Paula Rosas inställning till skärmtid

Jag tror inte på fri tillgång till skärm men inte heller på nolltolerans. Jag tror på att man som förälder absolut kan och får köpa sig lite lugn emellanåt men att man också ska se till att veta vad barnen gör online. Ha koll på vilket innehåll dom konsumerar och se till att det inte blir för mycket helt enkelt. Uppmuntra andra aktiviteter men gör inte heller skärmtid till något fult, förbjudet (och därför extra lockande men skambelagt). // Paula Rosas

Paula har skrivit om skärmtid, som en reaktion till Dasha och hennes kovändning som jag publicerade ett inlägg om här. 
Jag håller helt med Paula, skärmar är en del av livet och världen, och jag tror inte på att hålla barnen från skärmar så länge som möjligt, för det enda du som förälder gör då är att sätta dina barn i en position där de kommer ligga efter sina jämnåriga kamrater och inte har samma kunskap om hur man använder skärmar i vardagen. För den är en del av vardagen, vare sig du vill eller ej, så kanske jobba lite mer i gråskalor än i kategoriskt kritvitt eller nattsvart.

Hur gör du med skärmar?
Inte ens i Familjen Bloggbevakning är telefonerna med vid matbordet, så vida det inte gäller någonting särskilt, men annars försöker vi äta middag ihop utan telefoner. Ibland får de andra påminna mig, men ofta sitter vi och pratar om saker som ofta slutar med att vi behöver googla någonting av det vi avhandlat, men då är man ursäktad. 🙂

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra inställning av Paula tycker jag. Jag har undvikit skärmar under barnens två/tre första år då jag inte tror det är bra alls för så små hjärnor. Nu har jag en 5-åring som älskar minecraft och en 2.5 åring som gärna använder bolibompa-appen när tillfälle ges men det är också det enda dom får använda. Sociala medier och liknande kommer jag nog undvika så länge jag kan.

   Fick de kolla på TV tidigare? Bara nyfiken! Vissa pratar om ”skärm” som allt med media, och vissa syftar bara på padda/mobil.

    Jag raknar inte med tv som ”skarm”, mina barn fastnar inte vid tvn pa samma satt som de gor med en telefon/ipad (paverkar heller inte humoret).

    Har bara en 1-åring än så länge men räknar med TV när jag säger att vi undviker skärm så länge det går

  Låter klokt! Det man inte får göra vill man göra mer! ?

  Är helt med Paula. Här har vi fri skärmtid för att det just nu inte är något problem. Efter förskolan är dottern, precis som vi, rätt slut och då blir det middag, dusch och sen häng i soffan (hon är 5 och har aktivitet två gånger i veckan). Vissa dagar är hon som klistrad vid en platta, sedan kan det gå dagar utan intresse då hon har fullt upp med annat. Här resonerar vi lika med godis och fika – vi har inget ”lördagsgodis” eller liknande och hon kan få ett kinderägg på en onsdag om hon är sugen för hon äter sällan sådant och väldigt små mängder. Hennes kusin däremot skulle nog leva på godis om han fick så där förstår jag varför de behöver reglera. Balans! Och det ser ju inte lika ut för alla känner jag.

   Bra skrivet och håller helt med! Man hör ju ofta folk som ”vi har inga restriktioner för skärm/godis och därför är det avdramatiserat och mitt barn är inte speciellt intresserad” men det beror ju helt på situationen, alla är olika och ibland måste man ha fasta regler, dock varierar det ju beroende på vad det gäller och hur barnet är!

   Kan bara hålla med! Balans! Min son skulle leva på godis och tv om han fick men skulle vi förbjuda helt skulle det bara bli värre. Kör dock inte på lördagsgodis så men håller koll generellt. Vi föräldrar försöker också visa med att inte sitta med telefonen hela tiden också och han kan t.o.m. säga att vi ska stoppa undan dem om han märker att man tappat uppmärksamheten – det tycker jag är skitbra! Inte hans uppgift men visar att han fattat grejen ☺️

   Jag har kört på samma sätt med mitt äldsta barn, väldigt få restriktioner just för att det aldrig blev överdrivet mycket av godis eller skärm för henne, självmant.
   Med lillebror är det annorlunda, där går det inte att vara lika slapp med regler kring godis och skärm för han skulle inte göra annat än att sitta och trycka godis framför Youtube.
   Med den äldre kunde vi ha en full godisskål på vardagsrumsbordet, den yngre skulle ha tömt den på en gång.

