Lady Dahmer erkänner att hon blev hög av sina adhd-medicin

Do you remember? The 21:st night if September?

Kommer ni ihåg när jag skrev ett inlägg om Lady Dahmer och hur jag tyckte att hon glamoriserade ruskänslan av sina adhd-mediciner?
Nu har hon skrivit det här inlägget om att hon defacto VAR hög på dem, och att hon nu tar en annan istället som – fortfarande gör henne glad – men inte längre hög.
Jag är glad att hon skrev det här andra inlägget, för man kan aldrig vara nog försiktig med beroendeframkallande substanser.

Ellen Bergström, som också adhd, beskrev problematiken så här:

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Finns det någon som inte har adhd?

   I min familj plus närmaste släkt – ingen. Inga allergier heller. Märkligt det där.

    Så du menar att allergier är påhittat?
    Om det ändå vore så väl. I min släkt är nog 70% allergiska. Säkerligen ärftligt.
    Och påhittad allergi hos bäbisar är rätt ovanligt.

     Va? Snacka om att bygga halmgubbar.

      Men läs vad personen skrev. Hånfullt. Märkligt det där.

      Märkligt att så många är empatistörd också.

    Jamen dåså. Det finns ingen adhd i din släkt. Eller allergier. Då är det nog så för resten av befolkningen också…

    Samma i min familj och närmsta släkt, ingen adhd (inte heller allergier hur det nu hör hit).
    Jag tänker dock att adhd är överrepresenterad hos influencers och kändisar just för att adhd gör att många är supersociala, ”syns och hörs” och kreativa vilket de får snabb bekräftelse för som influencer/kändis. Ja, väldigt förenklat alltså och inte alls menat p ået tnegativt sätt. Plus att de jobbar mycket, men att det passar dem bättre med ett ”friare” jobb än vanligt kontorsjobb.

     Men var det inte just att slippa vara social som någon sa var typiskt adhd längre ner?

     Herregud… var hittade du din ”fakta”? I ett forum för foliehattar eller? Man blir noll procent ”social” av ADHD. Om ni inte har erfarenhet/kunskap av ADHD kan ni ju knipa ihop era små trutar. Här kan ni läsa fakta (inte för att jag tror att ni är intresserade, ni är på neurotypiskt vis snarare ute efter att kräka ur er okunskap och fördomar): https://www.smartpsykiatri.se/
     Alla ni som skriver förminskade om ADHD, jag hoppas från djupet av mitt hjärta att ni får barn med svår ADHD. Det är inte för inte ca 30% av alla dödsfall bland personer med ADHD sker till följd av självmord. Människor som uttrycker sig förminskade om NPF diagnoser borde reflektera över huruvida de skulle uttrycka sig på samma sätt mot personer med fysiska funktionsnedsättningar (för ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning). Exempelvis, skulle ni svara en person som berättar att hen är hörselskadad/rörelsehindrad på följande sätt (och här kommer tre exempel på klassiska idiotkommentarer):
     – Jag har också en släng av hörselskada/rörelsehinder, jag menar, det slog lock för mitt öra/jag sträckte vaden i höstas så jag förstår precis hur du ha det.
     – Alla är hörselskadade/rörelsehindrade nuförtiden.
     – Att vara hörselskadad/rörelsehindrad är ju en superkraft!

     …och, om ni inte själva har en NPF diagnos bör ni heller inte uttala er om medicinering (inte BB heller) för ni har ingen j*vla aning om hur vidrigt det är att ha ADHD och hur extremt jobbigt insättning av medicin är. Ni vet inte heller hur vidrigt det är att möta fördomsfulla människor som er när man sitter i en trasig hög och knappt orkar leva. Så, jag ber er respektfullt hålla käften.

   I kändis/influencer världen – nej, verkar inte så.

   Ja, de allra flesta har ju INTE adhd.

   Tror det är väldigt vanligt bland influensers. Du behöver ha ett rejält mått av gränslöshet för att kunna leva på det (dvs sälja din person). Så det är nog inte så konstigt att se många med adhd bland influensers tänker jag.

    Så kanske det är ja. Skulle kunna vara en förklaring.

   Många som har annorlunda jobb (alltså inte 8-17 måndag till fredag) har någon slags diagnos. Det är därför det ”fria” jobbet passar dom bättre.
   Vi med diagnoser jobbar ofta enormt hårt och alldeles för mkt, men vi har svårt att anpassa oss efter en arbetsplats, scheman, bestämd semester, tvånget att vara social på jobbet osv.

   För mig passar det bättre att jobba när jag vill, jag kan inte göra något lagom och ångar på tills jag är utmattad. Då behöver jag vila en dag eller två. Enbart en arbetsplats har kunnat anpassa sig efter mig, tyvärr fanns inte ekonomin för att behålla mig (och trettio andra).
   Många egenföretagare har diagnoser, dom är inte dumma i huvudet utan inser vad som fungerar bäst för dom.

   Kan vi snälla sluta sucka åt folks diagnoser och inse att dom är lika vanliga som er som inte har någon diagnos?

    Jag har inte påstått att man är dum i huvudet med diagnos. Blir bara förvånad att varenda en av influencers har diagnos. Finns det på riktigt en influencer utan adhd?

    Föredrar inte alla friare jobb om man skulle kunna välja fritt? Att själv kunna välja tider, schema, lägga semester hur man vill osv?

