Absolut sist på bollen!

Jag får skylla på sjukdom, men jag hade helt missat Carola och hennes bantning/pro-svältinlägg på Instagram.
Jag vet att jag är fullkomligt och totalt sist på bollen, men kan inte leva med mig själv om jag inte uppmärksammat det.
What in the actual FUCK är det här?!?!?!

Danska riskhospitalets diet, som även kallas Sahlgrenska dieten, är en av de mest stränga dieterna och ska följas inom 13 dagar, utan någon tydlig anledning varför. Dieten går ut på att enbart dricka kaffe på morgonen, endast ägg till lunch, biff med sallad till middag och inga mellanmål.

Jag har väl inte så där jättehöga tankar om Carolias omdöme, hon gifte sig ju trots allt med Runar (som Fredrik Andersson skulle sagt), men ändå?
Att stolt vilja sprida en galen diet som någonting som gör dig lycklig, är väl ändå några pinnhål högre upp än vem Carola valde att knyta hymens band med?

Vad är era reaktioner på det här?

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tragiskt. Det enda jag kan säga.

   Tragiskt vet jag inte. Det är ju upp till varje individ om den vill gå ner i vikt. Däremot extremt ointressant men kanske inspiration för nån annan.

   Tragiskt? Bättre att röka, supa, knarka? Det är tragiskt om något! Kör också den dieten när jag känner att det varit för mycket av det goda ett tag.

    Lmao okej

   Vad är problemet? Vad är tragiskt?

   Vad exakt är tragiskt anser du?

  Jag vet inte, jag själv som inte är så jätteaktiv äter inte så mycket mer om dagarna…. fast fika joo men inte annars.

   Du kanske skulle vara mer aktiv om du åt bättre/mer?

    Det kunde man ju tro men folk kan ha andra problem som gör att man inte är aktiv ser du

  Att hon inte har så hög hjärnkapacitet är väl ingen nyhet.

   Vad talar om du om.

   Den kommentaren sade mer om dig Tant röd.

  Om jag tar Carola på allvar?
  I dånt tink sooo…

  En diet som hon tycker passar henne – vad är det man ska reagera på?

  Även om den är tråkig så är det ju så. Viktminskning handlar om kalorier in och att förbränna fler än så…

  Intelligensnivån lyser ju igenom på sättet hon verkar tro att det är nåt revolutionerande och överraskande att man tappar vikt om man svälter sig och samtidigt gör åt mycket energi. No shit liksom.

   Jag kanske är dum men låter inte som svält i mina öron? De flesta dieter ser väl ut sådär idag efter allt tjat om 800 kalorier och ätfönster osv.

    Nej särskilt dag 7 låter som en härlig dag! 🙂

    Frukost: 1 kopp te utan socker
    Lunch: Ingenting
    Middag: 1 grillad lammkotlett, färsk frukt

     Haha sorry, läste bara dag 1. Nää, lät väldigt trist men noterar ändå även dag 7 är väldigt lika det här temporära fastandet med lite kolhydrater.

    Fast 800 kcal är en svältdiet för en vuxen människa. Med det intaget kommer man inte ens upp i BMR, alltså den energimängd kroppen behöver för att hålla igång alla vitala funktioner i koma.

     Absolut men den är väl medicinskt vedertagen idag under en begränsad period.

      Jag satsar min högerarm på att valfri vårdpersonal med kompetens inom kost hade förespråkat ett sunt kaloriunderskott (=inte under BMR) och regelbunden träning. En sådan livsstil ger viktnedgång, är hållbar i längden, bidrar med bra näring så som HDL vilket sänker skadligt LDL, ja listan kan göras lång.

       Vilket råd du får beror på graden av problem och även vilka eventuella komplikationer de fört med sig. Men kort svar: nej, för alla är det inte optimalt att initiera en viktminskning som du beskriver den. För en del kan det vara det.

