Xlash tar bort reklambild efter kritik

Trigger warning  – Klicka här för den opixlade bilden. 

Jag fick den här bilden på reklam för företagen Xlash och Lace Laboratory, med frågan ”är heroin-chic tillbaka som trend”?
Tyvärr verkar det vara just så, men det betyder ju inte att man stillasittande behöver acceptera det, och de signaler** som detta skickar ut.
Reklamen kommer från Instagram och riskerar att dyka upp i flöden hos alla som använder plattformen, och det finns inget riktigt sätt att välja bort eller värja sig från den.

Jag har ställt frågan till Xlash CEO som jag haft tidigare kontakt med, och även bett honom kommentera utformningen av deras reklam.
Jag säger det igen – trots att det i det här fallet inte rör sig om en känd modell/person – kritiken riktas mot företagen som utformat den här reklamen.
Mot Xlash – som säljer bryn och framserum mm, och Lace Laboratory, som säljer trosor.

Xlash CEO vidarebefordrade mitt mail till företagets marknadsavdelning som svarade så här inom en halvtimme:

Thank you for sending your thoughts on this and sharing how your community has reacted to our campaign. As a company we try to work with models of all different sizes and backgrounds. From November 2021 we instituted a policy that ensures no retouching of our models. We understand that this particular image may be triggering and have taken your feedback to heart. Therefore we will update this still ad with another image. If you have any more questions or want to take the conversation further please do not hesitate to reach out to me on my cell.

Vi förstår att just den här bilden kan trigga och har tagit er feedback till oss på allvar. Därför kommer vi att uppdatera denna reklam med en annan bild. // Xlash marknadsavdelning

Jag är både glad och tacksam för att ha möjligheten att lyfta fram era åsikter och reaktioner till saker som sker på sociala medier, och än mer glad gör det mig att se att företag tar den här typen av feedback på allvar och agerar, snarare än försöker trivialisera kundernas reaktioner och synpunkter.
Ett föredömligt agerande av Xlash!


** Jag vet ingenting om modellen och säger ingenting om hennes hälsa, utan jag pratar om signalerna som det sänder ut att använda sig av en modell som är så här smal. 

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men… Om man ser ut så där då? Ska ingen få vara smal/jättesmal/normsmal längre i någon kampanj någonsin?
  Det är viss skillnad med Gina Tricot-gate eftersom det där fanns en uttalad ätstörning. Men här skriver du själv att du inte vet något om modellens hälsa. Förlåt om jag låter naiv och… dum (?) men hon kanske bara ser ut så där? Måste företag alltid välja modell storlek större för att inte bli callade?

   Blir också lite trött på ängsligheten. Så fort någon hör av sig om något som kan tolkas som det minsta triggande/problematiskt så backar man direkt. Kan inte företaget ba ”tack för din synpunkt, vi har valt att använda den här modellen för att XX och vi står för det därför att YY”.

   Det är en svår fråga men faktum är att anorexi ökar lavinartat hos yngre tjejer. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O88L9O/atstorningar-okar-bland-barn-och-unga-ruggig-skillnad
   Faktum är att det sjukligt smala är på väg tillbaka och jag är otroligt orolig för hur unga kommer att påverkas av detta. I detta fallet tycker jag det är märkligt (oavsett storlek på modellen) då fokus inte är på ögonfransar eller trosorna egentligen. Modellen har ju byxorna som täcker nästan hela trosan och jag kan inte se hur passformen är eller något. Fokus är på en kropp, vad är syftet med reklamen? Hade syftet varit att visa att trosorna sitter bra på en person som är smal så är det sin sak men här verkar det vara fokus på att sälja in en smal kropp.

   Vi måste ta larmen om psykisk ohälsa och anorexi på allvar. Det finns ju ett mellanting mellan sjukligt smal och sjukligt överviktig. Och sen spelar vi ju alla dumma om vi försöker intala oss att företag väljer bort smala modeller, majoriteten av modeller är fortfarande smala och det finns inte tillräckligt mycket representation i media/ reklam osv.

    Övervikt är också ett stort samhällsproblem.

     Var är rapporterna om att övervikt ökar lavinartat?