     Nä det finns folk som mår bättre av att veta att den här tiden börjar jag, under dagen jobbar jag med x och klockan 16 slutar jag. Och när jag går från jobbet är jag färdig och behöver inte tänka något mer på jobbet.

      Fast det låter ju mer som någon med autism. Där allt är förutsägbart. Alltså borde impulsiva arbetsdagar inte alls passa vissa grupper. Har ingen diagnos och för mig passar det oerhört bra att jobba flexibelt.

      Jo men det kan jag också göra. Jag har helt fritt jobb men går ändå 7-16 på jobbet. Men har jag valt det själv så är det en helt annan sak än att stämpla in 7 sharp. Och att inte behöva anpassa semestern efter arbetets semester vill väl alla? Det där tror inte jag alls är specifikt för de med diagnoser. Alla trivs väl bäst när de får anpassa sitt liv efter sina egna preferenser?!

      Men.. om man trivs bäst att börja en viss tid och sluta kl 16 så kan man ju ha precis det upplägget även med fritt jobb. Dvs fritt jobb passar även den personen.

       Personligen gillar jag att jag MÅSTE vara på jobbet en viss tid och sluta en viss tid. Behöver inte tänka på om jag känner för det, om jag ska börja lite tidigare eller senare, när jag ska avsluta osv. Bara gör det liksom. Så ett fritt jobb passar nog inte alla.

     Inte jag! Jag kan flexa lite hit eller dit men har annars ganska styrt mån-fre dagtid och tycker det är perfekt. Semester går ofta att lösa när man vill ha det men man har ju inte obegränsat med dagar. Jag hade aldrig aldrig velat ha helt fria arbetstider, tyckte det var lite så när jag pluggade och då tog jag mig istället inte upp ur sängen ofta. Har inga diagnoser men mår bra av rutiner i vardagen, att ha ett sammanhang, kollegor osv. När jag är ledig för lång tid får jag alltid mycket ångest och mår dåligt, det är som att jag inte kan ha för mycket tid med mina egna tankar ? Det kanske inte heller är helt sunt men tror absolut att många trivs med att ha strukturerade vardagsrutiner!

      Att ha fritt upplägg innebär ju däremot inte att ha ledigt långa perioder och inte behöva utföra jobb. Betyder ju inte heller ett liv helt utan rutiner, däremot väljer du själv hur rutinerna ska se ut.

    Svar till PantaMigIgen. Jag har också adhd och det här är en klockren beskrivning! Jag har som tur är ett jobb där jag kan arbeta så också. Dessutom kan jag arbeta hemifrån vilket minskar störande moment (kollegor, fikarummet osv) och jag får jobba de timmarna jag vill så länge det är 6h om dagen

     Jag har ingen diagnos och trivs också bäst med flexibelt jobb enligt beskrivningen ovan.

      Samma här. Lite slarvigt skulle man ju kunna säga, de som vill ha fasta arbetstider har autism och de som vill ha flexibla arbetstider har adhd..dvs de flesta har en diagnos i dessa diagnosymniga tider.

       Ja, och att exempelvis vilja kunna lägga sin semester när man vill eller kunna arbeta de tider som passar en själv bäst är knappast unikt för någon med adhd. Skulle säga att de allra flesta, med eller utan diagnos, vill kunna anpassa sina tider efter det som funkar en själv bäst, i stället för att behöva anpassa sig efter det som passar arbetsplatsen bäst.

        Skillnaden är väl att att normalfungerande föredrar och neurodivergenta behöver. Typ går in i väggen om och om igen tills man är helt uträknad från arbetsmarknaden.

         Precis. En del bara vill medan en del måste. Skillnaden mellan att vilja och behöva kan innebära liv eller död för en del.
         Men folk bara vägrar försöka förstå eller utbilda sig. ”Men då har alla en släng av….”
         Men dra åt helvete era obildade jävlar.

          Om du vill få folk att förstå och lära sig så hjälper det nog inte att kalla dom för obildade jävlar. Man vill sällan lyssna och ta till sig då.

           Det verkar ni inte vilja ändå. Det är inte min uppgift att utbilda er men det är respektlöst av er att förminska vår problematik bara för att ni saknar kunskapen.
           Fråga istället för att förminska.
           Låt mig bli förbannad annars.

           Vadå vår? Jag har också diagnos.

        Nej absolut men det handlar inte om VILJA det handlar om vad som faktiskt gör att jag kan bidra till samhället som en normal människa. Självklart är det jätteskönt för ALLA människor att kunna leva loppan och göra som man vill. Men skillnaden är att jag måste ha ett sånt här arbete för annars blir jag utbränd totalt.

         Beror det på ens diagnos eller bara hur man är som person? Jag menar, även de utan diagnos bränner ju ut sig. En uppriktig fråga.

          Det är nog både och. Kan säkert bero på gener och så vidare. Men det är ett känt faktum att kvinnor med adhd oftast blir utbrända.

  Nu har inte jag adhd och jag har ingen kunskap kring medicinering vid adhd men spontant tänker jag bara herre gud…. Vad är det för sjuka mediciner? Är det det bästa sättet att hjälpa personer med adhd? Min enda erfarenhet sedan innan är en vän vars make har adhd och äter medicin dock glömmer han hämta ut receptet ibland och står utan medicin… då blir han otroligt oberäknelig, arg och utåtagerande.