     Många är så bantningsskadade att de tror 800 kcal/dag är rätt lagom för en kvinna. 🙁

      För många äldre med långsam matsmältning och sämre metabolism så fungerar det utmärkt. Alla är inte 25 och rör på sig hela dagarna. Speciellt kvinnor runt för och efter-klimakteriet kan behöva minska intaget för att må bra och balansera hormonerna.

       Carola kvalar inte in som äldre. Möjligtvis har hon passerat klimakteriet. Hon rör sig nog en hel del, på scen om inte annat. Hon behöver äta mycket näringsrik mat för att vara hälsosam. Svält är inte hälsosamt!

        Carola kvalar absolut in som att vara i övergångsåldern. Vilket ts troligen menade.

       Långa äldre har dock svårt att hålla vikten och tappar aptiten så då är inte 800 kcal deras aktiva val utan snarare bara så det råkar bli när de tacklar av. Sedan är ju inte carola över 75 direkt så din kommentar känns rätt irevelant.

     Så konstigt då att dr Michael Mosley menar att man kan äta 800 kcal om dagen i två- till tolv veckor om man är överviktig för att gå ner i vikt.
     https://www.mabra.com/vikt/testa-dr-mosleys-nya-metod-tappa-5-kilo-pa-2-veckor/6479817

      Ja, en journalist innehar säkert relevanta kunskaper för att bedöma sådant.

       Dr Mosley är inte journalist. Han är läkare som numera också gör upplysande dokumentärer.
       För övrigt tycker jag att en kvinna mellan 50-60 år kan avgöra själv vad hon mår bra av och vad som funkar för henne. Vid den åldern är metabolismen inte vad den var en gång?

        Belle vet allt bäst. Det är sedan gammalt.

        Okej, då har jag fattat fel! Jag trodde nämligen det var en journalist du hänvisade till, men där gick jag direkt på att den enda Mosley jag känner till är en journalist. Mitt åt, tack för förtydligandet!

       Jag visste inte att dr är förkortning för journalist utan har alltid trott det betyder doktor.

        Dr, doktor är INTE lika med läkare!
        Och läkare har i sin tur mellan 5-12 timmars utbildning i nutrition, så de är inte rätt personer attvända sig till för kostråd.

     Det är under en kort begränsad tid. ?‍♀️

     Vården rekommenderar en diet på 600-800 kalorier per dag inför många operationer om man är överviktig och även om man av andra skäl behöver gå ner i vikt.. Finns färdiga shake och pulver under benämningen vlcd (very low calori diet) som man på en läkares/dietist rekommendation kan äta i ett flertal veckor utan problem. Finns att köpa I vanliga livsmedelsbutiker

  Var väl inget särskilt med den dieten att uppröras över? Proteiner låter det som och inte direkt svält?

   Nä det är inget konstigt med denna diet. Det är bara folk här som behöver få ut sina mentala problem på någon.

  Känns som om hon har ålderskris de lux och jag tror att det här bara är en ”quickfix” grej som inte håller i längden.

   Exakt! Det kommer inte att hålla i längden. Den här typen av dieter (som inget sjukhus skulle rekommendera, namnet till trots) förstör ämnesomsättning. Börja äta som vanligt, och man går upp det som man gått ner och lite till. Dags för en ny diet osv. Det blir som en ond cirkel, vilket många i Carolas kommentarsfält vittnat om. Förstår att hon är jättenöjd över sin nya kropp, särskilt när hon har jättemånga konserter på gång, men detta är inte ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt och inget hon borde uppmuntra till.

    Modern forskning säger delvis emot dig. Nu menar jag inte att Carolas diet är skitbra och något vi alla ska satsa på men sprid inte heller generaliserande floskler per ren automatik när det faktiskt finns forskning på området.

     Hänvisa gärna till den forskningen. Läs även Belles kommentar längre ner om den studie av Biggest Loser deltagare som Harvard gjort som visar exakt det jag pratar om.

      Hej Belle.

