Varför jag kommer fortsätta exponera fram företag som bidrar till ätstörningar – som Gina Tricot

Tydligen var det inte tillräckligt illa att Gina Tricot nu använder sig av ätstörda modeller efter att de helt tagit ställning MOT det 2013. 
Så sent som 2017 gick Gina Tricot återigen ut och klappade sig på axeln eftersom de 2017 skrev på en så kallad ”världsunik modellpolicy från Sverige” som Swedish Fashion Ethical Charter lanserades den 23 mars 2017.
Detta är en ny policy med gemensamma värderingar och riktlinjer kring kroppsideal, mångfald och arbetsmiljöfrågor för modeller.
Den skrev Gina Tricot inte bara på, utan de stoltserar även med den på sin hemsida.

Sedan jag publicerade den här granskningen av Gina Tricot och sättet de använder sig av en modell med ätstörningar så har det ramlat in så många dms från följare och läsare, och som påminner mig om varför det är viktigt att inte bara låta Gina Triocot och andra företag komma undan genom att det här bara rinner ut i sanden.
Här är ett litet axplock av dem.

 





Så nej, jag är inte klar.

Och till alla fans som tycker det är taskigt att modellen i fråga ska bli av med sina jobb, bara för att hon är ätstörd.
Gäller detta även för alla modeller i Frankrike som förbjuds enligt lag att gå modevisningar om deras bmi är för lågt? Som avkrävs på läkarintyg för att få arbeta?
Är det taskigt, eller är det ett sätt för branschen att ta lite jäkla ansvar för att människor inte ska gå sönder?

 

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Dumpen med meddelandet om önskan att vara lika smal dvs lika sjuk? Förstår precis, jag funkar exakt likadant- och jag är 41 år! Är så sorgligt att se 90-00 talets smala ideal återvända, det sabbade mig då och kommer göra samma mot unga tjejer idag, som dessutom blir matad på ett helt annat sätt än back in the days.

      Samma här. Blir SÅ avis på Bianca också.

        Verkligen. Jag skulle utan att tveka välja att bli smal om valet stod mellan det och att få en miljon kronor. Utan att tveka.

          Intressant reflektion. Aldrig tänkt på det – men det skulle fan jag med!

          10 miljoner då? Eller 5? Var går smärtgränsen för er?

            Jag (17:12) skulle ta smal över vilka pengar som helst tror jag. Sorgligt men sant.

              Jag med!!

              Jag med. Har varit stor (fetma) tidigare och det var inte min grej. Mådde inte bra (säger inte att det inte går att må bra tjock). Idag stl 36 och åt det mer vältränade hållet.

        Hoppas ni söker hjälp ??

      Samma här och jag är 39 år… ? sorgligt

      Samma här (är strax över 40).

      Jag är exakt likadan. 31 år och vill fortfarande vara en size 0 mer än nåt annat.

      Samma här. Fy fan att växa upp med kroppsidealen kring millenieskiftet.

      Tycker 2000-talets kurvideal fuckade upp många också. Turkiets bbl-kliniker gick varma.

      Jag är 51 år. När jag var 18 år fick jag anorexi. Sedan följde några år med bulimi. Jag kämpade mig tillbaka.
      Under åren som gått har jag fått kortare perioder med återfall. Man blir aldrig frisk från denna sjukdom.
      När jag ser Bianca så tycker jag att hon är sjukt vacker och perfekt enligt mina sjuka ideal (mina friska ideal blir undanmanövrerade). Jag skäms för att jag tycker så, för jag vet hur hon rimligtvis mår och jag VET att det är min underliggande sjukdom som talar, tycker och ser.
      Även om det är trettio år sedan jag blev sjuk triggar dessa bilder mig. Jag har förhoppningsvis redskap och erfarenheter för att stå emot suget att bli smalare och snyggare (sjukdomens uttryck). Den yngre personen har kanske inte det och faller tillbaka i skitsjukdomen. Jag tror inte att Gina Tricot förstår hur mycket denna reklamkampanj kan kosta för mottagarna. Jag hade önskat att de backar och tar sitt ansvar.

    Camilla, din länk till policyn hamnar bara på deras hållbarhetsredovisningar. Hittar inget på deras hemsida om modellpolicyn. Har de tagit bort den?

      Kika på den från 2017 som jag delat i Instagraminlägget.

    Buustamon får frågor på Instagram varför dom låtsas att det var må bra event i helgen med My. Det är två år gamla bilder som läggs upp. Som svar på frågan skriver dom att ingen ville vara med på bild. Varför låtsas man? Det ger väl ingen bra reklam?

      De kanske anser att det är dålig reklam att iingen ville delta och väljer att agera som My Martens, dvs att blåljuga folk rakt upp i ansiktet.
      Skulle aldrig välja det stället

        Ja men det är ju väldigt oseriöst i så fall. Bättre att skriva att det blev inställt.
        Lockar mig inte heller att åka dit oavsett

          Oseriöst ja. Har man sådan inställning till potensiella kunder på sin officiella insta och anser att lögner är lösningen på alla problem. Ja då blir de flesta inte kund där. Det var ju ingen på eventet.

        Hela resan har varit oseriös från början, olika priser på buustamons hemsida/ mys hemsida, olika matpaket som ingår, toalett på rummet,eller inte? Olika tider för ankomst mm, mm. Så oseriösa båda två, sedan låtsas att resan verkligen blev av, vad jag förstår så blev det inga betalande deltagare, hade kännt mig så lurad om jag som där som enda betalande? Oklart dock vad man skulle betalat??

          Undrar också vad My har för kompetens inom kostrådgivning? Skrämmande okunskap i de få råden som hon ger som svar på frågor…….

    helt sjukt att GT svarar att de har bianca som modell för att vara ”inkluderande”. många skrev också att det är bra att man inkluderar rullstolsburna, människor med olika funktionsnedsättningar osv i reklam – helt okej, men att inkludera någon med aktiv ätstörning är det sjukaste jag hört?!

    ”buhhuu ska inte ätstörda få jobba som modell” – det kanske inte är det mest lämpliga jobbet att ha i den situationen?

      Och det är ju inte som att modellbranschen aktivt gör folk rullstolsburna eller funktionshindrade heller. Så som de skapar och underhåller ätstörningar hos modellerna.

      Eller hur! Inkludera ätstörningar som förebild för hur kläderna ska sitta eller vad?

    Något som dock är problematiskt i sammanhanget är att smal = sjuk. Naturligtvis ska inte svältande modeller med ett sjukligt BMI fronta kampanjer och bidra till skevheten, helt enig i det. Men just när det gäller det aktuella samarbetet med Bianca blir det oerhört skevt, för hon har väl enligt egen utsago haft mer eller mindre aktiv bulimi i flera år – men det är nu när hon är skitsmal som hon anses riktigt sjuk. Det eldar på sjukdomen att bara bli sedd som sjuk när man är som smalast, därtill bidrar det till omvärldens generella missuppfattning kring ätstörningarnas beskaffenhet. Det är vanligt att vara gravt psykosomatiskt sjuk utan att ha ett underviktigt BMI. Jag har själv varit sjuk i väldigt många år och har aldrig varit lika olycklig eller nära döden som när jag som normalviktig kräktes tiotals gånger per dag. Däremot var omgivningens omsorg och sjukvårdens inställning en helt annan när jag var underviktig, vilket ju också upprätthöll sjukdomen i dess olika former.

