Har My Martens klippkort på närakuten?



My Martens verkar vara på närakuten oftare än vad jag är, och det säger inte lite. ?  
Nu har hon fått ett träningsredskap på foten och misstänker en bruten stortå.
Hon känner sig löjlig som är på närakuten för det, men att bryta stortån är inte bara att vifta bort. Jag bröt lilltån efter att ha fått en hästhov på den på ett ridläger. Och givetvis så lutade sig hästjäveln över ALL vikt på min stackars tå, och gjorde så att jag inte kunde rida med stigbyglar under resten av lägret. Som tur väl är var jag inne på slutet av mina två veckor, så det hade kunnat vara värre. Det hade kunna hänt på lägrets första dag. ?

Hur ska det här gå, om My måste gå på kryckor? Lagom klonkigt jobbigt med företag, hundar och annat…

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men gör de verkligen något åt en bruten tå?
    Ja men vissa gillar verkligen att söka akut för allt möjligt. Har en nära släkting som springer till akuten så fort det är något med deras unge. En gång åkte de in till akuten för att barnet hade fått en sticka i fingret som de inte visste om de fått ut!!!!

      Fast det kan ju vara farligt om man inte får ut hela stickan och bara ignorerar det.

        Det märks nog om ett finger blir inflammerat av en sticka. Ge det några dagar och åk in om det ser inflammerat ut. Förstår verkligen varför vårdens resurser inte räcker till… Och nej, de gör oftast inget åt en bruten tå.

          Idag finns det ju så otroligt mycket information bara ett knapptryck bort så man skulle ju kunna hoppas att folk tog reda på lite mer information innan de söker akut. Som stickan tex, stackars barn att behöva sitta på akuten för en sån sak.

            Är inte det kanske en del av problemet, man googlar och slutar alltid på cancer..

              Eller ställer frågan i anonyma forum där man får typ alla svar mellan ”ingen fara” till ”hen kommer dö”.

        Fast hälsocentralen kan ju kolla om det fanns en bit sticka kvar. Eller.

          Det kan man väl göra själv?

        Men det är INTE AKUT!? Varför fattar inte folk vad AKUT betyder? Absolut att barnet kan behöva undersökas av läkare för att se så stickan är ute – men inte på en akutmottagning. Det finns massvis av vårdcentraler som ska hantera sådana fall!

          Många vårdcentraler (min till exempel) har väldigt få akuttider per dag och de är slut kl 8.03. Då får man ringa och boka vanlig läkartid och den brukar man få 4-6 veckors väntetid på. Jag har bytt vårdcentral 3 ggr det senaste året utan att hitta någon bättre. Inte konstigt då att folk åker till akuten istället. En vän till mig hade slut öroninflammation, fick tid på vårdcentralen om två veckor 🙂 såklart åkte hon till akuten fastän öroninflammation inte är livsfarligt.

            Det finns oftast alternativ framför akuten även om VC är fullbokat. Vissa VC har drop-in där man får komma och vänta tidigt på morgonen, det brukar finnas en kvälls- och helgmottagning eller en närakut, och alla de är att föredra framför att ränna till akuten för att VC inte har tider.

            Akuten är till för akuta ärenden, punkt slut.

              Det finns inte vc med kväll/helgjour i alla städer. Inte heller närakut. Så går det när det ska sparas.

              Fast tyvärr finns det på många platser inte alls alternativ som närakut etc, och VC akuttider som ovan beskrivet tar slut direkt. Det ÄR ett problem.

            Det görs ändå inget mot öroninflammation. Det läker av sig själv ju.

            De tittar i örat och säger oj här är det lite rött, oj har trumhinnan spruckit.

            Ta Alvedon mot värken.

            Belasta för fasen INTE akuten med sånt!

        Ok, så så menar du att man ska åka in AKUT för att man inte vet om man fått ut en sticka eller ej? Tänker att man kanske inte får en sticka och efter 2 dagar faller död ner om man inte fått ut den, någon typ av indikation på att något är fel får man väl först?

