I en värld av Gina Tricot…

… är jag glad att det finns en Stina Wollter.

Missriktad välvilja synliggör samhällets ätstörningsnorm
En av nittiotalets största populärkulturella succéer var sjukt nog en slogan för margarin. Ackompanjerad av en reklamfilm där slanka modeller slängde sugande blickar in i kameran präntades parollen in i svenskarnas medvetande. ”Om du bestämt dig för att inte bli fet.” I så fall var det Lätta som gällde på mackan.

Tre decennier senare vet vi mycket mer om vad som orsakar övervikt. Något så enkelt som ett byte av smörgåsfett gör sällan susen för den som vill tappa extrakilon. Människan är en komplex konstruktion. Hur vi tar oss ut fysiskt är en konsekvens inte bara av viljestyrda val, utan också av sociala, kulturella och psykologiska omständigheter. Dessutom spelar informationen som finns inskriven i vårt dna en nyckelroll. // Sara Martinsson

Om du inte kan svajpa i Stina Wollters inlägg så hittar du hela texten här på Dagens Nyheter.

203 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Väldigt märkligt att de som säger sig värna om hälsa fortfarande tror att allt hänger på vikten.

  Ännu märkligare är avsaknaden av social kompetens och respekt där de kommenterar andras kroppar och matvanor och kommer med oombedda råd?

   Fast fetma är ju starkt vetenskapligt kopplat till många allvarliga sjukdomar, det går inte att förneka.

   Sen håller jag med om att man inte behöver påpeka det till gemene man. De flesta vet nog om att de är överviktiga och kämpar på så gott de kan.

    Fetma ja, men ni måste skilja på övervikt och fetma.

    Men ALLT hänger fortfarande inte på vikten. Om man tror att hälsa = antal kg så har man inte förstått någonting.

     För att få fetma så måste man ju först ha övervikt. Har full förståelse för att det är svårt att bli av med fetma då det är väldigt komplext. Men någonstans måste man ju liksom dra gränsen och försöka åtminstone hålla vikten. Mer skonsamt på alla sätt att göra det förr hellre än senare.

      Måste man det? Bestämmer vem?

       Klart man måste? Eller menar du att man kan gå från normalvikt till fetma över en natt?

        ”Men någonstans måste man ju liksom dra gränsen och försöka åtminstone hålla vikten” – Måste man det? Bestämmer vem?

         Nej, det måste man inte, men alla val kommer med konsekvenser. Tillslut får man själv stå för dom, när samhället inte har råd.

          Gäller samma alla idrottsskador?

           Ja? Alltså vårt skyddsnät är inte oändligt. Alla som inte kan arbeta får väl redan nu förr eller senare ett knapert tillvaro, om man inte är en Zlatan och har en fet förmögenhet att landa på. Dom med egna försäkringar kanske har mer pengar att spela med ett tag i alla fall. Blir det så att systemet blir för belastat så blir skyddsnätets villkor strängare för alla, för statsbudgeten måste också gå ihop.

         Du skrev att man ska skilja på fetma och övervikt. Vill man inte drabbas av fetma MÅSTE man se till att hålla vikten som överviktig eller gå ner i vikt. Om man inte bryr sig så måste man såklart inte.

        Men varför tycker du man måste gå från ett till ett annat? Varför kan jag inte bara stanna på bmi 26? Måste min övervikt betyda att jag kommer få fetma? Jag har varit överviktig i 20 år och planerar att stanna just precis där jag är.. tror du att alla överviktiga liksom ökar i vikt hela tiden? jag fattar inte?

         PS. Läkaren som utförde min nya konstiga hälsokontroll vid 40 år tyckte jag var ett skolexempel på god hälsa. Alla värden inkl blodfetter etc var perfekta. Såååå…

          Vad är det för värdelöst argument? Vad vill du vi ska dra för slutsatser för populationen i stort baserade på dina individuella blodvärden och bmi…?

           Absolut lika lite som jag utgav mig för att vara en representant för populationen. Fina ord du svänger dig med förresten. Grattis till det! Jag ifrågasatte främst varför jag som överviktig måste öka i vikt? Det andra fick DU som en bonus ;*

    Det tycker INTE Lady Dahmer. Hon hävdar forfarande att övervikt har noll med hälsofara att göra

     Hon har ju rätt. Äter du nyttigt, rör på dig, tränar, sover bra, mår bra mentalt och har ett socialt liv så gör inte några kilos övervikt dig ohälsosam.

     Det är väl ganska självklart egentligen?

      I en värld som aldrig varit fetare o mer stillasittande så är det helt rätt!

      Nej. LD tror att olivolja är nyttigt oavsett mängd. Hon tror att smör är nyttigt oavsett mängd. Tror hon också att vatten är bra för kroppen oavsett mängd?
      Allt är dåligt för kroppen om intaget är för stort. Det finns inga bra och dåliga livsmedel, allt handlar om mängd.

     Den riktiga hälsofaran är jojobantning. Sliter enormt mycket på kroppen att gå upp och ner i vikt flera gånger om.

      Expertern har talat

       Finns massor av info att ta del av om man googlar. Sedan är detta ett kommentarsfält på en blogg, inte ett forskningsseminarium på Harvard så är ganska irrelevant hur mycket ’expert’ någon är.

      Konstigt ändå om det är så. Tänker att människan bör vara bra utrustad för att äta mindre i perioder och mer i andra. Hur länge har vi egentligen haft konstant tillgång till mat? På vilket sätt sliter det på kroppen, vilka organ och så alltså, bara undrar.

       Finns mycket mer on du googlar men här är en liten bra start 🙂 https://www.diabetesportalen.lu.se/artikel/jojo-bantning-forsamrar-stresshantering-och-okan-matsuget

        Låter ju mest som att kroppen försöker skydda sig mot svält igen, vilket ju inte hade varit dåligt om det inte vore att man försöker gå ner i vikt.

         Ja precis, vi lever i ett samhälle som motverkar våra naturliga funktioner. Vi dras till sött och fett naturligt då det är vad som behövdes förr för att slippa svälta längre fram. Men när vi är omgivna av fett och sött konstant så rubbas hela balansen. Det är inte individer som är ”lata och tröga” som inte kan lyckas banta, utan hela vår miljö och omgivning sätter krokben för oss. Vi vill vara smala men lever i kroppar som kämpar för att öka vår vikt för att skydda oss från framtida svält. :/

      Inte säkert att så alls är fallet då människan är gjord för att kunna lägga på sig fettreserver inför svåra tider och också bli av med fett. Att gå upp och ner i vikt verkar vara högst naturligt.

    Nej fetma är inte starkt vetenskapligt kopplat till många allvarliga sjukdomar. Du kommer dragande med den klassiska retoriken som alla självutnämnda experter använder. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Ökar risken, smaka på ordet. Fetma och övervikt är dessutom bara en riskfaktor och även om en överviktig person insjuknar i någon av de nämnda sjukdomarna kan det varit pga andra bakomliggande faktorer.

     Så du menar att det inte finns någon koppling men det är en ökad risk?

      Koppling är inte en vetenskaplig term utan man använder sig av begreppet risk. Men för all del. Genom forskning har man konstaterat följande riskfaktorer för att utveckla diabetes 2 och hjärt-kärlsjukdomar; högt blodtryck, höga blodfetter, rökning, övervikt/fetma, stillasittande livsstil, dåliga matvanor, arvsmassa (genetik), stress, sömn, alkohol, ålder. Här har du ytterligare 10 ”kopplingar” som kan leda till diabetes 2 och hjärt-kärlsjukdom.

       According to recent data, more than one billion people worldwide are obese, including 650 million adults, 340 million adolescents and 39 million children. With the numbers still increasing, WHO estimates that by 2025, approximately 167 million people will become less healthy because they are overweight or obese.

       https://news.un.org/en/story/2022/03/1113312

        Har du läst hela artikeln? Som förövrigt är väldigt bra och tar upp vad som krävs utifrån makroperspektivet. WHO skriver ”may impair on health” och att övervikt är en riskfaktor vid cancer, diabetes 2 och hjärt-kärlsjukdom. De skriver vidare om att begränsa/förbjuda riktad reklam för ohälsosam mat till barn. Att bygga städer som uppmuntrar till vardagsmotion. Lustigt nog finns inga pekpinnar om att bara du äter mindre blir du smal.

       Absolut. Det må så vara. Nu sitter vi ju dock på en blogg som hanterar influnencer-relaterat innehåll, så jag tror de flesta som läser förstår definitionen av ’koppling’ och kan applicera det i sammanhanget som ”Arpanet” skriver. Det du skrev 10:00 tolkade jag dock inte som att du ifrågasatte formuleringen av meningen, utan snarare poängen med texten och sedan beskrev det som en risk i alla fall. Därav min fråga. Men jag kan absolut ha misstolkat dig.

