”Fångad av tjejsnuset”

I det här inlägget skrev jag om Alexandra Nilsson och hur hon kritiserat influencers som gör reklam för ”vitt snus” som om det vore godis.
Amanda Schulman gjorde bland annat reklam för företaget Zyns vita snus, och rekommenderade olika drinkar som passade bra ihop med de olika smakerna.
Den här dokumentären från SVT är så så viktig, eftersom många unga tjejer inte ser vitt snus som SNUS!
Eller som tobak!
Dessa tjejer skulle aldrig – precis som Fanna Ndow Norrby säger i dokumentären – lägga in en brun snusprilla, men vitt snus går alldeles utmärkt eftersom det inte ”känns” som snus.

Du hittar dokuemntären HÄR på Svt Play om du vill se den.

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vitt ”snus” innehåller nikotin, inte tobak, och är i regel inte snus. Det är nikotinpåsar.

   Nikotinet kommer dock från tobaksplantan. Nikotin i sig ger också negativa hälsoeffekter, om än färre än t.ex. rökning

  Vad är dokumentärens poäng? Att vitt snus är lika farligt/skadligt som vanligt snus eller vad? Eller är det just att det vänder sig mot unga tjejer som ifrågasätts?

   Typ att man med vitt snus lockat en grupp som tidigare inte brukat tobak och därmed normaliserar & ökar användningen av nikotin

  Det är ju inte tobak, därför man inte ser det som tobak.

  Det jag funderar på är om det har samma effekt på munhälsan som traditionellt snus. Tänker risken för cancer och påverkan på tandkött främst.

   Det kan du lära dig lite om om du ser dokumentären 🙂

    Varför inte bara svara på frågan då? Är det någon slags sport här inne att vara så dryg som möjligt?

    Såg dokumentären och de svarar faktiskt inte på det

   Som jag förstått det ökar risken för cancer för att man konstant (eller nästan konstant) retar området/slemhinnan under läppen. Det är alltså samma risk om du ”snusar” ihopvikt papper, brunt eller vitt snus.

  Dessa moderna nikotinprodukter som inte känns lika ”ofräscha” som de klassiska (snus, cigg) är så sjukt farliga. Alla unga som tänker att det inte inte är lika skadligt med en vape som en cigg och sen blir fast i nikotinberoende. Sjukt onödigt och säkert skadligt även om man inte kunnat fastställa exakt hur än. Hatar sånnahär produkter som marknadsförs mot personer som inte redan är snusare men kommer bli det.

  Jag pluggar på universitet och typ alla tjejer i min ålder (yngre än 25) har en snusdosa som de gärna lägger på bordet. De måste byta prilla typ var femte minut också. Meningslöst tycker jag men vet att det är oerhört populärt. De flesta verkar börja i samband med fest och sen utvecklar de beroende..

   Men exakt min reflektion – fast jag har återvänt till studier och är dubbelt så gammal som alla studenter och upptäcker (för att jag befunnit mig i en nikotinfri bubbla typ i 20 år) förvånat att alla ”sportar” en liten mintgrön dosa nikotin på bänken. Lite mysigt och tjejigt och fräscht, ungefär?

  Jag tycker det är så tråkigt att Amanda o Hanna ständigt gör reklam för detta vita snus.
  De lägger upp det och skriver att det är deras bästa stund på dagen.
  Ska absolut kolla på dokumentären.. hoppas Hanna och Amanda gör det också

  Helt sjukt att influensers marknadsför sånt här.. Och de undrar varför ingen tar dom seriöst och inte tycker det är ett jobb? Ja, kanske för att många influensers gång på gång gör konstiga samarbeten där de inte tänker ett steg längre, och vägrar sedan ta ansvar för vad de bidrar till.

  Förr, för t.ex. hollywoodkändisar som marknadsförde cigg osv, så fanns det folk bakom (management) som kunde tvinga in dom i avtal som tvingade dom göra reklam för saker. Flera led som var beroende av att kändisen inbringade pengar. Dagens influensers tar helt själva beslut och blir inte intvingade i något de egentligen inte vill göra, och de är endast in i deras ficka pengarna går.

