Är du smartade än en femteklassare?

Paula Rosas är tydligen en quiz-fantast och utmanar nu sina följare i huruvida de är smartare än en femteklassare eller ej.
Hur länge efter femteklass tror ni man minns saker som floder, geometri eller grundämnen?
Det är sådana saker som jag absolut kan plugga in och skriva på i, men använder jag inte kunskapen så förpassas den så pass långt bak i min hjärna att den är helt värdelös om jag någonsin behöver den igen.
Lite som den excelkurs jag gick på mitt förra jobb.
Det enda jag minns hur man gör är att addera siffror i en och samma kolumn. Det är den ENDA!
Time and money, well spent!

Är du smartare än en femteklassare?
Du hittar quizet HÄR inne.

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  alla rätt ?

   Det tror jag inte på

    haha, det var ju jättelätta frågor.

    Var ju inte jättesvåra frågor

  7 av 10. Kunde inte floden, hur många stjärnor i EU-flaggan samt vilken kung som styrde Sverige under stormaktstiden.

   Precis samma resultat som jag fick.

   Haha exakt samma här ?

    Samma här.. ?

     Och en till här!

      Samma här med

   7 av 10 här med. Kunde inte floden, stjärnor i flaggan och mattefrågan ?

    Fascinerande att man inte kan räkna ut omkretsen att man vet att en sida är 5 cm. Är det att man inte vet att en kvadrat har lika låga sidor? Eller vad omkrets betyder? För vad 4*5 är bör man ju kunna räkna ut tänker jag.

    Obs inte så drygt om det låter, jag är fruktansvärt dåligt på en massa grejer. T ex är engelskan mellanstadienivå.

    Men ibland tänker jag att det bara låser sig helt för vissa människor om man säger ordet matte och att det inte har så mkt med räknandet att göra, utan mer att man fått självförtroendet knäckt?

     Är inte lövet. Men jag har dyskalkyli. Att ens försöka läsa din lösning går inte, jag har inte tittat på testet men vet att jag mest troligt inte skulle ha fixat mattefrågan. Så tyck du att det är ”fascinerande” att någon inte kan mattefrågan. Har inget med självförtroendet att göra. Men såna som du som skriver/säger så underlättar knappast.

      Jag har också dyskalkyli och fick extra hjälp i skolan, men jag tror absolut att det kan ligga något i det ”B” säger ang att det låser sig för många så fort man ser en matte fråga.

      Jag chansade rakt av på matte frågan med liite uteslutningsmetod, fick rätt och kunde först då tänka att ”Ja, juste, så är det ju såklart” men jag hade inte kunnat räkna ut det i huvudet förren jag såg svaret. Likt förbannat kommer jag att ha glömt det till nästa gång då det är ett av mina dyskalkyli problem – Jag kan efter mycket om och men förstå en lösning, men jag kommer inte att komma ihåg det till nästa gång.

      Hur som helst så tror jag inte att B något illa och syftar på de som inte har en diagnos men allmänt tycker att matte är ett ångest moment. Även för mig med diagnos så tror jag att jag ibland låser mig av att bara se ordet matte!

       Absolut! Så kan det vara 🙂 Men det lät verkligen förlöjligande. Jag fick aldrig hjälp i skolan, visste inte ens att dyskalkyli fanns förrän jag läste till lärare själv (inte i matematik). Många har inte fått hjälp och har inte förstått vad det innebär förrän man läser om det. Språk har alltid varit min grej, och typ allt annat, men matte – nej. Det går inte in, hur jag än vrider och vänder, delar upp osv. Tyvärr!

      Lite osäker på varför du tar illa vid dig, jag menade iaf inget illa. Om du har dyskalkyli så är det väl ganska självklart varför du inte gillar matte. Klart det är svårt för folk utifrån att förstå hur det är att ha dyskalkyli eller för den delen dyslexi.

      Det kan vara fascinerande att någon inte alls förstår något man själv upplever som uppenbart, på samma vis som det kan vara fascinerande att någon har lekande lätt för något man själv tycker är helt obegripligt. Det betyder inte att man tror att andra människor är korkade (eller genier).

