänar pengar på Instagram eller vad hon borde tjäna.

    Hon har ju pluggat en utbildning i paris inom mode, vet inte exakt vad den gick ut på men tror det finns att läsa någonstans på hennes instagram.
    Nu verkar det som att hon jobbar eller ska jobba för sin mammas företag om jag fattat rätt.

    Inlägget handlar om butiken, inte Chloe. Dessutom har hon ju gått på Parsons och håller på att starta eget klädmärke.
    Att man är född med pengar är ju inget man kan rå för.

   Jag håller helt med!

   Då var du inte med från början va? Ibörjan var det mer ”Camcam-vinkling’ på inläggen, mer humor. Ju större BB blivit, desto mindre Camilla i inläggen. Det här med att Chloe dras in i slutet av inlägget känns mer som gamla Camilla. Att hon skriver att hon ”svassar runt”. Det är mer Camilla-kritik mot ett helt sjukt ”yrke”. Jag gillart!
   /Har läst BB sen bloggen var en vecka gammal.

    Det är möjligt att jag inte varit med från början. Men det var inte riktigt det min feedback handlade om heller. Jag har alltid uppskattat såväl granskade inlägg som mer humoristiska, dock tycker jag att ett granskande inlägg (som jag tolkade detta inlägg) tappar förtroende när Camilla drar in Chloe i diskussionen, på ett ganska nedlåtande sätt dessutom.

    Jag tycker också att det är rimligt att bloggen ändrar karaktär när den blivit stor. Med fler läsare kommer ett större ansvar gentemot personerna man skriver om.

    Ett litet tillägg:
    Jag jobbar med research på olika sätt och det mest grundläggande är att dokumentera det som ser/hör och kan hänvisa till – inte tolkningar. Att Camilla gjort en tolkning utifrån ett inlägg i sociala medier (som exempel) är inte per definition sanning. Men vill man dela detta med en stor publik är det viktigt att skilja på fakta och personliga åsikter. I mitt jobb gör jag också tolkningar av data, men jag måste alltid hänvisa till data/fakta för att inte tappa trovärdighet.

     Det här inlägget är ju verkligen inte en granskning eller ”research”, snälla. Det är en observation med lite sarkastiska funderingar.

      Håller inte riktigt med eftersom Camilla gjort efterforskningar kring huruvida företaget skulle ha råd att betala med hänvisning till omsättning.

   Lite konstruktiv feedback tillbaka till dig.
   Praktik är per definition oavlönad. Det finns inget som heter oavlönad praktikplats. Så huvudregeln är; söker du en praktikplats anta att du inte kommer att få någon ersättning. Det du pratar om är när företag använder termen praktik när de egentligen menar förtäckt arbete. Ett vanligt exempel är start-ups som söker praktikanter till sin kundtjänst och kallar det praktik när det egentligen handlar om arbete som ska avlönas. Företagen bemannar inte alla tjänster med lönearbetare och fyller upp luckorna med gratisarbetande praktikanter.

    Fast även om du inte har lön så ska ju en praktik ge dig ersättning. Det är ju därför en praktik ska ha en anordnare som tex arbetsförmedlingen eller att det är del av en utbildning. Då får du ju ersättning och att du är försäkrad ifall något händer och ett tydligt mål med praktiken. Ett serlöst företag skulle aldrig ta emot en oförsäkrad praktikant. En praktikant kan ställa till oerhört mycket precis som att arbetgivare kan bete sig illa.

    Haha, va? Jag vet exakt vad praktik är, att den är obetald och hur det utnyttjas av vissa företag (och andra inte).

    Var har jag ifrågasatt begreppet praktik? Det enda jag skrev är att det är en viktig debatt eftersom praktikanter utnyttjas i flera branscher. Personligen tycker jag inte att det är rimligt att en praktikant ska arbeta med samma sak som mig, under egen ledning, obetalt. Praktik ska vara lärande, vägledande och utvecklande med en tilldelad mentor.

     Då får du nog vässa lite på din kommunikativa förmåga. Att inleda med att obetalda praktikplatser är ett stort problem faller helt platt. Praktik är obetald. Finns inget att diskutera. Däremot finns en intressant diskussion i att företag erbjuder praktik som visar sig vara arbete. Men det var inte vad du skrev även om jag gissar att det är vad du menar.

      Tack, det har du rätt i. Inser när jag läser mitt inlägg igen att jag inte lyckades kommunicera det jag tänkte.

  Sista stycket:

  Chloe Schuterman kan väl ställa upp?
  Hon svassar ju dagligen runt på Instagram, i prylar från mamma Natalires butik, så halva jobbet är ju redan gjort där.
  Hon kan väl göra det gratis, som en tjänst till mamsen?

  Låter bara som att du är full av avund och förakt. Usch. Jag läser det inte ens som ett skämt.