   Låter som att han behöver sin medicin då

   Jag äter Ritalin, det är en beroendeframkallande medicin och brukar liknas med concerta som Lady D åt. Jag kunde däremot INTE äta elvanse som Lady D nu äter då jag blev skinn och ben samt förbannad haha. Men jag känner mig INTE hög på varken concerta eller ritalin. Hjärnan/kroppen är sjukt komplex

   Precis som med alla mediciner så passar inte allt alla. Endel människor funkar inte Alvedon för, jag kan inte äta halstabletten Zyx. Det betyder inte att det är dåligt för andra än mig. Kroppen och hjärnan är komplex.

   Nej precis, du har ingen kunskap kring detta

   Concerta är narkotikaklassat. Likaså Elvanse. Innehåller centralstimulerande (centralstimulerande är metylfenidat och amfetamin, givetvis i små mängder). Med andra ord starka mediciner som alla reagerar olika på. Jag är själv väldigt känslig mot dessa mediciner. Elvanse gjorde så jag knappt kunde sova, fick lite dygnet runt-effekt av den. Blev dessutom extremt lättirriterad och allmänt sur. Fick byta medicin till en kombination av svag dog centralstimulerande och högre dos av en icke-centralstimulerande. Mår bättre nu.

   Det är lätt att gå ned i vikt av centralstimulerande. Dels för att matlusten och hungerkänslor brukar försvinna, men också för att både puls och blodtryck ökar, samt att koncentration och uppmärksamhet ökar. Hjärtat och hjärnan (ökad koncentration) jobbar hårdare och behöver båda mer energi = ökad förbränning av kalorier.

   Finns dock givetvis fördelar med centralstimulerande. Koncentrationen blir helt annorlunda. När man får effekt från medicinen känns det som att man har gått och hållit andan en hel dag och plötsligt kan ta en lång utandning. Fantastiskt att kunna sitta och läsa och komma ihåg en text utan att ens hjärna distraheras varje sekund av omvärlden eller ens tankar.

  Nytt diademgate…? Bloggbevakning / Camilla /@ Gervide , Johanna Engberg skriver på Insta: Mitt nya märke YNIP ! Diademet på en av bilderna finns att köpa bland annat här : ( ej hennes webbshop )
  https://www.eljoyerodemiriam.com/producto/diadema-azul-joya/

   Camilla har ju redan skrivit om det…

    Javisst, det var Petit Olivia. Nu verkar det upprepa sig med nystartat märke .

  Alltså vadå ”erkänner att hon var hög”?

  Man doserar liksom efter läkarens ordinationer. Vid för många biverkningar så sänker man dosen, alternativt byter medicin. Finns liksom ingen magisk gräns där man blir ”hög” när man äter enligt överenskommelse med läkaren.

  Inte så att hon krossat och snortat trippla dosen.

   Jo fast det finns de som ”mörkar” inför läkare att de blir höga och därför sänker inte läkaren dosen. Concerta är ju väldigt beroendeframkallande och därför populär på ”svarta marknaden”

    Doserna som äts vid adhd-behandling är inte beroendeframkallande nej.

     Jag kan konstatera att doserna, även om dom är låga, är beroendeframkallande så att man vill ha högre och högre doser tillslut. Det var så jag vart beroende och klarade mig inte utan dom tillslut. Därför gav jag upp medicinerna och påbörjade samtal. Ni som inte gått på adhd medicin tycker jag bara ska vara tysta då detta inte är något ni kan tala för.

      Nej, det går inte att bli beroende av medicinen och det går inte att mörka eftersom man behöver ta blodprov efter en tid. Iallafall i min region

       Jo det går. Lyssna på de som har erfarenhet istället för att stenhårt hålla på nåt bara för att du tror att det är så.

       ”Läkemedlet är narkotikaklassat
       Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.” Från 1177

       Men snälla läs på innan du uttalar dig om något du uppenbarligen har noll koll på.??‍♀️

        Jag har läst på, och har egen erfarenhet. Läs på själv, 1177.se

         Det var ju inte till dig hen svarade

       Så du menar att man inte kan bli beroende av amfetamin?

      Kan det inte handla om att man blir ”beroende” och vill ha mer av effekten snarare än den aktiva substansen? Att man strävar efter en effekt av att ha kontroll, komma igång och få saker gjort, minskad ångest och många tankar. Men att själva metylfenidatet/lisdexamfetaminet inte är beroendeframkallande substans i hjärnan.

      Det är olika för alla. Så du kan inte säga att medicinen verkar beroendeframkallande för ALLA. Det är din erfarenhet men inte min. Jag har nolltolerans mot droger osv och var otroligt misstänksam innan medicinering men jag skulle säga att det inte finns en stor risk för ALLA att bli beroende. /Ätit ritalin i 4 år.

