Jonna Lundell verkar dela vokabulär med Margux Dietz

Uppdatering:

Här är inlägget som kommentaren ska komma ifrån:Det är influencern @mrs_lindh som uppmärksammat att även Jonna Lundell verkar ha använt sig av ordet ”n**er” när hon kommenterat på Instagram. 
Om man ska tro inlägget så var det i mars 2013 som Jonna kommenterade ”Det är en bild på dig när du sov om du inte ser det din n**gerjävel”.

Jag har letat som en tok för att själv hitta kommentaren, men utan att lyckas. 
Jag har även sökt Jonna Lundell på mail och via Instagram för att få en kommentar på huruvida detta stämmer eller om hon har en annan förklaring. Vad gäller bilderna på Margaux så har jag själv sett dem där de publicerats på Facebook, och jag antar att detsamma gäller Expressen och den kommentar från Margaux som de publicerat.
Jag återkommer givetvis med en uppdatering om jag får svar från Jonna eller om någonting annat sker som kan skina lite ljus på den här uppkomna situationen.

169 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är väll ingen chock att varken Jonna eller jocke har bra värderingar…..

   Can’t breathe? George Floyd?

    Nej 2013 är långt innan George Floyd, men tänkte också tanken först. Det hade varit ännu värre.

    Erik garner jag tänkte på

    George Floyd mördades i Maj 2020.

     Eric Garner 2014

     Nej, han mördades i maj 2020.

   Vilken obehaglig människa denna jonna är…nu känner jag mig inte elak längre när jag alltid tänkt att hon ser ut som en wt missbrukare.

    Fast isåfall är ju dina värderingar ganska unkna också, så fortsätt känn dig elak du!

    Wt är ett slur. Men fortsätt gärna vara en hycklare du.

     Om någon är trash för att den har en viss hudfärg så är det rasism.

  Man ska inte ursäkta rasism för att ”det var då”, däremot tycker jag att det är orättvist att döma människor för saker de gjorde för tio år sedan. I alla fall om det är någorlunda lindriga saker, de har ju liksom inte skadat någon.

   Okej så att psykiskt skada någon gills inte?

    Vem har hon psykiskt skadat? Folk som snokar runt i tio år gamla inlägg och blir ledsna i ögat för att någon hävde ur sig något dumt för ett decennium sedan?

   Håller med. Vi sa n-ordet som barn, döpte kortspel efter det och fan vet allt. Alla mina vita vänner gillade Mel B minst, när jag frågade varför sa en av mina vänner ”men alltså… hon är ju svart”. Helt rubbat men sant, inget jag står för idag men jag står för att man då på 90-talet tyckte det var ett rimligt svar. Jag hade ett väldigt rasistiskt och exotifierande synsätt då och det skäms jag över, men jag är stolt över att ha lämnat den rasistiska jargongen och mycket av okunskapen bakom mig och vill tro att det blir bättre, både på samhälls- och individnivå. Men det finns oerhört mycket kvar att göra.

   Jag kan tycka att det är orättvist att gräva upp nåt som Jonna sa när hon var 17, på individnivå säger det ingenting om hur hon uttrycker sig och hur hennes värderingar ser ut idag. Men det säger absolut något i ett större perspektiv, att folk skrev så här, dessutom helt öppet, så sent som 2013.

    Hur länge har hon hetat Lundell?

     Sen 1994.

    Med det sagt tycker jag dock att man ska äga sin skit, men jag är heller inte rätt person att avgöra när eller om det har gått ”(tillräckligt) lång tid” eller vilka kommentarer/foton som var skadliga då och som är skadliga ännu. Rent principiellt tycker jag alltid man ska be om ursäkt om man ångrar sig, oavsett om man agerade illa igår eller för tio år sen. Men det är också skillnad på hur en tonåring beter sig och hur en vuxen människa agerar.

     Kommentaren är ifrån Jonnas Instagram i ett inlägg hon själv lagt ut 10 Mars 2013. Det är inte Mrs Lindh som uppmärksammade det först utan det är Realitysvea som gjorde det och Mrs Lindh har tagit bilden som Realitysvea la ut och skrivit till sista texten.

      Vad var det för ett inlägg? Jag har gått igenom alla Jonnas inlägg från början på mars 2013.

       Är säkert borttagen efter att detta uppmärksammades.

        Den var borta innan jag publicerade det här inlägget i så fall.

       Kollade igen och det stämmer att det är borttaget nu. Det fanns kvar under natten, det var en svart bild den 10 Mars 2013, hon har kvar andra inlägg som hon lagt ut samma dag. Hon tog väl bort det när hon vaknade och märkte det.

