Ska Hanna Friberg redan resa ifrån sin nya hundvalp?

Jag har tidigare haft synpunkter på Hannas inställning till hundägande, och nu är jag där igen.
Som den bittra kossa som jag då tydligen är (för att jag var tvungen att avliva min hund och inte för att jag reagerar i egenskap av någon som relativt nyligen haft en valp) så har jag svårt att förstå hur man kan resa bort i två veckor, bara någon månad efter att man hämtat hem en liten hundvalp.
En hundvalp behöver trygghet och stabilitet i början, både för att acklimatisera sig och må bra, men även för att bli rumsren, någonting som jag även skrivit om i det här inlägget.

Då frågade jag Svenska Kennelklubben om vad en valp behöver sin första tid i det nya hemmet.
De svarade följande:

SKK: Alla valpar är värda en trygg uppväxt. Första tiden är mycket viktigt för valpen då den kräver både uppmärksamhet och tid. Det ska också byggas upp ett ömsesidigt förtroende mellan valp och ägare. Rutiner ska skapas när det gäller utfodring, promenader, aktiviteter och vila. Under sin första tid ska den också lära sig att bli rumsren. Inte att förglömma sällskap och kärlek. Har man inte tiden som detta krävs rekommenderar vi att inte skaffa sig en hundvalp. Att vara hundägare innebär ett ansvar – gentemot både valpen, samhället och dess omgivning.

Trodde Hanna att hon skulle kunna leva på som vanligt, och att valpen bara skulle vara något kul tidsfördriv eller en leksak man kan stänga in i en garderob när man ska göra annat?
Valpens första tid är ju mer än första månaden, och nu ska den alltid vara utan sitt matte i två hela veckor?

För oss var det valpens behov som styrde allt den första tiden, för att säkerställa att hon fick en så bra och trygg start med oss som möjligt.
hur har ni gjort, ni som också köpt valpar?
Är jag bara en hönsmamma?
Borde man vara mer som Hanna, och sluta upp med daltandet med hundvalpar?

161 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon är ju så pantad så klockorna stannar. Nej, hon ska inte ha hund. Hon fattar ju inte ens att man inte kan träna en nyfödd valp att vara tyst det första man gör. Kan folk även sluta göra vinst på att föda upp valpar för att kränga dom vidare till dåliga djurägare???

   Det där är bara fur mom shaming

    Nej men vänta va, det var inte en seriös kommentar – väl?

   Ja helt rätt hon är riktigt dum som tänker bara på sig själv.Hon ska inte ha någon djur

  Hunden kanske är nästan lika mycket med pojkvännen och pojkvännen kanske bor i hennes lägenhet med hunden medan hon är borta

   Hon sa dock i en TikTok-vlogg att hon lyckades få sin pojkvän att passa valpen i någon timma så hon kunde gå till gymmet… och när folk kommenterade detta, typ som man säger att ”pappa är barnvakt” så skrev hon i kommentarerna att hon köpt valpen själv.

    Det kan hon väl ha gjort även om hunden är trygg med pojkvännen?

     Fast låter ju inte som att den är så trygg eller känner pojkvännen lika bra om du läser igen? En timme är ingenting jämfört med 2 veckor. Och hade inte förvånat mig om han ska följa med på resan.

      Läste du ens vad jag skrev och svarade på?

  Är det någon som förväntat sig annat av dessa människor? Är ju narcissistiska hela högen så ej förvånad direkt.

   Jag är så trött på alla som slänger med ordet narcissist hit och dit. Narcissistisk personlighetsstörning är något helt annat än att vara lite ego och självcentrerad.

    Jag är nästan övertygad om att de flesta av flunsorna kvalar in på den narcissistiska skalan på ett eller annat vis. 🤷🏼‍♀️ är så tydligt att de flesta har passerat gränsen lite ego och självcentrerad sen länge. Har ju noll världsuppfattning och kritik är hat och troll.

     Tror typ också att narcissism är lite av ett grundläggande/gemensamt drag hos de som bestämmer sig för att bli influencers. Att man vill och orkar lägga så många timmar på att skönhetsbehandla, sminka, fota, retuschera, publicera och marknadsföra sitt eget utseende utan att tröttna eller kräkas över sig själv och sitt beteende