      Eller det kan jag visserligen svara på själv. Övervikt är som du skriver ett samhällsproblem jag blir bara trött på att man aldrig får diskutera hur samhället trycker på oss dietkulturen och hur det skadar våra unga utan att någon ska peka på problem med övervikt. Båda kan väl vara problematiska och båda kan väl få diskuteras?

       De flesta vet att övervikt är ohälsosamt, om det beror på att man ätit mängder av skräpmat och socker, vilket intw sällan är fallet. Samtidigt uppfattar många undervikt som något hälsosamt, då det är resultatet av nyttig mat, ofta i små mängder och i kombination med träning (alternativt svält, bulimi eller kirurgi, men det talas ju sällan om).

       Den största faran är att undervikt målas upp som något önskvärt, och samtidigt gömmer sig den tjocka kroppen och blir systematiskt värderad som sämre än den smala. Det är inte problematiskt att det finns naturligt smala människor, det problematiska är när den kroppsformen idealiseras (vilket har varit fallet under den absoluta merparten av allas vår livstid, en djupt rotad norm som det kommer krävas mer än att bjuda in enstaka modeller i varierande storlek under några decennier för att bryta).

       Summa summarum, det är nog få, om någon, som drömmer om att vara tjock och har som mål att öka så mycket i kroppsvikt att det blir ohälsosamt. Att i varje diskussion om modeller eller kroppar dra upp att ”fetma minsann är minst lika farligt som undervikt”, eller dylikt, känns mest bara som en förlängning av det förakt de som kämpar mot sjukdomen lever med (som ofta beror på fysiska, genetiska, psykiska orsaker, som inte sällan är svåra att avhjälpa).

       Undervikt kan bero på precis samma orsaker, med skillnaden att det är ett tillstånd otroligt många strävar efter att nå. Människor som inte alls är byggda på det sättet indoktrineras tidigt med att det är önskvärt att ha en låg fettprocent, osv. och många ägnar hela sina liv åt att nå det målet, mer eller mindre aktivt, eller att må dåligt för att man inte passar in i mallen. Det är därför så viktigt att dels för dem som mår dåligt över att inte se ut så, men också för dem som är underviktiga och upprätthåller sin storlek genom svält, kräkningar, överdriven träning, kosmetiska ingrepp, osv, visa att man inte behöver vara mager eller smal för att vara fin och för att tillåta sig att synas utan att känna att man behöva skyla hela eller delar av sin kroppsform.

        👏🏻👏🏻👏🏻

     På vilket sätt? Och innan du skriver, lämna trovärdig källa då jag inte är intresserad av ditt tyckande.

      Du kan väl googla själv.

     Övervikt är ett samhälls- och folkhälsoproblem, men det är inte relevant i det här sammanhanget. Orsakerna bakom ökningen av anorexi hos unga tjejer är inte desamma som orsakerna bakom ökningen av övervikt i samhället.

     Men alltså vad har det med grejen att göra. Övervikt beror inte på att vi slutat ha enbart anorektiska modeller. Bilden ovan skulle lätt ha platsat på valfri PRO-ana-sida som jag hängde på när jag var yngre. Där peppade vi varandra till självsvält och tog kort på våra revben och hejade på. Nu är det många år sedan men bilden är ändå triggande. Varför utgår alla från att folk liksom väljer att bli triggade? Kanske är det så att det alltid varit så men att nu snackat man om det.

   Visst finns det de som är naturligt smala, men det tycker jag inte samma sak som att vara underviktig som tjejen på bilden. Ytterst få kvinnor är så underviktiga utan självdestruktiva beteenden som svält. Det är ett sjukt ideal och ouppnåligt för de flesta. Jag var tonåring mestadelen av 90-talet och heroin chic-idealet var en bidragande faktor till unga tjejers hetsbantande. Detta ideal borde aldrig visas igen, det är skadligt.

    Exakt så. Folk som är sådär smala är det för att de äter för lite och jag är så förbannat less på att folk vägrar acceptera det. Naturligt smal är inte detsamma som att vara mager och underviktig, det är inte ett normaltillstånd. Det betyder inte att alla som äter för lite är anorektiker heller, man kan äta för lite utan att det handlar om självsvält. Lika bra att slänga in det annars blir det väl bra livat. Och ja Annas kompis Erikas syster är säkert naturligt mager, men hon är ett exceptionellt undantag.

