Inlägg om VM i Qatar

Då Sverige inte gick vidare till det fotbolls-VM som just nu pågår i Qatar, så lägger Viktor och Maja Nilsson Lindelöf sin tid på att åka till Gambia tillsammans med Unicef.
Om ni vill veta lite om hur det gick till när Qatar ”vann” kampen att stå värd för detta VM så rekommenderar jag dokumentären ”Sanningen om Fifa: Fotboll, pengar och korruption” på Netflix.
Så smutsigt alltsammans.

Tittar ni som är sportintresserade på fotbollssändningarna från Qatar eller bojkottar ni alltsammans?

Förresten…
Vad tycker ni om att en av världens absolut största fotbollsspelare Lionel Messi  skrivit på ett samarbetsavtal med Saudiarabiens turistnäring?
Det är ju inte som att han behöver mer pengar, och ändå vill han marknadsföra en diktatur med en mer än horribel syn på mänskliga rättigheter.
Så här skrev The Guardians krönikör Karim Zidan:

Lionel Messi tjänade 122 miljoner dollar (1,3 miljarder kronor) förra året. Han kände ändå att han var tvungen att ta emot Saudiarabiens pengar.
[…]

”Mindre än ett år efter att han skrivit på för Paris Saint-Germain – ett av Qatars främsta sportswashingprojekt – är han nu också ansiktet utåt för en annan förtryckarstat i Mellanöstern. Han har snabbt blivit omslagspojke för sportswashing”.

Men visst, kan Messi stötta den här typen av diktatur så är det kanske inte så konstigt att influencers som Jon och Janni Olsson Delér inte såg några som helst problem med att ta emot pengar för att få Saudiarabien att framstå som ett toppenresmål!

 

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bryr mig inte alls om Fotbolls-VM och inte särskilt mycket om mänskliga rättigheter i Qatar.
  Är noll upprörd över Lionel Messis avtal med Saudiarabien.
  Det är nog inte så sunt att bli arg över precis allt som händer i världen. Jag sparar de känslorna och den energin till det som händer i min närhet.
  Inlägg i tidningen eller i sociala medier som fiskar efter min upprördhet gör mig än mer motvillig att nappa.

   Man behöver ju inte bli arg så att det går åt massa energi. Man kan ju bry sig ändå, eller tycka att det är bra att debatten lyfts. Du får det att låta som att alla som bryr sig lägger massa tid och energi på det här.

    Pyytelite energi som läggs åt 100 upprörande saker på instagram varje dag så blir det till slut många bäckar små!

     Är du möjligen högkänslig?

      Omg ditt nick!!!!!! Så bra!

     Precis. Så mycket elände som händer. Men nu vi fått blogat. Tips för halka keramikplattar som halkskydd. Jättenöjd. Köpte på kronans apotek. 😊 160:-

      Menar plogat 😂

  Ska inte Morgan Freeman också canclas???

   Vad har hänt?

    han höll bland annat ett tal vid invigningen av vm om alla människors rätt till frihet. i qatar.

     Oh the irony…

     Är inte det bra då?

      Han borde inte alls ha deltagit i invigningen. Ska man ta ställning kan man väl göra det på riktigt?! Inte delta och sen låtsas bry sig. Detsamma gäller varenda land som skickar dit sitt landslag för att tävla om du frågar mig. Skickar man dit ett lag så har man tagit ställning.

   Det var mycket märkligt med hans deltagande under invigningen, eftersom han var emot det hela när värd landet valdes och tog ställning. ”Framträdandet” på invigningen var även det högst…märkligt är ett för svagt ord… Alltid gillat Freeman, men här undrar man lite om omdömet sviktat med åldern.

    Beckham då, den girige lille 👿!
    Är ansiktet utåt för VM i Qatar, till den lilla nätta summan av 1,2 miljarder.

     För att citera Olle Ljungström: ”Han e överallt 🎶” (dök tex.upp på drottning Elizabeths lit de parade för att sen gå på modeveckan, el om det var tvärtom..)

      Inget av sakerna är ju märkligt dock.