      Jag håller med både dig och Hanna 21:08. Att pyssla med sig själv hela dagarna och lägga ut det ena retuscherade fotot på sig själv efter det andra känns inte normalt. Förmodligen krävs det en viss personlighetstyp för att orka hålla på med det år ut och år in. Att de sedan har en massa underdåniga följare som öser beröm och bekräftelse över dem gör bara saken värre. Då tror de att berömmet är äkta och kritiken är elaka påhopp från avundsjuka människor – vilket är vad deras följare hävdar.
      Jag undrar ofta hur många influencers som skulle klara av att ha ett vanligt åtta till fem-jobb och behöva vara på en arbetsplats hela dagen fem dagar i veckan i stället för att powerwalka, gå till frissan eller bädda ner sig framför tv:n och se nya filmen på Netflix…?!
      Häromveckan var det en influencer (en av de stora) som gick på om mys mitt i veckan med skaldjur och champagne. En person kommenterade att hon inte har råd med sådan lyx just nu eftersom alla besparingar går till elräkningarna. Inget svar från influencern, och tyvärr tror jag inte heller att hon känner sig dum eller får sig en tankeställare eftersom hon fortsatt som vanligt att lägga ut bilder från sin glorifierade Hollywoodfruar-tillvaro. Som någon så passande skrev (jag tror det var här): influencers är rädda för verkligheten.

      Bra med sådana här bloggar där de kan granskas och ifrågasättas utan att det kallas påhopp, illvilja och avundsjuka!!!

       Men varför skulle man känna sig dum för att man har råd med något andra inte har råd med? Jag förväntar mig inte att influencers ska leva min livsstil eller hålla tillbaka på sina möjligheter bara för att pleasa mig, på samma sätt som jag lever den livsstilen jag har råd med och inte håller tillbaka för att någon annan har problem med sin elräkning.

       Jag tycker det är så konstigt att folk förväntar andra att anpassa sig efter sin egna dåliga ekonomi?

   Exakt. Det var väl självklart från första sekund att hon aldrig kommer anpassa sitt liv efter hunden. Hunden kommer släpas med överallt alternativt bli bortlämnad.

  Skulle hon lämna sin bebis hemma också om hon hade en?

   Men folk här bryr sig ju ofta inte om det handlar om barn. Då skammar vi mammorna brukar det heta.

    Om en nybliven förälder(!)som en månad efter födseln lämnar sitt barn i två veckor skulle också få kritik

     Inte om det var en pappa.

      Jo

       Nej lol

   Varför jämförs alltid hundar med barn?

    För att dom i stort sett är samma sak.

     Det jag egentligen menar är att man borde kunna motivera att behandla ett djur bra utan att jämföra det med ett barn. Ett djurs rätt till bra behandling bör väl kunna stå för sig själv om man säger så.

     Dom är inte alls samma sak. Det är ett djur och en människa

    Typ samma sak

     Fast ändå inte. En är djur och den andra är människa.

      Och ja, jag älskar hundar.

      Nej, båda är djur. Att påstå nåt annat är bibliskt arrogant nonsens.

       Båda är ryggradsdjur som härstammar från fisken.

       Båda är djur men dom är helt olika i uppförande vi är inte nära besläktade me vargar inte samma sak

       Skulle hon lämna en guldfisk hemma om hon hade en? Om vi nu ska utgå från att alla djur är lika

  Enligt hennes story idag är hon redan ifrån sin valp och ser honom igen på söndag?? Var är han?

   Till hennes föräldrar eller syster i Västerås…

   Men herregud det är en HUND. Jag har också en valp men skulle inte ha några problem med att lämna ifrån henne några dagar till någon som hon har en relation med. Hanna ska väl köra Vasaloppet?

    Absolut att det man ska kunna lämna iväg sin hund några dagar då och då, men en valp? Där får man prioritera lite och tänka om. Om du senare i livet vill ha möjlighet att kunna lämna ifrån dig din hund då och då, så måste den vara trygg från början. Valptiden är skitjobbig, jag har svurit på att aldrig göra om det.

  Man blir matt! 🥴

  Här håller jag med dig Camilla. Valpen ska komma före alla nöjesresor. Oansvariga djurägare och även oansvariga föräldrar har jag inte nåt positivt att säga om.

  Jag tycker att jag ser ett mönster bland människor som skaffar mindre hundraser. Alla förstår att En stor hund kräver mkt motion och träning medan en liten hund verkar vara en accessoar. Små hundar får springa fritt och skälla hur mkt dom vill och inte ens hälften jag träffat är rumsrena.

  Idiotiskt.

  Det borde vara lag på att gå kurs innan man skaffat hund och även gå kurs ihop med hunden.

   Alla förstår dock inte att en stor hund kräver motion… 😅

    Har du rätt i! Lika hemskt det. Fan för oss människor.