       Jag förnekar inte någon av dessa faktorer. Men jag ser inte heller något lättare på riskerna med fetma bara för att det även finns andra faktorer som spelar in för att öka risken, och jag tycker det är problematiskt om andra gör det. Man bör uppmuntras och försöka leva ett hälsosamt och sunt liv på båda fysiskt och psykiskt plan. Och ja, det kan man absolut göra med en viss övervikt. Jag ser det som desto svårare om du lider av fetma. Sannolikheten är även rätt så stor att flera av de andra riskfaktorer du nämner även är en del av ditt liv då.

        Jag tror att vi tänker lika! Ja det är en blogg som består av människor som tycker en massa saker och just därför är det viktigt att inte förvanska och förenkla fakta in absurdum. För det finns många som läser kommentarerna som om de vore en sanning.
        Jag får en allergisk reaktion av alla väckelsefrälsta personer som utropar att det handlar om vad som går in och vad som går ut. Och blir man då inte smal ja då vill man egentligen inte bli smal. Än värre är dem som utger sig för att arbeta i vården som slänger sig med felaktigheter och grova förenklingar. Övervikt och obesitet är ett allvarligt folkhälsoproblem och en riskfaktor till flertalet sjukdomar som leder till en förtidig död. De flesta människor som tillhör den riskgruppen är mycket medvetna om vilken risk de tar och då hjälper knappast de frälstas röst från Knutby.

     Men hallå? Nu diskuterar ni väl ändå två olika saker. Fetma ÄR inte bra för kroppen. Det finns det hur många studier som helst att åberopa (googla gärna). Men om en person rör på sig, äter någorlunda vettigt och väger över genomsnittet men i övrigt har bra värden så är det ju helt i sin ordning. Felet i vårt samhälle är ju att smal, som i under normalvikt är det ideala. Hur man mår på insidan av skalet (organen, lederna osv) har INTE med vikt per se att göra. Men att ohälsosam fetma oftast också är relaterat till hög vikt kan vi väl iallafall konstatera.

      Helt rätt och det jag vänder mig emot är en ohälsosam retorik där allt kretsar kring fetma/övervikt och orsaken till våra stora folkhälsoproblem.

     Men snälla. Det är väl ingen som tror att alla som är överviktiga definitivt drabbas av dessa sjukdomar. Vi kan såklart aldrig få facit på vad som orsakat en specifik persons sjukdom. Vi vet inte ens om storrökaren fick lungcancer pga rökning eller om det var något annat. Men genom att titta på populationen kan vi dra slutsatser om vad som är bra eller dåligt.

     Jag som jobbar med sjukdom varje dag ser definitivt att fetma ökar risken för sjukdom. Alltså feta personer är sjuka, metabolsk syndrom, artros, ateroskleros och en stor riskfaktor för cancer, stroke, hjärtinfarkt, diabetes mm. Sällan man ser en fet person som är helt frisk annars, men jag vet några stycken och dom är unga. När dom blir över 50 så vet jag faktiskt inte om en enda som är frisk förutom sin fetma.

      Jag säger inte emot att det är en stor riskfaktor men kan du säkert säga att det är just fetman som bidragit till att sjukdom utvecklats?

       Klart man inte kan säga säkert om NÅGON att fetman bidragit till att sjukdom utvecklas, poängen är dock att en 30-40 åring med fetma kan ha toppvärden, men efter x antal år sliter det på kropp & organ, speciellt om fetman sitter runt buk (och då runt organen där) och få med fetma har bra värden efter att ha burit denna övervikt i 20 talet år och det är då sjukdomarna kommer. Detsamma gäller för grav undernäring, fast där droppar värdena ofta snabbare, sliter oxå enormt på kroppen. Att ha en hälsosam kropp & vikt handlar ju om att kroppen får de bästa förutsättningarna för att hålla i så många år som möjligt. Genetiken kan vi inte göra så mkt åt, en del får diabetes 2 av övervikt, en del får det inte, trots övervikt pga genetiken, andra får hjärt/kärl ist pga sin specifika genpool.

       I många fall ja. När man ser utbredd ateroskleros och artros hos någon som är 40. Diabetes är extremt viktberoende, också ärftligt såklart men vikt/hög BMI är riskfaktor nr 1.

       Jag respekterar alla människor och vill verkligen mina medmänniskors bästa när jag träffar dom. Jag tror inte att vikthets hjälper någon. Jag tror inte att fettförakt hjälper någon. Jag tror att acceptans av alla kroppar är rätt väg. Men att försöka lura i folk att det är ofarligt eller tom nyttigt (som LD mfl hävdar) att vara överviktig? The fat paradox finns pga feltolkning av studier och inklusion av extremt sjuka personer i studier.

       Ex. Så lever överviktiga längre med hjärtsjukdom än normalviktiga. Det är inte för att deras livslängd är längre, det är för att de får hjärtsjukdom tidigare och därför lever längre från diagnosdebut till död. Dom lever fortfarande kortare totalt sett.

       När det kommer till cancer så är en av de sakerna man dör av sk. Kakeksi, dvs extrem undervikt och att kroppen tynar bort. Därför lever smala personer kortare tid med cancer, också för att smalhet är ett mått på hur aggressiv och utbredd cancern är. Feta får dock mer cancer, och det är flera feta som dör i cancer. Men det säger LD ingenting om, man drar i varje halmstrå för att bygga sin poäng även om det betyder att sprida misinformation om att övervikt är den bästa vikten. Det är bara fel

      Eftersom du jobbar med sjukdom så är det inte konstigt att du träffar på personer som är sjuka, feta som normalviktiga.

       Som svar till powerpuffpinglan:
       Jag ser extremt många friska personer (dvs utan kroniska sjukdomar men som kommer med tex. urinvägsinfektion, förkylning, prover osv) där majoriteten av de normalviktiga inte har diagnoser och nästan ingen har livsstilsdiagnoser.

       När överviktiga/feta i ung ålder kommer är de ofta friska, men ofta när de kommer med en urinvägsinfektion så ser jag i journalen att de också har högt blodtryck, hög kolesterol, mycket smärtor, graviditetsproblem, ofta många mediciner osv.

       Till psykiatriskk:
       Det händer nästan aldrig att normalviktiga har metabolsk syndrom, artros ser jag ofta hos folk i 70-80 års ålder, men hos överviktiga kan det starta i 30 års ålder. Ateroskleros är stort sett hos tre grupper: rökare, de med ärftligt högt kolesterol och överviktiga. Cancer ses oftare och tidigare hos feta. Samma med stroke och hjärtinfarkt. Diabetes typ 2 drabbar nästan (obs nästan) uteslutande feta.

       Alltså folk fattar verkligen inte hur viktigt det är för hälsan att få bra hjälp med sin vikt. Och JA såklart är fetma hos någon som tränar och äter nyttigt mycket bättre än hos en chipsslukande soffpotatis. Men det är inte nyttigt och det finns behandling som hjälper.

        Men kan inte du berätta för oss dumma tjockisar hur man 1. Går ner till normalvikt. 2. Viktigt viktigt: hur man lyckas hålla sin nya vikt? 🙂 Jag är genuint nyfiken!

         Om man har morbid övervikt behöver man ofta medikamentell hjälp med GLP-1 analoger i kombination med dietistbehandling och lång uppföljning av sina hälsotillstånd. Det är inte omöjligt att gå ned i vikt, men det behövs ordentlig hjälp för det är som känt extremt svårt.

         Och dumma tjockisar är dina ord, inte mina.

         Jag gick själv ned 15 kg, väger nu 58 kg och har hållt min vikt i snart 10 år, ser det som en obefintlig risk att jag kommer gå upp igen då jag har en livsstil som passar mig nu. Det är en stor procentuell viktnedgång och hade jag inte gjort hållbara långvariga ändringar hade jag gått upp igen, som jag gjorde många gånger innan jag hittade rätt metod för mig.

         När det kommer till 30-40 kg viktnedgång behöver man ofta mer hjälp, men alla kilon ned gör mycket för hälsan, också bara 5%

      Händer det att du även träffat normalviktiga personer som lider av sjukdom, metabolsk syndrom, artros, ateroskleros, cancer, stroke, hjärtinfarkt och diabetes?

     Själv är man överviktig men tame fan den friskade i min omgivning. Folk är ju sjuk hela tiden!

     Att skylla på övervikt är att slippa ta itu med all skit vi utsätts för som gynnar den ekonomiska tillväxten.
     Kemikalier i mat och saker. Dålig luftkvalité och miljö är faktorer som bidrar till sjukdom.
     Men det är alltid individens fel. Enklare så.
     Att samhället byggs för att skapa ohälsa på alla nivåer tar ingen ansvar för.
     Digitalisering är ett stort problem= mindre vardagsmotion mm.