       Jag har ätit Ritalin, Concerta och nu Elvanse och har aldrig känt något beroende och kan sluta på dagen utan problem. Olika för alla så klart då alla är olika beroendekänsliga.

        svar till anonym (med dansemojisar). Precis samma för mig. Det enda som sker om jag missar att ta medicin är att jag får svårare att styra mina känslor (D.v.s blir jätteledsen ist för bara lite upprörd osv), jag kan inte koncentrera mig och jag blir extremt pratsam. Men med mediciner så kan jag koncentrera mig bättre, hålla ihop humöret i balans och pratar bara när jag borde. Slutsats= jag hade också kunnat sluta närsomhelst men det känns som att jag bidrar bättre till samhället om jag gör det jag fan ska ?.
        Men alla är olika och det är helt okej❤️

         Jag har haft svårt att sluta med Elvanse då jag vet att jag blir som innan jag började.
         Raslös med dåligt tålamod. Det tar verkligen emot att veta att det är så jag kommer vara idag om jag inte tar medicinen. 🙁

        Man får ju också skilj på psykiskt och fysiskt beroende. Jag uppskattade min narkotikaklassade medicin psykiskt men beroende var jag enbart fysiskt. När jag slutade tvärt blev jag sjukt deppig, fick feber och diarré. Mådde så fysiskt illa att jag fick börja ta medicinen igen och sen trappa ner sakta ist. Psykiskt var det inget problem, jag kunde sluta närsom även om mitt humör påverkades så kände jag inget sug/behov av medicinen. Hade flertal tabletter kvar efteråt som jag sen lämnade tillbaka till apoteket.

         Precis så Helena! Men olika för alla.

   Håller helt med. Hon glorifierar inte utan ger en bild av hennes upplevelse kring medicinen. Tycker tvärtom att hon var tydlig med alla biverkningar.

  Själva ”ruskänslan” som man kan få vid felaktig dos är ju strax efter intag och håller i sig väldigt kort. Ser inte att LD glamoriserat den känslan, snarare att hon var tacksam över att hon blev mer fungerande i vardagslivet?

   Fast hur hon beskrev det är exakt som att vara på tjack; eufori, grandiositet, allt rinner av en, noll aptit, muntorrhet, ”tuggande” käkar. Och hon verkade vara hög konstant. Det är väl ändå inte meningen? Och till slut kommer ju, så som det är med droger, bakslaget oundvikligen som vi sen ser i Ellens inlägg. Knappast tecken på en fungerande adhd-ordination. Undrar när Bingo och framför allt Julia kraschar?

    Självklart upplever man biverkningar av metylfenidat så som minskad aptit, muntorrhet och spänningar. Det är helt normalt. Om medicinen fungerar och man äntligen mår bra så är det heller inte konstigt att man ägnar mindre tid åt negativa känslor.

    Jag tror båda har gått ut med att de äter Elvanse. Elvanse är inte likadant som Concerta och de flesta som äter Elvanse brukar må bättre än när de åt Concerta. De flesta jag känner med Adhd mig inkluderad blev tvungna att börja med Concerta innan man fick prova Elvanse och i min mening är Concerta rävgift.

  Herregud!I denna till synes perfekta internet värld är alla olyckliga ,höga, diagnostcerade,deprimerade…..jisses kors..

  Håller helt med LD. Hellre hög än helt under ytan och nära att avsluta livet.
  Jag är väldigt lik henne, har också gått i terapi och fått höra ”nej det där rotar vi inte i, det hjälper inte och kommer bli för mkt för dig”.
  Nähä? Så vad är mitt alternativ då? Ta mig i kragen efter 40år av inre kaos, sorg, konstant trötthet, känslan av att vara konstig, utanför, bytt jobb fyrtio gånger, aldrig klarat av en utbildning, kaos i alla relationer?

  Om någon går med konstant smärta och enbart kan få hjälp av tex cannabis, narkotikan, inte oljor osv, nog fan skulle jag låta personen röka exakt hur mkt cannabis som helst.

  Jag är hellre hög på adhd-medicin och känner mig lycklig än försöker överleva i ett konstant mörker.

  Bra att elvanse fungerar bättre för henne men den fungerar inte för alla.

  Och hörni, istället för att sitta och skriva skit som att alla har adhd, har ni tänkt på hur många som mår psykiskt dåligt? Hur många som tar livet av sig? Förstår ni att det kanske hänger ihop?
  Samhället idag är inte format för människor med fysiska eller psykiska handikapp, vi passar inte i mallen. Men medicin får vi inte ta eller iallafall inte prata om det, för då glorifierar vi det?
  Det är ingen cirkus för er att glo på och skrocka åt, det är våra liv det handlar om, liv som vi med nöd och näppe orkar ta oss igenom.

   100% ❤️❤️

   Dagens samhälle är inte format för någon, diagnos eller ej. Det är därför folk knappt får ihop sin vardag, går in i väggen, har ångest osv.

    Dagens sanning! ?

    Och tyvärr blir det nog värre för nästa generation. Alla ska prestera mer tåla all stress och vara vacker som en dag Vilket samhälle Vi kommer få. ?

    Håller med men de utan diagnos klarar oftare av att forma sig efter normerna och de krav som ställs. Men absolut, visst tror jag att samhället som det ser ut idag får allt fler att må psykiskt och fysiskt dåligt i allt högre grad och det kommer bara öka.
    Men vi med diagnoser kanske smäller i väggen bra mkt fortare. Där är skillnaden.

   Håller med till 100% att det är bättre att vara hög ända suicidal, självklart. Självklart också att man inte ska sträva efter känslan att vara hög och prova andra behandlingar om man blir hög av en viss medicin. Även om man själv mår bättre så är det ju inte hållbart i längden om man ska medicineras på livstid. Tycker hennes inlägg var bra och nyanserat.

   Helt klockrent skrivet! Precis såhär. Nu känner ju inte jag mig hög på mina mediciner men jag är inte suicid längre.

   ???

