Rättsosäker handläggning av LSS-ärenden?

Detta är vad jag skrivit om i snart 3 års tid. Jag har sagt att handläggning av LSS-ärenden inte är rättsäkert. Att handläggare baserar sina beslut på skvaller, rykten och fördomar.
Jag har sagt att det förväntas av funkisfamiljer att ljuga, överdriva och inte visa någon form av normalitet.
Jag har sagt att våra barns RÄTTIGHETER nekas dom baserat på handläggarnas åsikter om OSS föräldrar.
Jag har sagt att vi inte får leva normalt, vi missunnas fina hem, husdjur, smink och glädje.

Hur kan det få vara så när vi har en Rättighetslag som ska tillgodose individers basala behov – OBEROENDE av vad anhöriga tjänar, jobbar med, har på sig, bor och eller har för intressen?
Hur kan vi skicka familjer till rättsprocesser som kostar samhället massor av pengar, på grund av handläggarnas bias?
Hur kan instagram och Amelia väga tyngre än psykologers, neurologers och läkarnas intyg?

Hur kan @upplandsvasbykommunha korridorssnack om mig, med felaktiga rykten, och bedriva sin enhet på detta vis?
Vi betalar alltså skattepengar till handläggare som spionerar och skriver såhär till sina klienter, än till att barn som Niro ska få stimulans på sina helger?
Detta är svensk LSS i meddelandeform, och jag vill att det ändras.
Socionomer som glömt sitt syfte och kommuner som ser besparingar före behov.

(Kan väl korrigerar för personen som skrev att alla jobb jag lämnat, har jag sagt upp mig ifrån och inte fått sparken. Åtminstone check ur facts)
Men. Detta är som sagt fint. Ett bevis av många på hur LSS behöver från dagisnivå till korrekt politik. Och jag kommer göra allt jag kan för att det ska ske. / Negar

Negar är en mikroinfluencer, som postat ett inlägg om sin verklighet i Upplands Väsbys LSS-handläggning, där handläggare verkar basera sina beslut på skvaller, rykten och fördomar.
I inlägget här ovan kan du se ett dm som Negar fått från en person som säger sig jobba inom Väsby kommun, och som bekräftar allt det som Negar menar att hon skrivit om i tre års tid.
Flera offentliga personer har skrivit stöttande kommentarer, medan andra taggar de granskande programmen ”Kalla fakta” och Uppdrag granskning”.
Majoriteten av kommentarerna är skrivna av människor som rakt upp och ner FÖRFASAS över det här och kallar det för tjänstefel och bristande sekretess.

Jag frågade Negar om hon hört någonting från kommunen och hon svarade att hon kontaktat chefen på enheten som skulle kolla upp det här.
Att vi får se hur de går vidare med saken. Hon skriver även att det är flera stycken som lämnat kommentarer om sina egna erfarenheter med Upplands Väsbys kommun.
Jag får helt enkelt skriva ett uppföljande inlägg när Upplands Väsby Kommun beslutat sig för hur det här ska hanteras. Om alls, men en uppdatering kommer komma oavsett…

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja inget nytt detta, lss har ju fått en kalla fakta dokumentär innan ”avslag till varje pris”

  Jag var själv ett lss ”barn” jag flyttades från lss hem till hem hade grova diagnoser på papper och utlåtanden från psyiaktriker att jag behövde dygnet runt vård ändå så nekades det flera gånger min mamma fick kämpa för jag skulle få den rätt jag förtjäna.

  Sedan jag fyllt 18 är jag mer eller mindre självständig eftersom jag har mild autism (är äldre än 18 nu dock)!men var verkligen inte det som barn. Så ja lss är inte roligaste att ha och göra med , tycker de ska lyssna på läkarutlåtanden..

  Extremt oprofessionellt att skicka ett sådant meddelande till en brukare. :/ Hur mycket man än misstänker att någon ljuger och fejkar sig till bistånd så måste man kunna förhålla sig professionellt till ärendet.

  Jag avslutade min socionomkarriär för 10 år sedan och jag hade kunnat rada upp säkert 100 punkter på sådant jag tyckte var så otroligt fel både från när jag arbetade med SoL-insatser och med försörjningsstöd. Och det gäller både från brukarnas perspektiv och handläggarens perspektiv. Jag undrar hur mycket som har förbättrats sedan dess…?

  Fy fan 🙁 Vad är det för fel på
  Folk, hur kan man skriva såhär?💔

   Personen måste ju ha varit rejält på kanelen

  Får Linnea Claesson vibbar. Kom ju fram sen hur hon merparten skrev sig själv och lotsades vara män som härjade i DM. Tror detta är ett ytterligare steg att tjäna följare osv. Har svårt att tro att detta är äkta och att någon gjort detta.