    Likaså är undernäring starkt kopplat till flera sjukdomstillstånd och hälsorisker. Undernäring är helt oberoende av vikt och ett begrepp man bör fokusera mer på utöver över- och underviktig, fetma etc…

   Fast så trött på det hör snacket, polarisering. Hur alla kroppspositiva ska tala ut om sina år av ätstörningar men nu mår de så bra i grav fetma och äter vad de vill när de vill och alla som är smala eller normalviktiga är sjuka i ngn form av ätstörning. ?

   Självklart kan du få cancer och diabetes även om du är smal, inget blir dock bättre för din hälsa med fetma.

   Nu är det som om alla med övervikt inte kan gå ner i vikt. Att hoppa på snabba dieter där du svälter dig funkar såklart inte vilket många instagramfajtare gjort som menar att de ”provat allt”.

   Fan, ta ansvar för ditt liv och din hälsa så kan vården få lägga krutet på de som blir sjuka trots att de tagit hand om sig (Gäller även smala som äter skit och sitter stilla, röker eller super).

    Förstår vad du menar! Jag blir också trött på alla kroppspositiva influencers som släppt vikten helt och börjat äta ”intuitivt” vilket oftast innebär enorma portioner och efterrätter var och varannan dag. Typ My Westerdahl. Men samtidigt så visar all ny forskning om fetma att det är extremt svårt att gå ner till normalvikt om man en gång lidit av fetma (pratar ej om övervikt utan fetma nu). Att fail rate för en person med fetma som försöker gå ner i vikt och BIBEHÅLLA den nedre vikten är på mellan 85-95 % efter fem år. Jag upprepar: efter fem år så är 85-95 % av dom feta personerna som skärpt till sig med kost och livsstil uppe på samma vikt igen! Trots att dom äter nyttigt och motionerar. Hur är det möjligt? Jo, man har sett i forskning att deras tarmflora är precis lika störd efter fem år på nyttig kost som när dom var feta, tarmfloran ändrar sig av någon anledning inte till det bättre. Det är som om den är förstörd for life. Dom får även kraftigt sänkt metabolism och kroppen gör allt för att få upp sina fettceller till maximal storlek igen, i överlevnadssyfte. Hungerhormon ökar, mättnadshormon minskar, ämnesomsättning saktar ner. Fem år efter att deltagarna i Biggest Loser deltagit i forskningsstudier så har man sett att dom förbränner 800 kalorier mindre i snitt varje dag! Tänk dig själv att behöva minska ditt dagliga matintag med 800 kalorier varje dag bara för att behålla din nuvarande vikt! Hur svårt skulle inte det vara? Så dom som är feta går upp igen. Och igen. Deras kropp är ett fängelse. Och inte blir det bättre förutsättningar för dom som lider av fetma i och med att majoriteten av dom började bli överviktiga redan som barn, deras fettceller är alltså vana vid att vara förstorade ända sedan starten. Och ofta ligger dessutom ett komplicerat förhållande till mat och eller ett matmissbruk i grunden. Nej, jag har fan stor respekt för att det inte är lätt och för att vi som är normalviktiga eller ”bara” kämpar med lite övervikt har en hel del att lära. Ödmjukhet.

     Tack! Otroligt ödmjukt av dig att fördjupa dina kunskaper. ALLA vet att fetma sliter på kroppen, men man är fasen värd att må bra och känna sig värdefull oavsett kroppsvikt ❤️

      Alla borde känna till detta! Därför är det så bra att Erik Hemmingsson och liknande personer finns, han nyanserar saker och ting.

      Ja, men hur länge håller den där ”må bra” -känslan då när man har fetma? Dom fysiska krämporna kommer där vid 40-50 och ingen annan än personen själv kan göra någonting åt saken.
      Jag antar att god fysisk hälsa och ekonomi bidrar till människors psykiska hälsa, och får man krämpor så kanske både den fysiska hälsan och ekonomin tar skada.

     Håller med dig! Att gå på kaloriunderskott funkar inte i längden utan hormoner och tarm behöver komma i balans. Det fungerar med keto-diet men kan ta lång tid för kroppen att ställa om efter år av jojobanrning och överätning. Det får man iof inte säga för då är man med i en sekt…
     Också viktigt att barn och ungdomar inte blir feta från början. Hur når man ut med kunskap om hälsosam kost i ett samhälle där det är hämt-/snabbmat och stillasittande utan att de börjar hata sin kropp och blir ätstörda? Eller ska man bara skita i allt som har med hälsa att göra och äta på?

     Fast My äter inga enorma portioner.

    Uppdatering: läste lite på hemsidan health och där stod det att efter nio år är fail rate för kvinnor med fetma 95 % i snitt och män 93 % i snitt. Så ännu sämre resultat än efter fem år alltså.

  Och så ser vi fram emot ett kommentarsfält fullt med ”men det är ju faktiskt farligt att vara tjock”, ”det är faktiskt så enkelt som kalorier in och ut”. Trots all forskning som säger att det inte är så enkelt och trots att det aldrig hjälpt en enda människa med övervikt att folk påpekar att det bara är att äta mindre och röra på sig. Och jag skulle verkligen vilja föra statistik utanför vårdcentraler och sjukhus för att dubbelkolla att det verkligen bara är tjockisar som blir sjuka, för det är ju så det låter i alla dessa diskussioner. Smal = garanterat frisk. Hälsa = att vara smal.

   Tycker det är rätt underhållande att läsa hälsomaffians långa utläggningar. De är alla så tvärsäkra och beskäftiga för de har minsann googlat fram fakta som passar deras egen föreställning. De är lika underhållande som konspirationsteoretiker. Låt spelen börja dags för popcorn.

    Byter man bara ut förmuleringen ”hälsomaffian” mot tex. ”fettförnekarna” i den här kommentaren är det slående hur lika båda läger argumenterar och resonerar.

     Tycker du verkligen det eller försöker du vara retorisk?

      Självklart tycker jag det. Nu menar jag extremfallen som är helt verklighetsfrånvända, typ Virgie Tovar (som menar att restaurangstolar med armstöd är ett uttryck för fettfobi) eller Sonalee Rashatwar (som anser att föräldrar som håller koll på vad deras barn äter utsätter dem för ett trauma lika allvarligt som ett sexuellt övergrepp. Nej jag skojar inte dessa människor existerar verkligen). Helt enkelt extremfallen som precis som du skriver är tvärsäkra och beskäftiga och minsann googlat fram fakta som passar hur de vill se sig själva och omvärlden. Precis som du skriver tycker jag dessa personer är lika underhållande (men också världsfrånvända) som personer som tror att jorden är platt.

     Verkligen. Kroppspositiva lyfter ofta fram det som att smala är ätstörda och dör i anorexi. Tjocka är så hälsosamma och friska

      Det skulle jag vilja läsa. Var hittar jag någon sådan artikel? Har googlat.

       Stina Wollter har själv fört samma resonemang i en rant på Instagram tex., att barnen dör i kön till BUP för de mår så förjävligt men det enda folk pratar om är fettma-epidemin och hur vi ska göra för att vända trenden med allt fler överviktiga och feta i samhället. Jag håller med henne, jag tycker det är förjävligt hur dåligt många, framförallt unga, människor mår och att det är vansinnigt att synen på kroppar, skönhet och hälsa är så snäv. Men jag tycker också att ”Health at every size”-aktivister är tokiga och fullständigt världsfrånvända eftersom att läran de förespråkar är en lögn, det går inte att vara ”hälsosam” vare sig vid 200 kilo eller vid 35 kilo (om man nu inte är en otroligt lång eller otroligt kort människa). Omöjligt, trams, lögn och farligt hittepå. Med det sagt är det fruktansvärt hur många feta och överviktiga behandlas i samhället, hånas och föraktas. Alla människor förtjänar respekt och att inte bli dömda baserat på utseende.

   ”det är faktiskt så enkelt som kalorier in och ut”- För att gå ner i vikt är det faktiskt så enkelt. Oavsett vad ni säger. Äter du mindre och rör dig kommer du tappa vikt. Men är du inte mentalt inställd på det kommer du inte lägga in den effort som behövs och då går du inte ner.

    Gud vad du idiotförklarar dig själv. Allt för att hålla fast vid sitt förakt mot tjocka. För jag vägrar tro att du är så dum att du inte kan läsa och ta in det skrivna ordet. För du vet lika väl som någon annan här att ingen har sagt att det inte går att gå ner i vikt om man under en period äter för lite. Din kommentar har ett och endast ett syfte, och det är att trycka till dem du så innerligt hatar.

