Vad säger Spelinspektionen om Vlad Reisers ”lotteri”?

Vlad Resiers Instagraminlägg om att ge bort sin Youtubekanal. 

Igår publicerade jag det här inlägget, där jag ifrågasatte omständigheterna som omgärdade Vlad Reisers ”lotteri”, där han skulle ge bort sin Youtubekanal om han misslyckades med att samla in 1 miljon kronor till välgörenhet.
Han lyckades samla in 3 400 kr, vilket innebar att han skulle ge bort kanalen till någon av de som donerat.
Du hittar hela inlägget här.

Det jag funderade över var huruvida Vlads ”lotteri” följer spellagen, då det var en hel del som skavde där.
Jag var inte helt ute och cyklade med mitt resonemang i det förra inlägget, men för att verkligen få svart på vitt vad som gäller så kontaktade jag Spelinspektionen med mina frågor.
Det här var mina tre punkter från det förra inlägget, som jag bad Spelinspektionen kommentera.

1. Vad som utgör vinsten, MÅSTE specificeras. En som han hemlighållit är därför inte en giltig vinst.
Anmälningar, klagomål och missnöje vad gäller vinsten är mer en fråga för Konsumentverket så det är dit man ska höra av sig om man känner sig lurad av hur Vlad hanterade det.

2. Det är bara lotterier som inte kostar någonting att delta i som är licensfria. 
Vlads lotteri kostade pengar att medverka i – bara de som donerade pengar kunde vinna – vilket betyder att han hade behövt ha en licens från Spelinspektionen, vilket jag tvivlar på att han har.
Enligt Spelinspektionen har jag helt rätt här. För att tillhandahålla spel enligt spellagen krävs licens och de är den myndighet som utfärdar licenser.
Här bryter alltså Vlad Reiser mot Spellagen. 

3. Det är förbjudet att sälja lotter till personer under 18 år. 
Av 14 kap.2 § spellagen framgår att ”Licenspliktigt spel får inte tillhandahållas någon som är under 18 år”. Om lotterna ska betalas via Swish eller liknande utan att ett fysiskt möte sker måste licenshavaren kontrollera spelarens identitet på ett betryggande sätt.
Tror ni Vlad gjort det på alla som deltagit i hans lotteri?

Om man säljer lotter till någon under 18 år är applicerbart på de som har licens.
Har man inte någon licens och bedriver ett lotteri så begår man fel redan där men det kan vara försvårande omständigheter om man dessutom riktar in sig på underåriga. // Spelinspektionen

Här bryter alltså Vlad Reiser mot Spellagen igen – dubbelt upp skulle man kunna säga.

Jag har ställt frågan huruvida det här kommer resultera i en granskning av Vlad Reisers lotteri, men har inte fått något svar på det.
Det kanske omgärdas av sekretess, vad vet jag?

9 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller inte med honom om att det inte spelar någon roll vad människor tycker om en när man försvinner. Visst, vad grannen eller kollegan på hr skiter jag väl i men vad mina nära och kära tycker om mig spelar absolut roll. Vad vill jag bli ihågkommen för hos dom? Jag tror inte att de kommer minnas mig för att jag lyckades banta ner mig från L till M eller att jag fick en finare tjänst på jobbet. Jag hoppas och tror att de minns mig för alla fina inre egenskaper, att jag är snäll, givmild med min tid och för allt roligt vi gjort tillsammans. Sådant spelar absolut roll tycker jag.

   ”Memories are times we borrow
   For spending tomorrow

   I came to this world with nothing
   And I leave with nothing but love
   Everything else is just borrowed”

   Tycker jag också. Man får visa hänsyn.

   Japp, miljoner hinduer i världen disagrees med Vlad. Dom över död man är viktigt. Både i detta liv och nästa.

  Mitt största frågetecken efter ett ha läst detta inlägg var ”vad heter snubben egentligen?”. Jag har hört namnet men är inte mer insatt än så men har alltid trott att han heter Reiser, vilket liksom ligger bättre i munnen än Resier som du skriver 4 ggr (Reiser 1 gg). Nu har jag googlat och kan förhoppningsvis få bort detta från hjärnan ?.

   Bloggbevakning dubbelkollar inte sin content. ?‍♀️

  Ja, på tal om lotteri. TV4 åkte dit nu av granskningsnämnden för att Keno och lotteri är reklam… så det finns större företag som gör det

  Hade han samlat ihop över miljonen så hade han ju aldrig gett bort kanalen.
  Räknas det verkligen som lotteri/spel då?

  När blev det tabu att gå till gynekolog undrar jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.