    Vet förut att det fanns en grönsakssoppa man skulle äta några veckor. Det låter ialla fall bättre. Tycker mycket om Carola.

     Det låter bättre att äta soppa i flera veckor, än ägg och kött?

   Du vet att många kvinnor i hennes ålder plötsligt måste förändra livsstil va? Hormoner förändras och man kan få problem med vissa saker. Mat och hälsa blir en helt ny grej för många kvinnor i den åldern för kroppen agerar plötsligt annorlunda.

  Som föredetta ätstörd tycker jag mest synd om Carola och hennes generation. Min generation också, men framförallt hennes då de är så himla hjärntvättade i att hela tiden behöva dieta, svälta, ”unna sig” när de äter en jävla rostmacka typ. Varför vill vi fortsätta leva så?

   Delvis är det väl som du säger, en generationsfråga och en ”lärd” jargong. Men det kan ju också handla om att hon vill ha en bättre livsstil men uttrycker sig a la 60 talist.

   Finns inget värre än att behöva lyssna på +55 kvinnor på lunch- och fikarasten. ”Ååh jag borde inte men jag tar väl en bit sockerkaka då… Hihi busigt! Men nu blir det ingen middag, man måste ju hålla formen!”… Som upplagt för att smitta ner alla andra med sin ångest.

    Jag blir typ ”tvärtemot” då och orgasmäter en delokatoboll med största njutning framför såna personer. Herrgud, hur svårt ska det vara att sluta säga högt och tydligt i lunchrummet att sommarkroppen nu är förstörd pga 1 cm kabellängd? ?

    Varför sitter ni ens och fikar med såna människor? Fika är till för man ska ha trevligt!

   Stämmer inte. Yngre generationen tänker mer på bantning. Och utseende hets tex fillers m m.

    Tycker det finns en mycket större acceptans kring olika sorters kroppsform bland yngre. De har fler förebilder på nätet och kändisar t.ex. Lizzo. På 90-talet hånades alla som var större än storlek 36.

   Alla generationer har sitt. Själv förfäras jag över botox, skönhetsingrepp, filter på bilder mm. Något som delar av de yngre generationen normaliserar.

  Tröttsamt! Tänk om kvinnor la all denna energi på att älska sig själv i stället för jojobanta inför varje sommar, extra sorligt med kvinnor så högt upp i åldern inte älskar sig mer än siffrorna på vågen!

   Jag älskar mig själv så pass att jag vill ge mig
   själv precis den kroppen jag vill ha i present ?

    Heja dig Louise, jag håller verkligen med.

   Det är väl precis när man kommer upp i åldern som man måste försöka tänka på sin hälsa? Kroppen är inte lika förlåtande då. Inte kul att vara en överviktig femtioårig kvinna med hjärtproblem och benskörhet.

   Nu har väl inte Carola direkt jojobantat inför varje sommar. Tycker du verkligen att bara för att man blivit äldre så ska man inte bry sig om sitt utseende. DET tycker jag är tröttsamt och sorgligt.

  Tycker det börjar gå till överdrift med att ingen får nämna det minsta om viktminskning, dieter eller tips på att hålla sig i form.
  Förekomst av övervikt och fetma ökar kontinuerligt hos befolkningen så det borde egentligen finnas fler program och artiklar om att hålla vikten och betänka sin kost än att exempelvis pumpa ut mat och bakserier i alla dess former som många tv-kanaler gör.
  Att äta för mycket och onyttigt som många idag faktiskt gör är väldigt dåligt och kan leda till ett flertal riktigt allvarliga sjukdomar som exempelvis diabetes, cancer och högt blodtryck.

   90-talet ringde och ville ha tillbaks sin människosyn!
   Inget ökar vikten så mycket som jojo-bantning, och en strikt diet såsom denna är ett perfekt sätt att börja jojo-banta på.

    Nej. Modern forskning säger delvis emot dig.