   Åh nej!! Du sa det förbjudna a-ordet????

   Varför skulle man vara avundsjuk?

    Det får väl Camilla svara på?

     Nej det är ju ts som tycker att hon är avundsjuk, då får hon väl utveckla

     Om Camilla sagt det så ja men nu är det ts som drar det klassiska och så tröttsamma du är bara avundsjukkortet. Har någon förhoppning om att i och med att man blivit läs och skrivkunnig lämnar man sandlådan bakom sig.

    C verkar avundssjuk på alla som får någon form av uppmärksamhet.

  Hur går det egentligen för Schuterman? Butiken alltså.
  Var det inte något om problem med inventariet och så var de tvungna att byta till en betydligt mindre lokal?
  Minns att det var en del kommentarer om det förra året eller någon gång under dessa konstiga covidår.
  Jag trodde när det hände att det skulle konka eller är det någon som understödjer affären?

   Det är tufft för flera lyxbutiker i city nu med sanktionerna.
   Tidigare sålde man mycket till ryska turister som kom med dollar och euro i tjocka sedelbuntar.
   Och lön till praktikanter kan man säkert ordna fram ur kassalådan längst ned även om det inte står utskrivet 🙂

    Många lyxbutiker har klarat sig förvånansvärt bra men allt under har stora problem. NS går inte riktigt att jämställa med lyxbutiker utan de hamnar i en egen kategori. Men för just lyxbutiker som NS har ett litet annat problem seglat upp och det är penningtvättlagen. Det är i det närmaste omöjligt att betala några större belopp med kontanter idag. Det finns en hel del svarta pengar i omlopp och just denna grupp attraheras till denna typ av konsumtion.

   De har gjort minus-resultat 2019 och 2020. 2021 gjorde de 36,000 kr i vinst. Så det Cam säger gällande omsättning är väldigt missvisande. De är självklart de har en hög omsättning med tanke på värdet på varorna de säljer. Men det betyder absolut inte att det går bra för företaget. 2019 när det gjorde minus-resultat hade de 57,5 miljoner i omsättning och 2020 när de gjorde minus-resultat hade de 42 miljoner i omsättning. Med det sagt går det absolut inte bra för Nathalie Schuterman.

  Kanske vore bra om du tog reda på om det är utan lön eller inte först. Blir ju lite konstigt om det faktiskt är betalt. I jobbannonser brukar det ju inte stå vad man får för lön.

  Och ja, jag vet om praktikantbiten. En del praktikanter får betalt.

   Nej det brukar inte stå hur mycket man får i lön, men ATT man får lön står alltid.

    Nu står det ju varken ATT man får lön eller att man INTE får lön så att…

   Men det står ju alltid om det är betald praktik, vilket det inte gör i detta fall? Det vill man väl ändå visa om det nu skulle vara betalt

  De har satt i system att använda sig av praktikanter och gratis arbetskraft. Jag sökte jobb där för massor av år sedan och behövde jobba gratis 3 heldagar så de kunde se vad jag gick för innan vi skrev på något kontrakt. Efter jag hade gjort det tänkte jag ju såklart att jag skulle få jobbet då de verkade väldigt nöjda, men då slutade de höra av sig och plötsligt gick det inte att få tag på dem. Skrev om detta i en Facebook-grupp och då visade det sig att det var massa andra som hade blivit utsatta för samma sak.

  Jag var 18 så jag visste inte bättre då.

   Så otroligt fult att utnyttja naiva ungdomar. Det sker, åtminstone i liten skala, på så många företag. Vet inte hur många unga tjejer jag har fått berätta för genom åren att de har rätt att få sin semesterersättning utbetald vid faktisk semester och inte vid varje lön tex, bara för att företaget jag jobbar på har som praxis att betala ut den månatligen för extrajobbare och sen använder det som argument för att inte spara semesterlönen åt dem. Det är liksom inget att diskutera, ändå gör företaget just det. Och ungdomarna vet inte vad de har för rättigheter så de tror att de måste gå med på månatlig utbetalning.

  Camilla, det är inte omsättningen som är relevant om man kan betala lön eller inte utan det är den lilla upplysningen rörelseresultat. Om du kollat på detta hade du sett att butiken inte alls går så bra.

  Sista meningen kändes inte okej. Jag hade dock aldrig kunnat umgås med Chloe. Hade känt mig så ful i hennes närvaro haha

  Finns det nå sniknare människor än influencers?!

  Synd att jag är alldeles för kort…
  /160cm

   Jag är inte bara kort, jag är ful också ?

  Viktigt att man max får vara 181…

   Du är längre än Molly Rustas så du kan säkert också bli modell.

   Det har varit så i flera årtionden, det lär fortsätta…

  Det är likadant i Tv- och musikbranschen. De använder ett femtiotal ”praktikanter” på alla produktioner och event och trots utbildningar så måste vi ändå göra massor av gratisarbete för att det KANSKE kan leda någonstans någongång. Riktigt trött på detta..