  Känns olustigt att öppna upp för diskussion kring hennes medicinering. Förra gången var det ju mestadels kommentarer kring att adhd är fejk, ”alla har en släng adhd”, att medicinenen är rent tjack och att vi som medicinerar bara vill knarka och bli höga.

  Vågar aldrig berätta för folk om min diagnos när man ser alla fördomar såhär. Men tack till LD som är öppen kring detta ❤️

   Människor har fördomar om allt. Jag har till exempel endometrios och kan inte äta hormoner då jag försämras så lever på stark medicin. Då blir jag klassad som narkoman för att många överdoserar. Stäng av ignoranta människor – du vet vad du lider av och vad som hjälper dig. Det vet inte de ❤️

    Jag med! Endometrios här också och starla mediciner. Skönt att inte vara ensam❤️

   Våga prata om det öppet, folk behöver förstå hur vanligt det är. Det är inget man viftar bort och absolut inget att förminska. Dom som gör det saknar kunskap och då får vi väl utbilda dom precis som världen behövt utbildas i feminism, rasism, vad man skämtar om och inte osv.
   Det tar tid men de flesta kommer förstå tids nog ❤️

   Jag tycker också diskussionerna här de senaste gällande olika psykiska sjukdomar har känts oetiska. Kanske är det sättet inläggen är skrivna på, bristen på faktarutor om någon läsare skulle må dåligt/behöva prata med någon eller så är det kommentarsfältet.
   Jag tycker i alla fall inte detta leder till mindre stigmatisering, snarare tvärtom.

    Tycker det är fler oetiska åsikter här, rasism är ett ex och flera som skriver här inne, iallafall vad jag har sett ofta är hur man ser ner på människor som inte har bra ekonomi eller bor i eftertraktade områden osv. Har folk verkligen dessa åsikter eller har extremhögern hittat hit.

     Jag håller med, även om jag tycker ämnena skiljer sig åt. Folks lekmannamässiga åsikter, tyckande, känslor och erfarenheter gällande medicinering/sjukdom kan leda till att folk här inte får/tar den vården de ska. Ffa är det lite skrämmande att Camilla inte verkar kunna skilja på vad som är etiskt okej att blogga onyanserat om (och inte) i en sån här skvallerblogg. När hon i andra inlägg verkar göra anspråk på att skriva ”journalistiskt”.

      Precis så.

   Förstår hur du känner. Samma sak med min allergi. Det är psykiskt och överdrivet osv.
   Jag beklagar att du inte vågar prata om det. Beklagar att folk är så förbannat dum i huvudet och snabba på att döma och hitta på.

   Ja om det vore så väl hade jag gladerligen hittat på än äta all jäkla medicin som jag gör, kunnat äta vanlig mat och frukter/grönsaker utan att få stora problem. Jag behöver överdosera mina mediciner dagligen för att stå ut, vågar inte ens tänka på hur mina organ mår. Men visst, säger nån att jag inte alls blir sjuk av tomater eller deras hund så är det nog så.

  Detta har inget med LD att göra, men råder det inte lite inflation i ADHD-diagnostiseringen? Tvivlar inte alls på att alla ligger på en skala där vissa har mera impulsivitet/bristande koncentrationsförmåga m.m, men ifall nästan 10% av befolkningen har en funktionsnedsättning plötsligt kanske det inte längre borde ses som det utan bara en skillnad i hjärnkemi inom det normala? Vårt samhälle idag är inte anpassat för denna 10% och därför uppstår det problem, men om man ser på det hela i ett längre perspektiv tycker jag det är märkligt att så många anses ”funktionsnedsatta”, även om de kanske bara inte passar in i hur vårt samhälle ser ut idag. Sedan är jag absolut för att diagnostisera och bli medicinerad ifall det hjälper någon att fungera i just det här samhället, tycker nog att det är lite problematisk att en så hög andel av oss plötsligt anses vara såpass avvikande att en diagnos är på sin plats.

   Jag lyssnade på en podd där någon slags barnpsykolog blev intervjuad. Minns tyvärr varken podd eller vem som blev intervjuad så ta detta för vad det är. Hennes teori var i alla fall att vissa (inte alla) kanske helt enkelt inte är mogna för att börja skolan bara för att de råkar vara sex/sju år gamla. Speciellt pojkar. De kanske inte är mogna för att sitta still och lyssna på fröken en hel dag. Men eftersom det krävs av dom så anses de onormala och får diagnos. Hon gav exempel på länder där man provat att basera skolstarten på mognad hellre än ålder men det var ännu väldigt kontroversiellt och knappt något man vågar nämna som alternativ.

   Och på det så menade hon också att många av de pojkar som får diagnos är av den ”typen” att de efter skolan vill bli poliser, militärer, osv. Men då står diagnosen ofta i vägen för dom. Så då blir det problem eftersom de vill bli ”friskförklarade” från diagnosen men det är inte något vården prioriterar.

   Som sagt, har ingen källa på detta eller ens vad hon hette. Tyckte att det var intressanta tankar från henne i alla fall.

    Finns säkert många som inte skulle behöva medicinering i en optimerad miljö. Är det 10% med diagnos så är det ju väldigt mycket. Till viss del så handlar det ju dock om individens frihet, vi har ju möjlighet att leva våra liv hur vi vill och innebär det att man inte fungerar utan medicin så kan man ju inte tvinga in någon i att leva på ett visst sätt för att undvika medicinering (gäller ju all form av behandling). Men bara det faktum att folk vill bli friskförklarade senare i livet är ju något som pekar på att det faktiskt finns ett problem med överdiagnosicering, även om det såklart inte gäller alla.