     Alla jag känner inklusive jag själv som har gått på diverse dieter och gått upp och ner i vikt under åren är idag tjockare än de någonsin varit. Och tröttare än någonsin på olika knäppa dieter.

      Jag tror dig jasmine. Men poängen med forskning är väl att den inte enbart är till för dig och dina kompisar.

      Sluta gå på dom då?

       Har jag absolut gjort. Ångrar alla år jag la på bantning. Men erkänner att jag inte är bekväm i min kropp pga jag bantat mig så stor.

     ” Prior findings from studies of The Biggest Loser contestants showed not only that metabolism slows drastically following significant weight loss, but also that regaining the lost weight does not restore metabolism back to its pre-weight loss levels.”

     Saxat från Harvards (väldigt intressanta) artikel om studien där man följde upp Biggest looser-deltagare. Ska tilläggas att studiedeltagarna även ökade kraftigt i vikt efter programmet.

     Nej, det gör den inte. Läs Erik Hemmingssons forkning och böcker.

   Fattar vad du menar. För 20 år sen hade jag nog kunnat uppröras över inlägget men idag har pendeln slagit så hårt åt andra hållet det nästan känns befriande i sin icke politiska korrekthet 😀

    Håller faktiskt med. Hon är ju i alla fall ärlig, till skillnad mot många andra som låtsas att de äter massor men helt uppenbart inte gör det. Eller går ner avsevärt i vikt men inte vill säga ett knyst om saken. Det är ju uppenbart att Carola tappat i vikt snabbt, tycker ”jag går på sträng diet” känns mer rakt än ”asch, jag rör mer på mig och äter mer hälsosamt, då blev det så här”. Lite som Gwyneths benbuljong: det här priset för att vara smal.
    Visst, hon sprider ju en diet som man med rätta kan ha synpunkter på, men yngre kvinnor lär väl knappast se Carola som ett föredöme och inspireras? Och alla som är jämnåriga känner ju till det här sen förr (jag är tio år yngre och no news, det var standard att mamma, farmor/mormor och kompisars mammor körde med den här sortens dieter då och då, typ efter semestern). Sen tycker jag inte det är BRA. Men orkar inte riktigt uppröras. Det innehåller ju ändå mat, om än inga mängder. Antar folk ute i stugorna gör galnare saker när de bantar (vilket folk fortfarande gör).

     Ingen frukost och protein och grönsaker till middag. Tycker dieten låter precis som intermittent fasting som alla tycker är såååå bra och nyttigt.

   Mer utbildning i kost och hälsa. Lär era barn att laga mat från grunden. Att uppmuntra till strikta dieter är inte rätt väg att gå. En hälsosam och aktiv livsstil är lösningen. Och med aktiv menar jag inte att alla måste åka Vasaloppet eller springa maraton. En promenad eller cykeltur räcker gott och väl. Låt det bli en naturlig del av vardagen och inte ytterligare ett krav.

    Jag tycker faktiskt det är svårt att få in en aktiv livsstil, får ångest över att folk i allmänhet verkar hinna så mycket mer än mig. Liksom jag är hemma typ klockan 17 efter att ha hämtat barn osv, då ska man hinna laga mat och hinna umgås och eventuellt gå till nån lekpark eller nåt innan barnen lägger sig vid 19. Har tre mil till jobbet så kan inte gå dit tex, och har 30 minuter lunchrast så hinner knappt ens ut på en promenad då eftersom jag måste hinna äta också. Vart hittar man luckor, helt ärligt? Behöver alla tips.

     Tillägg: när jag läser det så här låter det sjukt sorgligt att i princip jobba, äta, sova. Borde gå ner i arbetstid.

