Jeanette Svedberg hävdar att produkterna är godkända av Läkemedelsverket, vilket är direkt felaktigt.

Om ni missat vem Jeanette Svedberg är och vad jag avslöjat om henne tidigare så kan du läsa här. I det inlägget avslöjade jag nämligen att hon köpte in sina produkter på dunk från en grossist från England, och sedan sålde dem vidare som ”eget framtagna produkter” med ett prispåslag på 6000%.
Efter mitt avslöjande så stängde hon ner sin hemsida och raderade alla inlägg jag länkade till, samt företagets Instagramkonto.
Du kan även läsa ikapp här i hennes kategori om du vill. 

Nu är hon igång igen, vilket kom till min kännedom tack vare en av mina följare.
Hon verkar fortfarande sälja dunk-produkterna, med grossistens etiketter på. Hon har alltså inte bemödat sig med att ens försöka få dem att se lite mer unika ut.
Hon har även postat det här inlägget där hon hävdar att hennes produkter är godkända av och registrerade hos Läkemedelsverket.

Det finns bara ett problem med det, och det är att Läkemedelsverket överhuvudtaget inte godkänner kosmetiska produkter.
När jag ställer frågan till Jeanette så skickar hon mig ett dokument, som visserligen kommer från Läkemedelsverket, som som på intet vis är ett ”godkännande” från myndigheten.
Dokumentet ser ut så här och är en anmälan till Kosmetikaregistret CPNP och är ingenting som gör en produkt godkänd av Läkemedelsverket.

Jag har kommunicerat med Läkemedelsverket under dagen, och vår korrespondens startade med att jag skickade ett mail med Jeanettes bild och en fråga om produkterna på den var godkända av myndigheten och fick följande svar:

Det stämmer inte att produkterna är godkända av Läkemedelsverket, vi godkänner inte kosmetiska produkter. Mina kollegor i kosmetikagruppen kommer att ge dig ett lite mer utförligare svar.

Jag kontaktade Jeanette Svedberg som fortsatte hävda sin sak, och bifogade det här dokumentet till mig som bevis på sin utsago vad gäller hennes produkter och Läkemedelsverket.

Jag skickade Jeanettes dokument till den utredaren jag hänvisats till, och bad hen förklara dess innebörd, och om det på något vis är ett bevis på att produkterna är godkända av Läkemedelsverket.
Då fick jag följande svar:

Kosmetiska produkter inom EU förhandsgranskas eller godkänns inte av myndigheter innan de släpps ut på marknaden. Istället är det en så kallad ansvarig person som har ansvaret för att produkten är säker och följer reglerna. Alla kosmetiska produkter som säljs på EU-marknaden ska dock anmälas till kosmetikaregistret CPNP (Cosmetic Products Notification Portal). I CPNP registreras bland annat produktens fullständiga namn och vem som är ansvarig person för produkten. Anmälan till CPNP är inte samma sak som ett godkännande eller ett tillstånd för en produkt.
Det är en registrering som visar att produkten finns på EU-marknaden och vem som är ansvarig för den. Svenska företag som är anmälda till CPNP betalar en årlig avgift till Läkemedelsverket men inte heller det innebär att produkterna är godkända.

Man skulle alltså kunna tolka det som en ren lögn att Jeanette Svedbergs produkter skulle vara godkända av Läkemedelsverket.
Det framstår mest som ett försök till att få produkterna och företaget att framstå i en bättre dager än den sanningen ger, där produkterna köps på dunk från en grossist från England.

Min och Jeanette Svedbergs korrespondens tog slut här:

Jeanette:
För att få sälja hudvårdprodukter i Sverige måste du registrera dig hos Läkemedelsverket och med allt du läste i länken tillhörande. Annars är du inte godkänd att sälja produkter om du vill göra rätt.

Jag:
Informationen jag delar med dig har jag fått av min kontaktperson på Läkemedelsverket. Hen bekräftar att de varken godkänner eller testar kosmetiska produkter och att en registrering inte betyder att en produkt är godkänd av dem. Jag har även bifogat ditt inlägg på vilket du hävdar att de är godkända av läkemedelsverket och de nekar till att någonting sådan skulle ha förekommit.

Har du lust att kommentera det hela ytterligare?
Jeanette:
Hej
Har aldrig påstått att de testar produkter! Enligt det jag har skickat dig är de registrerade, betalda med årlig avgift och därmed godkända och kontrollerad av Läkemedelsverket att sälja i Sverige, som är tillsynsmyndighet i dessa ärenden, vilket du kan läsa i länken jag skickade. Om man inte betalar och registrerar produkterna är de inte godkända att sälja.