      Men väldigt många även utan dyskalkyli upplever någon typ av beröringsskäck kring matte är mitt intryck, och jag tycker absolut man kan fundera på varför.

       Vet inte heller varför du kallar mig för ”såna som du” för att jag tror att självförtroende spelar in i hur man tar sig an en matteuppgift.

       Jag tror att självförtroende spelar in i hur man tar sig an, och lyckas med, uppgifter inom alla ämnen.

       Men jag menar ju såklart på befolkningsnivå, inte enskilda personer som har diagnoser.

       Jag är en annan person än Anonym där uppe, men har man dyskalkyli så har man sannolikt blivit ifrågasatt hela livet. Ibland vänliga frågor, men utifrån min erfarenhet framförallt skeptiska, misstänksamma och raljerande frågor. Jag har t.ex. haft lärare som inte trott på att dyskalkyli överhuvudtaget finns.

       Ärligt talat spelar det inte längre någon roll om folk frågar med vänlig avsikt, min spontana reaktion är skamkänsla och försvar. Jag måste alltså aktivt komma ihåg att ta det lugnt och välja att tolka frågor vänligt just i dessa sammanhang. Jag har blivit ifrågasatt för ofta och jag är övertygad om att jag inte är ensam om det.

       Men nej, det är inte självklart vad omkretsen på en kvadrat är. Och ja, jag tror att det delvis i alla fall ibland kan hänga ihop med att det låser sig för att det är matte. Jag känner absolut igen det hos mig själv. Oavsett varför det inte är självklart så är det svårt och skitjobbigt för jag vet att jag ”borde” kunna.

        Då kanske du ska jobba på hur du bemöter folk som inte har onda avsikter med vad de säger.

     Haha kanske, kanske inte. Är pinsamt dålig på matte??

     Jag tror vissa genuint är dåliga på allt som rör siffror. Jag har t.ex. ett fenomenalt språköra – usch vad skrytigt det lät, men jag har jättelätt för att lära mig språk och har bra uttal på första försöket. Däremot allt med siffror gör mig förvirrad. Huvudräkning är jättesvårt, jag är som ett barn som räknar på fingrarna…

     Om vi tar det där med omkretsen på en kvadrat så blev jag helt ställd. Först tänkte jag att omkrets går väl bara att räkna ut på runda objekt? Och sedan var hjärnan låst… Omkrets – hur stor den är runtom…? Nej det händer ingenting i hjärnan när jag försöker tänka på det.

     (Vet inte om det hör till saken men jag har ett sjukligt bristfälligt lokalsinne! Jag kan inte läsa kartor och måste fokusera helt extremt mycket för att hitta rätt om det är en plats jag inte besöker ofta. På nivån att folk runt mig antingen tror jag skojar eller på riktigt har en hjärnskada…)

      Jag tror absolut att det har med varandra att göra, att du har svårt med matten, kartor och lokalsinne. Min son har svårt för mycket men jättelätt för matte, hans lärare sa då att han säkert gillar kartor för de två hänger ofta ihop.

       Ja jag kan se sådana tendenser hos familj och vänner med. Min man är jättebra på matte och har bra lokalsinne, men kan inte se när han stavat vissa ord helt tokigt. Det märkliga är att många verkar ha överseende med dålig stavning/språk och säger ofta ”kan ju vara dyslexi” men är man dålig på siffror och matte blir man direkt utdömd som lite trög? Är dyskalkyli lika vanligt som dyslexi men underdiagnosticerat?
       Jag tror i och för sig att jag bör ligga inom normalspannet då jag (med mycket hjälp!) ändå alltid lyckades få godkänt i matte under skoltiden. Läste upp till matte B på gymnasiet och med hjälp av en riktigt smart pojkvän (som senare blev lärare lol) och en snäll lärare lyckades jag med nöd och näppe få godkänt.

        Tycker absolut inte man är lite trög för att man är dålig på matte. Alltså man är ju i väldigt gott sällskap. När genierna i på spåret skulle räkna ut arean på en cirkel var de ju verkligen heeeelt ute och cyklade trots att de satt inne på en helt chockerande allmänbildning i övrigt.

