Calle Schulmans ilska på Furuviksparkens Instagramkonto

Man vaknar upp till ytterligare en dag av förrymda och även skadeskjutna apor på djurparken Furuvik. 
Statusen är att aporna nu börjar bli hungriga. 
En som inte skräder orden om vad han tycker om det hela är Calle Schulman.
Han serverar en hel munfull med kritik på Furuviks Instagraminlägg där han bland annat kallar de ansvariga för ”fruktansvärda skitmänniskor”.

Även Calles sambo Sandhra Johnsson har lämnat en kommentar med svidande kritik där hon vill se övervakningsfilm på rymningen då hon tycker att det känns som att parken mer släppte ut aporna, snarare än att de rymde.

Kommentarerna kommer från parkens två senaste Instagraminlägg här och här.

Tack för tips! 

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har aldrig respekterat Calle mer! Bra där?

   Han har gladeligen hängt på Kolmården tidigare år på bjud-event

   Fast det är väl inte bra att skriva som han gör – det kan ju tyvärr inspirera andra till att verkställa det han föreslår. Det är självklart fruktansvärt det som hänt och att Calle engagerar sig i detta är nog mest för att få uppmärksamhet och för att hans tjej Sandhra är upprörd.

    Calle är och förblir en mobbare som sällan reflekterar över hur det han säger landar. Utan sakkunskaper spyr han galla och uttrycker sig på de mest fruktansvärda sätt. Vänta tills all fakta är på bordet. Populist-inlägg på Insta kan stå över tills vi vet mer. Helt garanterat är att personalen som varje dag jobbar med chimpanserna sörjer dem mer än östermalms-eliten som söker alla tillfällen att höras och synas.

  Fruktansvärt

   En schimpans har samma iq som ett treårigt barn. Sug på den en stund alla… Är helt sjukt det de gjorde

    Schimpanser används också som försöksdjur. Alltså skulle vi kunna använda treåriga människobarn också som försöksdjur, om det nu är samma sak rakt av.

     Vad är din poäng ens? Klart man inte skulle använda barn som försöksdjur bara för att schimpanserna har samma IQ som en treåring. Och det är hemskt att schimpanserna behöver utstå det såklart.

      Så nej till djurförsök?

       Ja jag tycker inte det är okej? Eller vad svamlar du om ?

        Jag tycker inte att jag svamlar. Bra att veta var du står så man förstår vad du grundar dina åsikter på.
        Jag tycker t.ex. att djurförsök kan vara nödvändiga för oss, och då rättfärdiga primater i forskning istället för människobarn. Och jag äter kött, och går på djurpark då och då.

         Fun fact: vi bedriver forskning på människor också. Inte barn då, men vuxna. Skillnaden mot djur är att människor måste lämna sitt samtycke.

          Vi bedriver forskning på barn också…

         All inblandning av djur är inte nödvändigt. Och vi vet att du inte värnar om djuren – det räcker nu.

          Okeeej…Fru Auktoritet har talat.

           Okeeej… Fru empatilös har talat.

     Läste någonstans att dessa schimpanser har använts i forskning.

      Seriösa djurparker måste arbeta med forskning, bevarande och utbildning. Forskning i det här fallet handlar då inte om djurförsök som man kanske tänker på utan om att lära sig mer om de vilda djuren. Eller som till exempel när det gäller delfinerna på Kolmården om att utveckla verktyg för att minska risken att tumlare i Östersjön fastnar i fiskenät och drunknar. Då handlar det alltså om beteendestudier

       Jag måste bara säga, du har mitt drömyrke. Har velat vara ”djurforskare” sedan jag var 6. Dock så är jag för dålig på kemi för att kunna ta mig in på utbildningen. Önskar att man kunde hoppa över det där med kemiska bindningar och formler och gå direkt till det ”väsentliga”.

        Vad kul att du tycker det verkar roligt att vara etolog! Det är det, och finns ju en väldigt stor bredd i vad man kan syssla med. Men tråkigt att det har hängt på kemin, har heller aldrig varit någon höjdare på det.. om du fortfarande skulle vilja satsa på det så har ju Linköpings universitet nyligen startat ett kandidatprogram i djurpsykologi som ”bara” kräver kemi 1 för att man ska vara behörig. Bara ett litet tips ?

         Tack för tipset, verkligen! Ska kolla upp det på en gång. Jag tror att jag skulle vara en bra etolog, då jag inte tappar tålamodet eller fokuset när det kommer till djur. Nyfikenheten och fascinationen är ungefär oändlig. Har legat några sena kvällar häromveckan i -15 grader ute och spanat efter en pärluggla som hade lämnat spillning och fjädrar efter sig. Vill liksom vara säker på att jag identifierade fågeln rätt från fjädrarna. Inte sett fågeln, jag frös, ändå värt det. 🙂

     Nej inget blir bättre att hata mer och kalla dom vid fula namn. Rymningar kan hända. Vad han verkar fylld med hat. Usch.

      Men poängen är ju inte att rymningar kan hända, utan hur man hanterar det när sådana situationer uppstår. Det finns inget som försvarar agerandet. De är fega kräk.

    Det är väl inte mer sjukt bara för att de har ett relativt högt iq?
    Att skjuta av pandabjörnar, myrslokar och flamingos är också sjukt

     Det är också fruktansvärt såklart. Men tycker detta är värre ändå pga deras IQ.

      Men varför eg? Blir ju lite som man gjorde back in the days, lät människor på institutioner vara labbråttor och att det tilläts och ansågs ok pga lågt IQ. I övrigt är det imo makabert att vi fortf idag, 2022 har djur inlåsta i parker för att människor skall kunna gå och titta på dem, skratta osv.Vidrigt.

       Det är ju tur då att ni som tydligen skrattar åt djur som ni tittar på inte går på djurparker. Vi som är seriöst intresserade av djur går dit för att lära oss mer om djuren.
       Det verkar som om de flesta som härjar runt i det här kommentarsfältet inte förstår skillnaden på en djurpark och en cirkus.

        Man behöver inte levande djur för att kunna lära sig.
        Hade det varit så hade inte en människa varit intresserade av dinosaurier.

         Exakt. Dessutom, vill man lära sig mer om djur finns andra utmärkta alternativ än djurparker. Men de som inte fattar det kanske lever kvar på 50-talet.

          Ja, Google t.ex.

         Det var nog ungefär det dummaste argument jag någonsin läst.
         Men om man lär sig mer av döda djur så var det ju tur att de sköt tre schimpanser då… ?

        Vad märkligt, jag har inte varit i en djurpark på många år och jag lär mig nya saker om djur hela tiden.

        Tänker på de stackars djuren på öland zoo, stod i sin egen skit och trångt som få.

       I Sverige dödas över 2 miljoner grisar och en halv miljon kossor varje år. Djur som har självmedvetande och kan känna både ångest och smärta. Har ni sett filmerna om hur svenska grisar hängs upp levande och piskas med kedjor? Hur griskultingar skriker av smärta medan de kastreras utan bedövning? Hur kossor råkar av ångest när de får halsarna avskurna medan de fortfarande lever? Där snackar vi vidrigt!
       Men det är ju så gott med döda djur! ?

        Okej Djurens Rätt!

         14:54
         Vad menar du?

        Håller med, fruktansvärt! Men denna massaker är också fruktansvärd!