        Jag har fortfarande en screenshot från hela inlägget från inatt (misstänkte att det skulle tas bort).

         Du får gärna skicka det till mig om du vill.
         kontakt@bloggbevakning.se

          ??

           Tack!

         Men VARFÖR lägger en privatperson tid på det här?? Känns väldigt osunt.

         Fattar Camcam som har det som jobb bland annat, men stt en privatperson ska sitta och gräva i gammal skit för att könna sig duktig. Skrämmande.

          Mycket skrämmande och destruktivt. Lite stalker-varning. Ingen man vill ha som vän.

       Realitysvea eller vad hon nu heter publicerade det i natt så Jonna hann väl radera det innan du tittade runt. Tycker du borde ändra till att det är hon Svea som publicerat det från början.

    På den tiden, när vi var barn, sa vi brun eller mörkhyad. ’Svart’ kom med ”Amerikaniseringen”.

    Men va? Varken jag eller mina vänner/familj har använt oss utav n-ordet. Aldrig förstått varför det vart nödvändigt då det finns sååå många andra ord i denna värld man kan använda. Hade aldrig ens haft tanken att varken skriva eller säga det ordet online oavsett ålder.

     Jag tror inte det är att det är nödvändigt så men folk vänder sig emot att det skulle ha varit illvilja bakom bruket av det ordet. Jag personligen släpper det mer än gärna, men jag kan inte gå med på att det skulle ha varit rasism bakom dess forna användning.

     Eftersom du nämner att ”skriva det online oavsett ålder” antar jag att du är yngre. När jag var liten på 90-talet hette det på riktigt n**erboll på caféer. Det stod på skyltarna. Kortspelet n**er och president var ett riktigt namn. Det namnet användes DÅ. Det måste vi bara acceptera. Tycker heller inte det är ok och hade inte skrivit namnet när jag var 17 år. Men. Vi måste komma ihåg att det var vanligt förr.

      Ja. Det var säkert vanligt förr. Men 2013 räknas väl inte som förr…? 2013 var jag tonåring men skrev ändå inte n-ordet på nätet eller sprang runt och sa det.

      Jag var också barn då och chokladbollar kallades inte n-bollar på varken caféer eller folkmun. Det var ett fult ord redan då så jag vet inte var du fått detta ifrån? Jag bodde i en liten håla och inte ens där var det okej.

       Svedala hade skylt uppe 2015 typ.

   2013, Jonna var väl typ ett barn då??

    Hon var väl 19 då om jag googlar rätt.

    Nej, hon var myndig vid det laget.

  Kaka söker maka

  Hon uttryckte väl även n-ordet för några år sedan i ett klipp man kunde se, när de var ett gäng ute och grillade har jag för mig, jag reagerade på det då och säkert flera men jag tror inte det blev en sak här då.

   Inte förvånad.
   Både hon och hennes man ser ut som tvättäkta WT.

  Men vad är det med samtiden när vi måste sitta och gräva i dåtiden för att anklaga folk om saker de sa då!?

  Vad är meningen med detta? Att avtvinga alla syndare ursäkter?

   Det händer väl för lite skit i nutid just nu, då får influensorna börja gräva långt bakåt för att få lite ljus på sig…

   Börjar bli lite tröttsamt

   Meningen med detta är väl att cancel folk man ogillar? En trevlig del med cancel culture är ju att gräva fram saker från förr och kräva någon på ansvar idag.

  Ärligt talat, vad är syftet med att dra upp gamla kommentarer som någon influencer eller kändis sa för ett halvt liv sedan? Jonna Lundell är en småbarnsmamma som gör en del tv-produktioner och samarbeten, det lilla jag sett av henne verkar hon va en schysst tjej. Vad vill man uppnå med att konfrontera henne med någon skit hon skrev för ett decennium sen? Vill man att hon ska pudla och be om ursäkt för något som hon gjorde som tonåring? Vill man försöka cancla henne och förstöra hennes karriär? Om Jonna IDAG uttryckte sig problematiskt vore det vettigt att ifrågasätta, men när man drar upp sån här gammal skit verkar det snarare som att man har något personligt med Jonna och vill försök starta ett drev mot henne. Tycker oftast det är löjligt när kritik mot influencers kallas för hat eller avundsjuka men i detta fall kan jag inte se att detta försök till drev beror på något annat än just det.

  Men vi kommer väl knappast FRAMÅT genom att gräva fram skit folk kommenterade en gång för 10 (!) år sedan. Herregud!