        Men jag tror att skolan iofs är bra på att lära oss saker, men också kan vara bra på att krossa vår mer intuitiva förståelse när vi känner oss dåliga på något. Vet så många som går runt och säger att de är dåliga på det ena och de andra gör att de fick ett dåligt betyg någon gång i mellanstadiet. Samma med mig själv såklart. Att man kategoriserar sig som dålig på vissa saker och då ibland lägger krokben för sig själv.

        Om man känner att man är duktig på matte men får hjärnsläpp och tänker tokigt någon gång kanske man betraktar det som just bara ett hjärnsläpp. Men känner man att man är dålig på det så kommer man till slutsatsen att man verkligen inte fattar och är korkad typ.

       Jag älskar matte och har alltid haft väldigt lätt för det men går vilse i min egna lägenhet ungefär. Har exakt noll lokalsinne och fattar inte kartor??

      Kul att du beskrev hur tankarna går inför en sån fråga. Spännande hur människor fungerar och tänker olika. Och du är ju på rätt väg i mattefrågan! Omkretsen är summan av alla sidor på fyrkanten. Fyrkanten har fyra lika långa sidor. En sida är 5 cm. Omkretsen är då 5+5+5+5=20 cm. Eller 5cm x 4 sidor =20 cm.

      Har två närstående med just bristfälligt lokalsinne ? brukar rådge dem att lägga en bild av omgivningen på minnet, tex här vid det röda huset går jag alltid vänster ? och ha hållpunkter som tex där borta löper ån då ligger affären ditåt etc

      Jag är exakt likadan! Har alltid haft jätteenkelt med språk – lära mig språk, uttala språk, härma dialekter, kunna höra en lång mening på ett språk jag inte kan men lyckas lista ut vad det betyder ändå om bara ett ord låter bekant, lära mig låttexter osv osv, matte däremot har jag alltid haft jobbigt med. Och lokalsinnet ska vi inte prata om! Jag kan ha svårt att hitta till min läkare trots att jag besökt samma avdelning på sjukhuset en gång varannan vecka i tre månaders tid, haha! Gissar att jag har en hjärnhalva som arbetar lite bättre.. ?

     Jag vet att jag är dålig på matte och kan det inte. Så när jag läser tex ”räkna ut, kvadrat, omkrets” så tänker jag att det kan jag inte så försöker inte ens, osäker på om jag ens läste frågan helt eller bara såg orden och klickade. Känns som jag plötsligt inte förstår något av orden.

     Hade jag delat upp det hade jag antagligen kunnat det. Jag vet vad en kvadrat är, jag vet vad omkrets är och jag kan räkna ut 4*5. Men jag får nog lite panik typ.

     Är det en fråga där det finns fyra alternativ och jag inte kan frågan så gissar jag bara på något utan att ens läsa svaren. Hade jag kört utslutningsmetoden så är det ju större chans att få rätt för två är man kanske helt säker på att det inte är. Ett logiskt sätt att göra det på nu när jag tänker efter, men just där och då så vetefan vad jag tänker ?

     Sen litar jag inte alltid på mig själv om jag inte är 100% säker, så då blir jag osäker och tänker att jag inte har någon aning.

      Lite som jag tänkte då! Men då kan du ju egentligen, bara att du blir blockad av mattestress 🙂

     Men det är ju just pga. det du själv beskriver, nämligen att en del har lättare för matte och svårt med tex.språk. Olika delar i hjärnan som används för dessa saker.

      Jag förstår att man har olika grundförutsättningar. Men jag funderar på om skolan och omvärlden också stärker oss i våra olikheter och gör att saker man egentligen hade kunnat om man inte direkt tänkte ”det här är inte för mig” blir svårare att lösa.

      Jag kan ibland sakna tiden innan jag lärde mig vad jag är dålig på. Sådär som små barn, som bara tänker att de ska kunna allt.