   Vi resonerar på exakt samma sätt hemma hos oss. Vissa dagar blir det platta, andra dagar inte. Vi brukar har ”lördagsgodis” men ibland slinker det ner fika en helt vanlig tisdag. Jag skulle aldrig palla med ett liv fyllt med strikta rutiner/regler och förbud.

  Så känsligt med det där med skärmtid. Vi har rätt fritt men de frågar alltid först, vissa dagar blir det inget alls. Den stora grabben umgås mycket med kompisar på det sättet då vi bor en bit utanför stan. Känner vi att det har blivit för mycket brukar vi ha skärmfria dagar och barnen tycker det är skönt med!

  OT:
  All styrka till Mybabydolls och familj ? Fy vilken mardröm. Jag kan inte ens föreställa mig den smärtan och chocken för familjen.

  Hur använder ett barn skärmar i vardagen? Som alltså behöver läras för att inte hamna efter sina jämnåriga?
  Behöver dom lära sig deklarera med bank-id kanske? Betala räkningar?
  För nu räknar jag med att TikTok är någonting man lär sig på 5min, men jag har ingen TikTok så vad vet jag, så jag kanske ligger sjukt mycket efter mina jämnåriga när det kommer till skärmkunskap.

   Instämmer, barn får ändå lära sig i skolan HUR man använder olika funktioner.

   Jag läser det inte så som du gör.. utan som att hänga med i sociala sammanhang där skärmar samt innehållet ingår. Typ att alla tittar på något men du får inte så du kan inte vara med och prata om det på rasten – det är jobbigt för barn. Eller inte bara för barn men vi vuxna har ju ett eget val.

   Jag har en 2,5-åring. Vi äger ingen ipad men har TV. Hon får titta på TV och älskar det. Jag tror inte det handlar om att barnen ska lära sig använda mobilt bank-id men mer att det är en ”värld” som de blir en del av som de annars inte är en del av. Sen om det skulle vara negativt, det vet jag inte. Men det är den ”världen” jag tror man syftar på här.

   Tex att barnen på föris har hört samma sånger, känner igen samma karaktärer, kan samma dansrörelser.

   Såklart läser vi böcker och sjunger egna sånger också, men vi märker att vårt barn tycker att det är jätteskoj att uppleva Karaktär X både i rörlig form på TV, i sin bok på kvällsläsningen och i hittepåhistorier som vi berättar.

   När jag hört forskare etc prata om vad TV osv har för negativa effekter på barn så pratas det mest om försenad språkutveckling, stillasittande etc så det får man väl hålla koll på. I vårt fall har vi ett barn som är väldigt tidig med talet och rör på sig konstant förutom de stunder hon tittar på TV typ…

   så jag har faktiskt lite svårt att motivera mig själv att stenhårt säga nej när hon ber om att få titta. Jag har fått lära mig att det är såå dåligt och att jag borde säga nej, men helt ärligt kan jag inte riktigt se vad det skadliga är..

    Samma inställning här! Också en 2.5 åring som älskar tv. Han tittar absolut inte hela dagarna och vi är noga med att hitta på andra aktiviteter också, men i ärlighetens namn, när han är svintrött eller bara vill slappa en stund efter mycket lek har jag också svårt att motivera varför han inte skulle få. Han njuter av lugnet och vill gärna ligga och kramas under tiden, vilket ju bara är mysigt för oss alla.

     Ja ? vi tittar tillsammans i soffan och man får ha en riktigt gosig stund där hon är alldeles lugn och kramig. Vi kommenterar det som händer och sjunger med i sångerna. Men så har jag samtidigt den där gnagande känslan att ”detta är ju fel”.

