Ökar bygel-bh risken för cancer?

Jag fick det här reklaminägget skickat till mig från en följare på Instagram, och jag blev omedelbart intresserad.
Som en tidigare bärare av tunga bröst så har jakten på en skön och funktionell bh upptagit ganska många timmar av mitt liv, så man kan väl säga att jag har en del erfarenhet av reklam för just bh:ar.
Jag tror aldrig jag sett en reklam hävda att bygel-bh:ar ökar risken för bröstcancer.
Jag skulle vilja kalla detta för skrämselproaganda och ett sätt att försöka profitera på kvinnors rädsla för just cancer, och specifikt bröstcancer.’

 

När jag försökte ta reda på mer om dessa studier som de hänvisar till, så finns de inte att läsa någonstans på hemsidan, utan man måste kontakta företaget och begära ut dem.
Bara det får det att ringa en varningsklocka i mitt undermedvetna.
Om man nu har någonting så revelutionerande som ett ”cancerhot” som säljpitch, borde man inte vilja dela det med världen, istället för att hemlighålla studien som man trots allt påstår finns?
Enligt reklamen ska grundarna av företaget tagit emot hot från den existerande bh-branschen, men att det bara gjorde dem än mer beslutsamma i sitt företagande.
Företaget finns i Frankrike, använder sig av ”Shopify” som onlinebutik och uppger inga svenska kontaktuppgifter.
Det finns däremot en chat som jag försökte använda mig av, men trots att det står att de ”svarar direkt” så fick jag aldrig något svar.

Under reklaminlägget på Instagram är människor hyfsat skeptiska till påståendet om cancer.
Det här verkar vara ett typexempel på de företag som poppar upp lite här och var, och marknadsför sig uteslutande på sociala medier. Det handlar oftast om utländska företag som använder ”drop shipping” och där ingen kan ställas till svars för exempelvis säljpitcher baserade på människors rädsla för cancer.

Eftersom jag aldrig fick någon vetenskaplig studie i chatten, så roade jag mig med att själv googla lite.
Så här skrev Svenska Dagbladet i december 2021 i en artikel om kvinnors ändrade bh-val under pandemin:

Bland annat påstås att bygel-bh ökar risken för bröstcancer, något som tillbakavisas av bröstmottagningarna på Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset som TT varit i kontakt med.

Jag tänker att man har mer för att lita på dessa källor än en påstådd studie som verkar hemlighållas av företaget, som samtidigt använder den i sin marknadsföring. 
Låt er inte luras av reklamer som ser legitima ut, särskilt inte på Instagram och Facebook.
Ta det här företaget som exempel.
De marknadsför sig på Instagram, men har inte ens ett företagskonto på plattformen.

Sneaky!

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan det måhända vara så att bygeln som användes i den oberoende studien var gjord av till exempel Cesium-137?

   Om jag inte missminner mig helt påstods det att bygeln skulle stoppa upp lymfcirkulationen och därmed öka risken för bröstcancer. Vilket det inte finns några bevis för.

   En helt vanlig uranium-bygel bara. Inga konstigheter.

    Glow-in-the-dark – både praktiskt och hot!

    ja så kan vi ju förvara allt gammalt kärnbränsle

  Nej, bygel-BH ökar inte risken för cancer. Jag känner endast till en studie som faktiskt undersökt detta, och den studien fann inget korrelation. Det närmsta samband man fann var att överviktiga kvinnor oftare fick canceroch i större utsträckning använde bygel-BH (för stödet). Men det har ju inget med BH:n i sig att göra.

   Du har både rätt och fel.

   Bröstcancer har många orsaker, bland annat en genetisk disposition för det och livsstilsfaktorer. Den främsta riskfaktorn är förstås kön och därefter ålder.

   Det är riktigt att övervikt ökar risken för bröstcancer men då handlar det om postmenopausala kvinnor. Orsaken är att övervikten medför att man ligger på en högre östrogennivå och en lång exponering för östrogen ökar i sig risken. En viss övervikt hos unga kvinnor tycks däremot ha en viss skyddande effekt för just bröstcancer (men innebär förstås allmänt en hälsorisk).