        Om du vet om något ställe där grisarna hängs upp och piskas med kedjor, varför har du då inte anmält det så att de får stänga och djurplågeriet slutar? eller är det utländska videor? för är det utländska videos så antar jag att du med din kommentar vill uppmuntra folk att köpa svenskt kött och inte utländskt?

        Sedan 2016 är det lag på att svenska grisar ska bedövas vid kastrering. Så samma där, ser du djurplågeri, varför anmäler du inte det så det upphör? eller är det utländska videor du kollar på och du vill rekommendera alla att köpa svenskt kött?

        INGEN ko i Sverige får halsen avskuren medans de lever. Köp svenskt kött ifall du inte vill stödja industrier där djuren får halsen avskuren medans de är medvetna och känner allt.

    Helt märkligt hanterat från början till slut. Det låter som att man pratar om vilda rovdjur i sitt resonemang om att ”det är farliga djur vi har att göra med”. Jag trodde att man alltid hade skötare med en relation till djuren, klart man ska ha respekt för att stressade djur kan göra vad som helst och att schimpanser är starka och potentiellt farliga, men trodde också man hade en handlingsplan för den här typen av situationer där man utnyttjar det faktum att det finns människor med en relation till djuret. Att det går att kombinera säkerheten för skötarna med respekt för djuren. Det är kallt ute, inga besökare fanns i parken, djuren blir antagligen hungriga och frusna och kan lockas i säkerhet? Nu bara ”det är farliga djur, fanns inget alternativ annat än att skjuta dem”. Och så ligger den en potentiellt skadad apa som lider, och resten får ingen mat. Vad ÄR det här för mördarschimpanser de har egentligen? Det finns alltså INGET säkert sätt att stänga till huset, se till den skadade/döda apan, och ge resten mat? Låter helt orimligt. Stäng den här djurparken, de verkar ju helt inkompetenta.

     Eller hur! Och vad hände med att skjuta bedövningsskott? Nej döda dem liksom… Allting låter så sinnessjukt precis som du beskriver! Fanns det ens människor i närheten eller vad fan var faran?!?!

      Ni som skriver såhär missbedömer nu hur lätt och fort det skulle gå att söva djuren (tar lång tid och är svårt, särskilt när det är kallt och de är stressade) samt underskattar hur snabba och aggressiva schimpanser kan vara. Hur bra hade det varit om de lyckades ta sig ut ur parken?

       De överskattar också det där med relation till djuret, googla på chimpansen Travis och Charla Nash..

       Jag är principiellt emot djurparker men det känns som att folk är helt irrationella i sin ilska och agerar experter. Att personal inte handgripligen kan gå in och hjälpa den döende individen bland de andra lösa individerna är för att det är potentiellt livsfarligt. Och lika lite som man vill riskera djurens liv så vill man kanske inte riskera att upprepa dödsfall av djurparksskötare likt Orsa och Kolmården.

       Och likt Charla Nash vill man kanske inte att 80kg apa sliter av en händer, käke, näsa och ögonlock

        De får lösa situationen så som experter bedömer att den måste lösas, och sen kan vi lägga ner allt vad djurparker heter, tack! Vill man kolla på djur får man göra det i det vilda. Och vill man konservera djur får man göra det i stora skyddade reservat i deras hemmiljö.

       Etolog?! På riktigt?

        Ja?

         Anställd av djurpark?

          Nix!

  Vad i hela gör Pontus Rasmusson vid en skola… ?
  https://youtu.be/LumupuGqObI

   Klipp från händelsen vid 10:20 i videon

   Han ska säkert bara börja arbeta som lärarvikare i lågstadiet. Absoluuuuuut inget att oroa sig för.

   ”Vet att vi är många som inte kommer att ge oss innan ni slutar tjäna pengar på oskyldiga djur” Har han hört talas om köttindustrin??

   Men vad tror du? Går och raggar minderåriga helt öppet? Självklart är han väl där pga jobb eller likande.

    Men det är ju högst oroväckande

    Och självklart är det en person som absolut inte ska arbeta vid en skola eller ens i närheten av en ?

   Tycker typ synd om Pontus? Det känns som han verkligen inte förstår? Som at hissen inte går enda upp, sen får han uppbackning av sina föräldrar som heller inte förstår. Märkligt allt ihop.

    Synd och synd… det kan ju vara sånna som blir riktigt farliga, som ej förstår att det de gör/tänker ens är en gnutta konstigt

  Jag tycker att Calle framstår som fruktansvärt barnslig. Allt för uppmärksamhet och att hålla sig aktuell.

   För en gångs skull så håller jag med honom!

   Håller inte med dig i detta. Han är grym ibland

   Jag har inte heller mycket till övers för Calle, men tycker ändå det är bra att han tar ställning. Även om hans engagemang skulle visa sig vara ”fejk” så har han många följare som kanske vaknar upp och börjar ifrågasätta sina egna val kring att fortsätta besöka djurparker. Här har alla influencers en möjlighet att för en gångs skull använda sina plattformar till att göra något vettigt, men det är väl bara önsketänkande i guess.

    Tar ställning gör man väl först när man visar att ens ord är Sanna och försöker göra
    Någon på riktigt

     Och hur vet du att hans ord INTE är sanna?

  Stackars apor!
  Läste intervju med tidigare anställd som arbetat i parken i 30 år och nu gått i pension. Hon var inte nådig i sin kritik.

   Nej Ing-Marie är helt förtvivlad. Grät när jag såg hennes intervju på tv igår.

   Furuvik har verkligen bara blivit sämre sedan Ing-Marie och hennes make slutade…

   Ing-Marie gick i pension för nästan 10 år sedan och sedan dess så har man gått från närkontakt med schimpanserna till att arbeta med skyddsbarriär (vilket jag och många anser är bättre eftersom det möjliggör att djuren får större möjligheter att utföra naturliga beteenden, när man arbetar med närkontakt så måste man alltid ha någon sorts dominans i sin relation till djuren). Vilda djur som tidigare haft nära kontakt med människor men inte längre har det kan vara riktigt farliga. Är det inte helt rimligt att man från parkens sida väljer att inte riskera att någon människa (oavsett om det är frivilligt eller inte) skadas eller omkommer?

    Bara att googla klipp på YT om människor som attackerats av schimpanser. Bl a en som levde men i flera år och plötsligt fick hon hela ansiktet bortslitet och höll på att dö.

  Haft lite svårt för Calle ibland men idå och då är han bara super! Märks att vissa saker ligger honom varmt. Plus för margauxvideon också!

   Har man varit en mobbare i vuxen ålder är man en mobbare, finns ingenting han kan göra som kan få mig att känna någonting annat än att han är en genomelak människa.

    Känns ju dessutom som att han tar ställning för saker & ting i opposition för att synas & höras främst..Inget ovanligt idag iofs, men blir oerhört svårt att ta ngn på allvar, som särskilt genuin eller empatisk då.

  Håller med honom till fullo – heja Calle och alla andra som står upp för det här!