          Men.. är det bara på akuten här i stan som man får anmäla sig när man kommer in? Där man talar om vad man är där för och sen får sitta ner och vänta på sin tur. Borde de inte redan där sålla bort de som är där för myggbett som kliar osv?!

            De sållar så klart och ber folk att kontakta VC istället, men det är inte alla som lyssnar. Många envisas ändå med att de SKA få träffa läkare på akuten och vägrar gå hem igen.

              Låt dom vänta i 18 timmar så kanske de går hem sen.

      Dom tejpar bara tån mot den bredvid för stöd.. brutit 2 gånger.. andra gången tejpade jag bara den själv. Sitter ju knappast på akuten med 32 pers före i onödan!

        Kan vara bra att åka in och få den undersökt om du vill ha pengar från försäkringsbolag.

          När jag bröt tån i mitt arbete så ville arbetsgivaren att jag skulle åka in och undersöka, hade med försäkringen att göra eftersom det skedde under arbetstid.

      I vissa fall kan stortå behöva opereras beroende på fraktur.

        Exakt så. I de flesta fall gör man inget åt det men först måste faktiskt tån röntgas för att se att en eventuell fraktur inte behöver opereras. Hennes olycka lät ju rätt brutal (denna gång) så jag hade också åkt in om jag var hon. Sen att hon springer till akuten med skitsaker eller gör content av hopdiktade och överdrivna diagnoser, det är en annan sak.

      My skriver: ”Jag känner mig så jävla löjligt som sitter här och söker hjälp för en stortå” men ännu löjligare anser jag är att dela detta på sociala medier. Who fucking cares!!! Gaaah! Blir galen på denna människan ibland!

    Finns det inte typ Närakuten eller vårdcentral för sådant som inte är livshotande akut? Som en stortå som.gör ont t.ex.

      Men det är ju på närakuten hon var

      I min stad har vi ingen vc med jour eller en närakut. Det är akuten som gäller om det inte kan vänta till kontorstid.

      Går oftast inte att få tid på vårdcentralen.

        Men jättemånga får tid på vårdcentraler runt om i landet, flera läkare brukar ha tider att boka upp. Eller är det speciellt svårt i S-holm?
        Man får ringa direkt på morgonen förståss. Eller orkar man inte försöka ens? Att man reagerar när det gäller My är gör att hon frekvent besöker sjukvården.
        Ibland verkar det onda för henne själv o sonen vara snabbt övergående då reagerar man på att hon inte kan avvakta en dag eller två.

          Akuttiderna är slut vid 8.01 på min vårdcentral

            Men då kan dom inte ha mer än 1 tid att dela ut, konstigt.

              Välkommen till vårdcentralen.

                Själv har jag sökt till HC, hälsocentralen när tex en förkylning inte ger med sig och feber stiger, visat sig vara lunginflammation 2ggr. Ett av mina barn fått halsfluss några ggr som och då fått antibiotika utskrivet. Söker till HC för att i slutändan slippa besöka akuten. Bor i en kommun som inte är allt för stor, vi har 3 HC. Sedan några till i kringbyar. Ett problem idag är att vissa HC har svårt att rekrytera läkare. Men blir förstås allvarligt om man måste söka till akuten för saker man borde få hjälp med på HC. Då upptar man istället tid för svårt akut sjuka.

                  Bröt tån, kollade Youtube och där stod det att jag skulle tejpa ihop den med tån bredvid. Klart ✅
                  Jobbat på akuten och folk åker in med feber, febriga barn, nageltrång och huvudvärk.
                  50% av de som åker in ska inte vara på akuten.

              Jobbar i tandvården. Vi har fulla tidböcker. Två tre akuttider per dag. Har vi avbokade tider ha vi fler att erjuda. Och vi har press att fylla tidboken. Jobbar i Region Skåne.