     Till skillnad från dig har jag faktan på min sida. För jag lyckades till slut stoppa undan och göra upp med mitt tjockisförakt, och gjorde mig därför också av med min faktaresistens gällande vikt. Och nej, jag är inte tjock själv.

     Slänga med idiotvarning så fort du blir kränkt? Det bevisar bara att du är oförmögen att ta in information. Hur ska man gå ner i vikt utan ett kaloriunderskott då? Genom att sitta på soffan och äta chokladbollar?

     Kaloriunderskott och träning får dig att gå ner i vikt. Går du ner och upp igen betyder det att du har börjat slarva. Din hjärna är nöjd och du börjar unna dig och falla tillbaka i gamla vanor. Säg något i detta som är fel?

      Jag kanske inte skulle gå så långt som att påstå att du idiotförklarar dig själv men du gör grova förenklingar för att ta billiga poänger. Jag undrar dock varför du blir så triggad av övervikt?

       Vart i min kommentar står det att jag föraktar överviktiga? Jag svarade på kommentaren om kalorier. Detta kan appliceras på alla? Även om du är XXL, M eller som jag xs. Äter du mindre kalorier och rör på dig kommer du gå ner i vikt. Detta kan tom appliceras på min hund, är han för tjock får han mindre godis och mer motion. Hur kan det vändas till ”att trycka till dem du hatar”. Det är basic fakta.

        Man lagrar olika myckey fett. Har man en bra överlevarkropp med en väl utvecklad förmåga att ta hand om energi och lagra fett så har man lätt att gå upp i vikt.
        I vårt samhälle är det dock en nackdel.
        Är det människan som är felprogrammerad eller samhället som inte är optimalt anpassad för människan?

         Att straffa människor för deras fantastiska kroppar som funkar precis som de ska är mer skadligt då det bidrar till en dummare värld.
         Intelligens någon!?

        Och var skrev jag att du är föraktfull? Nu läser du allt in något som inte står. Men du svarade aldrig på varför du verkar bli triggad av övervikt?
        ”Kaloriunderskott och träning får dig att gå ner i vikt. Går du ner och upp igen betyder det att du har börjat slarva. Din hjärna är nöjd och du börjar unna dig och falla tillbaka i gamla vanor. Säg något i detta som är fel?”
        Intressant att du kan uttala dig om vad som händer i hjärnan när inte ens den samlade vetenskapen kan uttala sig.

         Jag är inte triggad av övervikt? Jag säger att kaloriunderskott får dig att gå ner i vikt. Hur kan detta va svårt att läsa?

         Varför går folk upp i vikt igen efter de gått ner då? Jo för att de ramlar tillbaka i gamla dåliga vanor och börjar äta sämre igen. Inte är då ditt högra ben som säger åt dig att äta.

          Du kan alltså inte svara och du kan mer än den samlade expertisen. Va bra.

     Att äta mindre när man är överviktigt är inte samma sak som att äta för lite? Du jag ju uppenbarligen kalorieöverskott.

      och den slutsatsen drar du av en kommentar?

    Klart kalorier in ut spelar in, men du tror inte andra faktorer har en väsentlig påverkan? Det finns smala personer som lever på all snabbmat och smågodis, på samma vis finns det tjocka personer som lever mer hälsosamt. Det är inte så svart och vitt, det är poängen.

    Det är inte enkelt att äta mindre. Vad man ska göra är, att inte äta chips, pizza, kakor bullar, godis, pommes frits, högprosessad mat, t inte light produkter, ät inte socker., undvik vitt bröd. Ät fullkorn, ät dig mätt, ät kött ibland, fisk ibland, linser, bönor ibland. Det är ingen diet , det är bara normal mat. Att röra på sig är naturligt för kroppen, det ska alla göra, dagligen helst.

    Du låter frälst. Har du varit på väckelsemöte a la Knutbyförsamling och filat på ditt mantra? ”det är faktiskt så enkelt som kalorier in och ut”. Halleluja.

    Är det så enkelt. Men vad bra då. Fick du Nobelpris i smarthet? Vad säger du om min ämnesomsättning då? Genetik?

    Eller inser du att alla kroppar är olika.
    Alla har olika förutsättningar.

     Kan tyvärr inte svara på din ämnesomsättning. Men om du äter balanserad nyttigt kost med daglig motion kommer du inte gå upp i vikt nej.

     Du kanske ska testa om du blev så triggad.

     Ja alla kroppar har olika förutsättningar. Själv är jag gift med en man som skulle kunna trycka i sig onyttigheter 7 dagar i veckan utan att gå upp ett gram även om det på andra sätt inte skulle vara hälsosamt såklart. Jag å andra sidan har inte samma genetiska förutsättningar och ANPASSAR därför mitt matintag efter min kropp. Orättvist!? Javisst, men det är det mycket i livet som är! De allra flesta överviktiga/feta idag är det INTE pga fel med ämnesomsättning eller liknande.

    Det är olika hur kalorier från olika livsmedel påverkar vår kropp med hormoner och ämnesomsättning. Äter mer kalorier nu men håller vikten bättre.

   Själv är jag normalviktig och har legat inlagd fler gånger än alla jag känner, och samtliga gånger av helt olika anledningar. Blev också kroniskt sjuk vid 25. Men det måste ju vara jag som är inbillningssjuk egentligen, jag är ju inte tjock?

    Sådär håller ju Stina Wolter på, raljerar över att smala dör i cancer. Hur dum får man bli? Har du det i generna och dessutom blir överviktig har du lagt på en extra risk. Har du det inte i generna men blir överviktig också en extra risk.

     Raljerar? Du tycker alltså att hon raljerar över att smala dör i cancer? Ja, jag undrar verkligen hur dum man får bli, men då pratar jag om dig! Förresten stavar hon sitt efternamn Wollter.

   Det är väl ingen som påstått att smal är garanterat frisk? Finns väl inget som skriker ohälsa så mycket som en mager äldre person som står och röker, eller en utmärglad heroinist osv.

    Jag gick ner massor i vikt under ganska kort tid och blev normsmal. Fick höra massor om hur hälsosam jag såg ut och hur bra jag måste må nu. Att viktnedgången berodde på depression och ett destruktivt förhållande visste ju inte många. Samma med en nära vän till mig, blev sjuk och tog inte upp näring som hon skulle, när kilona rasade på henne så kallade folk henne för ”hälsan själv” eftersom de bara såg att hon gick ner i vikt. Folk är så inpräntade att viktnedgång är hälsosamt och bra att många inte ens reflekterar över att det kan bero på något väldigt dåligt.

     En del går ju upp snabbt i vikt vid depression genom att de tröstäter, ser man ofta i My600lb life.

      Tror inte att de får höra att de ser hälsosamma ut dock.

  Apropå övervikt, en vännina är kraftigt överviktig, men har fantastiska värden, inga sjukdomar. Jobbigt att gå långt-javisst.
  Själv väger jag runt 74 kilo och är 167 lång, har diabetes och gud vet allt. Har alltid skött min kost och gått promenader, men tji fick jag ändå.

   Ja det är väl klart att det inte är så enkelt…?
   Det kan vara så att hon får problem när hon blir äldre, det kan också vara så att hon inte får det. Ett exempel på två kompisar betyder liksom ingenting.

    Vad vill du säga med den kommentaren?

   Att hon har svårt att gå är väl absolut en rätt allvarlig biverkning av övervikten. Sen att värderna är bra just nu säger ju inte mycket om hur dom negativa effekterna kommer påverka henne i längden.
   Slutar man borsta tänderna så får du troligtvis karies och tandlossning på håll, inte direkt men det kommer. Samma med osunt leverne, tillslut kommer konsekvenserna ifatt en.

   Fast enligt BMI är du överviktig. Fattar inte din kommentar.

   Överviktiga och feta kan vara helt friska tills dom snubblar på någonting, och istället för att bara vricka fotleden så bryter dom den pga lederna och skelettet inte är starkare trots en är stor i storleken. Det leder till en komplicerat operation, lång och svår rehab med sjukskrivning och eventuellt en bestående nedsatt arbetsförmåga. Så länge överviktiga inte enbart jobbar med stillasittande arbeten så är det ett problem för alla i samhället.
   Min mamma är fet. Varit så länge jag kan minnas. Och frisk med fina värden. Men efter 50 så började knäna krångla pga överbelastade och tillslut var hon sjukskriven i perioder då hon inte kunde gå. Nu har hon dubbla knäproteser som en relativt nybliven pensionär. Hon kan inte stå på knäna längre och inte böja dom fullt ut, så som det blir med knäproteser, plus lite andra kroniska besvär som dom för med sig.

