Hård kritik mot kändisarna Gekås-kollektioner

Bildkälla: Anders Wiklund/TT

På uppdrag av Expressen har Raisul Khan, researcher i Bangladesh för den globala fackliga federation Industriall Global Union, varit på plats utanför huvudstaden Dhaka där de flesta av landets textilfabriker finns. Via olika personer har han sedan lyckats få bilder inifrån en av de fabriker, Masihata Sweaters, där Pernilla Wahlgren och Marie Serneholts klädkollektioner tillverkas.
Khan har också besökt arbetarnas bostäder och ställt frågor om deras arbetstider och hur de mår. Ingen av textilarbetarna vågar ställa upp på bild, av rädsla för att förlora sina jobb.
– De lever ett miserabelt liv. De bor dåligt och de har inte ens råd med att köpa det som behövs för att leva ett anständigt liv, men de vågar inte klaga. Det kan få allvarliga konsekvenser och de kan förlora sina jobb, säger Raisul Khan till Expressen.

Enligt artikeln arbetar arbetarna på fabriken för löner som ligger långt under landets minimilön, de arbetar i dåliga arbetsförhållanden och lever i små trånga rum utan kakel eller toalett. Normal arbetstid är åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan, vilket har en minimilön på motsvarande 765 kronor i månaden.
Gekås Ullared har sagt sig vilja förbättra situationen för arbetarna på fabriken och att fabriken själva har sagt sig vilja åtgärda problemen.

Maria Sjödin är sakkunnig på den ideella organisationen Fair Action, som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö, och hon säger till Expressen att lönen som dessa arbetare har inte är någonting annat än en svältlön.
Arbetarna kan inte köpa den mat och de mediciner de behöver, och har inte ens råd att gå till läkare. Vissa av dem får till och med låna pengar i slutet av månaden. De oroar sig mycket för ekonomin och är sönderstressade. För att få det att gå ihop ekonomiskt tvingas de att jobba 12–13 timmar om dagen sex dagar i veckan.

Maria Sjödin på Fair Action säger till Expressen att både Pernilla Wahlgren och Gekås rättfärdigar att kvinnor utnyttjas på klädfabrikerna i Bangladesh, då det främst är unga kvinnor som sliter på fabrikerna. Att Pernilla Wahlgren lanserar sin nya kollektion på internationella kvinnodagen tycker hon är extra magstarkt, då det är sömmerskorna som kommer behöva betala priset när Gekås och Pernilla gör vinst på klädkollektionen.

Bakom kändiskollektionerna som säljs på Gekås står två Göteborgsbaserade agentbolag – Hellenic och Franchetti som kontaktas av Expressens journalist Michael Syrén, och går med på att svara på några frågor via mail.
Hellenic ligger bakom Pernilla Wahlgrens och Marie Serneholts klädkollektioner. Franchetti har tagit fram Glenn Strömbergs herrmodekollektion.

Expressens journalist visar Pernilla Wahlgren bilder på hur fabriksarbetarna som tillverkar hennes kläder bor i plåtskjul och berättar för henne att de hade behövt tjäna dubbelt så mycket som idag, för att kunna försörja sig har hon följande kommentar: 

Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada för att de får en lön och har ett arbete och motsatsen är att de skulle ha det ännu värre. Sen vet jag att de ibland ger dem extra mat och att de hjälper dem med resor till och från jobbet. Men jag förstår också att det är ett enormt stort problem med fattigdom världen över. // Pernilla Wahlgren

När Expressen berättar att de som producerar Pernilla Wahlgrens kläder inte kan försörja sig på lönen i Bangladesh blir Gekås VD Patrik Levin förvånad, och menar att han inte känner till den här informationen, och fortsätter:

Jag har svårt att svara på det eftersom jag inte har fakta hur det ser ut. Jag behöver veta om de lever upp till vår IFL och våra krav. Men man ska kunna ha råd att leva på sin lön. // Patrik Levin

Expressen har sökt Marie Serneholt för en kommentar.