       Så är det säkert till viss del. I en utopi, om vi tex.hade haft den perfekta skolan skulle ju det optimala vara om individen fått lära in under en mer specifikt personligt utformad läroplan. Frågan är om det skulle göra så stor skillnad i slutändan dock, för om vi har lättare för ngt, så brukar det vara det som fastnar bäst och det vi är benägna att utvecklas i. I matte går det ju till viss del att nöta in, tills dess man någorlunda knäcker koden till den sortens tänkande, men man blir kanske aldrig nåt mattegeni. Medans det är desto svårare att få en person att bli konstnärligt lagd och tex. börja teckna fantastiskt, el erhålla musikaliskt gehör. Hjärnan är ju förvisso plastisk, men tror knappast det blir ngt ”geni” av någon som hänger sig åt det ämne man har minst anlag för. Tänker på tex Savanter, otroligt intressant hur det funkar i hjärnan och hur lite vi fortfarande eg vet om det hela öht.

   8 av 10. Kunde inte kungen och EU-flaggan, men övriga frågor var ju väldigt enkla (kanske inte floden). Skyller på nationalitet och att jag är gammal och inte lärde mig något om EU i skolan ?

   (Cam: Det finns en jätteirriterande bugg här som gör att ibland när jag ska skriva kommentar så studsar kommentarsfältet, går inte att ställa sig i det. Får stänga webbläsaren och öppna igen ca 5 ggr innan det funkar. Samsung.)

    Ja, händer mig med titt som tätt, jättekonstigt.

    Händer mig från iPhone också.

  7 av 10. Haha! Lär man sig verkligen sånt här i femte klass?? Tycker det var rätt svåra frågor för en elvaåring.

   Håller med jag hade inte kunnat allt detta när jag gick i femman. Fick full pott men hade rätt mycket tur. Gissade på antalet stjärnor och floden.

   Jag läste matte b förra året och min dotter började i sexan strax efter det. När jag fick hjälpa henne med matten var det sånt jag just läst i min kurs, så de har rätt avancerad matte på mellanstadiet.

    Är det verkligen som matte b i mellanstadiet? Kanske tar bägge upp tex geometri men det betyder ju inte att de är på samma avancerad nivå.

     Precis, tror inte en sekund på att det är på samma nivå.

     Matte B var väl väldigt mycket andragradsekvationer och likande? Tror inte heller man brukar jobba med det på mellanstadiet. Däremot tror jag att man börjar med att gå igenom lite grunder i matte b, varav vissa överlappar med vad man lär sig i mellanstadiet.

   Man lär sig väl det tillfälligt, men det är ju inte direkt som att allt man någonsin lyckats nöta in till ett prov sitter resten av livet.. 🙂

  Alla rätt så tydligen har en del kunskapar stannat kvar i huvudet 😉

   Men stava kan jag tydligen inte, haha! KunskapEr skulle det stå givetvis!

  Fast testet är fel;)
  Omkretsen på en kvadrat… en kvadrat är endimensionell. En kub däremot, ja då blir svaret 20
  Alltid lika kul när journalister inte vet vad de skriver

   Och där åkte jag dit själv. Omkretsen längs linjen tänker man såklart. Dumma dumma mig

    Om det är någon tröst så övertänkte jag också.

   En kvadrat är väl i alla fall tvådimensionell. Hur ser något ut som är i en dimension? Till och med ett sträck har två dimensioner, hur runt det än må vara.

    Tunt, inte runt

  Hur blir man mer allmänbildad? Finns det något roligt sätt att lära sig?
  Eller hur håller man intresset uppe för att läsa sånt man egentligen inte tycker är intressant?

  Hade väldigt svårt i skolan (visade sig i vuxenålder att jag har ADHD så det förklarar en del + så var jag deprimerad när jag var 15 år så ville mest dö och brydde mig inte om vilka grundämnen som finns ?) och det sitter fortfarande i att jag tänker att jag är trög så det inte är någon mening att ens försöka. Är rädd för att misslyckas och inte förstå antar jag.
  Men skulle gärna få ett större ordförråd, vara insatt i saker som händer och saker som har hänt.

  Har en kollega som kan så mycket om historia. Väldigt intressant att lyssna på men skäms för ibland har jag inte ens hört talas om det han pratar om. Han rabblar datum, platser, namn osv och jag sitter mest som ett frågetecken.

