När influencers vill renovera gratis

Hur går det egentligen till när influencers får hela sina renoveringar sponsrade, undrar du kanske?
Jag vet inte hur det går till i exakt alla fall, men här ovan ser du ett exempel på när ett stort influencernätverk hör av sig till företag då deras influencers vill slippa betala själva.

Ett 2022-års tiggarbrev om du så vill.

Och på tal om sponsrade renoveringar eller ej, ni är även många som undrar hur det ligger till med Pernilla Wahlgrens hus och instagramkontot @villa_wahlgren, då det ofta taggas företag.
Är det reklam?
Jag ställde frågan till Pernilla som svarade så här:

Och som ett förtydligande.
Om Pernilla inte haft någon kontakt med företaget och inte fått produkter eller annan typ av ersättning från företag så räknas det inte som betald reklam som omfattas av marknadsföringslagen, oavsett hur många följare ett konto har.
Pernilla behöver därför inte reklamidentifiera sina inlägg, enbart för att folk tror att det rör sig om reklam. Att skriva ut direkt var saker och ting kommer ifrån kan spara ganska mycket tid, det vet jag som bara har runt 40 000 följare på Instagram. Jag förstår även att det kan framstå som betald reklam, att bara tagga företag, eftersom det är så ”smygreklam” ofta ser ut, men i Pernillas fall handlar det – om man tror på vad hon säger vill säga – om att inte behöva svara på 100 kommentarer under varje bild om var produkterna kommer ifrån.

Tack Pernilla, för klargörandet. 🙂

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Influencers kan få renovera hos mig helt gratis. Blir jättebra content för dom.

      Har hört att Margaux är ledig!

    Gissar att Kenzas nya ”sommarhus” kommer finansieras av väldigt mycket reklaminslag.

    Men vad gäller på tex Pernillas inlägg för en vecka sedan när renoveringen är klar, så har hon skrivit i inlägget, reklam för… och så har hon taggat en hel drös med företag tex Ballingslöv, Nordsjösverige, city marmor, decosteel osv osv. Det är ca 15 företag hon rabblar upp och skriver reklam.
    Men innan dess har hon alltså inte taggat dessa företag som reklam i storys osv, och de behöver hon alltså inte göra?

      Det var väl helt enkelt inte reklam då, utan hon gjorde precis som hon skrev till Camilla att hon tänkte göra (skriva reklam fast det inte är samarbete).

        Njae vet inte om jag ska tro det riktigt. Så du menar att hon inte valt möbler osv till sitt hus via samarbeten? Kanske inte allt förstås

          Tror inte ens hon valt allt själv utan företag är där och ställer dit en del vad som de tycker passar där. Hon har det bra Pernilla.

        Fast det är nog så att Pernilla betalar till företagen genom exponering på hennes IG vilket de anser vara värt mycket pengar, att alltså få synas på hennes konto är betalningen, och då räknas det väl som samarbete/reklam även fast Pernilla inte får betalt för att tagga. Så hon anser väl att hon betalat för huset och inte fått det gratis för enligt henne är det väl jobb att tagga företag på instagram och lägga upp content MEN för oss vanlisar så är det ju som att få det gratis, vi anser att det är gratis.

      Pernilla svara inte helt ärligt, hon är inte en helt ärlig person alla gånger som vissa tycks tro. Överdriver, underdriver, nekar, vinklar etc. Hon får en massa grejer och husbygget är i samarbete typ även fast hon inte FÅR BETALT för att tagga företagen. En del tror ju att samarbete innebär att just få betalt i pengar utöver att få gratis möbler/kläder/produkter.

    Fast om det här inte är reklam, varför har då företaget själva lagt upp exakt den där bilden, skrivit REKLAM med stora rosa bokstäver och länkat till lampan?
    Och varför tar Pernilla och ompostar deras post?

    I call BS på det Pernilla säger till dig

      Jag med, ren BS.