  Förstår inte hur all media kan låtsas fördöma Qatar men samtidigt väljer vi att köpa in samtliga rättigheter för att visa vm. Skit i att köpa in och sända det och ägna veckan åt att rapportera om brotten som begås mot mänskliga rättigheter där i stället. Ta ställning och låt inte alltid pengarna gå först!

   Eller hur!!

   Jag kan inte hjälpa att få dålig smak i munnen (säger man så?) när jag ser dessa superrika snygga vita kändisar åka ner till Afrika och gå runt och fotas med lokalbefolkning… Jag vet logiskt att de gör det för en god sak, men det känns så inhumant på något vis? Att de ska gå runt där som några slags Jesus-figurer och ”bless the children with their presence”.

   Det enda man egentligen vill se är beloppet på donationen de ger till byn/skolan, men de kanske till och med får betalt för att åka ner och va ambassadörer? I så fall är det osmakligt på riktigt.. Men det är något med just blonda vita miljonärer på besök i Afrika som känns fel. De får åka hem sen, och må lite bättre för de gjort något gott. De har ingen aning om hur de har det där. Det hade känts typ mer naturligt om det var en människa som var adopterad från landet som var där, jag vet inte.. någon mer som ”stör sig” på sånt här?

    Kommer ihåg Bella och hennes miljardär när de begavs sig och de reste till ett afrikanskt land och gjorde, ja vad då egentligen?! Någon stiftelse som inte blev av?!?

     Och sen la Bella ner allt engagemang helt. Så mycket brydde hon sig om välgörenhet. 😂

    Japp. Det kallas för white saviorism.

  Gillar fotboll och är hemma med covid hela veckan, så visst står matcherna på. Men hypen är ju absolut mindre än vid ett vanligt mästerskap. På ett vis förståeligt att fotbollen blir sekundär när vm förläggs i den här typen av land, samtidigt som jag heller inte orkar läsa fler ställningstaganden av duktiga människor som minsann bojkottar.

   Tror också att det är lagt i November har en stor betydelse? Vet massa med folk som aldrig kollar fotboll, men alltid kollar VM/Em för att det är en folkfest, man träffas på barer och har det najs. Nu är det November, kallt och regnigt. Ingen vill gå ut.
   Sen om Swe hade varit med hade det kanske varit annorlunda för mig. Jag är trött på att vi klagar på Qatar, ja de suger och det är en diktatur – men fixa Fifa istället som uppenbarligen tog emot alla mutor och pengar.

    Håller med dig. Att bekämpa en auktoritär regim med att bojkotta ett idrottsevenemang hjälper inte folket i landet. Nej problemet är det genomkorrupta FIFA och dess stolpskott till ledare Infantino.

     Men bojkotten av VM är väl i huvudsak riktat mot just FIFA? Alltså det beror ju på att Qatar, men tror inte det är med åtanke att man tror att man ska lyckas bekämpa eller ens förändra Qatar. Utan det är för att visa missnöje mot FIFA och hur de agerat/agerar och att de gav VM till Qatar överhuvudataget. Och där tycker jag bojkott och påtryckan faktiskt är en viktig grej som skulle kunna påverka framtida beslut. Är inte som att det är svårt att låta bli att kolla liksom, hur svag är man om man inte ens kan bemöda sig låta bli att kolla på några fotbollsmatcher? Väldigt låg ribba.

     Det är ju inte enbart folket i Qatar det handlar om, särskilt inte om vi tänker på alla de människor som fått sätta livet till för att detta förbannade evenemang skulle bli till. Dessutom har Qatar överhuvudtaget ingen fotbollskultur, för dem är det bara ett PR-trick. Skulden ska såklart ligga på FIFA som förmodligen är en av världens mest korrupta organisationer, finns flera väldigt intressanta dokumentärer kring det, t.ex. Templet i öknen på Spotify Dok. Jag fattar, många människor älskar fotboll men det vore önskvärt om folk samtidigt kunde tänka och känna, inte alltid sätta sig själv och sina ”behov” i första rummet.