  Sluta gräv i allt skit, alla har vi väl säkert både sagt och gjort något som inte var helt rumsrent.

   Har du skrivit det till andra medier också?
   Vad svarade de?

    Vad spelar det för roll?

    Men vi frågar ju DIG eftersom detta är DIN blogg.

     Nu är det inte jag som grävt fram någonting, precis som det inte var jag som grävde fram bilderna på Margaux. Men, men det i färskt minne så tyckte jag det var relevant att skriva om även den här kommentaren som Mrs Lindh delat.

      Håller inte med dig den här gången. Nej, det är inte relevant för att någon annan uppmärksamhetstörstande person har postat det här inlägget. Tycker också att detta ”grävande” börjar bli en aningens töntigt.

   Är du rädd Lena över vad vi ska hitta på dig?

  Mrs Lindh kan ju vara den tråkigaste någonsin. Försöker alldeles för hårt med sina videos som jag av nån outgrundlig anledning får upp på Facebook ?

   Hon är riktigt cringe

  Väldigt svårt att utvecklas och bli en bättre människa om man ska definieras för skit man har gjort för tio år sedan. Det måste väl ändå finnas en preskriptionstid så länge man har lärt sig/mognat och gått vidare?

   Det kan jag absolut hålla med om, särskilt i Jonnas fall då jag inte sett någonting liknande detta från henne. Till skillnad från Margaux, som radat upp exempel upp den här typen av människosyn.

    Ja.. vad gör man inte för att hålla sig relevant? ?

    Men, om du håller med – varför sprider du det än mer?

     Eller hur.

     Min första tanke var att undra vem som grävt fram att Jonna för 10 år sedan använt n-ordet. Det jag tycker är intressant är att Mrs Lindh repostar inlägget med blixtens hastighet. Mrs Lindh som själv har en ytterst märklig inställning till den demokrati hon själv lever i och glorifierar FAE och övriga diktaturer i samma geografi.

  Hur länge har hon hetat Lundell?

   Men snälla, Gåggla, som min mamma säger. Hon har alltid hetat Lundell, Jocke tog hennes efternamn när de gifte sig.

   Vad har det ens för relevans i det här fallet?

  Snark . Ett riktigt icke-inlägg .

  Familjen Lundell kommer ju undan med allt så detta är nog ingenting att bry sig om.

  Jag undrar varför t.ex. Linn Ahlborg blev förlåten så snabbt när hon sa n-ordet (och postade i en privat story = antagligen förstod att det inte är okej att säga). Som poc är det spännande på hur alla influencers har så olika spelregler och har olika ”pass” för deras beteenden, beror det på att majoriteten generellt gillar Linn mer än t.ex. Jonna och Margaux?

   Nej. Nu kan jag bara tala för mig själv men jag hatar då alla influensers.

    Sök hjälp för ditt hat.

    Fast även om du ogillar influensers kan du väl inte påstå att de blir bedömda på samma sätt? Vad gör du ens på denna sida?

    Jag upplever att det tydligt finns olika måttstockar beroende på vilken influenser man pratar om. Två kan göra samma tabbe men dömas helt olika utifrån det – vad beror det på?

    Är det mängden skit de har gjort tidigare? Hur underhållande deras content är annars?

   Hon sa väl ändå inte n-ordet utan hon sjöng väl med i en typ kanye west-låt där de säger n*ggas hela tiden? Det tycker jag är enorm skillnad, eftersom den amerikanska hiphopkulturen är väldigt globalt utbredd och de själv använder den termen i sin musik. Man måste få kunna sjunga med i en låt kan jag tycka. I Sverige har vi inte samma kultur där svarta kallar sig själva för n-ordet och på svenska funkar det alltså inte att göra så. Detta lär man sig automatiskt, man kan väl inte cancellera alla som sjungit n*ggas in Paris, den spelas jämt på krogen.

    Nej, hon säger n-ordet. Hon säger ”här är lite n*g*r-bollar” när hon bakar chokladbollar och hon postar det på sin privata Instagram, så hon förstod ju att det inte var något hon kunde posta publikt för alla att se. Det blev filmat och läckt från den storyn och så kom det ut publikt.

    Läs – https://nyheter24.se/noje/kandisar/872004-linn-ahlborg-gjorde-chokladbollar-och-anvande-n-ordet

    Eller sök på det själv, filmklippet finns kvar.

    Den som sjöng n-ordet var någon Bente (visar google efter en snabb sökning).