                Tandläkare verkar det vara brist på hos folktandvården liksom läkare till HC.

    Ursäkta, men vem FAN sätter sig på akuten för en bruten tå?

      När det gäller just stortån så kan man behöva söka vård, och nu var det ju inte akuten hon var på utan närakuten.

      Nu var hon på närakuten, vad annars skulle hon göra? Försöka få tag på VC i tre dagar pga telefonkö full och sedan vänta i två veckor på första lediga tid?

        Och vad tror du skulle hända av att vänta lite?

          Vänta 2-3 veckor om det skulle visa sig vara en dålig fraktur? Extremt smärta, tån börjar läka ihop fel och behöver brytas upp vid en ev. operation. Sämre resultat av operationen, stor påverkan på steget och rörelsemöjligheterna. Stortån en en betydelsefull del av foten, man ska vara rädd om sin kropp.

        100% med dig!
        Nä man ska inte ta tid å plats på olika akuter men vad gör man när det är HELT OMÖJLIGT att få en vanlig tid?!

    Man gipsar inte tår så vad tror hon ska hända på akuten? Visst kan det göra ont som fan men det är tyvärr bara att stå ut och ta värktabletter.

      Hoppsan – i mod – får man fråga varför?

        Jag killgissar pga ordet t@bletter för att försöka stoppa spammandet kring d!ett@bletter/pi11er.

      Nja, min sons brutna tå visade sig ligga helt snett och behövde operation. Så glad att de tog in honom på akuten direkt och röntgade. Han led verkligen.

      Och hur ska man veta det om man inte är sjukvårdsutbildad?

    En indikation på om man behöver vara på akuten eller ej är ifall en kan göra flera uppdateringar på instagram eller Facebook så är svaret nej.
    Fy fan för att ta resurser från människor som verkligen behöver hjälp.

      Det här var ju närakuten. Jag har varit på akuten flera gånger (och blivit inlagd) och har kunnat vara på mobilen hur mycket som helst. Vissa gånger har jag pga min neurologiska sjukdom (myastenia gravis) haft problem med andningen men ändå kunnat skriva till vänner, fördriva tiden med instagram osv. Och då hamnade jag ändå på NIMA med 24/7 övervak.

        En annan gång kunde jag knappt gå (pga samma sjukdom) och blev inlagd. Gick hur bra som helst att skriva på mobilen.
        Fick en stor propp i armen efter en infart – samma där – skrev på mobilen hela tiden.

        Det där är faktiskt bara rätt nedlåtande.

          ”Hoppas” du gjorde flera storys i hopp om att skapa content när du ändå kunde.

            Vad spelar det för roll?

            Nej, har aldrig lagt upp när jag varit på akuten/inlagd men din indikation är ju helt fel. De flesta på akuten är inte döende, men kan bli om de inte skulle varit där.

        Ja, jag har en kronisk leversjukdom som kommer och går i skov och har varit tvungen att åka till akuten (för att senare bli inlagd länge så det är inte jag som överdrivit faran) och nog hållt på mer med telefonen på sjukhuset än hemma. Som distraktion för att slippa och ligga och oroa mig för att den här gången är gången jag behöver en ny lever och så.

        M
        Förstår att du med den sjukdomen ibland måste uppsöka akuten. Obotlig men behandlingsbar. Viktigt med mediciner och rätt dos. Hoppas att du har bra specialistläkare.

          Tack, vad fin du är! Jag har en jättebra läkare men en jobbig och svårbehandlad sjukdom tyvärr.

      Så löjligt.
      Jag har varit på närakuten med ett skräp bakom ögonlocket som jag behövde ha hjälp att få bort. Jag twittrade och instagrammade glatt under väntetiden. Likaså när jag behövde justera en kateter som hade hamnat snett och orsakat infektion och blodig urin. Det gick hur bra som helst att hänga på sociala medier, det var otroligt skönt att ha lite fjärrsällskap när jag hade ont och behövde vänta i timmar på hjälp.