   Motion och goda kostvanor minskar risken, liksom ett måttligt alkoholintag och att man inte röker. Att föda många barn som man ammar minskar också risken för bröstcancer.

   Och slutligen då:

   Bygelbehå har inget med saken att göra. Anmäl!

   Mvh läkare

    Det skulle jag såklart ha förtydligat – studien utfördes på postmenopausala kvinnor (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4184992/). Tack så mycket för att du förtydligade så att jag inte skrämmer upp folk i onödan.

    När någon säger mvh läkare på bloggbevakningen så tror jag aldrig på det ? men kan ju såklart va sant..

     Tycker det nog beror på formuleringen.
     Varför skulle inte det stämma?

     Det där händer hela tiden här på Bloggbevakning och man undrar ju varför folk får för sig så konstiga saker. Ofta får jag höra att jag rä ”gammal” (jag är dryga 30 år). Ibland att jag är ”bitter” (har ett jättebra liv och är lyckligt gift med familj). Senast tror jag att jag fick höra att jag var en boomer.

     Varför jag skulle sitta och påstå att jag är läkare om jag inte vore det begriper jag öht inte. Kan du inte föklara hur du tänker, jag blir nyfiken! Hur som helst är jag läkare iaf.

     Men inte gammal. Och inte bitter.

     Tjosan! 😀

     Nämen det där är så löjligt. Klart vissa ljuger på nätet men varför skulle det vara helt otroligt att en av alla hundratals personer som kommenterar här är läkare?? Det är inte president de utger sig för att vara liksom…

     Jag fick själv höra att det är omöjligt att jag jobbar med cancerstatistik när jag skrev om cancer en gång. Umm ok? För ingen i Sverige jobbar med det, eller…?

     Jag är psykiater och arbetar som överläkare. Det låter som skitsnack men det är sant. Idag ska jag behandla ett par patienter med skizofreni, springa till en kollega och diskutera planscher till ett möte där jag håller i ett större moment, och i eftermiddag ska jag prata med ett krigsoffer via tolk. Jag sitter alltså också här inne och läser bloggbevakning och kommenterar – fast rätt sällan – på vad som är intressant. Är det per definition helt otroligt att läkare också slösurfar och följer olika influencers och intresserar sig för det? Tror ni vi är strama renlevnadsmänniskor som aldrig konsumerar lättsamma bloggar eller instagtamkonton?

      Maria: Nej, jag tycker inte det är konstigt eller otroligt alls. Däremot tycker jag att det är jättekonstigt att en överläkare inte kan stava till schizofreni.

       ?

       Jobbar ibland i ett land där man stavar med k, min mobil är van vid det pga jobbmail där jag skriver om diagnosen ibland, den bytte til skizofreni pga autocorrect. Jag glömde dubbelkolla. Nöjd så?

       Jag är medicinsk sekreterare och kan säga att det inte förvånar mig ett dugg att en läkare inte kan stava så bra. Det är inte något deras jobb hänger på.

  Det är såna här företag som konsumentverket verkligen borde jaga,

  Cancer eller ej men bygelbh är ju ett straff. Jag har lagt pengar på dyra bh:ar men alla är ju mer eller mindre osköna ändå. Visst blir boobsen snygga men det är inte värt det. Jag är en av dom som slutade med bygelbh under pandemin när jag satt hemma och jobbade. Bytte till mjuka varianter utan bygel. Och nu har jag fortsatt med det, kommer inte att gå tillbaka till bygel. Och ändå har jag stor byst, men har hittat mjuka modeller som sitter bra och ger stöd. Förr kastade jag av mig bhn i samma stund som jag kom hem efter jobbet. Nu går jag i mjuka bh:ar och inget skaver eller gör ont.

   Tips på var jag kan hitta vettiga bhar utan bygel?

    Jag har köpt mina på Lindex, men jag har inte så stor byst (70b) så jag vet inte hur de är för de som behöver mer stöd. Men de är jättebekväma i alla fall, och ser likadana ut som de med byglar.

     Mina är också därifrån och jag har rätt stor byst. Finns ju många olika modeller, vissa funkar inte alls och vissa är superbra så man får prova sig fram.