  Sett hur mycket folk skriver ang att Bianca inte gått ut gymnasiet tex och jag är lika kass tyvärr, vilket jag skäms över för det borde man klarat av.
  Så inga elaka kommentarer är ni snälla. Ni kan tycka att jag är trög i tystnad tänker jag, för jag är medveten om det redan ?

   Sorry om detta var jätte OT

   Vad gäller historiebiten kan jag verkligen rekommendera podden P3 Historia, där har jag fräschat upp mycket av mina gamla historiekunskaper.
   Allmänbildning rent generellt handlar det nog mycket om att hänga med det som händer i samtiden, läsa många olika dagstidningar, se på nyheter, kanske lyssna på nyhetspoddar. Man kan ju välja det medium som passar en bäst eller konsumera av flera. Och fråga om saker som man vill lära sig mer om, jag tycker folk som är elaka mot någon som vill lära sig mer är de som själva är dumma. Oftast upplever jag att människor du redan vet att du kan lita på är de du kan vända dig till även i såna här lägen.
   För att få ett större ordförråd är det nog främst läsning som hjälper till, jag har varit boknörd i princip sedan jag lärde mig läsa och har ett jättestort ordförråd mycket därför. Och det måste inte vara nån slags finkultur… jag läser enbart för underhållning, dvs deckare, romaner o dyl. Så skit i Dostojevski och ta Läckberg istället… eller annan författare du gillar beroende av genre.

    Ska kolla in den podden, tack för tipset 🙂 ist för att ha en serie eller musik på i bakgrunden när jag lagar mat, städar, vattnar blommor eller liknande hade jag kunnat ha någon podd där man kan lära sig någonting.

    Nyheter är svårast tycker jag, just för att jag är så ointresserad tror jag. Blir rastlös av att lyssna på det för tycker dom pratar långsamt ibland men försöka läsa något som inte intresserar mig i första meningen så börjar jag tänka på annat och få läsa om flera gånger. Behöver jobba på koncentration och skaffa lite disciplin. Se på nyheter eller läsa om det iaf 30min om dagen hade varit bra och 30 min har jag att lägga på det, men roligare saker lockar mer ? men ska jobba på det.

    Är glad att kollegan aldrig skulle döma mig. Han älskar att berätta och när folk lyssnar så han gillar när jag ställer motfrågor, tar upp ämnet efter några dagar för jag tänkt på något och så. Men allt sånt sitter kvar hårt sen skolan så många av mina kollegor tex skulle jag aldrig vilja fråga något eller säga att jag inte förstår.

    Alltid tänkt att man måste läsa ”fina” böcker och inte deckare, men du har såklart rätt. Får försöka hitta läslusten igen, läste mycket i våras.

    Tack för ditt svar!

   Kolla nyheter, lyssna på poddar t.ex dokumentärer men också på poddar som rör ditt eventuella specialintresse.
   Läs böcker, lyssna på radio i bilen om du kör.

   Jag brukar också, om jag är osäker på något, googla direkt och då lär jag mig det rätt snabbt.

   https://open.spotify.com/episode/1AnT7qaX4Np9hK3yM2QqWF?si=v_kLGg6ZRle93zSuCRgtpA&utm_source=copy-link tror det var det jag lyssnade på för ett tag sen om hur man kan bygga ett större ordförråd?

    Tack för dina tips! 🙂

    Ska lyssna på det när jag diskar och fixar lunch om en stund, lagom långt

   Vet inte om du är vär/värdinna för middagar/fester ibland, men när jag är det brukar jag slänga ihop lite underhållning i form av quiz där det är blandade ämnen. I min research för att skapa quizet lär man sig en del, plus att det är väldigt kul att skapa och ofta uppskattat av gäster 🙂

    Det är jag aldrig, men jättesmart och låter roligt 🙂
    Kanske kan fixa något till julafton eller något. Blir det inte av att använda det så låter det roligt att bara göra det.