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det här togs faktiskt upp på textillinjen jag gick på, att fattiga i produktionsländerna får mer hjälp än ”ohjälp” av våran klädindustri. Naturligtvis ska den drivas medmänskligt och skäligt. Men flera av arbetarna i sydvästra Asien är av låg kast och skulle prostituera sig heller tömma latriner för ännu mindre annars.

   Eller bli surrogatmödrar och få bra kost och vila för att kunna bära det viktiga barnet.

   Det tror jag med.. att de får extremt dåligt betalt är ju resultatet av att landet har dåligt reglerade lagar för anställda + landets ekonomiska utveckling i stort. Det är u-länder. Det är ju inget som de kändisar som frontar klädkollektioner kan påverka direkt.

   Kanske skulle Ullared och andra inköpare kunna ställa hårdare krav på att arbetarna får högre löner, MEN enklast är ju i så fall att flytta produktionen till ett rikare land med bättre arbetsvillkor, och då försvinner extremt mycket arbeten från dessa fattiga länder där kvinnor behöver arbeten för att kunna vara någorlunda självständiga och undvika prostitution osv. Jag tror absolut på att klädindustrin i stort är mer positivt än negativt för kvinnor i Asien.

   Visst är det så, men är det inte sjukt att alternativen är att antingen jobba i fabrik för slavlön eller prostituera sig? Varför ställer vi inte hårdare krav så de får en lön de kan leva på?

    Är det inte krav som arbetarna i det landet måste ställa på sina arbetsgivare/ledning? Tänker på den revolution som skedde i t.ex Sverige i början på 1900-talet.. bildandet av fackföreningar, strejker, a-kassa, kollektivavtal osv. Det börjar ju där, hos folket. De behöver ett socialt uppvaknande och att gruppera sig. Påverka sin omgivning. Göra den resa som västvärlden redan gjort och rösta fram bra och kompetenta politiker.

     tror inte de kan strejka än på ett tag. det måste finnas en brist på arbetskraft för att det ska fungera.

     idag kan arbetsgivare mota bort strejkare med beväpnade vakter & lägga ut en annons i någon app säkert, medan under industrialiseringen på 1800-talet var det svårare att bemanna fabriken om de lokala arbetarna blev sura och blockerade fabriken

     Nej, fy fan för att hjälpa nån som borde hjälpa sig själv.
     Så dum kommentar att jag häpnar.
     Vi ska alltså fortsätta utnyttja dessa människor, som vi vet lever under hemska förhållanden och sen tycka att de får skylla sig själva för att de inte gör något åt sin situation?
     Hoppas verkligen du får känna på hur det är att vara maktlös.

      För det var exakt så jag sa… 🤦🏼‍♀️

    Klart det är sjukt enligt våran syn. Men som sagt, vi har inte ansvar över deras kultur och samhälle och vi hjälper mer än vi stjälper.

     Är deras kultur är att vara fattig, inte kunna äta sig mätt, att sova i plåtskjul, att jobba för slavlön?
     Vi utnyttjar dem , för att vi ska köps billiga kläder, det är väl vår kultur.

      +1

      Vi utnyttjar inte dem. Deras egna kultur håller dem nere. Vi hjälper dem mer än något annat genom att förlägga arbeten där.

       Inte? Vill inte många av oss köpa kläder för en så billig peng som möjligt? För att vi därigenom ska kunna köpa så mycket kläder som möjligt? Antingen för att kunna byta plagg genom säsonger eller helt enkelt för att ha mycket kläder att välja på. Det i sig gör att produktionen måste vara så billig som möjligt för att företagen ska kunna hålla ner sina kostnader och tjäna mer pengar. Gör inte vårt synsätt på materiella ting, där de som har mycket ses som lite speciella att problemen i slutändan förvärras? Tänk om vi alla gick in för att stötta företag och märken som aktivt jobbar för rättvisa arbetsförhållanden och tillverkningssätt? Det skulle i och för sig göra att många av oss bara skulle kunna handla en bråkdel av vad vi gör idag. Och det vore ju jobbigt, eller hur?

       Att inte se sin egen del i något som detta är direkt häpnadsväckande men inte särskilt förvånande.