    Min reaktion med och är smått chockad över de som tycker att det liksom bara är en ”smal kropp”, denna kropp är gravt undernärd, finns inget normaltillstånd öht att tala om här. Hur fan tänker man som företag att använda detta som reklam? Snacka om att vara bakåtsträvande.

    Lägg ner, man kan inte bedöma om det där är undervikt på en bild. Fruktansvärt obildat.

     Om du inte kan se det, så råder jag dig att söka hjälp, det är allt jag har att säga.

   Exakt min reaktion också!

   Jag tror många missar själva problemet. Det första som står är ”Jag fick den här bilden på reklam för företagen Xlash och Lace Laboratory, med frågan ”är heroin-chic tillbaka som trend”.

   Att reklamen visar en smal kropp är inga problem och det ska vara okej att visa människor i olika storlekar då vi alla ser olika ut. MEN problemet är texten med frågan om heroin-chic är tillbaka som en trend. Det kan trigga många yngre som ser efter denna trend och börjar se det som ett ideal. Jag själv var ung på 00-talet och har stängt ned mina sociala medier just av denna anledningen då jag inte klarar av att läsa om företag som pratar om att det är en trend som är tillbaka när det är bara en hemskt sätt att pusha människor till ett farligt ”ideal”.

  Men för mig som är naturligt smal och får läsa hur våra kroppar inte är accepterade i annonser utan att bli kallade för trigger varningar och att vi har hälsoproblem, det är okej alltså? Det ska finnas variation absolut på allas olika kroppar men fan vad det alltid ska bli ett jävla problem och man ska bli kallad för ätstörning och massa saker bara för att man är smal. Kan vi bara sluta kommentera folks kroppar? Om personer blir påverkade av smal kroppar är väl fan inte modellens problem eller mitt?

   Håller med!!! Mvh inte smal men också så trött på kroppstjatet!

   Håller med. Min syster är så himla lång och smal, och blir mobbad för det. Hon kan inte göra något åt sin längd eller vikt!

    Varför köper folk så lätt att en smal inte kan gå upp i vikt men så snart en tjock inte kan gå ner i vikt så gapas det om vilja och lathet.

   Håller med. ALLA kroppar ska väl få finnas och synas? Problemet med 90-talets modellideal var att alla modeller skulle se ut som Kate Moss och de som var det minsta lilla rundare blev direkt kallade ”plus size”. Jag tycker de där smala modellerna fortfarande är välkomna, men att de kan synas tillsammans med de som är större, kortare, längre, har stora bröst, har små bröst, olika hudfärg o.s.v. Vore så befriande att se modeller få se olika ut (vilket jag tycker vi ser väldigt mycket mer idag i reklam än för 20 år sedan!). Blir så fel om man plötsligt ska censurera alla som är smala. Jag som tjock har ingenting emot att se tjejer som hon på denna x-lash reklam men vill gärna inte BARA se hennes kroppstyp representerad.

   Det är tråkigt att vi inte får lov att prata om hur media/ kändisar/ tidningar och liknandes besatthet av dieter och smalhet påverkar unga negativt. Det har ju inte med dig personligen att göra det har med samhället att göra och samhällets syn på vad som är ok och vad som inte är ok.
   Det är två till fyra gånger vanligare med suicidförsök hos de med ätstörningar och ätstörningarna ökar lavinartat. Det är ett problem som vi måste få prata om.

    Det är tråkigt att vi inte får lov att prata om det? Jag håller med dig om att det är superviktigt, men det är väl klart att det pratas om det? O då menar jag inte i detta kommentarsfältet utan i verkligheten.

     Jag upplever att en viss grupp pratar om det men att den stora massan blir otroligt irriterade över att de faktiskt är naturligt smala och att detta kränkande. Kolla på influencers, kändisar och i vilken tidning som helst. Vilket ideal säljs in?

      Jag upplever tvärtom men det kanske beror på var man befinner sig och i vilka rum man är, vad man jobbar med osv. Kvinnoidealet är och har alltid varit väldigt snävt, men iom sociala medier tycker jag att andra kroppar också syns. O ffa att det PRATAS om det. O att det absolut inte är som på 90-talet när reklamen för Lätta var ”när du bestämt dig för att inte bli fet”.

