Familjen Frilans

Björn var i Göteborg i veckan igen, han håller på att städa ur sin lägenhet i Majorna.
Han har alltså slutat på G-P och ska bli frilans. Har inte skrivit så mycket om det för jag känner att det är hans berättelse och hans livsnarrativ först och främst. Men jag är så glad i alla fall! Han ska inte pendla till Gbg efter föräldraledigheten och vi båda är frilans. Ni förstår väl vad detta betyder att båda är frilans? Utomlandset hägrar!! // Sandra Beijer

Sandra Beijer och hennes kille Björn kan från och med nu kallas för ”Familjen Frilans” efter att mannen i fråga inte kommer återvända till jobbet som Kulturchef på Göteborgsposten efter pappaledigheten.
Jag gissar på att familjen kommer spendera tid i Japan inom en inte alls för avlägsen framtid, och att även huset i La France kommer få ett och annat längre besök av dem.

Jag hade velat spendera en månad i New York och några fler i Los Angeles om drömmen var fri och klimathotet enbart en läskig saga att leva ut på Halloween. 
Vad hade du gjort?
Man FÅR drömma!
Det är utsläppsfritt.

121 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hade investerat i ett hus vid vattnet någonstans och lagt ordentligt med pengar och energi på att skapa drömboendet. Jobbat där i veckorna och njutit av naturen (när jag ändå inte orkar mycket efter jobbet), och spenderat helgerna i Stockholm och gått all in på det sociala. Jag saknar naturen, men vill inte vara från stan på helgerna pga det är den lilla tid jag har att träffa folk – Så det hade varit optimalt att vända på det.

  Vintrarna hade jag gärna spenderat i italien någonstans.

   Så lever jag sedan 2003. Delar min tid mellan Stockholms innerstad och den svenska västkusten. Ger mig ut på långvandringar när jag känner mig instängd. Compostela hägrar.

   FIRE = nyckeln till frihet.

  Hade stängt munnen och kostat på mig ett leende. Alla blir lite gladare då ?

   Inte alla som är bekväma med att le på bild, jag gör det aldrig iallafall ?

    Nej, men varför måste man ha munnen halvöppen på alla bilder? Exakt samma min på varje bild.

     Om man ler på varje bild blir ju det också exakt samma min varje gång

     Kanske bara så hennes mun är i avslappnat läge? Känns ju konstigt att behöva pressa igen munnen ?

     Sandra, snart fyrtio, har alltid gillat att mima liten skolflicka.

     För att man vill, för att man kan, för att man gör som man vill.

    Nej men visst är det tråkigt att det är så många känner. Slår vad om att du har ett fint leende ?

     Tyvärr är jag väldigt medveten om att jag inte har det och är 100% säker på att många håller med om det. Har inte direkt ett vanligt leende, dvs det ser väldigt konstigt ut när jag ler.

   LE DÅ, LE!!!
   Fast med STÄNGD mun såklart!
   Men LE!!

    Ja det brukar se lite konstigt ut att le med öppen mun om du inte gapskrattar

   Kanske inte är så kul att le om ens tänder diskuteras på flashback

   Hon ser ut att säga Ooooo?

    Ja, det är ju det som är grejen. Tror du missat något.

  Åh, tagit pick och pack med sambo och kids för att jag (ok, i guess ”vi”) ju i drömmarnas land har en liten pitoresk vingård i Frankrike, just ovanför franska rivieran. Tänka sig. Vinet som vi odlar? Johodu, det är himmelskt gott! Sambon sneglar mot toscana, men jag berättar att vi först ska göra oss ett avtryck i det vita vinernas branch. Han älskar rött. Han älskar italien.
  Men vi kan ju kanske bila dit något lov och kika lite, föreslår jag. Kanske ett lov då vi inte ska åka skidor i alperna, vill säga. Eller bada i medelhavet vid en av våra topphemliga badstränder som ju ligger undangömd nedan för de klippiga bergen, längst med de snåriga serpentinvägarna, och som endast locals vet om.

  Något sådant. Längtar mest efter solnedgångarna, som speglar sig över de stora vinfälten, som vi äger. Det måste vara magiskt.