     Antingen är du del av lobbygruppen Fritt Näringsliv, de kallar sig själva för tankesmedja men är en lobbygrupp, eller så har Fritt Näringsliv nått ut till dig och lyckats påverka dig i den riktning de önskar. Du borde vara lite mer källkritisk och inse att något är galet när det enbart är en lobbygrupp som skriver positivt om klädindustrin i Bangladesh.
     Det finns absolut inget positivt med klädfabrikerna. De bedriver rovdrift på människor som inte har valmöjligheter. Arbetarna har strejkat för högre löner vilket enbart leder till att de blir avskedade. Vad gäller lön är det inte ens säkert att de får någon lön alls eftersom de får löneavdrag på en redan usel lön. Om de dessutom råkar förstöra ett plagg, får de betala för plagget.

    Sluta upp med att gynna Gekås och kändisars kollektioner genom att helt enkelt vägra köpa dessa kläder här i Sverige.. svårare är det ju knappast!?
    Du som konsument har ju den makten ..ställ krav!!

   Men tycker inte det kan försvaras så. Låter ju som slavarbete. Hemskt att kvinnor utnyttjas och har det så tufft. Det är verkligen inte ok.

   Alla ni som deltar era åsikter här om att detta är bra behöver utöka er kognitiva bandbredd och fatta att vi pratar om olika saker. En textilfabrik där allt går rätt till, rimliga löner och rimlig arbetsmiljö är väl klart som korvspad är bra för ett utvecklingsland. Men HUR MÅNGA såna tror ni det finns i verkligheten? Jag tror snarare att ni vet sanningen och låtsas att blunda för att kunna fortsätta konsumera och leva på andras slitna krökta ryggar.
   Vi kan ta det igen: en textilfabrik som inte betalar skälig lön, har dålig arbetsmiljö, bidrar med miljöförstörelse, bidrar till föroreningar – kommer direkt ha negativ påverkan på människors ekonomiska självständighet. Dom hamnar i ett slaveri och deras rätt till egen makt, utbildning för deras barn, mätta magar – allt det tas ifrån dom. Hade dessa ondskefulla textilfabriker inte funnits, hade människor haft större möjlighet till bättre liv.
   Pernilla Wahlgren och Marie sernholt måste vara bland dom dummaste i Sverige. Vilket hån mot kvinnor men framförallt arbetande kvinnor. Att låtsas att man gör något bra för kvinnliga arbetare men i själva verket skapa en stress som gör att tex nyförlösta mödrar inte kan amma och ta hand om sina barn utan stressar i extrem farliga fabriker för en peng som knappt täcker mjölkersättningen. Om Pernilla tror att hennes gräsliga kläder hjälper dessa kvinnor att ha en inkomst så har hon inte fattat någonting. Det Pernilla och Marie – samt alla ni som köper skiten gör – är att finansiera slaveri och kedja kvinnor utan möjlighet till ekonomisk egenmakt eller försörjning. Det här är fortsättning på koloniseringen av utvecklingsländer. För den som fattar tipsar jag om Parul Sharma! Finns på undra och otrolig ögonöppnare till mer medvetna val.

    Som fashiondesigner hoppade jag av på 80-talet – efter ha sett asiatiska ”sweat shops” /syfabriker á la slavarbetet i dagens Bangladesh. Modeindustrin är genomrutten! Helt utan etik & estetik massproduceras miljövidrig fast fashion! Bojkotta #Ullared

    Och klanen Wahlgren Ingrosso vältrar sig i den mest överflödiga lyx. De drunknar i kläder, prylar hus. Fy fan vad jag spyr på sånt här. Så låtsas de bry sig om utsatta människor av och till med en repost på Instagram.

   Det finns flera rapporter som visar raka motsatsen. Det är ett narrativ som vi ofta luras in i, att det är bättre än vad de hade det innan. Att arbeta i textilfabrik är ett hårt arbete, där kvinnor måste jobba så pass mycket att de oftast tvingas leva frånskiljda från sina barn. Många blir utarbetade innan de hunnit fylla 40 år.