    Du får gärna svara på min ursprungliga frågeställning dock, eftersom du tycks försvara Linns handling istället för att likställa.

    Du verkar tycka om Linn väldigt mycket eftersom du försvarar henne såhär (utan att ens kolla upp vad jag pratar om) så du får gärna svara på min ursprungliga frågeställning.

    Hennes klipp när hon säger n-ordet postades dessutom december 2016, så är alltså mycket närmare i tid än t.ex. Jonna/Margaux’s inlägg.

  Tappar respekten för er som gräver fram sånt här gammalt skräp. Sluta stampa i dåtiden och försök blicka framåt i stället. Det börjar bli löjligt nu. Finns det verkligen inga aktuella problem att uppmärksamma?

   Absolut det gör det säkert, förslår att du börjar.

    Jag gör redan det. Bl.a genom att inte stjäla fokus från dagens problem genom att uppmärksamma gammalt irrelevant skit enbart för att framställa någon i dålig dager.

     Återigen, och jag säger det långsamt så du hänger med: Kan du ge ett exempel på ”dagens problem”?

      Det var inte vad du skrev i ditt förra inlägg. Men exempelvis den typen av ton och attityd du använder dig av. Du hade kunnat skippa ”och jag säger det långsamt så du hänger med” och bara bett om ett exempel på ett trevligt sätt i stället för att använda dig av nedvärderande ton och härskarteknik mot mig.

      Den typen av attityd som folk har mot varandra på nätet idag är betydligt mer relevant i nutiden än vad någon skrev för 10 år sedan.

  Ordet neger/nigger är ju inte ens ett nedsättande ord från början? Vet flera svarta människor bland mina vänner som säger nigga och neger till varandra. Varför ska alla bli så lättkränkta?

   Och varför säger du inte det till dem?

    Oerhört störande kommentar ocdd se N med N ordet. Hoppas du tar bort den @bloggbevakning

   Därför att som med allting annat så är det inte rasistiskt förens vita säger eller gör något. Dubbelmoral kallas det.

    Jag har då aldrig kallat mig själv för n ordet.

   Eh, va? Nej du, de flesta skulle nog inte hålla med dig om det.
   Alla vet att n ordet är ett skällsord.

   Så ”jude” och ”lapp” är okej (tydligen) men säger man neger ska alla skita på sig?

    Du verkar vara den mest bajsnödiga här faktiskt.

     Och du lär vara max 17 år och omedveten.

      Ska vi diskutera min ålder eller vad?

    Lapp är inte ok nej, jude är korrekt term för en judisk person så inget nedsättande.

    Lapp är INTE ok

   Byta namn på Montenegro också?

   Som jag trodde då.

   Nej, det har alltid varit ett nedsättande ord för att beskriva de med afrikanskt ursprung.
   Om det bara handlade om färg så skulle det gälla föremål också och inte bara mörkhyade människor.
   Hur som helst har det varit ett skällsord så länge jag kan minnas, att hävda att det någonsin varit neutralt de senaste decennierna är så oärligt så det nästan blir pinsamt.
   Om du vill fortsätta använda n ordet så gör det! Men stå för det och sluta göm dig bakom en massa dumma anledningar.
   Och spanska ’negro’ är inte samma sak då det inte används som skällsord där.

    Ordet neger är fortfarande inte ett skällsord rent teoretiskt. Det används, ja, i nedsättande mening (bland vissa) men då får folk och fän inte hyckla. Som t.ex lappar och zigenare och blatte. What’s the difference? Undrar bara varför alla skiter ner sig pga ”neger”.

    Det var inget skällsord utan en neutral beteckning från en tid då man delade in folk i grupper. ? Det kan man förstå om man läser äldre litteratur där alla folkslag omnämns. Däremot kan man ju använda ordet på olika sätt och med olika tillägg och DÄR kan jag förstå att det blir ett skällsord.

    I Spanien används det ibland också som skällsord med tilläggsord.

     ’Neger’ har varit ett skällsord länge i detta avlånga land, spela inte dum.

      Lustigt också hur ’neger’ ska man bannemej trycka ner hälen för att försvara men andra ord om andra folkgrupper som asiater och musl imer osv får man minnsan inte säga något om, då dras det ett streck i sanden.
      Varför får vi inte använda oss av ord som h*runge för att tala om dina utomäktenskapliga barn? Eller m*ngobarn med de med DS? Z*genare får man minnsan inte säga, inte heller ori*entalisk om asiater, där kan och bör man gå vidare och anpassa sig men nej, inte när det gäller neger serru! Skitsamma om det använts som skällsord sedan (minst) 1970, det är neutralt!11!

