Glad första advent!

Och glad första advent till DIG, Sara Bäckmo, och tack för påminnelsen! ?

När jag skulle ut och hämta julsaker igår höll jag på att bli levande begravd i vårt hönshus som nu extraknäcker som förråd.
Med en ambitionsnivå i klass med flaggstången hade jag numrerat alla kartonger i ordningen de ska användas, men hade de staplats i den ordningen? Icke!
Nummer 1 var längst ner, längst in och i min kamp att få ut dem fick jag både utomhustomtar och ett lysande älghuvud i plast i skallen.
Jag hade liksom tröttnat innan jag ens hade börjat, men skam den som ger sig.

Det står nu adventsljusstakar i kaoset! 
Vuxenpoäng – kaching! ?

 

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har svårt se att det någonsin ska behöva se ut så här, men ok hate me, är pedant..
  Såg någon mamma i i usa lägga upp något liknande (fast värre) som en kul motvikt, och skyllde på sina fyra barn. Som då behövde leva i en sanitär olägenhet typ.. Blir stressad av oreda, tror det påverkar andra fronter mer än man tror.

   Håller med dig. Hur lyckas man ens?

    ”Kom ihåg: Att välstylade hem på Instagram inte betyder att människorna där är lyckligare. ”

    Jag tror att man blir lyckligare av att ha det fint. För mig är det i alla fall så. Jag skulle bli djupt stressad och olycklig av att ha det sådär.

     Även ifall det innebar att du hade alla du älskar i köket, massa god mad du stått och lagat och ett vinglas i handen?

     Varför beter ni er som att det inte ser ut såhär efter t.ex. man lagat julmaten? Tror knappast hon lever såhär hela tiden. Folk som är besatta av perfekta hem är ofta extremt tråkiga och ängsliga i min erfarenhet.

   Det behöver ju inte betyda att det ser ut sådär hela tiden, lika lite som de perfekta hemmen alltid är perfekta. Bäckmos kanske åt en sen middag igår och valde att tillbringa tiden tillsammans efteråt istället för att diska, och hellre gör det nu på morgonen?

    Har nog aldrig hamnat på den där nivån, även om allt inte är perfekt.
    Bryr mig inte om lite grejer/disk framme t.ex. men noga med ytor/rent. Att se kladd och matavfall på bänken där, brr. Blå trasan ser snuskig ut osv.

     Sant så sett. Men det behöver ju inte se ut som en pundarkvart för det…

     Vill du ha en medalj eller?

      Skrev ju att jag är pedant.. och sånt här stök får mig även tvivla på mathygien mm.

       Hos mig kan det se ännu värre ut ibland, speciellt när jag är inne i dåliga perioder. Sköt du ditt, så sköter andra sitt ? står ju dessutom i texten att de skulle ta hand om disken, ingen dör av lite oreda.

        Det där är inte ”lite oreda”. Det finns en enda anledning till att man låter det blir sådär och det är lathet. Sen gillar folk att skylla på barn, eller djur, eller jobb eller varför inte psykisk ohälsa.

         Lathet? Det kan också vara som en skrev ovan, man kanske väljer att umgås med sin familj istället för att städa en lördagkväll. Så röjer man bort söndag morgon. Ingen skada skedd

          Det tar inte en kväll att städa undan det där.

           Det är max två diskmaskiner. Skulle säga att det tar max 30 min att städa det där

         Hahaha ? så farligt var det väl inte? Så kan det väl se ut efter en matlagning som krävt mycket verktyg och kastruller och är de många så blir det ju mycket disk efter. Betyder ju inte att det jämt är så.

          Men jo? Det är ju skitig disk överallt.

         Ja, Sara Bäckmo är ju verkligen urtypen för lat människa. Odlar alla grönsaker och all frukt hela familjen äter hela året. Jag gillar också ordning och reda men brukar inte döma ut människor som inte är som jag för det, utan inser att alla har vi våra egna prioriteringar och intressen.