  Jag har ett hus på landet och möjlighet att jobba hemifrån.
  Skulle inte byta det mot någonting annat i hela världen. När vår lilla tjej är utflugen byter vi kanske till någonting ännu mer lantligt men i samma område.
  Är född i ett annat land och har bott i ett tredje och känner mig otroligt klar med att flytta runt och bo utomlands. Mvh homebody. 🙂

  Åh är så avis!!! Vill också ha ett hus med pool på cap-d’antibes ??

  Jag är frilans och kan jobba precis var som helst, bara där finns internet (postkontor tidigare…). Jag reser en del men vill gärna ha ett vinterboende på Mallorca; INTE i Palma och inte nära nattliv etc utan på landet, med bergen bakom och havet nedanför…..

  Björn skrev typ ett avskedsbrev på GP där han skrev att han blivit pappa o han var hellre en närvarande sådan än en närvarande kulturredaktör. Han o S är där motsatserna till Carina B o hennes man.

   Ja Carina som ”startat framtida terapikonto åt sonen”…
   Hon verkar tro hon är kul men alla hennes inlägg om att vara en frånvarande mor, som hon själv kallar det, är ju mest sad..
   ”han blev så förvirrad av att vi bägge hämtade och umgicks hela kvällen” typ. Okej tihi…?

    Jag tycker dock Hamilton verkar ha en bra uppväxt ändå.

    Problemet med frilans är ju att det inte är lika tryggt som en anställning. Det är inte heller säkert att man blir mer närvarande, du har inte fasta arbetstider på samma sätt.

     Den typen av frilans som S och B kör på ger nog rätt säkert större möjlighet att vara närvarande som förälder än med fasta arbetstider. Med det menar jag att iallfall S kan tjäna lika mycket (mer förmodligen) på de arbeten hon tar, och som tar upp mindre tid därtill och är mer flexibla, än ett heltidsarbete med fasta arbetstider. Skille gissa att B har rätt goda chanser att få liknande upplägg med tanke på att han ändå har ett rätt stort kontaktnät inom sin bransch och rätt bra erfarenheter i baggaget.

      Ja, att vara influencer ger ju onekligen goda möjligheter att jobba lite för mycket pengar.

      Sen blir det ju en del av hennes arbetsuppgift att göra härliga saker, att flytta till Japan ett halvår är säkert vara utmärkt för SB följarantal.

      Tycker det är helt rätt av dem att ta chansen. Men det är inte som att det vore något alla kunde välja vara genom att bli frilans.

     Tror inte Sandra behöver oroa sig om cash direkt om vi säger så, hon kan kosta på sig lite frilans ?
     Fast ja, du syftade nog på hur det är för andra med frilans.

    Känns ju som att de tagit det lite väl långt om barnet blir förvånad över att de umgås alla tre. Bildar man familj borde man väl ändå planera att iallafall en av föräldrarna finns närvarande som en trygghet? Sen behöver mina ju inte höka över barnet varje minut, vi i den här generationen är ju ofta uppvuxna med att få underhålla oss själva rätt mycket och sådär. Men då fanns ju iallafall tryggheten att föräldrarna kom hem på kvällen, eller att de fanns i huset men pysslade med något annat. Och nej, klagar inte på henne för att hon är kvinna och mamma, det är hela familjeupplägget som är sorgligt, är karriären så viktig för henne så borde pappan respektera det och själv dra hemmalasset ett tag. Om man nu måste ha barn.

    Hon skriver så för att få medhåll i att de gör rätt som föräldrar.

     Haha, tror verkligen inte att hon behöver ditt eller någon annans medhåll.

      Nu menade jag Sandra det kanske inte du gjorde?

    Hon skriver så för att få fiska bekräftelse hos andra att de gör rätt som föräldrar. Uppenbarligen skaver det inombords då hon ständigt kommer den typen av inlägg.

    Hon (Carina B) skriver så för att få fiska bekräftelse hos andra att de gör rätt som föräldrar. Uppenbarligen skaver det inombords då hon ständigt kommer den typen av inlägg.

   Det är så man omskriver att ens tjej tjänar bättre och behöver hjälp med ungen.

    Va?