  Sen kan också tycka att alla barn influncers användet i sina reklamer, får de betalt när de står och pratar för sina mammors reklamsammarbeten? Frida Kummerfeldt dotter är ju på instagram minst en gång i veckan för att sälja något sammarbete som mamman har. Undrar om hon är betald ellet det kanske är prao då? Jag menar om ett företag använder barn i reklamfilm så får ju barnen betalt och det finns regler om arbetstid osv men de här barnen är bara gratis arbetskraft.

  Fattar inte vad alla har emot praktik? Betalt eller obetalt – man gör det ju ändå inte för pengarna.
  Allt handlar om att få erfarenhet, en chans att visa vad man går för och sedan potentiella kontakter och goda referenser. Är det bättre att sitta hemma och rulla tummarna och vänta på att en arbetsgivare med stadig lön ska ringa än att fylla sina dagar med något vettigt? Och innan jag hör alla ropa hej om utnyttjande av arbetskraft etc – nej, se till att inte bli utnyttjad, va inte naiv! Det är inte det enklaste men också en övning i att stå på sig och samla lärdom också i sådant.

  Fö förstår jag inte hur NS efter så många år i modebranschen ändå inte kan använda vedertaget branschlingo. Hade hon skrivit ”testplåtning” hade allt varit förlåtet. ALLA modeller gör gratis (yes, you heard me!) testplåtningar i början av sin karriär. Det för att bygga bok och kunna boka jobb längre fram. Inget konstigt alls.

  Eftersom vi inte vet om det är oavlönat eller inte så blir det ju svårt att säga något om det. Men en annan fråga, det går väl rätt dåligt för den butiken? De flyttade ju rakt över gatan till en lokal som är typ 1/4 yta av den förra. Sjukt tråkig är den dessutom. Jag har handlat en del där genom åren. Men nu var det väldigt längesen. Tycker utbudet och den nya lokalen är trista. Antar dock att Nathalie själv skyfflar in mer pengar bara om det inte går bra. Känns som att butiken är mer en hobby än ett bolag som ska gå med vinst.

  När ska folk sluta stötta kändisar som har konkurser bakom sig och som startar upp nya bolag lika fort som andra byter skjorta? En konkurs kostar staten (även småföretagare som går miste om fordringar) flera miljoner för att inte prata om de framtida pensionerna som blir lägre & lägre. I detta fall pratar jag om systrarna Hanna & Amanda.

  Titta bara på Kenza med man, nytt bolag inom loppet om vad ett år? Man påstår att hon inte ägde IR men utan hennes namn hade man inte överlevt en månad.

  Fast det roligaste är ju att de beskär bilderna så att ansiktet på modellerna inte visas….

   https://www.nathalieschuterman.com/multibrandstore/klader/toppar-skjortor/chloe-chloe-spacedye-top-pink-pink

   Hur man bygger sin portfolio genom huvudlösa e-comm-bilder vettefan….

  Men välkänt att unga tjejer som söker jobb i deras butik får praktisera ett par dagar gratis och sen inte får jobba vidare.

   Fast hur mycket nytta gör man första dagen på nytt jobb?! Möjligen om man får ngn riktigt enkelt uppgift

    Har du besökt butiken? Tveksamt hur mycket ”nytta” de som jobbar på golvet verkligen gör. Exempel: hade bestämt mig för att köpa en ganska dyr (20 tkr+) väska, men tvekade lite mellan två storlekar, så gick till butiken för att titta på väskorna och få lite råd (kunde annars köpt billigare på nätet). När jag kom in i butiken var den enda personalen upptagen med vad jag antog var en kund, men som senare visade sig vara en kompis. De stod och pratade länge och väl och ignorerade mig totalt. Till slut gick jag fram och frågade om jag kunde få hjälp. Motvilligt följde personen med mig men kunde inte svara på någon av mina frågor (info som finns på modehusets hemsida såg jag senare) och var inte ett dugg intresserad av att sälja väskan till mig. En random person plockad från gatan hade gjort ett bättre köp. Behöver jag säga att det inte blev något köp? Köpte sedan från märkets egna butik i en annan stad, där jag fick helt suverän service, vilket gjorde det hela till en upplevelse. De flesta av oss köper inte så dyra väskor regelbundet, om alls, så servicen bidrar förstås till helhetsupplevelsen.

  Jag har en kompis som gjort sin praktik i butiken Nathalie Schuterman. De var typ 3-4 praktikanter som jobbade samtidigt och som fick jobba hårt (utan lön) med Nathalie gled runt och var dryg och en riktigt översittare. Uppskattade inte praktikanterna för fem öre.

   Rikligt äckligt agerat! Vad är hon för människa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.