Jag ser hennes sista meddelande som ett desperat försök till en efterhandskonstruktion.
Hur tolkar ni alltsammans?

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ”Accepterade att säljas på svensk marknad” med andra ord…suck att hon orkar

    Kul att inte ens fatta sin egen bransch… ?

    Jag tänker att hon är full av bullshit ☺️

      Känns till och med värre än Åsa.

    Dom har ett register och tar ut en avgift från alla som ska in i registret som bekostar administrationen. That’s it.
    Jag säljer en bil, den är registrerad och godkänd av Transportstyrelsen, wowowow!

      Och då är den kontrollerad och godkänt av transportstyrelsen sälj,sälj ???

    Verkar som hon har noll koll, alternativt har koll men spelar oskyldig.

    Kollade hennes sida, shit vad filtrerad hon är. Såg en filmsnutt där hon blev filmad (tror det var ngn överraskning) kände inte igen henne först för hon var hon naturell så kallat

    Märkligt att filtrera sig 25 är yngre

    Tror hon vet vad hon gör, hon har ju fått anmälan godkänd. Vilket hon gör reklam för. Den är godkänd av Läkemedelsverket (anmälan) så, smart reklam kanske.

      Nej, anmälan skickas till CPNP, inte LV.

      Uppenbarligen vet hon inte vad hon gör eftersom LV inte är tillsynsmyndighet för kosmetiska produkter, vilket de även själva skriver i sitt svar. Skulle istället kalla hennes tilltag för vilseledande marknadsföring.

        Jo, LV är tillsynsmyndighet för kosmetiska produkter. Däremot finns ingen godkännandeprocess, utan det är det företag som ”äger” produkten som har ansvar för att uppfylla alla krav. LV:s tillsyn görs på produkter som redan finns på marknaden.

          Uttryckte mig lite oklart. Den tillsyn jag menar är inte den operativa tillsynen enligt miljöbalken vilket är det jag tror du tänker på. Den tillsynen handlar om att inte utsätta människa och miljö för skadliga ämnen och bedrivs tillsammans med kommunerna där ansvaret i ligger på kommunerna och LV förväntas tillhandahålla sakkunskap.
          Det finns inget krav i Sverige på att kontrollera kosmetiska produkter som det görs med läkemedel och det är den registrering och kontroll som jag avsåg med min kommentar.

    Hennes språk är väldigt konstigt. Och jag tror att hon kan vara så fräck att hon fejkar språket för att hon lättare ska kunna ljuga för folk. Man kan tolka in lite vad man vill i ordsalladen.

    Sen låtsas hon inte förstå Camilla heller.

    Jag är övertygad om att hon duperar folk genom att låtsas vara lite dum i huvudet. Men hon vet mycket väl vad hon gör.

      Undrar om det inte är så att det saknas några mumin i dalen och att det i verkligheten är läsförståelsen som haltar en smula.

    Är det du eller hon som påstår godkända? Dvs har hon sagt det eller är det din tolkning.

      Det är väl bara att kolla, och ja titta skärmdumpen kommer från Jeanettes stories!

        Missade det

      Hon har lagt ut ett inlägg i sin story där hon skriver att de är godkända av läkemedelsverket

    Kan hon bara skippa ordet ”godkända” och bara skriva att de är registrerade. Personen från Läkemedelsverket skriver ju att en registering inte är samma sak som ett godkännande. Hur svårt kan det vara för henne att förstå detta?

    Förlåt men är hon blåst eller spelar hon bara? Dokumentet hon bifogade….??

    ett riktigt affärsgeni

    Kosmetika varken godkänns eller förhandsgranskas av LV innan dom släpps på den svenska marknaden. Det finns ett visst antal lagar och föreskrifter som produkten ska uppfylla, men ansvaret att produkten faktiskt gör det ligger hos ansvarig person. Med andra ord, troligen Jeanette själv. Otroligt missvisande att påstå att produkten godkänts av LV, eftersom det indikerar på att dom skulle ha testat produkten och konstaterat den effektiv och säker.