     Såg ni Fantinis monolog? Knäppaste jag sett/hört på länge. Drog paralleller med sin egen ungdomsperiod och att han var rödhårig och blev mobbad, med att folk kritiserar val av värdland..

    Måste man välja – tycker det går alldeles utmärkt att diskutera både Qatar och FIFA. Massor av gästarbetare har under tio års tid slavat och dött för att bygga ett gäng fotbollsarenor som när VM är över kommer vara fullständigt onödiga. För att ta ställning mot det orimliga FIFA nu håller på med som är fullständigt köpta så borde inga lag delta vid nästa arrangemang de gör. Man kan bara föreställa sig hur mkt pengar de styrande inom FIFA har på sina bankkonton i några obskyra skatteparadis.

   Krya på dig!🌸

  peg parnevik med flera är med i oddsets reklam för fotbolls-vm också.

   Inte så konstigt. Mer uppmärksamhetsk*ta persner än Parneviks får man leta efter.

    Förutom Margaux då men det är en annan diskussion 🙃

    Eller Wahlgren…..

     Wahlgrens är definitivt 1:a! ☝🏼

  VM i padel avgjordes nyss. I Dubai.

   Min fördom säger att samma människor som älskar padel, älskar Dubai.

    Haha det tror jag med! 100%!

    🤣💯

    Ha,ha, bästa kommentaren! Det är nog dessutom sant. Mvh en som inte orkar höra en stavelse till om padel.

    Klockrent!!! 😂

  Jävla smutsregim som inte bryr sig om enkla mänskliga rättigheter. Inte undra på att de är bra vänner med Islamic shit Republic!

  Självklart bojkott. Känns osmakligt att titta.

   Brukar du annars kolla på VM/EM, är det skillnad och sverige är med eller inte?

    Älskar fotboll och kollar oavsett om Sverige spelar eller ej.

     Samma, kollar inte på fotboll för det mesta för jag orkar inte följa något under en längre tid, kommer en match på TV kan det få stå på och jag går gärna på match. Men kollar alltid VM och EM oavsett om Sverige är med eller ej. Inte i år dock, kommer inte se en enda match.

     +1 Kommer kolla massor av matcher, älskar mästerskaps fotboll. Dock är ju inte känslan riktigt densamma, dels vinter & i ett ”kulissland” och inget Sverige.

  Bojkottar det. Ännu mer korruption var det ju att Ryssland fick fotbolls-VM 2018. Jag vågar inte ens tänka på vad Putin måste ha gjort för att få det.

  Bortsett från all skit med att det spelas i Qatar känner jag bara ingen feeling nu på vintern. Tittar inte direkt iofs men man man är ju lite med i stämningen annars.

   Så ni can cancela?

    Värdelösa artister.

   Robbie Williams verkar vara en riktigt dickhead. 🥖

  Det enda sättet att kanske få till en förändring är att dessa gamla, megarika, korrumperade gubbar som styr alla idrottsorganisationer och länder för den delen, dör. Man får hoppas på att dom yngre generationerna är bättre, och vill bättre. Men jag vet inte, balanserar hela tiden mellan hoppet och total uppgivenhet där jag slutar att bry mig då det finns så oändligt mycket skit som borde rensas upp här i världen.
  Det verkar förresten som att det är helt lugnt att semestra i Saudi. Inga beslöjade kvinnor alls i Messis reklam. Kanske få dom inte lämna hemmet så det skulle väl förklara saken, men då slipper man ju som turist att se den skiten också, så att man kan ha en trevlig semester.

   Tyvärr är återväxten tryggad. De korrupta gubbarna ersätts av yngre förmågor som skiter i andra människor och i planeten. Men inget varar för evigt. Civilisationer kommer och går. En del går under andra störtas. Det inger hopp.

   Känns som om det kryllar nu av gamla galna gubbar som styr i världen. Bort med dem!!