   Har alltid haft små hundar som varit rumsrena och någorlunda lydiga, inte direkt som man kunnat gå på lydnadstävlingar men ändå klassiska kommandon. Såg ett avsnitt av wahlgrens värld där dom beter sig som att det är helt normalt att hundarna inte är rumsrena? Blev helt chockad, hade skämts om mina hundar inte var det…

    Jag har också tänkt på det! Typ att ”alla hundägare förstår varför hundarna kissar och bajsar inne”. Kan inte alls relatera, visst när våran va valp så hände det att olyckor förekom inomhus. Men efter bara några veckor var hon i princip rumsren. Vuxna friska hundar kissar och bajsar inte inomhus i sitt hem.

     Men jo om de inte får chansen att bajsa ngn annanstans så… tror ni Bianca stiger upp en halvtimme tidigare för att gå ut med hunden det första hon gör? Och sen typ 4 ggr till per dag?

      Om inte så borde hon beläggas med djurförbud. Det är väl en helt basal, grundläggande uppgift som hundägare? Klarar man inte det så klarar man inte att ha hund?

  Hon hade väl med hunden till fjällen också? Vet inte hur nära inpå resan va när hon fick hem valpen

  Det här hände för nästan 15 år sedan, men jag är fortfarande bitter*.

  Jag var 20, student och behövde sommarjobba, pga ekonomin. Min dåvarande pojkvän bad mig sluta mitt sommarjobb en vecka tidigare, för att han skulle passa sina föräldrars hus. Han tyckte att det kunde vara mysigt att hänga några veckor, åka på utflykter och bara ha det gött.

  Jag sa ja. Två dagar innan jag skulle åka dit berättade han att hans föräldrar hade köpt en valp som vi skulle passa. Föräldrarna hade haft valpen i några dagar och skulle nu åka på semester I EN MÅNAD. Utan valpen. Okej, jag hade ingen erfarenhet av hundar, men tänkte att det väl skulle gå bra.
  Dagen innan jag åkte dit berättade killen att det inte skulle bli några utflykter och mys, för han skulle jobba hela sommaren.

  Så jag satt en halv sommar ensam i ett okänt hus, tillsammans med en liten otrygg hundvalp. Jag gjorde väl mitt bästa, men var helt oerfaren. När hunden hade bondat med mig var det dags för mig att åka hem.

  Jävla skitsommar och så himla himla synd om valpen!!

  *Inte bitter på riktigt, men ni fattar.

   Bra att han är en dåvarande pojkvän, låter som ett rövhål

   Du måste verkligen jobba på att säga nej. Hur kan du nedlåta dig att bli behandlad så?

    Men personen var ju 20 år gammal och lägg av med din jävla victim blaming. Lär dig läsa.

  Har du fått avliva Selma?:(

   Jag blev också väldigt förvirrad. Har Selma lämnat oss?

   Hon fick somna in i höstas. 😔

  Flyktingar drunknar i Medelhavet och du klagar på hur någon du inte känner uppfostrar sin hund?

   Det ena behöver väl inte utesluta det andra.

   Men kan du ge dig! Vad ska Camilla göra? Ta motorbåten och plocka upp alla? Sluta trolla.

   Det här med två tankar samtidigt är svårt för vissa hör jag.

   Och du är här och läser? Åk och rädda dom själv då om du bryr dig så mycket.

    Är det inte uppenbart att anonym trollar?

   Och i Ukraina blir civila torterade så vad har flyktingarna i båtar att klaga över.

   Flyktingar är oftast vuxna människor som beslutar sig för att riskera sina liv. Stängde vi gränserna definitivt så skulle de sluta ta stora risker.

    Fast man beslutar sig ju för att ta den typen av risker av en orsak. Och det är ju verkligen inte bara vuxna.

    Bekvämt att tänka att flyktingar bara är lycksökare, men inte sant.

    Du tror inte att människorna i Ukraina riskerade både sina egnas liv och dina barns liv om de stannade kvar där?

     Sina*

   Så korkad kommentar. Skulle folk tänka som du skulle det ju bli katastrof

   Flyktingar drunknar i medelhavet och du sitter och klagar på ett inlägg i en blogg av någon du inte känner….skämmes ta mig f.a.n.
   Du måste vara den ondaste människan som vandrat på denna jord näste efter Mr Adolf.

    Och det slutar alltid med hitler.

    😂

  Jättekonstigt att ens vilja vara borta från sin valp?! Jag har försökt vänja mina hundar vid att bli passade av andra (korta stunder!) och vid ensamhetsträning (ännu kortare stunder!) ganska tidigt, men det var nog betydligt jobbigare för mig än för valparna. Att vilja lämna sin lilla valp i flera veckor låter otroligt märkligt. Valptiden är enormt tids- och energikrävande (och underbar och rolig), men tiden man lägger ner då får man ju igen när man sedan får njuta av glädjen med en trygg och glad (och rumsren) bästa kompis och familjemedlem.
  Kan förresten rekommendera @2ndchanceheroes på Instagram, tre omplaceringshundar med olika svårigheter och bakgrund som nu har alldeles fantastiska hundliv.