    Miss Mary och swegmark. Har bekväma.

    Miss mary of sweden!

   Vilka mjuka modeller som ändå ger bra stöd har du hittat? Snälla berätta!
   Jag skulle gärna slippa bygel, men hittar inga utan bygel som ger det stöd jag behöver.

    Jag är en annan men jag kör bara bygellösa från swegmark eller vanlig sportbh. Har ganska stor och hängiga bröst men de ger bra stöd.

   Har du något märke eller modell att tipsa om? Har provat några men mina bröst blir som en stor rektangel tillsammans när jag har behå utan bygel… 🙁

    Anitas BHar och toppar är en dröm. Kolla här:
    https://www.netlingeri.se/anita-bh-utan-bygel.aspx

    Jag använder denna hemma och är helt förälskad:
    https://www.netlingeri.se/anita-lynn-bh-5768x-001-se.aspx

     Tack så mycket!!

      Alla vet ju att bygel-bh orsakar hängbröst?!

       Denna kom på fel ställe

   Oj, delar inte alls den uppfattningen. Förstår att du tyckte det men skriv det inte som en allmän sanning.

    Jag tycker inte att bygelbhar är obekväma och då har jag ändå stor byst relativt till min kroppsstorlek. Något som däremot är väldigt obekvämt för mig är bhar och bikinitoppar med halterneck eller brottarrygg. Min nacke går aaaaaav.

     Ja det får jag huvudvärk av

   Jag har väldigt stor byst och Minimizer med bygel från Triumph är en dröm. Har aldrig BH hemma då går jag antingen utan eller världens skönaste topp från Anita.

    Jag får sån jäkla tuttsvett av att gå helt utan. Mina bröst är inte ens hängiga och jag behöver inte vara särskilt varm i övrigt, men ändå är det typ vattenfall. Finns (nästan) inget värre än att känna hur en svettdroppe långsamt rinner ned för magen ?

     Haha jag med ibland men så länge som jag är hemma så kan jag inte bry mig mindre.

   Vill också gärna höra om tips 🙂

   Definitivt ett straff! Jag slängde ut mina med bygel för typ 9(?) år sen. Vägrar ha skiten på mig. Har dock små bröst så behöver inte heller det stöd en bygel-bh ger. Men jag sätter ALDRIG på mig ett sånt tortyrredskap igen. Fy bövelen.

   Aldrig mer bygel. Vill ha nätta och bekväma behå som nästan inte känns. Hade bygel för flera år sedan.

   Samma här. Kan inte fatta att jag gick runt i underkläder med ståltråd i. Tror inte män fattar hur ONT det gör.

   Karlar skulle aldrig gå runt i kalsonger med ståltråd i. Vi borde vara mer som dem.

  Hypokondriker här (jag går KBT för hypokondri och hälsoångest).
  Sånna här företag får mig att må så jädra dåligt. Jag får panik och lägger timmar på att försöka få ihop fakta själv så fort jag läser liknande. När jag såg deras inlägg fick jag panikångest och lade alla mina bh:ar med i bygel i en flyttlåda i källaren.
  Slängde mig vid datorn och satt där i 2 timmar med ångest och letade information huruvida det här stämmer eller inte.
  Som tur är hittade jag typ bara studier som påvisade att byglar inte är cancerframkallande.
  Fick rensa historiken på datorn och tvinga min sambo att gömma den innan timmarna blev ännu fler.

  Vad vill jag säga med det här då?
  Jo TACK Camilla för att du tog upp det här, finns säkert hundratals människor som lider av samma problematik.
  Dessa typer av företag har vidriga selling points och jag hoppas hoppas hoppas att de försvinner…

   Förövrigt missade jag att skriva det här:
   Det är knepigt också med företag som inte kan dela studien direkt alltså man behöver be om den…

   Men fy, lider verkligen med dig. En sak som kan vara bra att ha med sig är skillnaden mellan samband och kausalitet (orsakssamband), för det som kallas confounders är något dessa företag kan spela på.