         Skön du är som inte verkar tycka att dessa är legitima anledningar till att det inte är städat hemma. Låt mig gissa, deprimerade människor ska bara rycka upp sig?

       Det är inte ohygieniskt för att det ligger kvar ett par småbitar sallad på bänken från dagen innan. Och trasan ser ut som en i tyg som tvättas mellan varven. Kan bli dassiga i färgen men inte ett dugg ohygieniska för det. Välkommen ut i världen.

     Jag var som du förut. Nu är jag mer avslappnad och orkar inte gnugga rent varje ögonblick av livet (även om jag försöker diska innan jag lägger mig). Grejen är att barn kommer inte minnas en mamma som står och polerar käksbänken, däremot kommer de minnas en mamma som kanske satt uppe hela kvällen och spelade spel med sina barn/kollade julfilm/slappnade av i en stol och pratade med dem/inte torkade undan smulor innan de hann landa på bordet.
     Så mycket skönare att inte stressa över världsligheter och njuta av stunden ?

   Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.

   Blir också stressad av sånt här, typ att det ligger matrester på diskbänken? Blir lite äcklad av det.. Ok att det kan vara stökigt om man har barn men liksom något kan man väl plocka undan..

    Fast de blir kanske inte lika stressade som du? 🙂

   Tänker tvärt om, att det är perfektionismen som påverkar en negativt. Många verkar plågas av perfektionism, men ändå vara obekymrade inför att sprida den vidare till andra. Om Bäckmo trivs och mår bra, varför försöka smeta över sin egen ångest på henne?

   Håller med! Hur fan kan det ens se ut så?!!
   I chock, och då är jag inte jättepedant.

   Har man ett eller flera barn hoppas jag innerligt att man prioriterar barnens behov framför sina egna, och framförallt framför disk! Jag är själv rätt pedant och städar/diskar (eller ja, jag och sambon turas om) undan varje kväll, men ibland ser min morgonköksbänk ut som på bilden (minus glasen som står så nära kanten – de stressar mig!), vilket då oftast beror på att sambon jobbat kväll och jag fastnat med barnen (tre stycken ganska små, helt självförvållat) från att middagen är uppäten tills alla somnat vid ibland så sent som kl 22-23. Jag umgås oftast hellre med barnen/tankar på både mig och dem med tid och närhet, än sätter dem framför en skärm för att köket ska bli rent direkt efter matintag. Sen finns det dagar när jag _gärna_ flyr till köket för att jag inte orkar med barnen, dagar när jag lyckas involvera ett eller flera av dem i städningen (vilket såklart är mycket jobbigare än att få städa själv), dagar när det biter mig i arslet att barnen lekte själva medan jag städade (för att de skapar mycket större oreda på annan plats i huset) och så klart några få dagar när stjärnorna står rätt.
   Jag själv ogillar verkligen att börja nästa dag på minus, men för alla är den där städningen/ordningen inte lika viktig och påverkar inte alls lika negativt som stressen man kan uppleva av att konstant behöva städa (man får väl ändå förstå att alla har olika ”smärttröskel” för stök). För ja, livet med barn är typ ett konstant städande; plockande; röjande; tvättande.
   För någon som inte mår bra av oreda kan jag absolut förstå att påverkar ”andra fronter”. Jag är en av dessa! Men jag är ju för fan inte normen, lika lite som någon annan här inne, så att tro att andra skulle påverkas på samma sätt som jag vore ignorant.