  Jag driver eget och jobbar på distans. kan således jobbar när jag vill och var jag vill. Det har hittills inneburit att jag jobbar 24/7 och sitter som en säck potatis i soffan. Inte optimalt, haha. Jag tänker att det är som med allt annat och att man blir bättre med övning. Jag har bara arbetat hemma sedan augusti, så det bättrar sig förhoppningsvis när jag har vanan inne. Försöker ta små steg mot en rimligare arbetssituation.

  Jag hade slutat jobba och plugga och bosatt mig i en fjällstuga i Lappland nånstans.
  Jag hade behållt lgh jag har nu ifall jag känner för lite stadspuls och fest.

  Helst hade jag velat har två Cane Corso, snöskoter och en snygg karl som sällskap också.

   Hur menar du att du hade slutat jobba? Som frilans jobbar man ju, det är ju lite det som är grejen

    Står väl bara att man får drömma fritt? Inte ”vad hade du gjort om du jobbat som frilans”?

     Håller inte med, texten syftar på frilans – även om den sista meningen inte exakt uttrycker det

      Orka bråka om exakt allt.

  Är en trygghetsknarkare. Hade jag varit frilans hade jag förmodligen inte unnat mig något, utan bara sparat och sparat av rädsla att plötsligt stå utan inkomst Kan tillägg att jag är statligt anställd, passar mig ypperligt.

   Åh är också trygghetsknarkare. Hade inte heller kunnat slappna av, aldrig sovit, bara oroat mig. Mvh Kommunanställd

   Jag är frilans och inte speciellt orolig utan njuter av friheten och av att få ha mitt drömjobb. Jag är med i en A-kassa och har inte behövt göra stora investeringar. Min kusin var statligt anställd och blev arbetslös när hans myndighet lades ner, så inte många jobb är helt säkra,

  Jag hade jobbat i Japan, Sydkorea och Thailand. I riktigt vräkiga och lyxiga lägenheter/hus med pool och städhjälp. En större stad med bra nattliv och restauranger precis utanför dörren.

  Har för mig att Sandra skrivit att de ska spendera en tid i Portugal.

   ”Spendera en tid”?

    Ja, så går faktiskt utmärkt att säga.

     Hahaha – nej.

      Det är ett gammalt vedertaget uttryck. Är du svensk ursprungligen?

      Språk utvecklas. Kom med i matchen.

     Man spenderar pengar. Tid tillbringas.

      Orka – du kan absolut säga spendera tid.

  Well det riktiga beslutet till varför han inte längre är Kulturchef nämns ju förstås inte här.

   Oj berätta?

    Jag skriver det inte här men du kan läsa om det – som en annan skrev – i Dagens Media till exempel. Det enda jag kan säga är att han inte var uppskattad som chef.

   Precis, det har man ju t ex kunnat läsa om i Dagens Media.

    Tänker du på det de rapporterat om dålig arbetsmiljö på GP Kultur? Det var väl typ tre år sedan nu? Kan såklart ha påverkat beslutet och kanske hade han slutat på GP oavsett. Men nuvarande livssituationen, som ändå är mer aktuell än det som skrevs om för tre år sedan, känns ju mer betydande. Efter att S och B flyttat ihop i Stockholm och fått barn så var det väl inte så troligt att de antingen skulle flytta till GBG tillsammans eller att han skulle lägga så mycket tid på att pendla. Blir ju också rätt märkligt att någon som är bosatt i en stad är kulturchef för en tidning i en annan stad.

     Problemen kvarstod även om inte Dagens Media skrev om dem.

      Ja jag har ingen insyn i GPs kulturredaktion, så det vet jag inget mer om än det jag kunnat läsa om. Men min poäng kvarstår, även om det hade funnits noll problem så känns det inte särskilt otippat att han skulle lämna av den anledning som gavs. Han har ju skaffat familj och bosatt sig i Stockholm, blir vare sig särskilt praktiskt eller effektivt att jobba kvar för GP då samt det där med märkligt att vara kulturchef på en tidning i en stad man inte längre bor.

     Problemet var på tapeten 2019 men hade väckts långt tidigare. Facket var inblandade långt innan dess. Sedan kom Covid emellan och förändrade situationen. Det där om familj och resor låter som en lämplig efterhandskonstruktion för att undvika fokus på den verkliga anledningen.