  Otrolig sorglig situation men herregud vad mycket lögner och antaganden som skrivs kring detta nu. Man kan absolut ha åsikter om djurparker och ställa sig olika i frågan, precis som vissa väljer att vara vegan och andra väljer att äta kött. Men fy fan vad synd jag tycker om personalen på Furuvik nu som ska behöva utmålas som monster när de redan behövt uppleva denna situation. Självklart bryr de sig om sina djur och jag vet att ingen av dem hade velat att detta skulle ske. Att läsa om att man släppt ut dem med flit för att kunna avliva och inte behöva bygga ett större hägn eller som ett PR-trick är så jävla sjukt, och SJÄLVKLART inte sant. Att dessutom säga att man borde ha släppt in Ing-Marie som tidigare jobbat med schimpanserna.. visst det finns en liten chans att det hade kunnat fungera men för det första så har hon inte arbetat i parken på 9 år och för det andra så är schimpanser som tidigare levt med fysisk kontakt med människor och sedan inte ännu farligare än vilda schimpanser. Det är väl inte så himla konstigt att man från parkens sida väljer att inte ta risken att en människa blir skadad eller omkommer. En himla massa skriverier om bedövningsmedel också, men nu är det ju dock inte så lätt som man kanske kan tro, eller har sett på film, att söva djur som både är stressade och vistas i minusgrader.

  Kanske totalt osammanhängande men jag blir fan provocerad. Tyck absolut att djurparker är hemska om du vill men visa lite jävla respekt mot de människor som arbetar med och älskar dessa djur. Så tydligt att många som ska ha åsikter i frågan saknar stora kunskaper kring djur och hur de flesta djurparker i Sverige fungerar idag.

   Absolut respekt för de människor som sköter om djuren. Men absolut inte för den person som beslutade om att döda schimpanserna! Eller dom som sköt ihjäl/ skadade dessa individer!

    Gick det inte alls arg skjuta dem med bedövningspilar eller lägga bedövning i deras mat???

     Att söva med bedövningspilar tar tid, särskilt om det handlar om ett stressat djur. I minusgrader så fryser dessutom bedövningsmedlet. När djuret väl är skjutet med pil så måste ju någon kontrollera så att djuret är ordentligt sövt = väldigt stor risk för den som gör det.
     Att lägga i maten skulle jag inte tro är någon bra idé i en sån här situation. Vad säger att djuren ens skulle vilja äta när de är stressade, hur ska maten komma fram till dem och vem ska kontrollera så att de fått i sig tillräcklig dos och somnat?

    De sköts när de var på väg genom fönstret som de själva öppnat…. Kunde man missa att säkra fönstren om man nu är så kunniga? Känns som att de bara blev menade ner?

   Angående bedövningen ska man även ta med i beräkningen att om man skjuter, och djuret lägger dig måste man då närma sig djuret för att bekräfta att det är helt sedera, och om bedövningen inte tog helt finns det en stor risk att man har ett panikslaget drogat djur som kan agera väldigt farligt och döda människor, vem ska ta den risken för att närma sig och bekräfta att djuret är ordentligt sedera?
   Vad skulle tidningarna säga om djurparken skickade fram djurskötaren Anna 35 år gammal, 3 barns mamma, och sen blev hon dödad av den drogade schimpansen?

    Tack för flera bra kommentarer, Nangijala!

  Ytterligare en dag? Har det hänt förut? Lättköpt poäng Calle. Ingen tycker att det som hänt är OK.

   Ja, de har inte fångat in dom ännu. Och den som blev skjuten igår har inte fått vård på över ett dygn. Det är helt fruktansvärt och tycker det är helt rätt av Calle att framföra sin kritik.

    Den? Tre.

     Jo men de dödade tre igår och en fjärde blev skjuten men överlevde, och man vet inte om han/hon lever, då den legat skadeskjuten ett dygn utan vård.

      ?

      Helt sanslöst vidrigt. Om jag hade varit delaktig i den här skandalen så hade jag anmält mig själv för djurplågeri, för det är det det här är enligt min mening. Hur kan man vara så inkompetent att man inte ens klarar av att se till att avliva ett djur ordentligt om det nu ”måste” göras?

       Du försöker framstå som att du vet något, men din text visar att du har 0 kunskap.
       Den skadeskjutna schimpansen sprang tillbaka in i aphuset med de 3 andra schimpanserna. Det går inte att komma in där pga de 3 andra schimpansen eftersom schimpansen är farliga djur som kan skada och t.o.m döda människor (googla Travis och Charla Nash)
       Och de 3 andra schimpansen skyddar troligen sin skadade flock medlem, vilket kan göra dem ännu farligare. Vilket gör det omöjligt att närma sig den skadeskjutna schimpansen för att avliva den eller ge den vård.
       Däremot misstänker man att den skadeskjutna schimpansen kanske redan är död, man har lyckats se dem med drönare, och då rörde sig inte den skadeskjutna schimpansen. Så förhoppningsvis dog den snabbt och led inte.

        Men försvinn människa.

         Varför så otrevlig? detta är ett öppet kommentarsfält där alla får kommentera och svara på kommentarer.

  Trodde tidigare att vi i Sverige hade fina och vettiga djurparker (jämfört med många i andra länder) och besökte tex Kolmården ibland. Tänkte att det var bra att de jobbar bevarande med projekt över jorden så att djur i alla världsdelar överlever.

  Men så var jag på Borås djurpark och djuren såg inte alls ut att ha det bra. Fy vad det gjorde ont i magen. Efter det läste jag boken om vargattacken på Kolmården av Lars Berge (mkt välskriven! Finns som e-bok gratis via Biblio!) och efter det har jag bestämt att jag aldrig ska stötta djurparkerna.

   Borås är ju den djurpark som jag besökt som jag tycker djuren ser ut att ha det ganska bra. De flesta har bra med plats, jämnför tex med Köpenhamn

    Jämför inte med det som är sämre!! Djuren som är på Borås djurpark mår inte bättre för det.

  Förstår aporna kan vara farliga men skjuta dem sådär? Det fanns inget annat sätt att lösa det på?? Låta så intelligenta djur som är inlåsta redan se sin vän bli ihjälskjuten har ju traumatiserat sönder dessa djur redan. Sedan känns Furuvik , helt sjukt att dem fortfarande skjuter dessa stackars djur

   Och nu verkar det inte finnas något säkert sätt att se till den skadade/döda schimpansen och ge resten mat? Man undrar ju vad de gör med djuren för att de ska bli så farliga? Vid det här laget borde de ju hunnit fylla på med bedövningspilar åtminstone, så de kan söva alla och se till att de är där de ska och får vård och mat. Antagligen finns det andra bättre och helt säkra sätt, men hela den här parkens personal framställs ju som totalt inkompetent.

    ”undrar ju vad de gör med djuren för att de ska bli så farliga?” du vet om att schimpansen är vilda djur? det är liksom inget gosedjur, även om de ser söta och snälla ut, bara för att de har växt upp i fångenskap för det dem inte ofarliga. schimpansen kan allvarligt skada och döda människor (googla Travis och Charla Nash)

    Hur ska de kunna bedöva dem? djuren är inne i aphuset, och personalen verkar inte kunna ta sig in i aphuset på ett säkert sätt. Djurparken skulle säkert uppskatta dina proffs tips på hur de ska bedöva djuren när de inte kan ta sig in i byggnaden där djuren är 🙂

   Hundar kan ju också vara farliga, betyder inte att man behöver skjuta varenda lös hund för det.