      Om man är död kan man inte använda mobilen. Men många på akuten är inte döda.

      Som så många andra säger så stämmer inte din teori.
      Jag var på akuten med stygn som gått upp och behövde sys om. Jag kunde använda mobilen i väntan på min tur och läkaren som sydde tyckte till och med att jag kunde kolla på något trevligt klipp medan han sydde om jag tyckte att det var obehagligt. Så ja, jag använde mobilen men var ändå på akuten.

      Jag bröt nyckelbenet som barn och fick vänta ungefär 8 timmar på akuten (för att andra var mer akuta än jag så klart). Hade mobiltelefoner funnits på den tiden hade du kunnat ge dig den på att jag (och mamma också) hade använt den för att fördriva tiden. Nu var det här tidigt 00-tal så jag fördrev tiden med tidningar och korsord som mamma köpte nere i kiosken och att kolla på tråkiga program på teven som stod på ljudlöst i väntrummet. Vet inte om det är bättre enligt dig än att hänga på Instagram och Facebook men allt som fick tiden att gå hade jag tagit till då?

        Vad gjorde det åt ditt nyckelben?

        Här gör de inget utan det får läka av sig själv och man ska vara stilla i en vecka.

      Oj, då är det ju riktigt illa, antingen har man råkat ut för något väldigt otäckt eller så har man väntat för länge. Självklart finns det många som åker till akuten i onödan men om du tror att det enbart är till för medvetslösa eller där blodet sprutar så stämmer det faktiskt inte.

    Nu kanske det var bra av henne att uppsöka sjukvården i detta fall, men finns ju folk som söker sjukvård för allt. Har en kollega som i princip varje gång barnen är förkylda har kontakt med vård. Så fort det är minsta lilla så ska en läkare skriva ut nåt på recept. Jag tycker man klarar sig långt med det som finns receptfritt på apoteket, har två tonåringar och ingen av dom har någonsin behövt nåt på recept (de är i grunden friska ska tilläggas- vore annorlunda om de hade tex astma eller nåt annat såklart) och klarat sig fint med alvedon/ipren, nässpray, receptfria salvor osv).

      Grattis. Medalj till dig.

        Japp, Annie kan få en medalj tycker jag. Jag har jobbat på akuten och du förstår inte hur många hönsmammor som kommer drällande med barn i släptåg och beter sig som om barnet har svalt en tickande bomb. Men i själva verket har barnet bara lite halsont, kräkts en gång, eller blivit stuckna av en mygga… Det är ett extremt slöseri med resurser. Om inte barn har en grundsjukdom så är det helt ärligt inte normalt att ha åkt in och ut på akuten flera gånger i barndomen. Det tyder på hypokondriska föräldrar.

          Håller med! Blir så himla provocerad av föräldrar i min närhet som i tid och otid drar iväg barnen till just akuten för minsta lilla. Barn blir sjuka, det är oftast ingen fara! Varit på akuten en gång med mina ungar som idag är 14 och 17. Och nej, säger inte det för att få medalj eller visa mig duktig.

            Nej precis, handlar inte om att visa sig ”perfekt” eller duktig, utan bara ge exempel på hur man beter sig som en normal vuxen människa. Numera är dessutom vården restriktiv – med all rätt – med antibiotika och därmed har man ännu mindre skäl att springa till akuten med halsfluss och liknande.

          Hela ”jag har minsann aldrig..”-attityden är rätt så störig. Good for you att dina barn inte ens har behövt något på recept på femton år. Och ja, det finns hönsmammor som åker på akuten för ingenting. Det säger jag inte emot.