  Jä v l a I D IOT!

  Ann Söderlund svarar på kritiken om sitt osmakliga samarbete i Aftonbladet:
  ”Tråkigt att det är så laddat att prata om döden i betalda samarbeten. Det kanske upprör mer än det tröstar.” Tillåt mig småle.

   Men är dessa människor såhär dumma! Ingen ifrågasätter pratandet om döden. Men att tjäna PENGAR på en annan människas död och expinera den i reklam är ju en helt annan sak.

   Fast det svarade hon på redan tidigt igår

  Men man har ju märkt från första dagen med hunden att det här inte kommer bli bra. Det hann inte gå mer än några timmar innan hon klagade öppet om hur tufft det var med valp. Jag betvivlar inte att det är jobbigt, men vad förväntar hon sig?

   Sanda Beijer beslöt sig för att skaffa barn och grät direkt när hon plussade. 😂 Kanske att flunsor är ganska bortskämda och korttänkta ändå.

    Hon verkar än så länge vara en utmärkt förälder. Hon är säkerligen inte den enda som drabbats av tvivel när hon plussar, tror att hon verkligen ville ha barn.

     Mm därför hon söp till en gång som nygravid. Verkligen mom of the year.

      Du ljuger. Hon var osäker men hade en fest. Sen plussade hon. Skäms på dig.

    Vilken idiotisk kommentar. Att gråta när man blir gravid för att man förstår att livet kommer förändras är inte att vara en dålig förälder. Problemet med hundägaren i det här fallet är ju just att hon INTE förändrar sitt liv, trots hundens behov.

  Hon har inte ens åkt iväg än, om du på riktigt är orolig så anmäler du henne istället för att skapa drama här.

   Ja man är väl egentligen inte mer djurvän själv om man ser någon missköta ett djur utan att anmäla?!

   Om någon anmäler henne slösar dom på resurser, en frisk valp som får vara hos en hundvakt för ägaren ska resa bort. Larvigt

   Fast man kan ju tycka att något är olämpligt hundägarskap även om det inte är direkt olagligt. Det är väl knappast olagligt att åka ifrån en valp, så länge någon annan passar valpen, så varför anmäla?

  Inte för att på något sätt försvara henne – men valpen kanske är i trygghet med någon annan i hennes nära omgivning? Men nej, det dröjde länge innan jag var eller ens ville vara ifrån min hund mer än över natten. Däremot förespråkar jag att utsätta valpen för många olika miljöer, händelser och människor (inte för tidigt och för mycket, dock!) för att den ska vänja sig om man har en sådan livsstil. Såvida man är noga med att ta det lugnt emellanåt också. Ska man bara vara hemma och träna/gosa får ju hunden en chock när den plötsligt ska ut och resa eller vara hos någon annan människa, så allt är inte svart eller vitt

   2 veckor när valpen inte ens varit hos henne i 2 månader? Om hon väntat till sommaren och inte lagt upp flera tveksamma stories hade ingen klagat

  Hela Blocket är fullt av hundar som säljs och omplaceras ”pga omständigheter”, ändrade arbetsförhållanden eller att hunden ”kräver mer tid än vi kan ge”. Massor med valpar som bara är några månader gamla. Ofta med en helt värdelös beskrivning i stil med ”söt hund, snäll och busig. 8 månader”.

   Förlåt men hur ska man annars beskriva en hund?

    Vilken ras det är, vad den kan, vad den inte kan. Vilken kennel den kommer ifrån, vilka vaccin den har fått. Varför man inte kan ha kvar den. Vilket sorts hem man önskar till den. Medföljer det några saker? Vilken mat den är van vid osv. Seriösa säljare/uppfödare ger hur mycket info som helst.

     Jaha okej 🙂 jag kan inte se skillnad på en hund och en grävling typ men jag tog för givet att ras ser man på bilden om man är intresserad. Men det låter rimligt det du säger.

      Beskriva och visa papper också. Kanske oväsentligt vilken ras men allt för att undvika att köpa en hund som smugglats in i landet.

       Det är väl sån man får veta när man är intresserad och tar kontakt. Ingenting man skriver ut i annons.

      Om du inte kan se skillnad på en hund och grävling så är du nog inte en av de personer som är ens ska köpa hund och vara inne och kolla där oavsett 🙂

       Därav frågan? Jag fattade inte hur man beskriver en hund.

     Även om hunden kan bo med barn och katter samt andra hundar

   Är väl ändå bättre att de hundarna omplaceras än att de bor kvar i en olämplig familj?