   Dessutom, varför skulle det inte kunna vara så att de producerar våra kläder OCH får en skälig lön?

   https://swedwatch.org/publication/a-lost-revolution/

  ”Utan kakel och toalett” – på vilket sätt är kakel en nödvändighet?

   Tror att man menar något område som går att städa ordentligt då korrugerad plåt och pappkartonger inte går att torka av på ett bra sätt. Man kan ju behöva tvätta sin kropp, menstruation och svett kan ju vara skönt att få bort nån gång i veckan kanske.

  NÄR? Jag undrar NÄR ska människor ifrågasätta och ställa krav på idiotiska kändisar på riktigt? Tittar man sig omkring så är det ingen i det här landet som bryr sig på riktigt. Så länge det inte drabbar ”mig” så va fan, låt människor nyttja både barnarbete och hyra livmödrar till höger och vänster. Orka bry sig. Det är sååå kul att följa skojsiga kändisar och deras härliga rika liv!!!!!

   Vi måste också ställa krav på oss själva och våra medmänniskor. Tröttsamt att folk fortfarande är förvånade över hur världen ser ut och hur fast fashion fungerar.

   Även om PW mfl behöver kunna svara på hur de kan fronta något sånt här så måste vi också titta på alla som tjänar pengar på det här, från fabriksägarna, via modeföretagen till butiker och vi kunder.

   Det här kan jag tycka är långt värre än Margaux tabbe. Visst hon var korkad och framstod som verklighetsfrånvänd men hon skodde sig ju inte på slavar iaf…

  Pernilla att du inte skäms! Noll empati i denna fråga tydligen

   Ja så ignorant och pinsamt verkligen men hon kommer väl med ytterligare ett uttalande senare säkert som ska fungera som damagecontrol. Pernilla kommer undan med det mesta, likaså dottern. Inte många andra som kommer undan med allt som de gör. Pernilla slipper undan mycket, inte många vågar ställa kritiska frågor till henne eller ifrågasätta henne eller Bianca, istället smöras det för fullt. Som här t ex så skrivs Marie Serneholts namn som rubrik istället fastän det är en bild på Pernilla och mestadels handlar om henne, varför inte Pernillas uttalande som rubrik vilket är det som väckt stor uppmärksamhet idag.
   Pernilla är härlig på många sätt men vissa grejer alltså, ibland får man så att säga dålig smak i munnen av henne och dottern.

    Det är kategorin, m kommer före p i alfabetet..

   Tror inte fröken Pernilla bryr sig ett dugg. Hon är rik och har en dotter som är löjligt rik. Vem bryr sig då om sömmerskor som har slavlön? Det viktigaste är ju att hennes gekås-kollektion kommer ut så att hon kan mjölka fattiga (ej menat som skällsord!!) personer på pengar. Saknar min tid i Jugoslavien.

  Vilket ignorant uttalande från PW 🤦🏼‍♀️

  Tror mer det är att det är bostadsbrist, så även om de tjänat dubbelt så mycket, så hade det inte funnits fler bostäder för det.

  Fabrikerna i staden finns däremot just för att de exporterar & och är nära till kringliggande industrier.

  Det skulle vara fint om det fanns påverkare som istället för att lägga pengar på att spruta in fett i rumpan kan lägga pengar på att se till att textilarbetare kan få det lite fett. Kanske bygga ordentliga hus, åtminstone rusta upp. Kanske ordna lite faciliteter i textilarbetarnas hus. Påverka miljön runt omkring för att visa att det går att se till att förbättra. Inte bara servera alltså, hjälp till självhjälp är det bästa sättet. Dela ut en bonus så att de kommer på fötter? Visst skulle vi bli gladare av att se sånt?

   Du vet att Bangladesh har en tusenårig tradition av kast? Tror du verkligen att Sverige kan få dem att ändra det systemet? De lägsta arbetarna är ”orörbara” oavsett om Gekås ger dem lite mer pengar. Den lägsta kasten tvingas in i prostitution, om du är kvinna, eller skyffla skit, om du är man. Deras munnar får inte vidröra samma vattenkran som en högre kast dricker från.

