Pressutskick är inte presenter!

Bildkälla: Hudfixaren Ram

I det här inlägget ondgjorde jag mig över Johanna Bladh och sättet hon verkar se pressutskick och PR-bud som små presenter som företag skickar till henne.
Hon är trots allt en journalist och borde veta att syftet med dessa utskick mer ska ses som arbetsprover, snarare än presenter, och att de ska beskattas.

Klipp till inlägget här ovan, skrivet av min nya favorit ”Hudfixaren Ram”.
Han skriver följande i sitt inlägg:

Blått: Allt detta har jag själv köpt för att reviews ärligt. Tar nämligen inte emot PR längre då det blir ALLTFÖR mycket saker. Därför nekar jag 95% av PR paketen. Dessutom måste jag skatta på allt PR, så om jag får produkter värda 5000 kr så måste jag betala ca 3000 kr till mama Skatteverket. Det är alltså inte gratis, jag beskattas på PR som om det vore lön!!!

Så här skriver Skatteverket på sin sida:

Du behöver betala skatt om du får produkter av ett företag som du inte har beställt, till exempel ett pressutskick, och du väljer att behålla dem.

Jag hade hoppats att det aningslösa beteendet, där influencers visar upp pressutskick som om det vore presenter, men det bara fortsätter. 
Johanna Bladh dansade i sin video till blotta åsynen av sina ”presenter”. Jag undrar om hon och kollegorna dansar hela vägen till banken, när de ska betala förmånsskatt på dem?
Vad tror ni?

Jag skulle tro att 95% av alla jag skriver om, och/eller som tar emot pressutskick skiter i det här. 
Jag ser gladeligen framemot att bli motbevisad.
Johanna menar att hennes revisor håller koll på det åt henne, men då tillhör hon i så fall de 5% som jag nämner här ovan
Hur mycket hon betalar i förmånskatt varje månad svarade hon inte på.

Tack för tips!

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men jag som är en vanlig dödlig… Produkter för 5000 kronor och betala 3000, 2000 kronor i rabatt är la väldigt bra?

   Men inte för produkter/saker du inte vill ha

    Men han skriver ju att när Indy skulle skicka så tog han bara emot sina favoriter. Då antar jag att man får välja?

     Ja “man” kan ju tacka ja eller nej till vad man vill ha. Hade man ändå tänkt köpa grejerna så är det ju bra, om man inte egentligen behöver det så betalar man för överflöd.

      *en får välja

       *två får välja

     Det är inte helt tydligt vad det är han faktiskt menar, tycker jag. Är produkterna han fick därifrån några av hans favoriter av alla möjliga produkter eller var de några av hans favoritprodukter från det märket som är hans favoritmärke.

      Han skriver ingenstans att det är hans favoritmärke utan hans favoritprodukter från det märket.
      Hur tydligt som helst.

   Kan ju bestå av produkter du inte är alls intresserad av egentligen, onödiga saker t ex du inte skulle köpt om du valt själv. Då kan tretusen pix bli rätt mycket pengar att betala för dessa saker.
   T ex leveranser av vin, tårtor, hudprodukter som inte stämmer med din hud, överdådiga fruktfat, mängder med mat du inte hinner äta upp. Ja osv.

   Dessutom tillkommer jobbet med att redovisa allt detta korrekt.

   eller helt värdo om man inte behöver produkterna

  Man ska skatta på dricks också. Och det gör man ju…

  Naturligtvis skattar ingen för det och det vet alla.

  Hur funkar dessa pressutskick? Skickas de hem till influencers och vill de inte ta emot eller behålla så måste de själva slänga paketen? Förlåt om det är en dum fråga.

   Oftast brukar PR-byrån fråga personen om de vill ta emot ett bud, främst för att alla inte vill ha bud från allt möjligt till höger & vänster. Små influencers tackar oftast ja till allt oavsett vad det är, medans stora är väldigt selektiva så de vill oftast veta innan de bara får något 🙂

    Stora influencers brukar också själva skriva till byråer och säga att ”jag vill ha en air-fryer, dyson” osv. Mycket vanligt att de vill ha bud på allt som de själva egentligen vill köpa.

     Eller så brukar dom lägga ut på instagram ”är det nån som har tips på en bra dammsugare/hårfön/mixer?” Osv. Eller ”ååååh nej min tvättmaskin gick precis sönder! Tips på en bra?” Så vips kommer det bud med det dom vill ha

      Det hade jag också gjort om möjligheten fanns för mig 😅 gud så enkelt och bekvämt

      Haha exakt, det värsta av allt är att när de skriver så, så brukar de tagga massa företag som säljer sånt pyttesmått men det ser ju ingen i texten förutom de som blir taggade 😀

       Det syns ju visst.

        Då kan du inte mycket om att skapa stories på Instagram 🙂 man kan minimera texten man skriver såpass mycket att den inte syns, taggen kommer fortfarande gå igenom

         Men hur ser du att de gör det då?

          Men för att jag jobbar på ett företag förmodligen och styr deras SoMe?