    Däremot tycker jag fortfarande att det kan vara olämpligt av Gina Tricot att fronta med Bianca, dels för att det antagligen bidrar till att hon inte blir friskare, dels för att de borde ta sitt ansvar och inte anställa sjuka modeller (oavsett vikt) och slutligen som en del av den bredare diskussionen kring hur modebranschen och smalhetsidealet påverkar omgivningen.

      Oerhört välformulerat! Det här är anledningen till att jag är något ifrågasättande mot kritiken av henne.

      Men det handlar inte om smala människor. Utan sjuka människor.

      Mig veterligen har ingen klankat ner på smala överlag, utan att ett företag anlitar en person med ätstörning som en förebild. Fattar du inte vad det ger för budskap till unga tjejer?

        Onödigt att ha otrevlig ton. Som jag skrev är det problematiskt att de anlitar en sjuk person oavsett vikt. Min kommentar handlade om att gemene man tror att sjuk i ätstörning är likställt med väldigt smal. Detta är felaktigt, och triggar insjuknande (också då som du formulerar det att ”budskapet till unga tjejer” skulle vara att det är eftersträvansvärt att vara sjuk, när jag de facto tror att det är spär på budskapet att det är eftersträvansvärt att vara smal och en ätstörning skulle vara vägen till att få en sådan kropp) och förvärrad sjukdom. Min poäng är att folk generellt inte bryr sig om huruvida Bianca som sjuk kan fronta en kampanj eller inte före hon blivit väldigt smal. Återigen , ätstörd är inte likställd med smal eller vice versa.

        Jag har inte sagt något om att klanka ner på smala överlag. Att modebranschen upprätthåller sjuka ideal är en diskussion för sig.

          Tycker inte tonen var otrevlig alls och fattar ärligt inte hur du menar med ”gemene man tror att sjuk i ätstörning är likställt med väldigt smal. Detta är felaktigt, och triggar insjuknande” och hur du menar man skall handskas med problemet istället för att kritisera en kampanj där man använder en sjuk & smal ? Locket på el vad? Sen tror jag faktiskt inte heller”gemene man tror att sjuk i ätstörning är likställt med väldigt smal”, de allra flesta vet att det kan se olika ut, men trots allt är det ju di facto så, att rent fysiskt sett, är det mer akut riskabelt att vara kraftigt undernärd, pga att organen då kan svikta.

            Tror inte det är kritiserandet av kampanjen i sig de är fundersamma till, att man skulle lägga locket på istället som du säger. Men att det i huvudsak egentligen bottnar i Biancas smalhet än hennes bulimi och det blir tyvärr lite skevt iom att det liksom stärker tankar hos ätstörda om att vilja bli/vara smal, för då blir man tagen på allvar. Och det är ju lite så, eftersom Biancas bulimi har vart känt sedan länge och hon frontat i flera andra kampanjer utan att detta tagits upp som det gör nu. Det tas upp nu för att hon nu också är väldigt smal, smalare än förut (?).
            Det betyder inte att man ska ignorera det nu för att man gjort det tidigare, men det är fortfarande något problematiskt.

              Ok, tack för konstruktivt svar. Oerhört komplext vad det verkar, hur man än handskas med situationen verkar det vara ngt som blir fel. Oavsett tror jag själv på att prata, belysa och diskutera problematiken, inget, absolut inget blir bättre el kan förändras om man strutsar imo. Det blir onekligen olyckligt när en känd person blir ansiktet för ämnet i fråga, å andra sidan synliggörs ju problemet mer då och tas upp och i förlängningen kan det kanske bidra till förändring och ge tankeställare på ett bredare plan, därmed givetvis inte sagt att man som känd skall behöva klä skott för samhällsproblematik dock.

          Du övertänker.

        Så plötsligt är det okej med en jättesmal tjej som frontar en kampanj? Så brukar det inte låta från gemene kritiker…

        Är man inte en förebild då som pratar öppet om sina problem och på sätt och vis säger ”jag kanske ser ’snygg’ (i brist på bättre ord) ut men jag mår skit”. Eller är Bianca för alltid avskriven från alla kampanjer enbart pga hon berättar öppet och ärligt om sina problem? Eller kan det kanske vara så att mycket av kritiken skulle stoppas enbart av att hon gick upp i vikt, utan att egentligen veta hur hon mår psykiskt?

        I min värld är det snarare stylisten som ska kastas under bussen. Känns som att ansvarige med vilje styleat för att framhäva hur smal Bianca är.

          Oj det här är inget man kan lägga på stylisten. Stylistens jobb är att framhäva plaggen, inte tänka på modellens sjukdomar och kropp, ansvaret ligger i första hand hos företaget OCH BIANCA själv. Stylisten är anställd och gör sitt jobb och har INGET ansvar gentemot modellen eller kunden vad gäller hälsa.

          Också väldigt intressant hur många lägger ansvaret på företaget (vilket man absolut ska göra) men det är inte lika många som pratar om att det är Biancas egna ansvar? Hon är en vuxen kvinna som misshandlar sig själv och ingen/inget kan nå fram till henne? Det måste ju vara för att hon själv inte vill eller är redo att göra en förändring. Hon vet att många av de jobben hon får idag är pga hennes utseende – hon vill inte riskera det. Vilket också är korkat – att sätta jobb och pengar framför sin egen hälsa. Då har man inte vuxit upp än!

      Enstaka personer kan vara väldigt smala naturligt, men inom modeindustrin har det i årtionden funnits en kultur där man svälter sig för att komma ner i så låg fettprocent som möjligt. Ätstörningsproblematiken är betydligt större som helhet ja, men inom modeindustrin är den väldigt specifik, att man svälter och spyr för att bli så smal som möjligt.

      Jag tycker detta blir lite galet. Vet man ens hennes bmi? Ska man ha en lägre gräns så borde man ha en högsta gräns på bmi. En med ätstörningar är lika sjuk oavsett vikt. Du får mer eller mindre arbeta mot det hela ditt liv. Vem bestämmer vilken kropp som ska få inkluderas? Ska personer med diabetes 2 inte få visa upp sig (då många får diagnos pga val man gör i livet, dock inte alla). Hur mäter man hur sjuk en person är i bulimi?

      Något av det farligaste man kan göra för hälsan är att sola, ska de bannas?

      Nej detta är ett nytt sätt att trycka till Bianca. Ville man ha till förändringar så skulle man inte ha pekat ut en person, då hade man aktivt arbetat med att få till bmimått som gräns – för alla.

        Ja är man frälst kan man rationalisera rätt in i kaklet utan att ägna en tanke åt hur galet den egna sanningen ett sig.

          VÄL TALAT!