   Ja, jag fattar att det optimala är att ingen hund hamnar i fel familj från första början men nu när de är där, så är väl detta det bättre alternativet?!

    Ah ser på ditt svar ovan att jag nog missförstod vad du ifrågasatte med annonserna. Sorry.

   Du får väll jag kolla in annonserna. Har jag ett husdjur bär jag det så att säga på silverbricka och djuret är det viktigaste för mej. ❤

  Vi har två hundar som är sju år. EN natt har vi lämnat bort dom på dessa år. Dit vi åker, åker dom….så jag är inte rätt människa att bedöma vad nån annan gör med sina hundar. Ingen skulle passera genom mitt filter 🤭

   Fast kan också tycka synd om hundar som ska bli medsläpade överallt när de i vissa fall skulle må bättre av att stanna hemma i sin hemmiljö med någon de känner. Pratar nu inte om små valpar.

    Nu kan jag inte se att våra hundar blir ”medsläpade”. Får dom välja så väljer dom flocken (oss) 10 ggr av 10, såklart. Vi bor i Spanien halva året och åker husbil fram och tillbaka, för att inte behöva flyga med dom.
    Vi är en flock och håller ihop.

     Vad mysigt! Drömliv❤

   Carola man är inte en sämre djurägare för att man har en hundvakt emellanåt dock, hundar är inte ömma känsliga änglar som inte klarar av att ha en vakt då och då. Det kanske snarare är ditt behov än hundens

    Sa jag det? Jag talade om hur vi gör och att jag helst inte lämnar bort mina alls.
    Hur du gör är inte min sak.

   Vuxna hundar kan må bra av lite miljöombyte. Vår hund verkar älska när hon bor hos våra föräldrar i några dagar och blir riktigt bortskämd, som när ungarna är hos mormor och morfar. Sen får de komma hem och då är det borta bra men hemma bäst.

    Nu får våra miljöombyte mer än de flesta, då vi åker husbil och även bor i Spanien 6 månader per år.

   Vår hund blev 14 år och han var ALLTID med oss. Han älskade att bo på hotell eftersom folk blev glada och gullade med honom. Han var så söt och glad och lycklig hela sitt liv. Gud vad vi älskade honom 💔

  Det där gör ont i hjärtat att läsa 😐. Vi har två katter som är under året än och folk undrar varför vi aldrig är ifrån dem, för att ’det är bra för katterna att vänja sig att ni inte är med dem jämt’ 😐. För oss är de våra familjemedlemmar 💖.

  Kom också att tänka på en sak som inträffade för några år sedan. Några bekanta skaffade en hundvalp och de hade en fyraårig hund sedan tidigare. När de hade haft valpen några dagar så började de åka på kortare dagsutflykter med valpen, och så lämnade de den äldre hunden ensam hemma. Det gjorde också ont i mig.

   Gör ont att bara läsa, fy 😢

   Och det är också okej om någon har katt och har ett liv utöver det och också har kattvakt även om man majoriteten av tiden är med sitt djur..

    Men snälla nån, inte har väl jag påstått något annat? 😐💖

  Alla bilder där valpen är med på bild har fått såå mkt fler likes

   Och när ens jobb är att ta bilder måste man ju resa hit och dit och skapa ”content”, antar att folk skulle tröttna om det alltid var samma bakgrund.

  Jag tycker inte att du är hönsmammig i detta inlägg men i förra inlägget du skrev om Hanna och valpen tyckte jag att du va det litegrann 😅 Jag har längtat sönder efter hund i ett år och när jag och sambon äntligen hämtade vår valp var det ingen dans på röda rosor. De första veckorna var skitjobbiga och krävande och det tycker jag att man kan få känna utan att bli shame:ad. Jag har iofs nyligen tillfrisknat från utmattningssyndrom och skriver c-uppsats samtidigt så det kan också påverka graden av jobbighet men jag tycker oavsett att det är tillåtet att ibland berätta att det är svinjobbigt.

  Nu är min Sammie 5 månader och saker och ting går bättre och bättre. Trots att det krävt mycket av mig har det så klart varit värt det ❤

  Jag tycker inte det angår dig då du inte vet vart hunden är just nu, kanske på ett jättebra tryggt ställe? Kan ju finnas fler än en person som utgör den cirkeln än att låsa sig vid en person ! Sedan kanske de är märkligt att skaffa valp om man ändå inte orkar ta ansvaret speciellt när valpen fortfarande är så liten

  Jag förstår jag kommer få alla självutnämnda hundexperter bitande efter mig men en hund är en hund ingen människa den kommer liksom inte bli traumatiserad av detta. Om någon anmäler för detta när det finns riktigt djurplågeri så skaffa er en hobby

   Fast jo, håller man på och lämnar bort hunden när den är så liten är det stor risk att man skapar problem med trygghet som kan påverka hunden hela livet. Det finns en anledning till att man inte ska lämna en valp ensam innan 4 månaders ålder, det har med trygghet att göra och är ditt hem och du den person som ska ta hand om den är det hundens trygghetspunkt. Kan man inte anpassa sitt liv några månader och skippa en jävla utlandssemester ska man inte ha djur.