   Exempel: I en studie ser man att fler personer med blont hår drabbas av KOL. Vid vidare undersökning ser man att fler personer med blont hår också röker (=confounder). Man har således ett samband mellan blont hår och KOL men själva orsakssambandet går mellan rökning och KOL. KOL orsakas alltså inte av blont hår, men fler personer med blont hår ägnar sig åt rökning och därav får fler personer med just blont hår KOL.

   I det här påhittade exemplet hade det med andra ord varit enkelt för ett företag att ”bevisa” att blont hår är en riskfaktor, när den egentliga riskfaktorn är rökning och blont hår bara råkar vara ett icke-relevant samband.

    Tack!
    Så har jag aldrig tänkt, det kommer underlätta för mig ❤️

    Precis samma typ av påstående och skrämselpropaganda veganlobbyn använder sig av i sin jakt på köttätare.

     Precis! Alla vet ju att kött är nyttigare än vegetabilier!

     ”Veganlobbyn” bryr väl sig mest om själva djurindustrin och det har väl inte så mycket med hälsa att göra?

      Eller ja, hälsa hos djuren självklart

      De använder all propaganda de kan komma på.

   Hej Livrädd Hypokondriker!

   Förstår att det är en klen tröst men vill bara säga att I feel you. Har själv problem med hälsoångest och vet hur jävla jobbigt det är med alla domedagsartiklar om än det ena, än det andra, så fort man använder internet.
   Hoppas verkligen att dina KBT-övningar kommer att hjälpa dig att få en enklare, och mer ångestfri vardag!

    Hej Karin!
    Det är inte alls en klen tröst, det hjälper mycket att veta att det finns fler.
    Tack för dina fina ord ❤️

   Min man har ångestframkallad hypokondri, vilket innebär att han i stressiga eller jobbiga perioder alltid är övertygad om att han är dödssjuk. En inflammerad hårsäck är cancer, böldpest och typ dengufeber eller nåt. Nu oroar han sig inte för just bhar, men cirka allt annat.

   Jag vill bara säga att du inte är ensam! Och heja dig som har sökt hjälp! Snyggt jobbat! Kram.

    Låter som vi är lika. Jag fick fotsvamp och sökte 4 olika läkare då jag trodde det var cancer.
    Vidrigt med hypokondri, hoppas din man också vågar söka hjälp i framtiden❤️
    KRAM

  Min väninna påstår att det ökar risken för cancer pga mobilers strålning som typ studsar mot metallen….
  Själv tror jag på detta först om det är bevisat.

   När man vill skydda sig mot strålning så är ju studs att föredra, istället för att strålningen ska gå rakt in i kroppen. Så jag fattar inte hur hon tänker där. Tänker och tänker…

    JA! En hel rustning à la Jeanne d’Arc måste ju ge både fantastiskt stöd för bysten och studs för strålning..!

   Gudars skymning, att man ens kan säga nåt sånt utan att skämmas och inse vilken foliehatt man är

  Jag är alltid förundrad över att folk köper alla dessa anti-ageing-krämer….. Snacka om att gå på grejer.

  Har själv haft bröstcancer och inte beror det på vilken bh jag haft snarare mer av arv och miljö och hur vi lever i dag. Men dumt att skuldbelägga oavsett!

   När jag drabbades av hudcancer fick jag så jä*la många dåliga råd och oombedda tips. Folk hävdade att det skulle försvinna om jag blev vegan eller smörjde in mig med silver. Jag fick även veta att jag bara skulle sola mer för att vänja huden, för ”inga av våra förfäder hade cancer” osv osv i all oändlighet.
   Så himla okänsligt och sårande att pracka på sjuka människor massa myter och skit. Enligt riktiga läkare berodde min hudcancer förmodligen på att jag är en rödhårig liten räka som var vidbränd varenda sommar som barn. Varken silver eller veganism hade hjälpt.

   Sorry för rant, haha.

    ”Goda råd” till folk med allvarliga sjukdomar borde vara förbjudet.

    Min familjemedlem som fick dödlig cancer och levde ett par månader efter diagnos fick tips om keso och linfrö, folieklädd inredning mot strålning och whatnot. För det är ju knäppa dieter och bisarra ombyggningsprojekt man behöver med några veckor kvar att leva…

    Ja verkligen! ”Du är så stark” hm ja man har inte så många val ? Folk Som drog upp alla i släkten som dött av cancer, verkligen peppande!! ?

