Favorithögtider?

Vilken är din favorit högtid? Jag är inte mycket för nyår. Jul ligger mig varmt om hjärtat. Midsommar är festligt. Men kanske är ändå påsken bäst? Till skillnad från jul, nyår och ja till och med midsommar tycker jag påsken känns väldigt kravlös? En nyår utan storartade planer gör att man känner sig panikslagen inför att det måste vara festernas fest. // Paula Rosas

Paula resonerar kring högtider och kommer fram till att hon tycker påsken är bäst, just för att den är så kravlös. 
Det kan jag absolut hålla med om, samtidigt som jag tycker att påsken är den absolut tristaste högtiden av dem alla.
Man får godis – eventuellt – men annars? Vad är påsken att ha annars?
Påsk-kärringar, sill, kycklingar och harar?
Helt ärligt, vad är det som är så bra med påsken, förutom att man som barn har lov, och några fler lediga dagar om man har ett ”traditionellt” arbetsupplägg.

Johan Glans säger det bäst ändå.
Han förklarar precis hur jäkla ologisk påsken är.

https://www.youtube.com/watch?v=9HzRNs2xWBI

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alla högtider har sin tjusning. Men nu är våren här och det är underbart! ??

      Håller med! Och älskar påsken..vår, ledighet och en perfekt påsk innehåller sol !

        Påsken är ju extra kul som barn och man kan vara påskkärring osv! Älskade det ? men ja som vuxen är det ju en mysig och lugn helg, godis hör förstås fortfarande till. Midsommar är också mysigt! ?

        Favoriten är dock julen, älskar att göra juligt hemma och att köpa julklappar! Det är bland det roligaste jag vet! Och julbord med familjen är ju så mysigt och gott! ? Julen känns dock väldigt kravlös för mig, ingen förväntar sig något men jag älskar allt som hör till så även om de skulle så känns det inte alls som någon börda för mig, tvärtom så längtar jag till allt sådant under hela året och börjar köpa julklappar tidigt så har aldrig någon stress kring det. ?

          Ja nyår är också mysigt vill jag lägga till, min ribba är dock betydligt lägre än Paulas, haha. En god middag med familjen och sedan kollar vi på de raketer som skjuts (när jag var liten sköt vi egna).

            Jag bytte nick till Lovisa ? pga finns två olika här (och i många andra kommentarsfält) så folk ska kunna särskilja oss från varandra. Ibland blir det lite rörigt eller typ motsägelsefullt i förhållande till vad den andra Lovisan sagt. Ingen bryr antagligen sig antagligen men ville ändå meddela detta. ?

    Ledig från jobbet ,betyder mycket för mej, får vila opp. Inga måsten med gäster eller mat. Gäller alla högtider.

    Julen är min favorit, påsk är helt okej. Nyår och midsommar kan kvitta..

      Älskar nyår, resten kan kvitta

    Tycker högtider överlag har blivit ångestförknippat för min del då ens familjesituation blir extra tydlig i kontrast mot andras. Påsken är ändå finast pga kravlösheten, julen och midsommar värst. Önskar er sol och återhämtning! ?

    Kräftskiva!

    Jag gillar alla högtider! Livet består ändå av så mycket vardag så jag gillar högtider och födelsedagar då man får vara ledig, klä upp sig, kanske pynta lite hemma och ha kalas med släkt och vänner! ?
    Har aldrig känt stress vid högtider, man väljer själv var man lägger ribban. I vår släkt är det ingen som förväntar sig att få en trerätters Nobel-middag utan det går bra att bjuda på vad som helst, det viktigaste är att man ses.

    Jag gillar påsken som på många sätt påminner om julen fast utan alla krav såsom julklappar, en massa pynt, ett dignande julbord osv.
    I år blir det att vi alla gör något var så inte den som bjuder måste stressa med allt.
    Fast påsken saknar ändå den där speciella känslan som man får vid jul och nyår tycker jag.