   Förra julen köpte vi spelet Bezzerwizzer som är roligt och allmänbildande på samma gång. Spelet är gjort för fyra personer men man kan vara fler. Det går ut på att man ska flytta sin spelpjäs runt en spelplan. Först i mål vinner. Du flyttar pjäsen om du lyckas svara rätt på frågan. Man spelar i omgångar och inför varje omgång delar spelledaren ut ämnen ur en påse. Man har 4 ämnen per omgång och person och totalt finns det 20 ämnen, så alla har olika ämnen inför varje omgång. Innan man börjar spela får man byta ett ämne mot något annat genom att man tar från någon av de andra spelarna och ger personen det ämnet man inte själv vill ha. Frågor finns på kort och svaren på baksidan. Det som är kul med spelet är att det finns något för alla så man behöver inte känna att man inte kan något.
   Dels är det de vanliga ämnena såsom geografi, historia, naturvetenskap. Smala ämnen som arkitektur, design, litteratur. Men också moderna ämnen som kändisar, film, teknologi&spel och TV&serier. Det finns verkligen en fråga för alla. Dels är spelet himla kul men man lär sig mycket bara genom att läsa frågorna och svaren utan att spela och man blir nyfiken på att läsa mer.

    Glömde säga att spelet finns från 358. Vi köpte det som en familjejulklapp och min dotter som också har det där gick man ihop i kompisgänget, 6 pers och köpte det tillsammans.

    Det spelet lät roligt!

    Kan tänka mig att det är kul att bara läsa frågorna och svaren också. Hade kunnat tänka mig en kväll i veckan med 10 frågor och välja 3 stycken jag läser på lite mer om. Enklare att genomföra när man kan göra det själv också ? fast skulle gärna spela det med folk någon gång. Tack för tips! 🙂

   Tror man är olika benägen att lägga saker på minnet. I kombination med att man är intresserad av olika saker. Jag vet MASSOR som jag inte är intresserad av, det har liksom bara fastnat. Men sen är jag också superintresserad av vissa saker och därför läst/lyssnat/sugit åt mig info inom det. Skulle klassas som väldigt allmänbildad. Du kanske gör samma men inom andra områden? Som inte anses som allmänbildning. Försöker säga att du inte är dum utan kanske vet precis lika mkt men om saker ingen frågar om?!
   Tex vanligt att hundfolk vet varenda liten sak om hundar, eller hur hästfolk fan kan doktorera i häst och ryttarhistoria. Men det kommer liksom aldrig på nått quiz

    Sen kan man såklart vara mindre begåvad. Men eftersom du ställer frågan och verkar vara intresserad visar det på en viss medvetenhet så skulle inte säga att du är det, tvärtom!

     Hoppas du har rätt, tack:)

    Åh, vilken lyx att saker bara fastnar! Har du alltid haft lätt för att komma ihåg saker?

    Tycker inte jag vet mycket om någonting direkt ? det som fastnar enklast är meningslösa saker som jag aldrig någonsin kommer ha nytta av.

    Tycker det är roligt att lära mig någonting nytt men vet inte riktigt vilken metod som funkar bäst för att komma ihåg det sen också. Känner i stunden att det kommer jag alltid minnas men icke.

   Kolla på ”På spåret”, ”Alla mot alla”, lyssna på poddar, läs böcker och kolla på nyheter.

   Jag har svårt att hålla fokus men jag har radio P4 på hela dagarna när jag jobbar hemifrån. Då snappar jag liksom upp något hela tiden utan att lägga energi på det. Sen hjälper det att bara scrolla nyheter på telefonen, till slut så blir man intresserad när man känner igen nåt. Sen såklart olika frågesportsprogram! Det är ju jobbigt att ta till sig saker man inte vet något om men det blir en snöbollseffekt när man väl börjar, ju mer man vet desto mer intresserad blir man.

    Lyssna på P1 om du vill lära dig saker.

     Jag lyssnar massor på P1 men jag tycker P4 är lättsammare och passar bättre när jag jobbar. P4 har dessutom fler allmänbildande programpunkter för yngre lyssnare vilket gör att även mina barn kan lyssna. Att mena att bara P1 duger är enligt mig lite pretentiöst och kontraproduktivt.