    Ja men det är ju precis det. ”Samhällets syn” på hur fel det är att vara smal. Och därför påverkas alla smala inkl jag när man får kommentarer om hur sjukligt smal man är osv. Jag personligen mådde psykiskt dåligt av att vara smal pga alla kommentarer man fick för att media och samhället kommit överens om att det inte är okej. Aldrig någonsin kommer någon säga till en överviktig person att hörru du kanske ska äta lite mindre? Nej utan då ska man hylla ”kurvor” och i princip uppmana personen till att äta mer. Övervikt är ju så mycket mer kopplat till problematik gällande hälsan än vad undervikt har. Sen att problem existerar bland ex modeller osv. det förnekar jag inte. Utan ALLA kroppar ska välkomnas. Sen om någon blir så sjukligt påverkat av sociala medier ja stäng av skiten då. Föräldrars ansvar och ha koll på sina barn och förklara. Inte göra en jävla grej om tjejen på bilden tex som ingen har någon som helst aning om har problem eller inte och det är just det samhället gjort. Kopplar ”smalhet” till problematik. Sen att bara censurera bilden? För att det kan vara *trigger varning*. PRECIS DET JAG MENAR!

     Men du nu tror jag att offerallen är så stor att den gör dig totalt förblindad.

      Och så är man offer för att man säger fakta. 😉 Det är okej om det får dig och må bättre. ❤️‍🩹 Moral of the story: sluta prata om kvinnors kroppar tjock eller smal.

       Det var väldigt lite fakta och väldigt mycket anekdotisk bevisföring i din kommentar.

     ”Aldrig någonsin kommer någon säga till en överviktig person att hörru du kanske ska äta lite mindre?”
     Tillåt mig asgarva! Fått höra det tusen gånger. Och att jag inte kan ha på mig en viss typ av kläder, folk som skrattar, pekar, smygfotar. Har blivit kallad det ena och det andra.

      Tråkigt och höra. Förstår hur det känns! Just med de menade jag att det nog är mer accepterat att säga till underviktiga. Och mer hysch hysch till överviktiga. Det är iaf hur jag upplevt det jämfört med andra i min närhet som varit överviktiga. Oacceptabelt vilket fall som!

       Men det är väl klart att du enbart har hört den sidan när du inte är överviktig? Du är inte med personerna i din närhet hela tiden och kan inte uppleva det andra. Bara för att du inte har hört det så betyder ju det inte att det inte har hänt för andra i din närhet

        Absolut men det är så jag upplever det. Då har främmande människor på jobb skola osv känt att det är okej och säga men kära barn du måste äta upp dig. Jämfört med att ingen kollega nämner till en överviktig kollega att äta mindre. Jag säger inte att det inte existerar men jag upplever det mer accepterat att säga sina åsikter till smala underviktiga personer. Menar inte att överviktiga inte går igenom samma mer att det är mer accepterat att säga öppet till underviktiga. Fel vilket fall som helst som sagt.

         Och jag som överviktigt upplever givetvis att det är mer accepterat att kommentera övervikt bland folk. Tips på bantning som man aldrig bett om, kommentarer om vad man äter, ens hälsa, att man borde träna osv. Men det är ju de kommentarerna som jag råkar ut för, därför tror jag att det är vanligare och mer accepterat. Precis som att du upplever motsatsen.

        Och exemplet har du framför dig. Aldrig hade en övervikt kropp censuerats. Men underviktig kropp görs för att ”det är idealet folk strävar efter”. Nej man får söka hjälp om man blir så påverkad och har problematik med ätstörningar. Sen ska företag hylla alla kroppar och inte enbart ”smala”. Där förstår jag problemet absolut men smala måste också kunna få synas utan att det ska bli liv och censureringar och allt vad det är.

         En tjock kropp kan ju inte ens synas på bild (inte ens reklamsammanhang) innan det ska gapas om ohälsa och osunda ideal. Så tjockisar är inte på något vis fredade.

   Det är inte synd om dig ♥️

   Tjockisar triggar mig

   Problemet är inte att hon är smal eller att det finns smala människor. Problemet är att de skriver att hennes kropp kan vara en ”trend” just nu som är tillbaka. Det är företaget som gör fel här och det är DE som ska sluta kommentera ut sådana saker. Hade det varit bara en tjej med trosor hade inte inlägget varit här.

  Förstår inte vad bilden har med fransar och bryn och göra?

   Man får en gratis spetstrosa på köpet.