   Är lite delad då jag egentligen önskar att samhället styrdes mindre av skärmar. Men du utgår från att man redan kan i din kommentar. Man behöver ha kunskap för att använda bank id och tik tok. Det barn lär sig är hur man sätter på plattan. Hur man navigerar. Hur man startar olika appar, vad det innebär osv osv osv osv. Allt man själv inte tänker på för att man redan kan lär sig barnen när de sitter med sin platta/mobil, även om det bara är i syfte att kolla på roliga videos. All sån kunskap ger dem ett försprång. Sen behöver inte ett barn det på samma sätt som en vuxen, utan för ett barn är skärmen (oftast, finns ju ”läxor” osv) i underhållningssyfte, men de lär sig samtidigt att hantera dem och får kunskap som kommer hjälpa dem i ett samhälle som styrs mer och mer av skärmar och internet.
   Och (Tyvärr kan man tycka) är det ju en kunskap som krävs idag. Ska man prata om barn och skärmar får man ju utgå från nivån de är på och inte utgå från vuxna personers användning av den. Ett barn kommer inte ha användning av den i vardagen på samma sätt som en vuxen, men de kommer att ha användning av grundkunskapen de får med sig av att ha suttit med den.

  Även om de inte alls använder skärm hemma så används väl platta ibland även på förskolan så det är ju inte som att de plötsligt måste använda excel men har aldrig sett en skärm i sitt liv.

   Jobbigt att vara 5 och alla ens kompisar gör tabeller på Excel och man själv inte fattar nåt då mamma varit så strikt med skärmtid.

    ????

    Kul.

    Hahahaha ?????

  Jag håller med Paula. Jag har en tvååring och en snart sexåring och vi tittar på film tillsammans fredags- och lördagskvällar men annars försöker vi hålla det till en ganska låg nivå. Ibland kan det ”behövas” lite skärm för att man ska få göra färdigt något när förskolan är slut och barnen (och föräldrarna) är griniga och trötta. Sexåringen gillar att spela Minecraft och Hejalbert där man faktiskt lär sig något (matte, svenska och tom engelska tror jag). Sociala medier kommer de inte få tillgång till på ett braaaa tag. Tycker det är otäckt med allt som finns där ute.

  Däremot(!) kommer det bara att finnas fler och fler jobb där man jobbar med datorn och att lära barn hantera datorer och kanske tom programmering i relativt (rimligt) tidig ålder tror jag är en riktig fördel för deras framtida yrken.

  OT: nån skrev i Paow-tråden att Zobel är ihop med en norsk tjej nu? Men Marie ligger ju kvar i hans flöde, brukar inte folk ta bort relationer från flödet så fort det är över?

   Är väl olika. Vissa bryr sig ju inte och tar väldigt lätt på sådana saker

    Så plötsligt bara, de verkade ju ha det jättebra precis nyss.

     Han verkar ju hoppa från relation till relation, så är kanske inte känsligt för honom

   Men va?
   Jag som trodde att det var ett par som skulle hålla ihop. Helt baserad på hans insta, jag vet. Hon har öppnat sin insta och där är alla bilder på dem kvar samtidigt som hon verkar vara på jobbresa.
   Var kommer ryktet om norska tjejen från?
   Är det ngn som sett dem eller kan det vara (nu är jag konspiratorisk) Paow som hintat om det som hämnd?

    Då är det väl bättre att ljuga om att han varit otrogen. Marie lär väl veta om hbn är tillsammans med en ny tjej ?

  Det är också skillnad på skärm och skärm och stor skillnad på innehållet. Ett barn som tittar på ett barnprogram producerat av svt på en stor tv-skärm kan t.ex lättare sluta titta, gå ifrån tv:en än ett barn som spelar ett gratis mobilspel på föräldrarnas mobil, ett spel som är programmerat för att barnet ska sitta kvar och är fullt av reklam. Vi måste börja prata mer om VAD barnen tittar på och HUR de använder skärmar.

  En fråga, kommer hoten mot Hanna Friberg tas upp här?
  Även om hon skrev ”nu släpper vi det” tänker jag det vore bra att visa stöd för henne.

   Vilka hot? 😮

    Hon var med på DIFs ståklack (?) på derbyt och filmade extremt kort sina kompisar när de var beprövade eller glada.
    Nu har hennes inkorg fyllts med regelrätta hot enligt stories igår kväll.
    Hon körde inga photoshoots eller långa filmer utan typ 2 sekunder av att en kompis såg bedrövad/glad ut. Hon verkade innan det här komma in i en fotbollsgemenskap. Nu vågar hon inte ens gå på en match etc för de har skickat seriösa hot…

     Menar du ”berusade eller glada”? Förstår inget av texten. Varför har hon fått hot och av vem???

      Hon filmade när kompisarna var beprövade eller glada.
      Jag vet väl inte vilka som har hotat henne och förklarade just varför de har hotat henne. Det är väl inte mitt fel att det är av en konstig anledning. Vad är svårt att förstå??

