Cecilia Hagens känga till Carina Bergfeldt

Ett norskt parti vill lagstadga kring hur influencers använder sina barn i kommersiella sammanhang, och Cecilia Hagen skickar en rejäl känga till journalisten Carina Bergfeldt, kring hur hon använder sonen Hamilton för att skapa content. 
Han är nu så känd att han till och med är en fråga i ett korsord. (I inlägget här ovan)

När Cecilia Hagen tycker saker är det ofta ord och inga visor, och precis så är det i den här krönikan i Expressen, där hon kritiserar sättet som en del skapar content genom att blotta andra människor.
Hagen får ofta upp Carina Bergfeldt i sitt Facebookflöde där hon postar mängder av bilder på sin son, och har noterat att ”ingen i någon kommentar tillhåller hans mamma att sluta använda sitt barn som reklam för sig själv och det helgprogram hon ännu inte tagit del av men som säkert är utmärkt.”

Carina brukar få ganska mycket kritiska kommentarer vad gäller sitt föräldraskap på Instagram, men främst då vad gäller de tillfällen då hon är borta från sonen, inte så mycket vad gäller själva exponeringen av honom. Kanske är det annorlunda på andra sociala medier?

Man ska inte blotta sig för mycket offentligt. Och man ska inte blotta andra heller, särskilt inte sina närstående, framför allt inte sina barn. Åtminstone inte utan att inhämta godkännande från dem man hänger ut, oavsett om själva uthängningen är kärleksfull eller inte. // Cecilia Hagen

Problemet här är väl att Carina – i egenskap av förälder – både är den som ”hänger ut” och som godkänt det. Så vida det inte finns en annan förälder som direkt motsätter sig det, så kan ju ett barn användas precis hur mycket som helst i content, vad det än handlar om så länge de inte själva kan protestera. De tvingas godkänna det i efterhand, eftersom ”skadan redan är gjord” och allting redan är publicerat.

Vad tycker ni om Cecilia Hagens synpunkter?

 

 

 

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad jag tycker? Inte så mycket alls faktiskt.

    Kan Dietz, kan Bergfeldt. Allt för pengar, skit i konsekvenserna.

      Eller hur!

      Berätta gärna om konsekvenserna? Vad menar du ska hända?

        Du kan fråga mannen som låg medvetslös utanför Dietz dörr, till exempel. Kul att bli uthängd. Verkligen. Men du kanske går igång på sånt. Fin människa du är.

          Men orka…

        Var det inte Margås barn som ville göra om en lek med sin pappa för han inte trodde bilderna blev bra? Det var väl några år sen men ska barn behöva tänka på sånt när de leker?

        Problemet här är väl att barnet inte får vara just ett barn och bara leka utan det sätts upp förväntningar att barnet ska producera innehåll som föräldrarna kan tjäna pengar på. Är ju rätt sorgligt kan jag tycka.

      Men Carina har väll inte tjänat några pengar på sina inlägg med sitt barn. Inget betalt samarbeter eller liknande på hennes instagraminlägg. Är väll skillnad på att lägga ut en bild när ens barn gör en snögubbe, mot när ens barn får agera modell för reklam av något man får pengar för. Kom med kritik Men se då till att den är korrekt och befogad.

        CB säger ju själv att sonen har fått in pengar för 30 terapitimmar på sitt konto….

          Är du på riktigt ?

    Undra hur kul barnen tycker detta är när de växer upp?

      Hon sätter ju in pengar för framtida terapi ?

        Alltså, så otroligt provocerande när hon skriver så. För det första så vill hon nog försvara sig med den repliken, men kanske helt enkelt inte ska exponera barnen bara.

        Det borde nog Sandra Beijer också göra! Hon har tagit begreppet ”göra content av sitt barn” till nya höjder. Men här inne får hon inte debatteras.

          Fast jag tycker Sandra Beijer håller det på en bra nivå? Visst, sonen är med på bild, men inget mer.
          Hon skriver inget om hans personlighet, inget om hans humör, inget privat liksom. Sonen existerar men är aldrig huvudperson. Vi får inte veta något om vilka blöjor han har på sig eller hur gammal han var när han tog sitt första steg.
          Sandra skriver knappt om att barnet sover uselt på nätterna utan bara från sitt eget perspektivet dvs att just nu får väldigt lite sömn (och så kan väl vi som läsare förstås anta det beror på barnet).