      Tror många känner igen sig i det du beskriver. Att stressa skiten ur sig för att hinna med motion är ju ingen bra väg att gå och inger ju heller ingen motivation. Mitt tips är att ”vardagsmotionen” inte är att förringa och ÄR rörelse det med. Tex. ta trapporna ist för hissen, gå dit som är möjligt ist för att ta bilen eller bussen. Man kan oxå sätta på vikter på anklarna/händerna när man gör vardagssysslor hemma (finns små sandsäckar med ju kardborreband). Eller hitta ngt 10 minuters pass på YT man gör varje dag, tex innan man går och lägger sig, om pulshöjande bättre på morgonen kanske. (att vara konsekvent är nyckeln här) Menlösa tips kan tyckas, men rörelse är rörelse och bättre än inget.

    Det är nånting med den här typen av förnumstiga råd som känns lite missanpassat. Det är ju jättebra råd för barn och en människa i hyfsad form men det kommer ju inte räcka för någon med problem.

     Ja, det låter ju lite som att överviktiga har bott under en sten och varken kan ta till sig information eller kunna laga ordentlig mat. Medan normalviktiga minsann har sunt förnuft. Men så enkelt är det ju inte, och speciellt inte för den som redan är överviktig. Vardagsmotion är såklart jättebra men dels kommer det inte ensamt lösa problemet, dels så innefattar många helt vanliga liv väldigt lite utrymme för lätt motion. Tex om du jobbar vid skrivbord 40 timmar per vecka och pendlar till jobbet kommunalt eller med bil och ska lämna/hämta barn på det – väldigt svårt att få in tillräckligt med lågintensiv aktivitet på det för att det ska göra någon skillnad.

   Ja, övervikt och fetma är ett ökande problem som ger konsekvenser på både individ- och samhällsnivå. På det finns det många, oavsett vikt, som rör sig för lite och inte äter tillräckligt näringsrikt. Hade vi mått bra av att förbättra vår livsstil? Ja. Är det här typen av dieter lösningen på problemet? Nej, det är samma problem men i andra änden av spektrumet. Det är en enorm skillnad på en sund livsstil och att äta ett ägg, en lammkotlett och lite frukt på en hel dag. På samma sätt är det en enorm skillnad på kaloriunderskott och kaloriunderskott. Svält är skadligt och inte heller en hållbar lösning.

   Ingen har hävdat att ”ingen får nämna det minsta om viktminskning, dieter eller tips på att hålla sig i form”. Finns ett rätt stort spann mellan det och att oproblematiskt skriva om sådana extrema dieter som Carola gör…

   Det vet alla! Fråga 5 åringar tom dom vet detta! Ofta handlar det om psykiska saker att folk är feta därav inte så enkelt!

   Bantning funkar inte. Vi har bantat i femtio år nu, och vi är fetare än någonsin.

    Exakt. När man bantar blir man besatt av mat och förbud. När man inte orkar mer vräker man i sig den förbjudna maten. Går upp i vikt. Börjar om… Ond cirkel.

    Att vi är fetare än någonsin står inte i direkt relation till att folk bantat. Det beror på sämre ätvanor och mindre aktivitet. Vi har amerikaniserats. Kvinnorna på femtiotalet gick på gympa och åt bättre.

  Jag satsar hela mitt sparkonto på att hon har använt sig av Ozempic medan hon tagit till denna diet. Den är outhärdlig utan typ amfetamln eller medicin…

   Förlåt men det där var faktiskt det dummaste jag hört.

    Ozempic trendar när Carola som jojo-bantat nästan hela livet plötsligt blivit smalare än någonsin… Du har rätt, det är nog en slump.

   Det är den verkligen inte. Har själv ätit den i yngre dagar och den är väldigt tråkig men det var ingen större utmaning att klara den.

   What? Jag fastade en gång i x antal veckor helt utan amfetamin. Så jobbigt var det inte..

    Hur kände du dig då? Fick du ett långvarigt energitillskott under tiden du fastade?

   Men det här är så dumt. Ingen normalfuntad läkare hade gjort en off label-förskrivning av ozempic till en normalviktig person, och jag har svårt att se att Carola skulle vända sig till illegal handel. Självklart kan man hålla den här dieten, i längden kommer det kallas en ätstörning. En helt värdelös livsstil faktiskt, men existerar gör den.

