Galen konsumtion eller undehållning?

Det här är ett ämne som titt som tätt önskas i ett inlägg för diskussion, alltså influencers som konsumerar för att skapa innehåll till sina videos, inlägg och/eller bilder.
Jag förstår hur ni menar, och håller absolut med er, samtidigt som jag inte tror att Felicias video leder till att hennes följare också åker till Dollarstore och köper halloween-pynt för 10 000 kr. Det är en smått anmärkningsvärd summa att köpa pynt för, i alla fall till en lägenhet i hennes storlek.
SÅ det jag undrar…
Kan ändamålet helga medlet?
Hon köper pynt för att skapa underhållning, vilket är hennes jobb.
Kan man göra skillnad på det, och på vanlig konsumtion.

Jag tittar en del på amerikanska influencers som Hopescope och Safiya Nygaard och mycket av deras innehåll är underhållning som bygger på konsumtion.

Ta video två. Safiya köper varenda läppglans på Sephora för att blanda dem till ett ultimat läppglans.
Hon har även gjort det med doftljus.
Det är underhållning. Jag har svårt att se att den här videon skulle bidra till att hennes följare blir inspirerade att göra samma sak, dra till Sephora för att köpa ALLA läppglans att själva blanda ihop.
Det är underhållning.
Klandervärd underhållning, om du så vill, men dock underhållning.

Hopescope köper ofta stora partier med returnerade produkter, balklänningar och allt annat hon kan lägga vantarna på för att skapa underhållning av.
Till skillnad från Safiyas läppglans-mix, så skänker ofta Hopescope produkterna till välgörenhet när hon filmat klart sin video.
Det är underhållning.

Så vad tycker ni här? 
Kan ändamålet helga medlet?
Borde vi inspireras mer av de amerikanska influencerna eller borde de få mer kritik och sluta upp med att publicera den här typen av content?
Bör all underhållning som bygger på någon typ av konsumtion försvinna helt?

Jag tycker båda sidor har bra poänger.
vad tycker ni?

HÄR kan ni läsa ett annat inlägg jag skrivit i ämnet, efter att Antonija och Oliver varit på Gekås och handlat allting från ett kvitto de hittade på marken. 

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om man ska vara petnoga så skänker ju Safiya också. Även om det inte är det som är inläggets poäng. Rätt ska vara rätt, öndå

  Jag tänker att det är själva attityden till konsumtion som är problemet. Nej en vanlig Svensson lär inte dra och köpa på sig sådär orimliga mängder på en gång, men det signalerar ju fortfarande att det är okej att köpa mycket. Om ni förstår vart jag vill komma. Det är själva attityden generellt i hela samhället som behöver ändras, och den här typen av videos bidrar inte till det.

   Exakt!
   Det är ju väldigt få, om ens någon, som drar och gör samma sak. Men många av följarna får ju ändå suget efter att konsumera. Även fast de inte köper varenda läppglans på sephora så kanske de ”bara” köper 2-3. När de redan har 15 andra halvanvända i byrålådan.

   Håller med, det är tondövt att konsumera för konsumtionens skull, speciellt mängder med skitgrejor i plast som Dollarstore importerat från Kina.

    Tycker alltid Felicia handlar massa billigt ”skit”. I hennes vloggar från London är hon inne på Primark typ tre gånger per dag. Sen ska det gråtas ut om folk har en synpunkt på detta.

  Nej jag håller med, det är inte direkt uppmaning till att konsumera som är fokus utan mer underhållning för att det ska vara roligt. Det som däremot kanske hetsar till att köpa är det större och större fokuset på att visa upp dyra inköp i form av väskor, märkeskläder och annat, typ nya telefoner osv. Jag jobbar på en skola som vikarie och märker att ”TikTok-generationens” barn har märkeskläder. Tänker att det främst kommer från sociala medier.

   Tillägg: det är såklart föräldrarna som köper kläderna, men jag tror ändå hetsen påverkar

    är det möjligtvis en socioekonomisk grej?

     Utan att ha fått en förklaring på vad du syftar på, och utan något annat än egna antaganden och slutsatser att backa upp d ett med, vill jag spontant svara: Ja, troligen.

     Men vill du utveckla vad exakt du menar är en socioekonomisk grej?