  Men herregud det är en hund 😅. Den klarar sig med andra

   Eller hur Vendela ☀️

   Om du inte vill få problem med hunden i framtiden gör man inte så .

    Vilka problem kommer det leda till? Om hunden bor två veckor hos nån den är trygg med?

    Men ge er. Jag har haft 3 hundar i mitt liv och har alltid från första stund sett till att den trygga sfären, ”flocken”, innefattar fler än mig själv och min partner. Haft hundvakt från första början vilket har bidragit till en lugn hund som man kan lämna bort hos vakter under längre perioder utan problem. Gjorde samma sak med barnet, iom att barn och hund har jämförts tidigare. Hade första barnvakten när min dotter var 4 veckor, hon var borta över natten och allt gick galant. Idag har jag en 7-årig tjej som har noll problem med att sova över hos andra eller vara borta från mamma och pappa då hon är trygg med dom hon är med. Samma gäller som sagt jycken.

   Det är en valp som inte ens är 4 månader. Det är inte en lugn vuxen hund än.

   Så talar en som inte har haft en valp…förhoppningsvis.

  Hon skriver tydligt att hon tycker det är jobbigt att fostra valpen.
  Kanske trodde hon att det skulle vara som en ny handväska, endast vara tänkt som en magnet för att generera fler falska hjärtan.

  Alltså skålla mig inte levande nu, jag har inte vuxit upp med djur alls pga att exakt varenda familjemedlem var mer allergisk än den andra. Ta också hänsyn till att jag växte upp i en by i Norrbotten, där de som då hade hund hade jakthundar i hundgård på tomten.

  Men hur kommer det sig att hundar har blivit mer.. bortskämda är fel ord men mer… jag menar, de behöver kläder för att gå ut på vintern, äter specialfoder, antidepp för hundar har dyrdubblats senaste åren, man kan inte lämna dom ensamma osv. Är vi mer medvetna idag? Andra raser? Jag menar alltså inget illa med frågan. Jag önskar alla djur fina liv.

   Många gånger är det ägarnas fel.
   Många hundar blir understimulerade och börjar med fula ovanor. En del raser får lättare allergier och sjukdomar pga rasen och sönder avling. Många klär sina djur som små barn och bär runt på dem som barn. Ju mindre hunden är desto sötare i folks ögon. Jag är för skor för hunden på sommaren om man bor i stan. Asfalten kan i värsta fall bränna sönder dynorna eller så kan de gå på krossat glas.

    Usch då, då förstår jag att man sätter skor på tassarna.

    Men alla dessa hundar som gått på asfalt tills denna dag?
    50, 60 år tillbaka i tiden?
    Hundar som bor i riktigt varma länder?
    Vår familj har haft många hundar. Ingen har behövt kläder och skor. Problemet är att ni förmänskligar era hundar.
    Ni tror att dom mår bra att bli behandlade som människobarn. Så fel. Älska dom med hela ert hjärta, men behandla dom som en hund.

     De flesta hundar kan fortfarande gå på asfalt. Men vissa hundar har känsligare tassar och om man märker att det gör ont för dem att gå så är det lätt att sätta på skor. Förr kanske man lät dem lida, bara. Eller så var det vanligare med andra raser av lite rejälare virke. I varma länder har hundarna antagligen utvecklat ett naturligt skydd på trampdynorna, gissar jag.

     Täcken har för de flesta normala hundägare inget med förmänskligande att göra. Hundar med kort päls som saknar underull börjar lätt frysa och de visar detta genom att darra och skaka eller bara protestera kraftigt när man försöker ta ut dem i regn, vind och kyla. Jag hade täcke på min amstaff på vintern men nu har jag en schäfer och han behöver inget täcke. Olika raser, olika behov.

   Tror att man har sundare hundar och sundare syn på hundhållning norröver då man ofta låter hundarna arbeta och inte bara har de som sällskapsdjur.

    Men olika raser/typer av hundar kräver/behöver olika saker? En arbetshund behöver arbeta för att må bra, men en ras som är avlad som sällskapshund kan behöva stimulans på annat sätt. Alla hundar är inte lämpade för att bli fårvallare, jakthundar eller narkotikahundar, men alla hundar kan få stimulans efter sitt behov.