        Det här samarbetet med Bianca går ju emot hela GTs policy. Inte pga hennes BMI utan på grund av hennes sjukdom. Och att jämföra med diabetes är bara löjligt. Uppmuntrar och skapar modebranschen diabetes bland sina modeller? Blir modeller diabetiker när de arbetar som modeller?

    Tack för att dina granskningar! Som tidigare sjuk i anorexi är detta ett viktig steg mot en hälsosammare värld. Normalisera inte en ätstörning.
    Återigen, tack!

    Jag känner tyvärr bara inte att du är genuin. Jag tycker det är ett Bianca-hat som du på olika sätt alltid eldar på och bidrar till. Om din kamp varit genuin hade jag stöttat den men jag känner tyvärr inte att den är det? Därför kan jag omöjligen stötta den, i min värld bidrar den och du stundvis till en hatisk kvinnosyn som eldar på och jagar och jagar. Därför blir jag provocerad igen och igen. För den här häxjakten på Bianca bidrog du ju till långt innan det att hon uttalade sig som sin ätstörning? Right!

      OK

      Jag är ledsen men jag har svårt att förstå vad du skriver. Det är konstig meningsbyggnad i flera meningar och så avslutar du med frågetecken trots att meningen inte innehåller en fråga. Kan du omformulera dig är du snäll?

        TS budskap är väl inte det minsta otydligt dock? Knappast heller det stolpigaste språket man stött på här – Jobbar du med härskartekniker månne?

          Första meningen är helt obegriplig.

            ”Jag känner tyvärr bara inte att du är genuin”? Vad… finns det att inte förstå..?

              Rätt mycket faktiskt. Man får gissa.

                Haha va? Det känns som att jag har hamnat i Twilight zone – Det är en helt vanlig text… Personens åsikt är supertydlig… Jag måste nog gå och lägga mig igen och se om jag vaknar ur det här.

                  Förhoppningsvis vaknar du upp på en grammatiklektion i svenska.

                    Jaså? Är min svenska också obegriplig?

                      Tydligen behöver du även träna läsförståelsen. Skrev jag det?

                      Jag ställde en fråga – Det gör man väl i regel när man inte redan vet svaret – Alltså har jag inte sagt att du påstår det, nej. Jag frågade om det är det du anser, eftersom du tycker att jag behöver en grammatiklektion.

                      Men jag har ju inte fått svar på några andra av mina frågor i den här diskussionen, så jag kanske helt enkelt får släppa den förhoppningen.

                      17:01 behöver du verkligen min bekräftelse huruvida din svenska är begriplig?

                      18:24 – Nu trollar du bara va?

                      18.24 nej jag funderar mest hur det står till. Fast egentligen så är jag måttligt intresserad av svaret.

            Enig.

        Vad mer exakt är det du inte förstår i texten ovan? Fine om man inte håller med men obegriplig var den verkligen inte.

      Vad menar du med att du känner att kampen inte är genuin? Och varför ska inte Gina Tricot eller Bianca behöva granskas?

        Vad om Bianca ska granskas tycker du?

        Varför ska Bianca granskas?

      Men som sagt, handlar inte om jakt på nån enskild. Utan en STOR influencer som påverkar massa unga tjejer.

      Man tar inte en ätstörd person och visar lättpåverkade yngre. Det är helt fel.

        Att det är fel betyder ju dock inte per automatik att Camillas motiv är genuina… Jag är benägen att hålla med till viss del, den här nivån av tryck på den här typen av story (där ett inlägg i serien till och med pinnades längst upp), tror jag helt ärligt inte vi hade sett om den inte också innebar en möjlighet att trycka till Bianca lite.

          Hör du inte hur skruvat ditt påstående låter. Vad lever du i för verklighet där din första tanke är att det finns en oärlig baktanke. Jag vet att du nu kommer hävda att Camilla minsann är en mobbare och dra upp något riktigt gammalt. Kör men frågan handlar om dig och din människosyn.

            Nu får nog läsa igen. Jag påstår ingenting som sanning och det är varken min första eller enda tanke i frågan. Jag tror absolut inte att det rakt igenom handlar om någon oärlig baktanke. Jag tror bara att vi kanske inte hade sett riktigt LIKA många inlägg om det rört sig om någon annan.

            Vet inte riktigt vad min människosyn har med det att göra? Jag kan utforska flera paralella tankespår, där att det finns en personlig agg mot just Bianca är ett av dem. Jag tror inte för den delen att det är hela sanningen (jag skrev ju också att jag är benägen att hålla med *till viss del*).

              Så du menar inte, att som du skrev i din kommentar, att Camillas syfte med granskningen är att trycka till Bianca lite?

                Jag menar, som jag skrev i min kommentar, att jag tror att vi hade sett färre inlägg om det om det inte hade rört sig om Bianca. Jag menar inte, vilket jag inte heller har skrivit, att HELA syftet med granskningen är att trycka till Bianca.

                  Det får du väl tro hur mycket du vill. Men det är ett faktum att Bianca är Sveriges absolut största influenser just nu och syns i en extremt stor mängd kampanjer. Samtidigt rullar reklam för Wahlgrens värld på alla möjliga ställen där hon skriker om sin ätstörning.
                  Det vore rent av konstigt att inte skriva om det här på en blogg om influensers i det här läget.

                    Det håller jag med om, det vore konstigt att inte skriva om det alls.

                  Jag skrev inte heller hela, det var något du skrikande la till. Det viktiga budskapet här är hur länge kan företag få fortsätta driva ett stört ideal, dessutom på en ung kvinnas bekostnad?

                    Nu var det ju iofs du som började göra tillägg till vad jag skrev och påstå att jag skrivit något annat. Men förlåt, korrigerar mitt HELA till *huvudsakliga* (så att du läser med emfas istället för att tro att jag skriker).

                    Jag menar inte att det *huvudsakliga* syftet är att trycka dit Bianca. Jag *tror* att personliga känslig mot Bianca påverkar *hur* granskningen ser ut. Där tror vi uppenbarligen olika.

                      Ja det är helt uppenbart att personer som har svårt att se sakfrågan och fokuserar på person kommer att reagera annorlunda på granskningen. Men det var inte det du skrev. Jag tolkade din text som att enligt din uppfattning har Camilla en dold agenda som handlar om att passa på att trycka till Bianca lite samtidigt som hon får pluspoäng för att ta upp en viktig fråga avseende TS ansvar och trovärdighet.

                      Haha vet du, du behöver inte tolka mig alls, jag skriver ju helt tydligt vad jag tycker, tror och menar.

                      19.04 – ja fast du ville inte kännas vid att du skrev att syfte med granskningen var att trycka till Bianca lite. Har du svårt att stå för det du skriver?

                      Har jag svårt att stå för vad du tolkar att jag skriver menar du? Ja, i regel brukar jag inte acceptera andras halmgubbar som min åsikt.

                      Jag läser vad du skriver och nu vill du inte kännas vid det du själv skriver. Snacka om att måla in dig i ett hörn.