      ?‍♀️

      Det är det i Spanien också.

   Så om någon frågar vilken färg du målat om din byrå i så svarar du ”n*ger”?

    Folk som försvarar användandet av ordet n*ger med argumentet ”jaa men man säger ju VITkål och SVARTsoppa..” ?? Det ens är ett skällsord för en folkgrupp, det andra är namn på FÄRGER. Hur låg IQ behöver man ha för att inte enkelt se denna skillnad, tro?

     Det är ju du som inte förstår att det var så beteckningen användes ursprungligen. Inte som skällsord utan som en referens till svarta.

      När i Sverige? 1800-talet? Kommer ihåg min gammelmormor sa ’färgad’, samma med hennes föräldrar enligt henne. N ordet var inte alls vanlig benämning på mörkhyade. Inte i vardagsspråket.
      Gamla filmer hörde jag aldrig det, det var återigen färgad man sa.

       Nej betydligt senare än så. Enligt den här språkforskaren var det ett neutralt ord för 50 år sedan:

       ”Att skriva neger i tidningen var varken ovanligt eller konstigt på 1960-talet. Först tio år senare började andra benämningar användas.”

       https://www.bt.se/boras/sprakforskare-pa-den-tiden-var-ordet-neutralt/

   Dagens dummaste kommentar. Det är inte ok, och det vet du också.

   Jag håller inte alls med alla här, tycker det är ett bra inlägg.

   Är alla dina analyser lika ytliga? Denna rörde inte ens ytan.

  Kan du inte göra ett inlägg om hur Helen Torsgården försöker få det att se ut som de har det tufft med ekonomin när företaget har 7 miljoner i kassan, lönekostnader (löner + sociala avgifter) på 1,6 miljoner och utdelning på 700.000. Detta var 2021 så det har sannolikt ökat nu. Folk tackar henne i kommentarsfältet att hon är ärlig med att hon också har det tufft ekonomiskt. Det har de INTE!
  Folk får ha hur mycket pengar de vill, grattis till dem, men det stör mig enormt när de försöker få det att se ut som de har det tufft ekonomiskt. När andra har det rejält tufft ekonomiskt just nu.

   Håller med om att det var ett smaklöst sätt att verka relaterbar, speciellt i dessa tider!

   På vilket sätt?

   Gillade henne förut men nu börjar det bli alldeles för mycket fokus på samarbeten hela tiden…. Knappt så vloggarna hennes handlar om någonting annat. Betalda samarbeten och är så övertydligt att mycket annat är smygreklam.

   I förhållande till sina utgifter kan man väl alltid ha det tufft. Sen vad man tolkar som tufft är en annan fråga; handlar det om att ha mat på bordet eller att kunna betala för städhjälpen ännu en månad?

  Har man tid att sitta och leta kommentarer hos andra som är många år gamla har man fan inte mycket vettigt att göra i sitt eget liv….

   Har du sett hennes insta? Hon verkar ha noll vettigt att göra i sitt liv förutom att posta massa ”Swedish girls va Persian girls”, 1000 bilder på samma saker och ha häxjakt på rasister.

    Så trött på brudar som knockar på svenska tjejer. Väx upp. Gnäller man på en grupp tjejer som är runt 5miljoner i världen då är man bra baj*nödig.

     Kan man inte ens skriva bajsnödig ordentligt så kommer jag inte kunna ta dig seriöst, förlåt.

      Ville inte hamna i mod. Exakt hur förändrade det poängen för dig?

  Herregud så löjligt
  Jag är sjukskriven i veckor
  Ska leta reda på allt om denna Lind
  Vad är de för fel på människor leta fel
  Som man sakt som tonåring

  De är just det här som startar mer avsky
  Emot invandrare som ni håller på Gräva i gammalt skit
  Verkar som väldigt många mår dåligt i dessa tider

   Hur länge får man säga skit?
   Är det okej att kalla någon jävla neger när man är 10 år? när man är 15 år? när man är 18 år? när man är 23 år? när man är 28 år?
   Vid vilken ålder slutar det vara okej att vara rasistisk?
   Och är det okej att säga rasistiska saker, är det då också okej att mobba folk, eller tycker du det är skillnad?

    Vad är det med alla rassetroll i kommentarsfältet ikväll? Tillbaka till Flashback med er!