   Håller med. Känns fejk.

   Nja. Linnea är i en egen liga vad gäller sånt. Jag tror inte Negar har hittat på.
   Hon är säkert inte jättelätt att ha att göra med om man tycker olika, så att tidigare chefer och kollegor snackar om henne låter trovärdigt i mina öron – och är ett dåligt beteende av dem, såklart, när hon nu är i ”beroendeställning” i egenskap av mamma till ett barn som behöver stöd.

   Så jag tror inte att hon hittar på detta.

   Fejk eller ej så känns det som att det är mycket vi läsare inte vet om, saker som kanske kastat ett helt annat ljus över detta. Trots olämpligheten i det skickade meddelandet så får jag ändå en stark känsla av att Negar inte vill att hela sanningen ska komma ut.

   Men det är bara magkänsla och gissningar.
   Vi får se om vi får veta eller leva i ovisshet.

   Detta är garanterat inte falskt. Tro mig, Neg vill inget annat än att få publicera ett inlägg om hur de äntligen beviljats rätt insatser för sitt barn i behov. Den här kommunen har agerat helt galet i flera år och uppmärksamheten som Neg fått för sitt engagemang/aktivism inom funktionshinderfrågor är helt klart en nagel i ögat på dem.
   LSS-handläggare har bland annat hämtat delar av citat från intervju i tidningen Mama och haft med i utredning som gjorts i samband med ansökan. Det är så skevt och helt uppåt väggarna som det bara kan bli.

    Varför skulle man inte använda fakta som lämnats i en artikel till grund för utredningar?

     För att det är irrelevant? Anekdotisk bevisföring? För att det inte är så en myndighetsutövare ska hantera en begäran enligt LSS? För att allt underlag som används som grund till beslut ska redovisas i utredningen och att det inte gjorts? För att det var helt onödig information som inte tillförde något i ärendet, men som bevisat att man väljer att googla runt lite istället för att läsa underlag och intyg från läkare och skolpersonal? Jag kan hålla på hur länge som helst, kommunen i fråga har gjort det personligt.

  Sockärringar/gubbar är ett eget släkte…
  Som jag verkligen avskyr… Korkade och sjuka i huvudet hela bunten…

  De må ha en relativt hög utbildning, men kan ingenting om verkligheten…

   tanken är väl att om det inte är svårt att få hjälp så kommer fuskare som simulerar

   Är beredd att hålla med. Började utbilda mig till socionom men efter en praktik som var förjävlig och många tveksamma studiebesök så valde jag att hoppa av, mest för att jag inte kan stå för sättet de arbetar och för att ha många kollegor med uppenbart fruktansvärd människosyn. Självklart finns det också socionomer som gör ett bra jobb, men de försvinner tyvärr bland alla idioter.

   Många knepiga kvinnor som söker till socionomprogrammet, ja.

    Det var alltid våp när jag pluggade, menlösa basic bitch tjejer utan livserfarenhet.

     😂 skulle gärna vilja träffa en och ha som kompis

     älskar bitchighet

      Att ha som kompis? Visst, kul. Att ha som handläggande tjänsteman som tar beslut om människors liv och livskvalitet? Nej.

     Ja precis, och den andra halvan var kvinnor med egna problem/diagnoser/dålig barndom-som skulle rädda världen men var mest knepigt självupptagna och projicerande.

   Det finns många puckon inom myndigheter tyvärr. Jag försvarar inte personen i inlägget men kom ihåg att handläggare måste agera utifrån lag och riktlinjer, många hade velat göra helt andra beslut än de de tvingas göra.

    Tänker också det, det är svårt att acceptera hur handläggare följer lagar och riktlinjer och då görs gärna handläggaren till boven. Sedan behövs det kunskap inom socialtjänst hur man kommunicerar och informerar om besluten

  OT
  Vad händer bland Sandra Beijers kommentarer idag, hur kan det bli så många diskussioner om den texten?

   Undrar vad Sandra menar med texten? jag bryr mej inte men förstår inte den.

    Tror det var en dagboksanteckning-ish. Jag skriver dagbok på det sättet ibland. Man kanske går förbi ett fik som man brukade hänga på under gymnasietiden och ser ett tjejgäng sitta vid ert gamla stammisbord och så börjar tankarna vandra och det är som man ser sitt gamla jag utifrån. Så läste jag hennes text i alla fall.

   Jag tycker det är de som försvarar Sandra som gör det till en stor grej. De går igång direkt det osar lite kritik eller om någon skriver något syrligt. Och vips så är det den bästa texten någonsin i påföljande 20 kommentarerna.