    En snabb titt på hemsidan och jag hittar beskrivningar som ”Vetenskapligt formulerat serum”, ”Den naturliga formeln tar varsamt bort döda hudceller” och ”antibakteriella egenskaper som hjälper till att hantera propionibacterium acnes, de fruktade bakterierna som lever i hårsäckarna och orsakar fläckar.” Hon verkar ha absolut noll koll på ingredienserna och deras effekt? Exempelvis så har propionibacterium acnes hetat Cutibacterium acnes sedan flera år tillbaka och är den bakterie som orsakar akne.

      Hon har noll koll på ingredienser och kemi. I ett inlägg skulle hon försöka svara följare på varför hennes produkter skulle vara så bra, hon kunde inte beskriva en enda anledningen till det och vilka verksamma ämnen de innehåller utan svarade bara att ni får själva prova bara ?. Inlägget är raderat

        Som apotekarstudent vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Är dock väldigt intresserad av den där formeln, är det avada kedavra och vad gör det mån tro?

    Hon försöker vara samma listiga räv ? som Åsa Ingrosso med sin ”alkoholsnubbe som godkände hela balunsen”.

    Bojkotta dessa wannaberävar NU!

    JS (by Scandinavia ?) låg lågt och slickade sina sår ett tag efter förra avslöjandet, men är nu tillbaka med full force. Utan att ha lärt sig nåååågonting. Hon är en låtsaskändis med låtsaskunder (”extremt! brutalt! vansinnigt! fulla mottagningar” utan onlinebokning eller recensioner på nätet?) i sin egen lilla låtsasvärld. Men man kan inte titta bort, som med Pontus, My odyl ?

      Företagande lektion 1: All marknadsföring är inte bra marknadsföring, gratis är inte alltid gott

      ????

      Låter som mm?

    Hur jag tolkar det? Som att hon inte fattar. Hissen går nog inte ända upp.

      Precis ????‍♀️?

    Men Gggguuuuuudddd vilken pinsam människa

    Hon är en ful ?

    En liten parentes men jag har funderat så mkt på namnet… JS BY SCANDINAVIA. Va…..??

      Hennes engelska är på mellanstadienivå, kanske därför. Scandinavia by JS skulle vara rätt, inte tvärtom. Jaja, hon försökte iaf ??

      Fortfarande det jag stör mig mest på i denna historia!! Resten orkar jag inte förfasa mig över.. Gör om och gör rätt och börja med namnet!

      Undrar om ordet hon egentligen skulle haft var ett ”of”. Det var ju populärt med företagsnamn med of några år. Emma of Stockholm etc.
      JS of Scandinavia.

    Men åh va irriterande!! Hon målar totalt in sig i ett hörn. Så j-a fult att försöka försköna sin skräpprodukt genom att vinkla på sanningen så att läsaren ska tro att Läkemedelsverket godkänt skiten.
    Hon borde skriva som det är typ ”jag har registrerat mig som ansvarig person på denna produkten till kosmetika registret och betalat avgift till lv så nu kan den lagligt säljas på europeiska marknaden”. Detta säger INGENTING om kvalitet på produkten. Den skulle kunna vara RadioAktiv utan att varken CPNP eller Läkemedelsverket har en aning om det.

      Exakt, frågan är om hon fattar skillnaden själv?‍♀️. Det är skillnad på medicinska och kosmetiska produkter. Hon har registrerat sina kosmetiska produkter that’s it!! Det är blir förvirrande när hon uttrycker att de är ”godkända” av LV

      Stämmer inte. Om du nånsin registrerat en produkt i CPNP så hade du vetat det.

    Var anmäler man detta? Falsk/ olaglig reklam för skit produkter. Önskar en länk…

    Det har alltid varit mycket lögner med JS i alla möjliga sammanhang så som produkter, träning och egna utseendet.

    Hon påstår ju att hon själv inte använder botox eller fillers då hon pga ”bra gener” inte behöver det, men det syns ju tydligt att pannan är full med botox då hon knappt kan höja ögonbrynen. Varför ljuga om att man har det när man själv ”säljer” botox till andra?

      Hon är en fullblodsmytoman?‍♀️och ibland tror jag att hon tror så mycket på sig själv att hon inte tar folks faktakritik som kritik utan hon känner sig mobbad och påhoppad. Det är endast frågan om nätmobbning mot henne eller så är folk bittra och avundsjuka. Hon har aldrig bett om ursäkt för något över huvud taget. Hon tycker nog inte hon gör några fel alls.

        Exakt. ”Fullblodsmytoman” och vad jag kallar teflonmänniska. Slår man upp ”fake” i SAO står det Jeanette Svedberg..

          Exakt ????