   Min hund är av en ras utan underhudsfett och skakar av kylan om vi är ute utan vinterjacka. Han vill få gå på 2 timmarspromenader. Sånt skulle inte gå utan ngt varmt på sig.
   Alla hundar är inte gjorda för att bo utomhus dygnet runt.
   Han äter specialfoder för att han är allergisk och blev så dålig i tarmarna att han höll på att dö för ngt år sen innan jag visste det.

   Men enligt dig är jag sjåpig?

   Vi har lärt oss mer genom åren.
   På samma sätt har ju samhället lärt sig mer om barnuppfostran och den har utvecklats.

    Nej jag har inte sagt att du är sjåpig. Jag undrade ju om det berodde på exempelvis ökad medvetenhet kring vad hundar behöver och mår bra av. Jag vill att alla djur ska ha fina liv, att du tar hand om din hund gör mig bara glad.

     Vad skönt! Då tolkade jag dig fel.
     Förlåt!

      Ingen fara. Jag försökte att uttrycka min fråga på rätt sätt men osäker på hur jag skulle göra 😅

    Förut kanske man hade hundraser som var mer anpassade efter var man bodde också. Man kanske inte hade en hund som inte klarade vintern när man bodde i kalla Sverige. Så vilka raser man väljer kan spela in också.

   Det är väl som med barn. Samhället har blivit bättre på att anpassa sig efter vad de faktiskt behöver för att må bra, inte bara vad de behöver för att överleva. Jordbrukssamhällets gårdshundar som satt bundna i stort sett 24 timmar om dagen lär ju inte ha mått bra, vilket väl konstant skällande och ibland aggressivitet var bevis på. Samma idag men hundar som sitter i en hundgård hela dagarna, med avbrott för jakt nån gång då och då. Inte ett stimulerande liv direkt.
   Sen har vi ju dessutom avlat fram raser med en massa hälsoproblem, där frågan ibland är om de ens kan få ett vettigt liv. Att de flesta ser djur som en familjemedlem som man vill kosta på veterinärvård är i grunden en bra utveckling, sen blir ju gränsdragningarna jättesvåra. När kostar det helt enkelt för mycket för att vara värt att rädda sitt älskade djur? Frågor man slipper fundera på med människor.

  Paow har gjort samma sak i flera år med sina katter. Men i hennes fall är hon borta i en månad eller flera månader.

   Men är det inte skillnad på en valp och en vuxen katt? Är väl just att.man åker ifrån en valp som ifrågasätts?

    Och hon brukar få kritik för hur hon hanterar sina katter

    S
    Det är ingen skillnad då hon lämnar katterna hos någon annan som får passa dem. Hin kommer hem en kort period och åker i väg igen i längre perioder. Det är hennes katter och hon har huvudansvaret.

  Har räknat in ett års tid då jag/familjen har kommit överens om att vi kan inte åka på semester om vi inte kan ha med oss hunden eller jobba borta. De två gånger jag har köpt valp så har jag jobbat hemma på 80% och säkrat upp så att någon kan vara i huset medans jag är i stan och jobbar. Låter som att hennes valp kan få en bättre familj helt klart.

   Du vet ju dock ca 5% kanske av vad hon gör eller hur hon jobbar. Eller brukar du lägga ut i sociala medier när du sitter hemma framför jobb 7 dagar i veckan? Att folk inte kan skilja på sociala medier och faktisk verklighet som vi inte vet nånting om är ju….

  Är det alla dessa barnlösa självupptagna individer som håller på och påstår att hund och barn är samma sak? Vad f-n har ni att göra med hur andra tar hand om sina djur. Nej ni behöver inte börja gapa om att man ju måste REAGERA om ett djur far illa. Är det någon här som vet om hennes hund far illa?
  Hund och barn är INTE samma sak! Är det ni som aldrig fått uppleva ynnesten att få bli föräldrar som måste göra era djur till substitut?

   Hoppas du trollar? Lite psykopatvarning på att hata djur så mycket att man inte ska bry sig om hur andra tar hand om sina djur? Vet du, man kan bry sig om både barn OCH djur! Två tankar i huvudet! En ny värld öppnar sig…

   Det låter mer som att du vill intala dig själv att det är en ynnest att bli föräldrar när du skriver sådär

  Självklart ska även hundägare kunna åka utomlands någon gång då och då. Men har man en livsstil som innebär mycket resor så bör man, för djurets skull, inte skaffa husdjur. Att lämna bort och åka ifrån en liten valp under längre perioder är otroligt egoistiskt. Även om valpen vaktas av en trygg person så är det viktigt att valpen får knyta an till just sin ägare under den första tiden. Nog för att hundar inte har samma känsloliv och intellekt som en människa, men det handlar ändå om ett ”barn” som tas från sin trygga miljö till en helt ny främmande individ.