   Arv är en mycket liten orsak.

    Arv är en betydande orsak.

  Hur skulle det ens gå till? Skulle cellerna påverkas av bygeln på något vis? Helt ologiskt…

   Kanske den skulle ha en massa pfas kemikalier om den var av plast

  Efter en snabb sökning på Google Scholar hittar jag inga artiklar som säger det. Däremot flera som presenterar det som en myt. Och vissa som avråder från bygelbh efter man blivit opererad för att om bygeln åker ut och tar i såret blir det ju förstås inte bra.

  OT: Kan inte sluta tänka på Satu (mybabydolls) vars dotter gick bort för en vecka sedan. En sån fruktansvärd tragedi. Har dessutom sett i andra forum att hon får kritik för att hon ”profiterar” på dotterns död, vilket jag inte håller med om. Förstår att det är känsligt att skriva om när någon förlorar ett barn men du skriver om bloggar och sociala medier och Satu har ändå över 400k följare på Instagram.

   Alla söker på sitt sätt otroligt att folk inte kan tänka utanför sina trånga boxar!

   Vadå profiterar, hur tänker de då? Satu har väl inte skrivit något alls än om vad som egentligen hänt. Inte mer än att de (familjen) försöker hålla näsan över vattenytan.

   Det vore ju väldigt märkligt om hon inte nämde det. Hon skriver ju om sitt liv.
   Sin familj. Sina barn.
   All styrka till henne och familjen.

  När jag var i tonåren var det en kompis till mig som sa att man kunde få cancer av att ha bygel-bh (15 år sedan) så såna rykten florerade redan då!

  Men fy fan jag hatar skrämsel propaganda. Jag är storbystad och bygeln följer storleken på bröst, jag har några eftersom jag vill känna mig lite ”fin” ibland och jag har varit och provat ut dem. Det kostar lite mer men i vanliga fall har jag en ”mjukis” BH. Jag funderar på att förminska brösten. Det verkar som om du Camcam gjort det, hur var i så fall tiden efter osv?

   Jag är nog inte rätt person att svara på det eftersom det tillstötte komplikationer efter min operation, men alla andra jag pratat med säger att tiden efter är helt okej.

   Min syster förminskade sina. Allt gick bra. Men tar tid innan ärren bleknar.

  Varför skulle ”bh-branchen” ha hotat dem? Varenda bh-företag säljer ju bh:ar utan bygel?!

   Haha, ja? Vilken fantastisk ”uppfinning”!?

   Tror jag ska patentera byxor utan bälte, hatt utan fjäder, skor utan snöre, skjorta utan krage, t-shirt utan ärmar och massa andra smarta, nya grejer ingen har tänkt på!

    För alla vet ju att bälte, fjäder, snöre, krage och ärmar är cancerframkallande.
    Klädindustrin kommer förfölja och dödshota mig, men det är smällar man får ta.

  En ”bekant” postade detta påstående, fast ännu grövre, på facebook: att BH-användning orsakar bröstcancer. Googlade då och blev trygg i att inte en enda studie finns som bekräftar detta. Blir så jäkla arg på folk som sprider sån här skit och ännu argare på ”företag” som då bygger sin marknadsföring på rent nonsens och folks rädslor. För i nåns huvud lär det fastna och så sprider hon vidare dessa ”sanningar” på sociala medier.

  Använder bh med bygel och utan , föredrar bygel. Man får cancer av allt idag verkar det som.

   Alltså ärligt talat så ja, bara genom att existera så är risken påtaglig. Ungefär var tredje person drabbas av cancer någon gång i livet. Akrylamid, aktiv och passiv rökning, finns massor i det vardagliga livet som ökar risken. Just bröstcancer är det större risk att få kontra att inte få om man föds med BRCA1 eller BRCA2

    Hur vanligt är det att man bär på de generna? Försökte googla men hittade bara hur vanligt det var att bröstcancerpatienter var på genen (runt 2-3%).