      Det är lite svårt att läsa din text så om jag missförstår ber jag om ursäkt redan nu.
      Jag uppfattar inlägget som helt frikopplad från person och jag ser att Camilla lagt stor omsorg på att vara tydlig med det. Det som är riktigt olyckligt är att ett företag väljer att koppla samman sitt varumärke med en så känd person som Bianca. Men det är något man gör med avsikt. Det självklara är att för Gina Tricots primära målgrupp men även hos några andra målgrupper av kvinnor betraktas hon som en gudinna. Ett väsen som är perfekt och oantastbar. Hon triggar igång alla de saker som en skicklig marknadsförare använder sig av för att sälja sina produkter. GTs marknadsavdelning verkar inte vara så vassa men med Babba Rivera i styrelsen så finns den kunskapen. Alla unga tjejer vill kunna identifiera sig med sin husgud och alla frälsta mammor vill också vara del av gemenskapen. Det är samma känsla som att besöka ett väckelsemöte i Knutby församling.
      Men det finns en annan sida och den handlar om att GT vet att Bianca är en gudinna för en stor grupp. De räknar med att den gruppen likt du själv inte kan se förbi person och förstå den verkliga frågan. De räknar helt kallt med att lärljungarna ska skapa tillräckligt med brus så att deras lukrativa men ack så smutsiga affärer ska puttra på enligt plan och generera de utlovade vinsterna till ägarna.
      Bianca själv är ett offer. Ja hon får en slant för sitt arbete men ur GTs perspektiv är hon bara ett objekt, en tillgång. De som är de verkliga vinnarna är alla som gömmer sig i kulissens anonymitet. Hur långt ska det få gå? Vad händer den dagen Bianca pressas att göra något hon inte klarar av?

      Jag håller delvis med om detta. Jag ifrågasätter inte motivet men metoden. Första inlägget kändes inte genomtänkt utan skapar driv snarare än lyfter fram problematiken på ett vettigt sätt.

      Den här typen av grävande går från ett lättsamt skvallerbloggs format till mer undersökande journalistik men Camcam ändrar inte tonaliteten, för mig är det ett problem.

      Men med det sagt, jag tycker inte BK ska släppa frågan, bara tänka på hur innehållet presenteras. Till exempel när står det: ”till alla fans….” håll det neutralt och presentera information istället. Använd Bianca som exempel men driv inte frågan i hennes namn.

      Bara det att skriva ”till alla fans” visar ju hur oseriösa hon är. Bianca är hennes nya IL.

        Snacka om att läsa in alldeles för mycket.

      Det är ju mååånga år sen Bianca berättade att hon spydde. Inget nytt, det pågår fortfarande. Och sjukare och sjukare blir hon. Och mer och mer älskad av svansen som tycker att hon är maaagiskt vacker.
      Hur ska hon då klara av att bli frisk?

      Du missar tyvärr hela poängen, det är inte Bianca som kritiseras här…

      Ja det är så fjantigt att försöka poängtera att det INTE handlar om en enskild person, när det är en enskild person som faktiskt för ta mest skit utav det. Tycker det är vidrigt och hade jag varit B hade denna ”granskning” av GT gjort mig väldigt ledsen.

    Det här är så himla viktigt att lyfta ur flera olika aspekter, inte bara för den enskilda individen eller företaget.

    Ätstörningar är den dödligaste av psykiska sjukdomar, ändå kommer kampanjen ”En friskare skolstart” genomföras i alla förskoleklasser och förstaklasser (där barnen är 6-7 år gamla) .

    Vad barnen får i hemläxa? Att sätta gröna kryss för grönsaker de äter och röda kryss när de äter något ”onyttigt”.

    Vad de får göra för gruppövningar i skolan? Läraren säger ett livsmedel ex. Köttbullar, äpple, hamburgare, glass och barnen ska göra tumme upp eller tumme ner beroende på om de tror att livsmedlet är nyttigt eller ej.

    En highway in i ätstörda tankar, direkt från skolan.

    Källa: https://ki.se/gph/en-frisk-skolstart

      Fy fan vad deprimerande

      Helt galet sjukt!

      Jag förstår ditt resonemang.
      Men samtidigt har även fetma och sjuklig övervikt ökat väldigt mycket i vårt samhälle. Vilket även dessa kan innebära sjukdomar m.m som kan leda till för tidig död.

      Det är bra att barn äter nyttigt tidigt, och speciellt under skolgången då bra mat hjälper koncentration och immunförsvar.

      Men att sitta och kryssa i vilka grönsaker man ätit är väl en lite konstig metod..
      Man måste försöka hitta ett mellanting.

        Man kan faktiskt ge barn sunda matvanor utan att prata om enskild mat som bra och dålig. Och bra/dålig för vad? Är det bara för att hålla en viss vikt som vi äter?

          Men de gör inte det. Är det någon som faktiskt gick in och kollade på materialet som länkats, eller litar ni helt och hållet på vad personen som skrev kommentaren säger? Fokus är på mat och rörelse, utan att benämna något som onyttigt eller dåligt, och man undviker att prata om kropp, vikt och sjukdomar.

          Rekommenderar alla som blir upprörda att gå in och kika på materialet i länken ovan, det verkar faktiskt väldigt bra och är inte alls så skevt som Psykiatrissk presenterar det.

            Är en annan M än den som skrev kommentaren du svarade på ovan. Lite klumpigt av mig att välja samma bokstav där. Får bli MS nu.

          Jag vet att många inte alls håller med mig här, men jag anser att det är väldigt viktigt att vi kan prata öppet om mat och problemen kring onyttigt skräp. Mat i sig är ju sällan dåligt, om man inte överdriver någon vara något enormt. Godis, tårta, McDonalds, läsk JA det är onyttigt, inte bara för att hålla vikten. Tycker inte det är så svårt att dela upp faktiskt, få produkter är i gråzonen så att säga.

          Man barnen kommer ju tidigt få tillgång till all möjlig ”info” om ideal, bantning osv. Jag anser INTE att man löst problemet med att ”vi pratar aldrig om dålig mat eller vikt här hemma”. Barnen är inte isolerade. Jag vill att de ska kunna lita på mig och andra bra källor när det kommer till kroppen. De kommer mixtra själva men jag hoppas de kan prata med mig eller annan vuxen, inte att bantning eller mat är så tabu att man inte ens vågar fråga om det. Hellre diskutera vad vi ska äta om de är oroliga för vikten än att de hoppar över lunchen eller kräks. Man kan inte tassa på tå runt ämnet och säga ”du kan få lite ont i magen om du äter för mycket godis”, det skapar inte direkt tillit.

            Men viss mat är väl dålig av fler anledningar än att man blir tjock? Typ att de inte innehåller det man behöver rent näringsmässigt. Rimligare att fokusera på det tycker jag. För godis, hamburgare, fika och läsk är ju inte dåligt rakt av. Äter man det sällan så är det inte farligt alls utan kan vara bra på så sätt att det är gott och ger något extra, ”guldkant”.

              Läsk tex är väl fortfarande dåligt, liksom alkohol, snus osv, även om man använder det sällan. Därmed inte sagt att det är livsfarligt och aldrig bör konsumeras under några omständigheter. Men tårtbiten är ju lika dålig för hälsan om du äter den till frukost som om du äter den på kalas. Det är viktigt att vara medveten om hur mycket av det man konsumerar som faktiskt är dåligt, för att kunna göra en förändring om det behövs.