          Tycker Sandra är en av få som lyckas hålla fin nivå på det hela!

            Håller verkligen med ang. Sandra. Hon skriver ju om sitt liv och där ingår ju sonen. Så gör ju alla som har bloggar/är flunsor. Och det är inte förbjudet.

        Men herregud ! Är det ingen som förstår Carinas ironi om terapipengar? Hon skojar . Jag blir mörkrädd av delar av Sveriges befolkning … hon lägger liksom inte upp inlägg och samarbeten med sonen så vart är ert problem …

          Det verkar vara du som inte förstår undertonen, det vill säga att hon fiskar efter bekräftelse på att hon gör rätt. Varför annars alltid dessa skämt? Hon säger det i intervju på intervju och i sociala medier. Det enda hon vill höra är att det inte är fel att lämna bort ett barn si och så mycket.

        Varför skulle en unge behöva terapi för att ha varit på bilder i sm som barn?

    Gillar inte Carina. Hennes talkshows är ?
    Dessutom är hon en kass intervjuare.

      Ja, väldigt medioker faktiskt. Hur hamnade hon där eg. Hon kanske må vara en bra reporter, men har noll karisma att få igång dynamiska och intressanta intervjuer med sina gäster i soffan i ett nöjesprogram. Allt blir så platt så man sitter och skruvar på sig i soffan.

        Exakt, det blir platt och så ointressant.

        Jag undrar fortfarande hur hon kunde gå från reporter på Aftonbladet till att bli korre på SVT i Washington DC. Med tanke på hur okarismatisk och dryg hon är kan det inte vara lätt att få audiens hos någon.

          Sängvägen?

            Men snälla. I vilket årtionde befinner sig du och dina åsikter? 50-talet verkar det som. Utbilda dig.

              Hm, hur var det nu med de där högt uppsatta polischeferna?

                Vad har det med Carina Bergfeldt att göra? För såklart kan du hitta exempel på både kvinnor och män som skaffat sig fördelar i sin karriär via privata relationer men att generalisera det till alla kvinnor eller använda det som anklagelse (helt utan grund) mot kvinnor du ogillar är enbart misogynt.

                  Chilla. Ingen har generaliserat det till alla kvinnor. Det var endast ett förslag till svar på en undran.

                    Du hoppade över ”Eller använda det som anklagelse mot kvinnor du ogillar”. Och nej, det var inte bara ett oskyldigt förslag du kom med, det var en misogyn anklagelse.
                    Att svara på kritik med ”chilla” är för i övrigt också väldigt typiskt misogyni, alltså utmåla kvinnor som reagerar på ens sexism som lite känsliga och hysteriska.

          Det är väl ändå inte så konstigt? Lätt att glömma bort men när SVT rekryterade så var hon ett utav Aftonbladets ”största namn”, väldigt populär och hade vunnit Stora Journalistpriset. Visst en del har alltid ogillat henne men det är ju först i och med att hon rört sig ifrån att vara reporter/politisk kommentator till att ha talkshow och göra mer content om sig själv som en större mängd personer börjat störa sig på henne.

            Jo det är konstigt. Dock tror jag inte det är sängvägen som gav henne SVT jobbet. Carina har aldrig varit något annat än en medioker journalist och detta trots att hon faktiskt är mer grundligt utbildad än de flesta. Som korre var hon en katastrof och talkshow host det går inte ens att kommentera.

              Nej, kollar man på hennes karriär och meriter är det inte alls märkligt, finns folk med betydligt svagare cv som blivit anställda på SVT, att du ifrågasätter rekryteringen av henne är för att du ogillar henne som person. Vilket du såklart är fri att göra, är inget större fan själv, men det tar inte bort det fakumet att hon jobbat sig dit hon är.

              Precis, hon är för ful för det.

                Men dra åt… Idiot

      Jag tycker hon är duktig generellt men talkshowen är verkligen inte bra. Hon har dessutom KONSTANT ”jag har en fruktansvärd migrän och är så trött att jag somnar”-minen. Ser helt plågad ut.