    Kan också vara bra att vara medveten om att det är väldigt riskfyllt att sövas med grav fetma. Man kan alltså vara fullt frisk och må bra men råka ut för något som kräver operation och plötsligt blir det liv/död av något som annars har låg risk. Ja det är farligt att leva man kan bli överkörd av en buss osv, men menar att man kan inte bara kolla på värden och säga att allt är ok.

     Ja, det är mycket som påverkas negativt pga fetma. Kondition, lederna, balansen, sömnkvalitén, fertiliteten…
     Och så får läkarna kritik för att dom kopplar patienternas besvär till deras vikt, och att det inte finns några mirakelmediciner som kan bota deras besvär och dom istället får fysiskt aktivitet på recept. Jobbigt att behöva ta ansvar för sin egen hälsa, tydligen.

      Många olika tillstånd behandlas ju bra med både livsstilsförändring och medicin, ibland räcker det med det ena eller det andra. Hjälper det med bara medicin ska det ju inte tolkas som att livsstilsfaktorer inte hade någon som helst påverkan och läkaren hade fel, vilket det säkert lätt kan göras.

      En fundering.
      Jag har en hel hög med kids. 4 är väldigt aktiva, äter helt enligt konstens alla regler. 1 är inte speciellt aktiv och äter osunt, dvs chips godis etc dagligen.
      Hen är smal och kan inte gå upp ett kg. Har inget fel med ämnesomsättningen.
      4 av kidsen som är väldigt aktiva och äter godis riktat till en dag i veckan, och för att köpa det som vill ätas, cyklar eller går vi 8 km totalt till och från affären.
      1 av dessa 4 kids är överviktig. Hen kan inte gå ner i vikt.
      Skulle Hen lyckas skulle det innebära svält. Kost dagbok har gjorts, intaget av kalorier är redan under rekommenderat och fysiska aktiviteten hög.
      Inget fel på ämnesomsättningen.
      1 av dessa 4 fick sond, då vikten inte ökade.
      Fri från den idag.
      Kan säga att det var dubbelt kalori intag än rekommenderat.
      Inget fel på ämnesomsättningen.
      1 av dessa 4 äter och adderar kalorier, pga dåligt mående av låg vikt.
      Inget fel på ämnesomsättningen.
      Nu återstår 1 kvar av 5
      Hen ökar inte i vikt, går ner i vikt.
      Äter rekommenderat intag. Inget fel på ämnesomsättningen.
      Jag själv har gått från smal till fet.
      Från fet till smal.
      Min kropp utvecklade sjukdomar när jag var och är smal.
      Jag var fet under 8 månader. Och förklara gärna nu, jag ändrade aldrig mitt intag av kalorier, jag är precis lika aktiv som alltid.
      Inget fel på ämnesomsättningen. Men lider av sömnbrist och sömnstörningar.
      Värsta perioden blev inläggning på sjukhus och en stadig viktuppgång.
      Nej inga mediciner etc.
      Så min fråga är, hur tar man ansvar försvinner hälsa genom intag och aktivitet? Om du följer det som anses uträknat genom vikt, ålder, längd och aktivitet.
      Det är inte så enkelt som det låter.

   ”Bra värden” är extremt överskattat. De flesta folk har bra värden medan deras kropp håller på och förfaller. När de kommer under en viss gräns ändras värdena, och då är det för sent.

   Man ser inte åderförkalkning på ett blodprov. Man ser inte slitagegikt på ett blodprov. Man ser inte risken för stroke eller hjärtinfarkt på ett blodprov.

   Man ser när organ börjar får inflammation eller börjar svikta, och då har det ofta gått ganska långt.

    Precis. Samtidigt så lever vi allt längre, vilket leder till att befolkningen lever med sina krämpor och besvär längre. Vi måste också höja pensionsåldern, men då måste folk också kunna jobba längre och inte vara utslitna vid 50. Det blir en svår ekvation om övervikt ökar i befolkningen och dessutom går längre ner i åldrarna.
    Det är lätt att vara LD och Wollter och göra ingenting eller sitta hemma och skriva åsikter för sitt levebröd, då får man ju inga krämpor och får man dom så spelar dom ingen större roll.

     Vad menar du med ”Det är lätt att vara LD och Wollter och göra ingenting”? Göra ingenting? I vilken bemärkelse då?

      Att deras försörjning inte hänger på huruvida deras kroppar orkar eller inte. LD har väl pengar så hon inte behöver arbeta och Wollters jobb inte är fysiskt. Lite skillnad mot nån annan som måste sjukskriva sig om kroppen ger upp.

    De flesta unga har ju faktiskt bra värden oavsett vikt, blodtryck, blodsocker etc. Mår man bra är det ju ett perfekt tillfälle att ta tag i vikten just då medan man fortfarande mår bra, det kommer inte bli lättare nästa år eller om 10 år. I värsta fall drabbas man t.ex. av värk eller sömnsvårigheter Pga vikten i framtiden och bara där har man två stora hinder att brottas med för att kunna hålla vikten. Visst, handlar det om ett par kilo över gränsen för övervikt, man håller det stabilt över åren och lever ett sunt liv – då ska man såklart inte börja pressa på med någon konstig diet eller liknande. Men märker man att kilona smyger sig på eller ökar i perioder eller ligger nära gränsen för fetma har man allt att vinna på att ta tag i det medan man är frisk.

     Verkligen! Så kanske man slipper en eller två knäoperationer senare.

    Risk för arteroskleros det du kallar åderförkalkning, kan du se i ett blodprov där man mäter LDL nivåer. Vad är slitagegikt? Gikt är en sjukdom som beror på att urinsyra kristalliseras i leder. Båda två är ärftliga och beror inte på övervikt. Däremot rekommenderas patienter som är överviktiga att gå ner i vikt för att reducera onödig belastning på kroppen.

   Jag är 166 lång och väger 64, jag är rätt rund om lår och mage så om du är 167 och väger 74 är ju inte du heller så jättesmal.

    Och jag är 164 lång och väger 65 kilo med magrutor. Drar storlek XS.
    Att utgå ifrån att andra är som en själv borde vi väl ha lärt oss att vi absolut inte kan göra vid det här laget??

  Blir så pinsamt att vara besatt av hälsa men samtidigt tro att det är hälsosamt att räkna kalorier och vara livrädd för fett.

   De skulle lika gärna kunna vara flat earthers. Så mycket bevis och fakta det finns på vad övervikt beror på och varför viktnedgång inte håller över tid, så envisas de FORTFARANDE med att det har med inställning och karaktär att göra. Det är precis lika pinsamt som att hävda att jorden är platt trots alla bevis och fakta på att den är sfärisk. Så ja, pinsamt är helt rätt ord. Tillsammans med korkat.

    Vad säger de bevisen då? Och hur ska viktnedgång ske om inte över tid?
    Obs är bara intresserad, har inte läst så mycket om det och visste inte att det fanns något entydigt svar

     Ja du kan ju kanske börja med att läsa instagraminlägget här ovan.

      Jag ser ingen referens till entydiga studier i texten?

       Efter det kan du ju börja göra din egen research? Kanske googla Erik Hemmingson? Du måste själv kunna ta ansvar för det du vill veta. Jag orkar inte ta fram alla källor jag ägnat otaliga timmar åt att läsa från själv. Jag har dem inte sparade.

     Det som inte funkar är snabba och åhållbara dieter där du svälter dig själv eller toktränar. Att ställa om till bra kost och rimlig motion är såklart jobbigare och tråkigare men nog skulle det fungera på alla som inte är överviktiga pga ngn sjukdom, vilket faktiskt inte är de flesta.

      Det fungerar på 3%. Resten fungerar det inte på.

   Ja bästa sättet att hålla sig hälsosam, hålla hjärnan borta från att räkna!!

  Att lagom är bäst tror jag att alla är medvetna om innerst inne. Börjar bli sjukt trött på tjockisaktivisternas försvarstal. LD är just nu inne i någon manisk fas där hon varje dag mässar om vilken ikon hon är och att överviktiga människor inte är dumma i huvudet. Om hon hade varit normalviktig el smal hade hon förmodligen inte ägnat de överviktiga en tanke alls. Samma med SW hade hon inte varit mullig så inte fan hade hon brytt sig.
  Extremt smala människor får också tackla en hel del kommentarer och gliringar från omvärlden då man ofta diagnostiserar dem med anorexi el bulimi rent generellt. Det finns ju faktiskt människor som är naturlig smala. Men visst är vårt samhälles normer och värderingar skyldiga till att folk blir sjuka både i kropp och knopp oavsett storlek .

   Varför skulle det vara konstigt att hon som tjock bryr sig? Man blir ju medveten om föraktet och stigman först när man själv är tjock. Hade snarare varit märkligt om en smal person fört ”kampen”?