  Jag kan inte uttala mig om influencerns föräldraskap eftersom jag inte hört talas om denne tidigare. Men detta är långt ifrån okej.

  Det spelar ingen roll om hon är inblandad i ärendet eller endast har kännedom om det. Sådant här tas inte över sociala medier, det är inte okej. Vad hände med sekretess och tystnadsplikt? Är hon inte inblandad i ärendet ska hon inte veta något om det, och är hon inblandad i ärendet ska hon sköta det professionellt. Vilket ett DM på instagram är långt ifrån.

  Som ”funkis-mamma” så är jag INTE förvånad, tyvärr! Innan vi fick ass till dottern, så fick vi vara med om så många FÖRNEDRANDE händelser o avslag efter avslag, men tillslut fick vi rätt o FK fick t o m en liten ”uppläxning” av domstolen : ”Ni kan ju börja med att läsa läkarutlåtandena”, dvs solklart fall o min älskling fick beslut på att hon också har rätt till ett sk ”värdigt liv”, efter sina egna förutsättningar. Men, och detta är ett stort ”MEN”: vi som lever med lss-beslut kan ALDRIG andas ut helt för vi vet att beslut o lagar kan ändras o sen är man tbx i mardrömmen igen. Fast man har 100 intyg o handikappet oav. Och, det går INTE att fuska m ass-pengar som ”vanlig brukare”, det är så strikta regler om arbetade timmar osv, så det där fuskandet som alltid kommer upp i diskussioner, det sker INTE bland oss funkis-föräldrar utan isf ”högre upp” ex FK, även om jag vet om undantag som ex att folk kommit undan med att lura fk att barnet var ”apatiska” o det var språkförbistring osv men blivit avslöjat i tonåren när barnet inte längre orkade ligga o låtsas vara apatisk o stirra in i en vägg utan ville ut o leva. Apatiska barn fanns tydligen bara i Sverige, märkligt nog. Finns en speciell plats i helvetet för föräldrar som utnyttjar sina barn för pengar på det viset, men jag VET att vi som på riktigt behöver lss till våra anhöriga, vi skulle aldrig ens våga ”nysa fel” av rädsla för att våra anhörigas rättigheter ska tas ifrån oss.

   Hur många gånger ska man behöva redogöra för allt ens barn inte kan till myndigheterna? Lika jävla hjärtekrossande varje gång 💔

   Assistansbolagen fuskar med pengar, ej fk.

  Men vad är det som säger att den som skickat meddelandet verkligen jobbar där? Kan väl vara ett troll?

   Jag instämmer! Förstår inte varför det dras så höga växlar på att soc tjänstemannen gjort fel när det inte är helt klarlagt om den här personen jobbar där? Kan väl vara vemsomhelst som vill sätta käppar i hjulet o skapa drama..

   Ja, så tänker jag också.

   Det känns faktiskt som ett troll.

   Jag tycker det är rimligt att anmäla det till högre chef ändå, för om det stämmer att skrivaren faktiskt jobbar på kommunen är det ett gravt tjänstefel. Så att det behöver utredas om det är så är väl rimligt?

    Absolut är en utredning rimlig. Men i kommentarsfältet hos henne förutsätter ju 99,9% att personen jobbar där den utger sig för. Till och med Soraya från Tv4 stämmer in i kören.

  OT, men Bisses samarbete med Via. Pinsamt mycket ”Sälj grej med TJEJ” 😂

  Den personen borde få gå.

  Om allt stämmer är jag definitivt på inflenserns sida här, men vad sjutton är Rättighetslag?

   Det är en bra fråga. En rättighetslag är en för individen starkare lag. Den spitulerar vad individen har rätt till och kan prövas på individnivå i domstol, t ex om en individ har fått avslag på ett beslut som h*n anser sig ha rätt till enligt en rättighetslag.

   En skyldighetslag stimulerar vad myndigheter är skyldiga att utföra. Hälso och sjukvårdslagen är en sådan – sjukvården har en skyldighet att ombesörja vård för den enskilde, men den är inte specifik nog att du som individ kan driva frågor som du anser dig ha rätt till. Exempelvis, du har ont i armen och vill röntgas men du får ingen röntgen för läkaren bedömmer att du kan tjänas tillfredställande av något annat i enlighet med det som läkaren och sjukvården är skyldiga att ombesörja för dig. Du kan inte överklaga det beslutet i domstol. När du inom LSS som är en rättighetslag söker en insats som kommunen ger avslag på kan du överklaga det beslutet i en domstol, eftersom att det är en rättighet du har särskild rätt att få prövad. Det är en för individen starkare lagstiftning helt enkelt.