    Ja jag vet att de har ett kastsystem och jag skriver ingenstans att Sverige ska förändra det. Men då kan vi göra som du anser, vi förändrar inte ett dugg och låter de som har det sämst få fortsätta med det så vi på toppen kan fortsätta att köpa billiga kläder som vi inte behöver. Gott så.

     Som jag anser? Vi förändrar ju det lilla vi kan förändra är min mening. Ni vinklar det som att vi utnyttjar dom när vi faktiskt hjälper genom att förlägga våran produktion där. De lyfts ut ur en värre misär men en verklig förändring måste komma från deras egna system och folk.

      Sluta sprid dynga. Om du läst forskning på produktion i utvecklingsländer så vet du att det stjälper deras utveckling och självmakt samtidigt som det institutionaliserar fattigdom – NÄR man inte kan erbjuda rimliga humana löner.

       Du sprider dynga. Vare sig vi har industrier där eller inte så skulle de fattigaste hållas nere där. Det är inte VI i väst som orsakar det. Har du någon som helst kunskap om deras kultur??

        Men hur svårt är det att fatta att dessa industrier och företag medvetet tjänar pengar på andras fattigdom? Ja det finns interna problem men finns ju inget som säger att man måste utnyttja andras utsatthet.

         Höjer de lönerna så skulle arbetena inte gå till de allra lägsta kasten som mest behöver dem. Deras samhällsstruktur är inte byggd så att de lägsta kan avancera. Så då har du hjälpt ingen.

          Stay in school kids!
          Är kastsystemet ditt svar på varför inga löner höjs i andra utvecklingsländer där väst har sin produktion. Tex delar av Afrika?
          Du står för sån extrem okunskap. Och JO, väst står för mkt skit. Jag är uppvuxen med en mamma som jobbat en del med att främja högre utbildning i utvecklingsländer. Jag vet vad jag pratar om.
          Sluta gagga och betala rätt pris för en vara, så slipper vi ha den här surrealistiska diskussionen där du så uppenbart inte är insatt i textilindustrins mekanismer.

           Vi pratade om Bangladesh/India/Pakistan
           som producerar mycket av vår fast fashion, och varför PW inte har direkt fel här.

  Istället är det Pernilla W och Gekås som tjänar dom stora pengarna. Så skevt. Pernilla vältrar sig i överflöd och tycker att de ska vara tacksamma som överhuvudtaget har jobb… Det är sjukt hur mycket pengar hon och vissa andra tjänar, och allt de får… äckligt faktiskt sedan är det klart att hon som bjuder på sitt liv ska tjäna en del pengar men vissa som tjänar miljoner på omoraliska sätt, genom manipulationer och lurendrejeri… usch alltså.

  Bra att expressen vågar vara kritisk mot Pernilla, inte många som vågar eller någonsin är det annars… I inläggets rubrik här borde det väl egentligen stå Pernilla W ist för Marie Serneholt, hade passat bättre.

   Instämmer. Fnissandet åt sina egna skämt, städa ur skåp med gamla matvaror i TV genererar…Och det vill folk tydligen se ..Är mest chockad över det faktiskt och att folk handlar plastkläderna hon säljer, inte hennes uttalande. Vem hade förväntat något annat från någon som har noll koll på vare sig historia eller vår samtid, än mindre verkar hon bry sig om slavarbetare, bara hon får mer i pengahögen och kan mjölka ut mesta möjliga. Det ÄR äckligt. Och för den som ev.vill uttala sig om ”avundsjuk” osv.,jag hade hellre skjutit mig själv än sitta i TV och berätta om att jag fått ligga, framstått som helt intelligensbefriad, och haft absolut noll koll på omvärlden. Jag tycker dock de som kollar på skiten, köper viner, plastkläder och all möjlig sörja och som understödjer galenskapen, bör skämmas en masse och ta sig en rejäl funderare.

    Så onödigt elakt. Absolut att kritisera pissiga arbetsförhållanden men man behöver inte trycka ner andra i samma inlägg. Tycker Wahlgrens värld är väldigt underhållande att titta på och antar att det skapat mycket bra arbetstillfällen runt produktionen också.