     ”Alltsomjagogillarärrasism”

    Det är ju inte som att hon gått med armbindel och dödshotat folk, det är en dum, ogenomtänkt kommentar från en tonåring. Absolut rasistisk, men i det här fallet skulle jag faktiskt vilja dra det gamla ”den utan synd kan kasta första stenen”

    Det är aldrig okej. Men det var inte okej då hon gjorde det, att komma dragande med det nu är väl inte sak. Då länge hon upprepade gånger och nu visat att hon har dessa värderingar.

   Svenska tjejer är mer ofta måltavla för rasistiska attacker men den här tjejen gräver upp gammal skåpmat för att ha något.

  Tycker snarare att kommentarer som dessa säger mer om föräldrarna och det umgänge de hade för 10 år sedan.

  Exempelvis så är jag uppvuxen i Göteborg, stadsdelen Angered. Många invandrare bor i den stadsdelen och stadsdelens kriminalitet har säkert ökat en del sedan jag var tonåring. Född -88 med svenska föräldrar. Min pappa har alltid uttryckt sig smått rasistiskt, ni vet kommentarer som ”inte du men dem andra” när han pratar med invandrare han känner. Sagt n-ordet. Jag fick inte dejta svarta och inte heller muslimer då en bekants dotter hade blivit mördad av sin muslimska pojkvän. Jag tyckte dock av svarta var bland det snyggaste som fanns! För mig som växte upp i detta var det ”normalt”. Jag menar, vi bodde ändå i gettot så hur rasistiskt kunde han egentligen vara. Nästan alla mina vänner hade antingen två föräldrar som var invandrare eller åtminstone en.
  När jag blev äldre och fick fler vänner från andra områden som utmanade mina tankar. Sedan flyttade jag utomlands och upptäckte världen. Jag mognade och började ifrågasätta. Idag tillåter jag inte min pappa att säga n-ordet framför mina barn och jag utmanar honom varje gång han yttrar sig rasistiskt.

  Men ska jag stå till svars för att jag uttryckt mig dumt 2004-2008? Nu kan jag inte minnas något tillfälle men med tanke på jargongen hemma är det inte omöjligt.

  Så är ju bättre att ifrågasätta Margaux mamma vilka värderingar hon gett dottern, samma med Jonnas föräldrar.

  Jag har mina rötter i Tjeckien och jag har aldrig träffat så underbara människor som etniska svenskar. Ni accepterar allt och alla, men ni verkar hata varandra! Sverige är Sverige och är det värsta att säga/skriva N-ordet? Tycker ni att Jonna har begått något fruktansvärt? Vilka skjuter och spränger och våldtar. Jag vet vilka. Om ni ska hata så hata rätt individer.

   Du är en svensk som luras för att ge din åsikt legitimitet. Stick tillbaka till flashback.

    Tagga ner lite. Du känns ängslig.

  Håller det på att vara idétorka eftersom det grävs så infernaliskt för att få till ett inlägg. Tycker att det är både elakt och fult gjort! Finns det inget vettigare att skriva om än årsgamla inlägg hos influensers så låt bli! Måste finnas bra mycket bättre sätt att belysa rasism på, än via inlägg som detta!

   Jag håller med dig Åsa, jag skrev ett inlägg precis men det fastnade hos Camilla. Det är kontraproduktivt, men det förstår inte bloggbevakning.

   Många av oss uppskattar dessa inlägg!

  Det här är sjukt. En riktig sjukdom. Gräver man så djupt för att hitta något som på den tiden var gränsfall, så har man en störning. I USA är WT lika mycket ett slur som N-ordet. Men det skrivs här nästan dagligen. Man kan få sparken från ett arbete om man kallar en kund eller medarbetare för WT.

   Gränsfall år 2013!? Är du hög? Jag var barn på 90 talet och redan då visste vi att det var ett fult ord som användes som skällsord. Och nej, wt är inte samma som n ordet i USA. Herregud..

    Jo, wt är ett slur och diskriminerande uttryck som går under samma förordningar av anti discrimination i USA. Det är nog du som är hög. Man får inte degradera någon baserad på deras hudfärg någonstans i USA.

     WT är inte alls i närheten av N ordet i USA, inte alls på samma nivå nu eller historiskt överhuvudtaget.
     Killen i southern charm kallade en deltagare för white trash. Inget hände. Han bad inte ens om ursäkt och alla gick vidare som ingenting hänt, t o m skrattade åt det trots att han inte sa det skämtsamt. Hon var ifrån arbetarklassen och han överklass. Han härmade hennes dialekt på ett nedsättande sett och hon var sårad av det.

      Wt mellan vita är lite som ni**er mellan svarta. Vi kan säga det men inte någon annan. Men du kan alltså förlora ditt arbete eller bli anmäld om någon inte alls vill kallas det och beslutar sig för att ta åtgärder. All rasism är förbjuden i USA.