    Stipulerar, va?😺

   Det är en typ av lag som utgår från att det som beskrivs är en rättighet, alltså inget som kan nekas på grund av ekonomi eller andra problem för att den ska utföras. Lss som det handlar om här är en rättighetslag vilket gör att det som avgörs vid tex en överklagan inte är om det är möjligt att genomföra beslutet utan om personen har rätt till det. Superviktigt att behålla lss som rättighet och inte som tex bistånd som kan villkoras om fler behöver det.

    Tack för förklaringen. Såg ut som hon skrev namnet på en lag och jag kände inte alls igen det.

  Jag har noll förtroende för myndigheter. Har personligen dåliga erfarenheter med dem, men också tragiskt att se hur de behandlat min mamma. Hon lider av svåra sjukdomar som fått henne basically sängbunden 90% av dygnet. Men ändå tyckte de inte hon var i behov av något stöd. Om det inte var för hennes man så hade hon aldrig klarat sig. Det är så tragiskt hur du verkligen måste kämpa för din egen/din anhörigas rätt till stöd men de sjuka individerna/utmattade anhöriga har inte orken att kämpa för den.

   Direktiven är och har varit i flera år att vi ska vara mer restriktiva=spara pengar. Tyvärr

  Gervide, kan inte du kontakta kommunen också? ❤️👊🏻

  Tror problemet bland gemene man som söker insatser av kommunen och kanske främst LSS, tror att rätt till insats gäller så fort man har någon typ av funktionsnedsättning och så är inte fallet. Många gånger hänvisar man också föräldrar till kommunen för ”barnet kan få LSS” och det stämmer inte alltid. Sen finns det alltid more to the story när sånt här kommer ut. Där jag tidigare arbetat har det hänt att saker kommit ut till media där det speglats på ett fruktansvärt negativt sätt, när så inte alls var fallet men vad ska man göra, sekretess råder. Självklart sker det fel och därför har vi förvaltningsrätt, kammarrätt och högsta förvaltningsdomstolen. När jag fattat beslut (som ibland suger men det är så lagstiftning och praxis ser ut) som varit avslag hänvisar jag alltid till rätten att överklaga. Det är viktigt både för den enskilde och kommunen att veta vem som får ”rätt” för att det i framtiden ska bli rätt från början.

  Jag är inte insatt i detta och har själv aldrig sökt upp en brukare på nätet osv. Men det här med att man kollat tidningar osv för att sedan ha med i utredningen låter mer som att man misstänker fusk snarare än att man vill neka någon insatsen. Har aldrig varit med om liknande. Eller så är bara handläggarna inte på samma sätt som där jag jobbat.

  Lång utläggning men kändes på något sätt viktigt. Jag vill ändå ge någon typ av nyanserad bild. Jättemånga är nöjda med det de beviljas men det är ju inte röster som hörs eftersom det alltid endast skrivs när det är negativt.

   ”Tror problemet bland gemene man som söker insatser av kommunen och kanske främst LSS, tror att rätt till insats gäller så fort man har någon typ av funktionsnedsättning och så är inte fallet”

   Jag tror att du har fel.

  Jag har kämpat med Kommunen Norrmalm i flera år för LSS insatser för min son med dgn autism, numera är jag hans god man. Jag har väldigt mycket att säga hur kommunen tar bort insatser och kämpar med hjälp av deras dyra jutister att få rätt i vidare processer som ex i FR. Man som individ har ingen chans att stå emot om man inte anlitar ännu bättre jurist. Utan att min son förändrats på något sätt tar kommunnen bort hans LSS insatser trots tidigare gynnande domar som gett honom rätt till insatser. De kan aldrig svara på någon fråga eller ge någon förklaring. De hänvisar till jurister , och det skall man ha råd med som medborgare! Deras metoder är fruktansvärda i övrigt, de förstör mitt liv!

  Tror inte ett dugg på det där. Negar är känd mytoman bland folk som är bekanta med henne. Hon tackar nej till stöd för att hon vill det annorlunda.
  Och håller med kommentaren till viss del. Hon hinner knappt sova, men renovera och hundvalp orkar Hon med?

   Kanske är Neg en mytoman, jag vet inte.

   Men den här kommentaren:
   Och håller med kommentaren till viss del. Hon hinner knappt sova, men renovera och hundvalp orkar Hon med?

   Jag fattar inte. Kan du förklara för mig vad du menar och varför det är relevant? Menar du att Negs funktionsnedsatta inte långt från tioåriga son måste bestämma och uppta hela hennes vakna tid, något annat får inte hinnas med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.