     ”elakt”? Du må tycka det, men det är ju de facto så det ligger till. Om hon väljer att sälja dessa varor för att utöka sitt överflöd och uttalar sig om dessa slavarbetare med ”förhoppningsvis är människor som är glada att de har en ”lön”
     ..”tycker du inte då det är befogat med kritik? Hon kunde valt att inte sälja plastkläderna, alt kollat upp förhållanden innan, men det hade hon uppenbarligen inget intresse av, pga då kommer inte pengarna in. Och ekvationen lyder som följer: det börjar med konsumenten, om du avstår så tar du ställning kring att inte köpa varor där arbetsförhållanden för tillverkning är usla. Tror du att PW kläder i Ullared hade sålts om inget WV? Det är i själva verket i förlängningen ett sätt att mjölka ur mer från tittare av WV, så ja, jag tycker att tittare skall ta sig en funderare.

     Och Pernilla köper större och större hus som hon inte ens behöver. Och de som syr hennes kläder bor i en liten skrubb. Det ger dålig dmak i munnen.

     Begåvad kommentar, verkligen. Du kan ju tycka att Wahlgrens värld är underhållande, det är såklart helt okej. Personligen så skulle jag hellre gå resten av livet utan att titta på ett skit än titta på en serie som den.
     Men att man inte kan kritisera en obegåvad individ för ett dumt uttalande p.g.a. en TV serie? Dags att hoppa upp ur soffan skulle jag vilja skriva.

      Nä, det sa jag inte men man kan kritisera det som är fel istf att håna ngns personlighet.

    Hear hear! Alla som köper det den här typen av medirövfolk säljer bidrar till eländet i världen. Tyvärr finns det många idioter som inte bryr sig om något alls…och då får man en värld där man upphöjer ”kändisar” m.fl som kan ha 28 Chanelväskor och tusen par skor medan folk slavar och svälter. Över min döda kropp att jag skulle köpa något/titta på eller ens se en show där hon medverkar.

  Fy fucking f@n!
  Idag vet de flesta hur det står till i klädindustrin i Asien! Om man gör en klädkollektion, sminkkollektion eller vad det månde vara så är det ENS ansvar att se till att det är under rättvisa förhållanden! Jag köper INGET från Shein ( som ett exempel) för det är slavarbetare som gör dessa kläder! Vart är ansvaret hos var och en av oss? Man behöver inte vara ett geni för att förstå att billiga kläder i affärerna betyder nästan noll i lön och hemska arbetsvillkor för de stackars satar som gör kläderna! Och ”influencers ” ,detta illamående till ”yrke”, de har ett JÄTTESTORT ANSVAR att se till att varorna de kränger är gjorda på schyssta villkor!…… Pernilla Wahlgren borde fan få ta en tur till klädfabrikerna och se hur miljön omkring fabrikerna är giftiga och hur illa det är ställt med arbetarna ( slavarna).

   Det vore ett avsnitt av Wahlgrens värld.. Pernilla besöker fabriken som gör hennes Ullaredkläder…

  Tycker iofs det är konstigt att kändisar och/eller influencers jobbar så hårt med att kränga massa skit, när vi lever i en tid där vi egentligen ska värna om miljön, konsumera mindre osv …o så kommer alla flunsor/kändisar med tusen jävla rabattkoder varje dag : ”köp detta!! Köp, köööp” eller ”dööör för denna, sån fin fääärg” …🙄 lite off topic här men ändå något jag ofta reflekterar över. Ännu märkligare om folk verkligen köper all skit med tanke på den inflation vi har nu o bara maten är helt vansinnigt dyr.

   Deras namn är: ”Jag vill ha dina pengar”

  Är det någon som är förvånad? Både vad det gäller arbetssituationen eller hur PW uttrycker sig. Ibland kommer sanningen fram och den gör ont!

   Jag minns att jag tänkte efter att ha sett Pernilla lämna ett stödhjärta hos Margaux att det lika gärna hade kunnat varit hon.