   Så bra skrivet!
   Och det är ju så, hundägare kan åka på enstaka semesterresor. En valpägare bör fokusera på att själv ge valpen trygghet och kärlek, även om andra som inte är ”vårdnadshavare ”(finner inget bättre ord) kan ge det till en viss gräns.

    Anknytningsperson kanske funkar även för hund-människa-relationen

     Ja. Det kallas hund-och-hundägare-relationen eftersom hundens mamma inte utgör dess trygga anknytning. För det krävs en närvarande ägare.

  Avskyr att vara iväg från min hund. i vår familj åker vi mest på resor där hunden kan följa med och hon är en mycket berest hund som inte har något emot att åka bil långt. Någon eller ett par gånger om året behöver vi dock hundvakt när det inte går att ta med hund och då uppskattar jag inte semestern på samma sätt som när hon är med.

  Djur är som barn i familjen tycker jag & speciellt nu när min dotter flyttat ut. De har en stark anknytning till oss & vi till dem. Jag skulle inte kunna åka ifrån mina älsklingar så lätt & märker hur de är fästa vid mig som små barn.

  Har 2 småhundar, ena är 5 månader gammal och den andra 4 år. Sen jag skaffa min valp så har han sovit borta 2 gånger (tillsammans med min andra hund) hos min mamma. Det är för att träna honom inför framtiden om vi ska åka bort. Har dock varit borta som mest 3 nätter utan hund. Om vi ska handla så är hundarna hemma själv runt 1 timme pga att valpen blir åksjuk. Men jag är med mina hundar nästan konstant och skulle aldrig lämna bort dem sådär.

  Låt hon va, hon är inte djurvän och har hund för att det är ett ”smycke” för henne, ett barn kommer vara samma sak.
  Trots att hon är en osäker som person så låt henne vara, hon förtjänar att få växa upp i den takten som hon utvecklas i. Fredens!

  Alltså förlåt (som hanna säger till exakt allt) men hon är dum i huvet. Vem köper ens hund från uppfödare 2023 när man kan adoptera. Hon vet alldeles för lite om hundar för atr kunna ta hand om en. Stsckars valp.

   Jag hade aldrig aldrig adopterat en hund. Finns inte på kartan för mig att köpa från ett annat ställe än en välrenommerad uppfödare med seriös avelsprofil.

  Jag var ju sjukt blödig med min hund men för hunden tror jag inte det spelar så stor roll så länge den är hos någon som tar väl hand om den.

  Skaffar man en hund måste man ändra livsstil. Visst att man kan åka iväg på semester ibland och lämna sin hund hos någon som hunden är trygg med. Men inte när hunden är valp. Då har man kanske skaffat hund av fel orsaker.

  Jag lämnade min valp på pensionat/hos en kompis relativt snabbt efter att han kommit till mig (va borta 1 vecka).
  Det är svårt att veta hur han påverkades av detta och hur vår relation hade varit om jag inte åkt. Men jag skäms så för detta och skulle aldrig göra nåt liknande idag. Han var min första hund och jag va oerfaren och naiv. Nu gick det bra och vi har det väldigt fint tillsammans. Men som sagt, skulle aldrig göra det nu.

  Nä fy sjutton. Må det vara Hanna, en kusin eller grannen. Jag funderade och övervägde i två år innan jag skaffade min hund. Alltid velat ha en vän för livet men såklart känt att det inte passat. Skaffade honom när jag var redo att lägga annat åt sidan, om än inte helt och hållet (kommer åka på en resa här och där, träffa vänner ute på en middag, etc etc), MEN jag såg till att kunna vara hemma, bara jag och valpen de första 3-4-5 månaderna.

  Besök togs emot när vi varit hemma tillsammans i kanske 3 veckor eller så. En familjemedlem fick komma och hälsa på liksom. Och så tog vi det därifrån i fortsättningen.

  Det gick över ett år innan jag lämnade honom borta över natten. Det må va galen dog mum, men ni kanske fattar grejen? Man ska inte vara ok med att lämna bort lillen efter typ två veckor? Ta med den till fjällen, ut på restaurang osv bara några dagar efter hemkomst? Nä fyfan vilken förväntad besvikelse som kom när jag såg detta.

  Att han ”älskar att hänga med och är en trygg liten kille redan” kan hon såklart inte säga med något som helst bevis. En valp är glad, hungrig och trött. Går inte så mkt mer liksom, klart han är ”glad” men det gör det inte rätt för det.
  Så besviken på detta, önskar att valpen får ett bättre hem med någon som kan skippa resor, fest och lämna bort stackaren i början av sitt liv bara sådär. Kan man anmäla oro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.