    Händer ju då och då att polisen skjuter hundar pga att de bedöms aggressiva eller farliga. Hunden i Robertsfors som attackerade och dödade sin ägare sköt polisen på plats.

  tycker inte att han har så mycket att säga till om, om han fortfarande äter kött. grisar är lika intelligenta som schimpanser.

   Så alla vi som äter kött får inte tycka att det som hänt/händer är fruktansvärt? Eller tycka att djurparker är fel? Sorry men det är inte upp till dig att avgöra.

    Bry dig inte om sådana människor. De trollar.

    Det blir ju konstigt om man å ena sidan bidrar till att djur dödas genom att äta djur och sen blir förfärad när djur dödas. Du ville ju äta dem? Och du åt säkert ett djur igår eller idag.

     Så du ser inte skillnaden i att äta artegen föda och att döda förymda djur som hade kunnat räddas?

      Nja. Båda djuren lever (och dör) i fångenskap för människans själviska utnyttjande.

     Fast nej.

     Att det är skillnad på djur och djur och att dubbelmoralen är utbredd blir extra tydligt i sådana här lägen. Samma personer som här rasar över att oskyldiga djur dödas kan utöver att utan betänkligheter äta kött dessutom håna och kritisera de som av etiska skäl inte gör det.

    Klart du får tycka det är hemskt. Men du får väl samtidigt förstå att du framstår som skenhelig eftersom du samtidigt rycker på axlarna åt djuren som varit instängda under grovt värre förhållanden och gett sina liv, för att hamna på din tallrik? Förstår du det, fine, du har gjort ditt val. Om du inte ser sambandet eller väljer att sticka huvudet i sanden, det är en annan femma…

   Troll troll trollooolllolololol troooooooll

    Så personer med olik åsikt från dig är ett troll? Okej.

  Sinnesjukt!!!! ?

  Förstår din poäng, men riktigt onödigt att gå på hans sons namn. Han är väl döpt efter hans pappa vill jag minnas. Och man kan väl tycka vad man vill om det, men håll det för dig själv.

  Plötsligt har vi otroligt många som vet hur man på bästa sätt fångar in schimpanser. Jag tänker mig att de som arbetar och känner djuren gör sitt bästa. Att det finns djur i bur är ju ingen nyhet och vi är säkert många som någon gång varit på någon djurpark.

   Men så bra då att människor äntligen reagerar och förstår hur fel detta är!

  Ja, precis, dom (och alla ansra influencers) har ju inte haft några problem med att besöka djurpark innan så det är skenheligt vad Calle håller på med nu.

  Ot.

  Varför hatar Luciano Ingrosso PW?
  Kolla hans insta!!

   Old news

    Varför hatar han då du som är så insatt? ?

   är det emilios bror? han verkar ju inte riktigt ha alla hästar i stallet om man säger så. är 51 men beter sig som 12, pinsamt.

    Ja, han är väl familjens svarta får och det säger väl en hel del!

  Väl rutet av Calle, kunde inte hålla med mer. Skandalöst hur illa personalen på Furuviksparken har skött det här, de borde inte ens få ansvara för en gråsugga i fortsättningen.

   Du som är expert på hur man fångar in förrymda stressade schimpans som kan bli farliga och döda människor, hur skulle personalen har gjort enligt din expert kunskap i ämnet? hur många förrymda schimpans har du fångat in?

    De kunde ju börjat med att INTE skjuta en 3-årig liten schimpansunge. Man behöver inte vara någon expert för att se att de ansvarigas agerande är helt galet så sitt inte och försvara det här.

     Vet du hur stor en 3 årig schimpans är?
     Vet du vad en 3 årig schimpans väger?
     Vet du vilka skador en 3 årig schimpans kan göra?
     Bara för att de klassas som ungar för att de diar upp till 4 års ålder och inte blir könsmogna förens det är 8-10 år gamla så betyder det inte att en 3 årig schimpans är en liten bebis på som man kan gå fram och lyfta upp i famnen och bära iväg. Torsten har även växt upp hela sitt liv utan fysisk kontakt med människor, så det gör att han nog är extra svår att hantera.

     Vad har du för utbildning och erfarenhet som gör att du kan bedöma att de ansvariga agerade helt galet? Varför tror du att du vet bättre än folk som jobbar med dessa djur och är proffs på dessa djur?

     Det enda fel vi vet att furuvik gjorde var att de inte hade säkra inhägnader. Farliga djur ska inte kunna rymma, det ska finnas en plan och säkerhet som skulle gjort detta omöjligt. Hur detta ens kunde ske är enligt mig helt galet. Och djuren fick betala med sina liv för deras dåliga säkerhet gällande inhägnaderna.

      Vet du, jag orkar inte läsa ditt dravel så lägg ner. Lyssnar hellre på vad experterna säger än dig. Att du stödjer att man m*rdar djur får stå för dig. God kväll!

       Fast du lyssnar ju inte på experterna?

       Vilka experter menar du att du lyssnar på? Nyfiken!

       Du orkar inte lyssna på någon som har skrivit helt rimliga, genomtänkta kommentarer? Wow. Jobba lite på den inställningen.

    Och Torsten som den 3-åriga lilla schimpansungen som dödades hette var inte ens farlig för människor då schimpanser blir farliga för människor först vid ca tio års ålder. Detta har redan flera experter uttalat sig om dessutom. Lyssna gärna på experten Ing-Marie Perssons uttalande i Sveriges radio där hon säger att det här är mord. I rest my case.

  Tom Allan är svincoolt namn ju?

  Såna fåniga liknelser gör att jag inte kan ta ens detta han skriver på allvar. Bara pinsamt

  För att din blogg ska uppfattas lite mer seriös undrar jag om du inte skulle ta in en korrekturläsare som rättar dina stavfel

   ??????

   Vill bloggbevakning verkligen uppfattas mer seriöst?
   Det är mänskligt att stava fel eller missa en punkt (som du gjorde i din kommentar) men vad gör det i de stora hela egentligen??
   Vad är det för stavfel i Camillas inlägg ?

    Hon har rättat till det nu, det var i rubriken. Jag benämner mig inte som skribent. Jag har inte skrivandet som mitt yrke.

  Att det är okej att ha ihjäl oskyldiga djur tycker väl rimligen alla som äter kött? Förvisso.

  Men ja jag tycker också det hela hanterats jäkligt fel.

   Nu äter jag fortfarande kött även om jag håller på att börja närma mig ett liv som vegetarian, men kan absolut hålla med dig. Även att dricka mjölk och att äta ägg är ju egentligen fel om man verkligen värnar om djurs hälsa och välmående. Men det är väl ändå bra att folk reagerar tänker jag, då kanske de tänker till lite extra kring hur djuren har det. Och i bästa fall sprids det till andra områden av ens liv, kosten exempelvis.

    En undring: Ska man servera vegetariskt till sina husdjur också? Om inte, varför?

     Det beror väl på djurets förutsättningar att klara vegetarisk kost. Hundar kan äta vegetariskt tex medan katter inte kan det eftersom deras kroppar inte klarar det. Människan är allätare och kan överleva på vegetarisk kost. Sedan är människan verkligen ett undantag eftersom vi är de enda som har utvecklat en köttindustri där vi föder upp djur för att sedan ha ihjäl dem. Vi äter i västvärlden mycket, mycket mer kött än vi behöver och plågar djur för att kunna göra det.

      Så det viktiga är att överleva, men det är inte viktigt att ha hälsan när man överlever?