      Att i vissa områden är märkeskläder viktigare än andra för att visa status. Observera att detta kan vara områden med både höginkomst (generellt högre inkomst nivå, mindre problematik) men också i områden med längre inkomster där tydliga statussymboler som ex. en dyr guccijacka får ännu större gemnomslag och en annan betydelse (pga ännu mer svåruppnått för omgivningen).

      Tillägger dock att även på min tid hade vi märkeskläder i skolanm född slutet av 80-talet.

   Jag vette sjutton. Märkeskläder var inne redan på min tid, och det var långt före TikTok och liknande.

  tycker nog det är värre i så fall med tex biancas åmande över varenda produkt hon gör reklam för, den är ”maaagisk” och ”omg fantastisk” och ”ni måååste köpa den älsklingar”. det om något uppmuntrar nog tusentals små minderåringar till fullständigt onödig konsumtion med föräldrars pengar.

  Usch nej tack.

  Älskar Safiya!

  Lite OT men Jag kan inte längre kommentera från min iPhone och safari. Recaptcha står bara och snurrar och connectar aldrig. Har provat stänga ner webbläsaren helt och öppna upp nytt igen men inget hjälper. Går utan problem från brave men jag ogillar verkligen den webbläsaren.

  Vad kan vara problemet? Något jag lätt kan fixa så att jag kan kommentera bloggen här via safari igen?!

   Har du testat att starta om din telefon? Brukar lösa det mesta

    Ja, det hjälpte inte. Spelar ingen roll om det är via WiFi eller mobilt heller.

     Har du rensat Safari?

  Det säger mycket om samtiden att folk tycker att sånt här är underhållning.

   Fast alla tycker ju verkligen inte det. Jag tycker det är helt meningslöst, och det är jag inte ensam om att tycka.

    Håller med, helt meningslöst. Skulle aldrig ödsla min tid på den typen av ”content”….

   Tycker snarare att det här var något man tyckte var kul för 5-10 år sedan på youtube. Nu är det bara äckligt med hauls. Tror Felicia har grova problem med konsumtion, verkar vara lite samma bakgrund som Magdalena Grääs.

  Universum shoppar galet mkt skönhet för att testa även fast hon sedan gör reklam för sina favoriter. Nyss hetsade hon sin dotter att köpa hörlurar för över 4000 och tyckte det var helt rimligt.

   Tror att det beror på att hon växte upp och var väldig fattig och nu har hon en man som kan betala för shoppingen. Tror hon kompenserar nån slags mindrevärdskomplex och åldersnoja.

    Tror inte mannen betalar.

    Hennes liv går ut på att köpa dom dyraste sakerna. Att hetsa/övertala/tjata på dottern att göra av med så mycket pengar på ett par hörlurar, är så inte smart mamma.

    Många har väl haft ”fattig” uppväxt, men inte blir man helt manisk på att strö pengar omkring sig för det? Snarare att man vill ha trygghet med pengar bakom ryggen.

    Hon var inte fattigare än nån annan i Jordbro. De flesta familjer tillhörde samma arbetarklass så det kortet går inte att dra upp. Det handlar nog mera om ett habegär och överkonsumtion bara för att. Att sen ursäkta sig med att man skänker bort det man inte använder fungerar inte heller, konsumtionen är gjord.

   Varför skulle det vara orimligt?! Är det något hon använder dagligen, vad är problemet. Vilken nyhet att folk lägger pengar på olika saker och har olika mycket pengar. Osar avundsjuka.

    Varför skulle jag vara avundsjuk på att någon bränner sina pengar på totalt onödig konsumtion. När hon dessutom ”aldrig” sminkar sig och har tatuerat smink.

    Kan vi inte sluta med ”avundsjukekortet”? Det är så himla töntigt.

  Jaha, sen när högtiden är över och allt pynt känns tråkigt då slängs det. Folk lägger fokuset på huruvida det är underhållande eller inte när fokuset borde ligga på att naturens resurser för året redan tog slut i juli. Jorden behöver inte mer skräp när vi inte ens kan ta hand om det vi har nu.

  Att diskutera huruvida överkonsumtion är underhållning känns vidrigt. Nio miljoner människor dör varje år av svält. En plågsam död kan tilläggas. Närmare 900 miljoner lider av undernäring och är konstant hungriga vilket gör att de alltid har ont och känner av orkeslöshet. Istället för att ge pengar till unhcr eller andra hjälporganisationer slänger vi pengar på skit eller underhålls av människor som slänger pengar på skit som i slutändan bara blir till sopberg. ???