    Ot men någon som vet om tanbyklara är gravid? Lite förvirrad då hon enbart lägger upp magbilder varje dag med captions som nyp mig ? och vi tre ?? Det enda hon verkar kunna prata om är att hon växer organ inom sig och ruvar dag ut och dag in. Snark

      Hon är väl glad över det? Inte så konstigt.

      Du verkar ju ogilla både henne och hennes graviditet om man utgår från dina tidigare kommentarer, så varför följer du ens människan? ? Är väl inte konstigt att graviditeten är något stort för henne och något som tar upp mestadels av hennes tankar just nu, om det är så irriterande för dig att se så är det ju bara att skippa att kolla på hennes konto.

        Jag följer inte. Hon dyker upp ändå.

          Markera inte intresserad om det är ett så stort problem

          Tips: tryck på de tre prickarna vid inlägg och välj att dölja inlägg från henne

      Det är helt ABSURDA mängder magbilder och storys om bebis ??

        Frivilligt att se ju.

          Och frivilligt att irritera sig

      Du kommenterade nånstans att du själv är gravid. Dessutom störde du ju dig rejält på att hon blev gravid fort, varför följer du då? ? Alla beter sig olika. Jag får inte upp människan nånstans, så jag ser inget – om jag inte självmant söker upp. Testa det ?

      Har någon influencer, någonsin, lyckats pricka in att vara precis lagom glad för sin graviditet så att det inte retar upp kommentarsfältet här inne? Jösses så snäv synen är på hur gravida/ mammor får vara och känna.

      Man varför tittar du på henne då dag ut och dag in?

    Vissa föräldrar sparar till körkort och kontantinsats, Carina sparar till terapi.

      Men.. var det alltså seriöst menat? Jag trodde att det var ett skämt eller en pik typ till alla som menar att han tar skada av det. Men jag är usel på ironi osv i text så jag kan ha fel?

        Men tanke på allt hon berättat om sin usla far så borde hon inte väl inte tycka detta är lustigt alls? Hon var ju rädd bli likadan och ville knappt ha barn pga det

          Aha okej. Jag följer inte henne så jag vet inte. Tolkade bara utifrån detta inlägg.

          Eller så blev hon just precis så usel hon befarade att bli, utan att förstå det själv.

        Såklart att det var ironi…

        Såklart det var skämt och ironi …

      Det var ett skämt.

    Fast när det gäller korsordsbilder använder de arkiv på bilder som redan är offentliga och ingen ersättning utgår!
    Har själv sett en familjs barn jag känner i ett korsord.
    De hade blivit fotograferade i samband med ett reportage i lokaltidningen och den är då offentlig och användes utan deras vetskap.

      Men här gällde det väl inte bilden i sig utan att sonen är så offentlig på Carinas sociala medier att det är meningen att man ska veta vad han heter i korsordet

      Dessutom, om hon inte ställt upp på att bli fotad med sonen, så hade bilden inte funnits.

    Så knäppt med henne och hennes följare som håller på och hejar på om kvalitetstid för små barn, att allt är ok även om föräldrarna är borta i flera veckor… NEJ det är kvantitet som gäller och hon verkar inte fatta nåt öht. Om barnet inte längtar och saknar sina föräldrar så är det ju för det fått nya primära anknytningspersoner. Och det är väl fan inget heja på det.

    Trött på henne och hennes hävdelsebehov som inkluderar barnet

      Dock har vissa jobb som gör att de är hemifrån längre perioder…

      Det här borde nålas fast i pannan på henne.

    Instämmer helt med Cecilia Hagen!

    Håller med. Barnen som föds till offentliga personer har inte bett om eller godkänt att själva bli offentliga personer.

    Tycker hon verkar vara en superbra mamma. Föräldrar gör olika. Vissa pushar sina barn att träna mycket (de flesta av våra stora sportprofiler har den bakgrunden t.ex) är det ok? Är det ok att låta sina barn sitta mycket med sina mobiler när vi vet att rörelse är otroligt viktigt för den psykiska hälsan, något som såklart är vanligt idag?
    Vad jag menar är att det finns många sätt att vara en bra förälder som kanske inte är perfekt för andra. Inte många barn har den allra mest ideala uppväxten. Knappast era barn som kommenterar här, och inte mina heller.
    Att vara en kärleksfull förälder är det viktigaste.