      Som jag skev ovan, har ingen insyn i det mer än det jag läst i Dagens Media. Men är det så, ja en del passar inte i chefsroller även om man kanske är duktig på sitt yrke. Så då kanske det är win-win oavsett för alla inblandade?

      Fast är det verkligen en efterhandskontruktion dock? Liksom ponera att det fanns noll problem, hade det inte vart märkligt om han stannade på GP ändå när han bosatt sig och skaffat familj i Stockholm?

       Han har ju själv skrivit att han hade tänkt pendla? Och det var det besked han hade förmedlat till redaktionen. Sandra har också skrivit i bloggen att ”det går visst att vara kulturchef och jobba i en annan stad! Det är inte som ni tror att man inte kan jobba vartsomhelst ifrån nuförtiden.”

        Tror ärligt inte de tänkt igenom vad det skulle betyda rent praktiskt att pendla såpass långt och mycket när man har småbarn om man inte absolut behöver. Eller så var pendla aldrig på tal på riktigt, men att det inte ser så bra ut att ta föräldraledigt med avsikt att sluta jobbet direkt föräldraledigheten slutar.

        Men igen, säger inte att detta med arbetsplatsen inte hade något att göra med. Har verkligen inte tillräckligt med insyn att säga bu eller bä om det. Menar bara att jag tycker att deras familjesituation ändå är ett tillräckligt bra skäl, så knappast konstigt att han inte tog upp arbetsplatsproblemen oavsett om de var en betydande del i beslutet eller ej.

        Angående det Sandra skrev, sure, rent praktiskt kan man väl jobba från någonannstans, men blir ju konstigt att vara just kulturchef för GP där det skrivs om kultur i framförallt GBG men sen inte själv bo i GBG. Känns som ett jobb där man mer eller mindre måste (iallafall borde)

         Är det inte också märkligt att Sandra absolut inte under några som helst omständigheter kan tänka sig att testa att bo i Göteborg? Hennes jobb är ju flyttbart?

          Fast hon kanske var tydlig från början med att hon vill ha basen i Stockholm om dom är i Sverige, och då får man anta att han är okej med det.

        Fast alltså det är väl inte direkt otippat att man skulle landa i att det inte är så kul att pendla ändå, med ett sådant upplägg, även om man tyckte det var en bra idé till en början? Jag hade blivit mer förvånad om han inte sagt upp sig.

        Skulle gissa på att 90 % av småbarnsföräldrar som tänkt sig att pendla men får möjlighet att låta bli skulle ta chansen. Sen hade det ju varit skitkonstigt om de hade hintat om det på bloggen innan man berättade det på redaktionen. De måste ju tänkt innan de köpte lägenheten att ”vi testar”, men de lär ju varit medvetna om att en uppsägning var ett alternativ.

       Jag har inte insyn i detta specifika case men har en väldigt god uppfattning om sambandet dålig chef, prestige, karriärsambitioner, och arbetsmiljö. Låt oss säga såhär, jag har varit med som utomstående part och försökt hitta en lösning i många förhandlingar. Stora flertalet chefer är inte lämpade att vara chefer och dålig arbetsmiljö kommer oundvikligen att vara ett faktum förr eller senare. Att han tvingades bort från sin tjänst vågar jag sätta pengar på, antagligen med ett bra avgångsvederlag. Att han pudlar om att vilja vara närvarande handlar bara om att rädda ansiktet och inget annat.

        Det var inte så mycket till belägg? ”Det finns jättemånga dåliga chefer, Björn verkar ev. ha varit en dålig chef, därför är den ENDA logiska slutsatsen av att han slutar som kulturchef i Göteborg när han har barn och lägenhet i Stockholm att han måste ha tvingats bort mot ett fett avgångsvederlag”

        Jag flyttade också till en ny stad och jobbade kvar på mitt gamla jobb på distans. När jag fick chans till en anställning här tog jag den. Exakt ingen var förvånad, det är liksom rätt väntat.

         Kan ju vara så att vissa vet mer än gissar? Det är ganska välkänt här i Göteborg varför han fått sluta.

          Ja verkligen!

     En snabb googling visar att Björn fått kritik även mer nyligen. Tydligen kritiserade han kulturvärlden under Corona och även de frilansskribenter som skrev för GP då.