      Ja varför skulle hon som influenser tacka nej till inredning/snickeri osv när hon kan?

      Nu tror jag med det är något lurt. Men kan ju vara så att Pernilla köpt lampan, lagt ut bilden och taggat. Utan några kopplingar till reklam. Sedan såg företaget bilden, tyckte den va fin. Väljer lägga ut den och då gör reklam för sig själva?

      Å nu ligger den plötsligt som Reklam under storys på @villa_wahlgren.

      Hittar inte var lampan hos Pernilla är länkad under https://instagram.com/studiolaurin?igshid=YmMyMTA2M2Y=

      Är det det inlägget borttaget?

    Fast vadå tiggarbrev? Det hade ju inte varit fel om företaget tagit kontakt med influencern och frågat om ett samarbete? Varför är det då fel när influencern själv tar kontakt?
    Säg att man är tex en upcoming artist, är det då fel att exempelvis genom direkt marknadsföring erbjuda sina tjänster till olika shower osv? Influencern erbjuder ju bara sin tjänst – marknadsföring?

    Jag är öppen för andra tankar och åsikter, jag är bara nyfiken hur ni som anser det är tiggeri resonerar 🙂

      Håller helt med dig, tycker att det gnälls lite väl mycket över att influensers ”ber om saker gratis” – oavsett hur orättvist man tycker att det är så ÄR det ju så deras bransch och jobb är uppbyggd? De byter reklam mot tjänster eller reklam mot pengar. Att kontakta ett företag så här är väl inte konstigare att jag som konsult kontaktar företag och erbjuder mina tjänster. Eller tigger jag då, när jag söker uppdrag på det sättet?

        Skattepengar, de behövs väl? Sedan att få gåvor privat ska ju skattas i de flesta fallen. Det ska ju vara små belopp för att kringå det. Varför ska de behandlas annorlunda än andra som får gåvor? Eller ska vi rent av kalla detta mutor? Det borde någon granska för här kan det nog handla om ansenliga belopp. Här pratar vi moms, att själv ta upp värdet på gåvan till beskattning i deklaration och kanske även annan form av lön så kanske sociala avgifter med?

        Tycker inte det är rätt att detta glider under radarn. Om alla andra måste följa regelverk så borde även de göra det. Annars glider vi på moral i samhället så då är det bara att själv skita i att ta upp saker i deklaration. Bara för att…

          Eh det är klart de skattar för grejerna, varför skulle de inte göra det? Jag lovar dig att företagen inte ger bort kök och arbete. Det måste fortfrande bokföras på båda håll. Dessutom förmånsbeskattar ifnluencern om det är något som också används privat som ex. ett kök.

          Kakan herrmansson pratar om hur hon gjort när hon gjorde kökssamarbete i deras podd ofult hemma. Tips!

            Nu råkar jag ha fått många frågor om gratissaker från Influensers. Jag vet att du har fel.. Finns säkert de som gör rätt men jag har enbart fått frågor om gratisprylar. Ingen har lyft något annat som förslag. De gör reklam i sina kanaler mot gratissaker.

              Fast du ser ju inte om dem beskattar det eller ej? Den redovisningen görs ju i deras bolag/på skatteverket. Så bara för att dem ”ber om en tjänst gratis” så betyder det inte att dem inte gör rätt för sig.

                Hade de frågat vad varan är värd så hade ju det blivit någon trovärdighet bakom det du säger. Ingen frågar om vare sig fraktkostnad eller varuvärde så hur tar de då upp det?

          Självklart förutsätter åsikten i min kommentar att de sköter detta lagligt.