       Hej, jag har varit vegan i 16 år och har bättre hälsa idag än vad jag hade innan dess. Då hade jag noll koll på vad jag stoppade i mig. Det är INGA problem att vara vegan eller vegetarian, så länge man äter någorlunda varierat. Tack för mig 🙂

    Det kommer de inte göra. Människor är otroligt bra på att leta fel hos andra men bortse från sin egen skenhelighet.

   Ja, när husdjur och zoodjur råkar illa ut då j-vlar ska det skrikas hur hemskt det är samtidigt som de inte ens ägnar en tanke åt alla djuren som de själva äter upp. Och nej, det är inte skillnad på djur.
   Människor är så dumma i huvudet.

   Fast dessa djur dödas ju till ingen nytta. Dessa djur dör och deras kroppar kommer sedan brännas.
   Det är skillnad att döda ett djur för mat, och att döda bara för att.
   Det är skillnad på att låta en ko växa upp på en lösdrift i flock, bedöva och sedan slakta och ta tillvara på kroppen för mat vs att åka till Afrika och skjuta ett lejon för att kunna ta en cool bild med ett dött lejon.

   Och som vegan borde du vet att alla mår inte bra på vegan kost, visa får näringsbrist på vegan kost, vissa vill inte äta massa tillskott utan är det som är en naturlig kost för människan.

    Nu var det C som skrev h*n är vegan. Inte jag.

    Nu handlade det ju om argumentet att det är fel att döda oskyldiga djur. Det är just vad som görs inom köttindustrin. Eller de djuren är skyldiga på något sätt? Nej de är ju inte det … Så äter man kött så håller inte det argumentet.

     Så du tycker det är rimligt att dessa djur dödades helt i onödan? eftersom du äter kött och skrev
     ”Att det är okej att ha ihjäl oskyldiga djur tycker väl rimligen alla som äter kött?”

     tycker du även det är rimligt/okej att åka till Afrika och döda lejon och elefanter för att ta ”coola” bilder med döda djur?

     Jag äter kött, men jag är helt emot onödigt dödade av djur bara för dödandets skull. Nöjes jakt är helt sjukt enligt mig.

      Man kan också tänka att det är sjukt att döda djur som växt upp i fångenskap, i onaturliga miljöer för djuret, bara för att du ska få äta upp det sen. Som om det skulle vara bättre för djuret på något vis?!
      Åtminstone fick lejonet leva ett normalt lejonliv före det blev ihjälskjutet..
      Såklart är både nöjesjakt och döda för föda totalt fel i mitt tycke.

       Delvis finns det ingen ”naturlig” miljö för de kor och grisar vi föder upp i fångenskap eftersom vi genom avel har gjort att de inte längre påminner om deras naturliga släktingar. Det mest naturliga vi kan ge dem är lösdrift, och det är precis det jag förespråkar.
       Det är liksom inte vildsvin vi föder upp och slaktar för kött ifall du trodde det.

       Jag kan respektera att man är av åsikten att döda ett friskt djur är fel oavsett orsak.
       Men jag kan inte respektera att man likställer att döda ett djur för att man behöver mat för att överleva är samma sak som att döda ett lejon för att ta en ”cool” bild.

       Sedan ”normalt lejon liv”, naturen är tuff, lidande och plågsamt död är vardag i det vilda. Det är inte som en Disney film.
       Domesticerade djur i fångenskap som får leva ett bra liv (lösdrift, flock, stora ytor, osv) har oftast ett mycket bättre liv än vilda djur, eftersom tamdjuren skyddas emot väder, vind, svält, sjukdom och lidande.
       Vilda djur lider till dötts långsamt och plågsamt varje dag pga skador, brist på föda, brist på vatten eller sjukdomar. Lidande och långsam plågsam död är en del av naturens gång. Sånt som tamdjur slipper.

        Men tamdjuren slipper inte undan en för tidig död, för det är det som deras mål är (som vi tydligen har bestämt)
        Jag vet mycket väl att naturen är grym men det är det naturliga, så som djuren ska leva utan att vi lägger oss i.
        Vi behöver inte djuren till mat, människan klarar sig bra på växtbaserad kost.
        Och nej, boskap i nuläget skulle inte klara av ett ”normalt” liv som de en gång gjorde före vi avlade bort sådana egenskaper. Så det bästa för djuren är att lägga ner produktion av dem.

         Vem har påstått att tamdjur slipper undan en för tidig död?
         lever vilda djur tills de dör av ålderdom?
         är vilda djurs mål att bli långsamt dödade av ett rovdjur eller att dö av svält eller sjukdom?

         Jag tycker absolut vi ska lägga oss i naturen.
         Tex har vi matat vilda djur när det varit tuffa vintrar. Vi har även skjutit sjuka och skadade vilda djur för att de ska slippa långsamt lida till dötts.
         Det är även vanligt att man tar hand om utrotningshotade vilda djur för att ge vård så att de ska kunna återvända till det vilda eftersom, då de är viktiga för den genetiska variationen.

         Människor behöver visst djur till mat, vi kan inte få oss allt från växtriket, tex B12. Däremot kan man välja att äta tillskott istället. Men det finns fortfarande människor som inte mår bra eller får brister på vegansk diet trots tillskott.

         Säg det du menar istället, massavlivning av alla domesticerade tamdjur.

          Avveckla produktion betyder att sluta föda upp djur i fångenskap. Massavlivningar är ditt ord, jag skulle snarare se till att de djur som lever nu får ha det så bra som möjligt och dö när deras tid är kommen och sen inte föda upp fler.
          B12 får du genom tillskott (vilket även många köttätare borde ta) men är ju inget som finns magiskt i djuren utan de tar upp det från det som de äter.
          Hur mycket vi lägger oss i det naturliga är en komplicerad fråga men i nuläget lägger vi oss definitivt i alldeles för mycket.

           ”Avveckla produktion” betyder massavlivning.
           Det finns ingen som har råd eller tid att behålla alla kor, grisar, höns, får, mm, i Sverige bara för att de är gulliga och trevliga djur.

           Kolla bara på hur det gick för gotlands djurfristad, de hade bara 150 djur, men trots volontärer och bidrag gick det inte ihop att hinna med att sköta alla djuren, och ge alla djuren de dem behövde ekonmiskt.

           Att tro att vi ska kunna ge 12 miljoner djur ett bra liv för resten av deras liv, när vi inte ens klarade av att ge 150 djur ett bra liv för resten av deras liv, visar bara hur din logik inte går ihop.

           Köttätare behöver inte B12 ifall de äter en varierad kost. (om de inte har någon sjukdom som gör att kroppen inte kan ta upp B12)

           Det går inte att svara på din senaste kommentar, så jag svarar min egen.
           Du ser det om du ser det.
           De flesta skulle faktiskt klara en växtbaserad kost (finns väl undantag för allt förstås) om man äter varierat. Dock vill många tro att de inte klarar det för att få fortsätta äta kött och andra animaliska produkter för att de gillar det. De flesta som påstår det har väl inte ens provat växtbaserad kost.
           Ja, enkla lösningar på avveckling finns inte, och såklart förstår jag att djuren inte kunde få leva sitt bästa liv. Råd och tid förstår jag att ingen uppfödare har när det kommer till att ta hand om djuren istället för att slakta dem. Det är liksom vi som skapat dem, så vems fel är det att de existerar från början?! Hur som, ät upp de som finns då och sluta föda upp fler.
           Jag avslutar min del av diskussionen här, tröttsamt att diskutera i detta kommentarsfält.
           Vi ser olika på saker, och knappast kommer vi framåt. Så god jul, och kom ihåg att julskinkan inte behövs för att överleva.