   Nu är i och för sig kanske inte just detta forum rätt plats att diskutera ett så allvarligt ämne. Men det är ju bara att googlaförden intresserade. Det har skrivits en del om problemet.

    Precis. Därför jag inte skrev något men andra gjorde det tydligen.

    Det har diskuterats om allvarligare saker här och det har gått alldeles utmärkt.

     Jo men du vet ju hur Camilla är gällande Sandra.

    Jo men det var ju nu det blev intressant! Berätta!

   Att de hade arbetsmiljöproblem år 2019? VÄLDIGT senfärigt att göra sig av med honom som chef i slutet av 2022 isf. Nej du, det köper jag inte riktigt.

  Björn har ett för mig irriterande sätt att alltid lägga sig till med en ”sexig blick” på alla bilder. Nån som håller med? Effekten på mig blir bara töntig. Men detta kan också bara vara i mitt huvud haha

   Ja! Haha

   Haha ja jag håller med! Man ser enorm skillnad på foton som är tagna utan att han är medveten om det och foton där han poserar… Lite kul för annars är det oftast unga kvinnor som har detta tics.

   Tycker jag inte. Tycker om Björn. Verkar så snäll och en bra pappa. ?

   Ja verkligen! Det blev ännu värre när jag fick höra hans röst för första gången i någon video på Sandras Instagram stories. Hade föreställt mig en röst som matchade den där blicken han gör sig till med och det rufsiga håret, men icke ?

    Oj, nu blev jag nyfiken! Berätta mer om rösten haha

     Den är fjantig

     De diskuterade godis på en vlogg. Han lät lite väl medgörlig och mjäkig. Att han dessutom är en gamer utan körkort bidrar till min dåliga uppfattning om honom ?‍♀️

  OT nån som vet om jag kan kolla på svenska utbudet hos Discovery Plus fast jag bor i Portugal?

   Skaffar du VPN så borde det väl gå?

   Jadå! Med VPN är det inga konstigheter

    Vilken VPN ska man ha?
    Finns det bra gratis?
    Bor utomlands och vill se SVT öppet arkiv tex.

     Nordvpn är najs, tror det är 600 kr för ett år o 5 inlogg

     Jag använder mullvad. Tycker den är bra och enkel.

     Jag har testat många olika och Freedome är bäst.

  Så roligt med alla kommentarer som beskriver någon slags lyxliv, som att man automatiskt blir rik av att frilansa.

   Haha ja eller hur. Sandra har pengar och kontakter så hon behöver inte direkt anstränga sig för att få tillräckligt med pengar för att leva den livsstil hon vill.

    Så Björn ska glida på hennes räkmacka antar jag?

   Om drömmen kan vara utsläppsfri kan den kanske också vara fri från ekonomiska begränsningar?

   Men ja, realistiskt sett då, skulle jag vara en medelmåttig frilansare skulle jag väl leva typ likadant som idag. Min sambo är fast i Sverige på grund av sitt jobb, vi har för närvarande inte råd med några sommarhus eller utlandsboenden, men vi sparar för att köpa en lite större lägenhet. Kanske skulle den drömmen bli verklighet något snabbare än vad som är troligt med nuvarande livssituation, då jag är sjukskriven just nu.

  Är egenföretagare och kan jobba vart jag vill och det ska börja utnyttjas nu! I vinter blir det en månad i Berlin och till sommaren en period i Italien. Under våren ska det nog med hinnas med någon månad någonstans i Europa. Är flygrädd så jag håller mig på marken när jag reser. Hade jag flugit så hade jag med velat vara i Nordamerika en hel del. Älskar norra USA och Kanada!

   Åk med en kryssare från Southampton till New York, resan tar 7 dagar.

    Tyvärr genererar färjor höga utsläpp, nästan dubbelt så höga utsläpp per personkilometer som flyget. I stort sett samtliga passagerarfärjor drivs med fossilt bränsle av olika kvalitet och de utsläpp som båtdieselmotorer genererar är inte nådiga. Speciellt inte nu när fartygs utsläpp är helt oreglerat.
    Om man ska ta sig över atlanten på ett miljövänligt sätt är det bara segling som gäller. Efter det kommer faktiskt flyg.