       Alltså jag försöker skriva bedrövade

      De var bedrövade pga laget låg under, sen glada för det blev mål. Sedan spreds dessa sekunder bland forbollshejare. Folk har hotat och sagt att hon skulle bara våga visa sig på den läktaren igen…… verkar vara folk som har väldigt lätt till kränkthet som hotat henne

    Något om att hon var på fotbollsmatch och filmade och vet inte vad hon gjorde mer men fotbolls”fansen” hotar henne efter det om hon visar sig på det lagets läktare igen ?

   Jag fattar absolut noll av dessa kommentarer ? får hon hot för att hon och vänner var antingen bedrövade eller glada på en fotbollsmatch? Va?

    Nej. Hon får har och hot för att hon filma i klacken vilket man inte får göra. Självklart förtjänar hon inte hat och hot men det är viktigt att respektera det normer och regler som är i klacken om man väljer att ställa sig där.

  Barn under tre år ska väl helst inte alls ha skärmtid vare sig det är framför en Tv ,padda el mobil.
  Skrämselpropaganda om att barn skulle bli efterblivna av att inte få skärmtid el gå på förskola när de är under tre är ju helt absurt.

   Tycker skrämselpropagandan att barn under tre år absolut inte får se på TV någon gång per dag är ännu värre tbh.

  Min unge (snart 7) använder drygt 20-30 minuter om dagen i veckorna, om hen inte är sjuk eller så. och på helgerna blir det mer, särskilt om man vill ha lite sovmorgon själv. Vissa dagar blir det kanske för mycket, men andra dagar blir det ingenting alls, så jag känner att det balanserar ut sig själv liksom.
  Vi kör SVT barn, ibland UR och Disney+, så vi vet ändå vad hen ser.

  Jag jobbar med lågstadiebarn själv och har vissa elever som bara sitter framför skärm hemma. De får se vad som helst på TikTok/YT utan att föräldrarna har någon koll. Det tycker jag inte är okej alls…många tittar på saker som de inte alls är redo för.

  Betvivlar extremt starkt att ett barn ”kommer efter jämnåriga”. Plattor och telefoner finns till för att vuxna behöver barnpassning och inte orkar ta konflikterna som kommer på köpet med iPad. Vi har också plattor alltså, och tv spel mm. Men att hävda att man gör det för barnens skull, njaaaaa…. Källa på det….
  Något vi dock har gjort som både funkar bra och är väldigt skönt är skärmfri semester. Vi har aldrig skärm i bil (oavsett sträcka) eller med på semestern. Har inte haft på 8 år och har en 12 åring och en 9 åring. Man får mycket härligare tid ihop när alla skärmar är borta och det inte ens är ett alternativ.
  Ja nej, givetvis aldrig vid matbordet eller när man är bortbjuden på fest eller så. Men det kategoriseras väl under allmänt hyfs?

   Vilken perfekt och enastående förälder du är. Applåd för dig. Kan du inte berätta mer om ditt perfekta föräldraskap som funkat så bra för dina barn? Eftersom alla barn är lika och alla familjer har samma förutsättningar så kan vi ju alla lära från dig och bara applicera det du säger på våra egna situationer! ?

    Så jävla tyket svar. Hon ville bara beskriva hur de gjorde. Hon sa inte heller att hon aldrig använde plattor.

     Läste du hennes kommentar? Hon beskriver inte alls ”hur hon gör” utan är ganska tydlig med hur hon anser att man bör göra.

    Varför går du inte på lika hårt åt de ovanför som också beskriver hur de gjort i sin familj?

     För att jag tyckte att TS svar hade en så enormt präktig och dömande underton. Sorry not sorry

      Beror nog mer på hur du läser det då.

      Du har ju precis lika ”präktiga” kommentarer ovanför men eftersom du antagligen håller med dom så ser du inte deras undertoner.

       Njaa vilken syftar du på då? Kan ha missat någon, absolut. Men tycker de flesta kommentarerna här verkar kunna se både för- och nackdelar. Medan denna kommentar kändes som en såndär typisk momshaming-kommentar. I brist på bättre ord…

       Tex ”används av föräldrar som inte orkar ta konflikten”, ”vi har aldrig skärm i bil (…) man får mycket härligare tid ihop som familj”, ”givetvis aldrig vid matbordet, det är väl allmänt hyfs?”