    På nittiotalet så sade den äldre befolkningen ne*g*r fortfarande om färgade eftersom det var den officiella beteckningen i hela världen tidigare. Så ja, det var gränsfall på nittiotalet. Först efter massiv invandring till Sverige så har tongångarna förändrats.

     Nej du får allt försöka igen.
     ’Färgad’ är ordet du tänker på som användes förr, även här i Sverige. Det märks hur efter du är när du fortfarande använder ordet färgad. Boomer? Vi använder mörkhyad eller svart idag.
     Officiella beteckningen i hela världen? Återigen vet du inte vad du snackar om. Färgad aka colored var orden, negro var det i USA en kort tid men colored var det vanligaste (och afro american, numera african american osv). I Afrika använde man sig inte av dessa då man utgick, och fortfarande utgår, ifrån etnicitet och nationalitet. Colored använder man sig av mixade människor i sydafrika idag. De räknas som sin egen etnicitet.

      ”Negroid” vilket ne*er kommer av, är och var en global akademisk klassificering. De flesta akademiker inom genetiska och antropologiska studier säger numera ”sub Saharan African” men, ” negroid” syns då och då och är inte helt borta. Det är alltså en helt neutral observation i sin kärna.

       Ja jo, då använde man även m*ngolid för att klassificera asiater. Men låt mig gissa, det är inte okej? Bara användningen av n ordet såklart.

        Men hur orkar du missa poängen? Poängen är att det är/var en neutral referens. Inte ett skällsord. Och jo, man kan då och då läsa i genetiska papper referenser som europida, mongolida och negroida.

         Det är ju du som missar poängen när du försöker jämföra det svenska ordet med det engelska.
         När var det sist neutralt föresten? Fråga en mörkhyad om hen någonsin hört det i något annat sammanhang än när det använts som skällsord och återkom. Sen vill jag gärna se dig kalla en asiat för en m*ngolid framför ansiktet på denne. Som sagt, återkom om hur det gick och glöm inte att skrika dig hes om hur orden är neutraaaala, precis som h*runge en gång var för att benämna utomäktenskapliga barn.

          Sök hjälp.

          Det svenska ordet kommer ju av den akademiska beteckningen ?‍♀️
          Harvard använder dessa beteckningar precis som alla andra genetiska institut i världen. Du vet ju inte vad du talar om.

          https://quizlet.com/101905085/caucasoid-mongoloid-and-negroid-flash-cards/

           Du försvarar användandet av n-ordet med näbbar och klor klockan ett på natten men det är jag som bör söka hjälp? Tillåt mig skratta.
           Den akademiska beteckningen säger du, konstigt då att den anses förlegad både här och i usa. Det finns inte bara tre ”raser” och även inom dessa tre är variationen så stor så att den knappast kan användas i praktiken.
           Bara i Afrika har du sån stor skillnad bland befolkningen i bl.a. skallform, fenotyp och genetik.
           Min gammelfarmor brukade kalla mörkhyade av afrikanskt ursprung för ’färgade’, lika så hennes föräldrar enligt henne.
           N*ger betyder ’lägre stående varelse’ och kunde användas som slang för mörkhyade afrikaner men det var alltid ämnat att göra narr av mörkhyade; införstådd att de är dumma och [valfri steteotyp]. Ingen, ens på den tiden, skulle kalla en mörkhyad för n ordet framför näsan på denne. Det var färgad som gällde.
           N ordet har alltid varit ett fult ord som aldrig varit rumsrent. Likaså m*ngo för att beskriva asiater. Men nu är det ju enbart de av afrikanskt ursprung vi rasifierar, vi kallar inte asiater för ’gula’ men det är en annan diskussion.

           För att förenkla det för dig; Svenska ordet ’n*ger’ motsvarar det engelska ordet ’n*gger’. Inte negro, inte negroid, utan n*gger.
           Det är ett skällsord i Sverige och även om du skulle ha rätt, vilket du inte har, att det en gång varit ”neutralt” så kan du inte förneka att det inte varit det på väldigt, väldigt länge.
           Idag är det ett skällsord vad du än tycker om saken.

  Det heter BREATHE!! Breath betyder andetag breathe betyder andas. ?‍♀️

   Granskning av stavningar kanske inte den här bloggen är rätt forum för?

    Nej, det är det då sannerligen inte

  N*g*r är INTE N-ordet/N-word! N#gg*r är det däremot! *=e, #=i.

