Är det verkligen inte reklam?

Bildkälla: Underbara Clara blogg

Ibland läser jag ett inlägg och stannar upp efter ett tag för att skrolla tillbaka upp för att dubbelkolla att det verkligen inte satt en reklamidentifiering högst upp. 
Visst, det finns ju de som har noll koll och som eventuellt – om man har tur – skriver någonting om ett samarbete längst ner – men jag menar när man läser hon någon som man vet alltid följer marknadsföringslagen.
Som det här inlägget från Underbara Clara – om att bli en hjärnstark junior.
Hon skriver ett inlägg om Anders Hansens böcker, och hur de tagits fram även för barn. Hela inlägget handlar om dessa böcker och skrivs på ett sådant sätt att det verkligen kändes som reklam. Jag antar att det beror på att influencers generellt inte skulle spendera ett helt inlägg på att skriva analyserande och intressant om böcker utan att få någonting för det.
Det verkar Underbara Clara ha gjort här, och jag skriver så eftersom hon alltid är extremt noga med att reklamidentifiera sina inlägg.
Gå gärna in och läs det, och låtsas som att du inte läst det här inlägget först.
Håller ni med?

Vems eller vilka inlägg brukar du få den här känslan av?
Jag brukar även få den av Bingo Rimérs inlägg, men där tror jag min reklamklocka ofta klämtar korrekt, för hos honom finns en del att önska vad gäller just reklamidentifiering av inlägg.

36 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Lisen Bratt Fredricsson gör ofta så.

    Tänker absolut inte så om Clara. Hon ger ofta genuina tips om allt mellan himmel och jord, och har samtidigt ett beskrivande och bra sätt att skriva på.

      Det där med genuina kan ju ifrågasättas. Hennes enda syfte med bloggen är att tjäna pengar

        Det är ju inte samma sak som att göra smygreklam

        Båda sakerna kan vara sanna samtidigt? Alltså att bloggen är en inkomstkälla men det hon tipsar om är sådant hon tycker är genuint bra.

          Hon har t ex tipsat om klockor från Daniel Wellington samt Natural cycles som preventivmedlet (om jag minns rätt blev hon själv oplanerat gravid efter det?) Många andra bloggare har fått oändligt mycket skit för att vara reklampelare för dessa produkter, men Clara brukar klara sig undan sånt då hennes reklaminlägg görs så övertygande.

        Hade hon inte tjänat pengar hade hon inte haft tid att dela sina genuina tips och vi hade inte haft en blogg att läsa. Är tacksam att hon får ut en lön av att skriva så att jag får läsa mer!

          Tänk vad vi tolkar hennes narrativ på olika sätt. Jag ser inget genuint i hennes influerande.

        Så du gör inte rätt för dig på din arbetsplats?

          Vad har det med detta att göra? Jag är ingen influenser. En influencer kan inte vara genuin.

        Tja tidningar vill också givetvis tjäna pengar. Ja jag jämför hennes sjukt välskrivna, intressanta och underhållande blogg med en tidning. Hon får gärna tjäna pengar då hon underhåller mig. Riktig feel good-blogg.

          Fast du kan ju inte jämföra en blogg med en tidning. En tidning har en ansvarig utgivare. En blogg är skriven ur en individs (i detta fallet) perspektiv. Det kostar att läsa en tidning och det vet läsaren. När vi läser bloggar kan vi bli lurade att tro att allt är genuint.

            Jodå det gör jag. Tidningar får tjäna pengar på krönikörer men Clara får inte? Hoppas hon tjänar massor:)

              Du förstår ju uppenbarligen inte. Hoppas du är lycklig i din bubbla.

    Allt Anna Book rekommenderar ”från hjärtat”

      Åh, saknar Bookens alla live?

      Hur kan hennes ”halvnaken-i-stringtrosor-bild” från det gamla lägenhetsförrådet inte ha blivit ett inlägg här?! Hur märkligt liksom? Själva grejen är nämligen väldigt konstig, Booken ber världen (Flashback som hon ju aaaaaldrig läser) om att sluta mobba henne, samtidigt matar hon gamarna med x antal avklädda bilder, varav en tagen naken i ett förråd. Hur tänker man då? Hon skulle verkligen behöva lära sig integritetens och konsekvenstänkets ABC. Samt ta av sig offerallen en gång för alla…

        Vad förvånad jag skulle bli om jag gick ner i mitt förråd och en granne stod och posade i underkläder. Haha, blir lite fnissig bara jag tänker på det.

          Det hade ju verkligen gjort det roligare att städa förrådet?

        Det är Annas försök att kasta ut lockbete och se vem som nappar. Och sen dra mobbingkortet. Inget jag heller hade velat uppmärksamma

        Det var såå underligt! Undrar ”varför” så himla mycket…

    I måndags sa min psykolog ”jag tänker inte vara någon himla Anders Hansen, men rörelse ÄR bra för både kroppen och hjärnan.”

    Det tyckte jag var lite skojigt. I övrigt ger dom där böckerna mig mest ångest ?‍♀️

    Just Clara tipsar ju ofta om böcker för både vuxna och barn.

    Jag tycker att influencers som gör rejäla och välskrivna inlägg som handlar om faktiska saker t.ex. en bok utan att det är reklam är mycket mer trovärdiga i sina reklaminlägg. Jag uppskattar att kunna få ”recenserande” inlägg utan att det alltid behöver vara reklam.

    Paula Rosas

    Med tanke på hur mkt möda Clara brukar lägga på sina sponsrade inlägg så känns det väldigt långsökt att hon skulle glömma (med flit eller ej) det plötsligt. Jag tycker jag får enormt många tips från hennes blogg som nästan aldrig är spons, så varför inte ännu några böcker? Hon reklammarkerar ju till och med när hon skriver om sina egna böcker vilket många flunsor brukar ”glömma” eller ”inte förstå att de behöver göra”.

    Du är så jäkla arg när vissa exponerar barn, men underbara Clara verkar du ge något frikort där du inte bryr dig?

      Jag tror att det kanske hänger ihop med att Clara ger svar på tal på ett vis som Camilla kanske inte riktigt kan parera? Clara är ju ganska känd för att bli rasande över minsta kritik..

      Samma sak med Paula Rosas. Exponerar sina barn varje dag och har gjort det sedan dom föddes, reser extremt mycket, gör smygreklam, uttalar sig dumt. Inget av det uppmärksammas någonsin här..

    Hon har gjort reklam för adlibris innan så jag trodde verkligen det var så nu och hon brukar vara duktig på att märka ut reklamen. Förvånad…::: känns som reklam.::

      Jag tänkte samma. Jag tror definitivt inte att det är smygreklam med ekonomiskt utbyte, men hon kanske vill lyfta fram Anders böcker av andra skäl. De kanske har något annat utbyte. Det är ju inga konstigheter att man hjälper fram varandra i arbetslivet oavsett om man är bloggare, författare, snickare eller artist . Jag har aldrig upplevt att Clara gjort smygreklam. (Däremot har hon vid ett par tillfällen missat märka upp korrekt, men då har hon åtgärdat det så snabbt som hon blivit varse fadäsen.)

    Hjärnstark junior har dottern här hemma haft I svenskan som litteratur, hon går i åk.4.

    Jag gjorde samma som du Camilla, scrollade upp för att kolla efter reklammarkering. Hela inlägget luktar reklam.

    Graaf x2, ponnybarnet, Niinis, Fylking.

    Så massa män som reklammärker fel hela tiden. Som du aldrig bryr dig om. Typ riktiga.pontus som har kläder från något företag där han är ’ambassadör’ för i vaaarje video…

    Filippa Rådin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.