    Flexibel skolstart är ju intressant. Känns ju lite märkligt om 7/8-åringar ska gå på förskola tills de anses vara mogna, och kan i värsta fall leda till att problemen inte uppmärksammas på riktigt utan att man bara väntar ut och skjuter det framför sig. Krävs troligen att man jobbar mycket med olika insatser för att få de barnen redo så snart som möjligt, för någonstans måste man väl dra gränsen. Tror mer på anpassningar i skolan i den tidiga åren då det ändå är rätt många som inte klarar att sitta still länge, mindre grupper för de barnen istället för att sitta i vanlig klass med assistent.

   Förstår inte detta behov hos vuxna människor? Folk jag följer som är långt över 30 har jobb å allt ordnat men gör utredningar. Så fort de har fått sin diagnos skylls ALLT på det.
   -Du kom försent till poddinspelningen
   -Det är ju för jag har ADHD
   -Du borde va lite mer pedagogisk och inte skrika på dina barn
   -det är min ADHD som gör att jag inte kan
   -Du borde städa barnens rum
   -Jag har ju ADHD, jag kan inte

   Jag tycker mig se ett tydligt före efter. Att diagnosen används för att undkomma ansvar. En chans att bete sig som ett barn.

   Jag tror absolut det finns många som hjälps av en diagnos och är i behov av medicinering. Och många barn hjälps enormt av en diagnos då det berättigar extra stöd. Men dessa vuxna som vägrar vara vuxna och att allt ska anpassas efter dem. Förlåt men det är inte ADHD, det är att tänka extremt mkt på sig själv och vägra skärpa sig. Jag har garanterat en diagnos men jag har hittat och arbetat upp strategier. Anser det vara mitt ansvar att styra upp mitt liv och hitta sätt som får det att funka. Det mesta kan ju höras på tio olika sätt och då gäller det att hitta sitt.

    Du har garanterat inte en diagnos, då hade du inte resonerat så platt som du gör. Jag tänkte länge som du och det höll på att kosta mig livet. Jag bad aldrig om en utredning man blev tack och lov övertalad av sjukvården. Med vänlig hälsning, Sen diagnos i livet

    Okunskapen är brutal! Nej med adhd kan man inte bara skärpa sig. Man saknar den förmågan. Man har svårt med uppmärksamhet och koncentration. Man har svårt med arbetsminne och minne generellt. Man saknar också förmågan att skapa rutiner pga automatiseringsprocessen inte funkar som det gör för er andra. Det är utmattande och gör exakt allt i vardagen flerdubbelt så svårt som det är för dig. Det är därför adhd ses som en funktionsnedsättning.

     Tack för kloka ord Kurre! Jag blir alltid lika ledsen när folk uttrycker sin okunskap hej vilt om just Adhd. Den diagnosen får ta så mycket skit och jag med diagnos kan inte låta bli att ta åt mig:(. Fy fan vad jag kämpar i det tysta med att få livet att gå ihop och jag är så tacksam för min medicin.

    Haha P.O.. 35 år här med sen ADHD-diagnos. Önskar verkligen att du fick leva en dag eller i alla fall en timme i mina skor för att se hur det faktiskt är. Det finns en mängd massa olika ADHD-simulatorer om du är intresserad, bla på youtube så kan du testa och se hur det kan vara. Slutligen vill jag faktiskt be dig hålla truten om saker du inte vet något om. Du och alla andra fördomsfulla idioter är anledningen till att jag förlorat flera vänner och bekanta i suicid. Dom fick höra att dom var lata och egoistiska, men det var dom inte. Våra hjärnor fungerar bara på ett annat sätt än normen.

  Så ditt tips till en person som är suicidal är alltså att ta sig i kragen? Anledningen till att LD äter piller är ju för att hon vill ta livet av sig? Det är en ganska allvarlig och akut grej som behöver tas hand om direkt och då krävs oftast medicinering. ”Skaffa ett jobb” skämtar du?

   Kurre:Jag är inte articiiellphrana men tror jag fattar. Har själv varit suicidal (ett försök, tre avvärjda) och djupt deprimerad i skov under över tre decennier (löst m terapi). Att arbeta är bra för en människa liksom att utbilda sig och ta ett större ansvar över sitt liv. Manmåste lära sig att hantera livet och depressionerna. Det är trots allt så att överförskrivningen av narkotikaklassade medel är stor i Sverige(googla)

    Bara för att du försökt ta livet av dig så sitter inte du på alla andras svar i livet. Alla fungerar inte likadant.

   Bra svar Kurre. Man blir ju mörkrädd av vissa idioters tankar.

    Tragiskt hur denna blogg har blivit när massa troll har hittat hit. Det är sån toxic miljö bland kommentarerna. Helt empatilösa och har så vidriga åsikter.

     Ja vad är det för människor? Bara för att de inte lider av nåt själv så gör inte andra det. Eller kan de berätta exakt hur andra mår, eller inte mår.

     Empatilösa människor.

   Hon skulle ju definitivt behöva ha något meningsfullt att göra, att närma sig 50 och fortfarande vara så självcentrerad att man har ett instagramkonto där man skriver om sig själv hela tiden…det är klart det inte hjälper en person med psykisk ohälsa, tvärtom.