      Mina barn kommenterar inte här, gör dina?

      Tycker hon visar prov på en obehaglig cynism när hon spekulerar i hur hennes son kommer att uppleva att han användes till att göra content på sociala media för att göra sin mamma mer rik och berömd.

    Starkt av Cecilia att våga skriva det som många bara vågar tänka. Carina är en pk riddare av rang, inte många som vågar ifrågasätta henne.

      Älskar Cecilia! Både vass, träffande och rolig!

      Undrar vad det är för människor med makt som håller Carina om ryggen och som har krattat manegen åt henne. Helt klart är att det inte är hennes knivskarpa intellekt och vinnande personlighet.

        Fast folk gillar ju henne, hon är väl jorunalisten i Sverige med flest följare på sociala medier? Tror helt enkelt inte man måste ha knivskarpt intellekt för att bli folkkär (så hade väl världens sett rätt annorlunda ut). Och SVT osv ger henne räkmacka för att hon är omtyckt hos folket, t ex ser mellan fingrarna när hon bryter mot deras regler.

          Det är hon väl ändå inte, journalisten med flest följare. Nej hon är inte folkkär, men hon går hem hos champagnevänstern.
          Då är Jenny Strömstedt betydligt mer folkkär och har dubbelt så många följare.

    Tittade igår på hennes talkshow. Kommer inte göra det igen.

      Gillar Tom Hanks iaf

    Carina B har berättat att hon grät av glädje när hon konstaterade att hon var gravid men har alltså varit jättemycket borta från sin son, hela veckor i flera omgångar. Sandra B grät oxå när hon blev gravid men inte av glädje. Men hon har suttit ihop nästintill 24/7 med sin son. Lite märkligt ändå

      Att som kvinna leva ett eget liv trots att man blivit mamma ska märkligt nog ofta kritiseras. Väldigt sällan kommer liknande kritik gentemot pappor.

        Jag känner faktiskt ingen som varit borta från sitt lilla barn flera veckor åt gången, varken mamma eller pappa. Någon vecka, absolut, men inte direkt längre än så. Vad gäller sociala medier så är det ju främst kvinnor som postar om föräldraskap, så de enstaka män som jobbar borta många veckor i taget figurerar väl oftast inte där. Och bland de, ofta män, som ex jobbar till sjöss så är ju som regel mamman där på heltid, inte pusslande med barnvakter och släktingar. Man får såklart tycks vad man vill men situationen den här familjen är i är ju så pass ovanlig att det är svårt att jämföra med andra. Är säker på att kritiken varit mindre om pappan var hemmapappa eller iaf jobbade normalt och hämtade varje dag.

          Det finns folk som jobbar borta på byggen tex som är borta hela veckan och eventuellt hemma på helger. Folk som jobbar i militären kan vara borta veckor i taget. Tänker att det finns folk som är ute på forskningsresornas, säljare som inte heller jobbar bara på hemmaplan, företagsledare, på mitt gamla jobb kom det tex en snubbe som skulle visa oss ett nytt inventerinssystem tror att han åkte runt till alla lokations i det globala företaget… osv

            Menar du att båda föräldrarna är borta samtidigt på byggen och liknande? Tror oftast det finns en mamma där under vardagarna, om du syftar till att det är män som är borta på det sättet. Kanske har man kompromissat där man jobbar omlott alternativt har råd att ha den andra föräldern där på heltid. Och nej, kortare jobbresor är inget ovanligt men det brukar ju sällan handla om flera veckor på raken. Krockar det någon enstaka gång att båda föräldrar behöver bara borta så är det som det är men sker det regelbundet så tycker jag bara det är sorgligt att ingen av dessa två föräldrar som valt att sätta ett barn till världen kan tänka sig att backa i karriären under en kortare period.