      Jag kan inte riktigt släppa att Sandra Beijer levde utan frys i typ flera år?!

   Inte dum, jag undrar också.
   Eller måste de skicka tillbaka? Låter inte särskilt miljövänligt, jag hoppas innerligt att de frågar innan de skickar.

  Tbh är det lite löjligt. Så man måste då lägga ner timmar i veckan för att skicka tillbaka allt man får skickat.

  Oönskade utskick tycker jag inte borde beskattas. Om det å andra sidan är en request på speciella produkter bör det ses som betalning.

   Jag kan hålla med om det. Har man inte bett om att få något hemskickat så borde man inte ”straffas” för att man inte lägger sin tid på att bli av med det heller.

    Då har du ju alternativen att tacka nej till dom bolagen du inte är intresserade av, eller skicka tillbaks.
    Annars skulle du ju kunna säga om allt, att du inte är intresserad, och då ska du slippa skatt?

     Jo men om det skickas hem utan att man har beställt? Eller menar du att jag kan börja skicka hem saker till dig helt apropå och sen får du antingen skatta på det eller lägga tid på att skicka tillbaka det till mig?!

      Uppenbarligen är det så det fungerar.

   Håller med. Det borde gå att lägga skatten på bolaget som skickar i så fall. Skevt på något sätt att bolagen ska kunna skicka ut produkter i massor för att ”chansa” på att få bra reklam för produkten, men inte behöva betala något (mer än produktens tillverkningsvärde då…).

   Får man ställa typ en soffa på någons tomt och sen *erbjuda* 500kr för att hämta tillbaka den?

  OT nu har anställda på Intimissimi i ett öppet brev vädjat till BI om hjälp och svaret till Aftonbladet är om möjligt ännu sämre skrivet (säkert av PR-personen). Kommer det tas upp senare?
  Jag lider med dem. De anklagar inte Bianca, utan verkar snarare hoppas på att det kan lösa sig om hon engagerar sig. Utifrån hur stark hennes mediala kraft är och hur mycket sånt betyder för att få till stånd ett kollektivavtal tror jag att hon kan påverka. Handels hade säkert gått ut med att de påbörjat en förhandling om det gått, men Intimissimi/Calzedonia verkar ointresserade.

   Men vad säger de ansvariga på företaget? Det är det väl mest intressanta och inte vad Bianca eller hennes team säger?

   Tycker det är lite väl långdraget att Bianca ska hjälpa till med deras situation bara för att hon är ambassadör? Anställda kanske ska sluta istället bara??

    Företaget använder Bianca för att locka anställda.
    Vem har råd att vara arbetslös i den här ekonomin?
    De anställda ger inte henne skulden, utan ber om hjälp att förändra situationen.
    Cheferna tar inte det på allvar.

   Varför vädjar de? Sluta jobbet! Man kan tro att de bor i en diktatur och jobbar som slavar åt makten så som de dramatiserar detta.

    ”Vi har backat dig Bianca, nu får du backa oss!”

    Hon får väl backa tillbaka med likes då 😅

     One like one prayer for #intissimmistaff

    Verkligen? Som att nån har tvingat dem att jobba för det skitföretaget. Är väl som bäst bara om alla missnöjda anställda slutar i en våg

     Perfekt! Ska hälsa vår svenska vårdpersonal att et är väl bara att sluta istället för att kämpa för en förändring. Mycket bättre att vi sätter ST-läkare som studerat i 10 år på att brygga kaffe så att vi utnyttjar dennes kompetens till fullo. En paratyreoidektomi kan väl vem som helst göra hemma i köket,

      Vårdpersonal brukar väl dock anställas med kollektivavtal och med ett fack i ryggen. Eller?

      Överdriv gärna lite till. Tycker det är skillnad på vårdpersonal som är utbildade än unga små tjejer som jobbar inom handel, som sökte sig till butiken för att förhoppningsvis få träffa Bianca som de själva sa.

       Jag kan tycka att även unga små tjejer inom handeln har rätt till en god arbetsmiljö.

    Med det resonemanget skulle vi alltså aldrig påverka eller förändra vår arbetsmiljö eller arbetsvillkor.

    Kanske ska avveckla fackföreningar också som gör ett hästjobb med just den biten.
    Hade varit mycket enklare om folk bara slutade helt enkelt. Enklare för arbetsgivaren och så behövs ju inte facket heller
    Win win liksom

   Men vad ska Bianca göra åt företagets arbetsförhållanden? Det enda hon kan göra är att kräva att de företag hon samarbetar med ska ha kollektivavtal.
   De anställda däremot behöver ju inte acceptera skiten. Byt jobb! Det är det enda de kan göra. Utan facket i ryggen har de inte en chans att göra en förändring. Det sitter i väggarna tyvärr.

    Det är inte lätt att gå utan jobb i den här ekonomin. Varför inte stödja de som kämpar för kollektivavtal och en bättre arbetsmiljö istället för att säga till dem att sluta så att företaget kan knäcka fler nyanställda?
    Det är starkt av dem att försöka få till en förändring.