  Kommer tyvärr ha svårt att ta influensers på allvar förrän de börjar ta ansvar och förstår vad de faktiskt bidrar till ute i samhället.

  känner ingen sympati till de som väljer att börja

  Jag är en av dem som gått från att röka som tonåring/ung vuxen till att börja använda nikotinpåsar för kanske 7 år sedan. Jag började använda dem för att jag anser att rökning skadar så många andra än bara mig själv. Jag tycker personligen att det är mer ”ansvarsfullt” i brist på bättre ord att använda dessa än att röka. Sen så har jag också haft uppehåll under graviditeter och det har funderat betydligt bättre att sluta med dessa än att röka (min erfarenhet). Alla gör som sagt som de vill.

   Varför har man uppehåll under graviditeten.. nio månader.. eventuell amning på det.. för att sen börja?! Var senast igår en i en mammaapp som på riktigt frågade om det var ”acceptabelt” att sluta amma för att hon saknar snus så mycket 🤦‍♀️ det om nåt borde väl få en att inse vilket beroende det är och att det är något att göra något åt snarare än att fortsätta med skiten.

    För att man kanske helt enkelt vill snusa och trivs med det? Är väl få människor som är 100% hälsosamma.

    För att man vill? Lol

    Då kan du väl upplysa dem om att amning är så oslagbart bra att det tillochmed är bättre att röka och amma, än att ge ersättning istället för bröstmjölk! Finns en googling bort. Självklart mycket bättre att inte snusa eller röka, men ändå bättre än ersättning. Bröstmjölk rules alltså.

     Annan källa än ”bara en googling bort” på det påståendet?

   Tack för att du tänker på andra! ❤️

   Jag själv får svår huvudvärk, inte sällan migrän, så fort jag känner röklukt så är så enormt tacksam när någon, trots beroende och i vissa fall också ”avstådd bekvämlighet”, väljer att visa hänsyn istället för att utsätta andra för sitt rökande. Tack, tack, tack!!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

   Fattar inte varför man börjar med något skadligt och kostsamt igen efter att man slutat. När man fått barn också, barn som man är en rollmodell för.

  Så skönt att man knappt ser rökare längre så bättre folk snusar vitt, såklart bästa vore om man inte gjorde nått dera. Men vad fan andra snusande stöd inte nån, det för den vidriga rökaren som stinker askkopp!

  Rökte ett paket om dagen förut. För mig har det varit svinbra att nikotinpåsarna finns. Älskar skiten.

   Samma här. Gick från rökning till vanligt snus till vitt. Är jag beroende av det vita snuset? Ja, men det känns hundra gånger bättre än att röka. Det missfärgar inte tänderna heller men är så klart dåligt för tandköttet.

  Det fanns redan tidigare alternativa nikotinprodukter för folk, som ska hjälpa till när man vill sluta röka. Plåster och tuggummi t.ex. Märkligt att unga tjejer inte använde dom, om dom vill åt nikotinet. Nu när dessa små, godisdoftande dosor i fina färger finns, så har vi hur många nikotinister som helst. Även dom som aldrig har rökt eller snusat. Märkligt.

   Jag använde ett tag nikotinpåsar som jag köpte på Apoteket. Det var en dyr historia dock, därför gick jag över till vitt snus.

  Tror tjejer vet precis vad det är och att det inte är ”godis.” Ibland blir jag så trött på att tjejer ska anses så dumma att de inte vet vad de gör/väljer.
  Är det någon som gjort en dokumentär om killar som snusar och att de inte har en aning om vad de lägger under läppen?

  Obs information är förstås alltid bra men man måste ju inte utgå från att tjejer är lättlurade eller ska sätta egna ord på saker för att det låter bättre.

   Jag håller med. Jag festsnusar, alltså snusar endast i samband med alkohol, och har gjort det i tre år. Jag tror inte alls att vitt snus är godis?? Jag tycker man luktar äckligt av rökning och gillar ej smaken av tobak och därför röker/snusar jag ej tobak men jag gillar nikotinkickar. Det är inte för att jag tror att vitt snus är likvärdigt ett tuggummi direkt.