    Midsommarn gillar jag inte alls. Jag vill bara fira med min man och barn men känns som man måste fira antingen med hela släkten eller med massor av vänner som jag inte har. Jag har en hel del trevliga bekanta men ingen jag har lust att fira midsommar med pga att jag är introvert och mina få med väldigt fina vänner träffar jag hellre vid andra tillfällen. Samma gäller vid nyår. Då reser jag hellre bort med min man.

    tycker inte om påsk pga att den inte är vegansk,
    o inte julen pga överkonsumtion,
    o inte midsommar eller nyår pga alkohol

    finns det en miljövänlig högtid?

      Man får väl äta vegansk mat under påsk och skippa alkoholen nyår och midsommar bäst man vill? Man behöver ju inte välja supartillställningar

        ja just det jag inte gillar är hur högtiderna uppmuntrar resten av svenska folkets konsumtionsvanor

        det blir en del av *kulturen*

      Det blir väl vad man gör den till. Finns ju en hel del på ett påskbord som är vegaskt och man kan ju alltid ta med sig något och komplettera med det som finns.

      Vill man inte köpa julklappar så tror jag de flesta idag förstår det.

      Själv har jag tur som inte upplevt att några i min närhet dricker mycket bortsett möjligen från midsommar, blir mest en starköl och snaps till maten tycker jag. Sen behöver man ju inte alls dricka alkohol. Julmust är gott!

      Påsk: Servera veganska rätter.
      Jul: Ge bort gåvobevis som hjälper utsatta människor i fattiga länder, bidrar till sjukdomsforskning eller liknande.
      Nyår: Drick trocadero. Mitt senaste nyår firades med en person som kämpar med alkoholism, och för mig var det en självklarthet att skåla in det nya året med läsk då. Kan meddela att mitt nyår blev precis lika trevligt ändå.

      Är julen vegansk?

        Alla vet att Jesus åt tofu

          Jesus är tofu

        Anonym kanske är samma typ av vegan som veganska influencers med märkesväskor i skinn.

      Tycker inte om veganer p.g.a. att ni är så bombade.

        Gnöööööl.

    ÄLSKAR påsken! Det är nästan alltid varmt, man premiärar rosé, man får äta godis i hur många dagar som helst och det känns som man är ledig så länge av någon anledning. Påsk ???

      ”Av nån anledning”… ? Ja, Jesus korsfästes!

        Läsförståelse? KÄNNS som att man är ledig länge av nån anledning. Hen skrev inte att hen inte visste anledningen till att vi är lediga…??‍♀️

          Alltså någon av oss måste byta nickname här, får panik av att det alltid är en annan Lovisa som skriver under samma inlägg som jag. Jag antar att det får bli jag. ?⬆️

    Förr hatade jag alla familjehögtider eftersom dom innebar ensamhet och ångest för min del, men sedan jag träffade min pojkvän och började fira med hans familj så har dessa högtider växt. Min absoluta favorit är julen även om jag fortfarande förknippar det med en viss ångest. Den känns så mysig oh familjär, dessutom älskar jag att ge bort presenter.

    OT: Såg att Lovisa Worge på en bild på en Birkinväska länkat till denna sidas instakonto:
    https://aretrotale.com/sv/

    Butiken är baserad i Stockholm, så frågan är om hon faktiskt köper sina väskor eller om de är presslån.

      Säljer även begagnade Rolex och Cartier klockor…

    Älskar påsken! Det börjar bli vår och sol och längre dagar, mer garanterad ledighet än vid jul/nyår om de faller in under helgen (för mig som kontorsjobbare), och inte lika given familjehögtid med firande vilket känns skönt för mig med knepig familjesituation. Imorgon ska jag och min kille fira påsk ihop och det känns lite mysigt att sätta nya traditioner tillsammans utan ångest 🙂

    Vet inte riktigt vad det är, men jag tycker Paula är så otroligt irriterande.
    Och nej, jag följer henne inte längre, just därför.

    Älskar det klippet med Glans, kul varje år!

    Resonerar precis lika . Julen kommer alltid vara julen, men påsken ligger nästan på samma nivå i listan. Promenader i vårsolen, godis, god mat och öl. Inga krav alls! Tycker minst om nyår, fyfan vilket jävla ångestpaket.

    Halloween är min favorit.

    Långfredag och Jesu lidande eller Good Friday, your choice.