   Taaaack! Din kommentar är kvällens bästa. Jag tycker också det här är en icke-fråga för det är helt vedervärdigt vidrigt! Såklart man ska få handla till sig själv och känna att man har ett gott liv. Det handlar inte om att skämmas för att man lever bra, men jag tycker det finns en gräns mellan ”leva bra” och den här galna ”överkonsumtionen” som vi diskuterar.

  Influensers som reser/flyger brukar få rätt mycket ”skit”. Jag tycker att det är ganska samma sak. Det är en attitydförändring som behövs i båda fallen, oavsett om man uppmanar följarna att göra samma sak eller inte.

  Som när Margaux köpte en massa skräpjuldekorationer på Brisak för något år sedan. Som en kul grej.

  Är det någon som vet om Felicia har pratat något mer om hennes överviktsoperation? Typ en uppdatering eller så

   Vad är det du vill att hon ska uppdatera? Hennes vikt? Hon har själv sagt att hon aldrig kommer prata siffror. Däremot pratar hon ofta om hur kroppen förändrats och kläder och hur storlekar ser ut i olika butiker etc 🙂

  Världen liknar alltmer en idiotrepublik. Förstår inte att vuxna människor tittar på det eller att vuxna inte bättre reglerar sina barns skärmtid. Alla läppglans på Sephora? Why?

  Ot men Henko är ny dömd för förtal.

   Vem är det och varför blev han det?

   Beviset på att vi har fb-folk här? Annars uppenbart när ngt om valet, SD-skandal eller covid diskuterats här.

   Du, han är väl ändå inte en SoMe-profil?
   Vi brukar väl inte köra OT om politiska kommentatorer här?

    Henko har medverkat på den här sidan flera gånger.

    Henko har haft en podcast med SoMe plattform, han har även medverkat i inlägg här på bloggbevakning och kommenterat bland andra.

   Kompisen blev väl det tidigare i år. Och ändå är andra klandervärda och hxxxor när de begår brott.

   Finns värre personer att gnälla över. Eller hur? Eller beror det på att Henko avslöjat något om någon högerextrem idol du har?

    Är Cissi Wallin högerextrem?

    Ja det är väl exakt det det är. Han har kallat en person (utan att nämna den vid namn) för mördare. Den personen är dömd för dråp och har även under en längre tid stalkat och hotat bland annat Henko och blev även dömd till fängelse för det alldeles nyligen.

  Vänta bara till Felicia ska pynta inför jul..

   Exakt, blir väl tredje gången hon shoppar på Brisak om hon shoppar där i år också??

    Hon gnällde förra året att butiken där hon brukade crazy-shoppa inte finns mer. Men hon hittar säkert nån ny.

   Tänkte exakt samma sak.. ?

   Ja är det nån som bidrar till konsumtionen så är det hon.
   Hennes storhandlings videos var sån ångest..

  Älskar Safiya!! Har sett alla hennes videor, så fin och genuin på alla vis! ❤️

  Bara kollat översta videon ännu, och visst är det konsumtionshets. Sedan undrar jag varför man vill pynta med så konstiga saker. Ska man nu köpa ett skelett från dollarstore så ”måste” man måla om och fixa med det en hel del för att det ska se normalt ut. Eller är det leksaksbutik man är ute efter som resultat? Det mesta kan man skapa själv och få ett så mycket bättre resultat av också. Christine McConnell är min go to för idéer på youtube och patreon ?.

  Felicia konsumerar helt galet, inte bara gällande pynt inför högtider. Har ni sett hennes lägenhet? Hon har så mycket saker så det inte får plats utan ligger överallt.
  Hon uppmanar till konsumtion genom alla oändliga samarbeten och genom att visa hur hon själv konsumerar. Den gnälligaste influensern vi har.

  Kanske ska tilläggas också att Felicia säger i videon att allt hon köper sparas och återanvänds, speciellt som hon och hennes syster har en dröm om att starta ett företag inom partyplanning så de har börjat redan nu med att stocka upp med prylar och dekorationer inför det. Och så de själva kan använda, låna ut till vänner och familj osv. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.