      Att influensers får betalt för att marknadsföra företagets produkter till sina följare ser jag inget konstigt i alls. Det är dessutom inget nytt, man har använt kända personer såsom, skådespelare, artister och idrottsmän. Influensers tillhör inte riktigt samma grupp men har byggt upp en grupp av lojala följare och har därför ett värde för företag när de vill nå ut till en specifik målgrupp.
      Att influensernätverk går ut och kontaktar företag och erbjuder exponering via sina influensers är inte heller det så konstigt. Det är vad en artists agent sysslar med, att hitta sponsorer. Däremot är det brevet som finns i posten ovanligt taffligt så där finns en del att fundera på. Ska man vara framgångsrik måste man kunna berätta vilket värde en exponering med valfri influenser ger till företaget. Brevet ser faktiskt ut som ett tiggarbrev skriver av en 5e klassare och inte ett förslag på ett seriöst samarbete.

    Vilket otroligt dåligt språk i mailet från influensernätverket. Ser väldigt oseriöst ut.

      Blev också väldigt förvånad över hur slarvigt skrivet det var. Det här är liksom personens jobb och säkerligen inte första gången denna typ av mail skickas ut, ändå det det ut som något som slafsats ihop på några sekunder av en person med väldigt basal svenska. Kanske gör det ingen skillnad, namnen säljer sig själva men finns det ingen stolthet?!

        Men vilka är det som jobbar med sånt här? Det är ju inte direkt de som var stjärnor i plugget och valde att gå vidare med fleråriga universitetsutbildningar. Det är folk som vill hänga med influencers och halvkändisar (men inte lyckats med den ”karriärvägen själv) och som inte har något emot lite säljjobb. Se lite halvbra ut, gillar att socialisera, bra på att snacka och nätverka. Tänk Isabellas Simon. Noll kvalifikationer.

    Hänger inte med riktigt.. hur kan det vara ett klargörande?
    Hon har ju precis nu skrivit ut att det är reklam i ett inlägg när renoveringen är klar.
    Hon har inte skrivit reklam på sina storys under renoveringens gång, vad jag har sett iaf.

      ”Men eftersom huskontot nu har blivit så stort, så kommer jag nog reklammärka allt framöver”

        det har ju varit stort från början ?

        Det säger hon väl nu för att det påpekas först nu ju. Klart hon inte betalat för allt. Hon lyckas komma undan med allt Pernilla, hon som nog är den som myglat mest genom åren med att göra smygreklam när hon blivit sponsrad, gratisätit osv. De är bra på att förneka både hon och dottern och de lyckas komma undan… Pernilla har ju dock avslöjat iaf att Bianca ljuger om det mesta. Kanske granska Pernilla istället för att smöra, det vore väldigt intressant faktiskt, likaså CAIA, Bianca och Lundells. Värsta är väl att PW får det att låta som, och fått en del att tro, att det är HON som designat kläder och skor för Gekås hehe.

    Usch är så trött på folk som inte kan betala för sig…

    Kan vi inte prata om hur årets julkalender inte är barnvänlig??? ?

      Den är ju framför allt väldigt tråkig. Händer ingenting alls. Känns som att de har visat samma avsnitt i två veckor nu. Min sökte äldre barn tröttnade också och har slutat fråga om att se den.

        Mina lite äldre barn skulle det stå.

        Det händer väl rätt mycket ändå? Håller dock med TS om att den är för läskig för små barn

          Vi tycker kalendern är jättebra, men så har jag två yngre tonåringar också. ? Så läskig tycker jag dock inte den är, men den kräver att man som vuxen sitter med och avdramatiserar och förklarar för de mindre barnen att det inte är på riktigt. Mina barn hade kunnat se den utan problem som små Men så satt de aldrig själva framför skärmen/tv:n heller. Föräldraansvar kallas det.

            Men om den kräver att man sitter med för att avdramatisera och förklara att det inte är på riktigt så är det väl för att den är just läskig utan det? Men snygg känga till de som inte sitter med sina barn… Eller något ? (jag sitter själv och tittar, barnlös, så det var inte mig du kängade)

              #sekundärlättkränktasförening

              Fast är det inte rätt så vettigt att sitta med dina (små) barn och titta om du inte har en aning om vad som ska visas? I mina ögon är det helt normal barnuppfostran att inte bara sätta små barn framför en skärm där du inte har en aning om vad den ska titta på. Nu har jag inte sett julkalendern på många år men det brukar ju inte direkt vara babblarna.