   Har man ett eller flera barn hoppas jag innerligt att man prioriterar barnens behov framför sina egna, och framförallt framför disk! Jag är själv rätt pedant och städar/diskar (eller ja, jag och sambon turas om) undan varje kväll, men ibland ser min morgonköksbänk ut som på bilden (minus glasen som står så nära kanten – de stressar mig!), vilket då oftast beror på att sambon jobbat kväll och jag fastnat med barnen (tre stycken ganska små, helt självförvållat) från att middagen är uppäten tills alla somnat vid ibland så sent som kl 22-23. Jag umgås oftast hellre med barnen/tankar på både mig och dem med tid och närhet, än sätter dem framför en skärm för att köket ska bli rent direkt efter matintag. Sen finns det dagar när jag _gärna_ flyr till köket för att jag inte orkar med barnen, dagar när jag lyckas involvera ett eller flera av dem i städningen (vilket såklart är mycket jobbigare än att få städa själv), dagar när det biter mig i arslet att barnen lekte själva medan jag städade (för att de skapar mycket större oreda på annan plats i huset) och så klart några få dagar när stjärnorna står rätt.
   Jag själv ogillar verkligen att börja nästa dag på minus, men för alla är den där städningen/ordningen inte lika viktig och påverkar inte alls lika negativt som stressen man kan uppleva av att konstant behöva städa (man får väl ändå förstå att alla har olika ”smärttröskel” för stök). För ja, livet med barn är typ ett konstant städande; plockande; röjande; tvättande.
   För någon som inte mår bra av oreda kan jag absolut förstå att påverkar ”andra fronter”. Jag är en av dessa! Men JAG är ju inte normen, lika lite som någon annan här inne, så att tro att andra skulle påverkas på samma sätt som jag vore ignorant.

   Sådär kan det se ut hos mig efter en enda matlagning. Jag gör ofta mkt samtidigt (flera storkok, bakning etc) så det där är en helt rimlig röra efter några timmars köksarbete. Det tar ca 30-45 min att städa upp/diska. Har jobbat massor på restauranger och där ser det tio resor värre ut minst två ggr/dag (efter varje skift). Men till skiftet efter är det strålande rent igen. Man städar… ?

    Ja kollar man på vad som faktiskt står på bänken så skulle det ju helt klart kunna vara resultatet av en lagad och äten middag, eller? Skulle själv inte lämna disken så till morgondagen pga hatar att starta dagen så men det kan ju finnas en anledning. Men ser inte det extrema här ärligt talat om det rör sig om en familj som lagat och ätit mat, bara det att man inte brukar fota i det ögonblicket direkt.

  Skönt med lite motvikt. Kolla in Starwoman och hennes perfekta hem, barn och utseende. Msn kan bli matt för mindre.

   Alla trivs inte i stök. Jag gör det inte, jag skulle må urdåligt om mitt hem såg ut sådär ens för en kort stund. Jag plockar undan allteftersom jag använder saker, även när jag lagar mat. Det är nog mer utmattande att behöva vakna upp till ett kaos som måste redas upp. Men vilken tur att det finns en plats för både dig och Starwoman i den här världen. Men jag undrar om det är disharmonin i ditt stök som gör att du kan fälla en ganska elak kommentar om någon du inte känner.

    Vad fan snackar du om?!?
    Jag sa att det var skönt med kontraster, sen la du in dina fördomar och egna tyckanden som är helt upp åt väggarna.

    Finns även de som inte trivs i stök men inte lyckas hålla energin uppe för att ha det fint.

    Jag är ensamstående, pluggar heltid, jobbar osv, mår inte heller bra i stök men måste lyssna på min kropp och psyke och ibland låta diskbänken vara och samla lite dammråttor i hörnen.

    Skulle gå under annars. Tror faktiskt DE FLESTA önskar att deras hem alltid var rena o fina, men för att hålla uppe det måste man städa typ JÄMT. Och alla har inte tiden eller orken.

    Det är dessutom inte ohygieniskt, man blir inte sjuk, jag vet INGEN som blivit sjuk av att ha disk och matrester på bänken lite då o då.

   Googlade just. Lite creapy… ?

    Starwoman. Googlade starwoman ?

  Skulle aldrig stå med denna röra, hua! ?

   Jag var tvungen att resa mig upp och gå och stresstäda ett litet tag efter att jag såg bilden.