    Men så random, köp ögonprodukt, få underkläder🤔

     Ja, ngt så otroligt udda, som en ”cykel på köpet” när du köpte TV, typ. Strategin för att kunna visa denna typ av reklam är lika transparent som sodavatten och lika unken som en sophink.

      Det är en tydlig trend även bland influensers. De är många som senaste månaderna blivit osunt smala, i princip anorektiska. Kvinnor i 35-40 års ålder som gått ner säkert 10 kilo från sin normala kroppsvikt. Kvinnor i den åldern borde ha en sundare och snällare inställning till sin egen kropp.

  Du kritiserar ett företag för att använda en bild på någon så smal att denne kan trigga igång ätstörningar men väljer sedan att själv posta bilden på din blogg 🤦‍♀️

   Det är skillnad på att använda en bild i en reklam, och att använda den för att problematisera en viss typ av bild och budskap.
   Men jag hör vad du säger och tackar för feedbacken.
   Jag har uppdaterat inlägget.

  ”är heroin-chic tillbaka som trend”? Riktigt onödigt och osmakligt att ta med det där.

   Googla ”heroin chic 2022”

   Absolut att bilden inte har så mkt med fransar att göra, men heroin chic? Har många smala vänner som absolut inte är ätstörda, alla smala är inte destruktiva. Är också så trött på kroppstjatet, trött på att kvinnors kroppar aldrig bara kan få vara ifred.

   Men det är ju tillbaka?

    Ja, det är det ingen som motsatt sig. Men personen på bilden tillskrevs ju väldigt snabbt både heorinmissbruk o ätstörningar. Så tolkar jag inlägget, att personen på bilden ÄR heroin chic. Bara för att man är smal är der inte = ätstörd eller promotar heroin chic-trenden.

     Heroin chic betyder inte att man är heroinmissbrukare… it’s a style baby

      Ja… det vet jag. Men om man läser inlägget utan att veta vad allt detta betyder så kan det tolkas så.

       då får man väl läsa på? otroligt svår värld NI vill leva i…

      Fast låter ju otroligt nervärderande att kommentera tjejens kropp på det viset.

       Håller med.

   Detta diskuteras lite överallt just nu så är ingenting som Camilla har hittat på bara. Smalidealet från 90-talet är på väg tillbaks och vi borde vara jäkligt upprörda över det… Vi som växte upp på 90-talet med idoler som Kate Moss vet hur mycket skada det idealet gör. (Obs inget fel på att vara smal, men när vi snackar heroin chic så syftar vi på tjejer som är underviktiga och har en ”look” som en missbrukare.)

    Jag är född 86 så jag vet vad du snackar om, men ser inte skillnad på detta ideal och det som varit med sönderopererade kroppar på sista tiden. Det är väl precis lika destruktivt? Man ska va skitsmal med röv o bröst och what not, precis lika onaturligt som smalidealet.

     Håller med om att båda trenderna är riktigt sjuka, men vad gäller påverkan på unga tjejer så tror jag att det är värre när de försöker svälta sig (eller annat ätstört beteende) än när de tränar och äter för att bygga rumpa och lår. Kroppstrender är STÖRT men ja, jag tror ätstörningar i längden är mer skadliga.

      Tror dock inte att de flesta tjejer äter o tränar för att se ut som Kim K. Men vi kan agree to disagee.

       Det är ju steg 1 innan man ens överväger operation? Du har inte märkt av på sociala medier hur squat challenges och träningsprofiler med vältränad bakdel har exploderat de senaste åren? Det har blivit populärt just för att många vill träna upp sin rumpa och till viss del (beroende på utgångsläget) så kan man det också.

        ..och så vänder det tvärt nu och plattare rumpor är inne. Nästan som ett grymt skämt mot alla trendkänsliga.

         Visst är det grymt?!

        Visst det är inte farligt att göra squats för att få större rumpa, men det är ju heller inte farligt att äta nyttigare för att bli smal. Alltså, steg 1 i båda fallen är ingen fara, men det kommer alltid finnas de som tar det för långt och det blir destruktivt. Tycker själv den här ”knulldocketrenden” (bra beskrivet) är oerhört problematisk och även om inte var och varannan gör BBL så är det helt klart utbrett, liksom andra operationer. Exakt vem som råkar ut för problem går ju aldrig att säga, men tycker absolut inte att vi ska glorifiera kroppstrenden som varit! Kanske är vi idag så vana att se det men om några år tror jag vi kommer häpna över den.