    Men eller hur! Fyttirackarn alltså, dessa gubbvälden inom organisationer, företag, regeringar mm. Det är fasen inte klokt, att vi har det såhär fortfarande, år 2022. Spyr på äcklen som kliar varandras ryggar, som i regel inte bara har tvivelaktiga ekonomiska affärer på sitt samvete, är maktgalna osv, utan även oftast utan undantag, har taskig kvinnosyn och katastrofal människosyn generellt. Hur kan de få hållas? Ja, bort med dem!

  Jag älskar fotboll och brukar följa mästerskapen nitisk även om Sverige inte är med. Men i år nej. Inte sett en minut och kommer inte se. Är inte ett dugg intresserad. Allt det smutsiga runt omkring detta har fått mig totalt ointresserad och tappa all glädje jag brukar få ut av sporten och mästerskapen. Det ör helt utan hjärta och passion vilket gör att lust och glädje försvinner. Handlar bara om pengar och marknadsföring till vilket pris som helst.

   Din sista mening gäller för exakt alla större mästerskap.

    Mjae, inte ”till vilket pris som helst” normalt. Typ inte till priset av 6000+ människorliv exempelvis. Absolut att det i mångt och mycket handlar om pengar och marknadsföring och maximera detta så gott det går, men inte till vilket pris som helst.

  Självklart en bojkott! ⚽️

   Kanske i Ryssland o motsvarande diktaturstater?

  Jag brukar alltid se fotbolls-vm men hoppar det i år. Det känns alldeles för fel att på nåt sätt ”stötta” beslutet att förlägga tävlingen i Qatar, även om det bara är med att titta på matcher. Så nej jag struntar i fotbollen.

  Beckham är ännu värre.

  Med tanke på hur det står i matchen så är han väl köpt också.

  Hela Sverige: vi måste fördöma VM i Qatar, flyger glatt Qatar Airways ut på semester 🤦🏾‍♀️

   Det där är bara ett sätt att försöka avskriva all kritik. De allra flesta som tar ställning har inte flugit med Qatar Airways, har inte semestrat i Qatar eller Saudi osv.

   Håller med. Många flyger med Qatar. Billiga priser lockar många.

  TÄNK om 5000-ish människor dött här i Sverige i samband med att t ex öresundsbron byggs. Eller någon annan större pjäs.

  OTROLIGT att det är rimligt att vaska 5000 liv för att vuxna män skall jaga en rund leksak.

  För det är helt krasst vadsomhelst sker/skett
  (Pengar, politik är inblandat ja jag vet)

   ”Vadsomhelst” skulle nog varit ”vad som”

  Jag är jätte fotbollsintresserad, håller på ett lag i allsvenskan och har inte missat en enda match hemma eller borta på över 10år. Kollar nästan alltid Sveriges landskamper men skulle inte se en minut av VM och skulle inte gjort om Sverige spelade heller. Alla som beblandar sig med det är fucking smuts.

  Jag älskar fotboll men nu bojkottar jag eftersom det är i Qatar.

  OT – men Paow är tillbaka i sitt flickrum, och lade upp en filmsnutt nedifrån och upp i underkläder som reklam för hennes OF – vem tror ni det är det som filmar??

   Pappa ??!

   Tänkte också på det. Så sjukt. Och vem spelar in porr i samma hus som ens familj befinner sig i?

   Tänkte oxå på det men såg sen på en bild att hon har stativ eller vad det heter

    Men det var ju en skakig filmning?

  Jag kollar ALDRIG på sport. Dock idrottar jag mkt själv. Men just fotbolls VM ser jag alltid på och tycker är riktigt kul. När Sverige spelar får jag gåshud. Detta VM bojkottar jag utan tvekan. Kommer inte se en enda match!

  Varför är inte booken, bjuden på bröllop ??! Hmmm… anar vi ugglor i mossen ??

  Jag älskar fotboll och brukar kolla varenda landslagsmatch i mästerskap, även de matcher Sverige inte spelar haha. Men i år blir det givetvis bojkott, jag hade inte kollat även om Sverige var med. Att ta ställning är viktigare än mina personliga intressen.