   Hon uttrycker sig inte fel. Hennes kollektion hjälper kvinnor i Asien att få arbete.

    Det kan inte kallas ”arbete” med den ”lönen”, det är slaveri.

     Det är ett hån mot faktiskt slaveri att jämställa låginkomstarbete i sydvästasien med slaveri.

      Hört talas om ”modernt slaveri”? Om inte läs på. https://www.antislavery.org/slavery-today/slavery-in-global-supply-chains/

       Hört talas om hinduism och varna?

        De allra fattigaste i Bangladesh anses som syndare i sitt förra liv och de behöver ett liv för att betala för det. Detta medför att de hålls nere och förväntas göra de skitigaste jobben mot minsta möjliga ersättning och utan gnäll. Klarar de detta så kan de återfödas till ett bättre liv.

        Ja, och? För det första är Varna forntid och även om kastsystemet fortf finns kvar är inte det lika med att en hindu som sliter i fabrik, frivilligt vill ha 765kr/mån pga sitt ev.kast el tro.

   Egentligen inte:(

  Pernillas uttalande är under all kritik. Men jag håller med en av kommentarerna här ovan som lyfte aspekten kring att inköparna och arbetarna behöver börja ställa krav på arbetsgivarna. Någonstans måste man börja för bättre arbetsvillkor.

   Naivt av dig att tro att arbetsgivarna skulle lyssna på sina anställda. Det spelar ingen roll om arbetarna strejkar eller slutar i protest. Det kommer alltid att finnas folk som kan ersätta dem.

   Det är inte så enkelt. Deras samhällssystem är baserat på religion och att lägre samhällsklasser måste bära sitt ok.

  Det var ett neutralt inlägg. Neutralt utan egna åsikter, antaganden och insinuationer som det är ibland men det beror väl på vem det handlar om. Vissa får skäll för vad de än säger och gör medans andra gör och säger samma saker utan att för den sakens skull kallas vidriga, hemska eller heter att de har kastat under buss.. Det görs skillnad på folk det är väldigt tydligt. Känns som att inlägget hade låtit annorlunda och inte varit neutralt skrivet om det varit någon annan som hade sagt det som Pernilla sa.

  Märkligt att det står Marie Serneholt överst när det mest handlar om Pernilla, och märkligt att Pernilla ”vet att de ibland ger dem mat och hjälper med resor”, hon är väl glad och tacksam så länge hon själv tjänar multum på att fronta Gekås kollektioner, att det är fattiga som syr kläderna för minilön bekommer nog inte henne nämnvärt för isåfall kan hon ju vägra att fronta Gekås mer.

  Helt galet att vissa vältras i överflöd och får mat, kläder, porslin m.m. hemskickat, och ensamhushåll som har mat hemma som skulle mätta en hel by, och som troligtvis inte ens äts upp allt utan slängs en del. Hemskt alltså.

  Problemet är väl att folk älskar fast fashon. Billiga, prisvärda och moderiktiga kläder. Utan att ägna en längre tanke åt hur kläderna är producerade. Majoriteten skiter fullständigt i den biten utan är bara nöjda med att köpa nya kläder. Man kan inte köpa en klänning för 399 kr och förvänta sig att den ska vara hållbart producerad.

   Nä men när man propagerar för lokalt och etiskt hållbart så kallas man ju nazist av globalistvänstern som nu skyddar all stora corps.

  Verkligen bra att det kommer fram. Wahlgrens värld följer ju Pernilla till olika platser i världen, Varför inte resa till Bangladesh med kamerateamet och besöka fabrikerna där Pernilla kollektion sys upp? Vem vill köpa och bära dessa kläder när man vet hur riktigt illa sömmerskorna har det? Pernillas och GK:s namn finns på kollektionen, hon och GK måste stå för det. Tror att Wahlgrens värld och hennes kollektion läggs ner till följd av expressens reportage. Förstår inte att man inte har koll och att man väljer att inte försöka ändra situationen för arbetarna som som arbetar för sitt märke.

  Pernilla Wahlgren, fan skäms alltså. Vilket jäkla uttalande. Jag spyr ärligt talat.