           Svar till Js / 13:05
           ”De flesta skulle faktiskt klara en växtbaserad kost om man äter varierat.”
           Forskning, läkare och alla kunniga/experter inom området säger att du har fel.
           Vi vet att människor är gjord för att äta en varierad kost, människor är inte herbivorer, vi är omnivorer, på enbart vegankost utan tillskott kommer människor få brister på olika ämnen vilket i det långa loppet kan vara direkt farligt.

           Om vi ska gå på personlig erfarenhet så finns det massor som tvingats sluta vara veganer eftersom de mådde dåligt eller fick brister trots att de åt en varierad och bra vegan kost.
           Att du inte har förståelse för att människor är olika, och bara för att vegan kost funkar för dig och du mår bra på det, så betyder det inte att det funkar för alla, och att alla mår bra på vegan kost.

    Hej Nangijala, om du tror att alla slaktdjur som idag föds upp för köttindustrin, en industrialiserad masslakt, lever så här som du skrev: ”Det är skillnad på att låta en ko växa upp på en lösdrift i flock, bedöva och sedan slakta och ta tillvara på kroppen”, så vill jag gärna bjuda in dig till att 1. besöka ett slakteri, eller 2. se typ Earthlings. För det låter inte som att du vet hur djuren faktiskt bor eller lever.
    Kor dör genom avblodning. Det innebär att de dunkas till i skallen med en bultpistol och blir (förhoppningsvis) medvetslösa innan de hängs upp och ner och halsen skärs av. Dessförinnan har de bott trångt, ca en femtedel av korna i mjölkindustrin i Sverige hålls uppbundna inomhus under större delen av året. De får hingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter. De som inte hålls uppbundna hålls i lösdriftssystem som består av liggbås och/eller ätbås i rader. Båsen backar korna in och ut ur. Låter mysigt och värdigt?

     Har jag sagt att ALLA djur växer upp så? däremot kan man som konsument välja att köpa kött från djur som har haft det bra ifall man ska äta kött.
     Jag vet hur det går till på ett slakteri. Vad är det du tror jag inte vet sker där?
     Jag förespråkar svenskt kött, så varför ska jag se Earthlings?
     Eftersom Din erfarenhet av djuruppfödning och slakt verkar vara baserad på videos på nätet så tycker jag det är dags att Du besöker gårdar där djuren får leva i flock på lösdrift och ha ett så bra liv som möjligt fram till slakt, så du får se med egna ögon vad jag pratar om. Men eftersom jag antar att du är emot all slakt oavsett om djuret haft ett bra liv innan eller ej, så tror jag inte det spelar någon roll egentligen.

     Kor skj*ts i huvudet med en bultpist*l, inte dunkas, detta gör dem hjärnd*da, dem känner ingenting, sedan sk*r man halsen av dem så bl*det rinner ut och hj*rtat stannar = djuret dör utan att känna något. Det finns rutiner som ska garantera att inga djur känner något när man avblodar, om du vet om fall i Sverige där djuren känner när de avblodas bör du anmäla och inte blunda för djurplågeri. Däremot finns många utländska ställen där man avblodar när djuret fortfarande känner, därför ska man köpa svenskt kött.

     Man går mer och mer emot lösgående kor. Tex ska man bygga nya stall får man inte bygga stall där korna ska stå uppbundna, utan korna ska gå i lösdrift. Majoriteten av gamla stall har också byggt om för att ha djuren lösgående. Så det är oerhört få kor idag som står uppbundna förutom vid mjölkning/undersökning/medicinsk behandling. Men jag tycker man ska köpa från gårdar där korna går på lösdrift för att stödja den djurhållning man står bakom.

     ”De som inte hålls uppbundna hålls i lösdriftssystem som består av liggbås och/eller ätbås i rader. Båsen backar korna in och ut ur. Låter mysigt och värdigt?” detta är ett bevis på att du aldrig någonsin sett ett lösdrift system, prova att besöka en gård med ett lösdrift system så du får se sanningen och verkligheten, och sluta sprida lögner.

  Han har aldrig gått till Skansen med barnen då eller? Så trött på all dubbelmoral. Sitter och kastat skit (absolut befogad) men traskar senare runt på en djurpark ändå.

   Mycket bra av dem!

   Skansen är ju lite mer än var djurpark iofs

    Furuviksparken är en djur- och nöjespark, så de är väl lika mycket djurpark som skansen är? båda håller ju vilda djur i fångenskap och låter folk komma och kolla på djuren = djurpark.

  Varenda influencer va på Furuvik i somras, det va väl event eller nåt. Galet!

   Jajjamensan, så länge det är gratis så är det nemas problemas, men när det osar pr, chansen att synas & höras, så skall det tas ställning och rytas till minsann. Komiskt. Snart kommer säkert även Anitha C uttala sig.

  Ot

  Kaos-Katrin, lägger upp bilder på andras barn på sin insta när hon är och tittar på sonens luciatåg. Hon är så j-a ?

  Känns det inte som om det inte alls är många influensers som är engagerade i Musikhjälpen i år? Brukar tycka att det tidigare år varit många som engagerat sig på olika sätt. I år är det väldigt tyst på insta.

   Får väl ingen ersättning de små egoisterna.

    Tänkte just skriva samma sak.

    Men det har de ju inte fått tidigare år heller…

  Furuviksparken ägs av samma ägare som Gröna Lund, Skara sommarland, Kolmårdens djurpark, Vildmarkshotellet och Aquaria Vattenmuseum. Hoppas folk bojkottar hela företaget så att de får lida någon form av förlust men det är väl ett önsketänkande.

   Tror inte de kommer påverka dem i det långa loppet. Det bästa är ju om du åker på något från polisen eller länsstyrelsens håll. Så de tvingas till ordentliga åtgärder så att något liknande aldrig någonsin kan ske igen.
   Uppenbarligen har ju aporna rymt många gånger tidigare enligt en fd djurskötare, så redan då borde man ju ha sett över allt och gjort det säkert så att detta inte skulle kunna ske.

  Tycker hela den här ap-storyn är zzzzzz. Måste finnas viktigare nyheter att rapportera om.

   Tragiskt hur du som människa inte förstår varför folk är upprörda. Du hade aldrig sagt så om det hade gällt barn.

    Nej jag är en sån där galning som tycker att barn är värda mer än djur ? men ja hade det varit en story om att de skjutit ihjäl tre barn så hade jag tyckt det var mer nyhetsvärdigt, det låter ju vansinnigt

     Man kan tycka att båda är lika värda. Försvinn.

      Försvinn själv. Man kan tycka att människor är värda mer än djur, fullt rimligt

     Så tröttsamt när djur och människor ska ställas mot varandra. ?

      Ja det var ju inte jag som sa det

   har du ap-tråkigt? 😀

   E – Du kommenterar ju på många inlägg att allt är ”zzz” ser den kommentaren återkommande ändå hänger du här på vartenda inlägg å kommenterar zzz, känns som en 40+are

   extremt okänsligt förresten att kommentera sådär när djur har dött hemska dödar, djur med hög intelligens.