                Sina små barn… Inte dina eftersom du inte har några. ?

            Min 3.5-åring tyckte den var för läskig redan efter första avsnittet trots att vi satt ihop och pratade om att det inte var på riktigt 😉

      Julkalendern har väl oftast inte riktat sig till små barn, t ex Greveholm och sunes jul. De kan väl titta men kanske inte fattar så mycket/får någon mardröm

      Kul att den är spännande! Fyraåringarna får väl kolla på Bamse så att tioåringarna har något spännande att se.

      Både jag och min sjuåring tycker den är jättebra och spännande ? funkar bra att titta på tillsammans! Och så pratar vi om hur det var ”förr i tiden” när alla barn inte gick i skolan och en kung/drottning bestämmde allt i landet.

      Såg precis senaste avsnittet, hur är den inte barnvänlig? ?

        Hehe ja det var kanske att ta i ?
        Men min dotter som är sju tycker den är ruskig. Speciellt typen med masken på… jag tycker själv han var obehaglig ? Har hört flera familjer som pratat mardrömmar osv av kalendern..
        Men jag förstår ju att allt är individuellt. Men här hade det kvittat om jag satt med eller ej detta året . Kanske kommer en ”mamma-vänlig” nästa jul???

        Tja i första avsnittet ser man hur någon drogar drottningen… Inte så barnvänligt?

          Somebody please think of the childreeen!!

      Tycker att det är bra att det är för lite större barn. Julkalendern är ju mer ett familjeprogram än för småbarn. Från sex-sju år är lagom.

        Ja, ska det riktas mot yngre än så blir det väl babblarna och Alfons Åberg typ.

    Ser att flera influencers, stora och små bryter samarbetet med ICIW. Tydligen sjukt dåliga villkor från nu ?

    Så gällande julgranen förra året. Varför gjorde hon så stor sak av den då gällande att hon skulle ta betalt för den formen av reklam? Nu är det inga problem att flagga hur frikostigt som helst med inlägg efter inlägg helt gratis.

    Någon borde verkligen granska. Tror inte en sekund på att hon gör detta för att slippa förklara var sakerna kommer ifrån. Det är skattefiffel rakt av att inte ta upp gåvor. Finns inga gratisprylar… I detta fall gör hon nog klokt att kolla igenom allt en gång till om hon nu betalat för precis allt..

      Exakt. Håller med! Förra året så basunerade ju Pernilla bestämt och högljutt ut att hon minsann tar mycket betalt för att hennes namn eller bild ska få användas i reklam. Hon och hennes team anser det vara värt mycket pengar att synas på hennes instagram så Pernilla anser nog att hon betalat företagen med taggar och exponering på sin instagram, så därför menar hon att hon inte fått det gratis. Det anses väl dock vara samarbete/reklam då om hon betalar genom exponering. Skulle tro att det är så, och att kontot Villa Wahlgren startats av just den anledningen – för att ge företagen exponering och P ett ”gratis” hus och proffsinrett lyxigt hem.

        Hennes egen kommentar biter henne lite i foten här: https://www.instagram.com/p/CXGhU8LsCMv/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

    Paow som tjänar 400’ i månaden på OF verkar vara en snål jävel, väljer billigaste tågbiljetten för att hämta katterna trots att det tar mkt längre tid än att betala för en bra plats och en snabbare resa. Sen går hon ut på story o vill ha tips på ”en billig” målare…
    Några 400’ lär hon inte tjäna – jo kanske per år.

      Eller bara ekonomisk. Varför tar du åt dig så av vad nån annan väljer att göra? ?

        Vad, exakt är så jävla roligt med detta? #tröttpåmeningslösaemojis

          Men oj! Ta det lugnt!

      Kanske gjorde av med allt under sin resa i Asien, hon bodde ju på lyxhotell och lyxshoppade, så gick nog åt en hel del pengar där.