    Fast nu tycker jag det är häxjakt. Allt hon skriver stämmer med den lagstiftning vi har i Sverige kring kosmetiska produkter. De godkänns av kemist, vilket jag antar gjorts av hennes supplier. När man anmäler sina produkter så fyller man i kring allergener och annat. Och de bedöms då som godkända att sälja. Summan man betalar in till Läkemedelsverket är för att de sedan ska kunna utföra tillsyn. Och då är det bra om man följer tex god tillverkningssed mm.

      Här bifogar jag texten från LV, de upprepar att det är företaget som ska sälja produkterna som kontrolleras INTE produkterna. Företaget betalar en avgift för registrering och administration av uppgifter men LV godkänner inte produkterna.

      Läkemedelsverket
      Meny
      Vi arbetar för folk- och djurhälsan
      Tillverka, importera och sälja
      Anmälan och avgifter
      Publicerad: 17 januari 2020
      Senast uppdaterad: 18 november 2022
      Alla kosmetiska produkter som säljs på EU‍-‍marknaden ska anmälas till kosmetikaregistret CPNP. Svenska företag som är anmälda till CPNP betalar årlig avgift till Läkemedelsverket som har ansvar för att kontrollera företagen.

      Kosmetikaregistret CPNP
      EU-kommissionen har ett kosmetikaregister, Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Det gäller för samtliga medlemsländer i EU/EES.

      I CPNP registreras bland annat produktens fullständiga namn och vem som är ansvarig person för produkten. Även en så kallad ramformulering för produktens innehåll registreras och i vissa fall mer exakta uppgifter om innehållet så att CPNP kan användas av giftinformationscentraler.

      Anmälan till CPNP är inte samma sak som ett godkännande eller ett tillstånd för en produkt. Det är en registrering som visar att produkten finns på EU‍-‍marknaden och vem som är ansvarig för den.

      Anmälan till CPNP
      Det är antingen den som är ansvarig person, eller den som är distributör som själv översätter produktmärkning, som är skyldig att anmäla produkter till CPNP.
      Anmälan till CPNP ska göras innan produkterna börjar säljas.
      Vid import av kosmetiska produkter till EU/EES är varje importör ansvarig person som ska anmäla sina importerade produkter till CPNP.
      Produkter som importerats till EU/EES kan alltså vara anmälda flera gånger i CPNP av olika ansvariga personer. Anmälan av kosmetiska produkter till CPNP görs elektroniskt.

      CPNP-user-guide
      Avgifter till Läkemedelsverket för kosmetika
      Läkemedelsverkets kontroll av kosmetiska produkter på den svenska marknaden finansieras genom avgifter. Från verksamheter som har rollen som ansvarig person för kosmetiska produkter och från så kallade översättande distributörer tas en årsavgift. Vid kontroll av distributörer tas en avgift baserad på timtaxa.

      Årsavgifter
      Läkemedelsverket tar ut årsavgift av den som är skyldig att anmäla kosmetiska produkter till CPNP, det vill säga den som är ansvarig person eller distributör som själv översätter märkning på kosmetiska produkter.

      Avgift för verksamhet: 4 000 kronor
      Avgift per produkt i sortimentet: 600 kronor
      Vid anmälan räknas varje sammansättning av ingredienser som en egen produkt. Det finns dock undantag:

      en färgserie av en produkt med gemensamt produktnamn, där färgen är enda skillnaden mellan produkterna i serien, kan anmälas som en produkt
      olika förpackningsstorlekar av samma produkt kan anmälas som en produkt.
      Däremot ska doftvarianter av en produkt anmälas som separata produkter.

      Läkemedelsverket får uppgift om när svenska verksamheter anmäler produkter till CPNP och använder den informationen som underlag för fakturering av årsavgift. Anmälan av produkter behöver alltså inte göras till Läkemedelsverket.

      Har du fler än 200 produkter så utgår ingen avgift för de produkter som överstiger 200.

      Anmäler man sig en bit in på året beräknas avgiften på den del av året som är kvar.

      Vid avregistrering sker ingen återbetalning av avgift som betalats in.

      Timtaxa
      Timtaxa är en avgift som Läkemedelsverket tar ut av den som är distributör och som inte är skyldig att anmäla sina kosmetiska produkter till CPNP. Timtaxa tas ut efter utförd kontroll för den tid som läggs ner på handläggning av ärendet och avgiften är 750 kronor för varje påbörjad timme.