  Vad bra det känns att jag fick adhd-medicin utskrivet igår och ska börja äta dom idag…
  Som om det inte vore läskigt nog redan, haha. Fan också

   Medicin fungerar ju olika på olika människor. Detta är endast en person…

    Två personer, om man ska vara petig.

     Har en kompis som blev hög och beroende (ökade dosen och gick konstant runt och var hög) av concerta så minst tre. Kan tänka mig att mörkertalet är stort bland de som använder medicinen och har man i botten någon slags beroendeproblematik så blir det nog extra svårt med den här typen av mediciner. Krävs mod och självinsikt att erkänna att man blivit ”hooked” och hela tiden måste ha den där känslan av eufori.

     Hoppas det går bra för dig ”Anonym 10:44”. Som ovan skrev, medicin fungerar olika på alla

   Det är detta jag menar!
   Hallå Camilla har du inget ansvar här känner du? När du nu är inne på att skriva om folks psykiska besvär eller psykiatriska sjukdomar?
   Skriva någon sorts samhällsinformation kring om man själv har adhd och medicinerar och har frågor/blir orolig kring såna är inlägg?

   Till anonym: diskutera din oro med din läkare! Jag vet många vars liv har förändrats helt (till det bättre) av adhd-medicin. Medicinen fungerar för de allra flesta även om man måste prova sig fram för att hitta rätt dos/sort.
   Detta inlägg är inte en representativ upplevelse av medicinen. Lycka till!

  Jag vill det för att kunna prestera bättre, fokusera bättre, få mer gjort på kortare tid och bli mindre trött.

   Låter som en guldmedicin!
   Ja, tack! ?

  Nej, du vill inte ha adhd. Det går ju att gå ner i vikt utan att äta mediciner som är livsnödvändiga för människor med funktionsavvikelser.

  Vad menar du?

   Jättedåligt att gapa vitt och brett om att man är suicidal, när man har barn som läser ens Instagram.

  käften med dig. Du vet inte ens hur det är att leva med psykisk ohälsa. Allt det där du skriver har flera av oss gjort, alltså skaffat oss utbildning och jobbat. Men i mer än 8 år nu pga ångest,depression och att ha levt med detta i flera år så har jag också fått smärtor.

  Detta är en blogg om influencers. Politik är vi väldigt trötta på att läsa om så spara iaf din tråkiga kommentar till ÖS kl 20.00 ikväll…

   Spara dina förnumstigheter, ingen är intresserad.

  Köp det då

   Ja, jag är helt ärligt sugen på att göra det.

  Sa du samma sak sist när det tog 129 dagar?

   Absolut, Kristersson försökte bli stadsminister 2 gånger och röstades ner.

   Men nu har ju mr fjant haft otroliga åsikter innan. Han skulle ju stoppa gängvåldet på en kvart. Sen skulle han bilda regering efter 5 minuter. Han ljuger som en häst travar.

   Och göra hela Sverige bättre. Vi kommer bara få det sämre.

    Dessutom är han arrogant som vanligt.

     Ja fy fan att rösta på en sån som honom.

  Nej, att vara suicid är inte sunt, det är ju därför hon äter medicin. Man är inte automatiskt en dålig förälder för att man är suicid. Det innebär inte heller att man försöker ta livet av sig stup i kvarten.

   Man är inte automatiskt en dålig förälder, nej, men att säga att man är suicidal så att barnen tar del av den informationen, det är dåligt. Barn ska slippa den ångesten det innebär att veta att en förälder vill ta livet av sig.

  Snälla, kan vi få en paus från det här?
  Endast OT om influencers är ju ändå godkänt utanför ÖS

   Fast det här är ju mer aktuellt än LD:s abstinens.

  Det heter suicidal. Man kan inte vara suicid. Ett suicid är ett inträffat självmord. Bara upplysningsvis i all välmening.

   Ett suicid, är det alltid ett fullbordat självmord eller kan det även vara ett självmordsförsök?

    Nej, ett suicid är ett fullbordat självmord. Ett självmordsförsök är ett suicidförsök.

     Ok, tack då är det klargjort! ?

  Du kan mer än gärna ta min adhd, jag vill inte ha den.

  Men snälla du. Vad vet DU om hennes psykiska hälsa. Nu får du ju för fan ge dig.

  Ska vi analysera dig och dina problem. Empatistörd och dum i huvudet. Fy för såna allvetare som dig. Ni sprider bara massa skit.

  Det är detta jag menar!
  Hallå Camilla har du inget ansvar här känner du? När du nu är inne på att skriva om folks psykiska besvär eller psykiatriska sjukdomar?
  Skriva någon sorts samhällsinformation kring om man själv har adhd och medicinerar och har frågor/blir orolig kring såna är inlägg?

  Till anonym: diskutera din oro med din läkare! Jag vet många vars liv har förändrats helt (till det bättre) av adhd-medicin. Medicinen fungerar för de allra flesta även om man måste prova sig fram för att hitta rätt dos/sort.
  Detta inlägg är inte en representativ upplevelse av medicinen. Lycka till!

   Det här inlägget skulle vara till anonym ovan, inte ang viktnedgång.