  Tack för påminnelsen ? vaknade sjuk efter 13h sömn och ska sitta och skriva hemtenta hela dagen så inte supermysig advent för min del

  Ärligt talat tycker jag inte att det är ”befriande” eller rimligt att det ser ut sådär. Vi var tre barn i min familj, samt renovering av hela undervåningen. Såg ALDRIG ut sådär. Absolut om man går igenom sorg, stora förändringar osv. Men att ha sådär stökigt för att man ”har fyra barn”köper jag inte

   Men grattis! Du är ju verkligen mallen för hur andra ska ha det hemma. Så länge de faktiskt städat/diskat undan allt så är det väl inte hela världen att det såg ut såhär en stund.

    Hej Sara ❤️ vad känsligt. TS började med ” tycker” inte ” ÄR”

     Jag heter inte Sara ? Och ja det kanske var lite känsligt. Men är så trött på folk som ska jämföra sig och tro att deras sätt är bättre, ”sådär var det minsann inte för mig trots att jag var si och så” osv.

     Om du läser de sista två meningarna så framgår ju dock att det tydligen är okej om man har en sorg, men att man har barn är minsann ingen ursäkt. Det är ju rätt tydligt formulerat som en recension av om man tycker någon annans stök är godtagbart eller inte, inte en personlig betraktelse över vad man själv gillar i sitt eget hem.

   Vad gör det dig hur andra har det? Är du hennes hemkunsapslärare eller varför ska du betygsätta om det är ”okej” eller inte?

   En del har det alltid städat, andra har ser stökigt. Man gör som man tycker blir bra. Men ser är sant att det bara är den enbart det städade som hamnar på insta, vilket blir missvisande.

   Vet du, jag växte upp med en stökig mamma och vad jag minns från min barndom är inte hur städat eller ostädat det var hemma utan alla roliga grejer vi hittade på. Ingen dör av lite stök och jo, med flera barn och heltidsarbetande förälder som är trött och värdesätter tid med barnen och inte smulfria ytor så blir det stökigt – snabbt. Försök förstå att stök är inte viktigt för alla. Vill du städa så gör det men låt den som inte bryr sig ha det precis som hen vill utan åsikter.
   Ps: Mitt hem var det hemmet alla kompisar ville sova över i. Ingen jävel brydde sig om stök.

   Välkommen utmattningssyndrom!

  Skulle aldrig ha det sådär stökigt. Sanitär olägenhet mer. ?
  Enda gången mitt kök är kaos är vid bakning.
  Men 2h senare är ju allt diskat och undanplockat.

  Jag blir otroligt stressad av stökiga miljöer och kan verkligen inte slappna av och äta, sova, jobba lr se på film och omgivningen ser ut som ett bombnedslag.

   Haha precis så är det för mig. Jag får ett sånt sjukt lugn när allt är rent och snyggt

    Alltid tyckt att pedanter är ganska osköna människor med ett inre kaos som de håller i schack genom att städa ihjäl sig.

     Håller verkligen med. Så mycket humble brag på pedanter också, de fattar inte ens hur osköna de är utan tycker själva att de är härliga. Typ ”alla är ju olika men själv skulle jag aldrig ha det så där” eller ”jag plockar ju upp allt eftersom men så är ju jag, jag är ju lite jobbig hehe”.

   Terapi skulle kanske vara något?

   Det där är nog något du behöver jobba med. Att prioritera vila och återhämtning, inte kompromissa med det för att det skulle städas och röjas först.

  Jag vaknade upp sjuk idag för första gången på över 10 år och är tacksam över att jag är sjuk i ett storstädat hem som blev adventspyntat igår. Nu ska jag kolla på julfilmer och äta saffransbullar resten av dagen.

   Du kanske blev sjuk för att du stressat ihjäl dig inför advent?

    Men shit, alla är olika – kan vi inte få vara set? ?

    Haha jag har verkligen inte stressat ens lite inför advent? alltså människor som hänger här! Tack för att du fick mig att inse att jag inte hör hemma bland så negativa människor ❤️

    Städa och julpynta – stressa ihjäl sig? ? Ganska normala saker…

     Du tror väl inte att det stannar där hoppas jag?
     ?