     Jo, men nu var det ju flygrädsla som var orsaken till att hon höll sig på marken.

     Fast TS skrev ju att anledning till att inte flyga är flygrädsla, inte av klimat skäl. Då är ju båt ett alternativ.

  Lätt, hade blivit Spanien-svensk!

  Jag har ett jobb där jag kan jobba hemifrån hur mycket jag vill (de flesta jobbar hemifrån 100%) och jag kan även lägga upp mina arbetstider så som det passar mig.

  Jag utnyttja det genom att…. jobba 07-16. Nästan alltid från kontoret ? Gillar mitt jobb och har roliga kollegor!

   Vad jobbar du med? Vilket företag? Vill hitta något sådant jobb med men vet inte vad jag ska leta efter. ?

    Vill inte skriva företag, men jag arbetar som chef för en konsultverksamhet!

    Kunderna finns över hela landet och därför är det vanligt att du har hemmet som utgångsort. Många projekt kräver ingen närvaro på kundens arbetsplats och kan därför skötas från vilken plats du vill.

    Jag arbetar sällan mot kund utan mer internt. Mycket planering och utvecklingsarbete vilket gör att jag kan arbeta när som helst.

    Hur fritt konsultyrket är beror på vilket företag du jobbar för och inom vilka ämnesområden. Gemensamt för de flesta konsultroller är att du behöver vara riktigt bra inom ditt ämnesområde, kunna sälja in dina kunskaper till kund och klara av ett (i många fall) stressigt arbete.

     Tack snälla för att du tog dig tiden att skriva ett så utförligt svar! Så intressant!

     Är själv juriststudent, har endast examensarbetet kvar att skriva men är just nu sjukskriven. Känner mig så vilse kring vilka möjligheter som finns efter examen, skulle gärna jobba hemifrån så mycket som möjligt, haha.

  Klimathotet… *insert face palm.

   Men eller hur! Inte för att vara sån, men om ens liv begränsas så av detta tänker jag att det närmast rör sig om en fobi eller en fixering av nåt slag.

    Snarare tyder det på att man tagit till sig kunskap i frågan och tycker att våra barnbarn ska kunna leva drägliga liv? Det är väl snarare människor som inte avser ställa om mot hållbarhet som behöver förklara hur de tänker?

  Ot: har någon annan problem med Instagram? Följer bara olika klädbutiker, influencers osv och brukar aldrig kommentera under inlägg bara gilla. Men idag stängde Instagram ut mig.
  Den ville att jag skulle bekräfta med mail men det är bara en vit sida som syns för mig när jag loggar in som laddas. Ser inget annat.

   Yep! Hände för mig precis nu också.

  Åh, jag älskar att ha en vanlig vardag med härligt jobb, fina kollegor och sen barn med massvis med aktiviteter.
  Det enda jag skulle önska mig vore ett härligt fritidshus nära varma bad och att då kunna bo där hela sommarlovet 🙂
  Annars är jag otroligt nöjd med en fast lön och mina 37 semesterdagar och skulle nog inte trivas med osäkerheten frilans innebär.

   Haha jag gillar också att ha ett ”vanligt” tryggt och välbetalt jobb med många semesterdagar och tjänstepension. Min personlighet skulle aldrig klara av att ”jobba lite när det passar”. Tydliga ramar, ja tack! ? Men det låter härligt i teorin.

   Wow 37 semesterdagar!

  Jag har mitt extrajobb på distans med valfria arbetstider. Arbetsplatsen brukar bli soffan för någon annan sittplats har jag inte plats för i studentlägenheten, gärna på rimliga arbetstider så som 5 på morgonen innan universitetet. Men ibland blir det en exotisk resa ut på balkongen.

  Mitt jobb är förvisso inte frilans och det verkar ju vara just frilansarna som blir sådär absurt rika och kan ”leva det fria lyxiga livet”. Allra helst småföretagarna inom pyramidföretag som säljer placeboprodukter inom hudvård har jag märkt.

   Vad har du för extrajobb?

  Hade flugit från land till land över hela jordklotet och bott en tid här och där 🙂

   Vill bo i värmen november till mars. Perfekt. ?

    Oktober till maj.

  Alla som är egenföretagare – kan ni inte skriva vad ni gör?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.