    Det kan ju finnas flera personer som heter något som börjar på bokstaven E, bara en tanke till dig

   E du tycker alltså inte att apor Som rymmer från ett zoo och skjuts ihjäl är viktigt å rapportera om?

    Nej det är korrekt.

   E
   Men skit i att läsa då! Engagera dig i ”viktigare” saker då! Det finns andra som kan känna, reagera och agera på många vidriga/viktiga händelser.

    Jag läser inte artiklarna om det men fångar ju ändå upp rubrikerna. Låt mig bara tycka det är snooze, vad stör det dig

   Fast det är ju en ganska stor nyhet. Att djur rymmer från sina inhägnader och skjuts ihjäl på djurparker i Sverige är extremt ovanligt. Speciellt så här många djur.
   + att det fanns risk att djuren kunde ta sig ut ur parken = risk för alla människor som bor i den staden. Så det har absolut ett stort nyhetsvärde.

  Fascinerande att Sandrha skriver att hon ”förväntar sig” att de släpper övervakningsfilmer, som att hon ger dem en order. Jag vet att influencers har makt, men vad ska Sandrha göra med övervakningsfilmen om nu parken skulle få för sig att lyda? Släppa sin analys av huruvida det var en riktig eller en fabricerad rymning?

   Man kan ju undra vad Sandrha har för utbildning och erfarenhet som gör henne till den personen som är bäst att bedöma dessa videos för att se om allt har gått rätt till…
   Hon är som många andra, människor som sett schimpanser på djurparker på ett säkert avstånd, som tycker att schimpans är gulliga och verkar snälla. Men saknar helt kunskap och förståelse för dessa djur på riktigt.

  RIP Linda & Torsten. Hur kunde det här hända undrar jag. Ormar smiter ut, apor rymmer, björnar tar dig ut ur inhägnader..Dags att lägga ner djurparker nu, detta händer ju gång på gång. Om man måste skjuta djuren för att man inte kan ta om hand om dem på rätt sätt, eller för den delen öht hålla vilda djur fånga. Det är hög tid nu.

   De rymde tydligen genom DÖRREN ??? Nej folk borde bojkotta djurparker

    Det är nog bara rykten. Men ska bli intressant när de kommer ut hur djuren faktiskt tog sig ut. För att så många som 5 djur ska lyckas rymma samtidigt måste någonting ha varit öppet, glömt att låsas eller så hade djuren sönder låser på en dörr. Och där är ju problemet att de borde inte vara bara 1 dörr rakt ut till friheten, det borde finnas flera dörrar så att även om djuren tar sig igenom 1 dörr så kommer de inte lösa utan är då fortfarande under kontroll.

  Bra att folk tar ställning och ryter ifrån. Att man från första början inte har tillräckligt med sövande medel är helt oacceptabelt, och än mer oacceptabelt att man ännu inte lyckats fixa fram detta? Jag säger inte att skjuta sövande medel är ett förstahandsval men nuvarande situation borde ju vara mer traumatisk för aporna än att sova och vakna upp till en stängd inhägnad i säker miljö. En apa har eventuellt legat skottskadad sedan i onsdags (om den inte är död) och får ingen hjälp vilket är groteskt. Dom skjutna aporna ligger helt öppet och orörda. Fruktansvärt.

   Jag tänker också på att jag själv skulle bli vettskrämd o stressad om en massa nya människor med konstiga saker i händerna och klädda på ngt nytt sätt dök upp för att försöka fånga in mig. Varför ringde de inte gamla djurskötaren som bor i närheten??
   De andra hade ju kunnat gömma sig.
   Förstå vad de kvarvarande måste vara stressade nu och ha sorg. Såklart de inte släpper in dem som förmodligen fanns i närheten när deras familjemedlemmar föll till marken. Tänker på den stackars schimpansen som sett sin familj dödas i Nigeria och nu blivit skjuten till döds. Hon var visst den som Adopterade andra ungar. Känns som om hon kan ha känt igen vapnen och försökte skydda de andra. Stackars liten ?

    För att gamla djurskötaren respekterade inte parkens rutiner med att hantera djuren på ett säkert sätt.
    Hur hade det sett ut på nyheterna ifall parken ringer in en djurskötare som inte träffat djuren på 10 år, släpper in henne, hon går fram till djuren och de attackerar och dödar henne?
    Parken har ett ansvar att se till att ingen människa ska bli skadad av deras djur.

    Jag har lyssnat på den gamla skötaren, hon verkar leva i en disney värld, googla Travis och Charla Nash, en kvinna som hade en bra relation med sin schimpans, när schimpans en dag bestämde sig för att attackera och nästan döda henne, kolla bilder på henne så ser du hur allvarliga hennes skador blev efter attacken…

    Jag tycker det är hemskt att schimpanserna blev skjutna, men det största felet är ju att dem inte hölls på ett säkert sätt. schimpans ska inte kunna rymma ut i det fria på detta sätt, och det värsta är att enligt gamla skötaren har det hänt tidigare flera ggr. Man borde redan då har åtgärdat det, för då hade aldrig detta hänt.

   Det har ju dock gått ut och sagt att informationen att de saknades bedövningsmedel var felaktig, att det visste hade bedövningsmedel tillgängligt på parken. Men att bedövning inte var ett alternativ pga att det är farliga djur.
   Nu går det ju att försöka bedöva djuren eftersom de är instängda i en byggnad, däremot verkar problemet vara att man inte kan ta sig in i byggnaden på ett säkert sätt, och kan man inte ta sig in kan man ju inte heller varken bedöva eller skjuta djuren.

   Den apan som är skadade kunde man med drönare se, och den rörde sig inte då, så förhoppningsvis är den död sedan länge, och förhoppningsvis dog den ganska snabbt så den inte led så mycket.

  Älskar namnet Tom Allan. Men håller med att man åtminstone borde sträcka sig till att bojkotta hela koncernen om man gör ett sånt här statement. Inte svårt att avstå Furuvik just. Inte speciellt svårt att avstå djurparker helt heller. Men man undrar ju hur många som kommer avstå när det bjuds in till event på Gröna Lund nästa gång. Det återstår att se såklart så ska inte hetsa mer i onödan. Och ja,självklart kan det bortförklaras med att man vill visa sitt stöd för parker utan djur men det får ju otroligt mycket mer tyngd om alla kändisar som är emot djurskjutning ratar dem helt.

  Kan inte komma över det faktum att parken inte hade bedövningspilar. De innebär ju att alla djur som blir sjuka och behöver tas ned med behövingspilar troligen blir avlilvade då. Det är väl A och O att ha bedövningspilar in en djurpark.

   Men det är inte sant! Snälla, det är så mycket mer som väger in i en sån här situation såsom att djuren var stressade och att det är minusgrader. Herregud det är väl självklart att man i första hand vårdar sina djur. Bara Kolmården har tre egna veterinärer plus en veterinärassistent för att säkerställa att djuren får så bra vård som möjligt. Blir mörkrädd av folks bristande källkritik

    Borde inte minusgraderna snarare ha gjort att schimpanserna hade velat återvända till sitt hus relativt snart?