   Jag tänker på hur olämpligt det är att låta okunskapen om psykisk ohälsa och i detta fall adhd få flöda fritt så här. Nyss var det ramaskri för att en bulimiker fick vara modell, med hänvisning till att folk kunde bli triggade och må sämre osv. Det här kommentarsfältet är oerhört plågsamt att läsa när man själv har adhd diagnos. Camillas ta ansvar för detta nu!

  Noll procent förvånad över LD, det fattade man direkt på hur hon skrev. Har du ADHD så blir du inte hög på din medicin, du blir fungerande. Så vanligt bland de som ”köper” sin diagnos att de helt plötsligt målar om huset, städar högt och lågt, tränar 7 ggr i veckan, inte så konstigt om man som ”vanlis” får amfetaminsubstitut.
  För mig som har adhd har jag kvar samma höga energinivå som jag hade innan men mitt huvud blir klarare och gör det lättare för mig att klara det som andra kan naturligt, ex fokusera på när personer pratar, att mina tankar inte flyger runt som konfetti. Men jag agerar inte ”speedat”.

  Apropå ADHD skrev Isabella igår i en kommentar att hon inte har ADHD och att hon blev feldiagnositerad när hon var 20 🙂

   Vad är hennes problem då? ?

    Antagligen någonting trendigt så att hon kan ge ut en bok och föreläsa i ämnet. Om det är en vanlig tråkdiagnos får man väl på sin höjd några inte så välbetalda intervjuer.

    I sin bok Isabella skriver hon att hon blev feldiagnosticerad med ADHD och egentligen har bipolär sjukdom.

    Bipolär.

  Jag för folk med Adhd använder sååååååå sina mediciner som bantningspiller (sarkasm för er som är tröga). Nä vi glömmer ofta bort att äta just för att hungerkänslan försvinner och man får fokus på att göra det som normalt fungerande människor gör som exempelvis tvätta, städa och laga mat utan att bli distraherad.

   Men snälla någon, det var väl inte det jag sa heller?! Jag sa att JAG vill ha mediciner som gör att jag tappar aptit och blir smal. Det betyder inte att andra äter sin medicin i syfte att bli smal.

   Tänk att allt ska fultolkas här inne.

    Här är en som förstår dig till fullo men i form av sliten småbarnsmamma. Bara för att man inte har adhd så betyder det liksom inte att man inte sliter i perioder i livet. Tror folk med adhd att vi utan adhd på nåt sätt bara glider igenom livet lekande lätt? Men utan en diagnos så får man bita i det sura äpplet att bara kämpa sig igenom tuffa perioder. Ibland under lång tid dessutom. Tro fasen att man skulle vilja ha dom där pillren då en period, vare sig det är för att kunna gå ner i vikt lite smidigare, orka mer eller prestera bättre…

     ❤️

     Ja, detta! Jag blir galen på att så många flunsor med ADHD får för sig att alla utan sådan diagnos bara har det så lätt, alltid är pigga och glada, alltid är motiverade och strukturerade o.s.v… Vi kan ju också bli utbrända, ha sömnproblem, drabbas av depression, sörja, vara otroligt omotiverade och trötta m.m… ? Blir så skevt.

      VEM tror att ”vanliga” människor är glada, motiverade och pigga hela tiden?

      lala japp exakt. har autism adhd med sömproblem depression etc mycket mer negativ är den en positiv. kan säga hatar min adhd för mig är den en förbannelse. tröltt på influ adhd autism andra npf som bara åh den är min drivkraft super kraft pytsan är den heller.

     Du har valt att skaffa barn. Jag valde inte att få ADHD.

     Dessutom så är det så att med ADHD så är hela ditt liv en tuff period. Det går aldrig över. Så trött på att småbarnsföräldrar aldrig någonsin kan låta någon annan vara mer sliten än dem, utan ska whina om hur jobbigt det är. Ska du säga åt någon med ex MS eller cancer att sluta glida på sin räkmacka också? För du har det minsann så jävla jobbigt. Sjuka/funktionsnedsatta människor går också genom svåra saker i livet, UTÖVER det tuffa som diagnosen redan innebär.

  Jösses det är ett för många nödvändigt läkemedel du pratar om! Hade du uttalat dig lika plumpt till någon med tex bulimi? ”Åå jag önskar jag också kunde spy upp varje måltid så kan jag vara lika smal som dig”; förstår du att det oftast inneburit mycket lidande för en människa innan en får en diagnos och medicinering?

   Klart jag förstår det. Och ja, jag önskar också att jag fick medicin utskriven som gjorde att jag tappade aptiten. Jag behöver inte prata med någon ätstörd. Jag är det själv.

  Jag tappar inte aptiten och har istället gått upp i vikt (har dock inte med medicinen att göra). Så var glad att du slipper.

  Men snälla – man ”är” inte suicid och man ”blir” inte suicid?

  Till Alla som hånar förekomsten av NPF-diagnoser och medicinering:
  Återkom när ett 11-årigt barn i er närhet inte längre vill leva pga att diagnosen gör livet så svårt. Googla Bryna Mica Bolton, en 11 år gammal flicka som tog sitt liv för snart ett år sedan. Mitt eget barn har uttryckt att det vore bättre om hen inte fanns (autism) och jag har ett bagage med 10-talet utmattningar pga outredd ADHD. Det är fan i mig ingen lek och det allt hårdare samhällsklimatet gör att fler får svårigheter. Gå en dag i någon annans skor innan ni skräder ord om något ni inte har en jävla aning om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.