              Visst kan man fokusera på att det är dåligt för tänderna eller innehåller för lite näring. Men barnen kommer ju fatta inom kort att det även påverkar kroppsvikten. Hellre att de får veta det av mig eller skolan än från något de hittar online. Jag har ju själv erfarenheter av hur jobbigt det kan vara med mat och vikt, det vore att ljuga att bara prata om näringsämnen som att det inte berörde mig alls. Man kan dela med sig av erfarenheter och tillsammans försöka hitta sätt att tackla kroppshyddan. Och jag resonerar att det är bättre att vara tydlig med det innan barnen blir för kroppsmedvetna, att det på så sätt avdramatiserar.

      När tycker du att man bör lära barnen om kost? Och vad är det rätta sättet att få fram budskapet om att glass till middag är inte en nyttig middag? Och att äter man tillräckligt mycket av det onyttiga så blir man sjuk tillslut.
      När tycker du att samhället ska ta ansvar för den stundande epidemin av övervikt och fetma bland populationen? Och hur? Om inte en ens forskarna på KI lyckas leverera enligt dig.
      Det kommer kosta så in i h…..es mycket pengar i framtiden, i form av sjukfrånvaro från jobbet och sjukvårdskostnader för dessa personer, att vi kan inte bara inte göra någonting alls. Övervikt och fetma i barndomen är någonting som följer dom allra flesta hela vägen in i vuxenlivet. Det är mycket lättare att inte låta barn att bli feta än att banta en vuxen population.

        Det är väl föräldrar till barn som behöver lära sig om några? Det enda som behövs är att föräldrar erbjuder näringsrik mat. Ett barn väljer väl inte ens själv vad den stoppar i sig för det mesta så vad bidrar det där ens till förutom skam?

          Är inte skolans uppgift bl.a. att motverka ojämlikhet och se till att alla barn får tillgång till kunskap om en massa saker oavsett vad det är för hemmiljö man har? Så vida vi inte kan tvinga föräldrar till att mata sina barn med bra mat så blir ju utbildning av barnen det enda sättet att ge någon slags hopp, så att dom sedan kan fatta kunskapsbaserade beslut när dom blir äldre. Vad mer tycker du ska lämnas till föräldrarna att lära ut?

            Helt enig, det är ju dessutom ytterst sällan det handlar om _kunskapsbrist_ från föräldrarnas håll, så pass mycket kunskap som finns tillgängligt.

        När tycker du att samhället ska börja ta ansvar? Det förslag till mat scammande som karolinska tagit fram visar hur skev hela debatten är och hur ovillig staten är att ta tag i det verkliga problemet.
        Övervikt är vanligare bland äldre vilket inte är särskilt oväntat. Det är även vanligare med övervikt bland män och övervikt är kopplad till socioekonomisk status där populationen som har högst gymnasieutbildning är oftare överviktiga än akademiker. Det intressanta är dock att det har inte direkt med kunskap att göra utan beror på inkomst. Att äta nyttigt är dyrare än att äta onyttigt.
        Är man en vit priviligerad kvinna är det väldigt lätt att peka ut alla tjockisar som samhällsmarodörer som en belastning som inte bidrar till intäkterna utan bara till kostnaderna. Fråga istället vilka som tjänar på tjockisarna? Jo matindustrin. Det vore enkelt att omfördela kostnaden på mat genom att subventionera frukt och grönt och beskatta hel och halvfabrikat baserat på kaloriinnehåll. För att inte tala om den helt sjuka prissättningen av bröd som enbart bidrar till matsvinn.

          Kan du bevisa att det är dyrare att äta nyttigt?
          Jag tycker att det är rätt dyrt att äta snabbmat och halvfabrikat i Sverige. Att äta på en hamburgerrestaurang är inte billigt direkt. Att äta en enportionsrätt som man värmer i mikro är också dyrt för den mängden mat man får.
          Eller vad är det för mat du pratar om?

            Det krävs inte direkt Einsteins intellekt att förstå det är dyrare att äta nyttigt, bra råvaror från hela kostcirkeln, med mycket grönt. Klart det blir dyrt i längden med tex halvfabrikat, säger liksom sig självt, du betalar för att maten är förlagad, men den kostnaden kommer ändå understiga kostnaden för nyttig mat, lagad från grunden där du täcker hela näringsbehovet.

            Bevisa, nu är du bara dum. Henrietta jag tror minsann du är faktaresistent.

          Precis så, instämmer!

            Till 18:47

        Klart det inte är bra att äta glass till middag. Det lär jag mina barn. Men inte med argumentet att de blir tjocka utan att de behöver _mat_ för att kunna växa och orka leka. De behöver grönsaker, protein, osv för att deras kropp ska fungera. Det räcker att lära sig tycker jag. Sen är godis och glass också bra på sina sätt, för att fira någon som fyller år, för att det är gott osv. Det är inte _dåligt_ men inget man äter till middag eller varje dag. Det räcker också tycker jag.

      Så jävla sjukt.

      Fast jag gick in och kollade på arbetsmaterialet i länken. du tvistar ju om det lite här och lägger själv till ord som ”onyttigt”. Den specifika övningen du skrive om där står det faktiskt såhär:
      ”Gör ett grönt X för varje grönsak eller frukt du äter under veckans alla dagar. Gör ett rött X när du äter godis, glass och snacks eller dricker läsk. Vad blev det mest av?”

      Så dels nämns inte onyttigt här och dels åsyftar det på mat som de kallar ”det lilla extra” i utbildningsmaterialet. Alltså sådant man äter lite av ibland, inte jämt.

      Övningen med tummen upp eller tummen ner kan jag inte hitta överhuvudtaget? Var finns den att läsa om? Eller är den helt påhittad från ditt håll?

      Andra övningar som finns verkar faktiskt väldigt bra och pedagogiska och ondgör inte mat på något sätt. Det står också uttryckligen i manualen för skolpersonal:

      ”I alla samtal är det viktigt att fokus ligger på mat, rörelse och hälsa och
      inte på kroppsstorlek, övervikt, diabetes eller andra sjukdomar vilket även lyfts fram i Lärarhandledningen. Bra mat och rörelse gynnar alla barn oavsett kroppsstorlek, motorisk förmåga eller bakomliggande sjukdomar. Detta är även ett viktigt budskap att föra fram till föräldrar på informationsmöten”.

      Starkt tveksam till din slutsats om att detta skulle vara ne highway in i ätstörda tankar eftersom du verkar tolka utbildningsmaterialet extremt fritt. Från vad jag ser i övningarna, manual och lektionsplanering med teman, samtalsämnen och klassaktiviter så verkar det hela fakstiskt väldigt bra utformat för bra samtal kring mat och rörelse anpassat för åldern det riktar sig mot utan att fokus hamnar på vikt, sjukdomar eller kropp.