    Men det är ju inte gratis, influencern och det andra företaget utbyter tjänster. Företaget betalar (delvis eller helt) för marknadsföring genom renovering, influencern betalar (delvis eller helt) renoveringen genom att upplåta plats för marknadsföring på sina sociala medier. Det är ju liksom inte gratis att marknadsföra sig hos influencers. Bara för att det inte är pengar som byter ägare så innebär det inte att något är gratis.

      Precis men då ska det väl också märkas med reklam?

        Ja såklart. Men det är ju inte det som Camilla adresserar i första delen av det här inlägget.

    Hallå! Jag skulle behöva tips på ett mysigt och bra lunch-ställe i Göteborg för större sällskap. Ska vara:
    * centralt
    * ha olika typer av maträtter
    * alkoholtillstånd
    * allmänt mysigt liksom.

    Priset ska vara medel. Man ska kunna boka bord – inte drop in.

    Tack =)

      Hotell Pigalle

      Boka bord kan du väl göra på vilken restaurang som helst?

        Verkligen inte. På ingen av Meno Male restaurangerna i Sthlm kan du boka bord, bara för att ta ett exempel.

      Tack för tipsen ?

      Och nej, boka bord kan man inte göra på alla restauranger. Många har faktiskt inte bordsbokning vilket suger när man är större sällskap ?

      Jag kan rekomendera Golden Days eller Eggers vid centralen om ni är ett större sällskap.
      Bägge restaurangerna ligger i gamla anrika lokaler.
      God mat till billiga priser där det ingår salladsbuffe,soppa,bröd,dricka,kaffe och något litet sött.
      Gå in och kika på deras hemsidor,så kan du titta lite närmare på mat och dryck samt priser.

    Kan ju fråga Emilfixare eller vad hans konto heter om det är så att hon betalat för allt eller om det var samarbete osv.

      Hon ville bara vara snäll. Det är för att vara snäll mot alla & bjussa på hela sitt liv hon startade detta IG-konto. Delar ut hurrarop gratis åt svenska företag som behöver massa exponering (nyårslöfte 2022). Kontot skulle heta Sverigebygge men fick i sista sekund nytt namn @villa_wahlgren.

      Det är ju många olika företag inblandade.
      Just den personen/företaget kanske Pernilla har betalat, han har ju tjänat på det genom att få otroligt mkt följare också?

        Just därför att det är så många borde detta fall granskas ordentligt. Inklusive alla leverantörer. Hur många här tror att Pernilla skapar ett konto, jobbar med innehåll och sedan inte tar något betalt för att hon lägger ut och taggar?

        Banker granskas men dessa snurror? De ska vi bara tycka är helt ok? Kör på bara. Det kan ju även påverka andra bolag negativt som försöker operera hederligt och betala för marknadsföring. Här åker företag snålskjuts och det blir ingen sak av det. Märkligt tycker jag & beklämmande. Rent skattefiffel. Visst vi vet inte hur det ser ut men herre – kom igen. Hur naiv får man vara?

        Tycker det säger en del om de som så obehindrat visar sig på hennes konton. Tycker även det säger en del om dessa företag…

    Inredarna från Spik Studios och Home of ESS ägs av ESS Group (äger Pigalle i Gbg, Ellery i Sthlm) och de tar absolut inte betalt utan använder mer än gärna Wahlgren i sin marknadsföring.

    Finns mer att rota i där men mycket av personalkläder kommer från Pernillas egen kollektion etc.

      Luktar skattebedrägerier lång väg.

    Hade Pernilla betalat varje liten detalj av det huset hade det tydligt framgått ur hennes svar till Camilla. Enda hon skriver är att huset inte har varit gratis.

    Tycker verkligen om Pernilla. Hon verkar så skön, jordnära, kan showa i 100% make men på nästa bild vara osminkad och glad. Älskar hennes flöden, hon ger energi ❤️

      ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.