    Jag tycker att de stickar på offerkoftor och fiskar efter sympati och hejarop. De är mulliga och mår innerst inne inte bra av det därför måste de klumpa ihop sig, peppa varandra och andra överviktiga. Självklart tycker man att de här kvinnorna är sååå starka om man själv är mullig. Man skapar en gemenskap-vi mot dem och samhället osv osv Måste man hela tiden ha ett samhällsklimat som bygger på vi mot dem oavsett vad det gäller. Nuförtiden tjafsas det om precis allt och man blir ovänner om bagateller bara för att man gillar el gör olika.

     Ja vilken offerkofta man har för att man säger ifrån när folk gång på gång kommenterar ens vikt och kallar en för ohälsosam.

     ”De är mulliga och mår innerst inne inte bra av det” – hur i hela helvetet vet du det? Kan du se in i deras hjärnor?

      Man märker ju utfallen och tonen i sociala medier iaf.

       Vems utfall och ton?

        SW, LD,vardagsrasismen och Kajjan. Bitska med härskartekniker.

         Håller jag definitivt inte med om.

   Det SW och LD gör är en insats för en en bättre värld. Man ska inte behöva finna sig i som sk överviktig att bli betraktad på ett visst sätt. De förmedlar en humanism som behövs i samhället. Inget att börja bli trött av.

   Varför ska man ens bry sig om hur andra människor ser ut? Hur påverkar det dig om de är tjocka?

    Jag brydde mig inte fram tills pandemin kom (bor i Norge) och jag läste i en tidning hur tjocka 30-åringar som tuggat sig till sk riskfaktorer fått vaccin nästan först av alla och var så glada över att kunna åka över gränsen för att köpa ”brus & godteri” (läsk & godis) igen utan att behöva sitta i karantän när de åkte tillbaka till Norge. Minns fortf bilden i reportaget och hur de lastat hela bagaget fullt med onyttigheter och stod och log!

    Medans jag, frisk och smal i mitten på 30-åren som dessutom hade haft covid, hamnade längst ner i vaccinkön och kunde inte åka och besöka min gamla mamma pga karantänreglerna som var här. Har extremt svårt för FETA (inte de med bara några extra kilo) människor efter det. Kan inte förstå hur man kan låta kroppen förfalla på det viset.

    Fetma visade sig ju dessutom vara en stor riskfaktor för svår covid men inte en enda gång hörde jag någon från regering eller hälsomyndighet gå ut att säga till folk att nu var ett bra tillfälle för att tänka sig för vad gäller mat och motion. Många vårdplatser på intensiven hade kunnat frigöras under pandemin om inte folk var så förbannat feta. För feta är folk idag om man börjar titta sig runtomkring. Jämför bilder av folksamlingar från förr med idag. Det är faktiskt skrämmande!

    För att inte tala om kostnaderna för samhället pga att vi blir allt fetare. Det är bara att gå in på FoHM att läsa. Och för de allra allra flesta med övervikt/fetma (finns såklart undantag pga ämnesomsättningssjukdomar osv) så finns det ett relativt enkelt botemedel och det stavas hälsosam kost och motion. Men folk är för lata idag och tycker det är enklare att ta femtioelva olika piller för sina sjukdomar.

     Vilka fruktansvärda fördomar! Och så fel du har.

      Att övervikt är en riskfaktor och att överviktiga var överrepresenterade bland inlagda med covid är bara en googling bort. Samma vad gäller samhällets kostnad för fetma/livsstilssjukdomar.

      De flesta som är överviktiga/feta idag är det INTE pga fel med ämnesomsättning eller annan sjukdom utan för att vi äter fel och rör oss för lite. Vissa har hög metabolism andra lägre. Man får helt enkelt ANPASSA sitt matintag efter sin kropp. Det är inte rocket science. Hur svårt kan det vara? Har folk ingen självbehärskning längre?

       ”Ingen självbehärskning” jösses… Säger du samma till de som har oskyddat sex och får hiv? De som dricker för mycket alkohol? De som röker? De som tränar för mycket och därför sliter sönder knäna? De som blir oplanerat gravida? Och så vidare… Vi är människor och inte maskiner. Är rätt säker på att du inte levt 100% av livet totalt perfekt.

     Vilken sunkig människosyn. Det är ungefär som att jag skulle säga om dig att människor som uppvisar för mycket dumhet och okunskap har inte rätt till samma förmåner som resten av medborgarna. De kan omöjligt bidra till samhällsekonomin.

     Anonym kl 12
     Om du är 30 smal och frisk, varför stressa med att få ett vaccin. Som förövrigt inte är något som fungerar ?
     Varför blir det ett problem för dig, att människor i riskgrupp får innan det blir din tur.
     Som frisk dock i riskgrupp pga annat än övervikt, så bakom det inte mig alls. Nu ser jag bara alla sk friska sjuka i biverkningar.

      *bekommer

     Jag har extremt svårt för hjärndöda idioter som trots genomgången covidinfektion, ska vaccinera sig mot samma sjukdom. Inte 1, inte 2, inte heller 3 eller 4 gånger, utan 5, 6, 7, 8, 9, 10, i all oändlighet. Och btw, vad har inte de injektionerna kostat samhället?…

      Hjärndöda idioter fattar att viruset utvecklas, information från Folkhälsomyndigheten;
      ”Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande, främst är det ovaccinerade personer som blir svårt sjuka. För att kunna leva med pandemin måste vi ha en så hög vaccinationstäckning som möjligt, både i Sverige och i övriga världen. Nya virusvarianter utvecklas lättare i länder där färre är vaccinerade och de sprids sedan vidare. Det är viktigt att vaccinera sig mot covid-19.

      I Sverige är vaccinationen mot covid-19 frivillig och gratis.

      Därför är vaccinationen viktig
      Du som inte har vaccinerat dig mot covid-19 rekommenderas att göra det för att få ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuk. Även om du har haft covid-19 bör du vaccinera dig för att få ett säkrare skydd mot att smittas av nya varianter av coronaviruset.

      Det är viktigt att ta de påfyllnadsdoser som erbjuds för att fortsätta ha ett gott skydd mot sjukdom.”

      https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/om-vaccinerna-mot-covid-19/vaccination-mot-covid-19-ar-viktig/

      Varsågod kära antivaxxare ..

   Är övertygad att Stina är väldigt medveten om problematiken kring våra kroppar.Hon hade en syster som var svårt sjuk i anorexia under många år,och som till slut dog innan 30års ålder.

  Finns en väldigt bra podcast som heter Maintenance phase. I deras avsnitt om kalorier så tar de upp en så självklar poäng när det gäller ”det är enkelt att gå ner i vikt, det handlar bara om kalorier in och ut”. Det är som att säga till någon som vill vinna os-guld i löpning att ”det är enkelt att vinna, du behöver bara springa fort”. Det är så otroligt många parametrar som spelar in.

   Tack för tips! Gillade även podden Viktigt! Som forskaren Erik Hemmingsson hade, den är tyvärr lagd på is men det finns många bra avsnitt att lyssna på i efterhand.

   Mantenance Phase är så sjukt bra.

  Men snälla Camilla och Bloggbevakning
  Vila nu..vi orkar inte fler inlägg om vikt och kroppar! Var och en handlar i vilken butik den vill och var och en ser ut som den gör. Även där finns valmöjligheter.
  Vi fattar ståndpunkten. Zzzz

   Tack för feedback! Jag tar den med mig. ??

   Vilka vi? Använd jag när du pratar om dig själv eller har fått svar på gallupundersökningen du beställt om vad bloggbevakningsläsarna tycker om GT inläggen?

    Du tar den här bloggen och kommentarerna lite väl seriöst. Det är en kommentar, inte en avhandling.

     Förstod du överhuvudtaget det du kommenterade?

      Ja. Men slappna av lite nu och sluta haka upp dig på ord. Verkar ju ändå finnas några som tycker att ts kan tala även för dom. Jag tex.

   Jaaaa ge oss en paus från detta fokus på kroppar och vikt nu. Jag lär ju typ bli ätstörd av att fortsätta läsa bloggen och kommentarerna annars ?

   Men Anette. Har du förlorat förmågan att scrolla? Har du missat att dessa diskussioner faktiskt engagerar många människor? Du står ju här lite ensamt med dina klagomål liksom.

    Säger du med dina 2 st. ”?” ?

    Tappade du förmågan att scrolla förbi en kommentar du ogillade?

  OT- Hanna Theorin
  Jag är bara nyfiken kring detta med mängden gravtest hon tar? Är det normalt när man är barnlös? Igår tog hon 4st vid olika tillfällen (sen ännu fler för att något var defekt).
  Sen säger hon att de varit inne i ”barnlöshet-bubblan” i 6,5år… men var det inte 5år sen de fick Liam?