  Tkr bara det är så otroligt dubbelmoraliskt att klaga över Qatars diktatur nu när man inte kom med i VM! Varför bojkottades inte detta VM av alla medverkande länder redan när dom fick det???Lägg av …MONEY TALKS! Världen har sagt sitt!!

   Men alltså, har du sovit under en sten? Kritiken har vart stark kring detta sen 2015 och bara vuxit sig högre ju närmre vi har kommit. Det är klart det pratats/pratas allra mest om det just nu i och med att det händer just nu. Svårt att hålla sådanhär konstant stor uppmärksamhet på det i 7 år liksom, men det har alltid riktats hård kritik mot det sen beslutet blev offentligt och än mer sen mutorna kom fram. Prat om bojkott var på tapeten innan kvalmatcherna ens hade skett.

  Det är hemskt att VM ens hamnade i Qatar men jag tycker samtidigt att det är lite lustigt för att all denna mediafixering vid mänskliga rättigheter och hur de bryts där aldrig hade fått den plattformen i svensk media om inte VM hade anordnats i just Qatar. Hade aftonbladet gjort dubbelsiffriga artiklar och reportage och uppmärksammat det annars? Om något anordnas i USA ska media prata om alla deras krigsbrott över världen?

   Att du inte förstår skillnaden säger nog mer om dig än något annat.

    Kunde du ens peka ut på kartan vart Qatar ligger innan media började skriva om fotbolls-VM? Du brinner för dessa frågor nu när det är trendigt men när VM är slut om tre veckor och strålkastarna släckta så kommer media sluta skriva om Qatar, mänskliga rättigheter där kommer vara lika dåliga som de var innan och du tillsammans med resten av alla woke människor kommer gå vidare till att irritera er på nästa trendiga grej.

     Men alltså det handlar ju inte enbart om Qatar, det handlar ju om FIFA också. Liksom FIFA och VM är något som intresserar otroligt många människor över hela världen. Därav var det ett event och en organisation som redan hade mycket uppmärksamhet på sig vilket gjorde att Qatar fick mycket uppmärksamhet på sig i samband med detta. Poängen kring all kritik är ju inte enbart ”Qatar är skit”, utan ”Qatar är skit – FIFA har sålt ut sig totalt genom att ge dem VM”.

     Om det inte var för VM, hade det skrivits om hur Qatar är och agerar på detta vis? Nej, förmodligen inte. Oftast görs ju inte så, finns många stater som beter sig vidrigt på liknande sätt. Men om man stannar där har man ju missat poäng kring varför det tas upp, kritiken är i huvudsak mot FIFA och VM som är det gemensamma intresse man samlas kring. Qatar tas upp för att visa hur sjukt det FIFA gjort är snarare. Tror ingen tror att denna kritik som involverar Qatar ska få Qatar att ändra på sig, det handlar om att få FIFA att ändra på sig.

     Om jag kunde peka ut på kartan var Qatar ligger? Haha vilka sjuka fördomar du har om dina medmänniskor. Du verkar verkligen ha fått för dig att alla som bryr sig om någonting tillhör någon väldigt liten woke_instagram grupp.
     Klart som fan det är i fokus nu när eventet som först tusentals arbetare faktiskt pågår just nu. Öppna dina vyer lite är mitt tips.

  The Gambia? Heter det The Gambia verkligen, det är nåt jag missat i så fall att det är nåt särskilt med just Gambia? Eller säger man The Finland också?
  Fotbollen måste verkligen vara en av de smutsigaste sporterna i världen, så mycket pengar, mutor och maktmissbruk i FIFA. Hur f-n tänker man när man lägger ett stort mästerskap i ett sånt där land? Representerar det någon slags sportsliga värderingar? Tänker ofta på vad långt mänskligheten hade kunnat komma om fler kunde stå upp för moraliska värderingar istället för att ursäkta maktmissbruk, korruption, brott mot mänskliga rättigheter, klimatförstöring etc för att suget efter pengar överskuggar allt. Helt övertygad om att jorden blir en bättre plats när människor inte längre finns, förutom att vi då antagligen har ödelagt allt till den grad att inget levande längre kan existera.