          Filip Hammar är ju borta från sina barn många och långa perioder. Inte får han skit för det. Dessutom var han otrogen och lämnade sin fru innan sonen ens hunnit fylla ett år. Riktigt grisigt beteende om då frågar mig.

            Hade jag vetat detta hade jag definitivt skrivit negativa saker om honom!

              Well now you know… Han är ju fortfarande ifrån barnen i långa perioder. Han ville heller inte låta ex-frun flytta till Sverige med barnen, vilket jag tycker är konstigt då han redan spenderar så mycket tid här att det inte borde bli så jättestor skillnad.

        Det kan ju bero på att det är i mammans mage barnet legat under nio månader och de får då naturligt en helt annan kontakt än vad barnet har med pappan. Att då bli lämnad av den man ska vara tryggast med, kan vara förödande. Så hon gör rätt i att spara pengar till terapi, det bästa hade dock varit att aldrig skaffa barn alls.

        Man kan ju leva sitt liv utan att vara borta hela veckor o faktum kvarstår att små barn behöver sina föräldrar.

    Jag har aldrig delat mitt barn på öppna konton. Däremot sa han rätt tidigt ifrån om dels fotografering, att jag skickar bilder på honom till släktingar och lägger ut på sociala medier. Om jag skulle göra om detta m barn skulle jag definitivt vara ännu mer restriktiv med vad, hur och om jag la upp bilder. Hunden och katterna däremot exploaterar jag helt hänsynslöst 🙂
    Tycker dock att det är skillnad på att använda barn i riktad reklam gentemot att dela med sig av sin vardag.

      Har dina djur gett samtycke?

        ?

        Nej, jag skrev ju att jag egenmäktigt publicerar bilder på dem 🙂

    Cecilia har helt rätt.
    Alla som har stora öppna konton och exponerar barn på sociala medier gör fel. Oavsett om de tjänar pengar på det eller inte.
    Jag tycker det är helt sjukt att jag råkade se en influencers barn på pendeln, kände igen hen och direkt kom ihåg allt mamman skrivit om barnet i fråga i väldigt personliga ämnen. Sånt är ju inte ok! Stackars barn! Följer inte längre sådana föräldrar just pga detta.

      Även både små och stora konton som lägger ut känslig info om sina barn. Ser inlägg hela tiden, t ex nu nyligen på Heja Livet, där man skriver om ens barns diagnoser och svårigheter med bild och namn på barnet.

      100 % välment och ingen tjänar pengar, men det ÄR barnets val när man blivit myndig om man vill gå ut med sin diagnos offentligt eller ej. Inte självklart att man vill att det ska finnas dokumenterat på internet när man t ex söker sitt första jobb.

      Vill man påverka samhället politiskt genom att berätta hur barnet har det får man anonymisera barnet.

        Håller verkligen med dig

    Carina känns mer sund i sitt sätt att skriva om och kring sonen. Det är liksom inte influencer’content’ utan vardagsliv.

    Jag känner att jag alltid är på Cecilias sida! Hon är en stor favorit hos mig och bara det att hon gett oss Jonathan Unge gör att hon borde bli helgonförklarad!

      Just det! Jag glömmer ofta att det är hennes son, men jag håller verkligen med ?

    Bra rutet Cecilia!!

    Men har inte Cecilia gjort karriär på att hänga ut sina familjemedlemmar i sina krönikor? Visst att hon kanske inte hänger ut med bilder med nog i text..

    Alltid lika viktigt att belysa hur barn porträtteras i sociala medier. Jag har svårt att tro att man som förälder är så säker på att man gör rätt, när man som Carina så ofta skämtar om att barnet lämnas bort och att han hamnar i chock när de väl är tillsammans. Hur ofta inlägg om psykologtimmar är hon uppe i? Och de ständiga av läsarna bekräftande kommentarerna om hur rolig hon är och att barnet är så lyckligt lottad som har så många som tar hand om honom. Hon fiskar alltid efter att få höra att hon gör rätt. Utan att skriva för mycket om just Carina och pappans relation till barnet, men föräldrar idag har ofta ett väldigt icke-psykologiskt sätt att se på saker och ting och med inställningen att det som vuxna mår bra av mår också barnet bra av. Det resonemanget är många gånger lite väl lättvindigt ur ett barnperspektiv.