    Jag är så less på att det ska vara en kropp som är inne. Med typ 8-10 års mellanrum så är det en ny kroppstyp som är inne. Typ som att kvinnokroppen är ett klädesplagg som går att anpassa efter vad som är inne. ”Nu är det heroin chick, nä nu är stora bröst inne, nej nu ska brösten vara små och rumporna stora osv osv”.
    För män är det mer ”vältränad kropp är alltid inne, du kan variera skägg och hår efter mode”.

     Eller hur, så sjukt. Och även om det såklart finns män som vill vara jättestora m anabola etc så är ju ändå alltid idealet generellt en lagom vältränad kropp som ser sund ut, inga konstigheter liksom.

     Men skit i att läsa om det bara, ju färre som bryr sig, ju mindre uppmärksamhet kring ämnet, precis som med allting annat.Jag har f.ö själv inte en susning om vilken typ av kropp som ev är ”inne” för tillfället och kunde faktiskt inte bry mig mindre. Fokus ligger på att må bra och ha en kropp som fungerar, gärna 40 år till. Kan f.ö med relativ säkerhet konstatera att kroppen på bilden tyvärr inte kommer hålla särskilt länge, den är gravt undernärd och jag undrar hur i h-vete de kunde komma på att använda detta i en reklam öht. Bedrövligt.

      För egen del skiter jag också i vilken som är inne. Jag är nöjd med kroppen jag har. Men jag förstår dock hur stor negativ inverkan det har på många tjejer och kvinnor. Därav att jag har svårt att skita i konceptet.

       Jo men det förstår jag, är den första att hålla med om att det är för djäkligt att så många unga tjejer påverkas av tex influencers, reklam mm med olika skeva ideal. Det jag syftar på, (eftersom du skriver ”du är less på att det ska vara en kropp som är inne”)är att man inte skall ge dessa uppmärksamhet och bekräftelse, för det är ju vad de söker. Sen försöka uppmana unga tjejer i ens omgivning att göra detsamma (inte bry sig) Vet det inte är en lätt uppgift att försöka få dessa tjejer att lyssna och den kraft det ligger i att vara lättpåverkad när man är ung, men det är ju en början iaf. För att nå förändring måste man ju försöka.

  Två asterisk används när man redan använt ett.. 🙂

   Jag ville vara extra tydlig. 🙂

  För er som inte är aktiva i sociala medier kan jag berätta att ”heroin chic” är trendigt igen. Jag är 35 år och minns hur de lövtunna modellerna i början av 2000-talet förstörde hela min självbild som tonåring. Heroin chic-trenden borde aldrig kommit tillbaka. Den är vidrig. Det handlar inte om naturlig smalhet. Läs på lite.

   Exakt!

   Den trenden är vidrig, håller med, men tycker att den senaste Kardashian-trenden är lika vidrig. Helt onaturligt o så många kvinnor som opererat sig för att kunna se ut som en kn*lldocka.

    Hela grejen med att kvinnokroppen ska ändras efter valfri TREND är… Så jäkla störd.

     Precis.

    … och nu har ju Kardashian också börjat med heroin chick-trenden det är ju delvis därför det har blivit så inne så otroligt snabbt här i USA. Hon var borta 1 månad (eller 2?), tog ut alla implantat, bantade osv och kom tillbaka som en blond, blek och mycket smalare variant. Och hon har bara gått ner i vikt sen det framträdandet.

     När och hur var hon borta menar du?

      Jag tror det var först i våras, när dom spelade in serien på Hulu och sen var det en paus, när hon kom tillbaka var det en different look som gällde … 🙂

  de la upp en bild för 6 timmar sedan med samma modell fast vinklat bakifrån https://www.instagram.com/p/CksXyD0NqP9/

   och liknande bilder från samma fotografering finns i inlägget innan, dessutom en mycket värre bild rakt framifrån https://www.instagram.com/p/Ckq3pO7I_0w/

  Vad använder de för modeller i övrigt? Jag förstår kritiken om de enbart använder väldigt smala modeller, men om de i övrigt använder modeller i olika storlekar blir det väldigt fel att peka ut en enda smal modell som triggande. Det måste vara okej att vara smal också, men numera blir smala tjejer mobbade och utpekade.