            Har de aldrig behövt något på recept eller aldrig skadat sig så att de behöver uppsöka akutvård så är det ju bara att säga grattis, det är nog rätt ovanligt och har de inte varit så sjuka eller skadade så har ni såklart inte heller haft behov av vård. Finns säkert dem som uppsöker vård i onödan och även såna som försöker tjata sig till mediciner och utredningar men normalfallet är väl ändå att man kontaktar typ sjukvårdsupplysningen och sen blir hänvisad vidare om det behövs och då tar den medicin man får utskriven? De är ju såklart restriktiva med vad som skrivs ut så den som fått medicin många gånger har antagligen behövt medicin många gånger. Nässpray och Alvedon hjälper ju inte mot allt. Men självklart ska man göra det man kan själv först OM man kan göra något själv vill säga.

          Viss skillnad på det och på att klappa sig på axeln för att ens barn inte har behövt få medicin på recept. Som om det vore de två alternativen.

    Tappat vikt på 60 kilo? Tillåt mig tvivla. Denna osunda strävan efter uppmärksamhet till varje pris.

      Imorgon kan det ha lagts på ytterligare 10kg. My har svårt att minnas siffror.

      Då blir det ingen spricka i tån, det blir blandfärs.

        ?

    Äh, bara att slurka i sig lite extra droppar av den magiska cbd-oljan hon gör reklam för. Den är ju oslagbar även i Dubai. Skvätt även ut lite på tån så blir det som att gå på moln.

    Vissa älskar uppmärksamheten!

      Men, är det ingen som har reagerat på hennes ”felsägning” i stories när hon pratar om visningen av lgh? ”Vi kommer inte få plats…ehehehe…jag menar vi FÅR inte plats…”
      Ursäkta? Kommer inte få plats? Ska hon köpa fler hundar? Eller…

    Hon trodde att hon brutit stortån redan kvällen före, det är DÅ om man har så ont som man åker in på akuten. Om man har en frågestund under samma kväll så är det inte akut utan då ringer man och bokar tid på hälsocentralen. Jag bröt pekfingret då jag snubblade på en mattkant på jobbet och ringde 1177 varpå jag fick en tid till Hälsocentralen och där gjorde de inte mycket och jag kan därför inte tänka mig att de gör så mycket med en bruten tå mer än suckar då de går därifrån och tänker på dem som verkligen behöver akutvård.

      Men det är ju inte som att det är kölapp och först till kvarn på akuten ändå. De som behöver akut akut vård på grund av livshotande skada går ju före då personalen prioriterar efter behov. Men alla på akuten har inte stickskador i buken liksom. Så om de nu går därifrån och suckar för att andra behöver vård mer akut, ja då är det för att de själva har gjort fel prioritering.

        Det var det jag menade, My var där på en vardag dvs inte helg och hade dessutom en frågestund kvällen innan så HC vore ett bättre alternativ för både henne och läkare. En bruten tå tar en uska alt sjk hand om inget man behöver söka en läkare ”akut” för.

      Jag vet inte, de få gånger jag har varit på akuten så har jag anmält mig i en slags reception och då också uppgett vad jag är där för. Man får väl anta att de då hade bett mig gå hem om det inte var ett ärende för akuten, typ dra ut en sticka på ett barn eller vaxpropp i öronen eller något.

        Tyvärr är det inte alltid så. Jobbar en receptionist eller medicinsk sekreterare får de inte göra den medicinska bedömningen även om de hade kunnat.

      Nej, på en akutmottagning hade hon knappast blivit prioriterad och hade troligen fått vänta länge. Man prioriterar efter vårdbehov, och på en akutmottagning finns så gott som alltid betydligt större behov än en bruten tå. Som tur är har hon ju dock inte sökt sig till någon akutmottagning.

      Men det tar ju fyra veckor att få en tid på vårdcentralen. Så länge kan man inte vänta

    Det känns löjligt att sitta på akuten för en bruten tå, jag har själv gjort det. Jag ringde 1177 när jag hörde att det krasade i stortån när min häst trampade på den och de sa att jag skulle åka in. Av anledning att man vill röntga för att se så att det inte läker ihop fel. Övriga tår gör man inget åt men stortån är lite viktig.