   Det trodde jag också förr men sedan fick jag det förklarat för mig att i Sverige så är N-ordet ne*e*. Det spelar ingen roll att det aldrig använts på samma sätt eller haft samma roll som det amerikanska N-ordet.

   Vad som är knepigt är att ne*e* fortfarande används i USA t.ex. både officiellt i olika namn på produkter och på administrativa byråer men även i folkmun. Så man får säga det där, men inte i Sverige alltså.

    Vad yrar du om? N ordet har alltid varit ett skällsord här i Sverige.

     Nej, inte alltid. Det blev nog nedsättande först med invandringen.

  Nej det har det inte. Vad yrar du om? Det var en neutral beteckning på färgade precis som ’caucasian’ i anglosfären.

  Jag hade blivit slaktad totalt om jag hade min nuvarande inkomst som influencer och saker jag hade sagt för 15 år sedan hade dragits upp. När jag gick i gymnasiet i början av 90-talet var Ultima Thule otroligt populära och de flesta (som hade råd) hade dyra bomba(e)rjackor och Dr Martens. Många hade kamo-mönster på kläder och hade en allmänt avslappnad inställning till allt som är PK. Idag är detta helt åt helvete såklart! Vi lever i en annan tid nu än för 20 år sedan. Fattar inte hur man kan med att gräva fram så gammal skit och kasta det i folks ansikten nu. Tror inte att någon kan stå för allt man gjorde och tyckte när man var 13-15 år gammal, herregud, jag snackar med min 11-åring om sådant här hela tiden och han och hans kompisar är otroligt insatta i frågor som gäller rasism och HBTQI på ett helt annat sätt än vad jag fick som ung. Summa summarum så tycker jag inte att man kan flasha upp så gamla saker för att skada en persons liv i dagsläget. De flesta har ju vuxit upp och tänkt om och tänkt rätt nu.

   Alltså….detta skedde år 2013. Vet inte hur gammal hon är men hon ser ut att vara minst 38 år. Hon var vuxen år 2013. Något ansvar måste man kunna ta…
   Jag visste redan som sjuåring att det var ett fult nedsättande ord.

    Önskar samma engagemang för dagens rasism dock. Ska vi verkligen gräva efter skit så långt tillbaka när wt skrivs nästan dagligen här men ingen skriver n*g*r?

    skrev fel årtal, skulle ha varit 30 år sedan inte 15, jag är 40+ idag

    Fast även om det var rasistiskt skrivet, det var dumt och hon borde aldrig skrivit så, så kan vi inte tio år senare ta upp det som ett bevis på hennes åsikter idag. Ja det var dumt, det tycker nog hon också, dags att gå vidare.

     Fast då skyndar man sig inte med att radera det, utan då konfronterar man det och ber om ursäkt först istället för att hoppa på tangentbordet så prillan trillar ut klockan tolv på natten för att dölja beviset.

      Jag kan fan förstå hennes panik efter jag läst kommentarsfältet här. Folk är ju fanatiska.

      Det är väl jätterimligt att ta bort stötande innehåll på sina kanaler när man blir uppmärksammad på det. Det är jättemånga barn som följer jonna, de ska inte läsa den kommentaren

    Hon är 28

  Hon blir 29 detta år.

  Gud så trött jag är efter att ha läst flera fb-inlägg. Tonläget, argumenten och orden avslöjar dem. Saknar gamla bb-kommentarsfälten från tiden då även bloggkommentatorerna även fanns

   Du vet väl om att du inte behöver läsa kommentarerna va?

  Fråga till alla er som stör sig på influensers lyxköp av väskor osv… ni stör er på Kenza Bianca Alice osv men denna Mrs Lindh har byggt upp sitt Insta på att lägga ut bilder på shopping. Är det nu plötsligt okej för att hon försöker blanda in PK inlägg? Varför stör ni er inte på det? Två Hermès väskor massor med Chanel osv…

   Vad har det med detta inlägg att göra?!
   Dessutom är hon en rätt liten influenser så tror inte så många granskat hennes fel och brister

  Jonna har en helt annan profil på youtube än vad Margå har. Jonna rekommenderar aldrig yoga, eller maniskt talar om hur bra hon mår, eller hur lycklig hon är i inlägg efter inlägg.

  Jocke och Jonna är öppna med sin brokiga bakgrund. Man gillar dom för att de är öppna och ärliga och har klarnat sitt liv så jävla bra som de har.

  Att Jonna skrivet N – ordet påverkar henne inte alla på samma sätt som det påverkar Margå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.