  Heroin chic handlade inte enbart om att höftbenen skulle synas, det var ju hela trenden med att se ”sliten” och ovårdad ut, som att du just stigit ut ett heroinrus och piffat dig med lite smetigt läppstift.

   Jag personligen älskar stilen och Kate Moss kommer alltid vara den snyggaste kvinnan för mig men just det utmärglade onormalt smala reagerade ju folk mot redan på den tiden.

    Sedan var väl grejen att hon sa saker som ”nothing tastes as good as thin feels” och åkte fast för kokaininnehav, så det var inte ENBART hennes kroppsform som provocerade.

     Det var t o m skinny, inte thin.

     Ja exakt det var hela livsstilen men levde man inte på kokain och vodka kunde man visa höftbenen och kladda mascara under ögonen.

     Nu är hela bilden blurrad men när jag såg bilden såg hon inte utmärglad ut, men smal.

     Ja precis! Tror den kurviga trenden var en motreaktion på att folk tröttnat på just sådana uttalanden och uppenbarligen ätstörda modeller. Men så svängde det för långt åt andra hållet istället.

   Just lace laboratory är riktigt bra på att använda modeller med varierade kroppstyper. Tycker kritiken här blir lite skev…

  Jag är själv normalviktig enligt BMI, men jag tycker det är konstigt att peka ut en kvinna som ”för smal”, utan att veta det minsta om hennes faktiska hälsotillstånd.
  Tänk om en överviktig person triggar mig då jag tidigare var överviktig, ska hon inte få synas då? Alltså detta är jättekonstigt. Självklart ska smala, som tjocka få synas och finnas till även i reklamkampanjer, givet att ingen pågående ätstörning ligger bakom. Samtidigt kan man fråga sig om man kan vara kraftigt underviktig, eller kraftigt överviktig utan att ha någon form av UNS ätstörning?
  Detta är svåra frågor. Men tycker det är fel att smala kroppsformer ska ”triggervarnas”.
  Snälla börja ta ansvar för er egen psykiska ohälsa. Vill man bli inlindad i bomull för övrigt så kanske man inte bör besöka internet alls. Eller så kan man börja arbeta på sig själv hos psykolog.

   SÅ SÅ SÅ BRA!!!! Är så JÄVLA trött på att folk inte kan ta något som helst ansvar. Alla andra ska anpassa sig istället. Jag är extremt smal. Ingen ätstörning eller liknande. Bara så min kropp ser ut. Ska verkligen börja kommentera plus size kroppar på EXAKT samma sätt som folk kommenterar oss väldigt smala. Kommer ta hus i helvete. Man får verkligen inte säga minsta lilla om en plus size. Men vi smala ska bara få ta skiten folk kastar på oss för ”det är ju så folk vill se ut”. Och kom inte med någon ”Men kolla hur alla influencer ser ut” ”Vilka kroppar är de som syns i sociala medier” bla bla bla. Världens sämsta argument.

    Jag kan verkligen förstå dig. Det kan inte vara lätt alla gånger, och att få sin kropp påpekad av andra hela tiden oavsett om det är idealet nuförtiden. Det är ju knappast ditt problem att det är idealet! Du ser ut som du ser ut och det finns massvis av människor som är smala utan någon ätstörning.
    Jag tror att eftersom tjocka personer har varit så utsatta länge och en minoritet så blir det såhär.
    Dock ingen ursäkt!

   TACK! Ta tag i er egen hälsa! Inte någon annans ansvar!

   Du menar att en överviktig person skulle trigga dig vilja gå upp i vikt igen?

    Om retoriken ska vara densamma. Att vara kraftigt överviktig innebär ofta också någon form av ätstörning så som hetsätning, känslomässigt överätande av någon form.
    JAG skulle absolut inte triggas av det. Jag tycker att det är löjligt rent utsagt att smala personer skulle orsaka någon form av återfall i ätstörningar. Liksom lägg av. Jag har då också haft en ätstörning, ska tilläggas.
    Därför gav jag liknelsen med att en överviktig då lika gärna skulle kunnat trigga mig.

  Varför är alla så himla lättkränkta nuförtiden?