    Finns företag som har detta som affärskoncept, de förskriver dessa mediciner till överviktiga (räcker med liten övervikt enligt bmi) och sedan bidrar de med kostråd och vägledning. Finns ett i Sverige som jag tyvärr inte kan minnas namnet på just nu. :/ Fullt lagligt iaf. Det är väl Saxenda och Ozempic de använder sig av.

    Väldigt naivt att vissa tror att det inte går att få dessa mediciner förskrivna på helt laglig väg. Jag fick! Av vårdcentralen.

     Det finns absolut laglig förskrivna av ozempic, det är den off label-förskrivning som jag nämner. Mycket möjligt att det förskrivs vid övervikt, men inte vid normalvikt. Carola är knappast överviktig.

      Carola har varit överviktig. Som sagt, det krävs ingen stor övervikt. Över bmi 25 så är du överviktig inom vården.

       Ur den här aspekten är det ju dock hennes nuvarande vikt som är relevant, inte den tidigare. Man skriver inte ut viktminskningsläkemedel till någon med en sund vikt bara för att den var överviktig för flera år sedan. Jo jag vet att gränsen går vid BMI 25, och jag tror tyvärr det kan finnas enstaka läkare som är snabba på att off label-förskriva. Men att förskriva viktminskningspreparat till en normalviktig individ är absolut inte enligt ”nytta överväger risk” och totalt oetiskt, så det tror jag inte man kommer undan med helt ärligt.

        För 6 månader sedan var hon inte normalviktig.

        Det fattar nog de flesta av oss, dvs att de flesta läkare absolut inte skriver ut preparatet till människor med lätt förhöjt BMI och att det får anses oetiskt om så sker och inte särskilda orsaker föreligger. Men det ”Jasmin” påtalar är att de finns, och vi vet även alla, att är du sk. offentlig person med mkt kontakter, har du större chans att få kontakt med ngn som potentiellt skulle kunna skriva ut det, utan högt BMI. Många är de artister som tyvärr dukat under pga överutskrivning av diverse preparat. Jag säger absolut inte att Carola går på preparatet, för det har jag inte ens susning om, min poäng är, att har du stort kontaktnät är sannolikheten att få preparat utskrivna, större än för medelsvensson, naivt att tro något annat.

        Du verkar veta NÄSTAN allt. Jag är full av beundran över dina tvärsäkra uttalanden! Denna typ av medicin skrivs också ut till personer som har varit feta eller överviktiga och som har svårt att hålla vikten eller eventuellt är på väg tillbaka till gamla viktklasser. Precis som du delade angående biggest loser så går många upp i vikt igen efter viktminskning. Det beror på att kroppen alltid strävar tillbaka till sin tidigare maxvikt. Detta tex genom att skicka starkare hungersignaler. Kroppstermostaten gällande vikt tar flera år efter en viktnedgång att nollställa. För vissa är det inte säkert att det händer. Därför kan man även efter målvikt ta denna medicin. Forskning visar att kroppen behöver ca 2 år på sig att ställa om. Har någon varit överviktig och söker hjälp från de privata vårdgivare som finns kan läkare där bedöma att medicinering är relevant för att inte återgå till tidigare tillstånd.

         Nejdå, det finns otroligt mycket jag inte vet! Just medicinområdet råkar jag dock studera inom. Det har du rätt i och det är återigen överviktsindikationen jag avser med off label-förskrivning. För det förekommer, absolut. Däremot behöver en läkare bedöma nyttan mot risken med behandlingen. För en normalviktig individ finns ingen medicinsk nytta med dessa preparat, däremot kommer dom med biverkningar och risker. Om nyttan inte överväg risken så ska behandlingen inte förskrivas.

        Jösses Belle, missuppfattar du allt? Carola har gått ner i vikt nu. Och därför diskuteras det hur det gått till.