        Vad bra att du kollade upp exakt vad som ingår. Att själv få se svart på vitt hur mycket man äter ”sällanmat” och grönsaker och frukt skulle vara bra för varenda människa. Enkelt och tydligt.

        Bra utformat vill jag inte påstå att det är. Man kan tycka att KI borde haft pengar att lägga på en duktig kommunikatör som kunde tvättat texterna en aning. Men det jag reagerar på är att fokus på att göra matintaget självreglerande finns inte.

    Mys träningsresa till Åre?!

    Kan du inte kolla den. Har hon lagt ut bilder från 2020:s deltagare.

      Jaaaa, Camcam! Pretty please with sugar on top!

    Vad menar du med att du känner att kampen inte är genuin?

    Stelt att Margareta Gräs kommenterat och anklagat en hudvårdstiktok för ”propaganda” för att han uppmanade att inte köpa Lumenes kalender och när han svarar raderar hon sin kommentar. Ytterligare ett exempel på att hennes syfte med sina kalendervideos är att få folk att konsumera och inget annat.

    Problemet är så mycket större och mer komplext än att Bianca står modell samtidigt som hon kämpar med en ätstörning. Att inte ha bianca som modell utesluter henne också, precis som en annan som blir utesluten för sin kropp och utseende.

    Varje enskild har ett eget ansvar i detta, för ingen säljer något som inte köps av någon. Fortsätt lyft varierade storlekar, märken som inkluderar osv. Kedjor som Gina, HM, osv.. hade dom velat hade dom ändrat sig men detta säljer. Och de är vi som är köparna..

      Fast det är väl lite som att en alkoholist frontar reklam för systemet, eller en med hazardspelsyndrom (sk spelmissbruk) jobbar med ett spelföretag.

        Vad får en ätstörd person fronta för, om kläder inte går bra? Trots att vi alla, även sjuka, behöver kläder på kroppen, till skillnad från alkohol och spel.
        Får dom göra reklam för mat? Jag menar, det vore väl en rimligare förbud med din jämförelse, då hon har en ätstörning, inte en klädstörning.

          Fast det problematiska här är ju att Gina tricot själva påstått att de inte jobbar med sjuka modeller, och nu plötsligt när de får chansen att använda Bianca så är det helt andra toner.

            Aha, okej, då fattar jag.
            Ja, det är märkligt att inte följa sin egen policy, oavsett vad det är för företag.

        Lite som Therese Lindgren verkar göra nu..

      Vad löjlig du är. En naturligt smal person går bra.
      En person som har ett enormt självhat och inte äter/kräks maten mår ju inte bra. Alltså ska inte den personen anlitas.
      Fatta hur yngre blir påverkade.

      En så stor influencer borde inte fronta ett företag. Inte när hon är ätstörd.

      Att inte möjliggöra eller inte bekräfta ett destruktivt beteende är inte att utesluta någon.

    Snart vänder trenden när de flesta västerlännigar kommer uppleva svält eller mindre föda pga krisen i världen.

    Att se frisk ut = pigg , stark och välnärd (inte tjock) kommer bli idealet. Friskt hår och välskötta tänder,rosiga kinder och sunt underhudsfett… som under gamla krigstider. Ingen kommer att ha råda att fejka en hälsosam look eller sminka över sin sjuka, utmärglade look.

    Vi har haft råd att avstå från mat. Triggar belöningssystemet att lyckas avstå och leva under svält. Men när man inte har något val och det inte ger några bra konsekvenser ur ett socialt perspektiv och du inte känner dig duktig då det inte längre är självvalt så uteblir belöningen.

      Japp det blir ett hårt fall för många att ramla ner från toppen av Maslows behovspyramid, från det behagliga navelluddspillande självförverkligandet rakt ner i botten där mat och tak blir det primära.

      Ur ett annat perspektiv tänkte jag idag på de kraftigt ökade matpriserna och om även det kan vara en inkörsport till sjukdom för en del? En äldre bekant har tex börjat ”dra in” som hon säger, gått märkbart ner i vikt. Finns inga möjligheter för en del att klara av att äta varierad, bra kost pga priserna. Det kommer väl bli grova näringsbrister och svältsymptom hos framförallt den äldre generationen snart, kanske halkar de in i ngn form av senior anorexia. Fruktansvärt.

        Fast nyttig mat är ju inte dyrare än onyttig. Rotfrukter, havregrynsgröt, linser mm är billigt. Rött kött, snacks och godis kan man ju dra ned på istället.

          Nja, de råvaror du nämner, plus bönor och liknande må vara billigt, men om du skall äta mat lagad från grunden som täcker hela näringsbehovet, dvs mycket grönt, plus fisk och andra bra proteinkällor, ngra gånger i veckan, så blir det dyrare, helt klart.

    Anorexia och bulimi är sjukdomar som drabbar typ 2% av kvinnor från tonåren och upp till 30 år åldern. Övervikt och fetma drabbar ca 30 % av befolkningen i samma åldersgrupp. Sååå…jag fattar inte den här stora hangupen på en sjukdom dom drabbar en relativt liten del av befolkningen. Användandet av trådsmala modeller i väst har inte direkt resulterat i en en massiv anorexia-utbrott hos oss. Tvärtom.

      Alla typer av missbruk har sin grund i känslor.

      I USA dör en människa var 52:a minut på grund av ätstörning. Statistiken pekar på att 9 procent av USA:s befolkning lider av en ätstörning, och av dom är 6 procent inte underviktiga. Fettma och ätstörning är inte två skilda saker.

        Nej, jag vet att fetma och ätstörning inte är skilda saker. Feta har också problem med mat, men det verkar inte finnas några problem med att låta dessa fronta för klädmärken.
        Vi alla, feta som smala, sjuka som friska, behöver kläder på kroppen. Jag förstår inte problemet.

          Vilka klädmärket frontar med personer som lider av fetma? (Obs, övervikt är inte samma som fetma)

          Och tror du att folk strävar mot att bli feta för att de ser en fet människa på bild?

            Exakt. Vilka kläder sitter ens snyggt när man har några kilos övervikt?
            Dessutom har många överviktiga andra missbruk. Shopping som ett exempel.
            Hellre ätstörd smal än ätstörd fet.
            Plus size modeller kommer aldrig tilltala mig oavsett hur dom klär sig

              ”Dessutom har många överviktiga andra missbruk. Shopping som ett exempel.”
              Va????

                Ja, eller som någon annan skrev ”en psykiskt frisk människa blir inte fet” Man baxnar alltså”?

            Jag menar att det inte spelar någon roll vad det är för människor som frontar för kläder. Vi alla behöver köpa kläder ändå. Låt smala och tjocka och sjuka och vad vet jag, göra reklam för kläder. Dessa modeller byts dessutom ut hela tiden, så ingen kommer ihåg vem som gjorde kampanj för vad om några år. Nu är det Bianca, och nästa är det nån annan It-girl som råkar vara på tapeten for whatever reason.
            Det finns större samhällsproblem att lösa om vi säger så.