   Jag skulle rekommendera poddar om allt möjligt! 🙂 och du är inte dum eller nåt, skolan är tyvärr inte gjord för att passa alla. Tänker att det är lite som uttrycket att ”män är starkare än kvinnor” – ja om man utgår ifrån att stark = lyfta ett stenblock. Men tänker man på att kvinnor bär och föder barn, håller ihop familjepusslet osv så kan man omdefiniera ”stark”. Lika med att vara smart, man kan ju kunna massor men att det inte är just det skolan mäter.

    Tipsar om poddarna allt du velat veta och vad vi vet. Handlar om alla möjliga ämnen.

   Ojdå, det här blev tydligen en halv novell. Det går jättebra att ignorera och skrolla förbi.

   Jag fick också ADHD-diagnos i vuxen ålder och har varit deprimerad stora delar av mitt liv. Min adhd påverkar min hjärna så att den ständigt går på högvarv och jag har liksom inget filter mellan hjärna om omvärlden, vilket betyder att allt går in och fastnar. Jag minns allt, i princip. Allt jag någonsin läst, hört eller sett finns därinne och på något sätt ligger allt överst. Visste du till exempel att det finns mer än hundra online casinon som innehar svensk licens? Licensen infördes den 1 januari 2019, i samband med att det svenska spelmonopolet avskaffades. Är jag intresserad av informationen? Nej. Har jag någonsin spelat på online casino? Svar nej.

   Jag har nog inga tips på hur man kommer ihåg saker, eftersom min hjärna är som klister. Men. Jag upplever det som väldigt givande att diskutera med andra, lyssna på poddar, läsa nyheter och böcker. Ställ frågor när du ratar med dom som kan mer. Kolla upp saker. Googla grejer du inte förstår. Vara allmänt intresserad av omvärlden och livet liksom. Vilket kan vara skitsvårt när man är deppig och bara vill dö.

   Jag känner för övrigt väldigt många otroligt intelligenta, snälla och smarta människor som inte är allmänbildade, så du behöver verkligen inte ha mindervärdeskomplex över just allmänbildningen.

   Lyssna på P1, jag vet låter jättetrist, men det är för mig en källa till allmänbildning.

  10/10?

  Har skickar ett mejl till dig men bifogar det här med så du inte missar det!

  Hej!
  Samma influencer som du skrev om i inlägget om samarbetet med betterfeast bestämde sig för att stänga ner sitt gamla konto i början av året. På hennes nya konto @fam.karlstrom har hon skrivit i det första inlägget att hennes gamla konto ska få vila tills hon känner att hon har tid med det igen. Hon tyckte att hennes gamla konto blev för stort och hon ville bli mer privat, hon hade ca 14k följare då. Ett av hennes sista samarbeten på det kontot var med en app som hette remember, där hon och hennes man var med som skådespelare.

  För några dagar sen kollade jag igenom mina konversationer på Instagram och hittade en konversation med kontot @rmembr.app och gick in och kollade, då jag inte brukar skriva med företag. Då kom min och Emelies gamla konversation upp! När hon bestämde sig för att byta konto till sitt nuvarande inaktiverade hon sitt gamla konto, för det var inte sökbart då. Sedan måste hon ha sålt/gett bort sitt konto som hade ca 14k följare till just det konto som hon hade ett av sina sista samarbeten med på det kontot. Är inte det lite märkligt? Är det ett vanligt fenomen att influencers hjälper företag i form av att ge bort sitt konto? Inom spelvärlden är väl det något man kan göra, sälja sina framgångsrika konton.

  Jag hade alla rätt, vilket jag definitivt inte hade haft när jag gick i femman.
  Det pratas om att skolan är flummig och inte ställer krav, men jäklar vad hård den är nu jämfört med när jag gick (på 70- och 80-talen). Jag har barn som går i sexan, åttan och ettan på gymnasiet, och de får jobba stenhårt. Det räcker inte med att vara tyst, snäll och söt för att få bra betyg längre.