    Hahahah vet du hur många av mina kompisar som går på ozempic? Superlätt att få tag i läkare har absolut inte mer moral än kreti och pleti. Har själv blivit erbjuden men det är dyrt samtidigt som den verkar ha negativ inverkan på skelettet om den används fel och det känns ju sådär.

     Det är inte omoraliskt att ge ozempic till någon? Detta är ju en Hollywoodskröna: ” de rika som tar medicin från stackars diabetespatienter”. Det stämmer inte alls. Ozempic är cleared av fda att ges i viktminskningssyfte. Det finns ingen skam i att ta det så.

      Kan ju säga att det är rätt irriterande att som diabetiker inte ha tillgång till Ozempic för att läkare skriver ut det för generöst. Saxenda är snarlikt och godkänt för överviktsbehandling men ingår inte i högkostnadsskyddet så det där är bara en fråga som att folk inte vill pröjsa. Givet att de inte fulbeställer på nätet har du inte kompisar som går på Ozempic – den har inte funnits sen i typ februari i Sverige och kommer tidigast tillbaks om ett par månader.

       Ja alla tror ju att just deras problem är störst och viktigast. Vad hindrar dig från att äta mindre av dig själv? Diabetiker vill ha ozempic som en krycka och överviktiga vill ha ozempic som en krycka. Att vara överviktig är också en hälsorisk.

       Om fda i USA har klargjort att ozempic får användas av alla som behöver det så kan man inte skamma folk när de följer direktiv.

   Jag äter typ så 5 dagar i veckan utan problem. Alla har inte ett komplicerat förhållande till att äta minsta nödvändiga mängd.

  Carola hymlar inte….
  Det gör däremot väldigt många pinnsmala matbloggare.
  Tror de svälter sig själva med sina märkliga bokstavsdieter som är minst lika skadliga som den Danska diet varianten.

  Hade det bara varit stadig frukost så hade detta inte varit något märkvärdigt

   Har aldrig i hela mitt liv ätit stadig frukost.

  Men den där dieten är inte konstruerad av Danska Rigshospitalet. Det är en myt som florerat under många år. Rigshospitalet tar inget som helst ansvar för den

  Vi har i mange år fået talrige forespørgsler på slankekure, der kalder sig. Så här svarar överläkaren på frågan om dieten.

  ”Rigshospitalets slankekur” eller lignende, siger overlæge Jens Kondrup,
  Klinisk Ernæringsenhed på Rigshospitalet. Forespørgslerne kommer både fra
  Danmark og fra Sverige, Norge og sågar USA.
  – Sandheden er imidlertid, at vi ikke har nogen som helst andel i
  udarbejdelsen af de omtalte slankekure. Ingen her hos os har lavet kuren. Og
  vi rådgiver derfor heller ikke om kurene.
  – De versioner af kuren jeg har analyseret, vil jeg betegne som
  ernæringsmæssigt mangelfulde mht. indholdet af vitaminer og mineraler.
  Særligt manglen mineraler kan udgøre en risiko for mennesker med
  hjerteproblemer så som forstyrrelser i hjerterytmen. Derfor vil jeg fraråde
  at benytte kuren, siger overlæge Jens Kondrup.

  Har inte heller hängt med. Noterade dock att hon gått med mkt i vikt. Blivande 50-åringen på västkusten tycker jag att det räcker med kaffe fram till kl 13. Sen är det väl kött och kött.

   Men det är ju lite så kvinnor i klimakterieåldern ska äta? Mer protein för hormonerna och något mindre för att anpassa intaget efter den då mer långsamma matsmältningen? Min mamma är i klimakteriet och en ssk.

  Körde den dieten i gymnasiet, gick bra att dölja för föräldrarna, sa att jag redan hade ätit eller ätit hos en kompis och sånt. Gick ner 10 kilo. Nu såhär 20 år senare har jag fortfarande ätstörningar, har gått upp och ned de där 10 kilona och mer flera gånger. Nu skulle jag verkligen behöva gå ned sisådär 20 kilo pga väger för mycket för min längd men det är som att kroppen inte vill släppa ifrån sig ett gram.