    Man blir mörkrädd när man tänker på hur oprofessionellt situationen hanterades. Tänk om det hade varit sommar och fullt med besökare i parken? Skulle jägarna isåfall jagat aporna och försökt skjuta dem bland alla besökare?

   Tydligen ”missförstånd”.
   De hade sömnmedel men gjorde ett aktivt val att inte använda det, då det var 10min värkningstid och man måste stå nära.

  Så då kommer Calle och Sandhra bojkotta Grönan också, samt alla andra ställen Park and Resorts äger? Tror inte det va…

  Om någon släppt ut dem, är det djurrättsaktivister. Det är så de jobbar.

   Blir nyfiken, berätta mer!

   Ok, boomer.

   Djurrättsaktivister är ju kända för att släppa ut djur.
   Men att djurrättsaktivister ska kunna ta sig in på en park när den är stängd och släppa ut dessa djur, och sedan ta sig ut obemärkt låter högst tveksamt.

  Tydligen var det två stycken som låg skadeskjutna en längre tid, och en av dem är bekräftad död. Så himla illa. Hur har det ens gått till, de skjuts och lyckas ta sig tillbaka in in i huset igen…

   bara 1 som sköts som lyckades ta sig tillbaka till huset med de andra. Och hur, ja de kallas skadeskjuten.

  Det var en ren avrättning. Nu ligger dessutom en skadad apa i dagar.

   Tydligen två apor som ligger ner, och den ena har dött. Detta låter bara sjukare och sjukare ju mer information som kommer ut

    Herregud. Tänk lite på vad du skriver

   Det är precis det det är, bra att du använde just det ordet. Undrar hur de överlevande aporna mår med tanke på att deras vänner blev dödade för att inte tala om hur den skadeskjutna apan mår. Detta är ett trauma på så många olika nivåer för dessa stackars individer, och vilka är ansvariga för det? Jo, vi människor – i vanlig ordning. Det är också enormt provocerande att höra en av de ansvariga stå i radio och grina över hur fruktansvärt det här är.

    Håller helt med att allt är människans fel. Hade vi inte haft vilda djur i parker hade detta inte hänt, hade dem haft riktigt säkra inhägnader så djuren inte kunde ta sig ut hade inte detta hänt.

    Jag säger inte att skjuta lösa djur som är farliga är fel. Men det är människans fel att dessa djur ens är här i Sverige och att de kunde komma lösa.

  En av dom döda var bara tre år ?

   Men fy! ?

   Hade det känts bättre om den var 1 eller 5?

    Har jag sagt det? Men han var så liten ? Dom andra var ju ändå vuxna (tragiskt och sorgligt det med såklart)

   Majoriteten kycklingar dödas när de är 5 veckor gamla. Även ekologiska kycklingar är små när de dödas, vid 10 veckor. Cirka hundra miljoner kycklingar slaktas varje år i Sverige.

   Tjurkalvar, mjölkindustrins ”biprodukt”, slaktas när de är 18 månader.

  Var det inte Calle som dödade en huggorm på Gotland för några år sen? Det var ok eller?

   Huggormar är fridlysta så en vanlig lekman får inte döda en. Som jag förstått det.

    Alla visste det men Kalle struntade i det.

  släng in frukt med sömnmedel i

   och vem ska sen gå in och bekräfta att djuren är ordentligt sövda?
   Om man slänger in mat med sömnmedel i finns det risk att ett djur äter allt och dör av det, eller att de äter för lite så de lägger sig och sover, men när människor kommer nära för att kolla så är djuret bara drogat och inte sövt, och ett vilt och farligt djur är nog ännu farligare när de är lite drogat.

  FRURUVIKSPARKENS?

  Dagar utan felstavade namn: 0

  Och där hamnade man i modd igen. Orka.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yvzBrg/fick-ansiktet-sonderslitet-av-en-schimpans

  Jag har stor respekt för vilken skada en schimpans kan orsaka, även sådana som har vuxit upp med skötare. Det borde finnas tillräckligt med bedövningsmedel på plats, men om det är korrekt att det tar upp till 10 minuter innan schimpansen sövs ned och då vi inte vet hur situationen i aphuset såg ut, har jag viss förståelse för hanteringen. En annan diskussion är istället om vi bör ha djurparker.

   En schimpans skadade en människa en gång. Hur många gånger har människor blivit allvarligt skadade av hundar? Betyder inte att alla hundar alltid är farliga.

    Oavsett om du sätter på en schimpans kläder och behandlar honom som en människa, är och förblir han ett vilt djur. Som man ska respektera. Annars kan det gå illa.

    ”Anonym” Hur ofta kommer schimpanser i kontakt med människor vs hur ofta hundar gör det?

    https://www.livescience.com/chimpanzee-facts.html

    https://www.nationalgeographic.com/animals/article/chimps-and-people-are-clashing-in-rural-uganda-feature

    Länken till artikeln syftade mer till att visa vilka skador en schimpans kan orsaka, vilket inte betyder att alla schimpanser attackerar. En googling på styrka, tänder, tidigare attacker på människor och även andra primater samt aggressivitet i det vilda tycker jag visar att det inte är en hund (som också har varit domesticerad i ca 15 000 år). Som jag skrev vet vi inte vad som hände i aphuset och i en uppstressad situation, hade i vart fall jag, om jag känt minsta osäkerhet inte riskerat mina anställdas liv och hälsa.

  Det avlivas djur i parti och minut på svenska djurparker varje år, kan inte missminna mig att det blivt så mycket ramaskri kring det tidigare?
  Tycker också att det är väldigt intressant hur många det är som anser sig veta bättre än personalen på Furuvik, och om minsann skulle hanterat situationen annorlunda.

  Det är vilda djur det handlar om, må så vara att vi delar 98-ish procent gener med schimpanserna, och att de har en viss intelligens – men de är fortfarande djur, som kan bli potentiellt livsfarliga och utan större besvär döda den som kommer i vägen.
  Det kanske bara är jag, men jag ser hellre avlivade apor, än fler djurskötare som får sätta livet till.
  Hoppas verkligen att Furuvik avlivar resterande flockmdelemmar nu, och sedan avvecklar aphuset.

   Jag håller med om att skjuta var nog de bästa med tanke på omständigheterna. Men nu när man har dem sista aporna i aphuset så tycker jag absolut att man borde kunna lösa det på annat sätt än att döda dem.
   Finns ingen anledning att döda djur i onödan bara för att människor inte kan bygga säkra inhägnader.

   Ang att andra djurparksdjur avlivas, det har tagits upp flera ggr, och att man inte ska gå till djurparker pga det. Men när djuren i parkerna avlivas under kontrollerade former så är stressen och smärtan minimal. Dessa djur stressades, sköts, och en blev t.o.m skadeskjuten och tog sig tillbaka till aphuset där den troligen självdog (förhoppningsvis snabbt), det är inte alls samma sak som en planerad avlivning under kontrollerade former.

    Men ditt argument kan vi ju börja avliva människor då också, under ”kontrollerade former så stress och smärta är minimal.”
    Eller har djur lägre värde och rätt till liv enligt dig ?

     Hur kan du läsa min kommentar och tolka det som att jag tycker vi ska börja avliva människor?
     Ditt sätt att koppla min kommentera till mord på människor är otäckt, kanske dags för dig att prata med någon professionell? för att ens tänka på att avliva människor är inte normalt.

     Djur har inte lägre värde enligt mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.