      Vad menar du? Fattar icke. Det är ju samma sak. Good friday är ju bara den engelskspråkiga världens benämning på den dag vi kallar långfredagen.

    Gillar bara Jul – men inte lika mycket som förr då jag inte har så många släktingar kvar. Påsk avskyr jag är bara en Kristen högtid (mer än Jul) så kan inte bry mig mindre. Glad för arbetsfria dagar dock!

    Jag ÄLSKAR påsken!
    Vi är oftast i fjällen och ja umgås utomhus med familjen/släkt helt kravlöst och äter god mat! Just denn påsk firas helt annorlunda då jag och sambon är själv hemma och väntar på att jag ska föda haha beräknad söndag ?

    Jag firar de kristna (och stulna) högtiderna för att jag vuxit upp med det och älskar allt som fira är. Annars är mina viktigaste Samhain, Yule, Imbolc, ostara, Beltane, Litha, Lammas och Mabon. Så otroligt mycket vettigare inriktning på var och en av dem.

      Du verkar outhärdlig och låtsasunik.

        Haha what ?? Och är vi inte alla unika? Och outhärdlig (?), näppeligen, då ingen annan blir indragen i mitt firande mot sin vilja.
        Udda kommentar, lite…djup?

        Märklig tolkning av det Alexa skrev

          Jag håller med om märklig tolkning och tänker att det är menat som ett skämt kanske. Kanske verkar drygt att rabbla alla åtta högtider men många känner ju inte till dem så det kunde vara intressant. Som att Yule som är en gammal hednisk högtid firas 21 december på vintersolståndet och där fokus är att det vänder och vi går mot ljusare tider. Jag gillar det helt enkelt.

      Alla i Glans bransch inspireras av varandra, inget nytt eller unikt.

    Prova på att fira påsk i fjällen och njut av vårvintern (femte årstiden när man bor norrut). Då är påsk den allra bästa högtiden ☀️☀️☀️
    Ni som vet ni vet, och alla ni andra vet inte vad ni missar ??

    Påskparaderna finns i mindre orter, ofta god mat och mer tid med släkten?

    Fick lära min kille vad påskparad var för något idag, fick chocken att det inte var en sak som hände i alla städer (han är stockholmare)

    Älskar påsk just för att det är kravlöst. Älskar egentligen jul också men vi har familjer långt ifrån oss jag och mannen så det har börjat bli ångestfyllt eftersom vi aldrig får fira som vi vill. Värst av allt har sommarsemestern blivit. Där har vi mest krav från familjen ? Så påsk är underbart för då är det okej att göra vad man vill!

    Håller med om att det är skönt med kravlösheten kring påsk, inte upphaussat en månad i förväg som julen.
    Annars är bokrean min favorithögtid.

    Ogillar typ alla högtider eftersom de bara är fyllda med krav, alkoholdrickande människor och onyttig mat i mängder.
    Eventuellt valborg kan vara mysig, med körsång och brasa om man har turen att slippa allt för mycket fylla runt sig.

    Den lilla charm som högtider hade som barn har försvunnit.

    Läser kommentarerna såhär efteråt och kan inte hålla tyst:

    1. Vi äter ägg på påsk för att fastan – 40 dagar innan påsk – traditionellt krävde en helvegansk diet utan mjölk och äggprodukter. Alltså hade dom massor av ägg ÖVER för hönorna slutade ju inte lägga ägg så vi firar att fastan är över och äggen kan ätas (eftersom några av äggen fick vara ifred så kläcks även mer kycklingar den här tiden på året – våren.)

    2. Jag är också vegan och äter inte ägg någon del på året men det faktum att påsken och fastetiden förr om åren faktiskt innebar att HELA befolkningen blev veganer i 40 dagar måste väl ändå räknas som signifikant??! Blir trött på argumentet att du inte gillar påsken för att den inte är vegansk. Älskar påsken och älskar att veganisera traditionella rätter! Sen håller jag med om att den utländska traditionen att äta ”påsklamm” är vedervärdig – härstammar från judendomens tradition passover och även symboliken att
    Jesus var ”offerlammet” på korset.

    Julen är magisk! Doftera, förväntningarna, julpyntet och allt annat som hör julen till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.