   Det är bara att lägga sig på kaloriunderskott så kommer du att gå ner i vikt. Lika stor mängd Kcal/energi in som ut och vikten stannar på samma. Större mängd in = uppgång det är liksom så för alla alla alla.

    Nej, så är det verkligen inte. Ätstörningar och jojo-bantningar förstör ämnesomsättningen. Vad hemskt att komma med den typen av råd till någon som lider av en ätstörning.

     Ja och ”det är bara…” Hm om det vore så jäkla lätt att vara smal hade ALLA varit det.

     Alla ätråd är dåliga till en ätstörd. Men det kan inte vara andras ansvar att rätta sig efter en liten liten minoritet av ätstörda.

   Du är ju äldre nu.

  Låt folk banta för fan folk trycker i sig kanelbullar dagligen samtidigt som fetma och inte undervikt är ett samhällsproblem idag.
  Nej man tappar kanske inte vikt långsiktigt av att banta men låt folk göra som de vill så kan du också göra det.

  Tycker det är kul att alla låtsas det är diet/träning när de fått Ozempic hela bunten ?

   Fick Ozempic för min diabetes för att ”rasa”i vikt för att jag är överviktig. Det enda som hände var att jag tappade smaken för mat( kunde inte förmå mig att laga någonting pga noll lust), åt istället chokladkakor som var det enda jag gick i mig(!)
   Så läkarna ruskade på huvudet förbjöd mig fortsätta med Ozempic ??
   Nu har jag återfått smaken för mat och har lyckats bli av med några kilon.

    Haha ojdå ?? Kanske är något annat när man inte har diabetes I don’t know?

  Jag tycker att hon gör som hon vill och hom strålar verkligen. Hon klär k din viktnedgång. Jag ska själv testa dieten.

  Men någon som hade lagt på sig kilon var Anna Book, hon dök upp i Masked singer igår.

   Jag ska också testa den. Vill gå ned ett par kilo till sommaren.

    Kommer inte att funka. Har testat den

    Testa Carolas svältdiet ni så hamnar ni där Anna Book är inom ett par år ?

  Vad handlar det om? Carola har gått ner i vikt och hon är nöjd med det. Vad är problemet?

  Alla just nu har en jävla ålderskris. Finns ju nästan ingen som håller på att fixa till sig. Kolla bara Pernilla W, med massa behandlingar. Var ska det sluta

   Folk lever ju längre idag så kvinnor checkar ju inte ut från fixet lika tidigt längre. Tror det är en naturlig följd av förhållandena.

  Carola har alltid varit en liten rulta. Väldigt söt, med runda former.
  Om ett år kommer hon vara tillbaka på ruta ett igen. Inget fel med det. Trist för henne själv bara att hon tror lösningen ligger i utövandet av en svältdiet.
  Det kommer aldrig att hålla. Never!
  Är hon det minsta intresserad av hur metabolismen funkar kan hon ju t ex ta till sig info av Erik Hemmingsson, ledande professor inom ämnet.

   Men åh vad tröttsam kommentar. ?

  Roligt att se att Carola verka känna sig pigg och fräsch tycker jag!

  Tycker det är under bältet att säga att man inte litar på en kvinnas omdöme för att hon gifte sig med person x. Vad jag har förstått har det minst funnits inslag av destruktivitet i deras relation (jag har bl.a. läst att Runar dödade Carolas katt, vilket jag tycker säger ganska mycket…). Men du kanske inte syftar på Runars beteende inom parrelationer när du skriver så? Tänker att vi kvinnor som ingått i destruktiva relationer (vilket jag förstått det som att du också har gjort) kan försöka passa oss för hur vi uttrycker oss kring andra som gjort detsamma. Vi vet att vi är mer än så och att det är mer komplext än att man skulle ha bristande omdöme (vilket inte heller är något konstant).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.