   Men svt är ju mamma staten jämt, som måste behandla oss alla som sina barn.

  Ifall någon försökt att sluta röka eller snusa och misslyckats kan jag rekommendera att testa hypnos.

   Min kille rökte ett paket om dagen, två paket till fest. Jag köpte hypnos till honom i julklapp på ”my deal” eller liknande, det funkade inte men han gillade tanken. Han hittade en annan hypnositör som höll kvar honom i 5 timmar, det var 10 år sen och han har inte rökt en cigg sen dess. För ett par år sedan erbjöd tyvärr någon honom en ”tjejsnus” när vi var i Sverige, nu kommer det paket med vitt snus från Sverige med DHL en gång i månaden, svindyrt med frakt (vi bor i Australien) och ligger snusdosor överallt. Inte bra men tänker att allt är bättre än rökningen.

  Så glad att ingen av mina närmsta varken röker eller snusar

  Kan hålla med om att vitt snus är bättre än vanligt snus och rökning. Därmed inte sagt att det är bra. Dessa nikotinpåsar påverkar munhälsan negativt, samt att nikotinet i sig har negativa hälsoeffekter så som ökat blodtryck (och därmed ökad risk för kardiovaskulära komplikationer) och beroendeutveckling. Problemet är inte vad den enskilde individen väljer att göra, för det är upp till var och en. Men det blir ett problem när en hälsofara utvecklas till en trend som unga människor hoppar på ”bara för att alla andra gör det”. För det är ju så det är. Företagen vet detta och spelar såklart på det, för deras mål är ju att tjäna pengar.

  Tycker det är oerhört oansvarigt av i influencers att marknadsföra snus, oavsett färg. Rent principiellt är det precis lika illa som att promota rökning och droger.

  Gick från att feströka till att festsnusa vitt snus. Nu är jag helt beroende av vitt snus, även när jag inte festar. Det är så sjuuukt beroendeframkallande tyvärr 🙁 tycker det är sjukt att influensers gör reklam för dessa då det är väldigt lätt att fastna i ett beroende.

  Äh jag använder själv Velo, förbrukar ungefär en dosa i månaden dvs inte mycket alls. Lagom guilty pleasure och min enda dåliga vana så tänker inte sluta.

  Fanns NDOW Norrby. Snälla rätta inte ok att skriva fel

   Du skrev ju också fel i din kommentar. Fanna Ndow Norrby heter hon.

    Haha ja det gjorde jag sannerligen! Pinsamt av mig. Men jag jobbar iaf inte med att skriva texter pjuh. Tycker ändå att det är viktigt när man publicerar en text att ha rätt namn på personen ☺️

  ….varför detta omyndighetsförklarande?
  Låt tjejer snusa. Låt tjejer röka. Det är 18 årsgräns och således vuxna som tar egna beslut.
  Älskar min iqos cigg och har absolut inga planer på att sluta. Det är gott, stressänkande och ja, gött. Nikotin for life

   Ja det är så jävla löjligt och förminskande. Var är dokumentären ”fast i killsnuset” om mäns bruna jävla prillor under läppen som de inte alltför sällan till och med sover med?

    Det handlar väl om att kände personer marknadsför en farlig produkt till unga tjejer utan att lyfta riskerna. Och att många, just unga tjejer, som tidigare inte rökt eller snusat nu är beroende. Upplever att kritiken riktas mot influencers och företag och inte mot unga tjejer.

   Stressen du känner är abstinens. Därför sänks din stress av nikotin. Beroende för life?

  Fanna Ndow Norrby*

  Intressant med alla kommentarer som tycker detta är ok. Det är väldigt beroendeframkallande och dåligt för hälsan men det är liksom accepterat. Hade dokumentären handlat om en person som åt godis varje dag eller drack ett glas vin varje dag hade moralpinnarna haglat.

  Tycker man kunde förbjuda smaksatt snus som med ciggen. Har inte alls någon längtan efter cigg längre nu när inte menthol cigaretterna finns längre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.