   Gick i skolan 90 tal / 00 tal och jävlar vad lite vi lärde oss. ”Forskade” hela mellanstadiet, dvs typ ritade bilder i en bok på godis, sökte lite på internet om godis och skrev typ 2 meningar. Inget var rätt och inget var fel, så inte behövde någon lärare läsa igenom heller.

   Men hade ett par lärare i lågstadiet och en i högstadiet som faktiskt ställde lite krav, tack till dem för att jag lärde mig något öht. Hoppas det är mer krav nu, sån slöseri med tid. Var säkert bättre om man hade mindre modern pedagogik än jag utsattes för.

    Jag relaterar så mycket till detta! Hade någon jävla ”reflektionsbok” och ”fria timmen” och det där flummet tror jag inte alls på. Barn kan inte hantera frihet. Jag hade ändå tur som kunde ta mitt ansvar och ville lära mig nytt, men de lite mer energiska killarna eller de som kom från WT-familjer hade inte en chans. De var ju inte ett dugg motiverade att själva söka information. :/

     Jag hade helt förträngt detta, men vi hade FA, fri aktivitet, en gång i veckan då vi oftast dansade till Army of lovers ?

   Både gamla och nya läroplaner finns på internet. Bara kolla skillnaden. Jag rekomenderar för övrigt alla föräldrar att läsa igenom läroplanerna, så att ni är uppdaterade gällande era barns skolgång. De finns på skolverkets hemsida. Även förskolans läroplan. Mycket viktigt.

  Fick bara 6/10. Känner mig lite dum men så har jag aldrig varit särskilt duktig i skolan heller ?

   Antal rätt på de där frågorna har inget med dumhet att göra, utan vad du är intresserad av. Om det hade varit frågor inom ämnen som intresserade dig, så hade du tyckt att det var hur lätt som helst!
   Därför irriterar jag mig en del på programtiteln ”Smartare än en femteklassare”. Motsatsen till smart är väl kanske just dum, och huruvida du är det ena eller det andra är inget som framgår av ditt resultat på de frågorna.
   Ibland kan man också förvånas över vad låg- och mellanstadieeleverna får lägga sin dyrbara skoltid på. En gång gällde frågan vilka landskapsvapen som hör till vilket landskap. Det tycker jag är tämligen onödig kunskap, om man inte siktar på att bli heraldiker. Det borde räcka att veta att det finns något som heter landskapsvapen och att man kanske känner igen vapnet i det landskap man bor i. Sitta och lära in alla Sveriges landskapsvapen känns som slöseri med lektionstid.

    Vad fint skrivet, tack! ?

  Wtf har hon?! 😮 Men… Är hon inte otroligt osexig? Är det rakt på skrevet eller vad ska hon visa upp?? Inte lätt att försörja sig på YT längre alltså.

   Fast vad som är sexigt är väl otroligt induviduellt?

   Fy vad elak kommentar jasmin

  Ot.
  Nu har jag härlett Biancas eviga plutande mun som hon gör på alla kort nuförtiden.

  Det kommer från Kim Kardashian

   Klart det gör, hon säger ju själv att hon skulle vilja vara Kim om hon fick byta liv.. Delar av familjen tycks även tro att hon är Sveriges svar på Kim. PW sa det rätt ut, till främmande personer på gatan, när de var ute och reste nånstans i ett WV avsnitt. Skämskudde.

  Älskar att lära mig saker och har så sent som i år blivit stolt över att jag är allmänbildad. Innan har många tittat lite snett på mig, som att man är sötare och charmigare om man är lite ”blåst” eller okunnig. Och jag har haft många kompisar som inte kan något alls i princip, ibland jättejobbigt att umgås med eftersom det inte gått att ha några konversationer om annat än typ killar och kläder på rea.

  Det är väl många som har OF. Inte direkt något nytt och chockerande.

  Att ingen kommenterat att rubriken är felstavad än? Måste vara rekord.

   Funderade på om det var ett ironiskt skämt, Appropå ämnet?

  10/10 i det här quizet men långt ifrån alltid jag kan alla svar i Smartare än en femteklassare.

  9 av 10, tvekade mellan påsk och pingst och valde fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.