              Men det blir bara löjligt att klumpa ihop alla storlekar här. Du vet mycket väl att den här branschen ser ut på ett visst sätt. Det är liksom inte så att modeyrket skapar fetma hos sina modeller. Ja, övervikt är ett problem. Men inte när det gäller modebranschen. Det är inte för inte som många företag har policys kring detta och att hela länder har tagit fram lagar.

                Ja, jag vet att modebranschen har sina egna problem att lösa. Byggbranschen har också problem. Och vården. Vet dock inte varför vi lägger sådan energi på just modebranschen, och precis just nu på en enskild frontfigur på en enskild kampanj, som inte kommer ge ett särskilt stort intryck på samhällsnivå. Detta är en storm i ett vattenglas.

                  Nä okej, om du inte förstår problemet på samhällsnivå så får det väl vara så.

                  Jobbar du på Timbro? Det eller att du tillhör modelobbyn skulle kunna förklara din inställning.

                    Inget av dom. Jag är totalt ointresserad av mode faktiskt. Men förklara för mig gärna hur Biancas kampanj för dessa kläder under, vadå, två månader kanske med tanke på hur snabbt det går inom mode, påverkar samhället i Sverige på ett negativt sätt?
                    Jag kan ta en harang om hur problemen inom byggbranschen med svart arbetskraft och underbetalda underleverantörer i långa kedjor påverkar hela samhället, och är ett mycket större problem är Biancas ansikte hos Gina Tricot, men behöver jag göra det verkligen?

                      Men sen när kan man bara ha en tanke i huvudet? Man kan tycka att svart arbetskraft OCH ätstörningar är dåligt samtidigt.

                      Ätstörningar så som anorexia och bulimi och kroppshat kryper längre och längre ner i åldrarna. Vi pratar alltså om små barn som inte vill äta för att de är rädd för att bli tjocka. Om du tror att det är helt frikopplat från vad som sker i samhället så är du bara naiv.

                      Ja, ätstörningarna kryper ner i åldrar. Ett större problem är dock att barnen äter för mycket av fel sorts mat och blir överviktiga. Oavsett om vi har en anorektisk tjej som modell.

                      Du är uppenbarligen inte särskilt allmänbildad. Du tycker att byggbranschens problem är en viktig fråga. Ja den är inte oviktig eftersom den påverkar vår ekonomi negativt.
                      Men modeindustrin påverkar alla kvinnor negativt. I väst påtvingas unga kvinnor till kroppsideal som påverkar både deras psykiska och fysiska hälsa. I resten av världen producerar kvinnor fast fashion under slavlika förhållanden med risk att bli misshandlade och våldtagna av manliga förmän. Men stackars män i Europa som jobbar svart i Sverige.

                      Jag vet helt ärligt inte om du Henrietta bara vill provocera eller om du på riktigt inte förstår problemet. Men det verkar inte gå fram. Du får brinna för att byggbranschen ska bli vit oavsett vilken annan fråga som diskuteras. Jag släpper det här nu.

                      Ja, modeindustrin existerar i princip endast för rika västerländska kvinnors påhittade behov. Vad sägs om att kvinnor här slutar med navelskåderiet, trenddrivande, self care-skit och allmän lyxmani. Kanske delta mer i samhällsbyggande som byggbranschen, forskning och vettiga investeringar, så blir flickebarnen inte så slut i huvudet att dom tänker att det här med att bli en influencer kanske skulle vara nåt.
                      Nej nej, vilken hemsk tanke. Istället så vill ha lite symboliska handlingar som att en modell inte får visa dessa billiga trasor, som ingen kvinna behöver men lika gärna tänker köpa, då hon har sagt att hon spyr ibland efter maten. Ja, bravo!!!! Där har vi det!!! Problem solved!!!
                      Kvinnor i väst skiter fullständigt i dessa kvinnor i Bangladesh. Kvinnor i väst kan göra någonting åt saken. Gör det då.

                      Ok, du vill bara provocera alltså. Bra, då vet vi.

                      Henrietta du kanske är insatt i bygg och anläggningsbranschen, vem vet. Men det är helt tydligt för mig att du inte har någon som helst kunskap och förståelse av min bransch, strategisk marknadsföring och marknadskommunikation. Du svamlar än den ena än den andra harangen av ren nonsens. Du har all rätt till din åsikt. Att du inte går på modebranschens manipulation betyder enbart att du är ointresserad av mode iallafall från GT. Fler har försökt förklara dina grövsta tankemissar men du avfärdar allt. Droppen är att du uppmanar kvinnor att ägna sig åt forskning men själv är du lika akademisk som en femteklassare i dina resonemang.

                      Henrietta, jag är en av de anonyma som har försökt förklara problemet för dig här. Jag råkar faktiskt ägna mig åt forskning (jo, det är sant). Inom ett tekniskt område också. Jag har själv lidit av ätstörningar, under tiden jag utbildade mig. En utbildning eller intresse av annat än mode är inte ett magiskt skydd mot ätstörningar om du nu tror det.

            Flera märken frontar med personer med fetma i USA. Det skapar en acceptans som är farlig eftersom övervikt i Nordamerika dödar.

              INGEN kommer sikta mot fetma för att en fet person visar upp kläder. Tro mig. Ingen. Det är liksom inte ett stadie som någon strävar efter. Går inte att jämföra. Idealet är smalt. Smal = bra. Sen blir en den feta ändå, men det är av andra anledningar än att de vill det.

                Nej, men de som är överviktiga, vilket är många i Nordamerika, kanske gör mindre för att äta hälsosammare om modeller är överviktiga och hyllas.

                  Nej, så funkar det inte.

      Wow. Måste säga att jag är helt stum.

      Ja, fetma är en väldigt mycket större problematik i västvärlden, om vi ska jämföra. Barn och unga drabbas oftare av det.

        Men hur är det relaterat till problemet med ätstörda modeller? Ska vi acceptera hur modebranschen ser ut så länge det finns sjukdomar som är värre utbredda i samhället?

          Vem bryr sig om den lilla nischade modebranschen och deras frontfigurer, som byts dessutom ut hela tiden? Ingen kommer ihåg Biancas framträdande för Gina Tricot om 10 år, om ens 2. Det är inte ett samhällsproblem som vi ska lägga en massa energi på att lösa, för det går undan av sig själv bara i farten. Vad som inte löser sig själv är fetma. En utbredd sjukdom som leder till stora samhällsproblem i framtiden.

            Vet du hur stor och lättpåverkad modebranschens målgrupp är? Har du helt missat ökningen av psykisk ohälsa bland unga kvinnor och vad tror du att det kostar att rehabilitera denna grupp. Vad gäller ätstörningar är mörkertalet enormt. Den futtiga procent du hänvisar till är toppen av isberget av en svårdiagnosticerad sjukdom.

              Jag vet allt det där du säger, men jag tror att det gör varken till eller från om Bianca står som ansiktet utåt för några klädesplagg. På 90-talet var det också sjukligt smala modeller som frontade kläder, och det ledde inte till en våg av psykisk ohälsa där 5-åringar stod i kön för Bup.