  Jag ser mig som bra på att plocka undan – men sambon och barnen är det inte. Borde kanske rensa så att de har ännu mindre saker att stöka med, men jag har svårt för att rensa (levt med känslan av brist hela livet och att saker är dyrt, därför vill jag behålla saker). Är absolut inte en skrotsamlare haha utan nu syftar jag på barnens leksaker. Men ja… vårt hem är stökigt. Avskyr det. Men jg vet inte heller hur jag ska göra, när min familj har stökgenen (ni ska på riktigt se hur snabbt barnen stökar)…

  Får också känslan av att pedanter tror de är bättre människor – särskilt om deras barn också är bra på att leka.

  Önskar min familj vore pedant ?. Mina barn är i alla fall bra på att leka. Man får vara glad för något…

   Rensa ut! Och försök lära barnen. Men jobbigt om sambon är likadan.. ?

    Men barn bör ju städa efter sig, i en viss ålder iaf. Annars ingen veckopeng/lördagsgodis?

  Glad första advent alla, hoppas den blir som ni vill ha den. Om inte, är den här dan snart över den också.

  Är ärligt talat ganska trött på allt content (för det är ju faktiskt också content” som går ut på att ”hylla mig för att jag vågar vara stökig”. Som om det vore en dygd vilket det verkligen inte är.

   Hon hyllar inte stök. Hon konstaterar bara att det inte ser ut som på insta och att världen inte går under för det.

    Om du vill tro att hon inte la ut det där för hyllningar och hejarop så varsågod.

   Eller hur. Vem vill se sånt där äckel/fult på insta??

  Noll igenkänning, det där ser bara äckligt ut och för tankarna till någon som är gravt deprimerad och inte kan ta hand om sig själv eller sitt hem. Det finns ett mellanting mellan perfektion och svinstia och nej, jag tycker inte att man ska hyllas för att man visar upp ett stökigt hem.

   Vad är det som är så farligt med att det ser ut såhär en stund? Vad ska hända tänker du?

    Eliza får kanske än chock, vem vet? Svårt för vissa som lever i små isolerade bubblor.

    Men man behöver ju inte visa upp det?? Skäms man inte?

     Man visar upp det av den exakta anledningen du skriver. Varför ska hon skämmas? Alla ägnar inte varenda ledig stund till att städa/plocka undan/skura/diska/whatever och det är inget lustigt i det. Det står dessutom i hennes inlägg varför hon lägger upp det.

      Man behöver inte städa varje ledig stund för att inte ha det grisigt. Ja en normal person skäms för att visa upp sina eller hemmets sämsta sidor? Klart det kan hända de flesta men man visar väl inte upp sin skit för världen? Vem fan vill se?

   Gud vad det överdrivs, det står ju att de ska börja morgonen med att bland annat diska. Det är inr depression eller sanitäe olägenhet om det varit stök på diskbänken en natt som sedan stökas undan på morgonen.

  Haha, lite mysig bild ändå. Glad första advent ✨

  Så där ser mitt kök ut när jag kokat ett ägg. ETT ägg.

   Hur ser det ut efter två? Två ägg?!

  Alla vet att bilderna på Instagram är välpolerade, tillrättalagda och retuscherade. Det är ju liksom lite därför man är där och scrollar. För att få se vackert material.
  Samma grej med Pinterest. Den appen öppnar man inte för att få se stök.

  Ingen vill se sanitära hälsofaror på Instagram. Ingen tycker att det är trevligt content.

   Tror jag visst att en del vill! Alla är inte små ångestladdade pedanter med kontrollbehov som har svårt för andra sorters människor än sig själva. Sorry not sorry, för att jag ruckar din världsbild.

    Du verkar ha jättesvårt för att acceptera och respektera andra människors åsikter..

     ?

     Säger personen som just bestämt för andra om hur de ska använda instagram.

    Man är inte en ångestladdad pedant bara för att man inte tycker om att ha det smutsigt och rörigt hemma hos sig.

     Pedanter är i en klass för sig. Det är sjukligt. Normala människor vill ofta ha rent och fint hemma. Pedanter drivs av inre kaos och sjukligt kontrollbehov.