    Företagets arbetsförhållanden kan hon inte direkt göra något som helst åt. Däremot har hon stor makt att indirekt påverka genom att kräva bättre arbetsvillkor för ett fortsatt samarbete. Att företaget blir känt för att vägra goda arbetsvillkor och samtidigt tappar sin viktigaste marknadsföring skulle troligen kosta dom många kunder.

   Inlägg kommer kl 12.

   Gud så absurt agerande av de anställda. De måste ju prata med sina fackförbund och pressa på arbetsgivaren den vägen. Jag tror ju knappast att arbetsmiljön helt plötsligt blir toppen om Bianca går ut och hytter med näven och hotar om att säga upp samarbetet (antar att det är det dessa personer vill)

    Arbetsgivaren har inte tecknat kollektivavtal, så begränsat vad facket kan göra. Kunder kan dock sluta handla från företaget och andra som inte har anständiga arbetsvillkor.

  Om man kan tacka nej förstår jag inte varför inte Bianca gjorde det då eftersom hon klagade på alla pressutskick hon fick. Hon säger ju t o m att hon flyttade för att hon fick så många bud. Måste ju varit enklare att tacka nej då. 🤔

   Det är väl inte som att hon får ett mejl från företagen innan där de frågar ”ska vi skicka ett paket till dig eller inte”. Företagen skickar ut till olika adresser där influencers bor och hoppas på att få i princip gratis reklam.

    Jag menade att hon kunde tacka nej när de ringer på och inte ta emot buden (om jag var otydlig).

     Jag tror inte alltid de ringer på etc. Ofta lämnas saker utanför dörren som de sen måste ta hand om oavsett om de vill ha det eller inte.

  Kanske dum fråga, men måste utskicken uppnå en viss summa för att man ska skatta? Tänker på alla småinfluencers med några tusen följare – tvivlar på att någon av dem ens har tänkt tanken på skatt

  Frågade Stilkontot på insta en gång om hon betalade skatt på sina ”presenter”. Hon får ganska mycket. Från Blankens, Bukvy, osv. Mellan raderna kan man också se att hon också tigger till sig saker även om hon gör det diskret. Minns nåt smycke hon gärna ville ha och taggade företaget storyn ”detta smyvie var väl supersnyggt” (nåt liknande skrev hon” Ett par dagar senare filmade hon glatt när hon öppnade paketet från smyckeföretaget och var ”sååååå glad över presenten”. Blev naturligtvis blockad direkt.

  Kom och tänka på när Sandra Beijer vägrade köp frys och väntade flera år (?!) tills hon fick en på spons 😂

   Överlag har jag svårt att se att hon betalar skatt på allt hon får. Det är många bud i veckan som visas upp med dyra kläder, smycken, hudvårdsprodukter och smink, mat i enorma mängder etc. Hon verkar ta emot och glatt visa upp precis allt hon får skickat till sig och då är det klart att företagen skickar ännu mer. Blir dyrt för henne om hon ska göra rätt.

    Jag skulle gissa att hon skattar, hon är nog mån om sitt varumärke. Plus har ju revisor och grejer.

   För hon har ju verkligen inte råd att löpa en frys?

    Köpa så klart. Tänker att hennes content var just att alla trodde att hon levde utan en frys.

  Förlåt om det är en dum fråga men jag fattar inte riktigt…. du måste skatta om du tar emot den typen av varor över en viss summa. Men Camilla gissar att 95% av dom hon skriver om inte gör det. Man måste skatta, men ingen kräver dig på pengar så det är egentligen ”frivilligt”?
  Känner mig lite korkad men trängselskatt tex, den vet jag om när jag kör igenom, jag får en räkning för att betala den, låter jag bli får jag en förseningsavgift plus första avgiften.

   Jag antar att de måste redovisa det i deklarationen. det kommer alltså inte hem någon räkning. En annan grej som jag tror många skiter i är att betala vinstskatt på vinster från utländska casinon med spellicens utanför EU. Det ska också redovisas i deklarationen, men det tror jag det är extremt få som gör.

  En viss influencer som inreder sin lägenhet hade ett helt rum hon kallade för ”paketrummet” – tänka sig mumma för Skatteverket 🙂

  Men hur blir det om influensern visar upp budet i sociala medier, ger företaget reklam för produkten, anses då varan som betalning för reklamplats eller måste den förmånsbeskattas ändå?

   Oavsett om man får betalt i grejer eller pengar för reklamplatsen så måste man ju skatta

  Lösningen vore väl om företagen var tvungna att ta upp vilka de skickat till? Eller görs det redan?

  De som skickar ut borde lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

  Alltså, jag förstår inte. Såg precis Dani Pavlicas stories där hon sitter och tackar och är supertacksam för vad jag gissar är pressutskick? Vad är skillnaden på pressutskick och gåvor? Ingen egentligen? Blir ju supernyfiken på ifall hon skattar på allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.