    OT; Ere nån som vet om Ida Nordfors Insta blivit kapat…

      Ja, tydligen. Hon har gjort en ny insta o verkar va helt förkrossad över detta

    Tån är tydligen bruten på två ställen OCH nerver i kläm. Finns ingen som kan uppgradera sina blessyrer som Mysan.

      Typen som alltid anger exakt hur många stygn som sytts eller sin temperatur med decimal!

    Så bra att någon för en gångs skull söker sig till rätt vårdnivå. Det är alltså inte en akutmottagning hon uppsökt vilket vissa verkar tro, utan en närakut som snarare är avsedd för icke-livshotande tillstånd som inte heller kan invänta en bokad VC-tid. Helt rätt med andra ord, för en eventuellt bruten tå behöver kollas upp. Ser alldeles för många som söker sig direkt till akutmottagningen för saker som faktiskt inte är akuta.

      Ja, lite märkligt att hon blir så påhoppad i just detta fallet, när hon faktiskt gjorde helt rätt. Däremot när hon någon dag innan detta med tån åkte till närakuten med sonen för att han hade snuva och ont i bihålorna var väl lite väl. Finns ju nässpray och några timmar senare verkade han bra igen.

    Åker man till vårdcentralen och de misstänker fraktur, skickar de en vidare till akuten ändå.

    Från en som har god insikt i hur den prehospitala akutsjukvården i Sverige fungerar är jag inte ett dugg förvånad över att landets sjukhus går på knäna idag. Sjukdom ÄR en del av livet, men folk söker akutvård (och ambulans!) för minsta lilla. VAR har det sunda förnuftet tagit vägen? Det är jobbigt att ha feber och maginfluensa, det gör ont att slå sig osv, men det är en del av livet och som regel inget akuten eller ambulansen behöver behandla akut.
    Det är givetvis annat om man har sjukdomar i botten som gör att man då behöver vård snabbt men jag kan garantera att så är det inte i dom allra flesta fallen.

    Jag har jobbat natt på IVA och vi hade kontakt med Akuten varje natt.
    En gång frågade jag hur de hade det, klockan var 03.15 en vardags kväll, och personalen svarade: Ganska lugnt. Bara en mamma med en 3-åring med öron-ont !!!!!
    Hur kan man ens tänka tanken att ge sig ut mitt i natten med en unge som har ont i örat????

      Helt otroligt, men föga förvånande.
      Jag kan inte räkna hur många gånger föräldrar tar kontakt med ambulanssjukvården för att deras barn har feber. Och nu pratar vi INTE alarmerande hög feber som pågått under ett par dagar och barnet inte fått i sig nog med vätska, utan runt 38, 39 grader insjuknad under kvällen och är lite trött. REALLY? Men så är det.

    Om folk slutar åka till akuten med fjantiga besvär så skulle det inte vara såna köer. Ont i tån? Ta lite värktabletter och så åker du till VC dagen efter.

      Och då skickar de en vidare … till akuten. Hände mig; jag väntade 2 dar och ville sen ha läkarintyg eftersom det var högerhanden jag skadat. Trodde det bara var en stukning. De skickade mig direkt till akuten (kände mig urfånig…) och röntgen och … ja, det var en fraktur och gips en månad….. Metacarpal 5.

    Varför åka till akuten med en bruten tå? Det kan väl vänta tills vårdcentralen öppnar? Akuten kan ju inte göra mer åt tån än vad du själv kan göra hemma. Inte undra på att det är så långa väntetider på akutmottagningarna.

    My är en dramaqueen deluxe.

    Stukning – fraktur
    Knölar på halsen – cancer
    Yrsel – stroke
    Förkylning- svår influensa

    Och dramat fortsätter

    Det är ”sjukt ” med alla dessa bebisar som tror de dör hela tiden. Men undrar lite om det är för content? Inge normalsjuk person åker till akuten… n mindre filmar. Haha…. sjukt är ordet ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.