   Jag är ofrivilligt barnlös och har försökt i 1,5 år med bara missfall som resultat. Är stressad p.g.a. ålder och ja att jag vill ha en egen familj så snart som möjligt. 🙂 Men jag tycker också att hon tar en extrem mängd tester… Jag vet inte vad hon vill uppnå med att ta 4 tester på en och samma dag? Eller när hon är gravid och fortsätter ta test varenda dag, fastän alla vet att du kommer få positivt test även om fostret slutat leva…? Ibland undrar jag om de där testen är en enkel väg till content.

   Hon skulle kunna spara in en del pengar till IVF om hon inte tog så många test dagligen

   Är inte problemet att hon inte har något att göra om dagarna? De flesta kvinnor som kämpar med att bli gravida hinner inte ta massa tester varje dag eftersom de är upptagna med att gå till jobbet, träna, handla, städa, umgås med folk osv. Men Hanna verkar ju bara vara hemma hela dagarna, hon verkar ligga i sängen och kolla tv större delen av sitt liv så då är det klart att hon hinner ta massor av tester. Om hon hade ett jobb hade hon ju haft något annat att fokusera sina tankar på åtminstone några timmar om dagen.

    Ett test om dagen hade ju räckt kan man tycka. Enda gången man behöver ta fler är om det är uppenbart defekt, t.ex. digitala kan visa felmeddelande vilket det finns exempel på i instruktionerna. Sen är ju väntan olidlig för en del men många test (även tidiga) visar ju inte tillförlitligt resultat förrän beräknad mens. Även om tillverkaren gärna påstår att de fungerar upp till en vecka innan beräknad mens.
    Tyvärr känns det som att mycket av detta är content. Postar stories med hintar till inlägg där de bestämt sig. Det är ju samma beslut de haft länge, dvs sista försöket? Det har väl ingen missat? Önskar henne allt gott men tror hon hade mått bra av att pausa instagram och göra något annat, t.ex ha ett 9-5 jobb där hon inte behöver ställa så höga krav och jobba på helgerna vilket hon säger sig göra. Sen blir jag iaf provocerad av att hon verkar ligga i sängen halva dagarna? Okej att ibland vara trött/sjuk men det är ju nästan varje dag? Idag låg hon i sängen för att det var kallt? Hon har även svårt att filma samarbeten för att hon ”känner sig ful”? Undrar hur en chef till en ”vanlig” arbetare hade reagerat om man inte jobbar för att man fryser/har en dålig dag osv. ?

   Får paniken av hennes stories. Jag är den minst tålmodiga människan jag vet men man måste ju hejda sig när det kommer till att testmissbruka sådär, det kan inte vara bra för psyket.

   Dock så sa hon ju att de varit inne i ”bubblan med tester och skit” i 6,5 år så det inräknar väl det första barnet och testerna däromkring, inte att de varit barnlösa så länge.

  Jag är fet (bmi 36) och har övervägt kirurgi på allvar det senaste året. Har läst på och funderat och kommit fram till att jag troligtvis aldrig kommer att nå normalvikt utan hjälp av en operation (provat allt!). Och jag vill verkligen känna mig bekväm i mina kläder och att vara med på foto o.s.v.
  Men nyligen lyssnade jag på ett föredrag av en läkare som forskar inom obesitaskirurgi. Och jag tror jag har ändrat mig.
  Det lustiga är att han presenterade mestadels positiva siffror! De som opererat sig är de enda som faktiskt i stor omfattning håller sin lägre vikt (jämfört med de som ”bantat” sig smalare som går upp allt och lite till). De har blivit av med diabetes och andra hälsoproblem. Men efter hans föredrag slog det mig att jag ju faktiskt inte har hälsoproblem. Och att en operation skulle kunna ge mig just problem med hälsan. :/ Idag har jag pollenallergi och är för tung. Det är mina diagnoser. Men opererar jag mig har jag kronisk brist på vitaminer om jag inte tar tillskott, stor risk för anemi, och även risk för gallsten och eventuellt behov av framtida gallblåseoperation. Även tänderna riskerar att bli riktigt dåliga eftersom man måste äta mycket oftare än normalt. Och jag har aldrig i mitt 35-åriga liv behövt laga en tand… Så nej, det blir nog ingen operation. Däremot ska jag sträva efter mer rörelse då jag har ett stillasittande jobb och motion är väldigt bra för alla kroppar. Och självklart äta bra hemlagad mat med mycket grönsaker.
  Ville bara dela med mig av mina tankar just då jag tänkt så mycket på detta att så fort man är överviktig så ses man som sjuk, fastän alla prover och undersökningar inom vården visar att man är fullt frisk…

   Underbar kommentar att läsa! Man är inte sjuk för att man är tjock, och det gör mig jätteglad att du har tänkt om gällande operation. En släkting till mig har gjort gastric sleeve och jag kan själv vittna om vad det gjort mot hennes tänder… hur hennes värden osv är i övrigt jämfört med innan vet jag inte, men tänderna har tagit enormt med stryk. Och god tandhälsa är superviktigt för vår kropps hälsa, vilket jag upplever att många inte alltid vet.

    Ja jag skäms över att vara såhär stor och det är tråkigt att inte känna sig fin men fan, är utseendet värt ALLT? Har också vänner som gjort gbp och fått besvär med tarmvred (ovanligt men farligt), tänder och halsbränna. En operation kommer med för- och nackdelar, det är inte bara att leva lycklig i alla sina dagar efteråt… Om jag hade diabetes eller andra sjukdomar vore det kanske värt det men inte i nuläget.

     Fast man behöver inte operera sig för att gå ner i vikt. Jag själv 157 cm, vägde 96 kilo!! Nu fyra år sedan har jag gått ner 35 kilo och tränar 3 gånger i veckan. Det har gått långsamt, men det gör ju inget. Vill aldrig bli så stor igen, fy fan vilken skillnad på känslan i kroppen. Och ja, det handlar om vad man stoppar i sig! Jag är 54 år och kvinna och då är lite segare att gå ner i vikt. Men kämpa på?

      Jag har inte tid att skriva världens längsta kommentar så får bli lite basic här… Men du, bara för att du har gått ner i vikt och än så länge hållit din nya vikt så betyder det inte att det fungerar för alla. Jag har testat allt, (och då menar jag inte extrema metoder som total svält eller liknande utan kostomläggning o.s.v.) Men ändå har jag bara blivit fetare än någonsin. Forskning och statistik visar att de som har mycket att gå ner, och går ner den vikten, oftast (alltså oftast!) går upp vikten plus lite till. Att ständigt leva med förbud, räkna kalorier/points/makro är ansträngande och för många går det helt enkelt inte, men är vad kroppen kräver efter år av bantning. Men min poäng är att bara för att DU kunde så är inte det verklighet för alla. Jag har en universitetsexamen men jag kan ju inte säga till alla andra människor ”men du, du kan också ta denna examen! Det är bara att anstränga dig 🙂 ”. Vi är individer .

       Det där med att man har svårt med att hålla vikten om man en gång varit fet har ju fettcellerna att göra och hur de fungerar, så du har helt rätt i att det är svårt för de som en gång varit överviktiga att bibehålla sin viktnedgång. Men kanske måste vi istället fokusera på att vi inte blir feta från första början då så vi inte behöver banta. Det blir ju bara fler och fler i dagens samhälle som lider av övervikt och allvarligt fetma tyvärr…

        Håller helt med! Jag är själv resultatet av att ha bantats fet. När jag var liten, alltså 6-7 år, tyckte min mamma jag var för rund och började dra in på portioner och mat. Detta var på 90-talet så det var främst fettet hon tog bort ur maten, vilket som vi vet idag resulterade i att jag sällan blev långvarigt mätt av hennes grönsakssoppor och knäckebröd med Lätta på. Det gjorde att jag blev besatt av mat och började stjäla mat från skafferiet på kvällarna, alltid tänkte på mat, kände mig skyldig när jag åt/smygåt o.s.v. Och sedan gick åren och jag gick mellan att banta och att släppa taget och i perioder nästan hetsäta. Jag tror därför inte på att banta barn, det skapar bara sjuka tankar hos dem.
        Barn behöver röra mycket på sig och inte ersätta mat med socker, då kommer vikten lägga sig på en bra nivå. Tror också vi måste acceptera att alla är olika. Vissa kommer alltid ha en tendens att lägga på sig lättare än andra. Men att banta är aldrig lösningen, finns många levande bevis på det.