    Ångest och pedant för att man städar och vill ha snyggt? Hahaha.
    Håller med, insta är till för fina bilder, inte stök.

     Men snälla man lägger väl ut vad man vill? Galningar

      Jo men finns väl en tanke med insta… Varför sprida massa fult?

  Mitt vänstra öga rycker..

  /jungfru

   Också jungfru, men gudskelov ingen pedant!!

  Jag är uppvuxen med en pedant mamma som storstäda i princip varje dag. Hon brukade till och med bädda min säng medans jag låg och sov i den.
  Jag har nog blivit lite som henne nu och har en mini dammsugare som jag använder varje dag för att städa takhörnen och mellan soffan och fåtöljer. Just dammsuga gör jag ofta. Tål inte att se damm men även om jag inte ser det så har det blivit en vana.
  Köket måste också vara skinande rent, tål inte att se ens en smula.

   Det där är inte ett friskt beteende. Sök hjälp.

   Vänta va? Dammsuger du i taket? Det har jag aldrig gjort under mina 37 år i livet. Har inte ens tänkt tanken.

    Åhhh. Det gjorde min älskade farmor varje år innan jul. Julstädningen, torka taklisterna ingick också. Oj, vad jag saknar henne nu?
    Nu är det väldigt många sedan hon gick bort, det är knasigt vilka detaljer som väcker ens minnen.

  När jag var ung vuxen kunde det vara rätt stökigt. Jag bodde själv och skötte mig själv. Om nån kom röjde jag upp. När jag blev sambo blev det bättre men det hände att disk lämnades till dagen efter. Sen köpte vi hus och fick stifta bekantskap med myror. Efter det lämnas ingenting framme och golv hålla efter. Sen blev jag utmattad och nu måste barnens stök plockas undan, skor upp på skohylla och tvätt och sånt tas upp till skåp och lådor direkt annars blir jag väldigt stressad. Kan det vara så att livet går i en mer och mer städad utveckling? När jag blir gammal så börjar jag bädda sängar i stängda rum och dammsuger dammsugaren?

  Vad duktiga och ”perfekta” ni verkar vara som kommenterar här. Men det finns faktiskt de som inte bryr sig i hur det ser ut i köket. Jag till exempel. Dömer aldrig någon och blir inte stressad av hur det ser ut hos andra – oavsett om de har barn eller inte. Hos vissa ligger det annat bakom. Det lär ju inte se ut så 24/7 365 dagar. Jag har själv inte så fint och städat i köket alltid och jag bor ensam. Nu är det ju pga att jag inte orkar ta tag i det vissa dagar eftersom jag inte mår bra psykiskt (så fort jag har bra dagar så städar jag det jag orkar helt enkelt). Jag blir faktiskt ledsen av att läsa att ni får panik och annat över hur det kan se ut hos folk.

   Bry dig inte om alla galningar, besserwissrar och annat oskönt folk som hänger här varje dag året runt…

   Att ”må dåligt psykiskt” eller ha ”psykisk ohälsa” börjar bli den i särklass mest populära ursäkten för att slippa städa. Ja, alla har det stökigt ibland, och nej, att ha ett kök överbelamrat med disk och hackad lök(?!) är inte stök. Man kan plocka undan sin skit även om man mår dåligt.

    Ni är så jävla roliga. Psykiska ohälsa kan leda till att folk tar sitt liv för de inte orkar leva längre, men visst ska man ha orken till att plocka undan hackad lök!! Det fattar väl alla?

  Bara för att ens hem inte är perfekt välstädat och välpolerat behöver det inte se ut som ett bombnedslag. Finns liksom ett mellanting. Tycker det är befriande att allt inte är perfekt hela tiden men den där bilden ger mig stresspåslag. Skillnad på lite stök och äckligt/ohygieniskt.

   Men hur kan man få stresspåslag av hur det ser ut i någon annans hem, någon man inte ens känner. Det är inte friskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.