                Du tror och däri ligger problemet. Att du jämför reklamkampanjer på 90-talet med Biancas kampanjer är befängt. Det är helt uppenbart att du inte förstår reklamens mekanismer. Att du vet allt det jag säger…så vad tycker du självsvält berör endast 2% eller det finns ett stort mörkertal? Du svajar betänkligt i ditt resonemang.

            Det ÄR ett problem i den här branschen att modeller är eller blir ätstörda för att passa in och få arbeten. Vem ska ställa krav om inte företagen som frontar sina kampanjer med dessa modeller? De har policys av en anledning men så snart det kommer en influenser (som har som yrke att påverka unga tjejer främst) så betyder den policyn ingenting längre. Om du inte tror att ungdomar och människor över lag påverkas av bland annat den reklam de ser så har du fel. Det finns policys och även nationella lagar av en anledning. Både för modellernas skull och för samhällets skull.

            Och ja, det finns problem i andra branscher också. Men nu handlar inte det här om vården eller byggbranschen. Det kanske du kan ta under en lämpligare diskussion.

          Ätstörda överviktiga vanlisar är ett bra mycket större område och mer relevant för folket.

            Ja men det här gäller en specifik bransch där majoriteten verkligen inte är sjukligt överviktiga. Eller ens uppmuntras till att ha något extra kilo.

            Men inga tonåringar vill se överviktiga ut. Medans det är en hel del tonåringar som äter väldigt lite/spyr upp maten, för dom vill se ut som Bianca.
            Förstår du skillnaden?

              Precis

              Exakt. Ingen blir ju överviktig för att det är så man vill/ska se ut.

          Fast detta är ju en jämförelse av ätstörningar, inte helt olika sjukdomar.

        Inom modellbranschen specifikt så vågar jag nog killgissa att fetma inte är vanligare än anorexia, bulimi och liknande ätstörningar.

          Det är ju två sidor av samma mynt. En psykiskt frisk människa blir inte fet. Fetma grundas i psykisk ohälsa, man självmedicinerar med mat, precis som anorektiker självmedicinerar med att inte äta mat.

            Men vi pratar ju om företag som frontar med modeller. Är det ett problem här att modeller hetsas till övervikt? Är det verkligen det spektrat av ätstörningar som den här branschen skapar och uppmuntrar?

            Att dra upp problematiken med fetma är mest bara Whataboutism här ju.

      Fast det är ju jättevanligt med ätstörningar bland ungdomar, hela samhället är ju ätstört.

        Exakt! Mååååånga är ätstörd fast de inte är underviktiga. Finns nog flera influensers som är det också. Som dels inte pratar om det fast de flesta förstår nog inte att de har en ätstörning.

    Jag tycker på riktigt synd om Bianca. Ser kommentarer överallt där folk menar på att det är GT det kritiserar och inte Bianca. Men ändå likt förbannat så ska folk kasta ur sig skit i kommentarer om hennes utseende. ”Du såg mycket bättre ut förr”, ”Herregud vad du sprutar in”, ”Gud så smal” osv osv osv. Jag förstår att det kanske är annorlunda i just detta fall då hon faktiskt själv gått ut med att hon har en ätstörning MEN jag vet faktiskt ingen annan i Sverige som får ta emot så mycket skit som Bianca. Spelar ingen roll vad hon än gör så hittar folk någonting att hacka på henne för. Nu vet jag att hon har haft ätstörningar redan innan hon blev så offentlig som hon är idag MEN(!) hur fan kan vuxna människor på RIKTIGT tycka det är rimligt att kasta skit på henne för allt? Att vuxna människor ger sig rätten att kommentera hennes utseende på varenda bild hon lägger ut. Och att då mena på att ”Hon är offentlig så då får man räkna med sånt”. NEJ! Ingen människa ska behöva ta emot all den skiten. Jag imponeras av Bianca. Hade inte orkat leva en dag i hennes skor.
    Och till personen som någonstans skrev (kommer inte ihåg vart) att ”hennes kropp triggar folk”. Om man inte kan ens TITTA på en kropp, oavsett hur stor,liten, kort, lång osv den är.. då ska man faktiskt inte hänga på sociala medier. Jag är exakt lika smal som Bianca är just nu. Skillnaden är väl att jag intr har en ätstörning. Min kropp mår kanon. Mina värden är på topp! Blir genuint ledsen över hur vissa verkligen kommenterar hennes utseende just nu. Alla smala kroppar behöver inte vara ätstörda! (Som jag skrev innan vet ju jag såklart att Bianca just har en ätstörning) men kan folk förstå det någon jävla gång.Bara för att hon är sjuk så ger det inte er rätten att säga vad ni vill om hennes kropp. Har verkligen hållit mig borta från dessa kommentarsfält men kan inte vara tyst längre. Skäms på er som har ett behov utav att uttrycka sig negativt om andras kroppar. Oavsett size.

      Det är ju därför hon inte borde jobba i den här miljön alls, att fronta kläder osv…

        Är du på riktigt eller helt blåst?? Så du menar att om man frontar kläder ger det människor rätt att skriva all världens skit om sig??

          Hon säger ju själv att hon inte mår bra av att bli fotad varje dag, i olika vinklar. Så nej, jag tycker inte att hon ska jobba i den miljön. Trevligt att kalla någon annan blåst, jag har själv levt med ätstörningar i över 10 år så jag har erfarenhet och förstår vad som kan vara triggande; att syna sig själv från topp till tå hela tiden är en sak. Att få kommentarer från andra är en annan sak. Och ja, folk borde sluta kommentera andras kroppar ( både positivt och negativt eftersom både ock kan vara triggande). Men nu ser inte verkligheten ut så, speciellt inte på sociala medier och för att skydda sig själv från sånt som skadar borde hon inte utsätta sig för det.

      Bästa jag läst här på flera dar ????????

    Hur den franska lagen fungerar i praktiken vet jag inte. Man ska ha ett läkarintyg som visar att man är frisk. Personer med normalt BMI kan ju faktiskt ha en ätstörning.

    Bianca och Benjamin är båda ätstörda.
    Pernilla gör reklam för Viktväktarna.

    Går lite hand i hand enligt mig.

      Tycker oxå det är helt obegripligt. Hon fortsätter ösa ut sina samarbeten för att få in ännu mer stålar givetvis, men att ha en ätstörd dotter och göra reklam för ett bantningsföretag, det är… magstarkt, milt uttryckt.

        Nog måste man få gå ner i vikt, även om man har en dotter som är ätstörd?
        Eller ska familjen gå ännu mer på tå för denna familjemedlem?

    Tror tyvärr att en bojkott skulle funka bäst, eftersom företag förstår att det är ett problem när det går dåligt, som sagt money talks ??‍♀️

    Förstår inte, det är Bianca själv som tackat ja till kampanjen. Om hon far så illa av att det setts press på henne och elaka kommentarer, tacka nej, svinenkelt. Gör det som du mår bra av.

    Läste precis detta :
    ”människor trycker in och planerar saker till mig och det står i kontrakt att jag blir skyldig pengar om jag inte utför vissa saker”

    Vilka människor är det ? Ser dom inte att hon inte mår bra ? Varför skriver man under såna avtal?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.