         Åh fy, 90-talets bantarmat. Jag var smal som liten men vi åt såklart ”hälsosamt” men så hungrig man blev! En speciell sorts hunger där magen liksom kändes tom efter mindre än en timme och jag var konstant sugen på kvällarna. Började lägga på mig vikt eftervart men började tack och lov äta ordentlig mat några år senare och kom ur den onda spiralen. Men förstår verkligen till 100% att det kan gå som det gjorde för dig. Hoppas verkligen synen på vanlig mat är annorlunda idag generellt.

          Ja och skammen! Jag visste att jag inte ”borde” vara hungrig en timme efter middag men var så klart det ändå och kände att något var fel på mig. Mitt syskon var tvärtom, väldigt mager och mamma hällde därför grädde och smör på hens mat… Så ja jag kände verkligen att jag var utpekad som onormal hemma. Är glad jag inte fick typ mäta maten i skolan, som jag hört om andra knubbiga barn…

         Jag känner igen mig i allt och håller med dig om allt.
         Är glad att du övergav tankarna om operation.

          Ja jag tror op behöver vara ett sista steg när inget annat funkar och man har diagnoser som behöver fås under kontroll. Men med alla privata kliniker idag är det lätt att tänka tanken även när man inte är svårt sjuk i diabetes och har över 40 i bmi…

      Anna/ Det enda din kommentar säger mig är att ålder inte gör en person vis.

    Varför får man dåliga tänder av en sån operation?

     Främst för att man äter mycket oftare än vad folk normalt gör. Själv äter jag 4 ggr per dag, som de flesta, men efter en operation ska man äta väldigt lite ca varannan timme. Magen kan inte hantera större portioner.

   Jättebra att du problematiserar detta med gastric bypass. Har läst om hälsoproblem man kan få efter en sån operation och det är ju inga småsaker att hantera, livet ut dessutom!

    Ja och jag förstår att det är värt det om man väger väldigt mycket, har svårt att röra sig, har diabetes plus ett antal diagnoser till… Men vi som är feta men friska – ska vi riskera komplikationer och nya hälsobesvär för att väga mindre? Jag är tveksam, men så klart får alla göra som de vill.

   Jag gjorde en gastric sleeve för fem år sen. Var inte egentligen superfet, men efter att ha bantat hela livet utan att lyckats behålla någon lägre vikt så betalade jag operationen själv. Kämpade mig ner 25 kg med strikt kost (fick inget gratis alls av operationen tyvärr) och PT. Nu fem år senare har jag gått upp 15 kg men lider istället av ständig trötthet och har tappat allt mitt långa fina hår pga järn- och vitaminbrist.

   Kolla upp statistik för hur många som håller vikten efter 3, 5 och 10 år efter en viktoperation – inte några lysande resultat tyvärr.

    Åh beklagar att du inte fick så bra resultat och kämpar med andra problem nu. 🙁 Det är verkligen trist när vården lovordar denna kirurgi.
    Jag har förstått att jämfört med vanlig bantning så håller de opererade vikten något bättre men tyvärr inte alla och vem vet vem man hade blivit i statistiken? :/

   Vad klok du låter.

    Tack ❤️

  Kan vi få ett enda inlägg där inte kroppar och vikt är i fokus? Tack på förhand

  Ett test om dagen hade ju räckt kan man tycka. Enda gången man behöver ta fler är om det är uppenbart defekt, t.ex. digitala kan visa felmeddelande vilket det finns exempel på i instruktionerna. Sen är ju väntan olidlig för en del men många test (även tidiga) visar ju inte tillförlitligt resultat förrän beräknad mens. Även om tillverkaren gärna påstår att de fungerar upp till en vecka innan beräknad mens.
  Tyvärr känns det som att mycket sv detta är content. Postar stories med hintar till inlägg där de bestämt sig. Det är ju samma beslut de haft länge, dvs sista försöket? Det har väl ingen missat? Önskar henne allt gott men tror hon hade mått bra av att pausa instagram och göra något annat, t.ex ha ett 9-5 jobb där hon inte behöver ställa så höga krav jobba på helgerna vilket hon säger sig göra.

   Som svar till kommentaren om H.T här ovanför. Varför hamnar den här?

  Jag var tvungen att googla lite och hittade detta från 2019… Det händer ingenting ibland känner jag att det är bättre att tiga än hela tiden prata vikt, övervikt och undervikt.

  https://nyheter24.se/bloggbevakning/2019/12/19/prata-bantning-med-zytomierska-och-toftby/

  Det räcker nu.

  Du måste verkligen lära dig att sluta haka upp dig och faktiskt behålla ett blandat flöde på bloggen. Du har en förmåga att gå in totalt i ett ämne stundtals. Förut var det Ukrainakriget, sen politik och nu kroppar.

  Jag förstår att du engagerar dig, men det känns som att du letar upp inlägg på SoMe som passar ditt eldämne för stunden snarare än att faktiskt bevaka SoMe i allmänhet. Det blir alltså inte ”mer bevakning” utan snarare ”periodens ämne”.

   Jag kan till viss del hålla med dig, men det är ju också rimligt att fortsätta prata om ett ämne när det förblir aktuellt och det tillkommer nya faktorer (Gina Tricots obefintliga svar på kritiken, tex.) eller som i det här fallet där Camilla gör en koppling till att en annan influencer skrivit en bok på just temat vikt och kroppar.

  Enligt BMI har jag fetma. Jag väger 90 kg och är 170 cm, men jag har storlek S/M i kläder. De flesta skulle nog säga att jag är normal. När jag säger att jag har fetma enligt BMI tror inte folk på mig.

   Fast hur kan du ha s/m och väga 90? Är du elitidrottare?

   Hur är det möjligt? Jag är längre än du (173) och väger ca 12kg mindre men är strl 40/42.

   jag är 170 och väger 65kg och har S/M… När jag vägde 91kg för massa år sedan hade jag åtminstone XL 😀

   Du har ju garanterat för små kläder på dig.

   Knappast troligt. Jag är 163 cm, 55 kg och har storlek S/M/36/38.

   Att få på sig kläder i en viss storlek betyder inte att de passar

  Hade personen som Gina använt sig av i deras senaste kollektion varit överviktig lr haft fetma så hade man inte ens pratat om det.
  Det är uppenbart helt ok att vara rejält överviktig pga sjukdom i botten, men att vara för smal på samma villkor- där går fan gränsen… Spyr på mänskligheten. Usch

   Och jag spyr på dig. Du har så fel!
   För det första: *sin, inte deras
   För det andra: Om Gina Tricot hade använt en överviktig eller fet modell så kan du vara säker på att deras kommentarsfält hade flödat över av elaka kommentarer. Inte en chans att man ”inte ens pratat om det”!

  Det finns OMFATTANDE forskning som pekar åt det faktum att det inte är så enkelt som att säga till en gravt överviktig:

  -Ät mindre mängd mat
  Det är lika begåvat som att säga
  -Bli smal
  ..vilket i princip är vad man säger

  Yttre faktorer spelar in, tillgänglighet till snabbmat samt dagens snabba liv som alla lever i nu. Med mera

  Kalorier in/ut fungerar givetvis för en person med, får man säga, sund relation till mat.
  Det är ej enkelt för någon som missbrukar mat, vare sig det är + eller- i mängd.

   Tror alla kan hålla med om att det krävs energi för att öka fettmassan, den kommer naturligtvis inte från ingenstans och hade det fungerat å hade vi inte haft någon energikris. Däremot är det ju alla olika faktorer som spelar in hur det funkar i våra kroppar, som är olika. Hormoner som styr hungerkänslor, basalmetabolism, matspjälkning, hormoner som styr blodsocker, hur vi tar upp olika typer av mat osv, och vi känner troligen inte ens till allt som påverkar idag. Det blir alltså betydligt svårare för somliga att hålla sig på kaloriunderskott pga orsaker som de inte kan påverka, däremot skulle alla gå ner i fettmassan om vi satt instängda utan mat på ett ”kalori in, kalori ut” sätt. Dock olika mycket beroende på hur våra kroppar lyckas kompensera för svälten.

    Jag är FD tjockis. Skulle kunna skriva en novell om mina viktresor upp och ned.
    Nu har jag hittat en ny metod som håller mig viktstabil som fungerar för mig.
    Något jag lärt mig är: Jag är inte du och du är inte jag. Vi är inte samma och du kan bara säga åt mig hur jag ska göra om du levt mitt exakta liv. Tjockisarna i Sverige kan nog mer om hälsa/kost än majoriteten av alla smala.
    Det är inte tjocka som kostar samhället mest pengar. långt ifrån. Det är män, så vi kan ju börja där om vi vill göra en insats.

  Älskar Stina Wollter!

   Älskar Erik Hemmingsson.

  Har Bianca själv kommenterat kritiken Gina Tricot får?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.