   Jag undrar typ om folk inte alltid varit det, bara att nu märks det mer eftersom folk använder sociala medier för att sprida sina åsikter. Förut var man kanske lättkränkt mer i tysthet..?🤔

   För 20+år sedan så talade ”experter” på diverse svt-debatter om att föräldrar då överbeskyddade sina små barn och effekterna det skulle få på samhället. Kan bara konstatera att de fick rätt. 🤷‍♀️

  Extremt smal eller extremt tjock är olika sidor av samma mynt.

  Dock så är dem ena problematisk medans den andra hyllas som kroppspositiv.

  Hämtar popcorn på en gång.

   Precis, håller helt med. Ibland undrar jag hur många av de överviktiga som hyllas, dansar på IG-konton osv har fått sin vikt på ett sunt sätt? Jättemånga av dom, tror jag – endast min spekulation och baserat på delvis egna och delvis vänners erfarenhet – lider av en osund bild på mat – hetsätning, tröstätning osv – eller bara har en sunkig diet och tränar inte. Det är verkligen ingen bra förebild heller. En del föds ju stora men väldigt få föds och förblir överviktiga så är det ju.

    Instämmer till 100%

  Åh, ännu ett inlägg där vi diskuterar och kritiserar kvinnors kroppar. Fint att se! Det behövs verkligen mer diskussioner och fokus på kroppar! 💚

   Det bästa vore ju om vi kunde få ett inlägg om Margaux kropp! Två flugor i en smäll.

   (Jag är naturligtvis ironisk)

    🙂 lite kul ju.

  I grund och botten ska vi alla få se ut som vi vill utan att dömas eller kritiseras eller påföras sanningar som inte stämmer. Det är det vi kämpar för..

  Jag vet inte om detta inlägg uppfyller ovan.. varför det blir ett fullt orimligt inlägg i debatten om kroppar och att kroppar ska få se ut som dom vill, så länge man inte skadar sig själv. Ni fattar..

  Men bilder/reklam på väldigt överviktiga personer är helt okej? Så trött på denna dubbelmoral🙄

  ”Alla ska få se ut hur man vill och accepteras som den man är”- Ne tydligen inte

   Håller fullständigt med. Absolut, det är jättetrevligt att alla möjliga kroppar i alla möjliga storlekar, former och färger visas. Bra. Men att sätta triggervarning på en bild av en smal person pga osunt måste ju föranleda att triggervarning också bör sättas på personer som är osunt stora också. Hälsoproblem som hälsoproblem. Ja, ätstörningar ökar lavinartat = dags att tänka till. MEN, övervikt ökar lavinartat och är ett samhällsproblem = dags att tänka till. Att endast anse att ena extremiteten är en trigger och inte den andra känns väldigt nedtryckande.

    Håller med!

    Ja men precis, håller helt med.
    Blir skevt när en viss kroppstyp inte alls är okej längre och man måste ”varna” innan man ser bilden.
    Men de med stora kroppar (ex linda-marie) ska endast hyllas.
    Det slår så fel och kommer ge de med naturligt smala kroppar komplex och självhat.

    Som du säger; faktum är att vara extremt underviktig och extremt överviktig inte är hälsosamt

  Jag ser ut såhär, är hälsosam äter mycket mat men går ändå inte upp i vikt. Betyder det att jag är en her*in-chic då eller. Förstår inte problemet. Vi alls ser olika ut

   Om du är väldigt smal till naturen så är ju det hälsosamt och bra. Heroin chic är ju dels att vara väldigt smal men även ofta blek och sminka sig mörkt och även klä sig så att man ser hur otroligt smal man verkligen är. Så ja – om du skulle vilja följa den stilen hade du säkert kunnat det utan att hårdbanta som dom flesta verkar få göra. Men det handlar inte om hur man är född, det handlar om ideal som för de allra flesta inte kommer av sig självt. För så är det ju, få är otroligt smala utan dom flesta av oss är varken jättesmala med utstickande benknotor eller jätteöveviktiga så att vi inte hittar kläder osv. Om man ska passa in i en trend och är ung och lättpåverkad så är det lätt hänt att man känner sig fel och börjar ändra på diet osv. Inte så svårt att förstå om man tänker på det eller hur.

  Tack Camilla för att du tar upp sånt här och påverkar i rätt riktning!!! Så viktig

  Önska att reaktionen var densamma när någon ohälsosamt överviktig gestaltas i reklamsyfte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.