   Ja det heter The Gambia, Finland heter bara Finland.

   Portugiserna kallade landet efter floden ”The Gambia”. På engelska har floder ett ”the” framför namnet, så då blev the The Gambia när britterna ”tog över”.

    Naej, kanske var så förut. Men nu är det officiella namnet Republic of the Gambia, vilket oftast förkotas till det the Gambia. Så det är det riktiga, officiella namnet som användes i formella sammanhang. Sen säger man fortfarande bara Gambia i många mer vardagliga sammanhang, både i och utanför landet. Men officiellt är det the Gambia.

  Eh, lite hyckleri tycker jag (citatet är från regeringens hemsida)
  ”Saudiarabien är sedan en lång tid tillbaka Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern. Svenskt näringsliv är välrepresenterat på den saudiska marknaden. Förutom tillverkning och konsumenthandel har svenska företag deltagit i omfattande infrastrukturprojekt i landet”.

  Med de sagt så tycker jag både Qatar och Saudiarabien är rövhålsländer som inte är förenliga med västerländska värderingar (host*islam*host*).

   Precis som vår så kallade regering. En blåbrun sörja.

  Ne jag tycker inte det är rätt att ett land som kränker de mänskliga rättigheterna ska få stå i centrum.
  Kvinnor har noll och inget värde i det landet men fan röster höjs för att man inte får dricka öl, då kan man protestera 🤦‍♀️
  Eller fjanteriet att man inte får ha armband med regnbågsflaggan, ska de kolla vilka spelare som är icke heterosexuell o utesluta dem också?
  Kan vi bara sluta promota länder som har skev syn på mänskligheten.

  Tourism gör att länder ändrar sig. Hade det inte varit så många turister som det är i Dubai hade UAE aldrig ändrats sig. Samma sak med Saudi. Ju mer saudi öppnar up och turister reser dit desto mer ser vi hur landet ändras för det bättre.

  Och såklart kommer det komma massa kommentarer om vilket hemskt land både UAE och Saudi är från folk som aldrig varit där, eller aldrig sett hur mycket det faktiskt har ändrats.

   Problemet är dock, gällande Saudiarabien och UAE exempelvis, att det som mestadels förändras gäller för turister och eliten (rika och/eller högt uppsatta), inte för vanliga medborgare. Det gäller andra regler, friheter och möjligheter.

   När du pratar om:
   ”Och såklart kommer det komma massa kommentarer om vilket hemskt land både UAE och Saudi är från folk som aldrig varit där, eller aldrig sett hur mycket det faktiskt har ändrats.”

   Om du pratar i erfarenhet av att du vart där som turist eller känner någon därifrån (som förmodligen då tillhör de rikaste), så pratar du utrifrån en helt annan verklighet än den vanliga medborgare lever i. Du kan inte bedöma hur mycket ett land förändrats eller utvecklats baserat på det.

    Fast jag har bott i mellan östern de senaste 12 åren. Jag har sett det förändrats. Jag känner lokala människor (rika och fattiga) och jag känner expats (rika och fattiga) och som du nämner arbetare. Jag vet att det är skillnad på människor och människor. Men dom har länderna hade inte gått åt det här hållet om det inte var för turismen. Jag antar du inte har någon aning om vad som händer här? De nya lagarna som trätt i kraft de senaste åren? Det går framåt. Men vad är det folk vill? Att allt ska ändras över natten? Nej det går inte. Men allting håller på att ändras och jag är fan glad för det. Man kan inte förvänta sig att allt ska vara som man själv vill, när man själv vill i en annan kultur. JA, det har varit dåligt, men fan vad det har ändrats.

  Tittar inte eftersom det är i ett skitland. ❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍

  Dessvärre tror jag att betydligt färre svenskar bojkottat om Sverige hade spelat.

  Bojkottar inte men tycker fotboll är så fruktansvärt tråkigt att jag inte ens skulle titta på det om jag fick betalt.

  Vad kan man förvänta sig av en simpel fotbollsspelare? Noll koll på omvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.