       1) nej, jag tror absolut inte att man kan kategorisera det i att alla föräldrar som gör ett val att låta sin unge kolla på tv, gör det för att de inte orkar ta en konflikt.

       2) om man ska åka en lång bilresa med en unge som avskyr att åka bil och det ger en lugn och smidig bilresa att låta ungen ha en skärm i bilen medan föräldern ska fokusera på att köra bilen på ett tryggt och säkert sätt, vad är problemet? För ALLA blir det inte en ”härligare tid ihop som familj” under en bilresa.

       3) finns en miljon anledningar till att en förälder en gång/ibland/ofta ger ett barn en skärm/tv vid en måltid. Vem är jag att döma och kommentera det och kalla det för ”ohyfsat” bara för att MITT barn älskar att äta, inte har någon diagnos och jag själv är frisk och mår bra.

       Det som triggar mig är när föräldrar tar på sig cred för att deras barn gör si eller så. Jag tycker att man kan vara lite ödmjuk inför att man själv kanske haft turen att få ett lite ”enklare” barn eller på annat sätt en enklare tillvaro än någon annan.

       Det är liksom inte farligt att en 3,4,5… åring kollar bolibompa medan hen äter frukost medan hens ensamstående mamma gör sig iordning inför arbetsdagen eller vad det nu kan vara. Inget kommer hända. Ser liksom inte varför man ens ska ifrågasätta det eller pika att något annat är bättre. I min familj äter vi allihop frukost tillsammans runt bordet, men jag är också medveten om att jag har råkar få optimala förutsättningar för att det ska funka och bli trevligt och inte stressigt osv osv.

        Oj då. Ok

         Obs att jag inte har padda till mitt barn i bilen, eller vid matbordet. Osv osv. Men blir provocerad ändå – trots att det inte gäller mig. för att jag kan förstå hur svårt något kan vara för någon annan.

    är du skärmkränkt?

     ha ha ha

  Läs ”TV är bra för barn” av Margareta Rönnberg.

  Sambons brorsbarn, 2 och 5 ar gamla, far anvanda padda och telefon i princip hur mycket dom vill och jag tror att det kanske ar pga detta som bada har vissa problem. 2-aringen pratar inte alls, han kan alltsa inte ens saga mamma eller pappa annu, 5 aringen pratar en hel del men mer an halften ar helt nagot helt oforestaligt sprak och hon pratade heller knappt nagot innan hon fyllde 3. Ar telefonen pa laddning kan dom bara ga och ta den och sedan bli superarga nar batteriet dor (5-aringen forstar och satter sig med laddaren i och kollar videos, men inte 2-aringen). 2 aringen har dessutom grava somnproblem och gallskriker konstant i flera timmar varje dag (de bor pa vaningen ovan oss sa det gar itne att undvika att hora skriken). Skulle uppskatta deras skarmtid till kanske 4-5 timmar dagligen. Vagar inte riktigt ta upp detta med foraldrarna da dom tycker att skarm ar det basta som hant barnen for dom har blivit sa smarta av det och hittar precis allt dom letar efter pa lurarna, jag ser dock tva barn som saknar stimulans da de vuxna aldrig pratar med dem, laser sagor for dem eller hittar pa aktiviteter utanfor skarmen.

   Om ni ses så ofta att du kan uppskatta deras genomsnittliga skärmtid per dag måste ni ha en väldigt nära relation. Då kan du säkert dela med dig av dina tankar.

   Tvärtom här! Min unge (förvisso handikappad) pratade NOLL före paddan men sondotter den kom in i hennes liv började hon härma och är en fena på engelska idag (förstår och börjar gå över mer och mer till svenska). Sjukt ballt!

  Vi skiljer på aktiv och passiv skärmtid, och begränsar främst den passiva skärmtiden.

  Barnen spelar gärna Minecraft på datorn, och på iPad har de diverse spel med lärande (= aktiv skärmtid, kreativt skapande). Pappan är både gamer och jobbar med programmering och cad, så vi ser väldigt stor nytta och glädje i datorer, och jag är jätteglad att han är intresserad och ”har koll” på diverse spel och funktioner, särskilt för senare när barnen är äldre (idag 5 och 6 år).

  Passiv skärmtid som att titta på TikTok eller Youtube har vi inte visat dem, det räcker med teven, som ofta står på i bakgrunden och periodvis är helt ointressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.