      Betvivlar dock att tidigare generationers hade ett mer ”psykologiskt” sätt att se på barn. Eller för den delen att barn ansågs ha mer rättigheter/ egen integritet för några decennier sen. Tycker folk har en idealiserad bild av hur det var förr, vuxenperspektivet var minst lika starkt och det finns en orsak till att det behövde stiftas lagar för att skydda barnskådespelare redan på stumfilmens tid.

      Däremot håller jag med om grunden i ditt påstående, att föräldrarna mår bra betyder inte nödvändigtvis att barnen mår bra (tvärt om hade varit närmare sanningen – att barnen måste må bra för att normala föräldrar ska må bra). Visst måste föräldrar värna sin grundläggande psykiska hälsa (handlar ju dock knappast om att åka på semesterresor), men det är närmare sanningen att beskriva det som att barn och föräldrar lever i en dynamik där allas mående måste värnas, och barnens dessutom komma i första hand.

        Kanske men föräldrars relation med barn kändes mer naturlig förr.

    Vilken influenser tycker du visar mkt av sina barn? (blogg, youtube, instagram tex)

      Bingo

      Fayme, LD är två stycken vars barn är ständigt exponerade. Elaine Eksvärd. Pappapappadotter. Bingo.

        Yogagirl

        Håller med, de du nämner exponerar sina barn på ett gränslöst vis med mycket personlig information. De bönder ihop sitt eget beslut med att visa upp sitt innersta och vara ofiltrerade på sociala medier med sina barns.

          Och när äldre barn, men fortfarande barn, exponeras är ursäkten ofta att barnen godkänt det. Som om 12-15-åringar kan förstå vidden av att vara offentlig.
          Dessutom kan så mycket förändras på några år i den åldern. Att exponeras som, till exempel, trans eller gay eller vänster eller vad som helst IDAG, kanske kommer gå tvärtemot vad ungdomen vill bli förknippad med om 5 år. Om man då varit på ett eget stängt instakonto är typ ingen skada skedd, men om mamman har tiotusentals följare är det svårare. Internet glömmer aldrig och en persons offentliga historia går inte att sudda ut. Svårt att återfå ”anonymitet” den dag man vill vara en i mängden utan vissa egenskaper eller åsikter.

      Mybabydolls

      The swedish family på youtube!
      Vet inte om deras kanal har pratats om nåt här?

        Har typ kollat på en video från när de var på Gröna lund på Halloween, det räckte. Och barnet gråter stackarn

      My Martens har lagt upp många väldigt utelämnade saker om sin son som dessutom är rätt stor. Exempelvis bilder på honom i enbart kalsongerna, långa inlägg om att han är mobbad osv

      Tiingelinn lågger upp massor med och om sina barn.

      Sanna Bråding…

    Det handlar om brist på respekt helt enkelt, man respekterar inte sina barn. Så har det varit i alla tider, det enda som förändrats är att den oombedda uthängningen sker till så många och aldrig försvinner; förr visade man möjligen sina foton för andra, numera kan bilderna användas hur som helst, av vem som helst – och i vilket syfte som helst. Det visar väl cynismen hos dessa föräldrar eller så är man så dum att man inte tänker tillräckligt långt.

    Jag följde på sin tid Alex Schulman, när han skrev bloggen ”Att vara Charlie Schulmans pappa”. Nu la han inte upp jättemycket bilder på dottern ens då, Schulman är ju framför allt författare/skribent och när det hände var det fullt påklätt och så vidare. Så närmade sig flickan året och då skrev han att nu blev det inga fler bilder på henne, det hade varit att kränka henne. Jag tyckte att det var bra, en bra avvägning.

    Jag gillar Cecilia Hagen mycket. Jag håller också med om hennes kritik. Men om jag minns rätt så hände det att hon själv skrev hyfsat utlämnande om sina egna barn i krönikor i Expressen på 80 eller 90-talet, när de var små. Inte med bild förstås, men räckvidden för krönikorna var troligen enorm i Sverige på den tiden. Det är nog inte helt enkelt att balansera privat/offentlig som mediaperson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.