     Inser nu att jag var väldigt otydlig, jag syftar såklart till mutationer i dessa gener. Jag vill minnas att lite drygt 1 på 400-500 bär på mutationer i någon eller båda av BRCA, alltså 0.0025%-0.002%. Inte särskilt vanligt med andra ord, och då ska tilläggas att man kan bära på en muterad gen utan att faktiskt få sjukdomen. Vad som blir mest relevant i detta fall är dock att titta på historiken av cancersjukdomen i släkten – sannolikheten att man ska få en spontanmutation är inte särskilt stor, oftast handlar det om en nedärvning.

  Någon som har tips på en bra minimizer? Jag har vanligtvis 75E och vill ha en BH som gör att brösten ”försvinner” så mycket som möjligt. Jag har provat många minimizer-bhar och upplever att nästan alla särar på brösten så de sitter ute vid armhålorna, inte att de ser mindre ut.

   Jag tror det är mycket person till person hur de passar, jag gillar Dahlia från Lindex. Ingen minimizer utan mer t shirt bh men för mig tycker jag de plattas till och inte blir lika bolliga.

    Tack! Ska kolla in.

     Har den BH:n. Tycker inte att den ger någon bra effekt alls.

   Jag tycker att minimizer gör just det du säger, och dessutom ger de asful profil vilket gör att man bara ser bredare ut än man är.

    Exakt! Så störigt.

  Researchers: ”Our results are useless taken out of context.”
  Media: “Researchers says their results are useless!”

  Ändå lite on topic här kanske.

  Och på tal om kausalitet och korrelation så länkar jag den här gamla godingen: http://www.buzzfeednews.com/amphtml/kjh2110/the-10-most-bizarre-correlations

  Correlation may not imply causation but it sure does help us insinuate it.

  Ganska nyligen som en stor studie kom ut där de undersökte olika rakfaktorer för bröstcancer. Vet ni vad den absolut största riskfaktorn var enligt studien? Otur.

   Dom jag känner som haft bröstcancer har det i släkten.

    Oturen var en större riskfaktor än genetik. Minns dock inte hur mycket större.
    Men ja, det säger givetvis inte att genetiken är oviktigt.

  Jag har bröstcancer just nu. Det är såklart inte en enda faktor som orakat den, men faktum är att bygeln stoppar upp lymfflödet. Lymfsystemet transporterar bort gifter och virus bla och sjukhuset har avrått mig från att använda bygelbh i fortsättningen.

   Himla tråkigt om du nu har bröstcancer men det finns inte någon seriös studie som backar upp påståendet om lymfsystemet och bh:ars inverkan på det

    Ibland behövs det inte några studier. Det räcker med sunt förnuft.

     Haha nej

    ”Om du nu har bröstcancer”. Varför i helvete skulle jag hitta på om det?! Idiot!

     Du menar att jag borde utgå ifrån att anonyma personer på internet alltid säger sanningen? Det om något är väl idiotiskt

  Fy fan vad vidrigt att spela på folks rädsla för att kränga saker.

  Några år sedan fanns det reklam på insta där en BH-tillverkade hävdade cacer och blygelbh kan kopplas ihop. Kommer ej ihåg vilken det var men kommer ihåg att de fick dra tillbaka reklamen/sluta hävda det.

  så sjukt att profitera på människors rädsla på det där sättet!

  Om det kan vara så att Brösten blir påverkade av Hormonerna i P-Pillren, det kan ju vara en möjlighet, men få Cancer av att bära en bygel-behå, låter mycket underligt

  Hade varit otroligt intressant att ta del av denna ”studie”. Troligen är det humbug rakt igenom, men om någon studie verkligen existerar hade det varit intressant att läsa deras metod. Jag tänker att väldigt många kvinnor bär bygelbehå varför en del av de får bröstcancer och andra inte. Det hade med andra ord krävts ett extremt stort urval för att ens kunna dra någon slags slutsats om att behå har med saken att göra. Om man sedan sitter där med siffror som visar att ja, gruppen som bör bygelbehå får oftare cancer, så behöver man ju utesluta andra orsaker… Ja, ni fattar. En studie som hade krävts enorma resurser om det skulle göras korrekt vetenskapligt. Idioter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.