      Frivillig anmälan för distributörer
      En distributör som inte är skyldig att anmäla kosmetiska produkter till CPNP kan göra en frivillig anmälan till Läkemedelsverket. Här avses distributörer vilka inte behöver översätta märkning för sina kosmetiska produkter till svenska för att uppfylla Sveriges språkkrav. Det kan vara så att distributörernas produkter redan är försedda med obligatorisk svensk märkning eller att märkning på svenska inte krävs för produkten.

      En frivillig anmälan innebär att årsavgift ska betalas till Läkemedelsverket. Den som anmält frivilligt och betalat årsavgift behöver inte betala timtaxa vid eventuell kontroll av verksamheten från Läkemedelsverkets sida. Observera att frivillig anmälan gäller endast för distributörer som inte är anmälningsskyldiga till CPNP. Frivillig anmälan gäller inte för ansvarig person.

      För frivillig anmälan kontakta kosmetikagruppen på Läkemedelsverket via e-post: registrator@lakemedelsverket.se. Ange ”Frivillig anmälan av kosmetiska produkter” i ämnesraden.

      Avregistrering av produkter
      I slutet av varje år skickar Läkemedelsverket ut en sammanställning över anmälda produkter till företagen. Sammanställningen är ett underlag till fakturering av årsavgifter för kommande år.

      Produkter som inte längre säljs kan avregistreras hos Läkemedelsverket. Översättande distributörer i Sverige som har anmält till CPNP avregistrerar produkter hos Läkemedelsverket. Företag som gjort anmälan till CPNP i egenskap av ansvarig person ska även ange i CPNP att produkter inte längre tillverkas.

      När avregistrering ska ske är en bedömning från fall till fall. Produkterna behöver dock stå kvar som aktiva en viss tid efter att tillverkning har upphört då produkterna kan finnas kvar i distributörsledet.

      Avregistrering ska göras till Läkemedelsverket via e-post: registrator@lakemedelsverket.se

      Har du synpunkter på den här informationen?

      Om Läkemedelsverket
      Kontakt
      Växel
      018-17 46 00

      Vardagar 08.00-16.30

      E-post
      registrator@lakemedelsverket.se
      Fler kontaktuppgifter
      Om webbplatsen
      Kakor (cookies)
      Tillgänglighet
      Språk
      Press och nyheter
      Pressrum
      Nyheter
      Nyhetsbrev
      Snabblänkar
      Jobba på Läkemedelsverket
      Publikationer
      Föreskrifter
      Blanketter
      Frågor och svar
      Öppna data
      Mer om Läkemedelsverket
      Personuppgifter
      Följ oss
      Läkemedelsverkets mini logga

    Hon försöker få tillbaka sin trovärdighet genom att dra en ”vit” lögn. Att hon inte lärde sig förra gången? Helt klart missvisande och falsk information som marknadsföring!

    Ehhh … Nettan, du kan sluta gnida dina pensionärsben mot varandra i tron att det är sexigt. Det är det inte.

    Jag tolkar hennes svar som att hon är påkommen med fingrarna djupt i kakburken och vill försöka rätta till det….

      Exakt ?‍♀️??

      Hon försöker med att det liksom skulle vara nån form av tolkningsfråga. Är det någon instans som inte kör med gråzoner så är det Läkemedelsverket. Hon tummar konstant på sanningen och verkar vara den typ av människa som, oavsett hur mycket bevis som läggs fram, fakta som talar emot, kommer hon aldrig lägga sig platt och definitivt inte erkänna eller backa. Lite som Rasmusson… Förmodligen nån psykiatrisk diagnos där.

        ???Precis så

        Skrämmande att hon är sjuksköterska. Då borde man väl vara läskunnig? Undrar hur mycket annat hon haft egenutnämnt tolkningsföreträde på under sin karriär…

    Hon har själv lagt ut ett inlägg på hennes storys för ett par timmar sen där hon ’förklarar detta med Läkemedelsverket’. Dock är hennes förklaring inte korrekt, utan någon form av hennes egna tolkning av det hela. Tror inte heller att hon kan se sanningen trots alla bevis och förklaringar som läggs fram. Hon verkar ju intelligent, så då återstår väl bara gissningsvis någon form av diagnos )
    (narcissist, mytoman)

      Exact, hon vägrar att se sina misstag eller fel?‍♀️ de diagnoserna du skriver gissar väldigt många på att hon har. Hon tycker alla som klagar är missundsamma och bittra. För ingen kan ju komma med konstruktiv kritik till Jeanette det accepterar hon inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.