   ”Jag förstår att fattigdom är ett problem” wow, ok! Så bra!

  Enkelt. Betala bra löner. Höj priset på kläderna. Vill ingen köpa dem? Lägg skulden på oss! Det är i slutändan konsumenten som har ansvaret.

  Vad kan vi konsumenter göra då? Om vi nu anser att de som lever i dessa länder där barnarbete/svältlöner och dåliga arbetsvillkor finns, om vi anser att DOM ska börja att ställa krav för att få det bättre som flertalet kommenterat ovan uttryckt det….vad faller då på oss i västvärlden att bidra med ? För inte sjutton ska ni tro att detta skulle förekomma i denna utsträckning om det inte fanns en vinst i det hela. Välgörenhet är inte människans starka sida!!

  https://www.ehandel.se/gekas-bonus-till-de-anstallda-far-dela-pa-14-miljoner

  Nu gäller detta bara ett företag och deras vinst, finns betydligt fler företag i västvärlden/Sverige som gör samma former av vinster. Hur kan det komma sig? Kan det kanske bero på att bla svenskar, dvs Du & Jag, älskar att köpa kläder till bra priser. Har oerhört svårt att tro att de flesta av oss inte vid ngt tillfälle besöker de vanligaste lågprisbutiker som vi har som är i rätt prisklass för de löner som genomsnittssvensken får varje månad. Nu till tiotusenkronersfrågan…..hur kan det komma sig att deras kläder kan hålla en sådan låg prislapp tror ni ? Genom ordentliga löner och avtal till de anställda under plaggets resa från jord till bord ?Eller genom att kapa kostnader på vägen ?

  Sila mygg och svälja kameler, dubbelmoral, skylla ifrån sig, ja listan kan göras lång. Så länge inte någon ( vi Svenskar) låter bli att handla så länge kommer detta att fortsätta, i mer eller mindre stor skala. Så innan Du själv sätter dig på dina höga hästar och kräks ut en massa floskler, fundera ett varv eller två med vad just Du bidrar med i detta!

  Amnesty tar upp det här då det är en del demonstrationer, och kanske därför det får uppmärksamhet nu.
  Det kan nog finnas en del vinklar på det, men jag själv har svårt att inte se det som utnyttjande av människors situation oavsett vinkel.
  Dålig standard i fabriker är inte bara en ’det finns bara trånga omänskliga utrymmen fråga utan, kanske främst, en säkerhetsfråga.
  https://www.amnestypress.se/notiser/14939/bangladeshs-textilarbetare-fortsatter-att-krava-ho

  Vad säjer svt nu? Tycker de att det passar in i ”Allsång på Skansen”- konceptet att den utsedda programledaren Pernilla Wahlgren gör profit på mycket extremt underbetalda sömmerskor i Bangladesh?
  Jag tänkte när jag hörde att hon skulle bli programledare på Allsång på Skansen att hon passar inte till det, det här som nu uppdagats är ett bevis på att hon inte passar. Hon vill ju att det ska bli mer humor och skämt i Allsång på Skansen, vad ska hon skämta om?

  Alla vet vilka dåliga arbetsförhållanden det är ,för att vi ska få billiga kläder. Hur många gånger har det inte varit reportage i tv.

   Alla? Pernilla Wahlgren också? Känner hon till Bangladesh?

  Att man överhuvudtaget vill ha Pernillas kläder på sin kropp är en ännu större gåta nu!

  Inte oväntat bemöter Pernilla INTE heller kritiken mot hennes ignoranta förklaring om ”människor som är nöjda över att ha ett jobb”. Antar att hon menar barn?

  Istället lägger hon ut en bild där hon berättar om hur hon ser fram emot att få vara i huset och ligga vid poolen i Marbella.
  Hennes fans fortsätter att lovorda henne och skickar hjärtan. Samtiden är trasig…

  🤮🤑🤮

   Mår illa när man tänker på det på. Hur kan svt acceptera att Pernilla ska vara allsångsvärld när man vet om att hennes klädkollektion sys mycket mycket fattiga, mycket mycket underbetalda sömmerskor?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.